Euroopan unionin |
FI L-sarja |
2024/1832 |
19.7.2024 |
Yhdistyneiden Kansakuntien merioikeusyleissopimuksen alaisen, merten biologisen monimuotoisuuden suojelua ja kestävää käyttöä kansallisen lainkäyttövallan ulkopuolisilla alueilla koskevan sopimuksen 67 artiklan 2 kohdan mukainen Euroopan unionin toimivaltaa koskeva ilmoitus [2024/1832]
1.
Euroopan unioni, jäljempänä ”unioni”, antaa Yhdistyneiden Kansakuntien merioikeusyleissopimuksen alaisen, merten biologisen monimuotoisuuden suojelua ja kestävää käyttöä kansallisen lainkäyttövallan ulkopuolisilla alueilla koskevan sopimuksen, jäljempänä ”sopimus”, 67 artiklan 2 kohdan mukaisesti seuraavan toimivaltaa koskevan ilmoituksen sopimuksen soveltamisalaan kuuluvissa asioissa.
2.
Unionin jäsenvaltiot ovat Belgian kuningaskunta, Bulgarian tasavalta, Tšekin tasavalta, Tanskan kuningaskunta, Saksan liittotasavalta, Viron tasavalta, Irlanti, Helleenien tasavalta, Espanjan kuningaskunta, Ranskan tasavalta, Kroatian tasavalta, Italian tasavalta, Kyproksen tasavalta, Latvian tasavalta, Liettuan tasavalta, Luxemburgin suurherttuakunta, Unkari, Maltan tasavalta, Alankomaiden kuningaskunta, Itävallan tasavalta, Puolan tasavalta, Portugalin tasavalta, Romania, Slovenian tasavalta, Slovakian tasavalta, Suomen tasavalta sekä Ruotsin kuningaskunta.
3.
Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 3 ja 4 artiklan nojalla unionilla on joissakin asioissa yksinomainen toimivalta ja toisissa asioissa toimivalta on jaettu unionin ja sen jäsenvaltioiden kesken. Euroopan unionista tehdyn sopimuksen (SEU) 4 artiklan 1 kohdan nojalla jäsenvaltioilla on yksinomainen toimivalta kaikissa asioissa, joissa unionille ei ole perussopimuksissa annettu toimivaltaa.
4.
Tältä osin unioni ilmoittaa ensinnäkin, että sillä on SEUT 4 artiklan 2 kohdan e alakohdan nojalla ympäristöalan osalta jäsenvaltioiden kanssa jaettu toimivalta tehdä kansainvälisiä sopimuksia ja panna täytäntöön niistä johtuvat velvoitteet. Tämä koskee seuraavia SEUT 191 artiklan mukaisia tavoitteita:
— |
ympäristön laadun säilyttäminen, suojelu ja parantaminen, |
— |
ihmisten terveyden suojelu, |
— |
luonnonvarojen harkittu ja järkevä käyttö, |
— |
sellaisten toimenpiteiden edistäminen kansainvälisellä tasolla, joilla puututaan alueellisiin tai maailmanlaajuisiin ympäristöongelmiin, ja erityisesti ilmastonmuutoksen torjuminen. |
Asioissa, joiden osalta on annettu unionin sääntöjä, unionilla on yksinomainen toimivalta sopimuksen soveltamisalaan kuuluvissa asioissa vain siltä osin kuin sopimuksen määräykset tai sopimuksen osapuolten konferenssin päätökset voivat vaikuttaa yhteisiin sääntöihin tai muuttaa niiden ulottuvuutta SEUT 3 artiklan 2 kohdassa tarkoitetulla tavalla. Tältä osin sopimuksen tekeminen unionin puolesta ei vaikuta perussopimusten mukaiseen unionin ja sen jäsenvaltioiden väliseen toimivallan jakoon. Tätä ilmoitusta ei etenkään saisi tulkita siten, että siinä käytetään unionin mahdollisuutta käyttää ulkoista toimivaltaansa sopimuksen soveltamisalaan kuuluvilla jaetun toimivallan aloilla siltä osin kuin unioni ei ole vielä käyttänyt tällaista toimivaltaa sisäisesti. Jaetun toimivallan aloilla jäsenvaltiot säilyttävät toimivaltansa siltä osin kuin sopimus ei vaikuta yhteisiin sääntöihin tai muuta niiden ulottuvuutta, mukaan lukien niiden ennakoitavissa oleva tuleva kehitys.
Näin ollen unionin toimivallan laajuutta on arvioitava tapauskohtaisesti sellaisen kattavan ja yksityiskohtaisen analyysin pohjalta, joka koskee sopimuksen ja unionin oikeuden kunkin asiaa koskevan säännöksen suhdetta. Unionin tällaisen toimivallan laajuus ja sen käyttäminen on luonteeltaan jatkuvasti kehittyvää.
5.
Toiseksi unioni ilmoittaa, että sillä on rinnakkainen toimivalta toimien toteuttamiseen seuraavilla aloilla:
— |
tutkimus ja teknologinen kehittäminen, |
— |
kehitysyhteistyö. |
SEUT 4 artiklan 3 kohdan ja 4 artiklan 4 kohdan mukaisesti unionin rinnakkaisen toimivallan käyttäminen ei saa estää jäsenvaltioita käyttämästä omaa toimivaltaansa.
6.
Kolmanneksi unioni ilmoittaa, että sillä on SEUT 3 artiklan 1 kohdan d alakohdan mukaisesti yksinomainen toimivalta meren elollisten luonnonvarojen säilyttämisen osalta osana yhteistä kalastuspolitiikkaa.
7.
Unioni ja sen jäsenvaltiot ovat näin ollen toimivaltaisia tekemään sopimuksen. Se, että unioni tekee sopimuksen, ei rajoita jäsenvaltioiden toimivaltaa sopimuksen ratifioinnin tai hyväksymisen osalta.
8.
Sopimuksen nojalla hyväksyttävien toimenpiteiden osalta unionin toimivalta-alue, johon toimenpide kuuluu, riippuu sopimuksen nojalla hyväksyttävän toimenpiteen pääasiallisen tarkoituksen tai osatekijän sisäisestä arvioinnista sekä unionin vahvistamaan kantaan tarkemmin liittyvistä tavoitteista ja osatekijöistä. Näin ollen unioni ja sen jäsenvaltiot ovat päättäneet sopimuksen 67 artiklan 1 kohdan mukaisesti vastuusta, joka kummankin osalta liittyy niiden sopimuksen mukaisten velvoitteiden täyttämiseen.
9.
Unionille siirretyn toimivallan osalta tämä ilmoitus ei vaikuta perussopimusten alueelliseen soveltamisalaan, ja sitä sovelletaan perussopimuksissa, erityisesti SEUT 355 artiklassa, määrätyin edellytyksin. SEUT 355 artiklan nojalla tätä ilmoitusta ei sovelleta niihin jäsenvaltioiden merentakaisiin maihin eikä alueisiin, joilla perussopimuksia ei sovelleta, eikä se vaikuta kyseisten jäsenvaltioiden sopimuksen perusteella näiden merentakaisten maiden tai alueiden puolesta ja eduksi mahdollisesti antamiin säädöksiin tai lausuntoihin.
10.
Unioni ilmoittaa tallettajalle kaikista toimivaltansa laajuuden olennaisista muutoksista sopimuksen 67 artiklan 2 kohdan mukaisesti.
ELI: http://data.europa.eu/eli/declar/2024/1832/oj
ISSN 1977-0812 (electronic edition)