EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022XC0401(04)

Obavijest gospodarskim subjektima, uvoznicima i izvoznicima 2022/C 145 I/01

PUB/2022/299

OJ C 145I , 1.4.2022, p. 1–1 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

1.4.2022   

HR

Službeni list Europske unije

CI 145/1


Obavijest gospodarskim subjektima, uvoznicima i izvoznicima

(2022/C 145 I/01)

Europska unija donijela je nekoliko paketa mjera ograničavanja (1) protiv Ruske Federacije s obzirom na rusku ratnu agresiju na Ukrajinu, kao i protiv Republike Bjelarusa s obzirom na stanje u Bjelarusu. Sve te mjere moraju djelotvorno provoditi i nadležna tijela i gospodarski subjekti iz EU-a.

Tim se mjerama zabranjuje izravan ili neizravan uvoz ili izvoz predmetne robe te se zabranjuje sudjelovanje, svjesno i namjerno, u aktivnostima kojima se te zabrane izbjegavaju. Osim toga, utvrđuje se da države članice primjenjuju sankcije za kršenje tih propisa.

S obzirom na rizik od izbjegavanja mjera, gospodarskim subjektima u EU-u savjetuje se da poduzmu primjerene mjere dužne pažnje koje su im na raspolaganju radi sprečavanja izbjegavanja mjera:

preko izvoza u treće zemlje iz kojih se roba može lako preusmjeriti prema Rusiji i Bjelarusu; posebnu pažnju treba obratiti na izvoz takve robe u zemlje Euroazijske ekonomske unije (EAEU, koju uz Rusku Federaciju i Republiku Bjelarus čine Republika Armenija, Republika Kazahstan i Kirgiska Republika) jer je roba u bilo kojoj članici EAEU-a u slobodnom prometu u cijelom EAEU-u

preko uvoza iz trećih zemalja iz kojih se predmetna roba može lako preusmjeriti u EU, posebno ako te zemlje ne primjenjuju ograničenja na uvoz iz Rusije i Bjelarusa; to se posebno odnosi na robu uvezenu iz ostalih zemalja Euroazijske ekonomske unije.

Mjere dužne pažnje koje se savjetuju izvoznicima i uvoznicima su, naprimjer, uvođenje u ugovore o uvozu i izvozu odredaba kojima se osigurava da roba koja se uvozi ili izvozi nije obuhvaćena tim ograničenjima. Te mjere mogu biti u obliku npr. izjave da je poštovanje tih odredaba bitan element ugovora, ili u obliku ugovornih klauzula kojima se uvoznik u trećim zemljama obvezuje da neće izvoziti predmetnu robu u Rusiju ni Bjelarus i da neće preprodavati predmetnu robu nijednom poslovnom partneru treće strane koji se ne obveže da robu neće izvoziti u Rusiju ni Bjelarus, čime za tog partnera nastaje odgovornost ako ponovno izveze robu u te zemlje.

Subjekti bi trebali uzeti u obzir da carinska tijela EU-a mogu, kako bi spriječila izbjegavanje tih propisa, provoditi strože provjere te također mogu zahtijevati uvjerljive dokaze da predmetna roba nije preko trećih zemalja uvezena iz Rusije i Bjelarusa ili da se preko trećih zemalja ne izvozi u Rusiju ili Bjelarus.


(1)  https://www.sanctionsmap.eu/#/main


Top