EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62019TN0279

predmet T-279/19: Tužba podnesena 27. travnja 2019. — Front Polisario protiv Vijeća

OJ C 220, 1.7.2019, p. 41–42 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

1.7.2019   

HR

Službeni list Europske unije

C 220/41


Tužba podnesena 27. travnja 2019. — Front Polisario protiv Vijeća

(predmet T-279/19)

(2019/C 220/52)

Jezik postupka: francuski

Stranke

Tužitelj: Front populaire pour la libération de la Saguia el-Hamra et du Rio de oro (Front Polisario) (zastupnik: G. Devers, odvjetnik)

Tuženik: Vijeće Europske unije

Tužbeni zahtjev

Tužitelj od Općeg suda zahtijeva da:

proglasi njegovu tužbu dopuštenom;

poništi pobijanu odluku;

naloži Vijeću snošenje troškova postupka.

Tužbeni razlozi i glavni argumenti

U prilog osnovanosti tužbe protiv Odluke Vijeća (EU) 2019/217 od 28. siječnja 2019, o sklapanju Sporazuma u obliku razmjene pisama između Europske unije i Kraljevine Maroka o izmjeni protokolâ 1. i 4. uz Euromediteranski sporazum o pridruživanju između Europskih zajednica i njihovih država članica, s jedne strane, te Kraljevine Maroka, s druge strane (SL 2019., L 34, str. 1.), tužitelj ističe deset tužbenih razloga.

1.

Prvi tužbeni razlog, koji se temelji na nenadležnosti Vijeća za donošenje pobijane odluke s obzirom na to da Europska unija i Kraljevina Maroko nisu nadležni za sklapanje međunarodnih sporazuma koji uključuju Zapadnu Saharu umjesto naroda tog područja, kako ga zastupa Front Polisario.

2.

Drugi tužbeni razlog, koji se temelji na neispunjenju obveze ispitivanja svih relevantnih elemenata predmeta, s obzirom na to da Vijeće nije uzelo u obzir to da se međunarodni sporazum, koji je sklopljen pobijanom odlukom, privremeno primjenjuje, tijekom razdoblja od 12 godina, na područje Zapadne Sahare, čime se krši njezin poseban i različit status.

3.

Treći tužbeni razlog, koji se temelji na neispunjenju obveze ispitivanja poštovanja temeljnih prava, s obzirom na to da Vijeće prilikom donošenja pobijane odluke nije razmotrilo pitanje poštovanja ljudskih prava na okupiranom Sahrawi području.

4.

Četvrti tužbeni razlog, koji se temelji na povredi prava obrane, s obzirom na to da Vijeće prije donošenja pobijane odluke nije provelo raspravu s Frontom Polisario, jedinim predstavnikom naroda Zapadne Sahare.

5.

Peti tužbeni razlog, koji se temelji na povredi temeljnih načela i vrijednosti kojima se Unija vodi na međunarodnoj razini. Tužitelj naime smatra da se međunarodni sporazum, koji je sklopljen pobijanom odlukom, primjenjuje na teritorij Zapadne Sahare u okviru aneksijske politike Kraljevine Maroko i sustavnih povreda temeljnih prava koje vođenje te politike zahtijeva.

6.

Šesti tužbeni razlog, koji se temelji na povredi prava na samoodređenje, s obzirom na to da se međunarodni sporazum, koji je sklopljen pobijanom odlukom, primjenjuje na Zapadnu Saharu čime se krši, s jedne strane, poseban i različit status tog područja i, s druge strane, pravo naroda Sahrawi na poštovanje teritorijalne cjelovitosti njegova područja.

7.

Sedmi tužbeni razlog, koji se temelji na povredi načela relativnog učinka ugovora, s obzirom na to da narod Zapadne Sahare, kako ga zastupa Front Polisario, nije pristao na međunarodni sporazum koji je sklopljen pobijanom odlukom.

8.

Osmi tužbeni razlog, koji se temelji na povredi zračnog prostora Zapadne Sahare, s obzirom na to da je pobijana odluka, ratifikacijom nezakonite prakse koja proizlazi iz privremene primjene međunarodnog sporazuma koji je njome sklopljen, uključila zračni prostor Sahrawi u područje primjene navedenog sporazuma.

9.

Deveti tužbeni razlog, koji se temelji na povredi prava međunarodne odgovornosti, s obzirom na to da je Unija pobijanom odlukom, s jedne strane, povrijedila svoju obvezu nepriznavanja nezakonite okupacije Zapadne Sahare i, s druge strane, pomogla i poduprla održavanje te situacije.

10.

Deseti tužbeni razlog, koji se temelji na povredi obveze osiguranja poštovanja međunarodnog prava o ljudskim pravima i međunarodnog humanitarnog prava, s obzirom na to da usklađenost Unije s njezinim međunarodnim obvezama u odnosu na narod Zapadne Sahare zahtijeva barem to da se Vijeće suzdrži od donošenja pobijane odluke, jer se njome omogućuje stupanje na snagu međunarodnog sporazuma koji se primjenjuje na dio Zapadne Sahare pod marokanskom okupacijom.


Top