Valitse kokeelliset ominaisuudet, joita haluat kokeilla

Tämä asiakirja on ote EUR-Lex-verkkosivustolta

Asiakirja 52019XC1023(02)

    Nimen rekisteröintihakemuksen julkaiseminen maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 50 artiklan 2 kohdan a alakohdan nojalla2019/C 359/05

    C/2019/7576

    IO C 359, 23.10.2019, s. 8—11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    23.10.2019   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 359/8


    Nimen rekisteröintihakemuksen julkaiseminen maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 50 artiklan 2 kohdan a alakohdan nojalla

    (2019/C 359/05)

    Tämä julkaiseminen antaa oikeuden vastustaa hakemusta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 (1) 51 artiklassa tarkoitetulla tavalla kolmen kuukauden kuluessa julkaisupäivästä.

    YHTENÄINEN ASIAKIRJA

    QUESO CASTELLAN O

    EU-nro: PGI-ES-02307 – 20.4.2017

    SAN () SMM (X)

    1.   Nimi

    ”Queso Castellano”

    2.   Jäsenvaltio tai kolmas maa

    Espanja

    3.   Maataloustuotteen tai elintarvikkeen kuvaus

    3.1   Tuotelaji

    Luokka 1.3. Juustot

    3.2   Kuvaus 1 kohdassa nimetystä tuotteesta

    ”Queso Castellano” on pitkään säilyvä rasvainen tai erittäin rasvainen juusto, joka juoksetetaan entsyymeillä ja kiinteytetään puristamalla voimakkaasti. Juusto valmistetaan Kastilia ja Leónin alueella sijaitsevilta tiloilta saatavasta lampaan pastöroidusta tai raakamaidosta. Enintään 1,5 kg:n painoisia juustoja kypsytetään vähintään 30 päivää ja muita kokoja vähintään 60 päivää. Kypsytyksen jälkeen Queso Castellano -juustolla on seuraavat ominaisuudet:

    Juustolla on luonteenomainen kuori, jonka väri vaihtelee vaaleankeltaisesta ruskeaan. Kuoressa voi olla jälkiä muotista tai kankaasta mutta ei homekasvustoja. Kuori voi olla luonnollinen, tai siinä voi olla käytetty kuoressa sallittuja tuotteita.

    Kiinteän ja tiiviin juustomassan väri on erittäin voimakas ja vaihtelee murretun valkoisesta tai vaaleankeltaisesta beigeen. Massassa on vain vähän halkaisijaltaan pieniä, tavallisesti pyöreitä huokosia tai reikiä, jotka ovat sijoittuneet massaan epätasaisesti. Massalla on seuraavat fysikaaliset ja kemialliset ominaisuudet:

    kuiva-aineen rasvapitoisuus: vähintään 45 prosenttia

    kuiva-ainepitoisuus: vähintään 45 prosenttia

    kuiva-aineen valkuaisainepitoisuus: vähintään 25 prosenttia

    kuiva-aineen suolapitoisuus: enintään 3,26 prosenttia

    pH: 4,7–5,7.

    Tuoksu on kohtalaisen voimakas, mutta se vaihtelee melko paljon. Vallitsevana on maitomainen (maidontuotantoeläimen) ja poltetun sokerin tuoksu. Vähäisemmässä määrin tuoksussa voi erottaa voin, hedelmien ja kasvien vivahteita sekä erittäin heikosti kuivattujen hedelmien tuoksua. Nämä vivahteet voimistuvat kypsymisen myötä.

    Haju- ja makuaistimus: Maku on erittäin voimakkaasti sekä hapan että suolainen. Siinä voi tuntua kohtalaisesti eläimen ja poltetun sokerin aromeja, ja mukana on hienoisia hedelmien ja kasvien aromeja sekä kuivatun hedelmän vivahteita. Juusto on maultaan hivenen pistävä, maku säilyy suussa kohtalaisen pitkään, ja jälkimaku on mieto. Kaikki nämä aistimukset voimistuvat kypsymisen myötä.

    Juusto on rakenteeltaan tiivis ja kohtalaisen liukoinen, hivenen tarttuva, joustava, mureneva ja rakeinen.

    ”Queso Castellano” on lieriönmuotoinen, halkaisijaltaan enintään 25 cm:n ja korkeudeltaan enintään 15 cm:n kokoinen juusto, jonka enimmäispaino on 3,8 kg.

    Sitä voidaan pitää kaupan kokonaisena, paloina, viipaloituna ja raasteena.

    3.3   Rehu (vain eläinperäiset tuotteet) ja raaka-aineet (vain jalostetut tuotteet)

    ”Queso Castellano” valmistetaan Kastilia ja Leónin alueella sijaitsevilta tiloilta saatavasta lampaan maidosta.

    Alueen lampaankasvatuksen tuotantojärjestelmä perustuu täysin laajaperäiseen tai puolittain laajaperäiseen maanviljelyyn taikka voimaperäiseen maanviljelyyn. Kaksi viime mainittua tuotantotapaa ovat pääasiallisia.

    Jos tuotantojärjestelmä on täysin tai puolittain laajaperäinen, eläimet laiduntavat asianomaisella rajatulla alueella ja niiden rehu koostuu nurmirehusta ja sen lisäksi muun muassa ja ennen kaikkea viljanviljelystä saatavasta korsirehusta. Kasvukauden ulkopuolella talvisin, aikoina, joina ravinnontarve on suurimmillaan, ja aikoina, joina rehua on niukalti epäsuotuisien sääolojen vuoksi, sekä voimaperäisessä maanviljelyssä eläinten ruokinta perustuu nurmirehuun, joka koostuu pääasiassa virnasta, kaurasta ja sinimailasesta. Nurmirehun tavallisimpia säilöntätapoja ovat kuivatus pellolla, kuivatus kuivaamossa tai säilörehun valmistus. Eläinten ruokinnassa käytetään järjestelmällisesti rehukasveina myös viljojen olkia ja valkuaiskasveja. Nurmirehua täydennetään vaihtelevassa määrin rehuseoksilla, jotta eläimien voidaan taata jatkuvasti saavan riittävästi laadukkaita ravinteita.

    Vähintään 50 prosenttia eläimille syötetystä rehusta on oltava peräisin Kastilia ja Leónin itsehallintoalueelta.

    Terveet ja hyvin ruokitut eläimet lypsetään ilman taukoja, tyhjentäen utareet kokonaan. Maidon keruussa ja kuljetuksessa on noudatettava hyvää hygieniakäytäntöä. Maidon on oltava puhdasta täysmaitoa, eikä siinä saa olla vierasaineita, säilöntäaineita, antibiootteja eikä mitään muitakaan tuotteita, jotka voisivat vaikuttaa kielteisesti juuston valmistukseen, kypsytykseen ja säilyttämiseen.

    Valmistuksen alussa maidolla on seuraavat analyyttiset ominaisuudet:

     

    rasvapitoisuus: vähintään 5,2 prosenttia

     

    valkuaisainepitoisuus: vähintään 4,6 prosenttia

     

    kuiva-aineen kokonaispitoisuus: vähintään 15,9 prosenttia.

    3.4   Erityiset tuotantovaiheet, joiden on tapahduttava yksilöidyllä maantieteellisellä alueella

    Maito tuotetaan sekä juusto valmistetaan ja kypsytetään maantieteellisellä alueella.

    3.5   Tuotteen, johon rekisteröity nimi viittaa, viipalointia, raastamista ja pakkaamista koskevat erityiset säännöt

    3.6   Tuotteen, johon rekisteröity nimi viittaa, merkitsemistä koskevat erityiset säännöt

    Queso Castellano -juustoa voidaan pitää kaupan kokonaisena, paloina, viipaloituna ja raasteena edellyttäen, että sen pakkaus ja merkinnät ovat virheettömiä ja niistä voidaan kiistatta tunnistaa juuston alkuperä.

    Kulutukseen tarkoitettu tuote merkitään suojatun maantieteellisen merkinnän sisältävällä takaetiketillä, joka kiinnitetään siten, ettei sitä voida käyttää uudelleen.

    Kunkin yrityksen omassa kaupallisessa merkinnässä on oltava maininta ”Indicación Geográfica Protegida – Queso Castellano”, johon on liitettävä Euroopan unionin SMM-tunnus ja nimen logo.

    Nimen logo näyttää seuraavalta:

    Image 1

    4.   Maantieteellisen alueen tarkka rajaus

    Kastilia ja Leónin itsehallintoalue.

    5.   Yhteys maantieteelliseen alueeseen

    Nimen ”Queso Castellano” suojaaminen suojattuna maantieteellisenä merkintänä perustuu tuotteen perinteisyyteen, erityispiirteisiin ja maineeseen.

    Lampaankasvatus oli 1500- ja 1600-luvuilla Kastilia ja Leónin itsehallintoalueella tärkeässä asemassa. Lampaan maito pilaantui äärimmäisen helposti, ja se oli alttiina alueen ääri-ilmaston säävaihteluille. Maitoa oli siis vaikea kuljettaa hyvissä olosuhteissa pitkiä matkoja, eikä juustoa sen takia valmistettu laajamittaisesti, vaan paimenet tai lampaiden omistajat valmistivat sitä käsityönä. He käyttivät tilalla viimeksi teurastetusta karitsasta saatua juoksetetta ja valmistivat erinomaisia juustoja kokemuksensa ja taitotietonsa avulla. Valmistajat, joilla oli suuria määriä juustoja, myivät niitä alueensa tai suurten kaupunkien markkinoilla, esimerkiksi Villalónin ja Medinan markkinoilla, ja hankkivat näin lisätuloja.

    Tärkeimmät perinteiseen tuotantoon keskittyvät kotiteolliset juustolat syntyivät 1900-luvun alussa. Aamulla lypsetty maito kerättiin lähitiloilta ja kuljetettiin juustoloihin juustonvalmistusta varten. Tällä tavoin syntyi Kastilia ja Leónin itsehallintoalueen Queso Castellano -teollisuus, jonka koko kasvaa edelleen, samalla kun käytettävää tekniikkaa sekä hygienian, raaka-aineen ja lopputuotteen valvontaa kehitetään. Tuotannon alkuperäinen kotiteollinen luonne kuitenkin säilytetään.

    Nykyään laadukasta raaka-ainetta on saatavilla Kastilia ja Leónin alueella runsaasti, koska kyseessä on Espanjan tärkein maidontuotantorotuisten lampaiden kasvatusalue, samoin kuin tärkein lampaanjuuston tuotantoalue.

    ”Queso Castellano” mainitaan erikseen tietyissä historiallisissa ja kirjallisissa lähteissä. Niiden joukosta voidaan ottaa esiin Carlos García del Cerron teos España. El país de los cien quesos (1996), jonka kappaleessa ”De Tartesos a la Mesta y algo más” käsitellään Diego Hurtado de Mendozan 14. joulukuuta 1442 Aragonian kuninkaan Alfonso V:n käskystä laatimaa asiakirjaa. Siinä arvioidaan ja hinnoitellaan kaikki alueella tukku- ja vähittäiskaupassa välitetyt hyödykkeet. De Mendoza toimi useiden Pohjois-Espanjan kaupunkien, muun muassa Santanderin, prokuraattorina. Tekstin mukaan: ”Juustojen arvot vahvistetaan seuraavasti: 1,25 naulan eli 20 unssin queso castellano, arvo viisi blancaa; naula eli kymmenen unssia Hollannin ja Flanderin juustoja, arvo 20 cuartoa; naula asadero- tai pasiego-juustoja (pasiego eli Vega de Pasin juusto) vastaavine unssimäärineen, arvo kuusi cuartoa.”

    ”Queso Castellanon” maine ylitti maakunnan rajat 1900-luvun puolivälin jälkeen, kun valmistusprosessi teollistui, ja nykyisin juusto tunnetaan koko valtakunnan alueella. Tämän jälkeen juusto on mainittu ja sitä on kuvailtu yhä useammin erityisesti luetteloissa sekä matkailu- ja ruuanlaitto-oppaissa, joissa tuotteen todetaan olevan Kastilia ja Leónin itsehallintoalueelle ominainen erikoisherkku. Tällaisista teoksista voidaan mainita erityisesti seuraavat:

    Carlos Moro Gonzalezin teokset Guía práctica de los Quesos de España, 1985 ja 1989, Los Quesos de Castilla y León, 1983, ja Los Quesos de Valladolid, 1992

    Simone Ortega, Quesos Españoles, Alianza Editorial, 1987

    I. Cenzano, Los Quesos, toimittaja Antonio Madrid Vicente, 1992

    E. Canut, E., Navarro, Catálogo de Quesos de España, toimittaja Espanjan maatalous-, kalastus- ja elintarvikeministeriö, Madrid, 1990

    Juliet Harbutt, reseptit Roz Denny, La enciclopedia mundial del queso (”The World Encyclopedia of Cheese”), Buenos Aires Edition, 1999

    Brigitte Engelmann, Peter Holler, Manual del Gourmet del Queso (”Das Feinschmecker-Handbuch Käse”), Ullmann Edition, 2009

    Juliet Harbutt, El libro del Queso. La mejor selección. Notas de Cata. Más de 750 quesos. Como disfrutarlo (”World Cheese Book: The Finest Selection. Tasting Notes. Over 750 Cheeses. How To Enjoy”), julkaisija H. BLUME, 2009.

    Kastilia ja Leónin maaperä- ja ilmasto-olojen ansiosta alue soveltuu erityisen hyvin maanviljelyyn ja karjankasvatukseen, varsinkin lampaiden kasvatukseen. Alueen mannermainen Välimeren ilmasto ja vastakohtainen pinnanmuodostus, jossa vuoret ympäröivät tasaista sisäosaa, suosivat monimuotoista kasvistoa.

    Kastilia ja Leónin lypsyuuhien tuotantojärjestelmä on perustunut laajaperäiseen maanviljelyyn, jossa uuhia on ruokittu yksinomaan tai osittain laiduntamalla ja oljilla. Laitumia on vyöhykkeen mukaan tarvittaessa kasteltu. Maaseutualueiden väestökadon vaikutuksesta alaa on viime vuosikymmeninä kehitetty sisäkasvatuksen suuntaan, mikä on tuonut mukanaan tilakoon muutokset ja tilojen rakennemuutokset, mutta samalla eläinten ruokinnassa hyödynnetään paikallisia luonnonvaroja. Eläinten rehulle on luonteenomaista vähäinen väriaineiden ja tyydyttymättömien rasvahappojen määrä, mikä heijastuu lopulta maitoon, jonka rasva-, kuiva-aine- ja väriainepitoisuus ovat alhaisia, samoin kuin steariini-, öljy- ja rumeenihappojen pitoisuudet. Maidon rakenne ei sen takia ole kovin öljyinen eikä sen väri niin keltainen. Maidosta valmistetulla juustolla on sille ominainen rasvahappoprofiili, joka yhdessä ”Queso Castellanon” kosteuspitoisuuden ja happamuuden kanssa antaa juustolle sen luonteenomaisen ja erottuvan värin.

    Queso Castellano -juuston massa on kiinteä ja tiivis, eikä siinä ole reikiä, vain pieniä koloja. Maku on hienostunut ja voimakas, mutta suuremman kosteuspitoisuuden ja hieman alhaisemman pH:n ansiosta juusto on happamampi suussa kuin muut vastaavat juustot. Tämä johtuu perinteisen valmistusmenetelmän mukaisista puristus- ja kypsytysvaiheista.

    ”Queso Castellano” on erittäin suosittua maalaismarkkinoilla, myymälöissä, marketeissa ja erikoisliikkeissä. Queso Castellano -juuston arvostusta ovat lisänneet myös itsehallintoalueen ravintoloitsijat, jotka ovat sisällyttäneet juuston omaan alueellisten juustojen valikoimaansa ja käyttävät sitä resepteissään. Queso Castellano -juuston kansallinen ja kansainvälinen maine ilmenee lisäksi lukuisissa palkinnoissa, joita sen tuottajat ovat saaneet erittäin arvovaltaisissa kilpailuissa. Palkinnoista voidaan mainita esimerkiksi ”Word Cheese Award” ja ”Cincho”.

    Tuote-eritelmän julkaisutiedot

    (tämän asetuksen 6 artiklan 1 kohdan toinen alakohta)

    http://www.itacyl.es/documents/20143/0/2018_09_25_Q_CASTELLANO_Pliego_de_Condiciones.pdf/8b5f0d9e-0038-97ba-2d1e-f3fa2cacd227


    (1)  EUVL L 343, 14.12.2012, s. 1.


    Alkuun