KANNANOTTOPYYNTÖ

ALOITE (ilman vaikutustenarviointia)

Tämän asiakirjan tarkoituksena on antaa yleisölle ja sidosryhmille tietoa komissiossa tekeillä olevasta työstä, jotta nämä voivat antaa palautetta ja osallistua tuloksekkaasti kuulemistoimiin.

Pyydämme yleisöä ja sidosryhmiä esittämään näkemyksiään siitä, miten komissio on hahmottanut tarkastelun kohteena olevan ongelman ja sen mahdolliset ratkaisut, sekä antamaan komissiolle asian kannalta merkityksellisiä tietoja, joita niillä mahdollisesti on.

 Tämä asiakirja olisi laadittava mahdollisimman aikaisessa vaiheessa valmisteluprosessia, jotta sidosryhmiltä saatuja tietoja voidaan hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti.

Aloitteen nimi

Strateginen ennakointiraportti 2022 – Vihreän siirtymän ja digitaalisen muutoksen rinnakkaisuuden parempi ymmärtäminen

Vastuupääosasto ja -yksikkö

Euroopan komission pääsihteeristö, yksikkö A5 Kehityksen ennakointi ja strateginen viestintä

Todennäköinen aloitteen tyyppi

Komission tiedonanto

Alustava aikataulu

Vuoden 2022 toinen neljännes

Lisätiedot

https://ec.europa.eu/info/strategy/strategic-planning/strategic-foresight_fi 

A. Poliittinen tausta, ongelmanmääritys ja toissijaisuusperiaatteen soveltaminen

Poliittinen tausta

·Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tavoitteena on tehdä EU:sta oikeudenmukainen ja vauras yhteiskunta, jonka talous on moderni, resurssitehokas ja kilpailukykyinen, jossa kasvihuonekaasujen nettopäästöistä on päästy eroon vuoteen 2050 mennessä ja jossa talouskasvu on erotettu resurssien käytöstä. EU:n digitaalisen muutoksen tavoitteena on tarjota yrityksille ja ihmisille mahdollisuus ihmiskeskeiseen, kestävään ja vauraampaan digitaaliseen tulevaisuuteen. Molempia prosesseja toteutetaan rinnakkain, ja ne vaikuttavat toisiinsa.

·Vihreä siirtymä ja digitaalinen muutos ovat EU:n poliittisen asialistan kärjessä, ja ne muovaavat Eurooppaa ja sen tulevaisuutta.

·Komissio pyrkii lukuisilla aloitteillaan ja selkeillä tavoitteillaan tekemään Euroopasta vihreämmän, digiaikakauteen valmiin ja oikeudenmukaisemman.

·Siirtyminen nykyistä vihreämpään ja digitaalisempaan yhteiskuntaan edellyttää suuntautumista tulevaisuuteen (kohti vuotta 2050) ja perusteellista analyysia vihreän siirtymän ja digitaalisen muutoksen välisistä yhteyksistä ja keinoista niiden vahvistamiseksi. Ennakointi voi tuoda lisäarvoa poliittiseen päätöksentekoon. Ennakoinnilla tarkoitetaan tulevaisuuden tutkimista ja tulevaisuuteen varautumista, ja sen avulla voidaan luoda ja käyttää joukkoälyä jäsennellysti ja järjestelmällisesti niin, että voidaan ennakoida kehityskulkuja ja saada tietoa aloitteita varten.

·Strateginen ennakointiraportti on komission tiedonanto eikä siihen liity muita aloitteita.

Ratkaistava ongelma

Tarkasteltavia kysymyksiä

·Vuoden 2022 strategisessa ennakointiraportissa keskitytään vihreän siirtymän ja digitaalisen muutoksen välisen yhteyden ymmärtämiseen. Raportissa katse suunnataan vuoteen 2050 ja tarkastellaan vihreän siirtymän ja digitaalisen muutoksen välisiä yhteyksiä ja sitä, miten ne voivat vahvistaa toisiaan. Raportissa käsitellään seuraavia kysymyksiä:

·Mitkä ovat keskeiset synergiat ja suurimmat kitkakohdat, jotka johtuvat vihreästä siirtymästä ja digitaalisesta muutoksesta, esimerkiksi sähkö- ja elektroniikkalaiteromu ja digitaalinen hiilijalanjälki?

·Mitkä ovat keskeiset rinnakkaisuuden mahdollistavat teknologiat? Mitkä jatkuvaan digitaaliseen muutokseen liittyvät teknologiat voivat auttaa saavuttamaan Euroopan vihreän kehityksen ohjelmassa asetetut tavoitteet?

·Mikä on esimerkiksi sääntelyn, rahoituksen, käyttäytymismuutosten, yhteiskunnallisen hyväksynnän, osaamisen ja muiden ei-teknologisten tekijöiden merkitys vihreässä siirtymässä ja digitaalisessa muutoksessa?

EU:n toimen perusta (oikeusperusta ja toissijaisuusperiaatteen soveltaminen)

Oikeusperusta

·Oikeusperustaa ei tarvitse määrittää, koska kyseessä ei ole lainsäädäntöaloite.

·Puheenjohtaja Ursula von der Leyen on valtuuttanut varapuheenjohtajan Maroš Šefčovičin johtamaan toimia, joilla vahvistetaan näyttöön perustuvaa päätöksentekokulttuuria komissiossa. Tästä syystä vuotuisten strategisten ennakointiraporttien laatiminen on tärkeää. Strategisia ennakointiraportteja hyödynnetään komission työohjelmissa ja monivuotisessa ohjelmasuunnittelussa sekä tarvittaessa yksittäisissä aloitteissa. Strateginen ennakointi perustuu komission yksiköiden johtamaan osallistavaan ja monialaiseen ennakointiprosessiin, jossa kuullaan jäsenvaltioita (erityisesti EU:n laajuisen ennakointiverkoston kautta) ja käydään keskusteluja EU:n strategian ja politiikan analysointijärjestelmän puitteissa ja myös ulkoisten sidosryhmien kanssa.

EU:n toimen tarve

·Ilmaston ja ympäristön muuttuminen sekä digitalisaatio vaikuttavat merkittävästi talouteen ja eurooppalaisten elämään. Muutoksia tapahtuu kaikilla tasoilla ruohonjuuritason politiikasta globaaleihin valtarakenteisiin. Vuoden 2022 strategisessa ennakointiraportissa esitetään vuoteen 2050 ulottuva analyysi, jolla tuetaan siirtymistä vihreään, digitaaliseen ja oikeudenmukaisempaan Eurooppaan. Näin tuetaan varautumisen kulttuuria ja näyttöön perustuvaa ennakoivaa päätöksentekoa vihreän siirtymän ja digitaalisen muutoksen aloilla.

B. Aloitteen tavoite ja toteutustapa

·Vuoden 2022 strategisen ennakointiraportin tavoitteena on ennen kaikkea ymmärtää paremmin vihreän siirtymän ja digitaalisen muutoksen rinnakkaisuutta. Tätä varten raportti tarjoaa tulevaisuuteen suuntautuvan lähestymistavan sekä niiden synergioihin että suurimpiin kitkakohtiin. Raportissa tarkastellaan vihreää siirtymää ja digitaalista muutosta helpottavia teknologisia keinoja ja pohditaan muiden kuin teknologisten tekijöiden merkitystä.

Todennäköiset vaikutukset

·Kuten aiemmat strategiset ennakointiraportit, vuoden 2022 raportti otetaan huomioon komission työohjelmassa ja monivuotisessa ohjelmasuunnittelussa.

·Raportista on hyötyä myös päätöksentekijöille eri tasoilla, koska siinä esitetään ennakointianalyysi vihreän siirtymän ja digitaalisen muutoksen välisistä yhteyksistä. 

Vaikutustenarviointi

Tarkasteltavia kysymyksiä

·Vuoden 2022 strateginen ennakointiraportti ei ole lainsäädäntöaloite. Raportin on tarkoitus olla hyödyksi EU:n politiikan laadinnassa. Sillä ei panna suoraan täytäntöön EU:n politiikkoja. Sen vuoksi vaikutustenarviointia ei tarvita.

·Koska kyseessä on komission tiedonanto, johon ei liity muita aloitteita, ei myöskään tarvitse pohtia välittömiä täytäntöönpanon esteitä.

Kuulemisstrategia

Tarkasteltavia kysymyksiä

·Vuoden 2022 strategista ennakointiraporttia koskevalla kannanottopyynnöllä voidaan lisätä eri sidosryhmien, kuten elinkeinoelämän ja tutkimusyhteisön tietoisuutta, vihreän siirtymän ja digitaalisen muutoksen rinnakkaisuudesta. Näkemyksiä voi esittää neljän viikon ajan 24 virallisella EU-kielellä: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say_fi 

·Komissio ottaa jäsenvaltiot (EU:n laajuisen ennakointiverkoston kautta) ja muut EU:n toimielimet mukaan ennakointiprosessiin EU:n strategian ja poliittisen analyysin järjestelmän (ESPAS) kautta. Prosessiin voivat osallistua myös ulkopuoliset sidosryhmät, kuten elinkeinoelämän ja tutkimusyhteisön toimijat, ajatushautomot ja muut tahot.

·Euroopan komissio hyödyntää tämän kannanottopyynnön kautta saatuja havaintoja laatiessaan vuoden 2022 strategista ennakointiraporttia.