EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020R1125

Provedbena uredba Vijeća (EU) 2020/1125 od 30. srpnja 2020. o provedbi Uredbe (EU) 2019/796 o mjerama ograničavanja protiv kibernapada koji predstavljaju prijetnju Uniji ili njezinim državama članicama

ST/9568/2020/INIT

OJ L 246, 30.7.2020, p. 4–9 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2020/1125/oj

30.7.2020   

HR

Službeni list Europske unije

L 246/4


PROVEDBENA UREDBA VIJEĆA (EU) 2020/1125

od 30. srpnja 2020.

o provedbi Uredbe (EU) 2019/796 o mjerama ograničavanja protiv kibernapada koji predstavljaju prijetnju Uniji ili njezinim državama članicama

VIJEĆE EUROPSKE UNIJE,

uzimajući u obzir Ugovor o funkcioniranju Europske unije,

uzimajući u obzir Uredbu Vijeća (EU) 2019/796 od 17. svibnja 2019. o mjerama ograničavanja protiv kibernapada koji predstavljaju prijetnju Uniji ili njezinim državama članicama (1), a posebno njezin članak 13. stavak 1.,

uzimajući u obzir prijedlog Visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku,

budući da:

(1)

Vijeće je 17. svibnja 2019. donijelo Uredbu (EU) 2019/796.

(2)

Ciljane mjere ograničavanja protiv kibernapada sa znatnim učinkom koji predstavljaju vanjsku prijetnju Uniji ili njezinim državama članicama neke su od mjera uključenih u okvir Unije za zajednički diplomatski odgovor na zlonamjerne kiberaktivnosti (alati za kiberdiplomaciju) te su ključan instrument za suzbijanje takvih aktivnosti te za odgovor na njih. Mjere ograničavanja mogu se primijeniti i kao odgovor na kibernapade sa znatnim učinkom protiv trećih država ili međunarodnih organizacija ako se to smatra potrebnim za postizanje zajedničkih ciljeva vanjske i sigurnosne politike iz relevantnih odredaba članka 21. Ugovora o Europskoj uniji.

(3)

Vijeće je 16. travnja 2018. usvojilo zaključke u kojima je oštro osudilo zlonamjernu uporabu informacijskih i komunikacijskih tehnologija, među ostalim u okviru kibernapada koji su javnosti poznati kao „WannaCry” i „NotPetya”, koji su prouzročili znatnu štetu i gospodarski gubitak u Uniji i izvan nje. Predsjednik Europskog vijeća i predsjednik Europske komisije te Visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku („Visoki predstavnik”) 4. listopada 2018. u zajedničkoj su izjavi izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog pokušaja kibernapada s ciljem podrivanja integriteta Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u Nizozemskoj, agresivnom činu koji je pokazao nepoštovanje prema plemenitoj svrsi OPCW-a. U izjavi u ime Unije od 12. travnja 2019. Visoki predstavnik pozvao je aktere da prestanu poduzimati zlonamjerne kiberaktivnosti čiji je cilj podrivanje integriteta, sigurnosti i gospodarske konkurentnosti Unije, uključujući sve veći broj krađa intelektualnog vlasništva omogućenih kibertehnologijama. Takve krađe omogućene kibertehnologijama uključuju i krađe koje je izvršio subjekt javnosti poznat pod nazivom „APT10” („Advance Persistent Threat 10”).

(4)

U tom kontekstu te u svrhu sprečavanja i suzbijanja kontinuiranog i sve prisutnijeg zlonamjernog ponašanja u kiberprostoru te odvraćanja od takvog ponašanja i odgovora na njega, šest fizičkih osoba i tri subjekta ili tijela trebalo bi uvrstiti na popis fizičkih i pravnih osoba, subjekata i tijela koji podliježu mjerama ograničavanja navedenim u Prilogu I. Uredbi (EU) 2019/796. Te osobe i subjekti ili tijela odgovorni su za kibernapade ili pokušaje kibernapada, uključujući pokušaj kibernapada na OPCW i kibernapade javnosti poznate kao „WannaCry” i „NotPetya” te „Operation Cloud Hopper”, ili su im pružili potporu, u njima sudjelovali ili olakšali njihovo izvršenje.

(5)

Uredbu (EU) 2019/796 trebalo bi stoga na odgovarajući način izmijeniti,

DONIJELO JE OVU UREDBU:

Članak 1.

Prilog I. Uredbi (EU) 2019/796 mijenja se u skladu s Prilogom ovoj Uredbi.

Članak 2.

Ova Uredba stupa na snagu na dan objave u Službenom listu Europske unije.

Ova je Uredba u cijelosti obvezujuća i izravno se primjenjuje u svim državama članicama.

Sastavljeno u Bruxellesu 30. srpnja 2020.

Za Vijeće

Predsjednik

M. ROTH


(1)  SL L 129I, 17.5.2019., str. 1.


PRILOG

Sljedeće osobe i subjekti ili tijela dodaju se na popis fizičkih i pravnih osoba, subjekata i tijela naveden u Prilogu I. Uredbi (EU) 2019/796:

„A.   Fizičke osobe

 

Ime

Identifikacijski podaci

Obrazloženje

Datum uvrštenja na popis

1.

GAO Qiang

Mjesto rođenja: pokrajina Shandong, Kina

Adresa: Room 1102, Guanfu Mansion, 46 Xinkai Road, Hedong District, Tianjin, Kina

Državljanstvo: kinesko

Spol: muški

Gao Qiang uključen je u operaciju ‚Operation Cloud Hopper’, niz kibernapada sa znatnim učinkom koji potječu iz područja izvan Unije i predstavljaju vanjsku prijetnju Uniji ili njezinim državama članicama te kibernapada sa znatnim učinkom na treće države.

Meta operacije ‚Operation Cloud Hopper’ bili su informacijski sustavi multinacionalnih društava na šest kontinenata, uključujući društva sa sjedištem u Uniji, te je u okviru te operacije ostvaren neovlašten pristup komercijalno osjetljivim podacima, što je dovelo do znatnog gospodarskog gubitka.

30.7.2020.

Subjekt javnosti poznat kao ‚APT10’ (‚Advanced Persistent Threat 10’) (također poznat kao ‚Red Apollo’, ‚CVNX’, ‚Stone Panda’, ‚MenuPass’ i ‚Potassium’) izvršio je operaciju ‚Operation Cloud Hopper’.

Gao Qiang može se povezati sa subjektom ‚APT10’, među ostalim zbog njegove povezanosti s kontrolno-upravljačkom infrastrukturom subjekta ‚APT10’. Nadalje, Huaying Haitai, subjekt uvršten na popis zbog podupiranja i olakšavanja operacije ‚Operation Cloud Hopper’, angažirao je Gaoa Qianga. Povezan je sa Zhangom Shilongom, koji je također uvršten na popis u vezi s operacijom ‚Operation Cloud Hopper’. Gao Qiang stoga je povezan i sa subjektom Huaying Haitai i sa Zhangom Shilongom.

2.

ZHANG Shilong

Adresa: Hedong, Yuyang Road No 121, Tianjin, Kina

Državljanstvo: kinesko

Spol: muški

Zhang Shilong uključen je u operaciju ‚Operation Cloud Hopper’, niz kibernapada sa znatnim učinkom koji potječu iz područja izvan Unije i predstavljaju vanjsku prijetnju Uniji ili njezinim državama članicama te kibernapada sa znatnim učinkom na treće države.

Meta operacije ‚Operation Cloud Hopper’ bili su informacijski sustavi multinacionalnih društava na šest kontinenata, uključujući društva sa sjedištem u Uniji, te je u okviru te operacije ostvaren neovlašten pristup komercijalno osjetljivim podacima, što je dovelo do znatnog gospodarskog gubitka.

Subjekt javnosti poznat kao ‚APT10’ (‚Advanced Persistent Threat 10’) (također poznat kao ‚Red Apollo’, ‚CVNX’, ‚Stone Panda’, ‚MenuPass’ i ‚Potassium’) izvršio je operaciju ‚Operation Cloud Hopper’.

30.7.2020.

Zhang Shilong može se povezati sa subjektom ‚APT10’, među ostalim s pomoću štetnog softvera koji je razvio i ispitao u vezi s kibernapadima koje je izvršio subjekt ‚APT10’. Nadalje, Huaying Haitai, subjekt uvršten na popis zbog pružanja potpore operaciji ‚Operation Cloud Hopper’ i njezina olakšavanja, angažirao je Zhanga Shilonga. Povezan je s Gaom Qiangom, koji je također uvršten na popis u vezi s operacijom ‚Operation Cloud Hopper’. Zhang Shilong stoga je povezan i sa subjektom Huaying Haitai i s Gaom Qiangom.

3.

Alexey Valeryevich MININ

Алексей Валерьевич МИНИН

Datum rođenja: 27. svibnja 1972.

Mjesto rođenja: Permska oblast, Ruski SFSR (sada Ruska Federacija)

Broj putovnice: 120017582 Izdalo: Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije

Vrijedi: od 17. travnja 2017. do 17. travnja 2022.

Lokacija: Moskva, Ruska Federacija

Državljanstvo: rusko

Spol: muški

Alexey Minin sudjelovao je u pokušaju kibernapada s potencijalno znatnim učinkom na Organizaciju za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u Nizozemskoj.

Kao službenik za prikupljanje obavještajnih podataka osobnim kontaktima u okviru glavne uprave glavnog stožera oružanih snaga Ruske Federacije (GU/GRU), Alexey Minin bio je dio tima od četiriju ruskih vojnih obavještajnih službenika koji su pokušali neovlašteno pristupiti bežičnoj mreži OPCW-a u Haagu u Nizozemskoj u travnju 2018. Pokušaj kibernapada bio je usmjeren na hakiranje bežične mreže OPCW-a, što bi, da je bilo uspješno, ugrozilo sigurnost mreže i tekuće istražne radove OPCW-a. Nizozemska obrambena obavještajna i sigurnosna služba (DISS) (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst – MIVD) spriječila je pokušaj kibernapada i time izbjegla ozbiljnu štetu za OPCW.

30.7.2020.

4.

Aleksei Sergeyvich MORENETS

Алексей Сергеевич МОРЕНЕЦ

Datum rođenja: 31. srpnja 1977.

Mjesto rođenja: Murmanska oblast, Ruski SFSR (sada Ruska Federacija)

Broj putovnice: 100135556

Izdalo: Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije Vrijedi: od 17. travnja 2017. do 17. travnja 2022.

Lokacija: Moskva, Ruska Federacija

Državljanstvo: rusko

Spol: muški

Aleksei Morenets sudjelovao je u pokušaju kibernapada s potencijalno znatnim učinkom na Organizaciju za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u Nizozemskoj.

Kao kiberoperater glavne uprave glavnog stožera oružanih snaga Ruske Federacije (GU/GRU), Aleksei Morenets bio je dio tima od četiriju ruskih vojnih obavještajnih službenika koji su pokušali neovlašteno pristupiti bežičnoj mreži OPCW-a u Haagu u Nizozemskoj u travnju 2018. Pokušaj kibernapada bio je usmjeren na hakiranje bežične mreže OPCW-a, što bi, da je bilo uspješno, ugrozilo sigurnost mreže i tekuće istražne radove OPCW-a. Nizozemska obrambena obavještajna i sigurnosna služba (DISS) (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst – MIVD) spriječila je pokušaj kibernapada i time izbjegla ozbiljnu štetu za OPCW.

30.7.2020.

5.

Evgenii Mikhaylovich SEREBRIAKOV

Евгений Михайлович СЕРЕБРЯКОВ

Datum rođenja: 26. srpnja 1981.

Mjesto rođenja: Kursk, Ruski SFSR (sada Ruska Federacija)

Broj putovnice: 100135555

Izdalo: Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije Vrijedi: od 17. travnja 2017. do 17. travnja 2022.

Lokacija: Moskva, Ruska Federacija

Državljanstvo: rusko

Spol: muški

Evgenii Serebriakov sudjelovao je u pokušaju kibernapada s potencijalno znatnim učinkom na Organizaciju za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u Nizozemskoj.

Kao kiberoperater glavne uprave glavnog stožera oružanih snaga Ruske Federacije (GU/GRU), Evgenii Serebriakov bio je dio tima od četiriju ruskih vojnih obavještajnih službenika koji su pokušali neovlašteno pristupiti bežičnoj mreži OPCW-a u Haagu u Nizozemskoj u travnju 2018. Pokušaj kibernapada bio je usmjeren na hakiranje bežične mreže OPCW-a, što bi, da je bilo uspješno, ugrozilo sigurnost mreže i tekuće istražne radove OPCW-a. Nizozemska obrambena obavještajna i sigurnosna služba (DISS) (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst – MIVD) spriječila je pokušaj kibernapada i time izbjegla ozbiljnu štetu za OPCW.

30.7.2020.

6.

Oleg Mikhaylovich SOTNIKOV

Олег Михайлович СОТНИКОВ

Datum rođenja: 24. kolovoza 1972.

Mjesto rođenja: Uljanovsk, Ruski SFSR (sada Ruska Federacija)

Broj putovnice: 120018866

Izdalo: Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije Vrijedi: od 17. travnja 2017. do 17. travnja 2022.

Lokacija: Moskva, Ruska Federacija

Državljanstvo: rusko

Spol: muški

Oleg Sotnikov sudjelovao je u pokušaju kibernapada s potencijalno znatnim učinkom na Organizaciju za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u Nizozemskoj.

Kao službenik za prikupljanje obavještajnih podataka osobnim kontaktima u okviru glavne uprave glavnog stožera oružanih snaga Ruske Federacije (GU/GRU), Oleg Sotnikov bio je dio tima od četiriju ruskih vojnih obavještajnih službenika koji su pokušali neovlašteno pristupiti bežičnoj mreži OPCW-a u Haagu u Nizozemskoj u travnju 2018. Pokušaj kibernapada bio je usmjeren na hakiranje bežične mreže OPCW-a, što bi, da je bilo uspješno, ugrozilo sigurnost mreže i tekuće istražne radove OPCW-a. Nizozemska obrambena obavještajna i sigurnosna služba (DISS) (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst – MIVD spriječila je pokušaj kibernapada i time izbjegla ozbiljnu štetu za OPCW.

30.7.2020.

B.   Pravne osobe, subjekti i tijela

 

Ime

Identifikacijski podaci

Obrazloženje

Datum uvrštenja na popis

1.

Tianjin Huaying Haitai Science and Technology Development Co. Ltd (Huaying Haitai)

Također poznat kao: Haitai Technology Development Co. Ltd

Lokacija: Tianjin, Kina

Huaying Haitai pružio je financijsku, tehničku ili materijalnu potporu za operaciju ‚Operation Cloud Hopper’ te ju je olakšao, a radi se o nizu kibernapada sa znatnim učinkom koji potječu iz područja izvan Unije i predstavljaju vanjsku prijetnju Uniji ili njezinim državama članicama te kibernapada sa znatnim učinkom na treće države.

Meta operacije ‚Operation Cloud Hopper’ bili su informacijski sustavi multinacionalnih društava na šest kontinenata, uključujući društva sa sjedištem u Uniji, te je u okviru te operacije ostvaren neovlašten pristup komercijalno osjetljivim podacima, što je dovelo do znatnog gospodarskog gubitka.

Subjekt javnosti poznat kao ‚APT10’ (‚Advanced Persistent Threat 10’) (također poznat kao ‚Red Apollo’, ‚CVNX’, ‚Stone Panda’, ‚MenuPass’ i ‚Potassium’) izvršio je operaciju ‚Operation Cloud Hopper’.

Huaying Haitai može se povezati sa subjektom ‚APT10’. Nadalje, Huaying Haitai angažirao je Gaoa Qianga i Zhanga Shilonga, koji su uvršteni na popis u vezi s operacijom ‚Operation Cloud Hopper’. Huaying Haitai stoga je povezan s Gaom Qiangom i Zhangom Shilongom.

30.7.2020.

2.

Chosun Expo

Također poznat kao: Chosen Expo; Korea Export Joint Venture

Lokacija: DNRK

Chosun Expo pružio je financijsku, tehničku ili materijalnu potporu za i olakšao niz kibernapada sa znatnim učinkom koji potječu iz područja izvan Unije i predstavljaju vanjsku prijetnju Uniji ili njezinim državama članicama te kibernapada sa znatnim učinkom na treće države, uključujući kibernapade koji su javnosti poznati kao ‚WannaCry’ i kibernapade na poljsko tijelo za financijski nadzor i poduzeće Sony Pictures Entertainment, kao i kiberkrađu u banci Bangladesh Bank te pokušaj kiberkrađe u vijetnamskoj banci Tien Phong Bank.

‚WannaCry’ je uzrokovao poremećaje u informacijskim sustavima diljem svijeta tako što ih je napao ucjenjivačkim softverom (engl. ransomware) i blokirao pristup podacima. Utjecao je na informacijske sustave društava u Uniji, uključujući informacijske sustave povezane s uslugama potrebnim za održavanje ključnih usluga i gospodarskih aktivnosti u državama članicama.

Subjekt javnosti poznat pod nazivom ‚APT38’ (‚Advanced persistent Threat 38’) i skupina ‚Lazarus Group’ izvršili su napad ‚WannaCry’.

Chosun Expo može se povezati sa subjektom ‚APT38’ / skupinom ‚Lazarus Group’, među ostalim s pomoću računa koji su upotrijebljeni za kibernapade.

30.7.2020.

3.

Glavni centar za posebne tehnologije (GTsST) glavne uprave glavnog stožera oružanih snaga Ruske Federacije (GU/GRU)

Adresa: 22 Kirova Street, Moskva, Ruska Federacija

Glavni centar za posebne tehnologije (GTsST) Glavne uprave Glavnog stožera oružanih snaga Ruske Federacije (GU/GRU), poznat i pod brojem vojne pošte 74455, odgovoran je za kibernapade sa znatnim učinkom koji potječu iz područja izvan Unije i predstavljaju vanjsku prijetnju Uniji ili njezinim državama članicama te kibernapade sa znatnim učinkom na treće države, uključujući kibernapade u lipnju 2017. koji su javnosti poznati kao ‚NotPetya’ ili ‚EternalPetya’ i kibernapade na ukrajinsku energetsku mrežu tijekom zima 2015. i 2016.

‚NotPetya’ ili ‚EternalPetya’ onemogućili su pristup podacima u nizu društava u Uniji, široj Europi i svijetu tako što su računala napali ucjenjivačkim softverom i blokirali pristup podacima, što je, među ostalim, dovelo do znatnog gospodarskog gubitka. Kibernapad na ukrajinsku energetsku mrežu rezultirao je gašenjem dijelova te mreže tijekom zime.

30.7.2020.”

Subjekt javnosti poznat pod nazivom ‚Sandworm’ (također poznat kao ‚Sandworm Team’, ‚BlackEnergy Group’, ‚Voodoo Bear’, ‚Quedagh’, ‚Olympic Destroyer’, i ‚Telebots’), koji također stoji iza napada na ukrajinsku energetsku mrežu, izvršio je napade ‚NotPetya’ ili ‚EternalPetya’.

Glavni centar za posebne tehnologije glavne uprave glavnog stožera oružanih snaga Ruske Federacije ima aktivnu ulogu u kiberaktivnostima koje provodi ‚Sandworm’ i može se povezati sa subjektom ‚Sandworm’.


Top