Accept Refuse

EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Aktivno i pasivno biračko pravo na lokalnim izborima

Aktivno i pasivno biračko pravo na lokalnim izborima

Njome se uspostavljaju aranžmani prema kojima građani EU-a mogu aktivno ili pasivno sudjelovati na lokalnim izborima* u bilo kojoj zemlji EU-a u kojoj žive.

DOKUMENT

Direktiva Vijeća 94/80/EZ od 19. prosinca 1994. o utvrđivanju detaljnih aranžmana za ostvarivanje aktivnog i pasivnog biračkog prava na lokalnim izborima za građane Unije koji borave u državi članici čiji nisu državljani

SAŽETAK

ČEMU SLUŽI OVA DIREKTIVA?

Njome se uspostavljaju aranžmani prema kojima građani EU-a mogu aktivno ili pasivno sudjelovati na lokalnim izborima* u bilo kojoj zemlji EU-a u kojoj žive.

KLJUČNE TOČKE

Svaki građanin EU-a koji nije državljanin zemlje EU-a u kojoj živi ima aktivno i pasivno biračko pravo na lokalnim izborima u toj zemlji pod jednakim uvjetima kao i državljani te zemlje.

Kako bi izišli na izbore, građani EU-a moraju se prijaviti da bi bili na popisu birača u zemlji boravišta, prilažući iste isprave kao i birači državljani. U zemljama u kojima je glasanje obavezno, oni će također biti obuhvaćeni ovom obvezom.

Ako, da bi imali aktivno i pasivno biračko pravo, državljani zemlje boravišta EU-a moraju određeno minimalno razdoblje imati boravište, za građane EU-a izvan te zemlje kao ispunjenje uvjeta u obzir se može uzeti jednako razdoblje tijekom kojeg su boravili u drugim zemljama EU-a.

Zemlje EU-a građanima EU-a mogu odbiti pasivno biračko pravo ako:

su to pravo izgubili prema zakonu njihove zemlje podrijetla EU-a kao rezultat pojedinačne građanskopravne ili kaznenopravne odluke;

ne mogu priložiti potvrdu o državljanstvu i boravištu ili određene druge dokumente koji potvrđuju identitet, ako su potrebni.

Zemlje EU-a u nekim okolnostima mogu odlučiti da je obnašanje izabrane funkcije na lokalnoj razini u zemlji boravišta nespojivo s obnašanjem funkcija u drugim zemljama EU-a.

Zemlje EU-a mogu odlučiti zadržati određene više izborne položaje za svoje državljane ili izabrani građani drugih zemalja EU-a ne mogu sudjelovati u imenovanju delegata koji mogu birati članove parlamentarne skupštine ili glasati u toj skupštini.

Direktivom se također prihvaćaju iznimke za:

svaku zemlju EU-a u kojoj udio građana EU-a glasačke dobi koji u njoj borave, no nisu njezini državljani, prelazi 20 % ukupnog biračkog tijela; i

građane EU-a koji već imaju pravo glasa na izborima za nacionalni parlament u zemlji EU-a u kojoj borave.

OTKAD SE DIREKTIVA PRIMJENJUJE?

Od 20. siječnja 1995.

KLJUČNI POJAM

* Lokalni izbori: izbori otvoreni za sve odrasle stanovnike koji zadovoljavaju uvjete na razini osnovne lokalne uprave, kako je navedeno u Prilogu Direktivi.

REFERENCE

Dokument

Dan stupanja na snagu

Rok za transponiranje u državama članicama

Službeni list

Direktiva 94/80/EZ

20.1.1995.

31.12.1995.

SL L 368, 31.12.1994., str. 38.-47.

Sukcesivne izmjene i dopune Priloga Direktivi 94/80/EZ uključeni su u originalni tekst. Ovaj pročišćeni tekst ima samo dokumentarnu vrijednost.

Posljednje ažuriranje 24.09.2015

Top