EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Kontrola vanjskih pomorskih granica Unije i spašavanje života useljenika u operacijama na moru

Kontrola vanjskih pomorskih granica Unije i spašavanje života useljenika u operacijama na moru

Uredba definira pravila za nadzor morskih granica Europske Unije, presretanje plovila za koja postoji sumnja da prevoze ilegalne useljenike i spašavanje osoba u opasnosti na moru tijekom operacije nadzora granica u koordinaciji agencije Frontex.

DOKUMENT

Uredba (EU) br. 656/2014 Europskog parlamenta i Vijeća od 15. svibnja 2014. o utvrđivanju pravila za nadzor vanjskih morskih granica u kontekstu operativne suradnje koju koordinira Europska agencija za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama država članica Europske unije.

SAŽETAK

Cilj je politike Europske Unije u području vanjskih pomorskih granica osigurati učinkovitu kontrolu prijelaza granica na vanjskim granicama kako bi se spriječila ilegalna imigracija i prekogranični kriminal, uz zaštitu i spašavanje života na moru.

U tu svrhu, operacije na moru pod nadzorom agencije Frontex (Europska agencija za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama država članica Europske unije) za cilj imaju:

  • otkriti pokušaje nedopuštenih prelazaka vanjskih granica;
  • presresti plovila za koja postoji sumnja da pokušavaju ući u Europsku uniju (EU) bez obavljene granične kontrole i prevoze ilegalne useljenike;
  • rješavanje situacija poput traganja i spašavanja koje mogu nastati tijekom operacije nadzora granica na moru;
  • jamčenje temeljnih prava imigranata i sprječavanje njihovog izručenja u zemlju u kojoj bi mogli biti podvrgnuti progonu ili postoji opasnosti od smrti (načelo „ zabrane prisilnog udaljenja ili vraćanja ”).

PRESRETANJE PLOVILA

Definirana su specifična pravila u slučaju otkrivanja plovila koja prevoze ilegalne useljenike ovisno o tome gdje je došlo do presretanja plovila (u teritorijalnom moru, vanjskom pojasu ili otvorenom moru). Države EU-a mogu uzaptiti plovilo, uhititi osobe na njemu i odvesti plovilo u obalnu državu, državu domaćina EU-a ili državu koja nije članica EU-a pod uvjetom da ih to ne dovodi u opasnost.

Ostala pravila definirana su za upravljanje situacijama traganja i spašavanja kao pomoć osobama u opasnosti na moru i iskrcavanje spašenih ljudi.

Tijekom operacije na moru, potrebno je pružiti pomoć bez obzira na nacionalnost ili status osoba koje trebaju pomoć u skladu s relevantnim međunarodnim zakonom.

OPERATIVNI PLAN AGENCIJE FRONTEX

Operacije graničnog nadzora izvode se u zemljama Europske unije uz operativnu podršku agencije Frontex. Agencija je odgovorna za:

  • koordinaciju operativne suradnje između država EU-a;
  • pružanje povećane tehničke i operativne pomoći u slučaju humanitarne krize i spašavanja na moru.

U tu svrhu se priprema operativni plan s pojedinostima prilagođenima okolnostima planiranih operacija na moru. Konkretno, operativni planovi moraju osigurati da djeca i ugrožene osobe prime odgovarajuću pomoć.

Mehanizmi solidarnosti

U slučaju izvanredne situacije države EU-a izložene snažnim migracijskim pritiscima mogu zatražiti specifičnu pomoć i potporu Europskog ureda za azil i upućivanje Timova za zaštitu europskih granica.

REFERENCE

Dokument

Dan stupanja na snagu

Rok za transponiranje u državama članicama

Službeni list

Uredba (EU) br. 656/2014

17.7.2014.

-

SL L 189 od 27.6.2014.

Posljednje ažuriranje 28.09.2014

Top