Accept Refuse

EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Trgovina proizvodima od tuljana

Trgovina proizvodima od tuljana

SAŽETAK DOKUMENTA:

Uredba (EZ) br. 1007/2009 o trgovini proizvodima od tuljana

SAŽETAK

ČEMU SLUŽI OVA UREDBA?

Utvrđuje usklađena pravila o stavljanju proizvoda od tuljana na tržište EU-a.

KLJUČNE TOČKE

 • Proizvodi od tuljana mogu biti stavljeni na tržište EU-a samo kad su rezultat lova koji obavljaju inuitske* i druge autohtone zajednice. Lov mora:
  • biti tradicionalan, a provodi ga zajednica;
  • pridonositi egzistenciji zajednice kako bi osigurao hranu i prihod, a ne da se provodi zbog komercijalnih razloga;
  • paziti na dobrobit životinja, uzimajući u obzir način života zajednice i egzistencijalnu svrhu lova.
 • Kada se stavi na tržište, proizvod od tuljana mora imati potvrdu kojom se potvrđuje poštivanje svih gore navedenih uvjeta.
 • Tijela koja je odobrila Europska komisija izdaju potvrde.
 • Putnici i njihove obitelji mogu uvoziti proizvode od tuljana koji su za njihovu osobnu uporabu. Ako se takvi proizvodi uvoze kasnije, putnici moraju imati relevantnu dokumentaciju.
 • Ako Komisija ima dokaz da su proizvodi rezultat lova na tuljane u komercijalne svrhe, smije zabraniti ili ograničiti njihovo stavljanje na tržište EU-a.
 • Komisija izvješćuje javnost, nadležna tijela i carinska tijela o uvjetima pod kojima se proizvodi od tuljana smiju staviti na tržište EU-a.
 • Do 31. prosinca 2018., a nakon toga svake četiri godine, države članice Komisiji dostavljaju izvješće u kojem utvrđuju koje su mjere poduzete za provedbu zakonodavstva.
 • Komisija, u roku jedne godine nakon primanja nacionalnih izvješća, daje cjelokupno izvješće Europskom parlamentu i Vijeću. Prvo izvješće mora dostaviti do 31. prosinca 2019.

OTKAD SE OVA UREDBA PRIMJENJUJE?

Primjenjuje se od 20. studenoga 2009.

POZADINA

Tuljani se love unutar i izvan EU-a u različite svrhe. Koriste se zbog mesa, ulja, potkožnog masnog tkiva, organa, kože s krznom i najrazličitijih artikala poput kapsula omega-3 i odjeće.

KLJUČNI POJAM

* Inuit: znači autohtoni članovi domovine Inuita, odnosno onih arktičkih i subarktičkih područja u kojima Inuiti, sada ili tradicionalno, imaju domorodačka prava i interese, koje Inuiti prepoznaju kao članove svojega naroda. Pojam obuhvaća Inupiate, Jupike (Aljaska), Inuite, Inuvialuite (Kanada), Kalaallite (Grenland) i Jupike (Rusija).

DOKUMENT

Uredba (EZ) br. 1007/2009 Europskog parlamenta i Vijeća od 16. rujna 2009. o trgovini proizvodima od tuljana (SL L 286, 31.10.2009., str. 36.–39.)

Sukcesivne izmjene i dopune Uredbe (EZ) br. 1007/2009 uključene su u osnovni tekst. Ovaj pročišćeni tekst služi samo za orijentaciju.

VEZANI DOKUMENTI

Provedbena uredba Komisije (EU) 2015/1850 od 13. listopada 2015. o utvrđivanju detaljnih pravila za provedbu Uredbe (EZ) br. 1007/2009 Europskog parlamenta i Vijeća o trgovini proizvodima od tuljana (SL L 271, 16.10.2015., str. 1.–11.)

Posljednje ažuriranje 31.03.2016

Top