EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Mikro, mala i srednja poduzeća: definicija i opseg

Mikro, mala i srednja poduzeća: definicija i opseg

SAŽETAK DOKUMENTA:

Preporuka Komisije – definicija mikro, malih i srednjih poduzeća

SAŽETAK

ČEMU SLUŽI OVA PREPORUKA?

Propisuje kriterije za utvrđivanje je li tvrtka mikro, malo ili srednje poduzeće (MSP). Te različite kategorije, na temelju broja zaposlenika i prometa tvrtke ili bilance, određuju podobnost tvrtke za EU i nacionalne financijske programe potpore. Definicije su stupile na snagu 1. siječnja 2005.

KLJUČNE TOČKE

 • Definicije:
  • mikro poduzeće: manje od 10 zaposlenih i godišnji promet (iznos novca zarađen u određenom razdoblju) ili bilanca (izjava o imovini i obvezama tvrtke) ispod 2 milijuna EUR;
  • malo poduzeće: manje od 50 zaposlenika i godišnji promet ili bilanca ispod 10 milijuna EUR;
  • srednje poduzeće: manje od 250 zaposlenika i godišnji promet ispod 50 milijuna EUR ili bilanca ispod 43 milijuna EUR.
 • MSP-ovi koji zadovoljavaju različite kriterije mogu imati koristi od:
  • programa EU-a i nacionalnih programa za potporu poslovanja, kao što su sredstva za istraživanje, konkurentnost i inovacije, što inače ne bi bilo dozvoljeno u skladu s pravilima državne potpore EU-a;
  • manjeg broja uvjeta ili smanjenih troškova prilikom usklađivanja sa zakonodavstvom EU-a.
 • Europska komisija redovito nadzire praktičan utjecaj definicija. Zaključak neovisne studije objavljene u rujnu 2012. je da nema potrebe za promjenom kriterija, ali da bi određena objašnjenja i smjernice vezano uz postojeća pravila bili korisni.
 • Nakon ocjene prvog vodiča za definiciju MSP-ova 2015. godine, Komisija je objavila ažuriranu verziju.

POZADINA

MSP-ovi predstavljaju 99 % svog poslovanja u EU-u. Oni su stup njegovog gospodarstva. Oni stvaraju dva od svaka tri radna mjesta. Godine 2013. više od 21 milijuna MSP-ova osiguralo je gotovo 90 milijuna radnih mjesta u EU-u. Oni stimuliraju osjećaj poduzetništva i inovacije, pomažući unaprjeđivanje europske konkurentnosti, gospodarskog rasta i zaposlenosti.

DOKUMENT

Preporuka Komisije od 6. svibnja 2003. vezano uz definiciju mikro, malih i srednjih poduzeća (priopćena pod brojem dokumenta C(2003) 1422) (SL L 124, 20.5.2003., str. 36.–41.)

Posljednje ažuriranje 11.01.2016

Top