EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R2280

Uredba Komisije (EU) 2021/2280 оd 16. prosinca 2021. o izmjeni Uredbe Vijeća (EZ) br. 338/97 o zaštiti vrsta divlje faune i flore uređenjem trgovine njima i Uredbe Komisije (EZ) br. 865/2006 o utvrđivanju detaljnih pravila o provedbi Uredbe Vijeća (EZ) br. 338/97

C/2021/9174

OJ L 473, 30.12.2021, p. 1–130 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2021/2280/oj

30.12.2021   

HR

Službeni list Europske unije

L 473/1


UREDBA KOMISIJE (EU) 2021/2280

оd 16. prosinca 2021.

o izmjeni Uredbe Vijeća (EZ) br. 338/97 o zaštiti vrsta divlje faune i flore uređenjem trgovine njima i Uredbe Komisije (EZ) br. 865/2006 o utvrđivanju detaljnih pravila o provedbi Uredbe Vijeća (EZ) br. 338/97

EUROPSKA KOMISIJA,

uzimajući u obzir Ugovor o funkcioniranju Europske unije,

uzimajući u obzir Uredbu Vijeća (EZ) br. 338/97 od 9. prosinca 1996. o zaštiti vrsta divlje faune i flore uređenjem trgovine njima (1), a posebno njezin članak 19. stavke 3., 4. i 5.,

budući da:

(1)

Uredbom (EZ) br. 338/97 uređuje se trgovina životinjskim i biljnim vrstama navedenima u Prilogu toj uredbi. Vrste navedene u tom prilogu uključuju vrste utvrđene u dodacima Konvenciji o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore („Konvencija”) te druge vrste zbog čijeg je stanja očuvanosti potrebno uređivanje i praćenje te trgovine iz Unije, u nju i unutar nje.

(2)

Razine trgovine određenim vrstama zahtijevaju praćenje kako bi se prikupili podaci i razmotrilo bi li u budućnosti mogla biti potrebna stroža zaštita. U tu svrhu Skupina za znanstvenu reviziju, osnovana na temelju članka 17. Uredbe (EZ) br. 338/97, revidirala je različite vrste na redovnim sastancima 2019. i 2020. i zaključila da bi se sljedeće taksonomske kategorije trebale uključiti u Prilog D toj uredbi: Otocryptis wiegmanni, Platysaurus imperator, Tracheloptychus petersi, Zonosaurus maximus, Pseudocerastes spp. (osim vrsta navedenih u Prilogu B) i Atelopus spp. (osim vrsta navedenih u Prilogu A). Skupina za znanstvenu reviziju zaključila je i da bi sljedeće vrste trebalo uvrstiti u Prilog D, uz napomenu kojom se razgraničuje koje vrste primjeraka popis obuhvaća: Handroanthus spp., Tabebuia spp., Roseodendron spp., Aucoumea klaineana, Rhodiola spp., Boswellia spp., Millettia stuhlmannii, Pterocarpus macrocarpus, Entandrophragma cylindricum, Khaya spp., Okoubaka aubrevillei i Baillonella toxisperma.

(3)

Trebalo bi umetnuti nove napomene u Napomene za tumačenje priloga A, B, C i D. Potrebno je umetnuti jednu napomenu u točku 12. u vezi s novim uvrštenjem u popis u Prilogu C kako bi se odrazilo uvrštenje u popis u Dodatku III. prema zemlji rasprostranjenosti. Potrebno je i unijeti dvije napomene u točku 17. u vezi s vrstama drveća koje treba uvrstiti u Prilog D kako bi se osiguralo da su primjerci koji se pojavljuju u međunarodnoj trgovini obuhvaćeni uvrštenjem u popis.

(4)

S obzirom na nedavne taksonomske izmjene koje su dogovorene do 18. sastanka Konferencije stranaka Konvencije, održanog u Ženevi u Švicarskoj od 17. do 28. kolovoza 2019. (CoP 18), primjereno je zamijeniti trenutačan unos Homalopsis bucata u Prilogu D unosom cijeloga roda Homalopsis spp. Potrebno je zamijeniti Prionailurus iriomotensis u Prilogu A unosom Prionailurus bengalensis euptilurus, a unos Agalychnis spp. u Prilogu B unosima Agalychnis annae, A. callidryas, A. moreletii, A. saltator i A. spurrelli. Potrebno je i izmijeniti unos porodice Pristidae tako da spada u red Rhinopristiformes. Potrebno je ispraviti pravopisnu pogrešku u Pelophylax shqipericus u Prilogu D i izbrisati Lophura hatinhensis iz Priloga B jer se s njime postupa kao s L. edwardsi.

(5)

Bilješka u Prilogu Uredbi povezana s Ovis collium, O. darwini, O. jubata, O. karelini, O. polii i O. severtzovi koja glasi „Ova se taksonomska kategorija naziva Ovis ammon u Prilogu XIII. Uredbi Komisije (EZ) br. 865/2006.” trebala bi se izbrisati kako bi se uskladila s Prilogom XIII. Uredbi Komisije (EZ) br. 865/2006 (2), kako je izmijenjen člankom 2. točkom (14) trenutačne Uredbe. Te su izmjene posljedica promjena u taksonomiji te skupine vrsta.

(6)

Tekst određenih napomena u Prilogu Uredbi (EZ) br. 338/97 trebalo bi izmijeniti radi veće jasnoće (Canis lupus, Caracara lutosa, Ceratophora aspera, C. stoddartii, Lyriocephalus scutatus, Crotalus durissus i Rheobatrachus spp.).

(7)

Goniurosaurus spp. trebalo bi premjestiti iz porodice Eublepharidae u porodicu Gekkonidae kako bi se unos uskladio s trenutačnom standardnom nomenklaturom.

(8)

Sljedeće vrste uključene su u Dodatak III. Konvenciji od 14. veljače 2021.: Goniurosaurus kuroiwae, Goniurosaurus orientalis, Goniurosaurus sengokui, Goniurosaurus splendens, Goniurosaurus toyamai, Goniurosaurus yamashinae i Echinotriton andersoni (sve s napomenom) na zahtjev Japana, te Calotes ceylonensis, Calotes desilvai, Calotes liocephalus, Calotes liolepis, Calotes manamendrai, Calotes nigrilabris i Calotes pethiyagodai na zahtjev Šri Lanke. Sljedeće vrste uključene su u Dodatak III. Konvenciji od 22. lipnja 2021.: Lodoicea maldivica (s napomenom) na zahtjev Sejšela, i Alauda arvensis, Galerida cristata, Lullula arborea, Melanocorypha calandra, Emberiza citronella, Emberiza hortulana, Carduelis cannabina, Carduelis carduelis, Carduelis flammea, Carduelis hornemanni, Carduelis spinus, Carpodacus erythrinus, Loxia curvirostra, Pyrrhula pyrrhula, Serinus serinus, Erithacus rubecula, Ficedula parva, Hippolais icterina, Luscinia svecica, Luscinia luscinia, Luscinia megarhynchos, Monticola saxatilis, Sylvia atricapilla, Sylvia borin, Sylvia curruca, Sylvia nisoria, Turdus merula, Turdus philomelos, Oriolus oriolus, Parus ater, Troglodytes troglodytes i Emys orbicularis (primjenjuje se samo na populaciju Ukrajine) na zahtjev Ukrajine. Te bi izmjene Dodatka III. trebalo prenijeti u Prilog C Uredbi (EZ) br. 338/97.

(9)

Skupina za znanstvenu reviziju na svojim je redovnim sastancima 2020. i u okviru nekoliko pisanih savjetovanja zaključila da uvrštavanje sljedećih vrsta u Prilog D Uredbi (EZ) br. 338/97 više nije potrebno i te bi vrste trebalo izbrisati iz tog priloga: Dendrolagus dorianus, Dendrolagus goodfellowi, Dendrolagus matschiei, Dendrolagus pulcherrimus, Dendrolagus stellarum, Columba oenops, Didunculus strigirostris, Ducula pickeringii, Gallicolumba crinigera, Ptilinopus marchei, Turacoena modesta, Crax alector, Pauxi unicornis, Penelope pileata, Eulipoa wallacei, Arborophila gingica, Lophura bulweri, Lophura diardi, Lophura inornata, Bombycilla japonica, Cyanocorax caeruleus, Cyanocorax dickeyi, Procnias nudicollis, Dacnis nigripes, Sporophila falcirostris, Sporophila frontalis, Sporophila hypochroma, Sporophila palustris, Amandava amandava, Cryptospiza reichenovii, Erythrura coloria, Erythrura viridifacies, Estrilda quartinia (kojom se često trguje pod nazivom Estrilda melanotis), Hypargos niveoguttatus, Lonchura griseicapilla, Lonchura punctulata, Lonchura stygia, Carduelis ambigua, Carduelis atrata, Kozlowia roborowskii, Pyrrhula erythaca, Serinus canicollis, Serinus citrinelloides hypostictus (kojom se često trguje pod nazivom Serinus citrinelloides), Sturnella militaris, Cochoa azurea, Cochoa purpurea, Garrulax formosus, Garrulax galbanus, Garrulax milnei, Niltava davidi, Stachyris whiteheadi, Swynnertonia swynnertoni (koja se navodi i kao Pogonicichla swynnertoni), Turdus dissimilis, Pitta nipalensis, Pitta steerii, Sitta magna, Sitta yunnanensis, Lamprotornis regius, Mino dumontii, Sturnus erythropygius, Teratoscincus microlepis, Rhabdophis subminiatus, Calloselasma rhodostoma, Baronia brevicornis, Papilio grosesmithi, Papilio maraho, Calibanus hookeri, Biarum davisii ssp. marmarisense, Biarum ditschianum, Othonna cacalioides, Othonna hallii, Othonna lepidocaulis, Ceraria carrissoana, i Ceraria fruticulosa.

(10)

Na temelju revizije Skupine za znanstvenu reviziju trebalo bi dodati tri podvrste unosu Teratoscincus scincus u Prilogu D Uredbi (EZ) br. 338/97.

(11)

Potrebno je ispraviti određene pogreške formatiranja u Prilogu Uredbi (EZ) br. 338/97.

(12)

S obzirom na opseg izmjena primjereno je, radi jasnoće, u cijelosti zamijeniti Prilog Uredbi (EZ) br. 338/97.

(13)

Uredbu (EZ) br. 338/97 stoga bi trebalo na odgovarajući način izmijeniti.

(14)

Svrha je Uredbe (EZ) br. 865/2006 provedba Uredbe (EZ) br. 338/97 i osiguravanje potpune usklađenosti s odredbama Konvencije.

(15)

Konferencija COP 18 donijela je ili izmijenila rezolucije u vezi s, među ostalim, kriterijima za određivanje svrhe transakcije, popisom standardnih referenci koje se upotrebljavaju za određivanje naziva vrsta navedenih u dodacima Konvenciji te uvođenjem novog koda koji će se upotrebljavati u dozvolama i potvrdama. Stoga je radi uključivanja tih dogovora postignutih na Konferenciji CoP 18 u pravo Unije potrebno izmijeniti određene odredbe i dodati odredbe Uredbi Komisije (EZ) br. 865/2006.

(16)

Konferencija CoP 18 izmijenila je Rezoluciju Konferencije 12.3 Dozvole i potvrde s obzirom na različite svrhe transakcije i kodove koji se trebaju koristiti u dokumentima Konvencije za određivanje tih svrha. Te bi izmjene trebalo unijeti u Uredbu (EZ) br. 865/2006.

(17)

Konferencija CoP 18 dodatno je izmijenila Rezoluciju Konferencije 12.3 unošenjem novog koda koji će se koristiti za označavanje podrijetla određenih primjeraka biljaka koji ne odgovaraju ni jednom od prethodno navedenih kodova. Taj bi novi kod podrijetla trebalo uvrstiti u Prilog IX. Uredbi (EZ) br. 865/2006.

(18)

Osim toga, Rezolucija Konferencije 12.3 izmijenjena je u pogledu valjanosti dokumenata Konvencije za primjerke vrsta koje su prenesene u Dodatak I. Konvenciji. Ta bi se izmjena trebala održavati u Uredbi (EZ) br. 865/2006.

(19)

Izmijenjen je i Prilog IV. Rezoluciji Konferencije 12.3 Vrste bioloških uzoraka i njihova upotreba, a te bi se izmjene trebale odražavati u Prilogu XI. Uredbi (EZ) br. 865/2006.

(20)

Konferencija CoP 18 izmijenila je i Rezoluciju Konferencije 11.3 Usklađenost i provedba, među ostalim s obzirom na uvjete pod kojima se prihvaćaju izvozne dozvole i potvrde o ponovnom izvozu koje izdaju treće zemlje. Te bi se izmjene trebale održavati u Uredbi (EZ) br. 865/2006.

(21)

Konferencija CoP 18 izmijenila je Rezoluciju Konferencije 12.11 Standardna nomenklatura, a nove standardne reference za nomenklaturu trebale bi se odražavati u Prilogu VIII. Uredbi (EZ) br. 865/2006.

(22)

Već na 17. sastanku, održanom u Johannesburgu u Južnoj Africi od 24. rujna do 4. listopada 2016. (CoP 17), Konferencija stranaka Konvencije izmijenila je Rezoluciju Konferencije 11.17 Nacionalna izvješća zamjenom prethodnih dvogodišnjih izvješća izvješćima o provedbi koja se trebaju podnositi svake tri godine. Ta bi se izmjena trebala održavati u Uredbi (EZ) br. 865/2006.

(23)

Konferencija CoP 17 izmijenila je Rezoluciju Konferencije 10.10 Trgovina primjercima slonova preporukom da „sve potpisnice […] u čijoj jurisdikciji postoji zakonito domaće tržište slonovače koje pridonosi krivolovu ili nezakonitoj trgovini hitno poduzmu sve potrebne zakonodavne, regulatorne i provedbene mjere kako na njihovim domaćim tržištima ne bi bilo komercijalne trgovine neobrađenom i obrađenom slonovačom”.

(24)

Trenutačno dostupne informacije pokazuju da su u Uniji prisutne znatne količine starih predmeta od slonovače, koji su uglavnom uvezeni u države članice EU-a prije nego što su vrste slonova uvrštene u Dodatak I. Konvenciji.

(25)

Kako bi se ojačala borba protiv nezakonite trgovine slonovačom i uzimajući u obzir načelo proporcionalnosti, potrebno je ojačati pravila i provedbu razmjerno utvrđenim rizicima u pogledu krivolova na slonove i nezakonite trgovine slonovačom.

(26)

Opće izuzeće odobreno u skladu s člankom 8. stavkom 4. Uredbe (EZ) br. 338/97, kojim se dopušta trgovanje obrađenim primjercima slonovače stečenima prije više od 50 godina kako su definirani u članku 2. točki (w) Uredbe (EZ) br. 338/97 bez potvrde izdane u skladu s člankom 8. stavkom 3. te uredbe, trebalo bi ukinuti za obrađene primjerke koji sadržavaju slonovaču. Posljedično, više neće biti moguće stavljati na tržište obrađenu slonovaču bez potvrde izdane u skladu s člankom 8. stavkom 3. te uredbe.

(27)

Istodobno bi trebalo uzeti u obzir činjenicu da se potvrde iz članka 8. stavka 3. Uredbe (EZ) br. 338/97 koje se odnose na primjerke slonovače izdaju već skoro 40 godina (od stupanja na snagu Uredbe (EEZ) br. 3626/82) i da se pravom Unije od nadležnih tijela ne zahtijeva njihovo periodično obnavljanje. Zbog toga nije moguće dobiti potpuni pregled izdanih potvrda i, u nekim slučajevima, zbog administrativne prakse koja se s vremenom mijenja, mogu se pojaviti sumnje o tome odgovara li certificirani materijal izdanoj potvrdi. Kako bi se bolje doprinijelo kontinuiranoj borbi protiv nezakonite trgovine i nadležnim tijelima država članica omogućilo jačanje kontrole trgovine slonovačom unutar Unije, čini se potrebnim utvrditi datum isteka valjanosti svih tih potvrda. Uzimajući u obzir potrebu da se subjekti i tijela prilagode tim promjenama, datum isteka trebalo bi utvrditi nakon prijelaznog razdoblja od 12 mjeseci nakon stupanja na snagu ove Uredbe.

(28)

U određenom razdoblju nakon što ukidanje tih izuzeća počne proizvoditi učinke očekuje se da će izmjene dovesti do povećanja broja zahtjeva za potvrde koje su odnedavno potrebne za komercijalne aktivnosti koje uključuju primjerke slonovače. Rok u kojem upravna tijela država članica trebaju obraditi zahtjeve za takve potvrde trebalo bi stoga produljiti u prvoj godini nakon stupanja na snagu ove Uredbe.

(29)

Uredbu (EZ) br. 865/2006 trebalo bi stoga na odgovarajući način izmijeniti.

(30)

Mjere predviđene ovom Uredbom u skladu su s mišljenjem Odbora za trgovinu divljom faunom i florom,

DONIJELA JE OVU UREDBU:

Članak 1.

Izmjena Uredbe (EZ) br. 338/97

Prilog Uredbi (EZ) br. 338/97 zamjenjuje se tekstom iz Priloga 1. ovoj Uredbi.

Članak 2.

Izmjene Uredbe (EZ) br. 865/2006

Uredba (EZ) br. 865/2006 mijenja se kako slijedi:

(1)

u članku 5. prvom stavku točka (5) zamjenjuje se sljedećim:

„(5)

tamo gdje je potrebno, svrha transakcije mora se odrediti primjenom kriterija navedenih u članku 5.c i naznačiti o relevantnoj dozvoli ili potvrdi, pomoću jednoga od kodova navedenih u točki 1. Priloga IX. ovoj Uredbi;”;

(2)

umeće se sljedeći članak 5.c:

„Članak 5.c

Svrha transakcije

1.   Svrha transakcije mora se naznačiti pomoću jednoga od kodova navedenih u točki 1. Priloga IX. ovoj Uredbi.

2.   Za izvoznu dozvolu, priroda transakcije između izvoznika i uvoznika određuje kod svrhe transakcije. Za potvrdu o ponovnom izvozu, priroda transakcije između ponovnog izvoznika i uvoznika određuje kod svrhe transakcije.

U kodu se navodi razlog razmjene ili premještanja jednog ili više primjeraka od izvoznika do uvoznika ili od ponovnog izvoznika do uvoznika.

3.   Za uvoznu dozvolu ili potvrdu o unošenju s mora, uvoznikova namjeravana uporaba primjeraka određuje kod svrhe transakcije. U kodu se navodi razlog zbog kojeg je uvoznik zatražio ili primio primjerak.

4.   Kada se izdaje izvozna dozvola i uvozna dozvola ili potvrda o ponovnom izvozu i uvozna dozvola, kod svrhe transakcije koji se koristi na uvoznoj dozvoli može se razlikovati od onog na izvoznoj dozvoli odnosno potvrdi o ponovnom izvozu.”;

(3)

u članku 7. dodaje se sljedeći stavak 7.:

„7.   Izvozne dozvole i potvrde o ponovnom izvozu koje izdaju treće zemlje prihvaćaju se samo ako ih izdaje upravno tijelo koje je nadležnim službeno imenovala stranka izvoza ili ponovnog izvoza.”;

(4)

u članku 10. umeće se sljedeći stavak 2.b:

„2.b   Kada se vrsta prenese u Dodatak I. Konvenciji na sastanku Konferencije stranaka, a Unija nije uložila rezervu u pogledu tog prijenosa, valjanost bilo koje uvozne ili izvozne dozvole ili potvrde o ponovnom izvozu za primjerke te vrste ne traje nakon datuma stupanja na snagu prijenosa u Dodatak I.”;

(5)

u članku 11. umeće se sljedeći stavak 4.a:

„4.a   Potvrde iz članka 48. koje se odnose na primjerke slonovače i koje su izdane prije 19. siječnja 2022. prestaju važiti 19. siječnja 2023.”;

(6)

u članku 48. stavku 1. dodaje se sljedeća točka (e):

„(e)

riječ je o obrađenim primjercima koji sadržavaju slonovaču stečenima prije više od 50 godina, kako su definirani u članku 2. točki (w) Uredbe (EZ) br. 338/97.”;

(7)

u članku 52. stavak 1. zamjenjuje se sljedećim:

„1.   Oznake iz članka 2. stavka 6. Provedbene uredbe (EU) br. 792/2012 koriste se samo za kretanje između propisno registriranih znanstvenika i znanstvenih ustanova u okviru nekomercijalnih posudbi, donacija i razmjene herbarskih primjeraka, primjeraka za dijagnostičko i forenzičko istraživanje (kako je opisano u Prilogu XI. ovoj Uredbi), sačuvanih, osušenih ili uklopljenih muzejskih primjeraka i živog biljnog materijala za znanstveno proučavanje.”;

(8)

u članku 62. točka (3) zamjenjuje se sljedećim:

„(3)

obrađene primjerke stečene prije više od 50 godina, kako su definirani u članku 2. točki (w) Uredbe (EZ) br. 338/97, osim primjeraka koji sadržavaju slonovaču;”;

(9)

članak 69. mijenja se kako slijedi:

(a)

naslov se zamjenjuje sljedećim:

„Izvještaji o uvozu, izvozu i ponovnom izvozu te o provedbi”;

(b)

u stavku 1. zadnja rečenica briše se;

(c)

stavak 6. zamjenjuje se sljedećim:

„6.   Podaci iz prve rečenice stavka 5. dostavljaju se u računalnom obliku i u skladu s formatom izvješća o provedbi koji je izdalo Tajništvo Konvencije i izmijenila Komisija, godinu dana prije svakog sastanka Konferencije stranaka Konvencije te obuhvaćaju trogodišnje razdoblje koje završava 31. prosinca prethodne godine.

Podaci iz drugog podstavka stavka 5., ako nisu uključeni u obavijest na temelju članka 15. stavka 4. točke (a) Uredbe (EZ) br. 338/97 ili u obavijest na temelju članka 66. točke 7., podnose se u računalnom obliku s obavijesti na temelju članka 15. stavka 4. točke (c).”;

(10)

Prilog VII. mijenja se kako slijedi:

(a)

u retku „Kozmetički proizvodi” tekst u stupcu „Objašnjenje” zamjenjuje se sljedećim:

„Svaki proizvod ili mješavina proizvoda koji se nanosi samo na vanjski dio tijela (npr. koža, kosa, nokti, genitalije, usne ili zubi ili sluznice usne šupljine) s namjerom čišćenja, nanošenja mirisa, promjene izgleda ili zaštite. Kozmetički proizvodi mogu uključivati sljedeće: šminku, parfem, kremu za kožu, lak za nokte, bojila za kosu, sapun, šampon, kremu za brijanje, dezodorans, proizvode za zaštitu od sunca, pastu za zube. Količina bi trebala odražavati udio vrsta navedenih na popisu CITES-a u proizvodu.”;

(b)

u retku „Riblja mlađ” tekst u stupcu „Objašnjenje” zamjenjuje se sljedećim:

„Žive mlade ribe za trgovinu akvarijskim vrstama, akvakulturu, mrijestilišta, konzumaciju ili za puštanje u divljinu, uključujući žive jegulje (Anguilla anguilla) duljine do 12 cm.”;

(11)

Prilog VIII. zamjenjuje se tekstom iz Priloga 2. ovoj Uredbi;

(12)

u Prilogu IX. dodaje se sljedeća točka Y:

„Y

Primjerci biljaka dobiveni iz potpomognute proizvodnje za koje se smatra da nisu „umjetno razmnoženi” u smislu članka 56. i za koje se ne smatra da su uzeti iz prirode jer su razmnoženi ili posađeni u okolišu uz određenu razinu ljudske intervencije s ciljem proizvodnje biljaka.”;

(13)

Prilog XI. zamjenjuje se tekstom iz Priloga 3. ovoj Uredbi;

(14)

u Prilogu XIII. sljedeće vrste umeću se iza Ovis ammon: O. collium, O. darwini, O. jubata, O. karelini, O. polii, O. severtzovi.

Članak 3.

Prijelazna odredba o roku za izdavanje određenih potvrda u skladu s Uredbom (EZ) br. 338/97

Odstupajući od članka 8. stavka 3. Uredbe (EZ) br. 865/2006, razdoblje za odlučivanje o izdavanju potvrda iznosi tri mjeseca u pogledu primjena u skladu s člankom 8. stavkom 3. Uredbe (EZ) br. 338/97 koje se odnose na primjerke slonovače koji su podneseni između 19. siječnja 2022. i 19. siječnja 2023.

Članak 4.

Stupanje na snagu

Ova Uredba stupa na snagu dvadesetog dana od dana objave u Službenom listu Europske unije.

Ova je Uredba u cijelosti obvezujuća i izravno se primjenjuje u svim državama članicama.

Sastavljeno u Bruxellesu 16. prosinca 2021.

Za Komisiju

Predsjednica

Ursula VON DER LEYEN


(1)  SL L 61, 3.3.1997., str. 1.

(2)  Uredba Komisije (EZ) br. 865/2006 od 4. svibnja 2006. o utvrđivanju detaljnih pravila o provedbi Uredbe Vijeća (EZ) br. 338/97 o zaštiti divlje faune i flore uređenjem trgovine njima (SL L 166, 19.6.2006., str. 1.).


PRILOG 1.

„PRILOG

Napomene za tumačenje priloga A, B, C i D

1.

Vrste obuhvaćene prilozima A, B, C i D navode se:

(a)

nazivom vrste, ili

(b)

kao sve vrste unutar više taksonomske kategorije ili njezina određenog dijela.

2.

Kratica „spp.” upotrebljava se za označivanje svih vrsta više taksonomske kategorije.

3.

Druga upućivanja na taksonomske kategorije više od razine vrste služe isključivo u svrhu informiranja ili klasifikacije.

4.

Vrste napisane masno otisnutim slovima u Prilogu A navedene su u skladu s njihovom zaštitom kako je predviđeno Direktivom 2009/147/EZ Europskog parlamenta i Vijeća (1) ili Direktivom Vijeća 92/43/EEZ (2).

5.

Sljedeće kratice upotrebljavaju se za taksonomske kategorije biljaka ispod razine vrste:

(a)

„ssp.” upotrebljava se za označivanje podvrste;

(b)

„var(s).” upotrebljava se za označivanje varijeteta; i

(c)

„fa.” upotrebljava se za označivanje formi.

6.

Oznake „(I)”, „(II)” i „(III)” uz ime vrste ili više taksonomske kategorije odnose se na Dodatke Konvenciji u kojima su navedene dotične vrste, kako je naznačeno u napomenama 7., 8. i 9. Kad se nijedna od ovih oznaka ne pojavljuje, dotične vrste nisu navedene u dodacima Konvenciji.

7.

(I) uz ime vrste ili više taksonomske kategorije označuje da je ta vrsta ili viša taksonomska kategorija uključena u Dodatak I. Konvenciji.

8.

(II) uz ime vrste ili više taksonomske kategorije označuje da je ta vrsta ili viša taksonomska kategorija uključena u Dodatak II. Konvenciji.

9.

(III) uz ime vrste ili više taksonomske kategorije označuje da je ta vrsta ili viša taksonomska kategorija uključena u Dodatak III. Konvenciji. U ovom je slučaju naznačena i zemlja u odnosu na koju je vrsta ili viša taksonomska kategorija uključena u Dodatak III.

10.

„Kultivar”, u skladu s definicijom 8. izdanja Međunarodnog kodeksa nomenklature kultiviranog bilja, znači skupina biljaka koje (a) su izabrane zbog posebnog svojstva ili kombinacije svojstava, (b) su u tim svojstvima prepoznatljive, jednoobrazne i stabilne, i (c) ta svojstva zadržavaju kada se razmnožavaju odgovarajućim postupcima. Nova taksonomska kategorija kultivara ne može se smatrati takvom dok se ime njegove kategorije i opis službeno ne objave u najnovijem izdanju Međunarodnog kodeksa nomenklature kultiviranog bilja.

11.

Križanci se mogu posebno uvrstiti u dodatke, ali samo ako tvore zasebne i stabilne populacije u prirodi. Životinjski križanci koji u prethodne četiri generacije podrijetla imaju jedan ili više primjeraka vrsta iz Priloga A ili B podliježu ovoj Uredbi kao da su čiste vrste, čak i ako dotični križanac nije posebno uključen u te Priloge.

12.

Kada je vrsta uključena u Prilog A, B ili C, uključena je i cijela životinja ili biljka, bez obzira na to je li živa ili mrtva, kao i svi njezini dijelovi i derivati. U pogledu životinjskih vrsta navedenih u Prilogu C i biljnih vrsta navedenih u Prilogu B ili C, u isti prilog uvršteni su i svi dijelovi ili derivati te vrste, osim ako je uz vrstu navedena napomena da se uvrštavaju samo određeni dijelovi ili derivati. U skladu s člankom 2. točkom (t) ove Uredbe oznaka „#” iza koje slijedi broj uz ime vrste ili više taksonomske kategorije koji su uključeni u Prilog B ili C označuje dijelove ili derivate koji se navode u odnosu na njih za potrebe ove Uredbe kako slijedi:

#1

Označuje sve dijelove i derivate, osim:

(a)

sjemena, spora i peludi (uključujući polinije);

(b)

sadnica ili kultura tkiva dobivenih in vitro, u čvrstim ili tekućim medijima, koje se prevoze u sterilnim spremnicima;

(c)

rezanog cvijeća umjetno razmnoženih biljaka; i

(d)

plodova te njihovih dijelova i derivata od umjetno razmnoženih biljaka iz roda Vanilla.

#2

Označuje sve dijelove i derivate, osim:

(a)

sjemena i peludi; i

(b)

gotovih proizvoda, pakiranih i spremnih za maloprodaju.

#3

Označuje cijelo i narezano korijenje i dijelove korijenja, isključujući obrađene dijelove i derivate, kao što su prašci, tablete, ekstrakti, tonici, čajevi i slatkiši.

#4

Označuje sve dijelove i derivate, osim:

(a)

sjemena (uključujući tobolce Orchidaceae), spora i peludi (uključujući polinije). Izuzeće se ne odnosi na sjeme vrsta iz porodice Cactaceae spp. koje se izvozi iz Meksika i na sjeme vrsta Beccariophoenix madagascariensis i Neodypsis decaryi koje se izvoze iz Madagaskara;

(b)

sadnica ili kultura tkiva dobivenih in vitro, u čvrstim ili tekućim medijima, koje se prevoze u sterilnim spremnicima;

(c)

rezanog cvijeća umjetno razmnoženih biljaka;

(d)

plodova te njihovih dijelova i derivata naturaliziranih ili umjetno razmnoženih biljaka roda Vanilla (Orchidaceae) i porodice Cactaceae;

(e)

stabljika, cvijeća te njihovih dijelova i derivata naturaliziranih ili umjetno razmnoženih biljaka roda Opuntia podroda Opuntia i Selenicereus (Cactaceae); i

(f)

gotovih proizvoda od vrsta Aloe ferox i Euphorbia antisyphilitica, pakiranih i spremnih za maloprodaju.

#5

Označuje drvene trupce, piljeno drvo i furnir ploče.

#6

Označuje drvene trupce, piljeno drvo, furnir ploče i šperploče.

#7

Označuje drvene trupce, drvnu sječku, prah i ekstrakte.

#8

Označuje podzemne dijelove (npr. korijenje, rizome): cijele, u dijelovima ili u prahu.

#9

Označuje sve dijelove i derivate, osim onih koji nose oznaku „Proizvedeno od sirovine vrste Hoodia spp. koja se ubire i proizvodi pod nadzorom i sukladno uvjetima sporazuma s nadležnim upravnim tijelom za CITES [Bocvane prema Sporazumu br. BW/xxxxxx] [Namibije prema Sporazumu br. NA/xxxxxx] [Južne Afrike prema Sporazumu br. ZA/xxxxxx]”.

#10

Označuje drvene trupce, piljeno drvo, furnir ploče, uključujući nedovršene proizvode od drveta koji se koriste za proizvodnju gudala za gudačka glazbala.

#11

Označuje drvene trupce, piljeno drvo, furnir ploče, šperploče, prah i ekstrakte. Gotovi proizvodi koji u svojim sastojcima sadržavaju navedene ekstrakte, uključujući mirise, nisu obuhvaćeni ovom napomenom.

#12

Označuje drvene trupce, piljeno drvo, furnir ploče, šperploče i ekstrakte. Gotovi proizvodi koji u svojim sastojcima sadržavaju navedene ekstrakte, uključujući mirise, nisu obuhvaćeni ovom napomenom.

#13

Označuje kernel (poznat i kao „endosperm”, „pulpa” ili „kopra”) te svaki njegov derivat, osim gotovih proizvoda, pakiranih i spremnih za maloprodaju.

#14

Označuje sve dijelove i derivate, osim:

(a)

sjemena i peludi;

(b)

sadnica ili kultura tkiva dobivenih in vitro, u čvrstim ili tekućim medijima, koje se prevoze u sterilnim spremnicima;

(c)

plodova;

(d)

lišća;

(e)

praha koji se dobiva iz drveta agar iz kojega je ekstrahirano ulje, uključujući komprimirani prah u svim oblicima; i

(f)

gotovih proizvoda, pakiranih i spremnih za maloprodaju. Ovo se izuzeće ne odnosi na drvnu sječku, perle, krunice i rezbarije.

#15

Označuje sve dijelove i derivate, osim:

(a)

lišća, cvijeća, peluda, plodova i sjemena;

(b)

gotovih proizvoda do najveće mase drva navedene vrste do 10 kg po pošiljci;

(c)

gotovih glazbala, gotovih dijelova glazbala i gotovog pribora za glazbala;

(d)

dijelova i derivata vrste Dalbergia cochinchinensis, koji su obuhvaćeni napomenom #4;

(e)

dijelova i derivata vrsta roda Dalbergia spp. podrijetlom iz Meksika i izvezenih iz njega, koji su obuhvaćeni napomenom #6.

#16

Označuje sjeme, plodove i ulja.

#17

Označuje drvene trupce, piljeno drvo, furnir ploče, šperploče i prerađeno drvo.

#18

Isključujući dijelove i derivate, osim jaja.

13.

Niže navedeni pojmovi i izrazi koji se upotrebljavaju u napomenama u ovim prilozima definiraju se kako slijedi:

Ekstrakt

Svaka tvar dobivena izravno od biljnog materijala fizičkim ili kemijskim postupcima bez obzira na postupak proizvodnje. Ekstrakt može biti krut (npr. kristali, smola, fine ili grube čestice), polukrut (npr. gume, voskovi) ili tekuć (npr. otopine, tinkture, ulje i eterična ulja).

Gotova glazbala

Glazbalo (kako je navedeno u poglavlju 92. Harmoniziranog sustava Svjetske carinske organizacije: glazbala, njihovi dijelovi i pribor) na kojemu se odmah može svirati ili u koje samo treba ugraditi dijelove kako bi se na njemu moglo svirati. Taj pojam uključuje antikvitetna glazbala (kako su definirana u oznakama Harmoniziranog sustava 97.05 i 97.06: Umjetnička djela, kolekcionarski predmeti i antikviteti).

Gotovi pribor za glazbala

Pribor za glazbalo (kako je navedeno u poglavlju 92. Harmoniziranog sustava Svjetske carinske organizacije: glazbala, njihovi dijelovi i pribor) koji je odvojen od glazbala, posebno izveden ili oblikovan izričito za korištenje s glazbalom i za čiju upotrebu nije potrebna nikakva daljnja izmjena.

Gotovi dijelovi glazbala

Dio glazbala (kako je navedeno u poglavlju 92. Harmoniziranog sustava Svjetske carinske organizacije: glazbala, njihovi dijelovi i pribor) koji je spreman za ugradnju, posebno izveden ili oblikovan izričito za korištenje zajedno s glazbalom i za koji nije potrebna daljnja dorada kako bi se na tom glazbalu moglo svirati.

Gotovi proizvodi, pakirani i spremni za maloprodaju

Proizvodi, otpremljeni pojedinačno ili skupno, za koje nije potrebna daljnja obrada, pakirani i označeni za konačnu upotrebu ili maloprodaju, spremni za prodaju ili upotrebu šire javnosti.

Prah

Suha čvrsta tvar u obliku finih ili grubih čestica.

Pošiljka

Teret koji se prevozi na temelju jedne teretnice ili jednog zračnog tovarnog lista, neovisno o količini ili broju kontejnera ili paketa; ili predmeta koje osoba nosi na sebi ili koji su dio osobne prtljage.

10 kg po pošiljci

Za pojam „10 kg po pošiljci” ograničenje od 10 kg treba tumačiti na način da se odnosi na masu pojedinih dijelova svakog predmeta u pošiljci izrađenog od drva dotične vrste. Drugim riječima, ograničenje od 10 kg procjenjuje se prema masi koju imaju dijelovi drva od vrsta Dalbergia/Guibourtia sadržani u svakom pojedinom predmetu u pošiljci, a ne u odnosu na ukupnu masu pošiljke.

Prerađeno drvo

Definirano prema oznaci Harmoniziranog sustava 44.09. Drvo (uključujući lamele i daščice za parket, nesastavljene), kontinuirano oblikovano (s perom i utorom, rubno zarezano, v-spojeno, profilirano ili slično) duž bilo kojeg ruba, kraja ili lica, neovisno o tome je li blanjano, brušeno ili spojeno na krajevima ili nije.

Drvna sječka

Drvo koje je usitnjeno na komadiće.

14.

Budući da ni uz jednu vrstu ni višu taksonomsku kategoriju FLORE uključenu u Prilog A ne stoji napomena da se s njihovim križancima mora postupati u skladu s člankom 4. stavkom 1., to znači da je trgovina umjetno razmnoženim križancima dobivenima od jedne ili više tih vrsta ili taksonomskih kategorija moguća s potvrdom o umjetnom razmnožavanju, a da sjeme i pelud (uključujući polinije), rezano cvijeće, sadnice ili kulture tkiva dobivene in vitro, u krutom ili tekućem mediju, koje se prevoze u sterilnim spremnicima, od tih križanaca, ne podliježu ovoj Uredbi.

15.

Urin, fekalije i ambra koji nastaju kao otpadni proizvodi bez ljudske manipulacije dotičnih životinja ne podliježu ovoj Uredbi.

16.

U pogledu vrsta faune navedenih u Prilogu D, ova Uredba primjenjuje se samo na žive primjerke i cijele ili u znatnoj mjeri cijele mrtve primjerke, osim u slučajevima taksonomskih kategorija koje su označene kako slijedi kako bi se pokazalo da su obuhvaćeni i drugi dijelovi i derivati:

§1

Sve cijele ili u znatnoj mjeri cijele životinjske kože, sirove ili štavljene.

17.

U pogledu vrsta flore navedenih u Prilogu D, ova Uredba primjenjuje se samo na žive primjerke, osim u slučajevima taksonomskih kategorija koje su označene kako slijedi kako bi se pokazalo da su obuhvaćeni i drugi dijelovi i derivati:

§2

Sušene i svježe biljke, uključujući, gdje je primjenjivo, lišće, korijenje/rizome, stabljike, sjeme/spore, koru drveta i plodove.

§4

Označuje sve dijelove i derivate, osim:

(a)

sjemena i peludi;

(b)

gotovih proizvoda, pakiranih i spremnih za maloprodaju.

§5

Označuje drvene trupce, piljeno drvo, furnir ploče, šperploče i prerađeno drvo. (*)

(*)

Definirano prema oznaci Harmoniziranog sustava 44.09: Drvo (uključujući lamele i daščice za parket, nesastavljene), kontinuirano oblikovano (s perom i utorom, rubno zarezano, v-spojeno, profilirano ili slično) duž bilo kojeg ruba, kraja ili lica, neovisno o tome je li blanjano, brušeno ili spojeno na krajevima ili nije.

 

Prilog A

Prilog B

Prilog C

Uobičajeni naziv

FAUNA

CHORDATA (SVITKOVCI)

SISAVCI

 

 

 

Sisavci

ARTIODACTYLA

 

 

 

 

Antilocapridae

 

 

 

Rašljoroge antilope

 

Antilocapra americana (I) (samo populacija Meksika; ni jedna druga populacija nije uključena u priloge ovoj Uredbi)

 

 

Rašljoroga antilopa

Bovidae

 

 

 

Šupljorošci

 

Addax nasomaculatus (I)

 

 

Adaks antilopa

 

 

Ammotragus lervia (II)

 

Grivasti skakač, berberska ovca

 

 

 

Antilope cervicapra (III Nepal/Pakistan)

Crna azijska antilopa

 

Bos gaurus (I) (ne odnosi se na udomaćeni oblik naveden kao Bos frontalis koji ne podliježe ovoj Uredbi)

 

 

Gaurski bivol

 

Bos mutus (I) (ne odnosi se na udomaćeni oblik naveden kao Bos grunniens koji ne podliježe ovoj Uredbi)

 

 

Divlji dugorepi jak

 

Bos sauveli (I)

 

 

Kuprej, Kambodžansko šumsko govedo

 

 

 

Boselaphus tragocamelus (III Pakistan)

Velika modra antilopa, nilgaj antilopa

 

 

 

Bubalus arnee (III Nepal) (ne odnosi se na udomaćeni oblik naveden kao Bubalus bubalis, koji ne podliježe ovoj Uredbi)

Riječni vodeni bivol

 

Bubalus depressicornis (I)

 

 

Močvarni bivol

 

Bubalus mindorensis (I)

 

 

Tamaru

 

Bubalus quarlesi (I)

 

 

Planinski bivol

 

 

Budorcas taxicolor (II)

 

Takin

 

Capra falconeri (I)

 

 

Vijoroga koza

 

 

Capra caucasica (II)

 

Kavkaska koza, kavkaski tur

 

 

 

Capra hircus aegagrus (III Pakistan) (primjerci udomaćenog oblika ne podliježu ovoj Uredbi)

Divlja koza

 

 

 

Capra sibirica (III Pakistan)

Sibirska koza

 

Capricornis milneedwardsii (I)

 

 

Kineski serov

 

Capricornis rubidus (I)

 

 

Crveni serov

 

Capricornis sumatraensis (I)

 

 

Sumatranski serov

 

Capricornis thar (I)

 

 

Himalajski serov

 

 

Cephalophus brookei (II)

 

Brookeov dujker

 

 

Cephalophus dorsalis (II)

 

Crnoleđi dujker

 

Cephalophus jentinki (I)

 

 

Jentinkov dujker

 

 

Cephalophus ogilbyi (II)

 

Ogilbyjev dujker

 

 

Cephalophus silvicultor (II)

 

Žutoleđi dujker

 

 

Cephalophus zebra (II)

 

Prugasti dujker

 

 

Damaliscus pygargus pygargus (II)

 

Bontebok

 

 

 

Gazella bennettii (III Pakistan)

Indijska gazela

 

Gazella cuvieri (I)

 

 

Edmi gazela

 

 

 

Gazella dorcas (III Alžir/Tunis)

Dorkas gazela

 

Gazella leptoceros (I)

 

 

Pješčana gazela

 

Hippotragus niger variani (I)

 

 

Velika crna grivasta antilopa

 

 

Kobus leche (II)

 

Močvarna antilopa, lečva

 

Naemorhedus baileyi (I)

 

 

 

 

Naemorhedus caudatus (I)

 

 

 

 

Naemorhedus goral (I)

 

 

Himalajska divokoza, goral

 

Naemorhedus griseus (I)

 

 

 

 

Nanger dama (I)

 

 

 

 

Oryx dammah (I)

 

 

Sabljastorogi oriks

 

Oryx leucoryx (I)

 

 

Arapski oriks

 

 

Ovis ammon (II)

 

Argali ovca

 

 

Ovis arabica (II)

 

Arapska divlja ovca

 

 

Ovis bochariensis (II)

 

 

 

 

Ovis canadensis (II) (samo populacija Meksika; ni jedna druga populacija nije uključena u priloge ovoj Uredbi)

 

Američki muflon

 

 

Ovis collium (II)

 

 

 

 

Ovis cycloceros (II)

 

 

 

 

Ovis darwini (II)

 

 

 

Ovis gmelini (I) (populacija Cipra)

 

 

 

 

Ovis hodgsoni (I)

 

 

Tibetanska argali ovca

 

 

Ovis jubata (II)

 

 

 

 

Ovis karelini (II)

 

 

 

Ovis nigrimontana (I)

 

 

 

 

 

Ovis polii (II)

 

 

 

 

Ovis punjabiensis (II)

 

 

 

 

Ovis severtzovi (II)

 

 

 

Ovis vignei (I)

 

 

 

 

Pantholops hodgsonii (I)

 

 

Tibetska antilopa, čiru

 

 

Philantomba monticola (II)

 

Plavi dujker

 

 

 

Pseudois nayaur (III Pakistan)

Baral

 

Pseudoryx nghetinhensis (I)

 

 

Vijetnamsko šumsko govedo, sao-la

 

Rupicapra pyrenaica ornata (II)

 

 

Pirinejska divokoza

 

 

Saiga borealis (II) (nulta godišnja izvozna kvota za divlje primjerke kojima se trguje u komercijalne svrhe)

 

 

 

 

Saiga tatarica (II) (nulta godišnja izvozna kvota za divlje primjerke kojima se trguje u komercijalne svrhe)

 

Sajga

 

 

 

Tetracerus quadricornis (III Nepal)

Četveroroga antilopa

Camelidae

 

 

 

Deve

 

 

Lama guanicoe (II)

 

Gvanako

 

Vicugna vicugna (I) (osim populacija Argentine [populacije pokrajina Jujuy, Catamarca i Salta i populacije u poluzatočeništvu u pokrajinama Jujuy, Salta, Catamarca, La Rioja i San Juan]; Bolivije [cijela populacija]; Čilea [populacija regije Tarapacá te regije Arica i Parinacota]; Ekvadora [cijela populacija] i Perua [cijela populacija]; koje su uključene u Prilog B)

Vicugna vicugna (II) (samo populacije Argentine [populacije pokrajina Jujuy, Catamarca i Salta i populacije u poluzatočeništvu u pokrajinama Jujuy, Salta, Catamarca, La Rioja i San Juan]; Bolivije [cijela populacija]; Čilea [populacija regije Tarapacá te regije Arica i Parinacota]; Ekvadora [cijela populacija] i Perua [cijela populacija]; sve druge populacije uključene su u Prilog A) (3)

 

Vikunja

Cervidae

 

 

 

Jeleni

 

Axis calamianensis (I)

 

 

 

 

Axis kuhlii (I)

 

 

Kuhlov jelen

 

 

 

Axis porcinus (III Pakistan (osim podvrsta uključenih u Prilog A))

 

 

Axis porcinus annamiticus (I)

 

 

 

 

Blastocerus dichotomus (I)

 

 

Močvarni jelen

 

 

Cervus elaphus bactrianus (II)

 

Buharski jelen

 

 

 

Cervus elaphus barbarus (III Alžir/Tunis)

 

 

Cervus elaphus hanglu (I)

 

 

Kašmirski jelen, hangul

 

Dama dama mesopotamica (I)

 

 

Perzijski jelen lopatar

 

Hippocamelus spp. (I)

 

 

Andski jeleni

 

 

 

Mazama temama cerasina (III Gvatemala)

Srednjoamerički crveni broket

 

Muntiacus crinifrons (I)

 

 

Crni muntjak

 

Muntiacus vuquangensis (I)

 

 

Golemi muntjak

 

 

 

Odocoileus virginianus mayensis (III Gvatemala)

Bjelorepi jelen

 

Ozotoceros bezoarticus (I)

 

 

Pampaski jelen

 

 

Pudu mephistophiles (II)

 

Sjeverni pudu

 

Pudu puda (I)

 

 

Južni pudu

 

Rucervus duvaucelii (I)

 

 

 

 

Rucervus eldii (I)

 

 

 

Giraffidae

 

Giraffa camelopardalis (II)

 

Žirafe

Žirafa

Hippopotamidae

 

 

 

Vodenkonji

 

 

Hexaprotodon liberiensis (II)

 

Patuljasti vodenkonj

 

 

Hippopotamus amphibius (II)

 

Nilski vodenkonj

Moschidae

 

 

 

Mošusni jeleni

 

Moschus spp. (I) (samo populacije Afganistana, Butana, Indije, Mjanmara, Nepala i Pakistana; sve druge populacije uključene su u Prilog B)

Moschus spp. (II) (osim populacija Afganistana, Butana, Indije, Mjanmara, Nepala i Pakistana, koje su uključene u Prilog A)

 

Mošusni jeleni

Suidae

 

 

 

Svinje

 

Babyrousa babyrussa (I)

 

 

Babirusa, dugokljova svinja

 

Babyrousa bolabatuensis (I)

 

 

 

 

Babyrousa celebensis (I)

 

 

 

 

Babyrousa togeanensis (I)

 

 

 

 

Sus salvanius (I)

 

 

Patuljasta svinja

Tayassuidae

 

 

 

Pekariji

 

 

Tayassuidae spp. (II) (osim vrsta uključenih u Prilog A i populacija vrste Pecari tajacu iz Meksika i Sjedinjenih Američkih Država, koje nisu uključene u priloge ovoj Uredbi)

 

Pekariji

 

Catagonus wagneri (I)

 

 

Veliki pekari

CARNIVORA

 

 

 

 

Ailuridae

 

 

 

 

 

Ailurus fulgens (I)

 

 

Crveni panda

Canidae

 

 

 

Psi

 

 

 

Canis aureus (III India)

Čagalj

 

Canis lupus (I/II)

(sve populacije osim onih u Španjolskoj sjeverno od Duera i Grčkoj sjeverno od 39. paralele. Populacije Butana, Indije, Nepala i Pakistana navode se u Dodatku I., a sve ostale populacije navode se u Dodatku II. Ne odnosi se na udomaćeni oblik i na dinga, koji se navode kao Canis lupus familiaris i Canis lupus dingo)

Canis lupus (II) (uključuje samo populacije u Španjolskoj sjeverno od Duera i Grčkoj sjeverno od 39. paralele. Sve ostale populacije uključene su u Prilog A. Ne odnosi se na udomaćeni oblik i na dinga, koji se navode kao Canis lupus familiaris i Canis lupus dingo)

 

Vuk

 

Canis simensis

 

 

Semienski čagalj

 

 

Cerdocyon thous (II)

 

Rakojeda lisica

 

 

Chrysocyon brachyurus (II)

 

Grivasti vuk

 

 

Cuon alpinus (II)

 

Crveni azijski pas, indijski vuk

 

 

Lycalopex culpaeus (II)

 

 

 

 

Lycalopex fulvipes (II)

 

Darwinova lisica

 

 

Lycalopex griseus (II)

 

Patagonijska siva lisica

 

 

Lycalopex gymnocercus (II)

 

Pampska lisica

 

Speothos venaticus (I)

 

 

Južnoamerički kunoliki pas

 

 

 

Vulpes bengalensis (III Indija)

Bengalska lisica, indijska lisica

 

 

Vulpes cana (II)

 

Blanfordova lisica

 

 

Vulpes zerda (II)

 

Pustinjska dugouha lisica, fenek

Eupleridae

 

 

 

 

 

 

Cryptoprocta ferox (II)

 

Fosa

 

 

Eupleres goudotii (II)

 

Falanuk, mravožderska cibetka

 

 

Fossa fossana (II)

 

Madagaskarska cibetka

Felidae

 

 

 

Mačke

 

 

Felidae spp. (II) (osim vrsta uključenih u Prilog A. Primjerci udomaćenih oblika ne podliježu ovoj Uredbi) Za afričke populacije vrste Panthera leo: nulta godišnja izvozna kvota utvrđena je za primjerke kostiju, dijelova kostiju, proizvoda od kostiju, kliješta, kosture, lubanje i zube koji su uzeti iz prirode i kojima se trguje u komercijalne svrhe.

Godišnje izvozne kvote za trgovinu primjercima kostiju, dijelova kostiju, proizvoda od kosti, pandžama, kosturima, lubanjama i zubima u komercijalne svrhe, dobivenima iz uzgoja u zatočeništvu u Južnoj Africi utvrdit će se i godišnje priopćivati tajništvu CITES-a.

 

Mačke

 

Acinonyx jubatus (I) (Godišnje izvozne kvote za žive primjerke i lovačke trofeje odobravaju se kako slijedi: Bocvana: 5; Namibija: 150; Zimbabve: 50. Trgovina takvim primjercima podliježe članku 4. stavku 1.)

 

 

Gepard

 

Caracal caracal (I) (samo populacija Azije; sve druge populacije uključene su u Prilog B)

 

 

Azijski karakal

 

Catopuma temminckii (I)

 

 

Azijska zlatna mačka

 

Felis nigripes (I)

 

 

Crnonoga mačka

 

Felis silvestris (II)

 

 

Europska divlja mačka

 

Herpailurus yagouaroundi (I) (samo populacije Srednje i Sjeverne Amerike; sve druge populacije uključene su u Prilog B)

 

 

Jaguarundi

 

Leopardus geoffroyi (I)

 

 

Geoffroyjeva mačka

 

Leopardus guttulus (I)

 

 

 

 

Leopardus jacobita (I)

 

 

Andska planinska mačka

 

Leopardus pardalis (I)

 

 

Ocelot

 

Leopardus tigrinus (I)

 

 

Mala pjegava mačka, oncila

 

Leopardus wiedii (I)

 

 

Margaj

 

Lynx lynx (II)

 

 

Euroazijski ris

 

Lynx pardinus (I)

 

 

Iberski ris

 

Neofelis diardi (I)

 

 

 

 

Neofelis nebulosa (I)

 

 

Oblačni leopard

 

Panthera leo (I) (samo populacije Indije; sve druge populacije uključene su u Prilog B)

 

 

Azijski lav

 

Panthera onca (I)

 

 

Jaguar

 

Panthera pardus (I)

 

 

Leopard

 

Panthera tigris (I)

 

 

Tigar

 

Panthera uncia (I)

 

 

Snježni leopard

 

Pardofelis marmorata (I)

 

 

Mramorasta mačka

 

Prionailurus bengalensis bengalensis (I) (samo populacije Bangladeša, Indije i Tajlanda, sve druge populacije uključene su u Prilog B)

 

 

 

 

Prionailurus bengalensis euptilurus (II)

 

 

 

 

Prionailurus planiceps (I)

 

 

Ravnoglava mačka

 

Prionailurus rubiginosus (I) (samo populacija Indije, sve druge populacije uključene su u Prilog B)

 

 

Hrđavocrvena mačka

 

Puma concolor (I) (samo populacije Kostarike i Paname, sve druge populacije uključene su u Prilog B)

 

 

Kostarikanska puma

Herpestidae

 

 

 

Mungosi

 

 

 

Herpestes edwardsi (III Indija/Pakistan)

Obični indijski mungos

 

 

 

Herpestes fuscus (III Indija)

Indijski crvenosmeđi mungos

 

 

 

Herpestes javanicus (III Pakistan)

Javanski mungos

 

 

 

Herpestes javanicus auropunctatus (III Indija)

Mali indijski mungos

 

 

 

Herpestes smithii (III Indija)

Crvenkasti mungos

 

 

 

Herpestes urva (III Indija)

Rakojedni mungos

 

 

 

Herpestes vitticollis (III Indija)

Prugastovrati mungos

Hyaenidae

 

 

 

Hijene

 

 

 

Hyaena hyaena (III Pakistan)

Prugasta hijena

 

 

 

Proteles cristata (III Bocvana)

Kapski vuk, hijenski vuk

Mephitidae

 

 

 

 

 

 

Conepatus humboldtii (II)

 

Humboldtov rilonosi smrdljivac

Mustelidae

 

 

 

Kune

Lutrinae

 

 

 

Vidre

 

 

Lutrinae spp. (II) (osim vrsta uključenih u Prilog A)

 

Vidre

 

Aonyx capensis mikrodon (I) (samo populacije Kameruna i Nigerije; sve druge populacije uključene su u Prilog B)

 

 

 

 

Aonyx cinerea (I)

 

 

 

 

Enhydra lutris nereis (I)

 

 

Južnomorska vidra

 

Lontra felina (I)

 

 

Južnoamerička morska vidra

 

Lontra longicaudis (I)

 

 

Neotropska vidra

 

Lontra provocax (I)

 

 

Južna riječna vidra

 

Lutra lutra (I)

 

 

Europska vidra

 

Lutra nippon (I)

 

 

 

 

Lutrogale perspicillata (I)

 

 

 

 

Pteronura brasiliensis (I)

 

 

Golema vidra

Mustelinae

 

 

 

Lasice

 

 

 

Eira barbara (III Honduras)

Sivoglava tajra

 

 

 

Martes flavigula (III Indija)

Žutogrla kuna

 

 

 

Martes foina intermedia (III Indija)

Kuna bjelica

 

 

 

Martes gwatkinsii (III Indija)

Južnoindijska kuna

 

 

 

Mellivora capensis (III Bocvana)

Dvobojni jazavac, jazavac medožder

 

Mustela nigripes (I)

 

 

Crnonogi tvor

Odobenidae

 

 

 

Morževi

 

 

Odobenus rosmarus (III Kanada)

 

Morž

Otariidae

 

 

 

Ušati tuljani

 

 

Arctocephalus spp. (II) (osim vrsta uključenih u Prilog A)

 

Južni tuljani krznaši

 

Arctocephalus philippii (II)

 

 

Čileanski morski medvjed

 

Arctocephalus townsendi (I)

 

 

Meksički morski medvjed

Phocidae

 

 

 

Pravi tuljani

 

 

Mirounga leonina (II)

 

Južni morski slon

 

Monachus spp. (I)

 

 

Morske medvjedice

Procyonidae

 

 

 

Rakuni

 

 

 

Nasua narica (III Honduras)

Bjelonosi nosati rakun, bjelonosi koati

 

 

 

Nasua nasua solitaria (III Urugvaj)

Južnobrazilski nosati rakun, južnobrazilski koati

 

 

 

Potos flavus (III Honduras)

Kinkadžu

Ursidae

 

 

 

Medvjedi

 

 

Ursidae spp. (II) (osim vrsta uključenih u Prilog A)

 

Medvjedi

 

Ailuropoda melanoleuca (I)

 

 

Veliki panda

 

Helarctos malayanus (I)

 

 

Malajski medvjed

 

Melursus ursinus (I)

 

 

Usnati medvjed

 

Tremarctos ornatus (I)

 

 

Medvjed naočar

 

Ursus arctos (I/II)

(samo populacije Butana, Kine, Meksika i Mongolije i podvrste Ursus arctos isabellinus navode se u Dodatku I.; sve druge populacije i podvrste navode se u Dodatku II.)

 

 

Smeđi medvjed

 

Ursus thibetanus (I)

 

 

Azijski crni medvjed

Viverridae

 

 

 

Cibetke

 

 

 

Arctictis binturong (III Indija)

Binturong

 

 

 

Civettictis civetta (III Bocvana)

Afrička cibetka

 

 

Cynogale bennettii (II)

 

Vidrolika cibetka

 

 

Hemigalus derbyanus (II)

 

Prugasta cibetka palmašica

 

 

 

Paguma larvata (III India)

Maskirana cibetka palmašica

 

 

 

Paradoxurus hermaphroditus (III Indija)

Azijska cibetka palmašica

 

 

 

Paradoxurus jerdoni (III Indija)

Smeđi musang

 

 

Prionodon linsang (II)

 

Prstenastorepi linsang

 

Prionodon pardicolor (I)

 

 

Azijski linsang

 

 

 

Viverra civettina (III Indija)

Malabarska velikopjega cibetka

 

 

 

Viverra zibetha (III Indija)

Velika indijska cibetka

 

 

 

Viverricula indica (III Indija)

Mala indijska cibetka

CETACEA

 

 

 

Kitovi

 

CETACEA spp. (I/II)  (4)

 

 

Kitovi

CHIROPTERA

 

 

 

 

Phyllostomidae

 

 

 

 

 

 

 

Platyrrhinus lineatus (III Urugvaj)

Bjeloprugi krponosac

Pteropodidae

 

 

 

Plodojedi šišmiši, letipsi, voćni šišmiši

 

 

Acerodon spp. (II) (osim vrsta uključenih u Prilog A)

 

Letipsi

 

Acerodon jubatus (I)

 

 

 

 

 

Pteropus spp. (II) (osim vrsta uključenih u Prilog A i vrste Pteropus brunneus)

 

Letipsi

 

Pteropus insularis (I)

 

 

Mikronezijski letipas

 

Pteropus livingstonii (II)

 

 

Komorski crni letipas

 

Pteropus loochoensis (I)

 

 

 

 

Pteropus mariannus (I)

 

 

Marjanski letipas

 

Pteropus molossinus (I)

 

 

Ponpejski letipas

 

Pteropus pelewensis (I)

 

 

 

 

Pteropus pilosus (I)

 

 

Veliki čupavi letipas

 

Pteropus rodricensis (II)

 

 

Rodrigeški letipas

 

Pteropus samoensis (I)

 

 

Samoanski letipas

 

Pteropus tonganus (I)

 

 

Tonški letipas

 

Pteropus ualanus (I)

 

 

Tonški letipas

 

Pteropus voeltzkowi (II)

 

 

Pembski letipas

 

Pteropus yapensis (I)

 

 

 

CINGULATA

 

 

 

 

Dasypodidae

 

 

 

Pasanci

 

 

 

Cabassous tatouay (III Urugvaj)

Veliki golorepi pasanac

 

 

Chaetophractus nationi (II) (Određena je nulta godišnja izvozna kvota. Svi se primjerci smatraju primjercima vrsta uključenih u Prilog A, a trgovina njima uređuje se sukladno tome.)

 

Andski čekinjasti pasanac

 

Priodontes maximus (I)

 

 

Divovski pasanac

DASYUROMORPHIA

 

 

 

 

Dasyuridae

 

 

 

Tobolčari zvjeraši

 

Sminthopsis longicaudata (I)

 

 

Dugorepi dunart

 

Sminthopsis psammophila (I)

 

 

Veliki pustinjski dunart

DIPROTODONTIA

 

 

 

 

Macropodidae

 

 

 

Pravi klokani

 

 

Dendrolagus inustus (II)

 

Sivi klokan penjaš

 

 

Dendrolagus ursinus (II)

 

Crni klokan penjaš

 

Lagorchestes hirsutus (I)

 

 

Riđi zecoliki valabi

 

Lagostrophus fasciatus (I)

 

 

Prugasti valabi

 

Onychogalea fraenata (I)

 

 

Trnorepi valabi

Phalangeridae

 

 

 

Penjaši

 

 

Phalanger intercastellanus (II)

 

 

 

 

Phalanger mimicus (II)

 

 

 

 

Phalanger orientalis (II)

 

Sivi penjaš

 

 

Spilocuscus kraemeri (II)

 

 

 

 

Spilocuscus maculatus (II)

 

Pjegavi penjaš, pjegavi kuskus

 

 

Spilocuscus papuensis (II)

 

 

Potoroidae

 

 

 

Štakoroklokani

 

Bettongia spp. (I)

 

 

Četkastorepi betongi

Vombatidae

 

 

 

Vombati

 

Lasiorhinus krefftii (I)

 

 

Sjeverni dlakavonosi vombat

LAGOMORPHA

 

 

 

 

Leporidae

 

 

 

Zečevi

 

Caprolagus hispidus (I)

 

 

Čekinjasti, asamski zec

 

Romerolagus diazi (I)

 

 

Vulkanski kunić

MONOTREMATA

 

 

 

 

Tachyglossidae

 

 

 

Kratkonosi kljunasti ješci

 

 

Zaglossus spp. (II)

 

Dugokljuni ješci

PERAMELEMORPHIA

 

 

 

 

Peramelidae

 

 

 

 

 

Perameles bougainville (I)

 

 

Zapadni prugasti jazavičar

Thylacomyidae

 

 

 

 

 

Macrotis lagotis (I)

 

 

Zecouhi jazavičar

PERISSODACTYLA

 

 

 

 

Equidae

 

 

 

Konji

 

Equus africanus (I) (ne odnosi se na udomaćeni oblik naveden kao Equus asinus, koji ne podliježe ovoj Uredbi)

 

 

Afrički divlji magarac

 

Equus grevyi (I)

 

 

Uskopruga zebra

 

Equus hemionus (I/II) (vrsta je navedena u Dodatku II., a podvrste Equus hemionus hemionus i Equus hemionus khur navedene su u Dodatku I.)

 

 

Divlji magarac

 

Equus kiang (II)

 

 

Tibetski divlji magarac, kiang

 

Equus przewalskii (I)

 

 

Divlji konj Przewalskoga

 

 

Equus zebra hartmannae (II)

 

Hartmannova planinska zebra

 

 

Equus zebra zebra (II)

 

Planinska zebra

Rhinocerotidae

 

 

 

Nosorozi

 

Rhinocerotidae spp. (I) (osim podvrsta uključenih u Prilog B)

 

 

Nosorozi

 

 

Ceratotherium simum simum (II) (samo populacije Esvatinija i Južne Afrike, sve druge populacije uključene su u Prilog A. Isključivo u svrhu omogućivanja međunarodne trgovine živim životinjama do prikladnih i prihvatljivih odredišta i trgovine lovačkim trofejima. Svi drugi primjerci smatraju se primjercima vrsta uključenih u Prilog A, a trgovina njima uređuje se sukladno tome.)

 

Južni bijeli nosorog

Tapiridae

 

 

 

Tapiri

 

Tapiridae spp. (I) (osim vrsta uključenih u Prilog B)

 

 

Tapiri

 

 

Tapirus terrestris (II)

 

Južnoamerički tapir

PHOLIDOTA

 

 

 

 

Manidae

 

 

 

Ljuskavci

 

 

Manis spp. (II)

(osim vrsta uključenih u Prilog A)

 

Ljuskavci

 

Manis crassicaudata (I)

 

 

Indijski ili debelorepi ljuskavac

 

Manis culionensis (I)

 

 

Filipinski ljuskavac

 

Manis gigantea (I)

 

 

Golemi ljuskavac

 

Manis javanica (I)

 

 

Sundski ljuskavac

 

Manis pentadactyla (I)

 

 

Petoprsti ljuskavac, kineski ljuskavac

 

Manis temminckii (I)

 

 

Pozemni ljuskavac

 

Manis tetradactyla (I)

 

 

Dugorepi ljuskavac, četveroprsti ljuskavac

 

Manis tricuspis (I)

 

 

Bjelotrbi ljuskavac

PILOSA

 

 

 

 

Bradypodidae

 

 

 

Tipavci, ljenivci

 

 

Bradypus pygmaeus (II)

 

Patuljasti tipavac

 

 

Bradypus variegatus (II)

 

Šareni tipavac

Myrmecophagidae

 

 

 

Mravojedi

 

 

Myrmecophaga tridactyla (II)

 

Divovski mravojed

 

 

 

Tamandua mexicana (III Gvatemala)

Sjeverni tamandua

PRIMATES

 

 

 

Primati (majmuni)

 

 

PRIMATES spp. (II) (osim vrsta uključenih u Prilog A)

 

Primati (majmuni)

Atelidae

 

 

 

Urlikavci, hvataši i vunasti majmuni

 

Alouatta coibensis (I)

 

 

Panamski urlikavac

 

Alouatta palliata (I)

 

 

Ogrnuti urlikavac

 

Alouatta pigra (I)

 

 

Guatemalski crni urlikavac

 

Ateles geoffroyi frontatus (I)

 

 

Smeđeglavi crnoruki hvataš

 

Ateles geoffroyi ornatus (I)

 

 

Panamski crnoruki hvataš

 

Brachyteles arachnoides (I)

 

 

Vunasti hvataš

 

Brachyteles hypoxanthus (I)

 

 

Sjeverni hvataš

 

Oreonax flavicauda (I)

 

 

Žutorepi vunasti majmun

Cebidae

 

 

 

Kapucini

 

Callimico goeldii (I)

 

 

Goeldijev marmozet

 

Callithrix aurita (I)

 

 

Bjelouhi marmozet

 

Callithrix flaviceps (I)

 

 

Žutoglavi marmozet

 

Leontopithecus spp. (I)

 

 

Lavlji tamarini

 

Saguinus bicolor (I)

 

 

Dvobojni tamarin

 

Saguinus geoffroyi (I)

 

 

Geoffroyev tamarin

 

Saguinus leucopus (I)

 

 

Bjelonogi tamarin

 

Saguinus martinsi (I)

 

 

Martinsov gololici tamarin

 

Saguinus oedipus (I)

 

 

Pinč tamarin

 

Saimiri oerstedii (I)

 

 

Srednjoamerički vjeveričji majmun

Cercopithecidae

 

 

 

Majmuni Starog svijeta

 

Cercocebus galeritus (I)

 

 

Tana-mangabi

 

Cercopithecus diana (I)

 

 

Etiopski guenon, Diana zamorac

 

Cercopithecus roloway (I)

 

 

 

 

Cercopithecus solatus (II)

 

 

 

 

Colobus satanas (II)

 

 

Crni gvereza

 

Macaca silenus (I)

 

 

Bradati majmun

 

Macaca sylvanus (I)

 

 

 

 

Mandrillus leucophaeus (I)

 

 

Dril

 

Mandrillus sphinx (I)

 

 

Mandril

 

Nasalis larvatus (I)

 

 

Majmun nosan

 

Piliocolobus foai (II)

 

 

 

 

Piliocolobus gordonorum (II)

 

 

 

 

Piliocolobus kirkii (I)

 

 

 

 

Piliocolobus pennantii (II)

 

 

 

 

Piliocolobus preussi (II)

 

 

 

 

Piliocolobus rufomitratus (I)

 

 

 

 

Piliocolobus tephrosceles (II)

 

 

 

 

Piliocolobus tholloni (II)

 

 

 

 

Presbytis potenziani (I)

 

 

Mentawaiski langur

 

Pygathrix spp. (I)

 

 

Prćastonosi majmuni, kratkonosi majmuni

 

Rhinopithecus spp. (I)

 

 

Prćastonosi majmuni, kratkonosi majmuni

 

Semnopithecus ajax (I)

 

 

Kašmirski sivi langur

 

Semnopithecus dussumieri (I)

 

 

 

 

Semnopithecus entellus (I)

 

 

 

 

Semnopithecus hector (I)

 

 

 

 

Semnopithecus hypoleucos (I)

 

 

Crnonogi sivi langur

 

Semnopithecus priam (I)

 

 

 

 

Semnopithecus schistaceus (I)

 

 

Nepalski sivi langur

 

Simias concolor (I)

 

 

 

 

Trachypithecus delacouri (II)

 

 

Delacourov langur

 

Trachypithecus francoisi (II)

 

 

Françoisov langur

 

Trachypithecus geei (I)

 

 

Geoov zlatni langur

 

Trachypithecus hatinhensis (II)

 

 

 

 

Trachypithecus johnii (II)

 

 

Južnoindijski langur

 

Trachypithecus laotum (II)

 

 

Laoški langur

 

Trachypithecus pileatus (I)

 

 

Južnoazijski langur

 

Trachypithecus poliocephalus (II)

 

 

Zlatnoglavi langur

 

Trachypithecus shortridgei (I)

 

 

 

Cheirogaleidae

 

 

 

Patuljasti lemuri

 

Cheirogaleidae spp. (I)

 

 

Patuljasti lemuri

Daubentoniidae

 

 

 

Madagaskarski prstaš, aj-aj

 

Daubentonia madagascariensis (I)

 

 

Madagaskarski prstaš, aj-aj

Hominidae

 

 

 

Čovjekoliki majmuni

 

Gorilla beringei (I)

 

 

Planinski, istočni gorila

 

Gorilla gorilla (I)

 

 

Šumski, zapadni gorila

 

Pan spp. (I)

 

 

Čimpanza i bonobo

 

Pongo abelii (I)

 

 

Sumatranski orangutan

 

Pongo pygmaeus (I)

 

 

Bornejski orangutan

Hylobatidae

 

 

 

Giboni

 

Hylobatidae spp. (I)

 

 

Giboni

Indriidae

 

 

 

Vunasti lemuri

 

Indriidae spp. (I)

 

 

Vunasti lemuri

Lemuridae

 

 

 

Pravi lemuri

 

Lemuridae spp. (I)

 

 

Pravi lemuri

Lepilemuridae

 

 

 

Lepilemuri

 

Lepilemuridae spp. (I)

 

 

Lepilemuri

Lorisidae

 

 

 

Lorisi, loriji

 

Nycticebus spp. (I)

 

 

Spori loriji

Pitheciidae

 

 

 

 

 

Cacajao spp. (I)

 

 

Uakariji

 

Callicebus barbarabrownae (II)

 

 

Sjevernobahijski titi

 

Callicebus melanochir (II)

 

 

 

 

Callicebus nigrifrons (II)

 

 

Crnočeli titi

 

Callicebus personatus (II)

 

 

Crnoglavi titi

 

Chiropotes albinasus (I)

 

 

Bjelonosi saki

Tarsiidae

 

 

 

Avetnjaci

 

Tarsius spp. (II)

 

 

Avetnjaci

PROBOSCIDEA

 

 

 

 

Elephantidae

 

 

 

Slonovi

 

Elephas maximus (I)

 

 

Azijski slon

 

Loxodonta africana (I) (osim populacija Bocvane, Namibije, Južne Afrike i Zimbabvea, koje su uključene u Prilog B)

Loxodonta africana (II)

(Samo populacije Bocvane, Namibije, Južne Afrike i Zimbabvea  (5); sve druge populacije uključene su u Prilog A)

 

Afrički slon

RODENTIA

 

 

 

 

Chinchillidae

 

 

 

Činčile

 

Chinchilla spp. (I) (primjerci udomaćenog oblika ne podliježu ovoj Uredbi)

 

 

Činčile

Cuniculidae

 

 

 

Paka

 

 

 

Cuniculus paca (III Honduras)

Paka

Dasyproctidae

 

 

 

Pake i agutiji

 

 

 

Dasyprocta punctata (III Honduras)

Srednjoamerički aguti

Erethizontidae

 

 

 

Dikobrazi drvolasci

 

 

 

Sphiggurus mexicanus (III Honduras)

Meksički dikobraz drvolazac

 

 

 

Sphiggurus spinosus (III Urugvaj)

Bodljikavi dikobraz drvolazac

Hystricidae

 

 

 

Dikobrazi

 

Hystrix cristata

 

 

Obični dikobraz

Muridae

 

 

 

Miševi

 

 

Leporillus conditor (II)

 

Veliki australski štakor

 

 

Pseudomys fieldi (II)

 

 

 

 

Xeromys myoides (II)

 

Lažni vodeni štakor

 

 

Zyzomys pedunculatus (II)

 

Srednjoaustralski debelorepi štakor kamenjar

Sciuridae

 

 

 

Vjeverice

 

Cynomys mexicanus (I)

 

 

Meksički prerijski pas

 

 

 

Marmota caudata (III Indija)

Dugorepi svizac

 

 

 

Marmota himalayana (III Indija)

Himalajski svizac

 

 

Ratufa spp. (II)

 

Goleme vjeverice

SCANDENTIA

 

 

 

 

 

 

SCANDENTIA spp. (II)

 

Verirovke

SIRENIA

 

 

 

 

Dugongidae

 

 

 

Dugong, moronj

 

Dugong dugon (I)

 

 

Dugong, moronj

Trichechidae

 

 

 

Lamantini

 

Trichechus inunguis (I)

 

 

 

 

Trichechus manatus (I)

 

 

 

 

Trichechus senegalensis (I)

 

 

 

AVES

 

 

 

Ptice

ANSERIFORMES

 

 

 

 

Anatidae

 

 

 

Patke, guske, labudovi

 

Anas aucklandica (I)

 

 

Novozelandska kržulja

 

 

Anas bernieri (II)

 

Madagaskarska kržulja

 

Anas chlorotis (I)

 

 

 

 

 

Anas formosa (II)

 

Šarenoglava patka

 

Anas laysanensis (I)

 

 

Lajsanska patka

 

Anas nesiotis (I)

 

 

 

 

Anas querquedula

 

 

Patka pupčanica

 

Asarcornis scutulata (I)

 

 

 

 

Aythya innotata

 

 

Madagaskarska patka njorka

 

Aythya nyroca

 

 

Patka njorka

 

Branta canadensis leucopareia (I)

 

 

Kanadska guska

 

Branta ruficollis (II)

 

 

Crvenovrata guska

 

Branta sandvicensis (I)

 

 

Havajska guska

 

 

Coscoroba coscoroba (II)

 

Koskoroba

 

 

Cygnus melancoryphus (II)

 

Crnovrati labud

 

 

Dendrocygna arborea (II)

 

Antilska utva

 

 

 

Dendrocygna autumnalis (III Honduras)

Crnotrba utva

 

 

 

Dendrocygna bicolor (III Honduras)

Smeđa utva

 

Mergus octosetaceus

 

 

Brazilski ronac

 

Oxyura leucocephala (II)

 

 

Čakora

 

Rhodonessa caryophyllacea (I)

 

 

Ružičastoglava patka

 

 

Sarkidiornis melanotos (II)

 

Crnoleđa patka

 

Tadorna cristata

 

 

Kukmasta utva

APODIFORMES

 

 

 

 

Trochilidae

 

 

 

Kolibrići

 

 

Trochilidae spp. (II) (osim vrsta uključenih u Prilog A)

 

Kolibrići

 

Glaucis dohrnii (I)

 

 

Bahijski kolibrić

CHARADRIIFORMES

 

 

 

 

Burhinidae

 

 

 

Ćukavice

 

 

 

Burhinus bistriatus (III Gvatemala)

Bjelotrba ćukavica

Laridae

 

 

 

Galebovi

 

Larus relictus (I)

 

 

Mongolski galeb

Scolopacidae

 

 

 

Šljuke, prutke žalari, liskonoge

 

Numenius borealis (I)

 

 

Eskimski pozviždač

 

Numenius tenuirostris (I)

 

 

Tankokljuni pozviždač

 

Tringa guttifer (I)

 

 

Sahalinska prutka

CICONIIFORMES

 

 

 

 

Ardeidae

 

 

 

Čaplje

 

Ardea alba

 

 

Velika bijela čaplja

 

Bubulcus ibis

 

 

Čaplja govedarica

 

Egretta garzetta

 

 

Mala bijela čaplja

Balaenicipitidae

 

 

 

Krupnokljune rode

 

 

Balaeniceps rex (II)

 

Krupnokljuna roda

Ciconiidae

 

 

 

Rode

 

Ciconia boyciana (I)

 

 

Crnokljuna roda

 

Ciconia nigra (II)

 

 

Crna roda

 

Ciconia stormi

 

 

Crnokapa roda

 

Jabiru mycteria (I)

 

 

Jabiru

 

Leptoptilos dubius

 

 

Asamski marabu

 

Mycteria cinerea (I)

 

 

Crvenolica roda

Phoenicopteridae

 

 

 

Plamenci

 

 

Phoenicopteridae spp. (II) (osim vrsta uključenih u Prilog A)

 

Plamenci

 

Phoenicopterus ruber (II)

 

 

Plamenac, ružičasti plamenac

Threskiornithidae

 

 

 

Ibisi, žličarke

 

 

Eudocimus ruber (II)

 

Ružičasti ibis

 

Geronticus calvus (II)

 

 

Crvenokapi ibis

 

Geronticus eremita (I)

 

 

Ćelavi ibis

 

Nipponia nippon (I)

 

 

Crvenolici ibis

 

Platalea leucorodia (II)

 

 

Euroazijska žličarka

 

Pseudibis gigantea

 

 

Veliki ibis

COLUMBIFORMES

 

 

 

 

Columbidae

 

 

 

Golubovi, grlice

 

Caloenas nicobarica (I)

 

 

Kudravi golub

 

Claravis godefrida

 

 

Ljubičastoprugasti golub

 

Columba livia

 

 

Divlji golub

 

Ducula mindorensis (I)

 

 

Mindorska voćarica

 

 

Gallicolumba luzonica (II)

 

Luzonski golub

 

 

Goura spp. (II)

 

Goure

 

Leptotila wellsi

 

 

Grenadski golub

 

 

 

Nesoenas mayeri (III Mauricijus)

Mauricijski golub

 

Streptopelia turtur

 

 

Grlica

CORACIIFORMES

 

 

 

 

Bucerotidae

 

 

 

Kljunorošci

 

 

Aceros spp. (II) (Osim vrsta uključenih u Prilog A)

 

Kljunorošci

 

Aceros nipalensis (I)

 

 

Crvenogrli kljunorožac

 

 

Anorrhinus spp. (II)

 

Kljunorošci

 

 

Anthracoceros spp. (II)

 

Kljunorošci

 

 

Berenicornis spp. (II)

 

Kljunorošci

 

 

Buceros spp. (II) (osim vrsta uključenih u Prilog A)

 

Kljunorošci

 

Buceros bicornis (I)

 

 

Veliki kljunorožac

 

 

Penelopides spp. (II)

 

Kljunorošci

 

Rhinoplax vigil (I)

 

 

Dugorepi kljunorožac

 

 

Rhyticeros spp. (II) (osim vrsta uključenih u Prilog A)

 

Kljunorošci

 

Rhyticeros subruficollis (I)

 

 

Bjelorepi kljunorožac

CUCULIFORMES

 

 

 

 

Musophagidae

 

 

 

Turakoi

 

 

Tauraco spp. (II) (osim vrsta uključenih u Prilog A)

 

Turakoi

 

Tauraco bannermani (II)

 

 

Kamerunski turako

FALCONIFORMES

 

 

 

Sokolovke (grabljivice)

 

 

FALCONIFORMES spp. (II)

(osim vrsta uključenih u Prilog A; osim jedne vrste porodice Cathartidae uključene u Prilog C; ostale vrste te porodice nisu uključene u priloge ovoj Uredbi; i osim Caracara lutosa, koja ne podliježe ovoj Uredbi)

 

Sokolovke (grabljivice)

Accipitridae

 

 

 

Jastrebovi, škanjci, orlovi

 

Accipiter brevipes (II)

 

 

Kratkoprsti kobac

 

Accipiter gentilis (II)

 

 

Jastreb

 

Accipiter nisus (II)

 

 

Kobac

 

Aegypius monachus (II)

 

 

Sup starješina

 

Aquila adalberti (I)

 

 

Španjolski orao

 

Aquila chrysaetos (II)

 

 

Suri orao

 

Aquila clanga (II)

 

 

Orao klokotaš

 

Aquila heliaca (I)

 

 

Orao krstaš

 

Aquila pomarina (II)

 

 

Orao kliktaš

 

Buteo buteo (II)

 

 

Škanjac

 

Buteo lagopus (II)

 

 

Škanjac gaćaš

 

Buteo rufinus (II)

 

 

Riđi škanjac

 

Chondrohierax uncinatus wilsonii (I)

 

 

Kukastokljuna lunja

 

Circaetus gallicus (II)

 

 

Zmijar

 

Circus aeruginosus (II)

 

 

Eja močvarica

 

Circus cyaneus (II)

 

 

Eja strnjarica

 

Circus macrourus (II)

 

 

Stepska eja

 

Circus pygargus (II)

 

 

Eja livadarka

 

Elanus caeruleus (II)

 

 

Crnokrila lunja

 

Eutriorchis astur (II)

 

 

Madagaskarski zmijar

 

Gypaetus barbatus (II)

 

 

Kostoberina

 

Gyps fulvus (II)

 

 

Bjeloglavi sup

 

Haliaeetus spp. (I/II) ((vrsta Haliaeetus albicilla navedena je u Dodatku I.; ostale vrste navedene su u Dodatku II.)

 

 

Štekavci

 

Harpia harpyja (I)

 

 

Harpija

 

Hieraaetus fasciatus (II)

 

 

Prugasti orao

 

Hieraaetus pennatus (II)

 

 

Patuljasti orao

 

Leucopternis occidentalis (II)

 

 

Prugastoglavi škanjac

 

Milvus migrans (II) (osim vrste Milvus migrans lineatus koja je uključena u Prilog B)

 

 

Crna lunja

 

Milvus milvus (II)

 

 

Crvena lunja

 

Neophron percnopterus (II)

 

 

Crkavica

 

Pernis apivorus (II)

 

 

Škanjac osaš

 

Pithecophaga jefferyi (I)

 

 

Filipinski orao

Cathartidae

 

 

 

Američki lešinari

 

Gymnogyps californianus (I)

 

 

Kalifornijski kondor

 

 

 

Sarcoramphus papa (III Honduras)

Kraljevski lešinar

 

Vultur gryphus (I)

 

 

Andski kondor

Falconidae

 

 

 

Sokolovi

 

Falco araeus (I)

 

 

Sejšelska vjetruša

 

Falco biarmicus (II)

 

 

Krški sokol

 

Falco cherrug (II)

 

 

Stepski sokol

 

Falco columbarius (II)

 

 

Mali sokol

 

Falco eleonorae (II)

 

 

Eleonorin sokol

 

Falco jugger (I)

 

 

Indijski sokol

 

Falco naumanni (II)

 

 

Bjelonokta vjetruša

 

Falco newtoni (I) (samo populacija Sejšela)

 

 

Madagaskarska vjetruša

 

Falco pelegrinoides (I)

 

 

 

 

Falco peregrinus (I)

 

 

Sivi sokol

 

Falco punctatus (I)

 

 

Mauricijska vjetruša

 

Falco rusticolus (I)

 

 

Veliki sokol

 

Falco subbuteo (II)

 

 

Sokol lastavičar

 

Falco tinnunculus (II)

 

 

Vjetruša

 

Falco vespertinus (II)

 

 

Crvenonoga vjetruša

Pandionidae

 

 

 

Bukoči

 

Pandion haliaetus (II)

 

 

Bukoč

GALLIFORMES

 

 

 

 

Cracidae

 

 

 

 

 

Crax alberti (III Kolumbija)

 

 

Plavokljuni hoko

 

Crax blumenbachii (I)

 

 

Krunati hoko

 

 

 

Crax daubentoni (III Kolumbija)

Žutokljuni hoko

 

 

Crax fasciolata

 

Gololici hoko

 

 

 

Crax globulosa (III Kolumbija)

Crvenokljuni hoko

 

 

 

Crax rubra (III Kolumbija/Gvatemala/Honduras)

Kudravi hoko

 

Mitu mitu (I)

 

 

Alagoaški hoko

 

Oreophasis derbianus (I)

 

 

Rogati guan

 

 

 

Ortalis vetula (III Gvatemala/Honduras)

Sivoleđa čačalaka

 

 

 

Pauxi pauxi (III Kolumbija)

Kacigasti hoko

 

Penelope albipennis (I)

 

 

Bjelokrili guan

 

 

 

Penelope purpurascens (III Honduras)

Kudravi guan

 

 

 

Penelopina nigra (III Gvatemala)

Planinski guan

 

Pipile jacutinga (I)

 

 

Crnočeli guan

 

Pipile pipile (I)

 

 

Trinidadski guan

Megapodiidae

 

 

 

Kokošine

 

Macrocephalon maleo (I)

 

 

Sulaveška kokošina

Phasianidae

 

 

 

Jarebice, prepelice, fazani, kokoši

 

 

Argusianus argus (II)

 

Plavoglavi paun

 

Catreus wallichii (I)

 

 

Himalajski fazan

 

Colinus virginianus ridgwayi (I)

 

 

Crnolica prepelica

 

Crossoptilon crossoptilon (I)

 

 

Bijeli fazan

 

Crossoptilon mantchuricum (I)

 

 

Brkati fazan

 

 

Gallus sonneratii (II)

 

Pjegava kokoš

 

 

Ithaginis cruentus (II)

 

Prugasti tragopan

 

Lophophorus impejanus (I)

 

 

Himalajski monal

 

Lophophorus lhuysii (I)

 

 

Kineski monal

 

Lophophorus sclateri (I)

 

 

Bjeloleđi monal

 

Lophura edwardsi (I)

 

 

Edwardov fazan

 

 

 

Lophura leucomelanos (III Pakistan)

Crni fazan

 

Lophura swinhoii (I)

 

 

Tajvanski fazan

 

 

 

Meleagris ocellata (III Gvatemala)

Paunastoliki puran

 

Odontophorus strophium

 

 

Ogrličasta prepelica

 

Ophrysia superciliosa

 

 

Himalajska prepelica

 

 

 

Pavo cristatus (III Pakistan)

Paun

 

 

Pavo muticus (II)

 

Zeleni paun

 

 

Polyplectron bicalcaratum (II)

 

Sivi paunaš

 

 

Polyplectron germaini (II)

 

Vijetnamski paunaš

 

 

Polyplectron malacense (II)

 

Malajski paunaš

 

Polyplectron napoleonis (I)

 

 

 

 

 

Polyplectron schleiermacheri (II)

 

Borneanski paunaš

 

 

 

Pucrasia macrolopha (III Pakistan)

Širokorepi fazan

 

Rheinardia ocellata (I)

 

 

Pjegavi paun

 

Syrmaticus ellioti (I)

 

 

Bjelotrbi fazan

 

Syrmaticus humiae (I)

 

 

Plavovrati fazan

 

Syrmaticus mikado (I)

 

 

Mrki fazan

 

 

Syrmaticus reevesii (II)

 

Reevsov fazan

 

Tetraogallus caspius (I)

 

 

Sivoprsi jareb

 

Tetraogallus tibetanus (I)

 

 

Tibetski jareb

 

Tragopan blythii (I)

 

 

Crvenoprsi tragopan

 

Tragopan caboti (I)

 

 

Pjegavi tragopan

 

Tragopan melanocephalus (I)

 

 

Mrki tragopan

 

 

 

Tragopan satyra (III Nepal)

Crveni tragopan

 

 

Tympanuchus cupido attwateri (II)

 

 

GRUIFORMES

 

 

 

 

Gruidae

 

 

 

Ždralovi

 

 

Gruidae spp. (II) (osim vrsta uključenih u Prilog A)

 

Ždralovi

 

Balearica pavonina (I)

 

 

 

 

Grus americana (I)

 

 

Bijeli ždral

 

Grus canadensis (I/II) (vrsta je navedena u Dodatku II., ali podvrste Grus canadensis nesiotes i Grus canadensis pulla navedene su u Dodatku I.)

 

 

Kanadski ždral

 

Grus grus (II)

 

 

Ždral

 

Grus japonensis (I)

 

 

Crvenokapi ždral

 

Grus leucogeranus (I)

 

 

Snježni ždral

 

Grus monacha (I)

 

 

Kineski ždral

 

Grus nigricollis (I)

 

 

Crnovrati ždral

 

Grus vipio (I)

 

 

Mongolski ždral

Otididae

 

 

 

Droplje

 

 

Otididae spp. (II) (osim vrsta uključenih u Prilog A)

 

Droplje

 

Ardeotis nigriceps (I)

 

 

Indijska droplja

 

Chlamydotis macqueenii (I)

 

 

Azijska droplja

 

Chlamydotis undulata (I)

 

 

Ogrličasta droplja

 

Houbaropsis bengalensis (I)

 

 

Crnoglava droplja

 

Otis tarda (II)

 

 

Droplja

 

Sypheotides indicus (II)

 

 

Ćubasta droplja

 

Tetrax tetrax (II)

 

 

Mala droplja

Rallidae

 

 

 

Kokošice, mlakuše, liske

 

Gallirallus sylvestris (I)

 

 

Smeđa kokošica

Rhynochetidae

 

 

 

Kagu

 

Rhynochetos jubatus (I)

 

 

Kagu

PASSERIFORMES

 

 

 

 

Alaudidae

 

 

 

 

 

 

 

Alauda arvensis (III Ukrajina) (populacija Ukrajine)

 

 

 

 

Galerida cristata (III Ukrajina) (populacija Ukrajine)

 

 

 

 

Lullula arborea