EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Goveđi somatotropin — pravila EU-a o marketingu i uporabi

Goveđi somatotropin — pravila EU-a o marketingu i uporabi

 

SAŽETAK DOKUMENTA:

Odluka Vijeća 1999/879/EZ o stavljanju na tržište i primjeni goveđeg somatotropina (BST)

KOJI JE CILJ OVE ODLUKE?

  • Nastoji urediti marketing i uporabu goveđeg somatotropina, goveđeg hormona rasta koji se rabi u proizvodnji mlijeka, unutar Europske unije (EU).

KLJUČNE TOČKE

  • Odluka zabranjuje stavljanje goveđeg somatotropina na tržište EU-a u radi marketinga i uporabe u mliječnih krava na bilo koji način.
  • Proizvodnja ili uvozizvoza goveđeg somatotropina u države EU-a u svrhuizvoza u države koje nisu članice EU-a i dalje su dopušteni.
  • Nadalje, poduzetnici koji kupuju ili im je dopušteno proizvoditi tvari s goveđim somatotropinom moraju voditi detaljnu evidenciju kronološkim redom, o proizvedenim ili nabavljenim količinama i onima prodanima ili uporabljenima u svrhe drukčije od stavljanja na tržište, kao i o imenima osoba kojima su te količine prodane ili od kojih su kupljene.

POZADINA

  • Sukladno Direktivi 2001/82/EZ, životinjama se ne smiju davati nikakve tvari osim onih u terapeutske ili profilaktičke svrhe, osim ako nije znanstvenim studijama o dobrobiti životinja ili stečenim iskustvom dokazano da djelovanje te tvari nije štetno za zdravlje ili dobrobit životinje.
  • Somatotrofin se proizvodi samo da bi povećao proizvodnju mlijeka, a Znanstveni odbor za zdravlje i dobrobit životinja EU-a (koji je zamijenila Europska agencija za sigurnost hrane, uspostavljena prema Uredbi (EZ) br. 178/2002) naveo je u ožujku 1999. da hormon povećava rizik infekcija i može negativno utjecati na reprodukciju kao i uzrokovati jake reakcije kod goveda.

GLAVNI DOKUMENT

Odluka Vijeća 1999/879/EC od 17. prosinca 1999. o stavljanju na tržište i primjeni goveđeg somatotropina (BST) i o stavljanju izvan snage Odluke 90/218/EEZ (SL L 331, 23.12.1999., str. 71. – 72.)

Posljednje ažuriranje 11.08.2016

Top