PERUSTELUT

1.DELEGOIDUN SÄÄDÖKSEN TAUSTA

Tällä komission delegoidulla direktiivillä muutetaan tiettyjen vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta sähkö- ja elektroniikkalaitteissa annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2011/65/EU (uudelleenlaadittu) 1 (nk. RoHS-direktiivi) liitettä III sen mukauttamiseksi tekniikan ja tieteen kehitykseen. Muutos koskee poikkeusta, joka koskee elohopean käyttöä tietyissä käyttötarkoituksissa muissa yleisvalaistukseen tarkoitetuissa suurpainenatriumlampuissa.

RoHS‑direktiivin 4 artiklalla rajoitetaan tiettyjen vaarallisten aineiden käyttöä sähkö- ja elektroniikkalaitteissa. Tällä hetkellä rajoitukset kohdistuvat kymmeneen aineeseen, jotka luetellaan RoHS-direktiivin liitteessä II: lyijy, elohopea, kadmium, kuudenarvoinen kromi, polybromibifenyylit (PBB), polybromidifenyylieetterit (PBDE), bis(2-etyyliheksyyli)ftalaatti (DEHP), butyylibentsyyliftalaatti (BBP), dibutyyliftalaatti (DBP) ja di-isobutyyliftalaatti (DIBP). Liitteissä III ja IV luetellaan sähkö- ja elektroniikkalaitteiden materiaalien ja komponenttien tietyt käyttötarkoitukset, jotka on vapautettu 4 artiklan 1 kohdassa säädetyistä ainerajoituksista.

Direktiivin 5 artiklassa säädetään liitteiden III ja IV tieteen ja tekniikan kehitykseen mukauttamisesta, johon voi sisältyä vapautusten myöntäminen, uusiminen ja peruuttaminen. Direktiivin 5 artiklan 1 kohdan a alakohdan mukaan poikkeuksia saa sisällyttää liitteisiin III ja IV ainoastaan, jos tällainen sisällyttäminen ei vaikuta heikentävästi asetuksen (EY) N:o 1907/2006 (REACH-asetus) 2 mukaiseen ympäristön- ja terveydensuojeluun ja jokin seuraavista edellytyksistä täyttyy: i) aineiden ja materiaalien poistaminen tai korvaaminen suunnittelumuutoksilla tai materiaaleilla ja komponenteilla, jotka eivät edellytä liitteessä II lueteltujen materiaalien tai aineiden käyttöä, on tieteellisistä tai teknisistä syistä mahdoton toteuttaa; ii) korvaavien aineiden luotettavuutta ei pystytä varmistamaan; iii) tai korvaamisesta ympäristölle, terveydelle ja kuluttajien turvallisuudelle aiheutuvat kokonaishaitat ovat todennäköisesti merkittävämpiä kuin siitä ympäristölle, terveydelle ja kuluttajien turvallisuudelle koituvat kokonaishyödyt.

Poikkeuksia ja niiden kestoa koskevissa päätöksissä on otettava huomioon korvaavien aineiden saatavuus ja korvaamisen sosioekonomiset vaikutukset. Poikkeusten kestoa koskevissa päätöksissä on myös huomioitava mahdolliset vaikutukset innovointiin. Poikkeuksen kokonaisvaikutuksiin on sovellettava tarvittaessa elinkaariajattelua.

Lisäksi 5 artiklan 1 kohdan a alakohdassa säädetään, että komissio antaa yksittäisiä delegoituja säädöksiä tiettyihin käyttötarkoituksiin tarkoitettujen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden materiaalien ja komponenttien sisällyttämiseksi liitteissä III ja IV oleviin luetteloihin. Menettely poikkeuksia koskevien hakemusten jättämiselle kuvataan 5 artiklan 3 kohdassa ja liitteessä V.

2.SÄÄDÖKSEN HYVÄKSYMISTÄ EDELTÄNEET KUULEMISET

Komissio vastaanottaa talouden toimijoilta pyyntöjä 3 myöntää tai uusia RoHS-direktiivin 5artiklan 3 kohdan ja liitteen V mukaisia vapautuksia.

Nykyinen liitteessä III oleva poikkeus 4 c sallii elohopean käytön muissa yleisvalaistukseen tarkoitetuissa suurpainenatriumlampuissa (purkausputkea kohti) siten, etteivät seuraavat arvot ylity: 4 c I P ≤ 155 W: 25 mg; 4 c II 155 W < P ≤ 405 W: 30 mg; 4 c III P > 405 W: 40 mg.

Komissio vastaanotti yhden tämän poikkeuksen uusimista koskevan hakemuksen tammikuussa 2015. Hakijat esittivät lähinnä, ettei kyseisen poikkeuksen soveltamisalaan kuuluville käyttötarkoituksille ole saatavilla korvaavia aineita, koska elohopean määrän vähentäminen tai sen pois jättäminen näissä lampuissa johtaa tehon menetykseen 4 . Samat hakijat toimittivat tammikuussa 2020 päivitetyn hakemuksen, jossa elohopeapitoisuutta on alennettu vuoden 2015 hakemukseen verrattuna. RoHS-direktiivin (5 artiklan 5 kohdan toisen alakohdan) vaatimusten mukaisesti poikkeus pysyy voimassa, kunnes komissio tekee uusimista koskevasta hakemuksesta päätöksen.

Arvioidakseen uusimista koskevaa hakemusta komissio käynnisti kesäkuussa 2015 tutkimuksen 5 , joka saatiin päätökseen vuonna 2016 ja jossa tehtiin vaadittava tekninen ja tieteellinen arviointi; arviointiin sisältyi kahdeksan viikkoa kestänyt sidosryhmien verkkokuuleminen 6 . Kyseisessä tutkimuksessa arvioitiin laajalti teknisiä ja tieteellisiä tietoja ja saatuja kannanottoja, mikä dokumentoitiin tutkimusraporttiin. Lisäksi komissio toteutti kaksi täydentävää tutkimusta/päivitystä, joihin sidosryhmät osallistuivat. Vuonna 2019 julkaistussa tutkimuksessa 7 keskityttiin sosioekonomiseen arviointiin ja korvaavien aineiden saatavuuteen, ja tuoreisiin lukuihin ja mallintamiseen perustuva päivitys tehtiin vuonna 2020 8 . Tutkimuksen ja sosioekonomisen arvioinnin päivitysten loppuraportit julkaistiin 9 , ja sidosryhmille ilmoitettiin asiasta.

Komissio kuuli RoHS-direktiivin mukaisia delegoituja säädöksiä käsittelevää jäsenvaltioiden asiantuntijaryhmää asiantuntijakokouksissa 1. syyskuuta 2016, 29. lokakuuta 2018 ja 21. lokakuuta 2019 kerätäkseen jäsenvaltioiden näkemyksiä kaavailluista toimintatavasta arviointien päätelmien mukaisesti. Se suoritti kaikki tarvittavat menettelyvaiheet, jotka liittyvät 5 artiklan 3–7 kohdan mukaisiin ainerajoitusten poikkeuksiin. 10 Neuvostolle ja Euroopan parlamentille ilmoitettiin kaikista toimista.

Loppuraporteissa korostettiin seuraavaa:

·Elohopeaa sisältämättömiä korvaavia aineita on saatavilla järjestelmätasolla (käytettäväksi uusissa valodiodi- eli LED-valaisimissa), mutta ne eivät ole yhteensopivia korvikkeina nykyisissä suurpainenatriumlampuissa (komponentin korvaamista varten). Näin ollen suurpainenatriumlamppujen varhainen käytöstä poistaminen voi johtaa siihen, että nykyisten suurpainenatriumvalaisimien elinkaari lyhenee, mikä ei yleisesti ottaen ole ympäristön etu. Tutkimuksessa tultiin myös siihen tulokseen, että riittävien vaihtoehtojen kehittämiseen tarvitaan vielä aikaa, mistä syystä suositeltiin poikkeuksen uusimista enintään viideksi vuodeksi.

·Suurpainenatriumlamppuja, joiden elohopeapitoisuus on nykyistä tasoa alhaisempi, on saatavilla eri muotoisina ja eri wattitehoissa. Poikkeus olisi siis uusittava alhaisemmalla elohopeapitoisuudella.

Yhteenvetona voidaan todeta, että tieteellisistä ja teknisistä arvioinneista, sidosryhmäkuulemiset mukaan luettuina, kävi yksityiskohtaisesti ilmi, että poikkeusta koskevat kriteerit täyttyvät poikkeuksen 4 c I – III osalta. Arvioinnin tulokset osoittavat myös, että tämän poikkeuksen uusiminen alhaisemmalla elohopeapitoisuudella ei vaikuta heikentävästi REACH-asetuksen mukaiseen ympäristön- ja terveydensuojeluun. Tätä edellytetään direktiivin 2011/65/EU 5 artiklassa.

Delegoidun direktiivin luonnos julkaistiin paremman sääntelyn suuntaviivojen mukaisesti paremman sääntelyn portaalissa, jossa se oli nähtävillä yleistä palautetta varten neljän viikon ajan. Säädösluonnoksesta järjestetyn kuulemisen aikana vastaanotettiin kolme kommenttia. Esitettyjä huomioita tarkasteltiin, mutta muutoksia ei pidetty tarpeellisina.

3.DELEGOIDUN SÄÄDÖKSEN OIKEUDELLINEN SISÄLTÖ

Delegoidulla direktiivillä uusitaan direktiivin 2011/65/EU liitteessä III lueteltu poikkeus 4 c I – III, joka koskee elohopean käyttöä muissa yleisvalaistukseen tarkoitetuissa suurpainenatriumlampuissa. Tietyissä käyttötarkoituksissa sallittua elohopeapitoisuutta alennetaan vastaamaan tekniikan kehitystä tietyissä lampputyypeissä.

Taustatutkimuksiin ja kuulemisiin perustuneessa komission arvioinnissa pääteltiin, että poikkeus täyttää vähintään yhden RoHS-direktiivin 5 artiklan 1 kohdan a alakohdassa säädetyistä kriteereistä, mikä oikeuttaa poikkeuksen uusimisen: elohopeaa ei voida luotettavasti korvata tämän poikkeuksen soveltamisalaan kuuluvissa lamppuluokissa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että poikkeuksen edellytykset täyttyvät ja poikkeus 4 c:n kohdat I – III uusitaan. Arvioinnissa todettiin myös, että teknisen kehityksen vuoksi kunkin poikkeuksen kohdan osalta sallittua elohopeapitoisuutta voidaan alentaa.

Poikkeuksen voimassaolon päättymispäivät vahvistetaan 5 artiklan 2 kohdan ensimmäisen alakohdan mukaisesti. Kuten arvioinnissa pääteltiin, korvaavien aineiden kehitystason vuoksi on perusteltua uusia poikkeusta koskeva viiden vuoden enimmäisvoimassaoloaika. Voimassaoloaikojen ei odoteta vaikuttavan haitallisesti innovointiin.

Oikeudellisena välineenä on delegoitu direktiivi, mikä vastaa pohjasäädöstä eli direktiiviä 2011/65/EU, jonka 5 artiklan 1 kohdan a alakohdassa säädetyt vaatimukset näin erityisesti täytetään.

Delegoidun direktiivin tavoitteena on edistää ihmisten terveyden ja ympäristön suojelua ja lähentää sähkö- ja elektroniikkalaitteiden sisämarkkinoiden toimintaa koskevia säännöksiä sallimalla muutoin kiellettyjen aineiden tietyt käyttötarkoitukset RoHS-direktiivin säännösten ja edellytysten sekä liitteiden III ja IV mukauttamista tieteen ja tekniikan kehitykseen koskevan menettelyn mukaisesti.

Delegoidulla direktiivillä ei ole vaikutuksia EU:n talousarvioon.

KOMISSION DELEGOITU DIREKTIIVI (EU) …/…,

annettu 13.12.2021,

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2011/65/EU liitteen III muuttamisesta sen mukauttamiseksi tieteen ja tekniikan kehitykseen elohopean käyttöä muissa yleisvalaistukseen tarkoitetuissa suurpainenatriumlampuissa koskevan poikkeuksen osalta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon tiettyjen vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta sähkö- ja elektroniikkalaitteissa 8 päivänä kesäkuuta 2011 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2011/65/EU 11 ja erityisesti sen 5 artiklan 1 kohdan a alakohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)Direktiivissä 2011/65/EU edellytetään jäsenvaltioiden varmistavan, etteivät markkinoille saatetut sähkö- ja elektroniikkalaitteet sisällä mainitun direktiivin liitteessä II lueteltuja vaarallisia aineita. Kyseistä rajoitusta ei sovelleta tiettyihin käyttötarkoituksiin, jotka luetellaan kyseisen direktiivin liitteessä III.

(2)Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden eri luokat, joihin direktiiviä 2011/65/EU sovelletaan, luetellaan mainitun direktiivin liitteessä I.

(3)Elohopea on rajoitusten kohteena oleva aine, joka mainitaan direktiivin 2011/65/EU liitteessä II.

(4)Komissio myönsi päätöksellä 2010/571/EU 12 muun muassa elohopean käyttöä muissa yleisvalaistukseen tarkoitetuissa suurpainenatriumlampuissa koskevan poikkeuksen, jäljempänä ’poikkeus’, joka on nyt lueteltu poikkeuksena 4 c I, 4 c II ja 4 c III direktiivin 2011/65/EU liitteessä III. Kyseisen direktiivin 5 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan a alakohdan mukaisesti poikkeuksen voimassaolon oli määrä päättyä 21 päivänä heinäkuuta 2016.

(5)Elohopeaa käytetään suurpainenatriumlampuissa valon värin ja värintoisto-ominaisuuksien vuoksi.

(6)Komissio vastaanotti 15 päivänä tammikuuta 2015 eli direktiivin 2011/65/EU 5 artiklan 5 kohdassa säädetyssä määräajassa poikkeuksen uusimista koskevan hakemuksen, jäljempänä ’uusimista koskeva hakemus’, jota päivitettiin lisätiedoilla 20 päivänä tammikuuta 2020. Direktiivin 2011/65/EU 5 artiklan 5 kohdan mukaan poikkeus on voimassa siihen asti, kun on tehty päätös uusimista koskevasta hakemuksesta.

(7)Uusimista koskevan hakemuksen arvioinnissa, jossa otettiin huomioon korvaavien aineiden saatavuus ja korvaamisen sosioekonomiset vaikutukset, tultiin siihen tulokseen, että elohopean korvaaminen tai poistaminen kyseisissä käyttötarkoituksissa on tällä hetkellä teknisesti mahdotonta. Arvioinnissa todettiin myös, että kyseisissä käyttötarkoituksissa sallittua elohopeapitoisuutta olisi alennettava vastaamaan tiettyjen lampputyyppien markkinoilla tapahtuneita muutoksia. Arviointiin sisältyi direktiivin 2011/65/EU 5 artiklan 7 kohdan mukainen sidosryhmien kuuleminen. Kuulemisen yhteydessä saadut kommentit julkistettiin asiaa koskevalla verkkosivustolla.

(8)Poikkeus on Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1907/2006 13 mukainen eikä näin ollen vaikuta heikentävästi siinä säädettyyn ympäristön- ja terveydensuojeluun.

(9)Näin ollen on aiheellista uusia poikkeus direktiivin 2011/65/EU 5 artiklan 2 kohdan ensimmäisen kohdan mukaisesti saman direktiivin liitteessä III olevien 4 c, 4 c I, 4 c II ja 4 c III kohdan osalta enintään viideksi vuodeksi, koska luotettavia korvaavia aineita ei ole tällä hetkellä saatavilla. Ottaen huomioon tulokset, joita on saatu käynnissä olevista ponnisteluista luotettavan korvaavan aineen löytämiseksi, poikkeuksen voimassaololla tuskin on kielteisiä vaikutuksia innovointiin.

(10)Sen vuoksi direktiiviä 2011/65/EU olisi muutettava,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN DIREKTIIVIN:

1 artikla

Muutetaan direktiivin 2011/65/EU liite III tämän direktiivin liitteen mukaisesti.

2 artikla

1.Jäsenvaltioiden on annettava ja julkaistava tämän direktiivin noudattamisen edellyttämät lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset viimeistään […] päivänä […]kuuta […].[Lisätään päivämäärä, joka on tämän direktiivin voimaantulon jälkeen kuudennen kuukauden viimeinen päivä.] Niiden on viipymättä toimitettava nämä säännökset kirjallisina komissiolle.

Jäsenvaltioiden on sovellettava näitä säännöksiä […] päivästä […]kuuta […].[Lisätään päivämäärä, joka on tämän direktiivin voimaantulon jälkeen kuudennen kuukauden viimeinen päivä + yksi päivä.]

Näissä jäsenvaltioiden antamissa säädöksissä on viitattava tähän direktiiviin tai niihin on liitettävä tällainen viittaus, kun ne virallisesti julkaistaan. Jäsenvaltioiden on säädettävä siitä, miten viittaukset tehdään.

2.Jäsenvaltioiden on toimitettava tässä direktiivissä säännellyistä kysymyksistä antamansa keskeiset kansalliset säännökset kirjallisina komissiolle.

3 artikla

Tämä direktiivi tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

4 artikla

Tämä direktiivi on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty Brysselissä 13.12.2021

   Komission puolesta

   Puheenjohtaja
   Ursula VON DER LEYEN

(1)    EUVL L 174, 1.7.2011, s. 88.
(2)    EUVL L 396, 30.12.2006, s. 1.
(3)    Luettelo on saatavana osoitteessa https://ec.europa.eu/environment/waste/rohs_eee/adaptation_en.htm .
(4)     https://rohs.exemptions.oeko.info/fileadmin/user_upload/RoHS_Pack_9/Exemption_4_c__IIII_/ 4c_LE_RoHS_Exemption_Req_Final.pdf .
(5)    Tutkimuksen loppuraportti on saatavilla osoitteessa https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/a3fdcc8c-4273-11e6-af30-01aa75ed71a1 .
(6)    Kuulemisaika: 21. elokuuta 2015 – 16. lokakuuta 2015, https://rohs.exemptions.oeko.info.
(7)     https://rohs.exemptions.oeko.info/fileadmin/user_upload/reports/FWCW_RoHS_Lamps_SEA_ 20190729_Final.pdf
(8)     https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/f44f2383-dd0a-11ea-adf7-01aa75ed71a1/language-en/format-PDF/source-146144383 , alkaen sivulta 92.
(9)

    https://ec.europa.eu/environment/waste/rohs_eee/studies_rohs1_en.htm .

(10)    Luettelo tarvittavista hallinnollisista vaiheista on saatavilla komission verkkosivustolla . Menettelyn meneillään olevaan vaiheeseen voi tutustua kunkin delegoidun säädöksen luonnoksen osalta delegoituja säädöksiä koskevassa toimielinten välisessä rekisterissä osoitteessa https://webgate.ec.europa.eu/regdel/#/home .
(11)    EUVL L 174, 1.7.2011, s. 88.
(12)    Komission päätös 2010/571/EU, annettu 24 päivänä syyskuuta 2010, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2002/95/EY liitteen muuttamisesta lyijyä, elohopeaa, kadmiumia, kuudenarvoista kromia, polybromibifenyylejä tai polybromidifenyylieettereitä sisältäviä käyttötarkoituksia koskevien poikkeusten osalta liitteen mukauttamiseksi tieteen ja tekniikan kehitykseen (EUVL L 251, 25.9.2010, s. 28).
(13)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1907/2006, annettu 18 päivänä joulukuuta 2006, kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelyistä ja rajoituksista (REACH), Euroopan kemikaaliviraston perustamisesta, direktiivin 1999/45/EY muuttamisesta sekä neuvoston asetuksen (ETY) N:o 793/93, komission asetuksen (EY) N:o 1488/94, neuvoston direktiivin 76/769/ETY ja komission direktiivien 91/155/ETY, 93/67/ETY, 93/105/EY ja 2000/21/EY kumoamisesta (EUVL L 396, 30.12.2006, s. 1).

LIITE

Korvataan direktiivin 2011/65/EU liitteessä III korvataan kohta 4 c, 4 c I, 4 c II ja 4 c III seuraavasti:

Poikkeus

Poikkeuksen soveltamisala ja päivämäärät

”4 c

Elohopea muissa yleisvalaistukseen tarkoitetuissa suurpainenatriumlampuissa purkausputkea kohti enintään:

4 c I

P ≤ 155 W: 20 mg

Päättyy [....]. [Julkaisutoimisto lisää päivämäärän, joka on viisi vuotta sen jälkeen, kun delegoitu direktiivi on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.]

4 c II

155 W < P ≤ 405 W: 25 mg

Päättyy [....]. [Julkaisutoimisto lisää päivämäärän, joka on viisi vuotta sen jälkeen, kun delegoitu direktiivi on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.]

4 c III

P > 405 W: 25 mg

Päättyy [....]. [Julkaisutoimisto lisää päivämäärän, joka on viisi vuotta sen jälkeen, kun delegoitu direktiivi on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.]