EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 22023X0417(10)

Jednostrana izjava Ujedinjene Kraljevine u Zajedničkom odboru osnovanom Sporazumom o povlačenju Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske iz Europske unije i Europske zajednice za atomsku energiju od 24. ožujka 2023. o mehanizmu demokratske suglasnosti iz članka 18. Windsorskog okvira (Vidjeti Zajedničku izjavu br. 1/2023.)

PUB/2023/429

OJ L 102, 17.4.2023, p. 98–98 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

17.4.2023   

HR

Službeni list Europske unije

L 102/98


JEDNOSTRANA IZJAVA UJEDINJENE KRALJEVINE U ZAJEDNIČKOM ODBORU OSNOVANOM SPORAZUMOM O POVLAČENJU UJEDINJENE KRALJEVINE VELIKE BRITANIJE I SJEVERNE IRSKE IZ EUROPSKE UNIJE I EUROPSKE ZAJEDNICE ZA ATOMSKU ENERGIJU

od 24. ožujka 2023.

o mehanizmu demokratske suglasnosti iz članka 18. Windsorskog okvira (1)

Ujedinjena Kraljevina napominje da bi zajednička rješenja najavljena u Windsorskom okviru trebala biti skup praktičnih i održivih mjera za konačno uklanjanje propusta i rješavanje nepredviđenih situacija koje su se pojavile nakon stupanja na snagu Protokola o Irskoj/Sjevernoj Irskoj („Protokol”).

Ujedinjena Kraljevina prepoznaje da je važno osigurati da ti aranžmani uvijek mogu dobiti najširu moguću potporu cijele zajednice u Sjevernoj Irskoj, u skladu sa svojom dužnošću pridržavanja Sporazuma na Veliki petak ili Sporazuma iz Belfasta od 10. travnja 1998. (uključujući naknadne sporazume i aranžmane o njegovoj provedbi) u svim njegovim dijelovima, te u pogledu svojih posebnih dužnosti poštovanja identiteta, sustava vrijednosti i težnji obiju zajednica. U tom pogledu kao trajna i važna zaštitna mjera služi mehanizam demokratske suglasnosti iz članka 18. Windsorskog okvira, a Ujedinjena Kraljevina usto se obvezuje naručiti neovisno preispitivanje u okolnostima navedenima u njezinoj Jednostranoj izjavi o suglasnosti (2). Ujedinjena Kraljevina obvezuje se da će u svim takvim okolnostima, bilo po prvoj primjeni mehanizma demokratske suglasnosti ili nakon toga, Zajedničkom odboru proslijediti preporuke iz preispitivanja, priznajući da je Zajednički odbor na temelju članka 164. Sporazuma o povlačenju Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske iz Europske unije i Europske zajednice za atomsku energiju odgovoran za razmatranje svakog pitanja od interesa koje se odnosi na područje obuhvaćeno Windsorskim okvirom i za traženje odgovarajućih načina i metoda za sprečavanje problema koji bi mogli nastati u područjima obuhvaćenima Windsorskim okvirom.


(1)  Vidjeti Zajedničku izjavu br. 1/2023.

(2)  Izjava Vlade Njezina Veličanstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske o provedbi odredbe o „demokratskoj suglasnosti u Sjevernoj Irskoj” iz Protokola o Irskoj/Sjevernoj Irskoj.


Top