Accept Refuse

EUR-Lex Access to European Union law

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62014CN0345

Predmet C-345/14: Zahtjev za prethodnu odluku koji je 17. srpnja 2014. Augstākā tiesa (Latvija) – SIA „Maxima Latvija” protiv Konkurences padome

OJ C 329, 22.9.2014, p. 4–5 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

22.9.2014   

HR

Službeni list Europske unije

C 329/4


Zahtjev za prethodnu odluku koji je 17. srpnja 2014. Augstākā tiesa (Latvija) – SIA „Maxima Latvija” protiv Konkurences padome

(Predmet C-345/14)

2014/C 329/06

Jezik postupka: latvijski

Sud koji je uputio zahtjev

Augstākā tiesa

Stranke glavnog postupka

Žalitelj: SIA „Maxima Latvija”

Druga stranka u postupku: Konkurences padome

Prethodna pitanja

1.

Može li se sporazum kao što je onaj u glavnom postupku koji je sklopljen između zakupodavca poslovnih prostora i trgovca na malo (referentnog zakupnika), koji ograničava pravo zakupodavca da samostalno, bez suglasnosti navedenog referentnog zakupca, odlučuje o drugom davanju u zakup poslovnih prostora mogućim konkurentima referentnog zakupnika, smatrati sporazumom među poduzetnicima koji ima za cilj sprječavanje, ograničavanje ili narušavanje tržišnog natjecanja u smislu članka 101. stavka 1. Ugovora o funkcioniranju Europske unije?

2.

Treba li i s kojim ciljem ispitati strukturu tržišta prilikom procjene spojivosti tog sporazuma s odredbom iz članka 101. stavka 1. Ugovora o funkcioniranju Europske unije?

3.

Jesu li tržišna moć sudionika sporazuma u predmetnom slučaju i njezino moguće povećanje okolnost koju je nužno uzeti u obzir prilikom procjene spojivosti tog sporazuma s odredbom iz članka 101. stavka 1. Ugovora o funkcioniranju Europske unije?

4.

Ako je za provjeru bîti sporazuma i dokazivanja da postoje sastavni dijelovi zabranjenog sporazuma potrebno provjeriti može li taj sporazum utjecati na trgovinu, može li ta mogućnost utjecanja na trgovinu istodobno biti dovoljna za utvrđenje da sporazum odgovara pojmu zabranjenog sporazuma, a da se pritom ne ocjenjuje jesu li zaista nastali nepovoljni učinci?


Top