EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022D1500

Odluka Vijeća (EU) 2022/1500 od 9. rujna 2022. o potpunoj suspenziji primjene Sporazuma između Europske zajednice i Ruske Federacije o pojednostavnjenju izdavanja viza građanima Europske unije i državljanima Ruske Federacije

ST/12039/2022/INIT

SL L 234I, 9.9.2022, p. 1–3 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2022/1500/oj

9.9.2022   

HR

Službeni list Europske unije

LI 234/1


ODLUKA VIJEĆA (EU) 2022/1500

od 9. rujna 2022.

o potpunoj suspenziji primjene Sporazuma između Europske zajednice i Ruske Federacije o pojednostavnjenju izdavanja viza građanima Europske unije i državljanima Ruske Federacije

VIJEĆE EUROPSKE UNIJE,

uzimajući u obzir Ugovor o funkcioniranju Europske unije, a posebno njegov članak 77. stavak 2. točku (a) u vezi s člankom člankom 218. stavkom 9.,

uzimajući u obzir prijedlog Europske komisije,

budući da:

(1)

Sporazum između Europske zajednice i Ruske Federacije o pojednostavnjenju izdavanja viza građanima Europske unije i državljanima Ruske Federacije (1) („Sporazum”) stupio je na snagu 1. lipnja 2007., usporedno sa Sporazumom između Europske zajednice i Ruske Federacije o ponovnom prihvatu (2).

(2)

Svrha je Sporazuma pojednostavniti, na temelju uzajamnosti, izdavanje viza građanima Europske unije i državljanima Ruske Federacije za namjeravani boravak od najviše 90 dana u razdoblju od 180 dana. Želja da se olakšaju međusobni kontakti između ljudi koji predstavljaju važan uvjet za stabilan razvoj gospodarskih, humanitarnih, kulturnih, znanstvenih i ostalih veza istaknuta je u preambuli Sporazuma.

(3)

Na temelju članka 15. stavka 5. Sporazuma svaka stranka može u cijelosti ili djelomično suspendirati Sporazum zbog javnog reda, zaštite nacionalne sigurnosti i zaštite javnog zdravlja. Druga stranka mora o odluci o suspenziji biti obaviještena najkasnije 48 sati prije stupanja na snagu te odluke.

(4)

Kao odgovor na nezakonito pripojenje Autonomne Republike Krima i grada Sevastopolja koje je 2014. provela Ruska Federacija te na stalna destabilizirajuća djelovanja Rusije u istočnoj Ukrajini, Europska unija uvela je gospodarske sankcije s obzirom na djelovanja Rusije kojima se destabilizira stanje u Ukrajini, povezane s nepotpunom provedbom sporazumâ iz Minska, sankcije u odnosu na djelovanja kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine te sankcije kao odgovor na nezakonito pripojenje Autonomne Republike Krima i grada Sevastopolja od strane Ruske Federacije.

(5)

Kao potpisnica sporazumâ iz Minska Rusija ima jasnu i izravnu odgovornost da pokuša pronaći mirno rješenje sukoba u skladu s tim načelima. Odlukom da regije istočne Ukrajine koje nisu pod kontrolom vlade prizna kao neovisne entitete Ruska Federacija jasno je prekršila sporazume iz Minska, kojima je propisano potpuno vraćanje tih područja pod kontrolu ukrajinske vlade.

(6)

Odlukom Ruske Federacije da se područja ukrajinskih regija Donjecka i Luhanska koja nisu pod kontrolom vlade priznaju kao neovisni entiteti te popratnom odlukom o slanju ruskih postrojbi u Ukrajinu dodatno se podrivaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine te je riječ o teškim kršenjima međunarodnog prava i međunarodnih sporazuma, uključujući Povelju UN-a, Helsinški završni akt, Parišku povelju i Memorandum iz Budimpešte.

(7)

Od početka ničim izazvane i neopravdane agresije Rusije na Ukrajinu 24. veljače 2022. situacija se pogoršala, a Rusija je proširila područja pod potpunom ili djelomičnom okupacijom u istočnim i južnim regijama Ukrajine. Rusija koristi i najveću ukrajinsku nuklearnu elektranu u Zaporižju kao vojni objekt, čime se stvara rizik od velikog nuklearnog incidenta s učincima prelijevanja na susjedne zemlje, uključujući države članice.

(8)

Europsko vijeće je zajedno sa svojim međunarodnim partnerima 24. veljače 2022. najoštrije osudilo ničim izazvanu i neopravdanu vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu te je izrazilo punu solidarnost s Ukrajinom i njezinim narodom. Europsko vijeće istaknulo je i da Rusija svojim nezakonitim vojnim djelovanjem teško krši međunarodno pravo i ugrožava europsku i globalnu sigurnost i stabilnost. Vijeće je zatim, među ostalim mjerama ograničavanja, 25. veljače donijelo odluku o djelomičnoj suspenziji primjene Sporazuma kao odgovor na ničim izazvanu i neopravdanu vojnu agresiju Rusije (3).

(9)

Vojna agresija na zemlju koja graniči s Europskom unijom, kao što je agresija na Ukrajinu, i koja je dovela do niza mjera ograničavanja opravdava mjere namijenjene zaštiti ključnih sigurnosnih interesa Europske unije i njezinih država članica.

(10)

Ruska Federacija također je prekršila sporazume iz Minska podrivanjem teritorijalne cjelovitosti, suvereniteta i neovisnosti Ukrajine. To je u suprotnosti s međunarodnim obvezama Ruske Federacije.

(11)

Vojnim djelovanjem Ruske Federacije u Ukrajini povećale su se prijetnje javnom redu, nacionalnoj sigurnosti i javnom zdravlju država članica.

(12)

Stoga Vijeće, s obzirom na pogoršanje situacije koje je posljedica vojne agresije Rusije na Ukrajinu, smatra da bi trebalo u cijelosti suspendirati primjenu odredaba Sporazuma kojima su predviđena pojednostavnjenja izdavanja viza za državljane Ruske Federacije koji podnose zahtjev za vizu za kratkotrajni boravak.

(13)

Ova Odluka predstavlja razvoj odredaba schengenske pravne stečevine u kojima Irska ne sudjeluje, u skladu s Odlukom Vijeća 2002/192/EZ; Irska stoga ne sudjeluje u donošenju ove Odluke te ona za nju nije obvezujuća niti se na nju primjenjuje.

(14)

U skladu s člancima 1. i 2. Protokola br. 22 o stajalištu Danske, priloženog Ugovoru o Europskoj uniji i Ugovoru o funkcioniranju Europske unije, Danska ne sudjeluje u donošenju ove Odluke te ona za nju nije obvezujuća niti se na nju primjenjuje,

DONIJELO JE OVU ODLUKU:

Članak 1.

Primjena Sporazuma između Europske zajednice i Ruske Federacije o pojednostavnjenju izdavanja viza građanima Europske unije i državljanima Ruske Federacije („Sporazum”) suspendira se u cijelosti u odnosu na državljane Ruske Federacije od 12. rujna 2022.

Članak 2.

Odluka Vijeća (EU) 2022/333 stavlja se izvan snage.

Članak 3.

Predsjednik Vijeća u ime Unije šalje obavijest predviđenu u članku 15. stavku 5. Sporazuma.

Članak 4.

Ova Odluka stupa na snagu na dan donošenja.

Sastavljeno u Bruxellesu 9. rujna 2022.

Za Vijeće

Predsjednik

J. SÍKELA


(1)  SL L 129, 17.5.2007., str. 27.

(2)  SL L 129, 17.5.2007., str. 40.

(3)  Odluka Vijeća (EU) 2022/333 od 25. veljače 2022. o djelomičnoj suspenziji primjene Sporazuma između Europske zajednice i Ruske Federacije o pojednostavnjenju izdavanja viza građanima Europske unije i državljanima Ruske Federacije (SL L 54, 25.2.2022., str. 1.).


Top