EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Tečajni mehanizam između eura i ostalih nacionalnih valuta koje sudjeluju

Tečajni mehanizam između eura i ostalih nacionalnih valuta koje sudjeluju

 

SAŽETAK DOKUMENTA:

Rezolucija Europskog vijeća o uspostavi tečajnog mehanizma

Sporazum između Europske središnje banke i središnjih banaka država EU-a izvan europodručja kojim se utvrđuju operativni postupci za tečajni mehanizam u ekonomskoj i monetarnoj uniji

ČEMU SLUŽE OVA REZOLUCIJA I SPORAZUM?

 • Cilj Rezolucije bio je stvoriti sustav između država europodručja i država izvan europodručja koji je jamčio tečajnu stabilnost među njihovim različitim valutama kada je 1. siječnja 1999. započela treća faza ekonomske i monetarne unije.
 • Sporazum se nastavlja na Rezoluciju te stavlja izvan snage i zamjenjuje sličan sporazum postignut 1998. godine. Njime se uspostavlja stabilan tečajni mehanizam (ERM II), koji zamjenjuje Europski monetarni sustav, između eura i nacionalnih valuta zemalja EU-a koje nisu usvojile euro, ali sudjeluju u Sporazumu. Danska kruna trenutačno je jedina valuta u ERM II.
 • Cilj je izbjeći prekomjerne tečajne fluktuacije koje izazivaju poremećaje na jedinstvenom tržištu.

KLJUČNE TOČKE

 • Sporazum:
  • potvrđuje da je sudjelovanje u ERM II dobrovoljno za zemlje izvan europodručja s mogućnošću neprihvaćanja zajedničke valute, no dodaje da se od njih očekuje da sudjeluju;
  • predviđa središnji tečaj, koji dogovaraju Europska središnja banka (ESB) i nadležna nacionalna središnja banka, između eura i svake nacionalne valute koja sudjeluje. Može fluktuirati 15 % u oba smjera;
  • omogućuje automatsku i neograničenu intervenciju ESB-a i nacionalne središnje banke ako se prijeđe granica od 15 %;
  • utvrđuje detaljne postupke za:
   • uključenost nacionalne središnje banke europodručja u bilo kakvu intervenciju;
   • instrumente vrlo kratkoročnog kreditiranja između ESB-a i nacionalne središnje banke;
   • otplatu nepodmirenih sredstava vrlo kratkoročnog financiranja;
   • produljenje bilo koje operacije financiranja;
   • užu tečajnu suradnju između ESB-a i nacionalnih središnjih banaka izvan europodručja;
   • praćenje cjelokupnog sustava ERM II;
   • moguće izmjene i dopune središnjih tečajeva i granica fluktuacije od 15 %.
 • Sporazum se mora izmijeniti i dopuniti pri svakom sudjelovanju nove nacionalne središnje banke. Sve izmjene i dopune popisane su u odjeljku „Vezani dokumenti”.

OTKAD SE PRIMJENJUJU OVA REZOLUCIJA I SPORAZUM?

 • Rezolucija se primjenjuje od 16. lipnja 1997.
 • Sporazum se primjenjuje od 1. travnja 2006.

POZADINA

 • Konvergencija gospodarskog učinka ključna je za održavanje stabilnog tečaja. Potrebno je stabilno gospodarsko okružje za odgovarajuće funkcioniranje jedinstvenog tržišta te za promicanje većeg ulaganja, rasta i zaposlenosti.
 • Tečajni mehanizam zemljama EU-a izvan područja eura nudi referenciju za dobre gospodarske politike, omogućujući im da se pripreme za usvajanje eura.

GLAVNI DOKUMENTI

Rezolucija Europskog vijeća o uspostavi tečajnog mehanizma u trećoj fazi ekonomske i monetarne unije Amsterdam, 16. lipnja 1997. (SL C 236, 2.8.1997., str. 5.–6.)

Sporazum od 16. ožujka 2006. između Europske središnje banke i nacionalnih središnjih banaka država članica izvan europodručja kojim se utvrđuju operativni postupci za tečajni mehanizam u trećoj fazi ekonomske i monetarne unije (SL C 73, 25.3.2006., str. 21.–27.)

VEZANI DOKUMENTI

Sporazum od 21. prosinca 2006 između Europske središnje banke i nacionalnih središnjih banaka država članica izvan europodručja o izmjeni Sporazuma od 16. ožujka 2006. između Europske središnje banke i nacionalnih središnjih banaka država članica izvan europodručja kojim se utvrđuju operativni postupci za tečajni mehanizam u trećoj fazi ekonomske i monetarne unije (SL C 14, 20.1.2007., str. 6.–8.)

Sporazum od 14. prosinca 2007. između Europske središnje banke i nacionalnih središnjih banaka država članica izvan europodručja o izmjeni Sporazuma od 16. ožujka 2006. između Europske središnje banke i nacionalnih središnjih banaka država članica izvan europodručja kojim se utvrđuju operativni postupci za tečajni mehanizam u trećoj fazi ekonomske i monetarne unije (SL C 319, 29.12.2007., str. 7.–9.)

Sporazum od 13. prosinca 2010. između Europske središnje banke i nacionalnih središnjih banaka država članica izvan europodručja o izmjeni Sporazuma od 16. ožujka 2006. između Europske središnje banke i nacionalnih središnjih banaka država članica izvan europodručja kojim se utvrđuju operativni postupci za tečajni mehanizam u trećoj fazi ekonomske i monetarne unije (SL C 5, 8.1.2011., str. 3.–6.)

Sporazum od 21. lipnja 2013. između Europske središnje banke i nacionalnih središnjih banaka država članica čija valuta nije euro o izmjeni Sporazuma od 16. ožujka 2006. između Europske središnje banke i nacionalnih središnjih banaka država članica izvan europodručja kojim se utvrđuju operativni postupci za tečajni mehanizam u trećoj fazi ekonomske i monetarne unije (SL C 187, 29.6.2013., str. 1.–4.)

Sporazum od 13. studenog 2014. između Europske središnje banke i nacionalnih središnjih banaka država članica izvan europodručja o izmjeni Sporazuma od 16. ožujka 2006. između Europske središnje banke i nacionalnih središnjih banaka država članica izvan europodručja kojim se utvrđuju operativni postupci za tečajni mehanizam u trećoj fazi ekonomske i monetarne unije (SL C 64, 21.2.2015., str. 1.–4.)

Posljednje ažuriranje 11.04.2017

Top