Accept Refuse

EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015R1200

Uredba Komisije (EU) 2015/1200 оd 22. srpnja 2015. o izmjeni priloga II. i III. Uredbi (EZ) br. 396/2005 Europskog parlamenta i Vijeća u pogledu maksimalnih razina ostataka za amidosulfuron, fenheksamid, krezoksim-metil, tiakloprid i trifloksistrobin u ili na određenim proizvodima (Tekst značajan za EGP)

OJ L 195, 23.7.2015, p. 1–36 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2015/1200/oj

23.7.2015   

HR

Službeni list Europske unije

L 195/1


UREDBA KOMISIJE (EU) 2015/1200

оd 22. srpnja 2015.

o izmjeni priloga II. i III. Uredbi (EZ) br. 396/2005 Europskog parlamenta i Vijeća u pogledu maksimalnih razina ostataka za amidosulfuron, fenheksamid, krezoksim-metil, tiakloprid i trifloksistrobin u ili na određenim proizvodima

(Tekst značajan za EGP)

EUROPSKA KOMISIJA,

uzimajući u obzir Ugovor o funkcioniranju Europske unije,

uzimajući u obzir Uredbu (EZ) br. 396/2005 Europskog parlamenta i Vijeća od 23. veljače 2005. o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla i o izmjeni Direktive Vijeća 91/414/EEZ (1), a posebno njezin članak 14. stavak 1. točku (a), članak 18. stavak 1. točku (b) i članak 49. stavak 2.,

budući da:

(1)

Maksimalne razine ostataka (MRO-ovi) za amidosulfuron utvrđene su u dijelu A Priloga III. Uredbi (EZ) br. 396/2005. MRO-ovi za fenheksamid, krezoksim-metil, tiakloprid i trifloksistrobin utvrđeni su u Prilogu II. i u dijelu B Priloga III. toj Uredbi.

(2)

Europska agencija za sigurnost hrane (dalje u tekstu: „Agencija”) dostavila je za amidosulfuron obrazloženo mišljenje o postojećim MRO-ovima u skladu s člankom 12. stavkom 1. Uredbe (EZ) br. 396/2005 (2). Agencija je preporučila da se snizi MRO za sjemenke lana. Za ostale je proizvode preporučila da se povise ili zadrže postojeći MRO-ovi. Agencija je zaključila da u pogledu MRO-ova za ječam, zob, raž i pšenicu u zrnu određene informacije nisu dostupne i da je potrebno da osobe koje upravljaju rizikom izvrše daljnje razmatranje. Budući da nema rizika za potrošače, MRO-ove za te proizvode trebalo bi utvrditi u Prilogu II. Uredbi (EZ) br. 396/2005 na postojećoj razini ili na razini koju odredi Agencija. Ti će se MRO-ovi preispitati, a pri preispitivanju uzet će se u obzir informacije koje budu dostupne unutar dvije godine nakon objave ove Uredbe.

(3)

Agencija je za fenheksamid dostavila obrazloženo mišljenje o postojećim MRO-ovima u skladu s člankom 12. stavkom 2. Uredbe (EZ) br. 396/2005 u vezi s njezinim člankom 12. stavkom 1. (3). Agencija je preporučila da se snize MRO-ovi za bademe i dudove. Za ostale je proizvode preporučila da se povise ili zadrže postojeći MRO-ovi. Agencija je zaključila da u pogledu MRO-ova za kivi određene informacije nisu dostupne i da je potrebno da osobe koje upravljaju rizikom izvrše daljnje razmatranje. Budući da nema rizika za potrošače, MRO za taj proizvod trebalo bi utvrditi u Prilogu II. Uredbi (EZ) br. 396/2005 na postojećoj razini ili na razini koju odredi Agencija. Taj će se MRO preispitati, a pri preispitivanju uzet će se u obzir informacije koje budu dostupne unutar dvije godine nakon objave ove Uredbe. Agencija je zaključila da u pogledu MRO-ova za komorač informacije nisu dostupne i da je potrebno da osobe koje upravljaju rizikom izvrše daljnje razmatranje. MRO za taj proizvod trebalo bi utvrditi na posebnoj granici određivanja. Za borovnice, brusnice, ogrozde i azarole Agencija je nakon dostave mišljenja iz prve rečenice u skladu s člankom 10. Uredbe (EZ) br. 396/2005 dostavila dodatno mišljenje o MRO-ovima (4). Primjereno je uzeti to mišljenje u obzir.

(4)

Agencija je za krezoksim-metil dostavila obrazloženo mišljenje o postojećim MRO-ovima u skladu s člankom 12. stavkom 2. Uredbe (EZ) br. 396/2005 u vezi s njezinim člankom 12. stavkom 1. (5). Predložila je da se izmjeni definicija ostatka i preporučila da se snize MRO-ovi za pekan orahe, ribize (crvene, crne i bijele), ogrozde, paprike, sjemenke suncokreta te raž i pšenicu u zrnu. Za ostale je proizvode preporučila da se povise ili zadrže postojeći MRO-ovi. Agencija je zaključila da u pogledu MRO-ova za svinjsko mišićno tkivo, masno tkivo, jetra i bubrege, goveđe mišićno tkivo, masno tkivo, jetra i bubrege, ovčje mišićno tkivo, masno tkivo, jetra i bubrege, kozje mišićno tkivo, masno tkivo, jetra i bubrege te za kravlje, ovčje i kozje mlijeko određene informacije nisu dostupne i da je potrebno da osobe koje upravljaju rizikom izvrše daljnje razmatranje. Budući da nema rizika za potrošače, MRO-ove za te proizvode trebalo bi utvrditi u Prilogu II. Uredbi (EZ) br. 396/2005 na postojećoj razini ili na razini koju odredi Agencija. Ti će se MRO-ovi preispitati, a pri preispitivanju uzet će se u obzir informacije koje budu dostupne unutar dvije godine nakon objave ove Uredbe. Agencija je zaključila da u pogledu MRO-ova za marelice, breskve i blitvu informacije nisu dostupne te da je potrebno da osobe koje upravljaju rizikom izvrše daljnje razmatranje. MRO-ove za te proizvode trebalo bi utvrditi na posebnoj granici određivanja.

(5)

Agencija je za tiakloprid dostavila obrazloženo mišljenje o postojećim MRO-ovima u skladu s člankom 12. stavkom 2. Uredbe (EZ) br. 396/2005 u vezi s njezinim člankom 12. stavkom 1. (6). U pogledu MRO-ova za kupine, kelj, salatu i širokolisnu endiviju utvrdila je rizik za potrošače. Stoga je primjereno sniziti te MRO-ove. Agencija je preporučila da se snize MRO-ovi za celere korjenaše, stočne korabe, repu, češnjake, crveni luk, ljutike, korabu, šparoge, ječam, zob i rižu u zrnu, svinjsko, goveđe, ovčje i kozje masno tkivo te mišićno i masno tkivo i jetra peradi. Za ostale je proizvode preporučila da se povise ili zadrže postojeći MRO-ovi. Agencija je zaključila da u pogledu MRO-ova za tikvice, kupusnjače koje cvjetaju, širokolisnu endiviju, baricu, rikolu, lišće i stabljike kupusnjača, špinat, blitvu, grah (svježi, s mahunama), grah (sušeni), grašak (sušeni), sjemenke repe, sjemenke gorušice, kukuruz u zrnu, čaj, biljne infuzije (sušene, lišće), biljne infuzije (sušene, korijenje) i začine (sjemenke) određene informacije nisu dostupne i da je potrebno da osobe koje upravljaju rizikom izvrše daljnje razmatranje. Budući da nema rizika za potrošače, MRO-ove za te proizvode trebalo bi utvrditi u Prilogu II. Uredbi (EZ) br. 396/2005 na postojećoj razini ili na razini koju odredi Agencija. Ti će se MRO-ovi preispitati, a pri preispitivanju uzet će se u obzir informacije koje budu dostupne unutar dvije godine nakon objave ove Uredbe. Agencija je zaključila da u pogledu MRO-ova za stolno grožđe, vinsko grožđe, slatki kukuruz, cikoriju, grah (svježi, bez mahuna) i sjemenke suncokreta informacije nisu dostupne i da je potrebno da osobe koje upravljaju rizikom izvrše daljnje razmatranje. MRO-ove za te proizvode trebalo bi utvrditi na posebnoj granici određivanja.

(6)

Agencija je za trifloksistrobin dostavila obrazloženo mišljenje o postojećim MRO-ovima u skladu s člankom 12. stavkom 2. Uredbe (EZ) br. 396/2005 u vezi s njezinim člankom 12. stavkom 1. (7). Preporučila je da se snize MRO-ovi za stolno i vinsko grožđe, papaju, češnjake, crveni luk, kikiriki i šećernu repu. Za ostale je proizvode preporučila da se povise ili zadrže postojeći MRO-ovi. Agencija je zaključila da u pogledu MRO-ova za ribize (crvene, crne i bijele), ogrozde, marakuje, papriku, krastavce, male krastavce za kiseljenje, lisnate kupusnjače, širokolisnu endiviju, začinsko bilje, grah (svježi, s mahunom), zob u zrnu, svinjsko mišićno tkivo, masno tkivo, jetra i bubrege, goveđe mišićno tkivo, masno tkivo, jetra i bubrege, ovčje mišićno tkivo, masno tkivo, jetra i bubrege, kozje mišićno tkivo, masno tkivo, jetra i bubrege, mišićno tkivo, masno tkivo i jetra peradi te kravlje, ovčje i kozje mlijeko i ptičja jaja određene informacije nisu dostupne i da je potrebno da osobe koje upravljaju rizikom izvrše daljnje razmatranje. Budući da nema rizika za potrošače, MRO-ove za te proizvode trebalo bi utvrditi u Prilogu II. Uredbi (EZ) br. 396/2005 na postojećoj razini ili na razini koju odredi Agencija. Ti će se MRO-ovi preispitati, a pri preispitivanju uzet će se u obzir informacije koje budu dostupne unutar dvije godine nakon objave ove Uredbe. Agencija je zaključila da u pogledu MRO-ova za kupine, maline, cikoriju, grašak (svježi, s mahunama), masline za proizvodnju ulja i korijen cikorije informacije nisu dostupne i da je potrebno da osobe koje upravljaju rizikom izvrše daljnje razmatranje. MRO-ove za te proizvode trebalo bi utvrditi na posebnoj granici određivanja. Za jagodičasto voće Agencija je nakon dostave mišljenja iz prve rečenice u skladu s člankom 10. Uredbe (EZ) br. 396/2005 dostavila dodatno mišljenje o MRO-ovima (8). Primjereno je uzeti to mišljenje u obzir. Uzimajući u obzir dodatne informacije o dobroj poljoprivrednoj praksi koje je dostavila Belgija i budući da nema rizika za potrošače, MRO za mladi luk trebalo bi utvrditi na postojećoj razini u Prilogu II. Uredbi (EZ) br. 396/2005. Uzimajući u obzir dodatne informacije o dobroj poljoprivrednoj praksi koje je dostavila Austrija i budući da nema rizika za potrošače, MRO za bobice bazge trebalo bi utvrditi na postojećoj razini u Prilogu II. Uredbi (EZ) br. 396/2005.

(7)

Za proizvode za koje nije odobrena upotreba predmetnog sredstva za zaštitu bilja i za koje ne postoje uvozna odstupanja ili maksimalne razine ostataka za potrebe Codexa (CXL) MRO-ove bi trebalo utvrditi na posebnoj granici određivanja ili bi se trebala primjenjivati zadana vrijednost MRO-a, kako je utvrđena člankom 18. stavkom 1. točkom (b) Uredbe (EZ) br. 396/2005.

(8)

Komisija je zatražila mišljenje referentnih laboratorija Europske unije za ostatke pesticida o potrebi prilagođavanja određenih granica određivanja. Za neke tvari ti su laboratoriji zaključili da je zbog tehnološkog razvoja za određene proizvode potrebno utvrditi niže granice određivanja.

(9)

Na temelju obrazloženih mišljenja Agencije i uzimajući u obzir čimbenike relevantne za pitanje koje se razmatra potrebne izmjene MRO-ova ispunjuju uvjete iz članka 14. stavka 2. Uredbe (EZ) br. 396/2005.

(10)

Putem Svjetske trgovinske organizacije zatraženo je mišljenje trgovačkih partnera Unije o novim MRO-ovima te su njihove napomene uzete u obzir.

(11)

Uredbu (EZ) br. 396/2005 trebalo bi stoga na odgovarajući način izmijeniti.

(12)

Kako bi se omogućilo uobičajeno stavljanje na tržište, prerada i potrošnja proizvoda, ovom Uredbom trebalo bi utvrditi prijelazne odredbe za proizvode koji su proizvedeni prije izmjene MRO-ova i za koje postoje informacije kojima se pokazuje da je zadržana visoka razina zaštite potrošača. Budući da se uz trenutačne MRO-ove ne može isključiti rizik za potrošače, vrijednosti za tiakloprid od 1 mg/kg za kupine, 0,4 mg/kg za kelj, 1 mg/kg za salatu i 0,15 mg/kg za širokolisnu endiviju trebale bi se primjenjivati za sve proizvode od datuma početka primjene ove Uredbe.

(13)

Trebalo bi državama članicama, trećim zemljama i subjektima u poslovanju s hranom ostaviti razuman rok prije početka primjene izmijenjenih MRO-ova kako bi se mogli pripremiti za ispunjivanje novih uvjeta koji proizlaze iz izmjene MRO-ova.

(14)

Mjere predviđene ovom Uredbom u skladu su s mišljenjem Stalnog odbora za bilje, životinje, hranu i hranu za životinje,

DONIJELA JE OVU UREDBU:

Članak 1.

Prilozi II. i III. Uredbi (EZ) br. 396/2005 mijenjaju se u skladu s Prilogom ovoj Uredbi.

Članak 2.

U pogledu aktivnih tvari amidosulfurona, fenheksamida, krezoksim-metila i trifloksistrobina u svim proizvodima i na njima, Uredba (EZ) br. 396/2005 kako je glasila prije nego što je izmijenjena ovom Uredbom nastavlja se primjenjivati na proizvode koji su proizvedeni do 11. veljače 2016.

U pogledu aktivne tvari tiakloprida u svim proizvodima i na njima, osim u kupinama, kelju, salati i širokolisnoj endiviji te na njima, Uredba (EZ) br. 396/2005 kako je glasila prije nego što je izmijenjena ovom Uredbom nastavlja se primjenjivati na proizvode koji su proizvedeni do 11. veljače 2016.

Članak 3.

Ova Uredba stupa na snagu dvadesetog dana od dana objave u Službenom listu Europske unije.

Primjenjuje se od 12. veljače 2016.

Ova je Uredba u cijelosti obvezujuća i izravno se primjenjuje u svim državama članicama.

Sastavljeno u Bruxellesu 22. srpnja 2015.

Za Komisiju

Predsjednik

Jean-Claude JUNCKER


(1)  SL L 70, 16.3.2005., str. 1.

(2)  Europska agencija za sigurnost hrane; Pregled postojećih maksimalnih razina ostataka (MRO) za amidosulfuron u skladu s člankom 12. Uredbe (EZ) br. 396/2005. EFSA Journal 2014.;12(3):3614. (40 str.).

(3)  Europska agencija za sigurnost hrane; Pregled postojećih maksimalnih razina ostataka za fenheksamid u skladu s člankom 12. Uredbe (EZ) br. 396/2005. EFSA Journal 2014.;12(1):3536. (42 str.).

(4)  Obrazloženo mišljenje o izmjeni MRO-ova za fenheksamid u različitim bobicama. EFSA Journal 2014.; 12(7):3785. (18 str.).

(5)  Europska agencija za sigurnost hrane; Pregled postojećih maksimalnih razina ostataka (MRO) za krezoksim-metil u skladu s člankom 12. Uredbe (EZ) br. 396/2005. EFSA Journal 2014.;12(1):3549. (70 str.).

(6)  Europska agencija za sigurnost hrane; Pregled postojećih maksimalnih razina ostataka (MRO) za tiakloprid u skladu s člankom 12. Uredbe (EZ) br. 396/2005. EFSA Journal 2014.;12(3):3617. (111 str.).

(7)  Europska agencija za sigurnost hrane; Pregled postojećih maksimalnih razina ostataka (MRO) za trifloksistrobin u skladu s člankom 12. Uredbe (EZ) br. 396/2005. EFSA Journal 2014.;12(2):3592. (81 str.).

(8)  Obrazloženo mišljenje o izmjeni postojećih MRO-ova za trifloksistrobin u jagodičastom voću. EFSA Journal 2014.; 12(7):3751. (17 str.).


PRILOG

Prilozi II. i III. Uredbi (EZ) br. 396/2005 mijenjaju se kako slijedi:

1.

Prilog II. mijenja se kako slijedi:

(a)

Stupci koji se odnose na fenheksamid, krezoksim-metil, tiakloprid i trifloksistrobin zamjenjuju se sljedećima:

„Ostaci pesticida i maksimalne razine ostataka (mg/kg)

Brojčana oznaka

Skupine i primjeri pojedinačnih proizvoda na koje se odnose maksimalne razine ostataka (MRO) (2)

Fenheksamid (F)

Krezoksim-metil (R)

Tiakloprid

Trifloksistrobin (A) (F) (R)

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

(6)

0100000

PLODOVI, SVJEŽI ILI SMRZNUTI; ORAŠASTI PLODOVI

 

 

 

 

0110000

Agrumi

0,01  (1)

 

0,01  (1)

0,5

0110010

Grejpovi

 

0,5

 

 

0110020

Naranče

 

0,5

 

 

0110030

Limuni

 

0,01  (1)

 

 

0110040

Limete

 

0,01  (1)

 

 

0110050

Mandarine

 

0,01  (1)

 

 

0110990

Ostalo

 

0,01  (1)

 

 

0120000

Orašasti plodovi

0,02  (1)

 

0,02 (1)

0,02

0120010

Bademi

 

0,01  (1)

 

 

0120020

Brazilski orasi

 

0,01  (1)

 

 

0120030

Indijski oraščići

 

0,01  (1)

 

 

0120040

Kesteni

 

0,01  (1)

 

 

0120050

Kokosovi orasi

 

0,01  (1)

 

 

0120060

Lješnjaci

 

0,01  (1)

 

 

0120070

Makadamije/australski oraščići

 

0,01  (1)

 

 

0120080

Pekan orasi

 

0,05  (1)

 

 

0120090

Pinjoli

 

0,01  (1)

 

 

0120100

Pistacije

 

0,01  (1)

 

 

0120110

Orasi

 

0,01  (1)

 

 

0120990

Ostalo

 

0,01  (1)

 

 

0130000

Jezgričavi plodovi

0,01  (1)

0,2

 

0,7

0130010

Jabuke

 

 

0,3

 

0130020

Kruške

 

 

0,3

 

0130030

Dunje

 

 

0,7

 

0130040

Mušmule

 

 

0,7

 

0130050

Nešpule/japanske mušmule

 

 

0,7

 

0130990

Ostalo

 

 

0,01  (1)

 

0140000

Koštuničavi plodovi

 

0,01  (1)

0,5

3

0140010

Marelice

10

 

 

 

0140020

Trešnje (slatke)

7

 

 

 

0140030

Breskve

10

 

 

 

0140040

Šljive

1,5

 

 

 

0140990

Ostalo

0,01  (1)

 

 

 

0150000

Bobičasti i sitni plodovi

 

 

 

 

0151000

(a)

grožđe

15

1

0,01  (1)

3

0151010

Stolno grožđe

 

 

 

 

0151020

Vinsko grožđe

 

 

 

 

0152000

(b)

jagode

10

1,5

1

1

0153000

(c)

jagodičasti plodovi

15

0,01  (1)

 

3

0153010

Kupine

 

 

1

 

0153020

Ostružnice

 

 

1

 

0153030

Maline (crvene i žute)

 

 

6

 

0153990

Ostalo

 

 

0,01  (1)

 

0154000

(d)

drugi sitni plodovi i bobice

 

 

1

 

0154010

Borovnice

15

0,9

 

2

0154020

Brusnice

15

0,9

 

0,01  (1)

0154030

Ribizi (bijeli, crni i crveni)

15

0,9

 

1,5 (+)

0154040

Ogrozdi (crveni, zeleni i žuti)

15

0,9

 

1,5 (+)

0154050

Šipci

5

0,01  (1)

 

0,01  (1)

0154060

Dudovi (bijeli i crni)

5

0,01  (1)

 

0,01  (1)

0154070

Azarole/mediteranske mušmule/mušmulasti glogovi

15

0,9

 

0,01  (1)

0154080

Bobice bazge

5

0,01  (1)

 

2

0154990

Ostalo

0,01  (1)

0,01  (1)

 

0,01  (1)

0160000

Ostali plodovi s

 

 

 

 

0161000

(a)

jestivom korom

0,01  (1)

 

 

 

0161010

Datulje

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0161020

Smokve

 

0,01  (1)

0,5

0,01  (1)

0161030

Stolne masline

 

0,2

4

0,3

0161040

Kumkvati

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0161050

Karambole

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0161060

Kakiji/japanske jabuke

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0161070

Jamuni

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0161990

Ostalo

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0162000

(b)

nejestivom korom, manji

 

0,01  (1)

 

 

0162010

Kiviji (crveni, zeleni i žuti)

15 (+)

 

0,2

0,01  (1)

0162020

Liči

0,01  (1)

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0162030

Marakuje

0,01  (1)

 

0,01  (1)

4 (+)

0162040

Indijske smokve/plodovi kaktusa

0,01  (1)

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0162050

Zvjezdaste jabuke

0,01  (1)

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0162060

Virginijski draguni/Virginijski kakiji

0,01  (1)

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0162990

Ostalo

0,01  (1)

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0163000

(c)

nejestivom korom, veći

0,01  (1)

0,01  (1)

 

 

0163010

Avokado

 

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0163020

Banane

 

 

0,01  (1)

0,05

0163030

Mango

 

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0163040

Papaje

 

 

0,5

0,6

0163050

Narovi/šipci

 

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0163060

Tropske jabuke

 

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0163070

Guave

 

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0163080

Ananasi

 

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0163090

Kruhovci

 

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0163100

Duriani

 

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0163110

Bodljikave anone/guanabane

 

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0163990

Ostalo

 

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0200000

POVRĆE, SVJEŽE ILI SMRZNUTO

 

 

 

 

0210000

Korjenasto i gomoljasto povrće

0,01  (1)

 

 

 

0211000

(a)

krumpiri

 

0,01  (1)

0,02

0,02

0212000

(b)

tropsko korjenasto i gomoljasto povrće

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0212010

Kasave/manioke

 

 

 

 

0212020

Slatki krumpiri

 

 

 

 

0212030

Bljuštevi

 

 

 

 

0212040

Marante

 

 

 

 

0212990

Ostalo

 

 

 

 

0213000

(c)

ostalo korjenasto i gomoljasto povrće osim šećerne repe

 

 

 

 

0213010

Cikle

 

0,05 (1)

0,05

0,02

0213020

Mrkve

 

0,01  (1)

0,05

0,1

0213030

Celeri korjenaši

 

0,01  (1)

0,05

0,02

0213040

Hrenovi

 

0,01  (1)

0,05

0,08

0213050

Čičoke

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0213060

Pastrnjaci

 

0,01  (1)

0,05

0,04

0213070

Korijeni peršina

 

0,01  (1)

0,05

0,08

0213080

Rotkve

 

0,01  (1)

0,05

0,08

0213090

Turovci/bijeli korijeni

 

0,01  (1)

0,05

0,04

0213100

Stočne korabe

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0,04

0213110

Repa

 

0,05 (1)

0,01  (1)

0,04

0213990

Ostalo

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0220000

Lukovičasto povrće

 

 

 

 

0220010

Češnjaci

0,01  (1)

0,3

0,01  (1)

0,01  (1)

0220020

Crveni luk

0,8

0,3

0,01  (1)

0,01  (1)

0220030

Ljutike

0,01  (1)

0,3

0,01  (1)

0,01  (1)

0220040

Mladi luk i velški luk

0,01  (1)

0,01  (1)

0,15

0,1

0220990

Ostalo

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0230000

Plodovito povrće

 

 

 

 

0231000

(a)

solanacea (pomoćnice)

 

 

 

 

0231010

Rajčice

2

0,6

0,5

0,7

0231020

Paprike

3

0,8

1

0,4 (+)

0231030

Patlidžani

2

0,6

0,7

0,7

0231040

Bamije

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0231990

Ostalo

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0232000

(b)

tikvenjače s jestivom korom

1

0,05 (1)

0,5

0,3

0232010

Krastavci

 

 

 

(+)

0232020

Mali krastavci za kiseljenje

 

 

 

(+)

0232030

Tikvice

 

 

(+)

 

0232990

Ostalo

 

 

 

 

0233000

(c)

tikvenjače s nejestivom korom

0,01  (1)

0,3

 

0,3

0233010

Dinje

 

 

0,2

 

0233020

Bundeve

 

 

0,01  (1)

 

0233030

Lubenice

 

 

0,2

 

0233990

Ostalo

 

 

0,01  (1)

 

0234000

(d)

slatki kukuruz

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0239000

(e)

ostalo plodovito povrće

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0240000

Kupusnjače (uz izuzetak korijena kupusnjača i kultura kupusnjača s mladim listovima)

0,01  (1)

0,01  (1)

 

 

0241000

(a)

kupusnjače koje cvjetaju

 

 

0,3 (+)

0,5

0241010

Brokula

 

 

 

 

0241020

Cvjetača

 

 

 

 

0241990

Ostalo

 

 

 

 

0242000

(b)

glavate kupusnjače

 

 

0,3

 

0242010

Kelj pupčar

 

 

 

0,6

0242020

Glavati kupus

 

 

 

0,5

0242990

Ostalo

 

 

 

0,01  (1)

0243000

(c)

lisnate kupusnjače

 

 

 

3 (+)

0243010

Pekinški kupus

 

 

1

 

0243020

Kelj

 

 

0,4

 

0243990

Ostalo

 

 

0,01  (1)

 

0244000

(d)

korabe

 

 

0,04

0,01  (1)

0250000

Lisnato povrće, začinsko bilje i jestivi cvjetovi

 

 

 

 

0251000

(a)

salate i salatno bilje

50

0,01  (1)

 

 

0251010

Matovilac

 

 

8

0,01  (1)

0251020

Salata

 

 

1

15

0251030

Širokolisna endivija

 

 

0,15 (+)

15 (+)

0251040

Vrtne grbice te ostale klice i izdanci

 

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0251050

Barica

 

 

0,7 (+)

0,01  (1)

0251060

Rikola

 

 

2 (+)

0,01  (1)

0251070

Crvena gorušica

 

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0251080

Kulture s mladim listovima (uključujući vrste roda Brassica)

 

 

2 (+)

15

0251990

Ostalo

 

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0252000

(b)

špinat i slični listovi

0,01  (1)

0,01  (1)

 

0,01  (1)

0252010

Špinat

 

 

0,15 (+)

 

0252020

Tušt

 

 

0,01  (1)

 

0252030

Blitva

 

 

0,15 (+)

 

0252990

Ostalo

 

 

0,01  (1)

 

0253000

(c)

listovi vinove loze i slične vrste

0,01  (1)

15

0,01  (1)

0,01  (1)

0254000

(d)

potočarke

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0255000

(e)

cikorije

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0256000

(f)

začinsko bilje i jestivi cvatovi

50

0,02  (1)

5

15 (+)

0256010

Vrtna krasuljica

 

 

 

 

0256020

Vlasac

 

 

 

 

0256030

Lišće celera

 

 

 

 

0256040

Peršin

 

 

 

 

0256050

Kadulja

 

 

 

 

0256060

Ružmarin

 

 

 

 

0256070

Majčina dušica/timijan

 

 

 

 

0256080

Bosiljak i jestivi cvatovi

 

 

 

 

0256090

Lovor

 

 

 

 

0256100

Estragon

 

 

 

 

0256990

Ostalo

 

 

 

 

0260000

Mahunarke

 

0,01  (1)

 

 

0260010

Grah (s mahunama)

5

 

0,4 (+)

1 (+)

0260020

Grah (bez mahuna)

0,01  (1)

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0260030

Grašak (s mahunama)

0,01  (1)

 

0,2

0,01  (1)

0260040

Grašak (bez mahuna)

0,01  (1)

 

0,2

0,01  (1)

0260050

Leća

0,01  (1)

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0260990

Ostalo

0,01  (1)

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0270000

Stabljičasto povrće

0,01  (1)

 

 

 

0270010

Šparoge

 

0,05 (1)

0,01  (1)

0,05

0270020

Karde

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0270030

Trakasti celeri

 

0,01  (1)

0,7

1

0270040

Slatki komorač

 

0,01  (1)

0,7

0,01  (1)

0270050

Artičoke

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0,3

0270060

Poriluci

 

6

0,1

0,7

0270070

Rabarbara

 

0,01  (1)

0,02

0,01  (1)

0270080

Mladice bambusa

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0270090

Palmine srčike

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0270990

Ostalo

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0280000

Gljive, mahovine i lišajevi

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0280010

Kultivirane gljive

 

 

 

 

0280020

Divlje gljive

 

 

 

 

0280990

Mahovine i lišajevi

 

 

 

 

0290000

Alge i prokariotski organizmi

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0300000

MAHUNARKE

0,01  (1)

0,01  (1)

 

0,01  (1)

0300010

Grah

 

 

0,08 (+)

 

0300020

Leća

 

 

0,01  (1)

 

0300030

Grašak

 

 

0,08 (+)

 

0300040

Lupine

 

 

0,01  (1)

 

0300990

Ostalo

 

 

0,01  (1)

 

0400000

ULJARICE I PLODOVI ULJARICA

0,02  (1)

 

 

 

0401000

Sjeme uljarica

 

 

 

 

0401010

Sjemenke lana

 

0,01  (1)

0,02  (1)

0,01  (1)

0401020

Kikiriki

 

0,01  (1)

0,02  (1)

0,02

0401030

Sjemenke maka

 

0,01  (1)

0,3

0,01  (1)

0401040

Sjemenke sezama

 

0,01  (1)

0,02  (1)

0,01  (1)

0401050

Sjemenke suncokreta

 

0,05  (1)

0,02  (1)

0,01  (1)

0401060

Sjemenke uljane repice

 

0,01  (1)

0,6 (+)

0,01  (1)

0401070

Soja

 

0,01  (1)

0,02  (1)

0,01  (1)

0401080

Sjemenke gorušice

 

0,01  (1)

0,6 (+)

0,01  (1)

0401090

Sjemenke pamuka

 

0,01  (1)

0,15

0,01  (1)

0401100

Bučine sjemenke

 

0,01  (1)

0,02  (1)

0,01  (1)

0401110

Sjemenke šafranike

 

0,01  (1)

0,02  (1)

0,01  (1)

0401120

Sjemenke borača

 

0,01  (1)

0,02  (1)

0,01  (1)

0401130

Sjemenke zubastog lanka

 

0,01  (1)

0,02  (1)

0,01  (1)

0401140

Sjemenke konoplje

 

0,01  (1)

0,02  (1)

0,01  (1)

0401150

Ricinus

 

0,01  (1)

0,02  (1)

0,01  (1)

0401990

Ostalo

 

0,01  (1)

0,02  (1)

0,01  (1)

0402000

Plodovi uljarica

 

 

 

0,01  (1)

0402010

Masline za proizvodnju ulja

 

0,2

4

 

0402020

Koštice uljne palme

 

0,01  (1)

0,02  (1)

 

0402030

Plodovi uljne palme

 

0,01  (1)

0,02  (1)

 

0402040

Kapok

 

0,01  (1)

0,02  (1)

 

0402990

Ostalo

 

0,01  (1)

0,02  (1)

 

0500000

ŽITARICE

0,01  (1)

 

 

 

0500010

Ječam

 

0,1

0,9

0,5

0500020

Heljda i ostale pseudožitarice

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0500030

Kukuruz

 

0,01  (1)

0,01  (1) (+)

0,02

0500040

Proso

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0500050

Zob

 

0,1

0,9

0,4 (+)

0500060

Riža

 

0,01  (1)

0,02

5

0500070

Raž

 

0,08

0,06

0,3

0500080

Sirak

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0500090

Pšenica

 

0,08

0,1

0,3

0500990

Ostalo

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0600000

ČAJEVI, KAVA, BILJNE INFUZIJE, KAKAO I ROGAČI

0,05  (1)

0,05  (1)

 

0,05 (1)

0610000

Čajevi

 

 

10 (+)

 

0620000

Zrna kave

 

 

0,05 (1)

 

0630000

Biljne infuzije iz

 

 

 

 

0631000

(a)

cvjetova

 

 

0,05  (1)

 

0631010

Rimska kamilica

 

 

 

 

0631020

Hibiskus

 

 

 

 

0631030

Ruža

 

 

 

 

0631040

Jasmin

 

 

 

 

0631050

Lipa

 

 

 

 

0631990

Ostalo

 

 

 

 

0632000

(b)

listovi i začinsko bilje

 

 

50 (+)

 

0632010

Jagoda

 

 

 

 

0632020

Rooibos

 

 

 

 

0632030

Mate čaj/maté

 

 

 

 

0632990

Ostalo

 

 

 

 

0633000

(c)

korijeni

 

 

0,02 (+)

 

0633010

Odoljen

 

 

 

 

0633020

Ginseng

 

 

 

 

0633990

Ostalo

 

 

 

 

0639000

(d)

svi drugi dijelovi biljke

 

 

0,05  (1)

 

0640000

Kakao u zrnu

 

 

0,05 (1)

 

0650000

Rogač

 

 

0,05 (1)

 

0700000

HMELJ

0,05  (1)

0,05  (1)

0,05  (1)

40

0800000

ZAČINI

 

 

 

 

0810000

Začini od sjemenki

0,05  (1)

0,05  (1)

0,08 (+)

0,05 (1)

0810010

Anis

 

 

 

 

0810020

Crni kim

 

 

 

 

0810030

Celer

 

 

 

 

0810040

Korijandar

 

 

 

 

0810050

Kumin

 

 

 

 

0810060

Kopar

 

 

 

 

0810070

Komorač

 

 

 

 

0810080

Grozdasta piskavica/grčka djetelina

 

 

 

 

0810090

Muškatni oraščić

 

 

 

 

0810990

Ostalo

 

 

 

 

0820000

Začini od plodova

0,05  (1)

0,05  (1)

0,05  (1)

0,05 (1)

0820010

Piment

 

 

 

 

0820020

Sečuanski papar

 

 

 

 

0820030

Kim

 

 

 

 

0820040

Kardamom

 

 

 

 

0820050

Bobice kleke/borovice

 

 

 

 

0820060

Papar (bijeli, crni i zeleni)

 

 

 

 

0820070

Vanilija

 

 

 

 

0820080

Tamarind/indijska datulja

 

 

 

 

0820990

Ostalo

 

 

 

 

0830000

Začini od kore

0,05  (1)

0,05  (1)

0,05  (1)

0,05 (1)

0830010

Cimet

 

 

 

 

0830990

Ostalo

 

 

 

 

0840000

Začini od korijena i podanaka (rizoma)

 

 

 

 

0840010

Slatki korijen

0,05  (1)

0,05  (1)

0,05  (1)

0,05 (1)

0840020

Đumbir

0,05  (1)

0,05  (1)

0,05  (1)

0,05 (1)

0840030

Kurkuma

0,05  (1)

0,05  (1)

0,05  (1)

0,05 (1)

0840040

Hren

(+)

(+)

(+)

(+)

0840990

Ostalo

0,05  (1)

0,05  (1)

0,05  (1)

0,05 (1)

0850000

Začini od pupoljaka

0,05  (1)

0,05  (1)

0,05  (1)

0,05 (1)

0850010

Klinčić

 

 

 

 

0850020

Kapari

 

 

 

 

0850990

Ostalo

 

 

 

 

0860000

Začini od tučka

0,05  (1)

0,05  (1)

0,05  (1)

0,05 (1)

0860010

Šafran

 

 

 

 

0860990

Ostalo

 

 

 

 

0870000

Začini od ljuski

0,05  (1)

0,05  (1)

0,05  (1)

0,05 (1)

0870010

Muškatni orah

 

 

 

 

0870990

Ostalo

 

 

 

 

0900000

BILJKE BOGATE ŠEĆEROM

0,01  (1)

 

 

 

0900010

Korijeni šećerne repe

 

0,05 (1)

0,02

0,02

0900020

Šećerne trske

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

0900030

Korijeni cikorije

 

0,01  (1)

0,05

0,01  (1)

0900990

Ostalo

 

0,01  (1)

0,01  (1)

0,01  (1)

1000000

PROIZVODI ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA – KOPNENE ŽIVOTINJE

 

 

 

 

1010000

Tkiva

0,05 (1)

0,05  (1)

 

 

1011000

(a)

svinje

 

 

 

0,04

1011010

Mišić

 

(+)

0,1

(+)

1011020

Masno tkivo

 

(+)

0,01  (1)

(+)

1011030

Jetra

 

(+)

0,5

(+)

1011040

Bubreg

 

(+)

0,5

(+)

1011050

Jestive iznutrice (koje nisu jetra i bubreg)

 

 

0,5

 

1011990

Ostalo

 

 

0,01  (1)

 

1012000

(b)

goveda

 

 

 

 

1012010

Mišić

 

(+)

0,1

0,04 (+)

1012020

Masno tkivo

 

(+)

0,04

0,06 (+)

1012030

Jetra

 

(+)

0,5

0,07 (+)

1012040

Bubreg

 

(+)

0,5

0,04 (+)

1012050

Jestive iznutrice (koje nisu jetra i bubreg)

 

 

0,5

0,07

1012990

Ostalo

 

 

0,01  (1)

0,02  (1)

1013000

(c)

ovce

 

 

 

 

1013010

Mišić

 

(+)

0,1

0,04 (+)

1013020

Masno tkivo

 

(+)

0,04

0,06 (+)

1013030

Jetra

 

(+)

0,5

0,07 (+)

1013040

Bubreg

 

(+)

0,5

0,04 (+)

1013050

Jestive iznutrice (koje nisu jetra i bubreg)

 

 

0,5

0,07

1013990

Ostalo

 

 

0,01  (1)

0,02  (1)

1014000

d)

koze

 

 

 

 

1014010

Mišić

 

(+)

0,1

0,04 (+)

1014020

Masno tkivo

 

(+)

0,04

0,06 (+)

1014030

Jetra

 

(+)

0,5

0,07 (+)

1014040

Bubreg

 

(+)

0,5

0,04 (+)

1014050

Jestive iznutrice (koje nisu jetra i bubreg)

 

 

0,5

0,07

1014990

Ostalo

 

 

0,01  (1)

0,02  (1)

1015000

(e)

konja

 

 

 

 

1015010

Mišić

 

 

0,1

0,04

1015020

Masno tkivo

 

 

0,04

0,06

1015030

Jetra

 

 

0,5

0,07

1015040

Bubreg

 

 

0,5

0,04

1015050

Jestive iznutrice (koje nisu jetra i bubreg)

 

 

0,5

0,07

1015990

Ostalo

 

 

0,01  (1)

0,02  (1)

1016000

(f)

peradi

 

 

 

0,04

1016010

Mišić

 

 

0,02

(+)

1016020

Masno tkivo

 

 

0,01  (1)

(+)

1016030

Jetra

 

 

0,02

(+)

1016040

Bubreg

 

 

0,01  (1)

 

1016050

Jestive iznutrice (koje nisu jetra i bubreg)

 

 

0,02

 

1016990

Ostalo

 

 

0,01  (1)

 

1017000

(g)

ostale kopnene životinje iz uzgoja

 

 

 

 

1017010

Mišić

 

 

0,1

0,04

1017020

Masno tkivo

 

 

0,04

0,06

1017030

Jetra

 

 

0,5

0,07

1017040

Bubreg

 

 

0,5

0,04

1017050

Jestive iznutrice (koje nisu jetra i bubreg)

 

 

0,5

0,07

1017990

Ostalo

 

 

0,01  (1)

0,02  (1)

1020000

Mlijeko

0,01  (1)

0,01  (1)

0,05

0,02 (1)

1020010

Krava

 

(+)

 

(+)

1020020

Ovca

 

(+)

 

(+)

1020030

Koza

 

(+)

 

(+)

1020040

Kobila

 

 

 

 

1020990

Ostalo

 

 

 

 

1030000

Ptičja jaja

0,05 (1)

0,05  (1)

0,02  (1)

0,04 (+)

1030010

Kokoš

 

 

 

 

1030020

Patka

 

 

 

 

1030030

Guska

 

 

 

 

1030040

Prepelica

 

 

 

 

1030990

Ostalo

 

 

 

 

1040000

Med i ostali proizvodi pčelarstva

0,05 (1)

0,05 (1)

0,05  (1)

0,05 (1)

1050000

Vodozemci i gmazovi

0,05 (1)

0,05  (1)

0,01 (1)

0,02  (1)

1060000

Kopneni beskralježnjaci

0,05 (1)

0,05  (1)

0,01 (1)

0,02  (1)

1070000

Divlji kopneni kralježnjaci

0,05 (1)

0,05  (1)

0,01 (1)

0,02  (1)

(b)

Dodaje se sljedeći stupac koji se odnosi na amidosulfuron:

„Ostaci pesticida i maksimalne razine ostataka (mg/kg)

Brojčana oznaka

Skupine i primjeri pojedinačnih proizvoda na koje se odnose maksimalne razine ostataka (MRO) (4)

Amidosulfuron (A) (R)

(1)

(2)

(3)

0100000

PLODOVI, SVJEŽI ILI SMRZNUTI; ORAŠASTI PLODOVI

0,01 (3)

0110000

Agrumi

 

0110010

Grejpovi

 

0110020

Naranče

 

0110030

Limuni

 

0110040

Limete

 

0110050

Mandarine

 

0110990

Ostalo

 

0120000

Orašasti plodovi

 

0120010

Bademi

 

0120020

Brazilski orasi

 

0120030

Indijski oraščići

 

0120040

Kesteni

 

0120050

Kokosovi orasi

 

0120060

Lješnjaci

 

0120070

Makadamije/australski oraščići

 

0120080

Pekan orasi

 

0120090

Pinjoli

 

0120100

Pistacije

 

0120110

Orasi

 

0120990

Ostalo

 

0130000

Jezgričavi plodovi

 

0130010

Jabuke

 

0130020

Kruške

 

0130030

Dunje

 

0130040

Mušmule

 

0130050

Nešpule/japanske mušmule

 

0130990

Ostalo

 

0140000

Koštuničavi plodovi

 

0140010

Marelice

 

0140020

Trešnje (slatke)

 

0140030

Breskve

 

0140040

Šljive

 

0140990

Ostalo

 

0150000

Bobičasti i sitni plodovi

 

0151000

(a)

grožđe

 

0151010

Stolno grožđe

 

0151020

Vinsko grožđe

 

0152000

(b)

jagode

 

0153000

(c)

jagodičasti plodovi

 

0153010

Kupine

 

0153020

Ostružnice

 

0153030

Maline (crvene i žute)

 

0153990

Ostalo

 

0154000

(d)

drugi sitni plodovi i bobice

 

0154010

Borovnice

 

0154020

Brusnice

 

0154030

Ribizi (bijeli, crni i crveni)

 

0154040

Ogrozdi (crveni, zeleni i žuti)

 

0154050

Šipci

 

0154060

Dudovi (bijeli i crni)

 

0154070

Azarole/mediteranske mušmule/mušmulasti glogovi

 

0154080

Bobice bazge

 

0154990

Ostalo

 

0160000

Ostali plodovi s

 

0161000

(a)

jestivom korom

 

0161010

Datulje

 

0161020

Smokve

 

0161030

Stolne masline

 

0161040

Kumkvati

 

0161050

Karambole

 

0161060

Kakiji/japanske jabuke

 

0161070

Jamuni

 

0161990

Ostalo

 

0162000

(b)

nejestivom korom, manji

 

0162010

Kiviji (crveni, zeleni i žuti)

 

0162020

Liči

 

0162030

Marakuje

 

0162040

Indijske smokve/plodovi kaktusa

 

0162050

Zvjezdaste jabuke

 

0162060

Virginijski draguni/Virginijski kakiji

 

0162990

Ostalo

 

0163000

(c)

nejestivom korom, veći

 

0163010

Avokado

 

0163020

Banane

 

0163030

Mango

 

0163040

Papaje

 

0163050

Narovi/šipci

 

0163060

Tropske jabuke

 

0163070

Guave

 

0163080

Ananasi

 

0163090

Kruhovci

 

0163100

Duriani

 

0163110

Bodljikave anone/guanabane

 

0163990

Ostalo

 

0200000

POVRĆE, SVJEŽE ILI SMRZNUTO

 

0210000

Korjenasto i gomoljasto povrće

0,01 (3)

0211000

(a)

krumpiri

 

0212000

(b)

tropsko korjenasto i gomoljasto povrće

 

0212010

Kasave/manioke

 

0212020

Slatki krumpiri

 

0212030

Bljuštevi

 

0212040

Marante

 

0212990

Ostalo

 

0213000

(c)

ostalo korjenasto i gomoljasto povrće osim šećerne repe

 

0213010

Cikle

 

0213020

Mrkve

 

0213030

Celeri korjenaši

 

0213040

Hrenovi

 

0213050

Čičoke

 

0213060

Pastrnjaci

 

0213070

Korijeni peršina

 

0213080

Rotkve

 

0213090

Turovci/bijeli korijeni

 

0213100

Stočne korabe

 

0213110

Repa

 

0213990

Ostalo

 

0220000

Lukovičasto povrće

0,01 (3)

0220010

Češnjaci

 

0220020

Crveni luk

 

0220030

Ljutike

 

0220040

Mladi luk i velški luk

 

0220990

Ostalo

 

0230000

Plodovito povrće

0,01 (3)

0231000

(a)

solanacea (pomoćnice)

 

0231010

Rajčice

 

0231020

Paprike

 

0231030

Patlidžani

 

0231040

Bamije

 

0231990

Ostalo

 

0232000

(b)

tikvenjače s jestivom korom

 

0232010

Krastavci

 

0232020

Mali krastavci za kiseljenje

 

0232030

Tikvice

 

0232990

Ostalo

 

0233000

(c)

tikvenjače s nejestivom korom

 

0233010

Dinje

 

0233020

Bundeve

 

0233030

Lubenice

 

0233990

Ostalo

 

0234000

(d)

slatki kukuruz

 

0239000

(e)

ostalo plodovito povrće

 

0240000

Kupusnjače (uz izuzetak korijena kupusnjača i kultura kupusnjača s mladim listovima)

0,01 (3)

0241000

(a)

kupusnjače koje cvjetaju

 

0241010

Brokula

 

0241020

Cvjetača

 

0241990

Ostalo