EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R1276

Provedbena uredba Vijeća (EU) 2021/1276 od 30. srpnja 2021. o provedbi Uredbe (EU) 2019/1716 o mjerama ograničavanja s obzirom na stanje u Nikaragvi

ST/11026/2021/INIT

OJ L 277I , 2.8.2021, p. 12–15 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2021/1276/oj

2.8.2021   

HR

Službeni list Europske unije

LI 277/12


PROVEDBENA UREDBA VIJEĆA (EU) 2021/1276

od 30. srpnja 2021.

o provedbi Uredbe (EU) 2019/1716 o mjerama ograničavanja s obzirom na stanje u Nikaragvi

VIJEĆE EUROPSKE UNIJE,

uzimajući u obzir Ugovor o funkcioniranju Europske unije,

uzimajući u obzir Uredbu Vijeća (EU) 2019/1716 od 14. listopada 2019. o mjerama ograničavanja s obzirom na stanje u Nikaragvi (1), a posebno njezin članak 13. stavak 1.,

uzimajući u obzir prijedlog Visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku,

budući da:

(1)

Vijeće je 14. listopada 2019. donijelo Uredbu (EU) 2019/1716 o mjerama ograničavanja s obzirom na stanje u Nikaragvi.

(2)

Visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku („Visoki predstavnik”) 10. lipnja 2021. dao je izjavu u ime Unije u kojoj osuđuje aktivnosti nikaragvanskih vlasti protiv oporbenih stranaka, medija, novinara i drugih medijskih djelatnika, boraca za ljudska prava i civilnog društva, među ostalim sustavnim pritvaranjem i uhićenjem potencijalnih predsjedničkih kandidata i vođa oporbe. Visoki predstavnik naveo je da je Unija s obzirom na stanje u Nikaragvi spreman upotrijebiti sve instrumente, uključujući nametanje dodatnih mjera ograničavanja.

(3)

Budući da je stanje u Nikaragvi i dalje ozbiljno, osam osoba trebalo bi uključiti na popis fizičkih i pravnih osoba, subjekata i tijela koji podliježu mjerama ograničavanja naveden u Prilogu I. Uredbi (EU) 2019/1716.

(4)

Prilog I. Uredbi (EU) 2019/1716 trebalo bi stoga na odgovarajući način izmijeniti,

DONIJELO JE OVU UREDBU:

Članak 1.

Prilog I. Uredbi (EU) 2019/1716 mijenja se kako je navedeno u Prilogu ovoj Uredbi.

Članak 2.

Ova Uredba stupa na snagu na dan objave u Službenom listu Europske unije.

Ova je Uredba u cijelosti obvezujuća i izravno se primjenjuje u svim državama članicama.

Sastavljeno u Bruxellesu 30. srpnja 2021.

Za Vijeće

Predsjednik

G. DOVŽAN


(1)  SL L 262, 15.10.2019., str. 1.


PRILOG

Na popis fizičkih i pravnih osoba, subjekata i tijela naveden u Prilogu I. Uredbi (EU) 2019/1716 dodaju se sljedeće osobe:

 

Ime i prezime

Identifikacijski podaci

Razlozi

Datum uvrštenja na popis

„7.

Rosario María MURILLO ZAMBRANA

Drugo ime: Rosario María MURILLO DE ORTEGA

Položaj(i): potpredsjednica Republike Nikaragve (od 2017.), supruga predsjednika Daniela Ortege

Datum rođenja: 22. lipnja 1951.

Mjesto rođenja: Managua, Nikaragva

Spol: ženski

Državljanstvo: nikaragvansko

Broj putovnice: A00000106 (Nikaragva)

Potpredsjednica Nikaragve, prva dama Nikaragve i predvodnica Sandinističke mladeži. Prema tvrdnjama predsjednika Daniela Ortege, Rosario María Murillo Zambrana s njim dijeli polovicu ovlasti. Imala je odlučujuću ulogu u poticanju i opravdavanju represije nad demonstracijama oporbe koju je nacionalna policija Nikaragve provodila 2018. U lipnju 2021. javno je prijetila oporbi u Nikaragvi i diskreditirala neovisne novinare.

Stoga je odgovorna za teška kršenja ljudskih prava, represiju nad civilnim društvom i demokratskom oporbom te podrivanje demokracije u Nikaragvi.

2.8.2021.

8.

Gustavo Eduardo PORRAS CORTES

Položaj(i): predsjednik Nacionalne skupštine Republike Nikaragve (od siječnja 2017.)

Datum rođenja: 11. listopada 1954.

Mjesto rođenja: Managua, Nikaragva

Spol: muški

Državljanstvo: nikaragvansko

Predsjednik Nacionalne skupštine Nikaragve od siječnja 2017. i član nacionalnog vodstva Sandinističke fronte nacionalnog oslobođenja (FSLN) od 1996. U svojstvu predsjednika Nacionalne skupštine Nikaragve odgovoran je za promicanje donošenja nekoliko represivnih pravnih akata, među kojima su zakon o amnestiji kojim se isključuje istraga protiv počinitelja masovnih kršenja ljudskih prava u 2018. i zakoni kojima se potkopava sloboda i demokratski proces u Nikaragvi.

Stoga je odgovoran za represiju nad civilnim društvom i demokratskom oporbom te ozbiljno podrivanje demokracije i vladavine prava u Nikaragvi.

2.8.2021.

9.

Juan Antonio VALLE VALLE

Položaj(i): vođa u nikaragvanskoj nacionalnoj policiji

Čin: general / viši povjerenik

Datum rođenja: 4. svibnja 1963.

Mjesto rođenja: Matagalpa, Nikaragva

Spol: muški

Državljanstvo: nikaragvansko

Kao vođa u činu višeg povjerenika (drugi najviši čin) nikaragvanske nacionalne policije (NNP) i u okviru vodeće funkcije u policiji u Managui Juan Antonio Valle Valle odgovoran je za opetovane radnje policijske brutalnosti i prekomjernu uporabu sile, što je dovelo do smrti stotina civila, za proizvoljna uhićenja i pritvaranja, za kršenja slobode izražavanja i sprečavanja prosvjeda protiv vlade.

Stoga je odgovoran za teška kršenja ljudskih prava i represiju nad civilnim društvom i demokratskom oporbom u Nikaragvi.

2.8.2021.

10.

Ana Julia GUIDO OCHOA

Drugo ime: Ana Julia GUIDO DE ROMERO

Položaj(i): javna tužiteljica Republike Nikaragve

Datum rođenja: 16. veljače 1959.

Mjesto rođenja: Matagalpa, Nikaragva

Spol: ženski

Državljanstvo: nikaragvansko

U svojstvu javne tužiteljice, najviše državne službenice u uredu javnog tužitelja, Ana Julia Guido Ochoa, koja odana Orteginu režimu, odgovorna je za politički motiviran progon brojnih prosvjednika i članova političke oporbe. Osnovala je specijaliziranu jedinicu koja je lažirala optužbe protiv prosvjednika i podizala optužnice protiv njih. Osim toga, odgovorna je za diskvalifikaciju glavnog oporbenog kandidata za opće izbore za javnu funkciju.

Stoga je odgovorna za teška kršenja ljudskih prava, represiju nad civilnim društvom i demokratskom oporbom te podrivanje demokracije i vladavine prava u Nikaragvi.

2.8.2021.

11.

Fidel de Jesús DOMÍNGUEZ ÁLVAREZ

Položaj(i): šef policije u Leonu, glavni povjerenik nacionalne policije

Datum rođenja: 21. ožujka 1960.

Spol: muški

Državljanstvo: nikaragvansko

U svojstvu šefa policije u Leonu od 23. kolovoza 2018. Fidel de Jesús Domínguez Alvarez odgovoran je za brojna teška kršenja ljudskih prava, osobito proizvoljna uhićenja i pritvaranja, uključujući otmicu članova obitelji političkog protivnika, prekomjernu uporabu sile i kršenja slobode izražavanja i slobode medija.

Stoga je odgovoran za teška kršenja ljudskih prava i represiju nad civilnim društvom i demokratskom oporbom.

2.8.2021.

12.

Alba Luz RAMOS VANEGAS

Položaj(i): predsjednica Vrhovnog suda Republike Nikaragve

Datum rođenja: 3. lipnja 1949.

Spol: ženski

Državljanstvo: nikaragvansko

Broj putovnice: A0009864 (Nikaragva)

Kao predsjednica Vrhovnog suda Nikaragve odgovorna je za instrumentalizaciju pravosuđa u korist interesa Ortegina režima selektivnom kriminalizacijom oporbenih aktivnosti, perpetuiranjem kršenja pravâ na zakonito postupanje, proizvoljnim uhićenjima te diskvalifikacijom političkih stranaka i oporbenih kandidata.

Stoga je odgovorna za teška kršenja ljudskih prava, represiju nad civilnim društvom i demokratskom oporbom te ozbiljno podrivanje vladavine prava u Nikaragvi.

2.8.2021.

13.

Juan Carlos ORTEGA MURILLO

Položaj(i): direktor postaje Canal 8 i društva Difuso Comunicaciones. Vođa sandinističkog pokreta „4. svibnja”, sin predsjednika i potpredsjednice Republike Nikaragve

Datum rođenja: 17. listopada 1982.

Državljanstvo: nikaragvansko

Sin predsjednika Daniela Ortege i prve dame i potpredsjednice Rosario Murillo. Direktor jedne od glavnih propagandnih televizijskih postaja, Canala 8, i vođa sandinističkog pokreta „4. svibnja”. Na svojem položaju doprinosio je ograničavanju slobode izražavanja i slobode medija. Javno je prijetio nikaragvanskim poduzetnicima koji se protive Orteginu režimu. Stoga je odgovoran za podrivanje demokracije i represiju nad civilnim društvom u Nikaragvi. Budući da je sin potpredsjednice Rosario Murillo, povezan je s osobama odgovornima za teška kršenja ljudskih prava i represiju nad civilnim društvom u Nikaragvi.

2.8.2021.

14.

Bayardo ARCE CASTAÑO

Položaj(i): gospodarski savjetnik predsjednika Republike Nikaragve

Datum rođenja: 21. ožujka 1950.

Spol: muški

Državljanstvo: nikaragvansko

Na funkciji gospodarskog savjetnika predsjednika Daniela Ortege Bayardo Arce Castano ima znatan utjecaj na politike Ortegina režima. Stoga je povezan s osobama odgovornima za teška kršenja ljudskih prava u Nikaragvi.

Podržao je izradu zakonodavstva kojim se oporbenim kandidatima onemogućuje sudjelovanje na izborima. Stoga je odgovoran za represiju nad civilnim društvom i demokratskom oporbom.

2.8.2021.”


Top