Accept Refuse

EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016R2259

Provedbena uredba Komisije (EU) 2016/2259 оd 15. prosinca 2016. o izmjeni Uredbe (EZ) br. 1235/2008 o detaljnim pravilima za provedbu Uredbe Vijeća (EZ) br. 834/2007 s obzirom na režime za uvoz ekoloških proizvoda iz trećih zemalja (Tekst značajan za EGP )

C/2016/8351

OJ L 342, 16.12.2016, p. 4–13 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2016/2259/oj

16.12.2016   

HR

Službeni list Europske unije

L 342/4


PROVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2016/2259

оd 15. prosinca 2016.

o izmjeni Uredbe (EZ) br. 1235/2008 o detaljnim pravilima za provedbu Uredbe Vijeća (EZ) br. 834/2007 s obzirom na režime za uvoz ekoloških proizvoda iz trećih zemalja

(Tekst značajan za EGP)

EUROPSKA KOMISIJA,

uzimajući u obzir Ugovor o funkcioniranju Europske unije,

uzimajući u obzir Uredbu Vijeća (EZ) br. 834/2007 od 28. lipnja 2007. o ekološkoj proizvodnji i označivanju ekoloških proizvoda i stavljanju izvan snage Uredbe (EEZ) br. 2092/91 (1), a posebno njezin članak 33. stavke 2. i 3. te članak 38. točku (d),

budući da:

(1)

U Prilogu III. Uredbi Komisije (EZ) br. 1235/2008 (2) utvrđen je popis trećih zemalja čiji su sustavi proizvodnje i mjere kontrole za ekološku proizvodnju poljoprivrednih proizvoda priznati kao ekvivalentni onima utvrđenima u Uredbi (EZ) br. 834/2007.

(2)

Republika Koreja obavijestila je Komisiju da je njezino nadležno tijelo povuklo svoje priznavanje jedne kontrolne ustanove i dodalo tri druge kontrolne ustanove na popis priznatih kontrolnih ustanova.

(3)

U Prilogu IV. Uredbi (EZ) br. 1235/2008 utvrđen je popis kontrolnih tijela i kontrolnih ustanova nadležnih za provođenje kontrola i izdavanje certifikata u trećim zemljama u svrhu ekvivalentnosti.

(4)

Komisija je zaprimila i ispitala zahtjev subjekta „A CERT European Organization for Certification S.A.” za uvrštavanje na popis iz Priloga IV. Uredbi (EZ) br. 1235/2008. Komisija je na temelju zaprimljenih informacija zaključila da je opravdano priznati „A CERT European Organization for Certification S.A.” za kategorije proizvoda A i D u pogledu Albanije, Azerbajdžana, Butana, Bjelarusa, Čilea, Dominikanske Republike, Ekvadora, Egipta, Etiopije, Filipina, Grenade, Gruzije, Indonezije, Irana, Jamajke, Jordana, Kazahstana, Kenije, Kine, Libanona, bivše jugoslavenske republike Makedonije, Maroka, Moldove, Papue Nove Gvineje, Pakistana, Srbije, Rusije, Ruande, Saudijske Arabije, Tajlanda, Turske, Tajvana, Tanzanije, Ukrajine, Ugande i Južne Afrike.

(5)

Komisija je zaprimila i ispitala zahtjev subjekta „Bioagricert S.r.l.” za izmjenu njegovih specifikacija. Komisija je na temelju zaprimljenih informacija zaključila da je opravdano proširiti geografsko područje primjene priznavanja za kategoriju proizvoda A na Indoneziju i Senegal te za kategorije proizvoda A i D na Albaniju i Bangladeš te proširiti područje primjene priznavanja na kategoriju proizvoda E u pogledu Albanije i Tajlanda.

(6)

Subjekt „Caucacert” obavijestio je Komisiju o pogrešci u svojem korporativnom nazivu koji bi se trebao promijeniti u „Caucascert”.

(7)

Komisija je primila i ispitala zahtjev subjekta „CCPB Srl” za izmjenu njegovih specifikacija. Komisija je na temelju zaprimljenih informacija zaključila da je opravdano proširiti geografsko područje primjene priznavanja za kategorije proizvoda A, B, D, E i F na Gruziju, Iran, Jordan i Saudijsku Arabiju, za kategoriju proizvoda B na Kinu, Irak, Mali, Filipine i Siriju, za kategoriju proizvoda C na Maroko i Tunis, za kategoriju proizvoda E na Tunis te za kategorije proizvoda E i F na Kinu, Egipat, Irak, Libanon, Maroko, Mali, Filipine, San Marino, Siriju i Tursku.

(8)

Komisija je zaprimila i ispitala zahtjev subjekta „CERES Certification of Environmental Standards GmbH” za izmjenu njegovih specifikacija. Komisija je na temelju zaprimljenih informacija zaključila da je opravdano proširiti geografsko područje primjene priznavanja za kategorije proizvoda A, B i D na Armeniju, za kategorije proizvoda A i D na Bjelarus, Malavi, Sijera Leone, Somaliju i Tadžikistan te za kategoriju proizvoda B na Gvatemalu, Honduras, Nikaragvu i El Salvador.

(9)

Komisija je zaprimila i ispitala zahtjev subjekta „Control Union Certifications” za izmjenu njegovih specifikacija. Komisija je na temelju zaprimljenih informacija zaključila da je opravdano proširiti geografsko područje primjene priznavanja za kategorije proizvoda A, B, C, D, E i F na Burundi, Somaliju i Južni Sudan, za kategorije proizvoda B i C na Angolu, Bjelarus, Džibuti, Eritreju, Fidži, Liberiju, Niger, Čad i Kosovo te za kategorije proizvoda B, C i D na Demokratsku Republiku Kongo i Madagaskar.

(10)

Komisija je zaprimila i ispitala zahtjev subjekta „Ecocert SA” za izmjenu njegovih specifikacija. Komisija je na temelju zaprimljenih informacija zaključila da je opravdano proširiti geografsko područje primjene priznavanja za kategoriju proizvoda B na Mozambik te za kategoriju proizvoda C na Bangladeš, Čile, Hong Kong, Honduras, Peru i Vijetnam.

(11)

Subjekt Ecocert SA obavijestio je Komisiju o prestanku aktivnosti certificiranja njegova društva kćeri „ECOCERT IMO Denetim ve Belgelendirme Ltd. Ști” u svim trećim zemljama za koje je bio priznat. Subjekt „ECOCERT IMO Denetim ve Belgelendirme Ltd. Ști” stoga više ne bi trebao biti naveden u Prilogu IV. Uredbi (EZ) br. 1235/2008.

(12)

Komisija je zaprimila i ispitala zahtjev subjekta „Ekoagros” za uvrštavanje na popis iz Priloga IV. Uredbi (EZ) br. 1235/2008. Komisija je na temelju zaprimljenih informacija zaključila da je opravdano priznati „Ekoagros” za kategoriju proizvoda A u pogledu Rusije, za kategorije proizvoda A i B u pogledu Bjelarusa i Ukrajine, za kategorije proizvoda A i D u pogledu Tadžikistana te za kategorije proizvoda A i F u pogledu Kazahstana.

(13)

Komisija je zaprimila i ispitala zahtjev subjekta „Florida Certified Organic Growers and Consumers, Inc. (FOG), DBA as Quality Certification Services (QCS)” za izmjenu njegovih specifikacija. Komisija je na temelju zaprimljenih informacija zaključila da je opravdano proširiti geografsko područje primjene priznavanja za kategorije proizvoda A i D na Jamajku i Vijetnam te za kategoriju proizvoda D na Ekvador.

(14)

Komisija je primila i ispitala zahtjev subjekta „IMOswiss AG” za izmjenu njegovih specifikacija. Komisija je na temelju zaprimljenih informacija zaključila da je opravdano proširiti geografsko područje primjene priznavanja za kategoriju proizvoda A na Ujedinjene Arapske Emirate, za kategorije proizvoda A i D na Burundi, za kategoriju proizvoda B na Meksiko i Peru te za kategoriju proizvoda C na Brunej, Kinu, Hong Kong, Honduras, Madagaskar i Sjedinjene Američke Države. Osim toga, subjekt „IMOswiss AG” obavijestio je Komisiju o prestanku svoje aktivnosti certificiranja u Azerbajdžanu, Gruziji, Kazahstanu, Kirgistanu, Uzbekistanu, Rusiji i Tadžikistanu. Stoga više ne bi trebao biti naveden za te države u Prilogu IV. Uredbi (EZ) br. 1235/2008.

(15)

Komisija je zaprimila i ispitala zahtjev subjekta „Kiwa BCS Öko-Garantie GmbH” za izmjenu njegovih specifikacija. Komisija je na temelju zaprimljenih informacija zaključila da je opravdano proširiti geografsko područje primjene priznavanja za kategorije proizvoda A i D na Zambiju, za kategoriju proizvoda B na Laos, Mjanmar/Burmu i Tajland, za kategoriju proizvoda C na Hong Kong, Indoneziju i Šri Lanku te za kategorije proizvoda C i E na Bangladeš.

(16)

Komisija je zaprimila i ispitala zahtjev subjekta „Mayacert” za izmjenu njegovih specifikacija. Komisija je na temelju zaprimljenih informacija zaključila da je opravdano proširiti geografsko područje primjene priznavanja za kategoriju proizvoda A na Kolumbiju, Dominikansku Republiku i El Salvador, za kategorije proizvoda A i D na Belize i Peru te za kategoriju proizvoda B na Gvatemalu, Honduras i Nikaragvu.

(17)

Komisija je zaprimila i ispitala zahtjev subjekta „OneCert International PVT Ltd” za izmjenu njegovih specifikacija. Komisija je na temelju zaprimljenih informacija zaključila da je opravdano proširiti geografsko područje primjene priznavanja za kategorije proizvoda A i D na Bangladeš, Kinu, Ganu, Kambodžu, Laos, Mjanmar/Burmu, Oman, Rusiju i Saudijsku Arabiju.

(18)

Komisija je zaprimila i ispitala zahtjev subjekta „Oregon Tilth” za izmjenu njegovih specifikacija. Komisija je na temelju zaprimljenih informacija zaključila da je opravdano proširiti područje primjene priznavanja na kategoriju proizvoda E u pogledu Meksika.

(19)

Komisija je zaprimila i ispitala zahtjev subjekta „Organic Certifiers” za izmjenu njegovih specifikacija. Komisija je na temelju zaprimljenih informacija zaključila da je opravdano proširiti geografsko područje primjene priznavanja za kategorije proizvoda A i D na Indoneziju.

(20)

Komisija je zaprimila i ispitala zahtjev subjekta „Organska Kontrola” za izmjenu njegovih specifikacija. Komisija je na temelju zaprimljenih informacija zaključila da je opravdano proširiti područje primjene priznavanja na kategoriju proizvoda B za sve zemlje.

(21)

Subjekt „QC&I GmbH” obavijestio je Komisiju o prestanku svoje aktivnosti certificiranja u svim trećim zemljama za koje je bio priznat. Stoga više ne bi trebao biti naveden za te države u Prilogu IV. Uredbi (EZ) br. 1235/2008.

(22)

Komisija je primila i ispitala zahtjev subjekta „Suolo e Salute srl” za izmjenu njegovih specifikacija. Komisija je na temelju zaprimljenih informacija zaključila da je opravdano proširiti geografsko područje primjene priznavanja za kategoriju proizvoda A na Dominikansku Republiku i Egipat te proširiti područje primjene priznavanja na kategoriju proizvoda D u pogledu Dominikanske Republike.

(23)

Sva upućivanja na Tajvan u Prilogu IV. Uredbi (EZ) br. 1235/2008 trebaju se razumjeti kao upućivanja na izdvojeno carinsko područje Tajvana, Penghua, Kinmena i Matsua.

(24)

Priloge III. i IV. Uredbi (EZ) br. 1235/2008 trebalo bi stoga na odgovarajući način izmijeniti.

(25)

Mjere predviđene ovom uredbom u skladu su s mišljenjem Odbora za ekološku proizvodnju,

DONIJELA JE OVU UREDBU:

Članak 1.

Uredba (EZ) br. 1235/2008 mijenja se kako slijedi:

1.

Prilog III. mijenja se u skladu s Prilogom I. ovoj uredbi;

2.

Prilog IV. mijenja se u skladu s Prilogom II. ovoj uredbi.

Članak 2.

Ova uredba stupa na snagu dvadesetog dana od dana objave u Službenom listu Europske unije.

Ova je uredba u cijelosti obvezujuća i izravno se primjenjuje u svim državama članicama.

Sastavljeno u Bruxellesu 15. prosinca 2016.

Za Komisiju

Predsjednik

Jean-Claude JUNCKER


(1)  SL L 189, 20.7.2007., str. 1.

(2)  Uredba Komisije (EZ) br. 1235/2008 od 8. prosinca 2008. o detaljnim pravilima za provedbu Uredbe Vijeća (EZ) br. 834/2007 s obzirom na režime za uvoz ekoloških proizvoda iz trećih zemalja (SL L 334, 12.12.2008., str. 25.).


PRILOG I.

U Prilogu III. Uredbi (EZ) br. 1235/2008 u unosu koji se odnosi na Republiku Koreju točka 5. mijenja se kako slijedi:

1.

briše se redak koji se odnosi na kodni broj KR-ORG-003 (Bookang tech);

2.

dodaju se sljedeći retci:

„KR-ORG-013

Hansol Food, Agriculture, Fisher-Forest Certification Center

www.hansolnonglim.com

KR-ORG-021

ISC Agriculture development research institute

www.isc-cert.com

KR-ORG-022

Greenstar Agrifood Certification Center

Image


PRILOG II.

Prilog IV. Uredbi (EZ) br. 1235/2008 mijenja se kako slijedi:

1.

Nakon unosa koji se odnosi na „Abcert AG” umeće se sljedeći novi unos:

„‚A CERT European Organization for Certification S.A.’

1.

Adresa: Ulica Tilou 2, 54638 Thessaloniki, Grčka

2.

Internetska adresa: www.a-cert.org

3.

Kodni brojevi, treće zemlje i predmetne kategorije proizvoda:

Kodni broj

Treća zemlja

Kategorija proizvoda

A

B

C

D

E

F

AL-BIO-171

Albanija

x

x

AZ-BIO-171

Azerbajdžan

x

x

BT-BIO-171

Butan

x

x

BY-BIO-171

Bjelarus

x

x

CL-BIO-171

Čile

x

x

CN-BIO-171

Kina

x

x

DO-BIO-171

Dominikanska Republika

x

x

EC-BIO-171

Ekvador

x

x

EG-BIO-171

Egipat

x

x

ET-BIO-171

Etiopija

x

x

GD-BIO-171

Grenada

x

x

GE-BIO-171

Gruzija

x

x

ID-BIO-171

Indonezija

x

x

IR-BIO-171

Iran

x

x

JM-BIO-171

Jamajka

x

x

JO-BIO-171

Jordan

x

x

KE-BIO-171

Kenija

x

x

KZ-BIO-171

Kazahstan

x

x

LB-BIO-171

Libanon

x

x

MA-BIO-171

Maroko

x

x

MD-BIO-171

Moldova

x

x

MK-BIO-171

bivša jugoslavenska republika Makedonija

x

x

PG-BIO- 171

Papua Nova Gvineja

x

x

PH-BIO-171

Filipini

x

x

PK-BIO-171

Pakistan

x

x

RS-BIO-171

Srbija

x

x

RU-BIO-171

Rusija

x

x

RW-BIO-171

Ruanda

x

x

SA-BIO-171

Saudijska Arabija

x

x

TH-BIO-171

Tajland

x

x

TR-BIO-171

Turska

x

x

TW-BIO-171

Tajvan

x

x

TZ-BIO- 171

Tanzanija

x

x

UA-BIO-171

Ukrajina

x

x

UG-BIO-171

Uganda

x

x

ZA-BIO-171

Južna Afrika

x

x

4.

Iznimke: proizvodi iz razdoblja prijelaza na ekološku proizvodnju.

5.

Trajanje uključenja: do 30. lipnja 2018.”

2.

U unosu koji se odnosi na „Bioagricert S.r.l” točka 3. mijenja se kako slijedi:

(a)

umeću se sljedeći retci po redu kodnih brojeva:

„AL-BIO-132

Albanija

x

x

x

BD-BIO-132

Bangladeš

x

x

ID-BIO-132

Indonezija

x

SN-BIO-132

Senegal

x

—”

(b)

u redak koji se odnosi na Tajland dodaje se križić u stupcu E.

3.

U unosu koji se odnosi na „Caucacert Ltd”, naziv se zamjenjuje nazivom „Caucascert Ltd”.

4.

U unosu koji se odnosi na „CCPB Srl” točka 3. mijenja se kako slijedi:

(a)

umeću se sljedeći retci po redu kodnih brojeva:

„GE-BIO-102

Gruzija

x

x

x

x

x

IR-BIO-102

Iran

x

x

x

x

x

JO-BIO-102

Jordan

x

x

x

x

x

SA-BIO-102

Saudijska Arabija

x

x

x

x

x”

(b)

u retcima koji se odnose na Kinu, Irak, Mali, Filipine i Siriju dodaje se križić u stupcu B;

(c)

u retcima koji se odnose na Maroko i Tunis dodaje se križić u stupcu C;

(d)

u retcima koji se odnose na Tunis dodaje se križić u stupcu E;

(e)

u retcima koji se odnose na Kinu, Egipat, Irak, Libanon, Maroko, Mali, Filipine, San Marino, Siriju i Tursku dodaje se križić u stupcima E i F.

5.

U unosu koji se odnosi na „CERES Certification of Environmental Standards GmbH” točka 3. mijenja se kako slijedi:

(a)

umeću se sljedeći retci po redu kodnih brojeva:

„AM-BIO- 140

Armenija

x

x

x

BY-BIO-140

Bjelarus

x

x

MW-BIO-140

Malavi

x

x

SL-BIO-140

Sijera Leone

x

x

SO-BIO-140

Somalija

x

x

TJ-BIO-140

Tadžikistan

x

x

—”

(b)

u retcima koji se odnose na Gvatemalu, Honduras, Nikaragvu i El Salvador dodaje se križić u stupcu B;

6.

U unosu koji se odnosi na „Control Union Certifications”, u točki 3. umeću se sljedeći retci po redu kodnih brojeva:

„AO-BIO-149

Angola

x

x

BI-BIO-149

Burundi

x

x

x

x

x

x

BY-BIO-149

Bjelarus

x

x

CD-BIO-149

Demokratska Republika Kongo

x

x

x

DJ-BIO-149

Džibuti

x

x

ER-BIO-149

Eritreja

x

x

FJ-BIO-149

Fidži

x

x

LR-BIO-149

Liberija

x

x

MG-BIO-149

Madagaskar

x

x

x

NE-BIO-149

Niger

x

x

SO-BIO-149

Somalija

x

x

x

x

x

x

SS-BIO-149

Južni Sudan

x

x

x

x

x

x

TD-BIO-149

Čad

x

x

XK-BIO-149

Kosovo (**)

x

x

7.

U unosu koji se odnosi na „Ecocert SA” točka 3. mijenja se kako slijedi:

(a)

u retku koji se odnosi na Mozambik dodaje se križić u stupcu B;

(b)

u retcima koji se odnose na Bangladeš, Čile, Hong Kong, Honduras, Peru i Vijetnam, dodaje se križić u stupcu C.

8.

Cijeli unos koji se odnosi na „ECOCERT IMO Denetim ve Belgelendirme Ltd. Ști” briše se.

9.

Nakon unosa koji se odnosi na „Abcert AG” umeće se sljedeći novi unos:

„‚Ekoagros’

1.

Adresa: K. Donelaičio g. 33, 44240, Kaunas, Litva

2.

Internetska adresa: http://www.ekoagros.lt

3.

Kodni brojevi, treće zemlje i predmetne kategorije proizvoda:

Kodni broj

Treća zemlja

Kategorija proizvoda

A

B

C

D

E

F

BY-BIO-170

Bjelarus

x

x

KZ-BIO-170

Kazahstan

x

x

RU-BIO-170

Rusija

x

TJ-BIO-170

Tadžikistan

x

x

UA-BIO-170

Ukrajina

x

x

4.

Iznimke: proizvodi iz razdoblja prijelaza na ekološku proizvodnju i vino.

5.

Trajanje uključenja: do 30. lipnja 2018.”

10.

U unosu koji se odnosi na „Florida Certified Organic Growers and Consumers, Inc. (FOG), DBA as Quality Certification Services (QCS)” točka 3. mijenja se kako slijedi:

(a)

umeću se sljedeći retci po redu kodnih brojeva:

„JM-BIO-144

Jamajka

x

x

VN-BIO-144

Vijetnam

x

x

—”

(b)

u retku koji se odnosi na Ekvador dodaje se križić u stupcu D.

11.

U unosu koji se odnosi na „IMOswiss AG” točka 3. mijenja se kako slijedi:

(a)

umeću se sljedeći retci po redu kodnih brojeva:

„BI-BIO-143

Burundi

x

x

BN-BIO-143

Brunej

x

CN-BIO-143

Kina

x

HK-BIO-143

Hong Kong

x

MG-BIO-143

Madagaskar

x

US-BIO-143

Sjedinjene Američke Države

x

—”

(b)

u retku koji se odnosi na Ujedinjene Arapske Emirate dodaje se križić u stupcu A;

(c)

u retku koji se odnosi na Honduras dodaje se križić u stupcu C;

(d)

u retcima koji se odnose na Meksiko i Peru dodaje se križić u stupcu B;

(e)

retci koji se odnose na Azerbajdžan, Gruziju, Kazahstan, Kirgistan, Uzbekistan, Rusiju i Tadžikistan brišu se.

12.

U unosu koji se odnosi na „Kiwa BCS Öko-Garantie GmbH” točka 3. mijenja se kako slijedi:

(a)

umeću se sljedeći retci po redu kodnih brojeva:

„ZM-BIO-141

Zambija

x

x

—”

(b)

u retku koji se odnosi na Bangladeš dodaje se križić u stupcima C i E;

(c)

u retku koji se odnosi na Hong Kong, Indoneziju i Šri Lanku dodaje se križić u stupcu C;

(d)

u retcima koji se odnose na Laos, Mjanmar/Burmu and Tajland dodaje se križić u stupcu B.

13.

U unosu koji se odnosi na „Mayacert” točka 3. mijenja se kako slijedi:

(a)

umeću se sljedeći retci po redu kodnih brojeva:

„BZ-BIO-169

Belize

x

x

PE-BIO-169

Peru

x

x

—”

(b)

u retcima koji se odnose na Kolumbiju, Dominikansku Republiku i El Salvador dodaje se križić u stupcu A;

(c)

u retcima koji se odnose na Gvatemalu, Honduras i Nikaragvu dodaje se križić u stupcu B.

14.

U unosu koji se odnosi na „OneCert International PVT Ltd”, u točki 3. umeću se sljedeći retci po redu kodnih brojeva:

„BD-BIO- 152

Bangladeš

x

x

CN-BIO-152

Kina

x

x

GH-BIO-152

Gana

x

x

KH-BIO-152

Kambodža

x

x

LA-BIO-152

Laos

x

x

MM-BIO-152

Mjanmar/Burma

x

x

OM-BIO-152

Oman

x

x

RU-BIO-152

Rusija

x

x

SA-BIO-152

Saudijska Arabija

x

x

—”

15.

U unosu koji se odnosi na „Oregon Tilth”, u točki 3., u retku koji se odnosi na Meksiko, dodaje se križić u stupcu E.

16.

U unosu koji se odnosi na „Organic Certifiers”, u točki 3. umeće se sljedeći redak po redu kodnih brojeva:

„ID-BIO- 106

Indonezija

x

x

—”

17.

U unosu koji se odnosi na „Organska Kontrola”, u točki 3., u svim retcima, dodaje se križić u stupcu B.

18.

Cijeli unos koji se odnosi na „QC&I GmbH” briše se.

19.

Unos koji se odnosi na „Suolo e Salute srl” mijenja se kako slijedi:

(a)

u točki 3.umeću se sljedeći retci po redu kodnih brojeva:

„DO-BIO-150

Dominikanska Republika

x

x

EG-BIO-150

Egipat

x

—”

(b)

točka 4. zamjenjuje se sljedećim:

„4.

Iznimke: proizvodi iz razdoblja prijelaza na ekološku proizvodnju i vino.”


(**)  Ovim se nazivom ne dovode u pitanje stajališta o statusu te je on u skladu s RVSUN-om 1244/1999 i mišljenjem Međunarodnog suda o proglašenju neovisnosti Kosova.”


Top