EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R0336

Provedbena uredba Vijeća (EU) 2022/336 od 28. veljače 2022. o provedbi Uredbe (EU) br. 269/2014 o mjerama ograničavanja u odnosu na djelovanja koja podrivaju ili ugrožavaju teritorijalnu cjelovitost, suverenost i neovisnost Ukrajine

OJ L 58, 28.2.2022, p. 1–18 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2022/336/oj

28.2.2022   

HR

Službeni list Europske unije

L 58/1


PROVEDBENA UREDBA VIJEĆA (EU) 2022/336

od 28. veljače 2022.

o provedbi Uredbe (EU) br. 269/2014 o mjerama ograničavanja u odnosu na djelovanja koja podrivaju ili ugrožavaju teritorijalnu cjelovitost, suverenost i neovisnost Ukrajine

VIJEĆE EUROPSKE UNIJE,

uzimajući u obzir Ugovor o funkcioniranju Europske unije,

uzimajući u obzir Uredbu Vijeća (EU) br. 269/2014 od 17. ožujka 2014. o mjerama ograničavanja u odnosu na djelovanja koja podrivaju ili ugrožavaju teritorijalnu cjelovitost, suverenost i neovisnost Ukrajine (1), a posebno njezin članak 14. stavak 1.,

uzimajući u obzir prijedlog Visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku,

budući da:

(1)

Vijeće je 17. ožujka 2014. donijelo Uredbu (EU) br. 269/2014.

(2)

Unija je i dalje nepokolebljiva u svojoj potpori suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine.

(3)

U zaključcima od 24. i 25. lipnja 2021. Europsko vijeće pozvalo je Rusiju da u potpunosti preuzme svoj dio odgovornosti u osiguravanju potpune provedbe sporazumâ iz Minska, što je ključan uvjet za sve bitne promjene stajališta Unije. Europsko vijeće naglasilo je da je potreban čvrst i koordiniran odgovor Unije i njezinih država članica na sve daljnje zlonamjerne, protuzakonite i remetilačke aktivnosti Rusije, uz potpuno iskorištavanje svih instrumenata koje Unija ima na raspolaganju te osiguravanje koordinacije s partnerima. U tu svrhu Europsko vijeće ujedno je pozvalo Komisiju i Visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku („Visoki predstavnik”) da predstave mogućnosti za dodatne mjere ograničavanja, uključujući gospodarske sankcije.

(4)

U zaključcima od 16. prosinca 2021. Europsko vijeće naglasilo je da Rusija hitno treba smiriti napetosti nastale zbog njezine povećane vojne prisutnosti duž granice s Ukrajinom te agresivne retorike. Europsko vijeće ponovno je istaknulo svoju punu potporu suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine. Iako potiče diplomatske napore i podupire normandijski format u postizanju potpune provedbe sporazumâ iz Minska, Europsko vijeće izjavilo je da će svaka daljnja vojna agresija prema Ukrajini imati goleme posljedice i visoku cijenu, što uključuje mjere ograničavanja u koordinaciji s partnerima.

(5)

Vijeće je 24. siječnja 2022. odobrilo zaključke u kojima je osudilo kontinuirana agresivna djelovanja Rusije i njezine prijetnje Ukrajini te pozvalo Rusiju da smiri napetosti, poštuje međunarodno pravo i uključi se u konstruktivan dijalog putem uspostavljenih međunarodnih mehanizama. Vijeće je iznova potvrdilo potpunu predanost Unije ključnim načelima na kojima se temelji europska sigurnost i koja su sadržana u Povelji Ujedinjenih naroda (UN) i osnivačkim dokumentima Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), uključujući Helsinški završni akt i Parišku povelju. Ta ključna načela posebno uključuju suverenu jednakost i teritorijalnu cjelovitost država, nepovredivost granica, suzdržavanje od prijetnje ili uporabe sile i slobodu država da odaberu ili izmijene vlastite sigurnosne mjere. Vijeće je izjavilo da se o tim načelima ne može pregovarati, ona ne podliježu reviziji ili ponovnom tumačenju te Rusija njihovim kršenjem postavlja zapreku zajedničkom i nedjeljivom sigurnosnom prostoru u Europi te ugrožava mir i stabilnost na europskom kontinentu. Podsjećajući na zaključke Europskog vijeća od 16. prosinca 2021., Vijeće je ponovno istaknulo da će svaka daljnja vojna agresija Rusije prema Ukrajini imati goleme posljedice i visoku cijenu, što uključuje širok raspon sektorskih i pojedinačnih mjera ograničavanja koje bi se donosile u suradnji s partnerima.

(6)

Visoki predstavnik 19. veljače 2022. objavio je izjavu u ime Unije u kojoj je izrazio zabrinutost zbog velikog gomilanja ruskih oružanih snaga u Ukrajini i oko nje te pozvao Rusiju da se uključi u smislen dijalog i diplomaciju, pokaže suzdržanost i smiri napetosti znatnim povlačenjem vojnih snaga iz područja u blizini ukrajinske granice. Unija je istaknula da će svaka daljnja vojna agresija Rusije prema Ukrajini imati goleme posljedice i visoku cijenu, što uključuje mjere ograničavanja u koordinaciji s partnerima.

(7)

Predsjednik Ruske Federacije 21. veljače 2022. potpisao je dekret kojim se priznaje „neovisnost i suverenitet” područja ukrajinskih regija Donjecka i Luhanska koja nisu pod kontrolom vlade te je ruskim oružanim snagama naredio da stupe na ta područja.

(8)

Visoki predstavnik 22. veljače 2022. objavio je izjavu u ime Unije u kojoj je osudio taj nezakoniti čin kojim se dodatno podrivaju suverenitet i neovisnost Ukrajine te je riječ o teškom kršenju međunarodnog prava i međunarodnih sporazuma, uključujući Povelju UN-a, Helsinški završni akt, Parišku povelju i Memorandum iz Budimpešte, kao i sporazumâ iz Minska i Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 2202 (2015). Visoki predstavnik apelirao je na Rusiju, kao stranku u sukobu, da poništi to priznanje, drži se svojih obveza, poštuje međunarodno pravo i vrati se raspravama u okviru normandijskog formata i trilateralne kontaktne skupine. Najavio je da će Unija hitno odgovoriti na ta najnovija kršenja Rusije donošenjem dodatnih mjera ograničavanja.

(9)

Predsjednik Ruske Federacije najavio je 24. veljače 2022. vojnu operaciju u Ukrajini, a ruske oružane snage započele su napad na Ukrajinu. Taj napad predstavlja očito kršenje teritorijalne cjelovitosti, suvereniteta i neovisnosti Ukrajine.

(10)

Visoki predstavnik 24. veljače 2022. objavio je izjavu u ime Unije u kojoj je najoštrije osudio ničim izazvanu invaziju oružanih snaga Ruske Federacije na Ukrajinu, kao i sudjelovanje Bjelarusa u toj agresiji na Ukrajinu. Visoki predstavnik napomenuo je da će odgovor Unije uključivati sektorske i pojedinačne mjere ograničavanja.

(11)

Europsko vijeće 24. veljače 2022. najoštrije je osudilo ničim izazvanu i neopravdanu vojnu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu. Svojim nezakonitim vojnim djelovanjem Rusija teško krši međunarodno pravo i načela Povelje UN-a te ugrožava europsku i globalnu sigurnost i stabilnost. Europsko vijeće, u bliskoj suradnji s našim partnerima i saveznicima, postiglo je dogovor o daljnjim mjerama ograničavanja koje će imati goleme i ozbiljne posljedice za Rusiju zbog njezinih djelovanja.

(12)

S obzirom na ozbiljnost situacije, Vijeće smatra da bi 26 osobu i jedan subjekt trebalo dodati na popis osoba, subjekata i tijela koji podliježu mjerama ograničavanja iz Priloga I. Uredbi (EU) br. 269/2014.

(13)

Prilog I. Uredbi (EU) br. 269/2014 trebalo bi stoga na odgovarajući način izmijeniti,

DONIJELO JE OVU UREDBU:

Članak 1.

Osobe i subjekt navedeni na popisu u Prilogu ovoj Uredbi dodaju se na popis naveden u Prilogu I. Uredbi (EU) br. 269/2014.

Članak 2.

Ova Uredba stupa na snagu na dan objave u Službenom listu Europske unije.

Ova je Uredba u cijelosti obvezujuća i izravno se primjenjuje u svim državama članicama.

Sastavljeno u Bruxellesu 28. veljače 2022.

Za Vijeće

Predsjednik

J.-Y. LE DRIAN


(1)  SL L 78, 17.3.2014., str. 6.


PRILOG

Sljedeće osobe i subjekti dodaju se na popis fizičkih i pravnih osoba, subjekata i tijela naveden u Prilogu I. Odluci (EU) br. 269/2014:

1.   Osobe

 

Ime

Identifikacijski podaci

Obrazloženje

Datum uvrštenja

„671.

Igor Ivanovich SECHIN

(Игорь Иванович СЕЧИН)

Datum rođenja: 7.9.1960.

Mjesto rođenja: Lenjingrad, bivši SSSR (sada Ruska Federacija)

Državljanstvo: rusko

Spol: muški

Igor Sechin glavni je izvršni direktor ruske državne naftne kompanije Rosneft koja je jedan od najvećih svjetskih proizvođača sirove nafte. Jedan je od najpouzdanijih i najbližih savjetnika Vladimira Putina, kao i njegov osobni prijatelj. Svakodnevno je u kontaktu s ruskim predsjednikom. Smatra se jednim od najmoćnijih članova ruske političke elite. Njegove su veze s Vladimirom Putinom duge i duboke. Radio je s predsjednikom u uredu gradonačelnika Sankt Peterburga 1990-ih te je otad dokazao svoju odanost. Sechin je 1999. postao zamjenik voditelja administracije Vladimira Putina, 2008. zamjenik predsjednika vlade, a 2012. i glavni izvršni direktor društva Rosneft. Jedan je od ruskih oligarha koji djeluju u partnerstvu s ruskom državom.

28.2.2022.

 

 

 

Jedna je od osoba iz Putinova kruga koje primaju financijsku dobit i važne zadaće u zamjenu za podređenost i odanost. Predsjednik mu je povjerio važne i teške zadaće te je nagrađen vodećim položajem u društvu Rosneft i velikim bogatstvom. Društvo Rosneft koje vodi Igor Sechin sudjelovalo je u financiranju vinograda uz palaču u blizini Gelendžika za koju se vjeruje da se njome osobno koristi predsjednik Putin.

Stoga je aktivno pružao materijalnu ili financijsku potporu ruskim donositeljima odluka ili imao koristi od ruskih donositelja odluka koji su odgovorni za pripojenje Krima i destabilizaciju Ukrajine.

Nadalje, Rosneft Aero, društvo kći društva Rosneft čiji je Sechin glavni izvršni direktor, isporučuje mlazno gorivo u zračnu luku Simferopolj koja osigurava zračnu vezu između područja nezakonito pripojenog Krima i Sevastopolja i Rusije. On stoga podupire konsolidaciju pripojenja nezakonito pripojenog Krimskog poluotoka Ruskoj Federaciji, čime se dodatno podrivaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine.

 

672.

Nikolay Petrovich TOKAREV

(Николай Петрович ТОКАРЕВ)

Datum rođenja: 20.12.1950.

Mjesto rođenja: Karaganda, Kazaška SSR (sada Kazahstan)

Nikolaj Tokarev glavni je izvršni direktor velikog ruskog naftnog i plinskog poduzeća Transneft. Dugogodišnji je poznanik i bliski suradnik Vladimira Putina. Osamdesetih godina 20. stoljeća služio je zajedno s Putinom u KGB-u. Tokarev je jedan od ruskih državnih oligarha koji su tijekom konsolidacije vlasti predsjednika Putina u 2000-tima preuzeli kontrolu nad velikim dijelovima državne imovine i koji djeluju u bliskom partnerstvu s ruskom državom. Tokarev vodi društvo Transneft, jedno od najvažnijih ruskih poduzeća pod kontrolom vlade, koje prevozi znatnu količinu ruske nafte kroz dobro razvijenu mrežu plinovoda.

Društvo Transneft koje vodi Nikolaj Tokarev jedan je od glavnih sponzora palače u blizini Gelendžika za koju se općenito vjeruje da se njome osobno koristi predsjednik Putin. Ostvaruje koristi zbog bliske povezanosti s ruskim vlastima. Bliski srodnici i poznanici Tokareva obogatili su se zahvaljujući ugovorima sklopljenima s poduzećima u državnom vlasništvu.

Stoga je aktivno pružao materijalnu ili financijsku potporu ruskim donositeljima odluka ili imao koristi od ruskih donositelja odluka koji su odgovorni za pripojenje Krima i destabilizaciju Ukrajine.

28.2.2022.

673.

Alisher USMANOV

(ruski: Алишер Бурханович УСМАНОВ; uzbečki: Alisher USMONOV)

Datum rođenja: 9.9.1953.

Mjesto rođenja: Chust, Uzbečka SSR, Sovjetski Savez

Funkcija: ruski oligarh

Alisher Usmanov prokremaljski je oligarh s osobito bliskim vezama s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Poznat je kao jedan od omiljenih oligarha Vladimira Putina. Smatra se da je jedan od ruskih poslovnih ljudi i dužnosnika kojima je povjereno servisiranje financijskih tokova, ali čiji položaj ovisi o volji predsjednika. Usmanov je navodno izvještavao u ime predsjednika Putina te je rješavao njegove poslovne probleme. Prema spisima FinCEN-a platio je 6 milijuna USD Valentinu Yumashevu, utjecajnom savjetniku Vladimira Putina. Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije i bivši predsjednik i premijer Rusije, osobno se koristio luksuznim rezidencijama pod kontrolom Usmanova.

Stoga je aktivno pružao materijalnu ili financijsku potporu ruskim donositeljima odluka koji su odgovorni za pripojenje Krima i destabilizaciju Ukrajine.

28.2.2022.

 

 

 

Usmanov ima udjele u poduzećima koja se bave željeznom rudom i čelikom, medijima i internetom. Čelični div Metalloinvest njegov je najveći holding. Nakon što je Usmanov preuzeo kontrolu nad svakodnevnim poslovanjem Kommersanta, sloboda uredničkog osoblja bila je ograničena, a novine su postale izrazito prokremaljski nastrojene. Pod vlasništvom Usmanova Kommersant je objavio propagandistički protuukrajinski članak Dmitrija Medvedeva, u kojem je bivši ruski predsjednik tvrdio da je besmisleno započeti razgovore s trenutačnim ukrajinskim vlastima, koje su, prema njegovu mišljenju, pod izravnom stranom kontrolom.

Stoga je aktivno podupirao politike ruske vlade, čiji je cilj destabilizacija Ukrajine.

 

674.

Petr Olegovich AVEN

(Пëтр Олегович АВЕН)

Datum rođenja: 16.3. 1955.

Mjesto rođenja: Moskva, Ruska Federacija

Funkcija: oligarh blizak Vladimiru Putinu. Jedan od glavnih dioničara grupe Alfa

Spol: muški

Petr Aven jedan je od najbližih oligarha Vladimira Putina. Važan je dioničar grupe Alfa, koja uključuje jednu od glavnih ruskih banaka, Alfa Bank. On je jedan od oko 50 bogatih ruskih poduzetnika koji se redovito sastaju s Vladimirom Putinom u Kremlju. Ne djeluje neovisno o zahtjevima predsjednika. Prijatelj je Vladimira Putina od početka 1990-ih. Kao ministar vanjskih gospodarskih odnosa pomagao je Vladimiru Putinu, tadašnjem zamjeniku gradonačelnika Sankt Peterburga, u pogledu istrage povjerenstva Salje. Poznat je i kao posebno blizak osobni prijatelj Igora Sechina, glavnog izvršnog direktora Rosnefta i ključnog Putinova saveznika. Najstarija kći Vladimira Putina, Marija, vodila je dobrotvorni projekt Alfa-Endo, koji je financirala Alfa Bank.

Aven je ostvario koristi od veza s vladom. Napisao je pismo Vladimiru Putinu u kojem se žali na odluku Moskovskog arbitražnog suda u pravnom predmetu koji se odnosi na interese jednog od Avenovih poduzeća. Vladimir Putin naložio je ruskom glavnom državnom odvjetniku da istraži slučaj. Vladimir Putin nagradio je grupu Alfa zbog njezine odanosti ruskim vlastima na način da je planovima stranih ulaganja te grupe pružio političku potporu.

28.2.2022.

 

 

 

Aven i njegov poslovni partner Mikhail Fridman sudjelovali su u naporima Kremlja da ukine zapadne sankcije koje su uvedene radi suzbijanja ruske agresivne politike protiv Ukrajine. Vladimir Putin upozorio je 2016. Avena na moguće dodatne sankcije Sjedinjenih Američkih Država protiv Avena i/ili Alfa Banke te mu je predložio poduzimanje koraka kako bi Aven zaštitio sebe i Alfa-Bank, što je ovaj i učinio. U 2018. Aven i Fridman posjetili su Washington kako bi u okviru neslužbene misije prenijeli poruku ruske vlade o sankcijama SAD-a i protusankcijama Ruske Federacije.

Stoga je aktivno pružao materijalnu ili financijsku potporu ruskim donositeljima odluka ili imao koristi od ruskih donositelja odluka koji su odgovorni za pripojenje Krima i destabilizaciju Ukrajine. Ujedno je podupirao djelovanja ili politike kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine.

 

675.

Mikhail Maratovich FRIDMAN

(Михаил Маратович ФРИДМАН)

Datum rođenja: 21.4.1964.

Mjesto rođenja: Lviv, Ruska Federacija

Spol: muški

Mihail Fridman osnivač je i jedan od glavnih dioničara grupe Alfa, koja uključuje veliku rusku banku Alfa Bank. Uspio je razviti snažne veze s administracijom Vladimira Putina te ga nazivaju glavnim ruskim financijerom i podupirateljem užeg Putinova kruga. Zahvaljujući vezama s vladom uspio je steći državnu imovinu. Najstarija kći Vladimira Putina, Marija, vodila je dobrotvorni projekt Alfa-Endo, koji je financirala Alfa Bank. Vladimir Putin nagradio je grupu Alfa zbog njezine odanosti ruskim vlastima na način da je planovima stranih ulaganja te grupe pružio političku potporu.

Fridman i njegov poslovni partner Petr Aven sudjelovali su u naporima Kremlja da ukine zapadne sankcije koje su uvedene radi suzbijanja ruske agresivne politike protiv Ukrajine. U 2018. Fridman i Aven posjetili su Washington kako bi u okviru neslužbene misije prenijeli poruku ruske vlade o sankcijama SAD-a i protusankcijama Ruske Federacije.

28.2.2022.

 

 

 

Stoga je aktivno pružao materijalnu ili financijsku potporu ruskim donositeljima odluka ili imao koristi od ruskih donositelja odluka koji su odgovorni za pripojenje Krima i destabilizaciju Ukrajine. Ujedno je podupirao djelovanja ili politike kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine.

 

676.

Sergei Pavlovich ROLDUGIN (Сергей Павлович РОЛДУГИН)

Datum rođenja: 28.9.1951.

Mjesto rođenja: Oblast Sakhalin

violončelist

Funkcija: poslovni čovjek, bliski prijatelj Vladimira Putina.

Roldugin je poslovni čovjek s vezama bliskim Vladimiru Putinu. Dio je Putinove financijske mreže. Posjeduje najmanje pet offshore subjekata i svoju imovinu drži u banci Bank Rossiya (na koju se primjenjuju sankcije Unije) koja je u Moskvi poznata kao „Putinov novčanik”. Prema istraživanju Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara Roldugin je odgovoran za „prebacivanje” najmanje 2 milijarde USD putem banaka i offshore poduzeća u okviru Putinove skrivene financijske mreže. Sudjelovao je i u aferi „Troika Laundromat” te je usmjerio milijarde američkih dolara kroz sustav. Štoviše, primio je više od 69 milijuna USD putem poduzeća u okviru afere „Troika Laundromat”

Stoga je odgovoran za aktivno pružanje materijalne ili financijske potpore ruskim donositeljima odluka koji su odgovorni za pripojenje Krima i destabilizaciju Ukrajine.

28.2.2022.

677.

Dmitry Sergeyevich PESKOV

(Дмитрий Сергеевич ПЕСКОВ)

Datum rođenja: 17.10.1967.

Mjesto rođenja: Moskva, Ruska Federacija

Spol: muški

Dmitri Peskov glasnogovornik je predsjednika Putina. Javno je branio agresivnu politiku Rusije protiv Ukrajine, uključujući nezakonito pripojenje Krima i Sevastopolja koje je izvršila Ruska Federacija. U brojnim izjavama isticao je da su područje Krima i Sevastopolja sastavni dio Rusije i da njihovo vraćanje Ukrajini nije moguće. Ukrajinsko djelovanje usmjereno na okončanje ruske okupacije Krimskog poluotoka nazvao je teritorijalnim zahtjevom protiv Rusije. Izrazio je mišljenje o nemogućnosti pregovora s ukrajinskim vlastima i istaknuo da ih ruska strana ne smatra partnerom. Protivno činjenicama izjavio je da u Donbasu nema ruskih trupa. Prenio je i poruku da sankcije Zapada nemaju stvarnog učinka na Rusiju. Zaprijetio je da će Rusija kao odgovor na to uvesti protusankcije.

Stoga je aktivno podupirao djelovanja ili politike kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine, kao i stabilnost i sigurnost u Ukrajini.

28.2.2022.

678.

Dmitry Nikolaevich CHERNYSHENKO

(Дмитрий Николаевич ЧЕРНЫШЕНКО)

Datum rođenja: 20.9.1968.

Mjesto rođenja: Saratov, Rusija

Funkcija: zamjenik predsjednika ruske vlade, zadužen za turizam, sport, kulturu i komunikacije

Član Upravnog odbora ruskih željeznica

Spol: muški

Dmitry Chernyshenko potpredsjednik je ruske vlade zadužen za turizam, sport, kulturu i komunikacije te član upravnog odbora Ruskih željeznica, kojeg je na taj položaj imenovala vlada Ruske Federacije.

U listopadu 2021. Rusija je započela s dosad neviđenim povećanjem vojne prisutnosti na ukrajinskoj granici i blizu nje te u okupiranoj ukrajinskoj regiji Krimu. Ruske oružane snage ondje su provodile opsežne vojne vježbe. Time je izazvana eskalacija sukoba te je na Ukrajinu izvršen pritisak koji je doveo do destabilizacije. I vojno osoblje i vojna oprema ruskih oružanih snaga prevezeni su u područja blizu ukrajinske granice Ruskim željeznicama, u kojima je g. Chernyshenko član upravnog odbora. Rusija je 24. veljače 2022. pokrenula sveobuhvatnu vojnu agresiju na Ukrajinu.

Stoga je odgovoran za aktivno podržavanje ili provođenje djelovanja ili politika kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine, kao i stabilnost i sigurnost u Ukrajini.

28.2.2022.

679.

Irek Envarovich FAIZULLIN

(Ирек Энварович ФАЙЗУЛЛИН)

Datum rođenja: 8.12.1962.

Mjesto rođenja: Kazan, SSSR (sada Ruska Federacija)

Funkcija: član Upravnog odbora ruskih željeznica.

Ministar graditeljstva i stanovanja Ruske Federacije.

Spol: muški

Irek Faizullin ruski je ministar gradnje i stanovanja i član upravnog odbora Ruskih željeznica, kojeg je na taj položaj imenovala vlada Ruske Federacije.

U listopadu 2021. Rusija je započela s dosad neviđenim povećanjem vojne prisutnosti na ukrajinskoj granici i blizu nje te u okupiranoj ukrajinskoj regiji Krimu. Ruske oružane snage ondje su provodile opsežne vojne vježbe. Time je izazvana eskalacija sukoba te je na Ukrajinu izvršen pritisak koji je doveo do destabilizacije. I vojno osoblje i vojna oprema ruskih oružanih snaga prevezeni su u područja blizu ukrajinske granice Ruskim željeznicama, u kojima je Faizullin član upravnog odbora.

Stoga je odgovoran za aktivno podržavanje ili provođenje djelovanja ili politika kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine, kao i stabilnost i sigurnost u Ukrajini.

28.2.2022.

680.

Vitaly Gennadyevich SAVELYEV

(Виталий Геннадьевич САВЕЛЬЕВ)

Datum rođenja: 18.1.1954.

Mjesto rođenja: Taškent, Uzbekistan

Funkcija: član Upravnog odbora ruskih željeznica. Ministar prometa Rusije od 2020., bivši glavni izvršni direktor Aeroflota

Vitaly Savelyev ministar je prometa Ruske Federacije i član upravnog odbora Ruskih željeznica, kojeg je na taj položaj imenovala vlada Ruske Federacije. Bivši je glavni izvršni direktor Aeroflota.

U listopadu 2021. Rusija je započela s dosad neviđenim povećanjem vojne prisutnosti na ukrajinskoj granici i blizu nje te u okupiranoj ukrajinskoj regiji Krimu. Ruske oružane snage ondje su provodile opsežne vojne vježbe. Time je izazvana eskalacija sukoba te je na Ukrajinu izvršen pritisak koji je doveo do destabilizacije. I vojno osoblje i vojna oprema ruskih oružanih snaga prevezeni su u područja blizu ukrajinske granice Ruskim željeznicama, u kojima je Savelyev član upravnog odbora.

28.2.2022.

 

 

 

Štoviše, Aeroflot je pod vodstvom Savelyeva osiguravao redovit zračni prijevoz putnika između ruskih aerodroma i međunarodne zračne luke u Simferopolju te je stoga podupirao konsolidaciju pripojenja nezakonito pripojenog Krimskog poluotoka Ruskoj Federaciji, čime se dodatno ugrožavala teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine.

Stoga je odgovoran za aktivno podržavanje ili provođenje djelovanja ili politika kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine, kao i stabilnost i sigurnost u Ukrajini.

 

681.

Andrey Anatolyevich TURCHAK

(ТУРЧАК, Андрей Анатольевич)

Datum rođenja: 20.12.1975.

Mjesto rođenja: Lenjingrad, bivši SSSR (sada Ruska Federacija)

Funkcija: tajnik Glavnog vijeća stranke Ujedinjena Rusija.

Prvi zamjenik predsjednika Vijeća Federacije.

Andrey Turchak tajnik je Općeg tajništva stranke Ujedinjena Rusija i prvi zamjenik predsjednika Vijeća federacije. Njegov politički uspjeh povezan je s njegovim ocem, Anatolyjem Turchakom, koji je trenirao džudo s Vladimirom Putinom i braćom Rotenberg. Promicao je pozitivan stav o priznavanju separatističkih takozvanih „narodnih republika” Donjecka i Luhanska.

Pozivao je ruske vlasti da osiguraju napredno oružje za proruske separatističke snage u regiji Donbas. Javno je izjavio da je nemoguće s ukrajinskim vlastima riješiti sukob u Donbasu na miran način. Izrekao je neosnovane tvrdnje o planiranoj ukrajinskoj vojnoj ofenzivi u Donbasu. Vodio je pregovore s Denisom Pushilinom, čelnikom separatističke takozvane „Narodne Republike” Donjeck. Posjetio je mjesto mobilizacije separatističkih oružanih snaga na prvoj crti u Donbasu kako bi vojnicima takozvane „Narodne Republike” Donjeck osobno čestitao Dan branitelja domovine. Javno je branio odluku Rusije da prizna separatističke „republike” Donbasa. Izjavio je da je Rusija ravnodušna na sankcije Zapada.

28.2.2022.

 

 

 

Stoga je odgovoran za aktivno podržavanje ili provođenje djelovanja ili politika kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine, kao i stabilnost i sigurnost u Ukrajini.

 

682.

Tigran Edmondovich KEOSAYAN

(Тигран Эдмондович КЕОСАЯН)

Datum rođenja: 4.1.1966.

Mjesto rođenja: Moskva, Rusija

Funkcija: glumac i redatelj, voditelj propagandističke televizijske emisije o političkim pitanjima na kanalu NTV pod nazivom „International Sawmill with Tigran Keosayan”.

Tigran Keosayan filmski je redatelj i novinar koji je širio antiukrajinsku propagandu u ruskim medijima. U svojoj televizijskoj emisiji „Međunarodna pilana s Tigranom Keosajanom” (International Sawmill with Tigran Keosayan) prikazivao je Ukrajinu kao slabu i korumpiranu zemlju koja je opstala isključivo zahvaljujući pomoći Zapada. Sugerirao je da ukrajinske vlasti nisu legitimne. Opetovano je tvrdio da Krim pripada Rusiji i da Donbas nije dio Ukrajine. Keosayan je sudjelovao u forumu „Ruski Donbas”, koji su organizirale vlasti u takozvanoj „Narodnoj Republici Donjecka” u Donjecku s ciljem širenja doktrine „Ruskog Donbasa”. Javno je optužio Ukrajinu za eskaliranje sukoba.

Stoga je odgovoran za aktivno podržavanje ili provođenje djelovanja ili politika kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine, kao i stabilnost i sigurnost u Ukrajini.

28.2.2022.

 

 

 

Televizijsku emisiju „Međunarodna pilana s Tigranom Keosajanom” (International Sawmill with Tigran Keosayan) financirale su tvrtke u vlasništvu ruske države, što se nije moglo opravdati gospodarskim razlozima, već je Keosayan sredstva dobio kao nagradu za svoje propagandne aktivnosti i odanost Vladimiru Putinu. Keosayan je režirao propagandni film „Krimski most. Izgrađeno s ljubavlju! (The Crimean Bridge. Made with Love!), u kojem se veliča Krimski most koji povezuje područje nezakonito pripojenog Krimskog poluotoka i Rusiju. Film je navodno osmišljen kao dar predsjedniku Putinu. Alexei Gromov, prvi zamjenik šefa kabineta Ureda ruskog predsjednika, pomogao je osigurati državna sredstva za film zahvaljujući čemu je Keosayan ostvario financijsku dobit.

Stoga je imao koristi od ruskih donositelja odluka koji su odgovorni za pripojenje Krima i destabilizaciju Ukrajine.

 

683.

Olga Vladimirovna SKABEYEVA

(Ольга Владимировна СКАБЕЕВА)

Datum rođenja: 11.12.1984.

Funkcija: suosnivačica i glavna urednica portala REGNUM;

Mjesto rođenja: Volžski, Rusija

Funkcija: Novinarka državne televizijske kuće Rossiya-1, koja vodi politički talk show„60 minuta” (zajedno sa suprugom Jevgenijem Popovim), što je najpopularnija takva emisija u Rusiji)

Spol: ženski

Olga Skabeyeva novinarka je televizijske postaje Rossiya-1, koja je u državnom vlasništvu. Zajedno sa suprugom Yevgeniyem Popovom vodi najpopularniji politički talk show u Rusiji, „60 minuta” u kojem je širila antiukrajinsku propagandu i promicala pozitivan stav u pogledu pripajanja Krima i djelovanja separatista u Donbasu.

U svojoj televizijskoj emisiji prikazivala je Ukrajinu na pristran način, opisujući je kao umjetnu državu koju vojno i financijski održava Zapad, koja je stoga satelit Zapada i oruđe u rukama NATO-a. Također je Ukrajinu svela na „suvremenog protivnika Rusije”. Nadalje, često je pozivala goste poput Eduarda Basurina, glasnogovornika vojnog zapovjedništva takozvane „Narodne Republike Donjecka” i Denisa Pushilina, čelnika takozvane „Narodne Republike Donjecka”. Otjerala je gosta koji se nije slagao s narativnom linijom ruske propagande, kao što je ideologija o „ruskom svijetu”. Čini se da je gđa. Skabeyeva, kao i njezin suprug, svjesna svoje cinične uloge u ruskoj propagandnoj mašineriji.

Stoga je odgovorna za aktivno podržavanje ili provođenje djelovanja ili politika kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine, kao i stabilnost i sigurnost u Ukrajini.

28.2.2022.

684.

Alexander PONOMARENKO

(Алексaндр Анатольевич ПОНОМАРEНКО)

Datum rođenja: 27.10. 1964.

Mjesto rođenja: Bilohirsk, Ukrajinski SSR

Funkcija: ruski oligarh, predsjednik upravnog odbora međunarodne zračne luke Šeremetjevo

Aleksandar Ponomarenko ruski je oligarh i predsjednik upravnog odbora međunarodne zračne luke Šeremetjevo. Ponomarenko je u bliskim vezama s drugim oligarhima povezanima s Vladimirom Putinom, kao i Sergejem Aksjonovom, vođom takozvane „Republike Krima” na području nezakonito pripojenog Krimskog poluotoka. Sudjelovao je u financiranju palače u blizini Gelendžika za koju se vjeruje da se njome osobno koristi predsjednik Putin.

Stoga je aktivno pružao materijalnu ili financijsku potporu ruskim donositeljima odluka koji su odgovorni za pripojenje Krima i destabilizaciju Ukrajine.

28.2.2022.

685.

Modest Alexeyevich KOLEROV

(Модест Алексеевич КОЛЕРОВ)

Datum rođenja: 12.4.1963.

Mjesto rođenja: Kimovsk, Rusija

Funkcija: suosnivač i glavni urednik portala REGNUM, specijaliziranog za postsovjetsko područje. Od 2005. do 2007. radio je u predsjedničkoj administraciji.

Spol: muški

Modest Kolerov suosnivač je i glavni urednik portala REGNUM, putem kojeg je širio agresivnu i pristranu propagandu protiv Ukrajine i promicao pozitivan stav u pogledu pripajanja Krima i djelovanja separatista u Donbasu. Često je opisivao Ukrajinu kao fašističku ili neonacističku zemlju i prozapadnu marionetu. Izjavio je da je Ukrajina umjetna tvorevina Staljina i Lenjina. U svojim publikacijama tvrdi da Ukrajina svoju neovisnost duguje Rusiji i stoga nema pravo biti suverena država. Također je sugerirao da bi Rusija trebala ukinuti njezino postojanje.

Nadalje, predložio je da se Ukrajina podijeli između njezinih susjeda te je izjavio da bi neovisna Ukrajina bila prijetnja Rusiji. Aktivno je zagovarao priznavanje takozvane „Narodne Republike Donjecka” i takozvane „Narodne Republike Luhanska” te više ruske potpore separatistima u istočnoj Ukrajini. Negirao je dokaze ruske vojne potpore separatistima te je misiju OESS-a u istočnoj Ukrajini opisao kao pristranu i podložnu Kijevu.

28.2.2022.

 

 

 

Stoga je odgovoran za aktivno podržavanje ili provođenje djelovanja ili politika kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine, kao i stabilnost i sigurnost u Ukrajini te za ometanje rada međunarodnih organizacija u Ukrajini.

 

686.

Roman Georgievich BABAYAN

(Роман Георгиевич БАБАЯН)

Datum rođenja: 7.12.1967.

Mjesto rođenja: Baku, Azerbajdžan

Funkcija: novinar, voditelj emisije „Vlastita istina” na televizijskom kanalu NTV i emisije „Pravo glasa” na televizijskoj postaji TV Cent. Također je i glavni urednik radijske postaje „Moskva govori”. Također je član Moskovske gradske dume.

Spol: muški

Roman Babayan novinar je i član moskovske gradske dume. Voditelj je emisije „Vlastita istina” na televizijskom kanalu NTV i emisije „Pravo glasa” na televizijskoj postaji TV Cent. Također je i glavni urednik radijske postaje „Moskva govori”. Širio je antiukrajinsku propagandu i promicao pozitivan stav u pogledu djelovanja separatista u Donbasu.

U intervjuu za portal Ukraina.ru jasno je naveo da svaki bi stanovnik Donbasa radije da se regija pridruži Rusiji i doveo u pitanje pravo Ukrajine na vlastiti teritorij. Nadalje, optužio je ukrajinske vlasti za progon na temelju nacionalnosti u Donbasu i de facto genocid te je izjavio da su Ukrajinci ubili djecu i starije osobe u Donbasu. Podržao je i ruske tvrdnje o „fašističkom režimu” u Ukrajini. Kako bi to učinio, predstavio je nejasnu snimku s vojnicima koji nose pomorsku zastavu nacističke Njemačke te ih opisao kao Ukrajince.

Stoga je odgovoran za aktivno podržavanje ili provođenje djelovanja ili politika kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine, kao i stabilnost i sigurnost u Ukrajini.

28.2.2022.

687.

Yevgeniy Nikolaevich PRILEPIN

(Евгений Николаевич ПРИЛЕПИН),

također poznat kao Zakhar PRILEPIN (ruski: Захар ПРИЛЕПИН),

alias Yevgeniy LAVLINSKIY (Russian: Евгений ЛАВЛИНСКИЙ)

Datum rođenja: 7.7.1975.

Mjesto rođenja: Il’inka, Rusija

Funkcija: novinar, pisac, supredsjednik stranke „Pravedna Rusija – Patrioti – Za istinu”, aktivist.

Prilepin je ruski aktivist, novinar, pisac i supredsjednik stranke „Pravedna Rusija – Patrioti – Za istinu”. Javno je izrazio potporu ruskim separatistima na Krimu i u Donbasu. Poslao je pomoć Donjecku i savjetovao vođe separatista. Sudjelovao je u sukobu u Donbasu na strani separatista, služeći kao zamjenik zapovjednika jednog od separatističkih jedinica te je detaljno opisao svoje sudjelovanje.

Nadalje, iskoristio je svoju slavu i ugled poznatog pisca za širenje antiukrajinske propagande i promicanje pozitivnog stava u pogledu pripajanja Krima i djelovanja separatista u Donbasu. Prilepin je opisao ukrajinske vlasti kao korumpirane, okrivio ih za eskalaciju sukoba, Kijev nazvao ruskim gradom te izjavio da bi krajnji ruski cilj trebao biti osvajanje Kijeva. Sudjelovao je u propagandnom dokumentarnom filmu „Krim: put kući”, u kojem se veliča rusko nezakonito pripajanje Krimskog poluotoka.

Stoga je odgovoran za aktivno podržavanje ili provođenje djelovanja ili politika kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine, kao i stabilnost i sigurnost u Ukrajini.

28.2.2022.

688.

Anton Vyacheslavovich KRASOVSKY

(Антон Вячеславович КРАСОВСКИЙ),

poznat i kao Anton Vyacheslavovich KUZNETSOV-KRASOVSKY (Антон Вячеславович КУЗНЕЦОВ-КРАСОВСКИЙ)

Datum rođenja: 18.7.1975.

Mjesto rođenja: Podolsk, Rusija

Funkcija: Aktivist, novinar, propagandist, voditelj talk showa„Antonimi” na RT-u, ruskom TV kanalu koji financira država

Anton Krasovsky je novinar, voditelj talk showa„Antonimi” na RT-u, ruskom TV kanalu koji financira država. Širio je antiukrajinsku propagandu. Nazvao je Ukrajinu ruskim tlom i omalovažavao Ukrajince kao narod. Nadalje, prijetio je Ukrajini ruskom invazijom ako se Ukrajina iole približi pridruživanju NATO-u. Sugerirao je da bi takav postupak završio „oduzimanjem” ukrajinskog Ustava i njegovim „paljenjem na Hreščatiku”. Nadalje, predložio je da se Ukrajina pridruži Rusiji.

Stoga je odgovoran za aktivno podržavanje ili provođenje djelovanja ili politika kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine, kao i stabilnost i sigurnost u Ukrajini.

28.2.2022.

689.

Arkady Viktorovich MAMONTOV

(Аркадий Викторович МАМОНТОВ)

Datum rođenja: 26.5.1962.

Mjesto rođenja: Novosibirsk, Rusija

Funkcija: televizijski novinar i voditelj, domaćin televizijske emisije „Autorski program Arkadija Mamontova” na televizijskom kanalu Rossiya-1, autor dokumentarnih filmova.

Arkady Mamontov voditelj je televizijske emisije „Autorski program Arkadija Mamontova” i autor dokumentarnih filmova za rusku televiziju. Širio je antiukrajinsku propagandu.

Redatelj je propagandističkog filma u potporu nezakonitom pripojenju Krima i Sevastopolja, u kojem je ukrajinsku vlast prije nezakonitog pripojenja opisao kao kaotičnu i potpunu anarhiju. U svojem filmu oslikao je Ukrajinu kao središte neonacizma, fašizma, nacionalizma i antiruskog sentimenta. Uveličao je ulogu koju imaju krajnje desničarske organizacije u Ukrajini. Optužio je Ukrajinu za diskriminatorne politike protiv ruske kulture i jezika u Ukrajini. Potkopavao je kredibilitet i legitimitet ukrajinskih vlasti sugerirajući da je Euromajdan bio državni udar nadahnut izvana te da ukrajinska vlada ovisi o Sjedinjenim Američkim Državama.

Stoga je odgovoran za aktivno podržavanje ili provođenje djelovanja ili politika kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine, kao i stabilnost i sigurnost u Ukrajini.

28.2.2022.

690.

Sergei Mikhailovich PINCHUK

(Сергей Михайлович ПИНЧУК)

Datum rođenja: 26.7.1971.

Mjesto rođenja: Sevastopolj, Ukrajinski SSR (sada Ukrajina)

Funkcija: viceadmiral, prvi zamjenik glavnog zapovjednika crnomorske flote

Sergey Pinchuk viceadmiral je i prvi zamjenik glavnog zapovjednika crnomorske flote, koja je pod zapovjedništvom južnog vojnog okruga ruskih oružanih snaga, i sudjeluje u vojnom djelovanju protiv Ukrajine.

Od sredine listopada 2021. ruske vojne snage započele su dosad neviđeno povećanje vojne prisutnosti na ukrajinskoj granici i blizu nje te na okupiranom ukrajinskom Krimu. U tom pogledu mnogi promatrači i oblikovatelji politika izrazili su zabrinutost zbog moguće nove ruske invazije na Ukrajinu ili drugih agresivnih djelovanja. Snage crnomorske flote sudjelovale su u vojnim vježbama golemih razmjera u blizini ukrajinske granice i unutar njezinih granica.

Nakon što je Vladimir Putin donio odluku o priznavanju takozvane „Narodne Republike Donjecka” i „Narodne Republike Luganska”, vojnici južnog vojnog okruga stupili su na područje tih dviju samoproglašenih republika. Kada je Rusija 24. veljače 2022. pokrenula potpunu vojnu invaziju na Ukrajinu, ruske postrojbe iz crnomorske flote izvele su operaciju iskrcaja u Mariupolju i Odesi.

Stoga je Sergei Pinchuk odgovoran za aktivno podržavanje ili provođenje djelovanja ili politika kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine, kao i stabilnost i sigurnost u Ukrajini.

28.2.2022.

691.

Alexey Yurevich AVDEEV

(Алексей Юрьевич АВДЕЕВ)

Datum rođenja: 17.5.1967.

Mjesto rođenja: Taškent, SSSR (sada Uzbekistan)

Funkcija: general-pukovnik, zamjenik zapovjednika južnog vojnog okruga

Spol: muški

Alexey Avdeev zamjenik je zapovjednika južnog vojnog okruga, koji sudjeluje u vojnom djelovanju protiv Ukrajine.

Ukrajina je nedavno postala glavna meta južnog vojnog okruga. Zbog toga je uspostavljena 8. armija te je povećana prisutnost južnog vojnog okruga na području nezakonito pripojenoga poluotoka Krima. Od sredine listopada 2021. ruske vojne snage započele su dosad neviđeno povećanje vojne prisutnosti na ukrajinskoj granici i blizu nje te na okupiranom ukrajinskom Krimu. U tom pogledu mnogi promatrači i oblikovatelji politika izrazili su zabrinutost zbog moguće nove ruske invazije na Ukrajinu ili drugih agresivnih djelovanja. Postrojbe južnog vojnog okruga provodile su vojne vježbe u područjima oko Krima te su rasporedile artiljeriju i taktičke bataljune na poluotok Krim. Nakon što je Vladimir Putin donio odluku o priznavanju takozvane „Narodne Republike Donjecka” i „Narodne Republike Luganska”, vojnici južnog vojnog okruga stupili su na područje tih dviju samoproglašenih republika. Južni vojni okrug također je nadgledao vojne vježbe oružanih snaga separatističkih „republika”.

Stoga je Alexey Avdeev odgovoran za aktivno podržavanje ili provođenje djelovanja ili politika kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine, kao i stabilnost i sigurnost u Ukrajini.

28.2.2022.

692.

Rustam Usmanovich MURADOV

(МУРАДОВ Рустам Усманович)

Datum rođenja: 21.3.1973.

Mjesto rođenja: Dagestan, Rusija

Funkcija: general-pukovnik, zamjenik zapovjednika južnog vojnog okruga

Spol: muški

Rustam Muradov je general-pukovnik i zamjenik zapovjednika južnog vojnog okruga, koji sudjeluje u vojnom djelovanju protiv Ukrajine.

Ukrajina je nedavno postala glavna meta južnog vojnog okruga. Zbog toga je uspostavljena 8. armija te je povećana prisutnost južnog vojnog okruga na području nezakonito pripojenoga poluotoka Krima. Od sredine listopada 2021. ruske vojne snage započele su dosad neviđeno povećanje vojne prisutnosti na ukrajinskoj granici i blizu nje te na okupiranom ukrajinskom Krimu. U tom pogledu mnogi promatrači i oblikovatelji politika izrazili su zabrinutost zbog moguće nove ruske invazije na Ukrajinu ili drugih agresivnih djelovanja. Postrojbe južnog vojnog okruga provodile su vojne vježbe u područjima oko Krima te su rasporedile artiljeriju i taktičke bataljune na poluotok Krim. Južni vojni okrug također je nadgledao vojne vježbe oružanih snaga separatističkih „republika”. Nakon što je Vladimir Putin donio odluku o priznavanju takozvane „Narodne Republike Donjecka” i „Narodne Republike Luganska”, vojnici južnog vojnog okruga stupili su na područje tih dviju samoproglašenih republika. Rusija je 24. veljače 2022. pokrenula sveobuhvatnu vojnu invaziju na Ukrajinu.

28.2.2022.

 

 

 

Stoga je Rustam MURADOV odgovoran za aktivno podržavanje ili provođenje djelovanja ili politika kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine, kao i stabilnost i sigurnost u Ukrajini.

 

693.

Andrey Ivanovich SYCHEVOY

(Андрей Иванович СЫЧЕВОЙ)

Datum rođenja: 16.5.1969.

Mjesto rođenja: selo Troitskaja, okrug Krimski, područje Krasnodar, SSSR

Funkcija: general pukovnik, zapovjednik 8. gardijske kombinirane armije južnog vojnog okruga

Spol: muški

Andrey Sychevoy je general-pukovnik i zapovjednik 8. gardijske kombinirane armije južnog vojnog okruga, koji sudjeluje u vojnom djelovanju protiv Ukrajine.

Ukrajina je nedavno postala glavna meta južnog vojnog okruga. Zbog toga je uspostavljena 8. armija te je povećana prisutnost južnog vojnog okruga na području nezakonito pripojenoga poluotoka Krima. Od sredine listopada 2021. ruske vojne snage započele su dosad neviđeno povećanje vojne prisutnosti na ukrajinskoj granici i blizu nje te na okupiranom ukrajinskom Krimu. U tom pogledu mnogi promatrači i oblikovatelji politika izrazili su zabrinutost zbog moguće nove ruske invazije na Ukrajinu ili drugih agresivnih djelovanja. Postrojbe južnog vojnog okruga provodile su vojne vježbe u područjima oko Krima te su rasporedile artiljeriju i taktičke bataljune na poluotok Krim. Južni vojni okrug također je nadgledao vojne vježbe oružanih snaga separatističkih „republika”. Nakon što je Vladimir Putin donio odluku o priznavanju takozvane „Narodne Republike Donjecka” i „Narodne Republike Luganska”, vojnici južnog vojnog okruga stupili su na područje tih dviju samoproglašenih republika. Rusija je 24. veljače 2022. pokrenula sveobuhvatnu vojnu invaziju na Ukrajinu.

28.2.2022.

 

 

 

Stoga je Andrey Sychevoy odgovoran za aktivno podržavanje ili provođenje djelovanja ili politika kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine, kao i stabilnost i sigurnost u Ukrajini.

 

694.

Gennady Nikolayevich TIMCHENKO

(Геннадий Николаевич ТИМЧЕНКО)

Funkcija: vlasnik privatne investicijske grupacije Volga Group

Datum rođenja: 9.11.1952.

Mjesto rođenja: Leninakan, Sovjetski Savez (sada: Gyumri, Armenija)

Državljanstvo: armensko, rusko, finsko

Spol: muški

Gennady Timchenko dugogodišnji je poznanik predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina te ga se s više strana opisuje kao jednog od njegovih pouzdanika.

Ostvaruje korist od svojih veza s ruskim donositeljima odluka. Osnivač je i dioničar investicijske grupacije Volga Group, koja raspolaže portfeljem ulaganja u ključnim sektorima ruskoga gospodarstva. Volga Group znatno doprinosi ruskom gospodarstvu i njegovu razvoju.

Dioničar je i društva Bank Rossiya, koju se smatra osobnom bankom visokih dužnosnika Ruske Federacije. Od nezakonitog pripojenja Krima društvo Bank Rossiya otvorilo je podružnice diljem Krima i Sevastopolja, čime je konsolidiralo njihovu integraciju u Rusku Federaciju.

Osim toga, Bank Rossiya ima znatne udjele u društvu National Media Group koje nadzire televizijske postaje koje aktivno podupiru politike ruske vlade za destabilizaciju Ukrajine.

28.2.2022.

 

 

 

Stoga je odgovoran za podupiranje djelovanja i politika kojima se podrivaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine.

Odgovoran je i za pružanje financijske i materijalne potpore ruskim donositeljima odluka koji su odgovorni za pripojenje Krima i destabilizaciju Ukrajine te ostvarivanje koristi od svojih veza s njima.

 

695.

Alexey Alexandrovits MORDASCHOV

(Алексей Александрович МОРДАШОВ)

Funkcija: predsjednik upravnog odbora društava Severstal i Severgroup

Datum rođenja: 26.9.1965.

Mjesto rođenja: Čerepovec, Rusija

Državljanstvo: rusko

Spol: muški

Suradnici: Yuriy KOVALCHUK; Nikolay SHAMALOV

Alexey Mordaschov ostvaruje korist od svojih veza s ruskim donositeljima odluka. Predsjednik je upravnog odbora društva Severgroup. To društvo ima udio u dionicama društva Bank Rossiya, koje se smatra osobnom bankom visokih dužnosnika Ruske Federacije. Taj je udio 2017. iznosio otprilike 5,4 %. Od nezakonitog pripojenja Krima društvo Bank Rossiya otvorilo je podružnice diljem Krima i Sevastopolja, čime je konsolidiralo njihovu integraciju u Rusku Federaciju.

Osim toga, Severgroup ima znatne udjele u društvu National Media Group koje nadzire televizijske postaje koje aktivno podupiru politike ruske vlade za destabilizaciju Ukrajine.

Nadalje, Severgroup ima u vlasništvu društvo JSC Power machines koje je odgovorno za prodaju četiriju vjetroturbina okupiranom poluotoku Krimu.

28.2.2022.

 

 

 

Stoga je odgovoran za podupiranje djelovanja i politika kojima se podrivaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine.

Odgovoran je i za pružanje financijske i materijalne potpore ruskim donositeljima odluka koji su odgovorni za pripojenje Krima i destabilizaciju Ukrajine te ostvarivanje koristi od svojih veza s njima.

 

696.

Peter Mikhaylovich FRADKOV

(Петр Михайлович ФРАДКОВ)

Funkcija: predsjednik upravnog odbora društva PJSC Promsvyazbank

Datum rođenja: 7.2.1978.

Mjesto rođenja: Moskva, Rusija

Spol: muški

Petr Fradkov predsjednik je upravnog odbora društva PJSC Promsvyazbank i jedinog izvršnog tijela te banke. Promsvyazbank ruska je državna banka, koja pruža financijsku potporu ruskom obrambenom sektoru i ruskoj vojsci, koja je odgovorna za masovno raspoređivanje ruskih postrojbi duž granice s Ukrajinom i prisutnost ruskih postrojbi na poluotoku Krimu.

Promsvyazbank prima izravne upute od predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i stoga pruža financijsku i materijalnu potporu ruskim donositeljima odluka koji su odgovorni za destabilizaciju Ukrajine i nezakonito pripojenje Krima.

Promsvyazbank djeluje na poluotoku Krimu.

Stoga je, kao predsjednik upravnog odbora društva Promsvyazbank, odgovoran za podupiranje djelovanja i politika kojima se podrivaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine.

28.2.2022”.

2.   Subjekti

 

«Ime

Identifikacijski podaci

Obrazloženje

Datum uvrštenja

56.

Gas Industry Insurance Company SOGAZ

(Акционерное общество «Страховое общество газовой промышленности» АО «СОГАЗ»)

Adresa: Sakharov boulevard 10, Moskva, 107078, Ruska Federacija

Telefon:

+7 8(495) 234-44-24

+7 8 800 333 0 888

Internetska stranica: https://sogaz.ru

E-adresa: sogaz@sogaz.ru ; cf@sogaz.ru

Dioničko društvo Gas Industry Insurance Company SOGAZ osiguralo je izgradnju željezničke infrastrukture kojom su se povezali most preko Kerčkih vrata i luka Taman te reosiguralo izgradnju mosta preko Kerčkih vrata. Stoga je taj subjekt podupirao konsolidaciju pripojenja nezakonito pripojenog Krimskog poluotoka Ruskoj Federaciji, čime su se dodatno podrivali teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine.

28.2.2022.”


Top