EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014D0382

Provedbena odluka Vijeća 2014/382/ZVSP od 23. lipnja 2014. o provedbi Odluke 2013/798/ZVSP o mjerama ograničavanja protiv Srednjoafričke Republike

OJ L 183, 24.6.2014, p. 57–59 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2014/382/oj

24.6.2014   

HR

Službeni list Europske unije

L 183/57


PROVEDBENA ODLUKA VIJEĆA 2014/382/ZVSP

od 23. lipnja 2014.

o provedbi Odluke 2013/798/ZVSP o mjerama ograničavanja protiv Srednjoafričke Republike

VIJEĆE EUROPSKE UNIJE,

uzimajući u obzir Ugovor o Europskoj uniji, a posebno njegov članak 31. Stavak 2.,

uzimajući u obzir Odluku Vijeća 2013/798/ZVSP od 23. prosinca 2013. o mjerama ograničavanja protiv Srednjoafričke Republike (1), a posebno njezin člana 2.c,

budući da:

(1)

Vijeće je 23. Prosinca 2013. donijelo Odluku 2013/798/ZVSP.

(2)

Dana 9. Svibnja 2014. Odbor za sankcije osnovan na temelju Rezolucije 2127 (2013.) Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (VS UN) uvrstio je tri osobe na popis osoba i subjekata na koje se odnose mjere nametnute stavcima 30. i 32. Rezolucije 2134 (2014.) VS UN-a.

(3)

Prilog Odluci 2013/798/ZVSP bi stoga trebalo u skladu s time izmijeniti,

DONIJELO JE OVU ODLUKU:

Članak 1.

Osobe navedene u prilogu ovoj Odluci uvrštavaju se na popis određen u prilogu Odluci 2013/798/ZVSP.

Članak 2.

Ova Odluka stupa na snagu na dan objave u Službenom listu Europske unije.

Sastavljeno u Luxembourgu 23. lipnja 2014.

Za Vijeće

Predsjednica

C. ASHTON


(1)  SL L 352, 24.12.2013., str. 51.


PRILOG

Osobe iz članka 1.

1.   FRANÇOIS YANGOUVONDA BOZIZÉ

PREZIME: BOZIZÉ

IME: François Yangouvonda

PSEUDONIM: Bozize Yangouvonda

DATUM ROĐENJA/MJESTO ROĐENJA: 14. listopada 1946./Mouila, Gabon

PUTOVNICA/IDENTIFIKACIJSKI PODACI: Sin Martine Kofio

UVRŠTENJE/OBRAZLOŽENJE: Sudjelovanje u ili pružanje potpore radnjama koje podrivaju mir, stabilnost ili sigurnost Srednjofričke Republike (SAR): nakon državnog udara 24. ožujka 2013. Bozizé je pružio financijsku i materijalnu potporu pripadnicima paravojnih snaga koji rade na destabiliziranju postupka tranzicije koji je u tijeku i vraćanju njega na vlast. François Bozizé je u suradnji sa svojim pristašama potaknuo napad na Bangui 5. prosinca 2013. Stanje u SAR-u se ubrzano pogoršalo nakon napada snaga skupine anti-Balaka u Banguiju 5. prosinca 2013. u kojem je smrtno stradalo više od 700 osoba. Bozizé je od tada nastavio pokušavati izvoditi operacije destabiliziranja i ujediniti paravojne snage anti-Balaka kako bi se održale napetosti u glavnom gradu SAR-a. Bozizé je pokušao reorganizirati mnoge dijelove srednjoafričkih oružanih snaga koji su se nakon državnog udara raspršili po ruralnim područjima. Snage odane Bozizéu sudjelovale su u napadima odmazde na muslimansko stanovništvo SAR-a. Bozizé je pozvao svoje paravojne snage da nastave sa zločinima protiv sadašnjeg režima i islamista.

2.   NOURREDINE ADAM

PREZIME: ADAM

IME: Nourredine

PSEUDONIM: Nourredine Adam; Nureldine Adam; Nourreldine Adam; Nourreddine Adam

DATUM ROĐENJA/MJESTO ROĐENJA: 1970./Ndele, SAR

Drugi datumi rođenja: 1969., 1971.

PUTOVNICA/IDENTIFIKACIJSKI PODACI:

 

UVRŠTENJE/OBRAZLOŽENJE: Sudjelovanje u ili pružanje potpore radnjama koje podrivaju mir, stabilnost ili sigurnost SAR-a: Noureddine je jedan od izvornih vođa Séléke. Utvrđeno je da je bio kako general tako predsjednik jedne od oružanih pobunjeničkih skupina Séléke, Središnjeg PJCC-a, skupine službeno poznate pod nazivom Konvencija domoljuba za pravdu i mir i čiji je akronim priznat i kao CJPJ. Kao bivši vođa „fundamentalističke” odcijepljene skupine Konvencije domoljuba za pravdu i mir (CPJP/F) bio je vojni koordinator ex-Séléke za vrijeme ofenziva u sklopu prethodne pobune u Srednjoafričkoj Republici između početka prosinca 2012. i ožujka 2013. Da Noureddine nije sudjelovao, Séléka vjerojatno ne bi mogla preoteti vlast od bivšeg predsjednika SAR-a François Bozizéa. Od imenovanja Catherine Sambe-Panze privremenom predsjednicom 20. siječnja 2014. on je bio jedan od glavnih organizatora taktičkog povlačenja ex-Séléke u Sibutu s ciljem provedbe njegova plana koji se sastoji u stvaranju muslimanskog uporišta na sjeveru zemlje. On je jasno poticao svoje snage da se opiru naredbama prijelazne vlade i vojnih vođa Misije međunarodne potpore u Srednjoafričkoj Republici pod vodstvom Afrike (MISCA). Noureddine aktivno vodi ex-Séléku, bivše postrojbe Séléke koje je Djotodia raspustio u rujnu 2013., te vodi operacije protiv kršćanskih područja i nastavlja pružati znatnu potporu i vodstvo ex-Séléki koja djeluje u SAR-u.

Uključen je u planiranje, usmjeravanje ili poduzimanje radnji kojima se krši međunarodno pravo o ljudskim pravima ili međunarodno humanitarno pravo, ovisno o slučaju: nakon što je Séléka preuzela kontrolu nad Banguijem 24. ožujka 2013., Nourredine Adam imenovan je ministrom za sigurnost, zatim glavnim direktorom „Izvanrednog odbora za obranu demokratskih postignuća” (Comité extraordinaire de défense des acquis démocratiques — CEDAD, obavještajna služba SAR-a koja više ne postoji). Nourredine Adam koristio je CEDAD kao svoju osobnu političku policiju provodeći brojna proizvoljna uhićenja, mučenja i masovna pogubljenja. Osim toga, Nourredine je bio jedna od ključnih osoba iza krvave operacije u području Boy Rabe. U kolovozu 2013. postrojbe Séléke zauzele su Boy Rabe, područje SAR-a koje se smatralo uporištem pristaša Françoisa Bozizéa i njegove etničke skupine. Pod izgovorom da traže skrovišta oružja, postrojbe Séléke navodno su ubile brojne civile te su krenule u pljačkaški pohod. Nakon što su se napadi proširili na druga područja, tisuće stanovnika pohrlilo je u međunarodnu zračnu luku koja se zbog prisutnosti francuskih postrojbi smatrala sigurnim mjestom, te je zauzelo uzletno-sletnu stazu.

Pružanje potpore oružanim skupinama ili kriminalnim mrežama putem nezakonitog iskorištavanja prirodnih resursa: početkom 2013. Nourredine Adam imao je važnu ulogu u mrežama financiranja ex-Séléke. Putovao je u Saudijsku Arabiju, Katar i Ujedinjene Arapske Emirate kako bi prikupio sredstva za prethodnu pobunu. Bio je i posrednik za čadski lanac trgovine dijamantima koji je djelovao između Srednjoafričke Republike i Čada.

3.   LEVY YAKETE

PREZIME: YAKETE

IME: Levy

PSEUDONIM: Levi Yakite; Levy Yakite

DATUM ROĐENJA/MJESTO ROĐENJA: 14. kolovoza 1964./Bangui, SAR

Drugi datum rođenja: 1965.

PUTOVNICA/IDENTIFIKACIJSKI PODACI: Sin Pierrea Yakétéa i Joséphine Yamazon.

UVRŠTENJE/OBRAZLOŽENJE: Sudjelovanje u ili pružanje potpore radnjama koje podrivaju mir, stabilnost ili sigurnost SAR-a: Yakete je 17. prosinca 2013. postao politički koordinator novoosnovane pobunjeničke skupine anti-Balaka „Narodni pokret otpora za reformu Srednjoafričke Republike”. Bio je izravno uključen u odluke pobunjeničke skupine koja je sudjelovala u radnjama koje su podrivale mir, stabilnost i sigurnost u SAR-u, posebno 5. prosinca 2013. i nakon toga. Osim toga, ta je skupina zbog takvih radnji izričito izdvojena u rezolucijama 2127, 2134 i 2149 VS UN-a. Yakete je bio optužen da je naređivao uhićenja osoba povezanih sa Sélékom, poticao napade na osobe koje ne podupiru predsjednika Bozizéa i regrutirao mlade pripadnike paravojnih snaga za napade mačetama na osobe koje su protiv režima. Budući da je nakon ožujka 2013. ostao u krugu osoba bliskih François Bozizéu, pridružio se Frontu za ponovno uspostavljanje ustavnog poretka u SAR-u (Front pour le Retour à l'Ordre Constitutionnel en CentrAfrique — FROCCA), čiji je cilj bio svrgnutog predsjednika vratiti na vlast svim potrebnim sredstvima. Krajem ljeta 2013. putovao je u Kamerun i Benin gdje je pokušao regrutirati osobe za borbu protiv Séléke. U rujnu 2013. pokušao je ponovno preuzeti kontrolu nad operacijama koje su vodili borci na strani Bozizéa u gradovima i selima u blizini Bossangoe. Yakete se sumnjiči i za poticanje dijeljenja mačeta mladim nezaposlenim kršćanima kako bi im se olakšali napadi na muslimane.


Top