ISSN 1977-0812

Euroopan unionin

virallinen lehti

L 079I

European flag  

Suomenkielinen laitos

Lainsäädäntö

62. vuosikerta
21. maaliskuu 2019


Sisältö

 

I   Lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset

Sivu

 

 

ASETUKSET

 

*

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/452, annettu 19 päivänä maaliskuuta 2019, unioniin tulevien ulkomaisten suorien sijoitusten seurantaan tarkoitettujen puitteiden perustamisesta

1

FI

Säädökset, joiden otsikot on painettu laihalla kirjasintyypillä, ovat maatalouspolitiikan alaan kuuluvia juoksevien asioiden hoitoon liityviä säädöksiä, joiden voimassaoloaika on yleensä rajoitettu.

Kaikkien muiden säädösten otsikot on painettu lihavalla kirjasintyypillä ja merkitty tähdellä.


I Lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset

ASETUKSET

21.3.2019   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

LI 79/1


EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EU) 2019/452,

annettu 19 päivänä maaliskuuta 2019,

unioniin tulevien ulkomaisten suorien sijoitusten seurantaan tarkoitettujen puitteiden perustamisesta

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 207 artiklan 2 kohdan,

ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sen jälkeen kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,

ottavat huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon (1),

ottavat huomioon alueiden komitean lausunnon (2),

noudattavat tavallista lainsäätämisjärjestystä (3),

sekä katsovat seuraavaa:

(1)

Ulkomaiset suorat sijoitukset myötävaikuttavat unionin kasvuun vahvistamalla kilpailukykyä, luomalla työpaikkoja ja mittakaavaetuja, tuomalla mukanaan pääomaa, teknologiaa, innovointia ja asiantuntemusta sekä avaamalla uusia markkinoita unionin vientiä varten. Ne tukevat Euroopan investointiohjelman tavoitteita ja edistävät muita unionin hankkeita ja ohjelmia.

(2)

Euroopan unionista tehdyn sopimuksen (SEU) 3 artiklan 5 kohdassa tarkennetaan, että unioni vaalii ja puolustaa arvojaan ja etujaan kansainvälisissä suhteissaan ja edistää osaltaan kansalaistensa suojelua. Lisäksi unionissa ja jäsenvaltioissa on avoin investointiympäristö, joka on kirjattu Euroopan unionin toiminnasta tehtyyn sopimukseen (SEUT) ja sisällytetty unionin ja sen jäsenvaltioiden kansainvälisiin sitoumuksiin, jotka koskevat ulkomaisia suoria sijoituksia.

(3)

Maailman kauppajärjestössä (WTO), Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestössä sekä kolmansien maiden kanssa tehdyissä kauppa- ja investointisopimuksissa tehtyjen kansainvälisten sitoumusten nojalla unionin ja jäsenvaltioiden on mahdollista hyväksyä ulkomaisiin suoriin sijoituksiin liittyviä rajoittavia toimenpiteitä turvallisuuteen tai yleiseen järjestykseen liittyvistä syistä tiettyjen vaatimusten mukaisesti. Tällä asetuksella perustetut puitteet liittyvät unioniin tehtäviin ulkomaisiin suoriin sijoituksiin. Ulkomaille tehtäviä sijoituksia ja pääsyä kolmansien maiden markkinoille säännellään muilla kauppa- ja investointipolitiikan välineillä.

(4)

Tämä asetus ei rajoita jäsenvaltioiden oikeutta poiketa pääomien vapaasta liikkuvuudesta SEUT 65 artiklan 1 kohdan b alakohdan mukaisesti. Useat jäsenvaltiot ovat toteuttaneet toimenpiteitä, joilla ne voivat rajoittaa tällaista liikkuvuutta yleisen järjestyksen tai yleisen turvallisuuden perusteella. Nämä toimenpiteet heijastelevat jäsenvaltioiden tavoitteita ja huolenaiheita ulkomaisten suorien sijoitusten suhteen, ja niiden tuloksena voi olla useita soveltamisalaltaan ja menettelyiltään erilaisia mekanismeja. Jäsenvaltiot, jotka haluavat ottaa käyttöön tällaisia mekanismeja tulevaisuudessa, voisivat ottaa huomioon jo olemassa olevien mekanismien toiminnan, kokemukset niistä ja niitä koskevat parhaat käytännöt.

(5)

Unionin tasolla ei ole tällä hetkellä kattavia puitteita, joilla ulkomaisia suoria sijoituksia voitaisiin seurata turvallisuuteen tai yleiseen järjestykseen liittyvistä syistä, vaikka unionin tärkeimmät kauppakumppanit ovat jo kehittäneet vastaavia puitteita.

(6)

Ulkomaiset suorat sijoitukset kuuluvat yhteisen kauppapolitiikan alaan. SEUT 3 artiklan 1 kohdan e alakohdan mukaisesti unionilla on yksinomainen toimivalta yhteisen kauppapolitiikan alalla.

(7)

On tärkeää tarjota oikeusvarmuus jäsenvaltioiden turvallisuuteen ja yleiseen järjestykseen perustuville seurantamekanismeille ja varmistaa unionin laajuinen koordinaatio ja yhteistyö, joka koskee turvallisuuteen tai yleiseen järjestykseen todennäköisesti vaikuttavien ulkomaisten suorien sijoitusten seurantaa. Kyseisillä yhteisillä puitteilla ei rajoiteta jäsenvaltioiden yksinomaista vastuuta taata kansallinen turvallisuutensa SEU 4 artiklan 2 kohdan mukaisesti. Niillä ei myöskään rajoiteta jäsenvaltioiden keskeisten turvallisuusetujen turvaamista SEUT 346 artiklan mukaisesti.

(8)

Ulkomaisten suorien sijoitusten seurantaan ja yhteistyöhön tarkoitetuissa puitteissa olisi tarjottava jäsenvaltioille ja komissiolle keinot puuttua turvallisuuteen tai yleiseen järjestykseen liittyviin riskeihin kattavalla tavalla ja mukautua muuttuviin olosuhteisiin niin, että samalla säilytetään tarvittava joustavuus, jotta jäsenvaltiot voivat seurata ulkomaisia suoria sijoituksia turvallisuuteen ja yleiseen järjestykseen liittyvistä syistä ottaen huomioon yksilölliset tilanteet ja kansalliset erityispiirteet. Päätös seurantamekanismin perustamisesta tai tietyn ulkomaisen suoran sijoituksen seurannasta on edelleen yksinomaan asianomaisen jäsenvaltion vastuulla.

(9)

Tämän asetuksen olisi katettava laaja joukko sijoituksia, joilla luodaan tai pidetään yllä pysyviä ja suoria yhteyksiä kolmansista maista tulevien sijoittajien, myös valtiollisten toimijoiden, ja jäsenvaltioissa taloudellista toimintaa harjoittavien yritysten välillä. Sen ei olisi kuitenkaan katettava arvopaperisijoituksia.

(10)

Jäsenvaltioiden, joilla on käytössä seurantamekanismi, olisi säädettävä unionin oikeutta noudattaen tarvittavista toimenpiteistä, jotta niiden seurantamekanismien ja seurantapäätösten kiertäminen voidaan estää. Tämän olisi katettava sijoitukset, jotka tehdään unionin sisältä keinotekoisin järjestelyin, jotka eivät kuvasta taloudellisia realiteetteja ja joilla kierretään seurantamekanismeja ja seurantapäätöksiä, jos sijoittaja on viime kädessä kolmannen maan luonnollisen henkilön tai yrityksen omistuksessa tai määräysvallassa. Tällä ei rajoiteta SEUT-sopimukseen kirjattua sijoittautumisvapautta eikä pääoman vapaata liikkuvuutta.

(11)

Jäsenvaltioilla olisi oltava mahdollisuus arvioida ulkomaisen sijoittajan omistusrakenteen tai keskeisten ominaispiirteiden huomattavista muutoksista koituvia riskejä turvallisuudelle tai yleiselle järjestykselle.

(12)

On aiheellista säätää sellaisten tekijöiden luettelosta, jotka voitaisiin ottaa huomioon määritettäessä, vaikuttaako ulkomainen suora sijoitus todennäköisesti turvallisuuteen tai yleiseen järjestykseen, jotta voidaan ohjeistaa jäsenvaltioita ja komissiota tämän asetuksen soveltamisessa. Kyseinen luettelo parantaa myös jäsenvaltioiden seurantamekanismien avoimuutta sellaisten sijoittajien kannalta, jotka harkitsevat tai ovat tehneet ulkomaisia suoria sijoituksia unioniin. Luettelon tekijöistä, jotka voisivat vaikuttaa turvallisuuteen tai yleiseen järjestykseen, olisi edelleen oltava ei-tyhjentävä.

(13)

Määrittäessään sitä, voiko ulkomainen suora sijoitus vaikuttaa turvallisuuteen tai yleiseen järjestykseen, jäsenvaltioilla ja komissiolla olisi oltava mahdollisuus ottaa huomioon kaikki asiaan liittyvät tekijät, mukaan luettuna vaikutukset kriittiseen infrastruktuuriin, teknologiaan (myös kehitystä vauhdittavaan keskeiseen teknologiaan) ja tuotantopanoksiin, jotka ovat keskeisiä turvallisuuden tai yleisen järjestyksen ylläpitämisen kannalta ja joiden häiriöillä, puutteilla, menetyksellä tai tuhoutumisella olisi merkittävää vaikutusta johonkin jäsenvaltioon tai unioniin. Tältä osin jäsenvaltioilla ja komissiolla olisi myös oltava mahdollisuus ottaa huomioon ulkomaisen suoran sijoituksen tausta ja olosuhteet, erityisesti se, onko ulkomainen sijoittaja suoraan tai välillisesti – esimerkiksi merkittävän rahoituksen, tuet mukaan luettuna, kautta – kolmannen maan hallituksen määräysvallassa tai toteuttaako se valtiojohtoisia ulkoisia hankkeita tai ohjelmia.

(14)

Tarvittaessa jäsenvaltiot tai komissio voivat ottaa huomioon asiaankuuluvat tiedot, jotka on saatu taloudellisilta toimijoilta, kansalaisyhteiskunnan järjestöiltä tai työmarkkinaosapuolilta, kuten ammattiliitoilta, ja jotka liittyvät ulkomaisiin suoriin sijoituksiin, jotka todennäköisesti vaikuttavat turvallisuuteen tai yleiseen järjestykseen.

(15)

On aiheellista säätää jäsenvaltion toteuttamaan ulkomaisten suorien sijoitusten seurantaan sovellettavien puitteiden keskeisistä tekijöistä, jotta sijoittajat, komissio ja muut jäsenvaltiot ymmärtävät paremmin, miten sijoituksia todennäköisesti seurataan. Näihin tekijöihin olisi sisällyttävä ainakin seurannan aikataulut ja ulkomaisten sijoittajien mahdollisuus hakea muutosta seurantapäätöksiin. Seurantamekanismeihin liittyvien sääntöjen ja menettelyjen olisi oltava avoimia, eikä niissä saisi syrjiä joitakin kolmansia maita.

(16)

Olisi perustettava mekanismi, joka antaa jäsenvaltioille mahdollisuuden tehdä yhteistyötä ja antaa toisilleen apua, jos yhteen jäsenvaltioon tehty ulkomainen suora sijoitus voisi vaikuttaa muiden jäsenvaltioiden turvallisuuteen tai yleiseen järjestykseen. Jäsenvaltioilla olisi oltava mahdollisuus esittää kommentteja jäsenvaltiolle, johon tällainen sijoitus on suunniteltu tehtäväksi tai tehty riippumatta siitä, onko kyseisellä jäsenvaltiolla käytössä seurantamekanismi tai onko tällainen sijoitus seurannan kohteena. Jäsenvaltioiden esittämät tietopyynnöt, vastaukset ja kommentit olisi toimitettava myös komissiolle. Komissiolla olisi myös oltava mahdollisuus tapauksen mukaan antaa SEUT 288 artiklassa tarkoitettu lausunto jäsenvaltiolle, johon sijoitus on suunniteltu tehtäväksi tai tehty. Jäsenvaltiolla olisi myös oltava mahdollisuus pyytää komissiota antamaan lausunto tai muita jäsenvaltioita esittämään kommentteja sen alueella tapahtuvasta ulkomaisesta suorasta sijoituksesta.

(17)

Kun jäsenvaltio saa kommentteja toisilta jäsenvaltioilta tai komission lausunnon, sen olisi otettava tällaiset kommentit tai tällainen lausunto asianmukaisesti huomioon, tarvittaessa oman kansallisen lainsäädäntönsä mahdollistamilla toimenpiteillä tai laajemmin politiikkansa laatimisessa SEU 4 artiklan 3 kohdassa määrätyn vilpittömän yhteistyön periaatteen mukaisesti.

Lopullinen päätös, joka koskee mitä tahansa seurannan kohteena olevaa ulkomaista suoraa sijoitusta tai mitä tahansa toimenpidettä liittyen ulkomaiseen suoraan sijoitukseen, joka ei ole seurannan kohteena, on edelleen yksinomaan sen jäsenvaltion vastuulla, johon ulkomainen suora sijoitus on suunniteltu tehtäväksi tai tehty.

(18)

Yhteistyömekanismia olisi käytettävä ainoastaan turvallisuuden tai yleisen järjestyksen turvaamiseen. Tämän vuoksi jäsenvaltioiden olisi perusteltava asianmukaisesti kaikki tietopyynnöt, jotka koskevat yksittäisiä ulkomaisia suoria sijoituksia toiseen jäsenvaltioon sekä kaikki kommentit, joita ne osoittavat kyseiselle jäsenvaltiolle. Samoja vaatimuksia olisi sovellettava komission esittäessä tietopyynnön yksittäisestä ulkomaisesta suorasta sijoituksesta tai sen antaessa lausunnon jäsenvaltiolle. Näiden vaatimusten noudattaminen on tärkeää myös tilanteissa, joissa jäsenvaltion sijoittaja kilpailee kolmansien maiden sijoittajien kanssa sijoituksen tekemisestä toiseen jäsenvaltioon, kuten omaisuuserien hankkimisesta.

(19)

Lisäksi komissiolla olisi oltava turvallisuuteen tai yleiseen järjestykseen liittyvistä syistä mahdollisuus antaa SEUT 288 artiklassa tarkoitettu lausunto ulkomaisista suorista sijoituksista, jotka todennäköisesti vaikuttavat unionin etua koskeviin hankkeisiin ja ohjelmiin. Näin komissiolla olisi käytössään väline, jolla se voi suojata hankkeita ja ohjelmia, jotka palvelevat unionin etua kokonaisuudessaan ja joilla on merkittävä vaikutus sen talouskasvuun, työllisyyteen ja kilpailukykyyn. Erityisesti olisi otettava huomioon hankkeet tai ohjelmat, joihin liittyy merkittävää unionin rahoitusta tai jotka on perustettu kriittistä infrastruktuuria, kriittistä teknologiaa tai kriittisiä tuotantopanoksia koskevalla unionin lainsäädännöllä. Kyseiset unionin etua koskevat hankkeet tai ohjelmat olisi lueteltava tässä asetuksessa. Lausunto, joka osoitetaan jäsenvaltiolle, olisi myös lähetettävä samanaikaisesti muille jäsenvaltioille.

Jäsenvaltion olisi otettava komission lausunto mahdollisimman tarkasti huomioon tarvittaessa oman kansallisen lainsäädäntönsä mahdollistamilla toimenpiteillä tai laajemmin politiikkansa laatimisessa ja toimitettava komissiolle selitys, jos se ei noudata kyseistä lausuntoa, SEU 4 artiklan 3 kohdassa tarkoitetun vilpittömän yhteistyön periaatteen mukaisesti. Lopullinen päätös, joka koskee mitä tahansa seurannan kohteena olevaa ulkomaista suoraa sijoitusta tai mitä tahansa toimenpidettä liittyen ulkomaiseen suoraan sijoitukseen, joka ei ole seurannan kohteena, on edelleen yksinomaan sen jäsenvaltion vastuulla, johon ulkomainen suora sijoitus on suunniteltu tehtäväksi tai tehty.

(20)

Jotta voitaisiin ottaa huomioon unionin etua koskeviin hankkeisiin ja ohjelmiin liittyvä kehitys, komissiolle olisi siirrettävä valta hyväksyä SEUT 290 artiklan mukaisesti säädösvallan siirron nojalla annettavia delegoituja säädöksiä, jotka koskevat muutoksia tämän asetuksen liitteessä esitettyyn unionin etuja koskevien hankkeiden ja ohjelmien luetteloon. On erityisen tärkeää, että komissio asiaa valmistellessaan toteuttaa asianmukaiset kuulemiset, myös asiantuntijatasolla, ja että nämä kuulemiset toteutetaan paremmasta lainsäädännöstä 13 päivänä huhtikuuta 2016 tehdyssä toimielinten välisessä sopimuksessa (4) vahvistettujen periaatteiden mukaisesti. Jotta voitaisiin erityisesti varmistaa tasavertainen osallistuminen delegoitujen säädösten valmisteluun, Euroopan parlamentille ja neuvostolle toimitetaan kaikki asiakirjat samaan aikaan kuin jäsenvaltioiden asiantuntijoille, ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asiantuntijoilla on järjestelmällisesti oikeus osallistua komission asiantuntijaryhmien kokouksiin, joissa valmistellaan delegoituja säädöksiä.

(21)

Jotta jäsenvaltiot voisivat tarjota suurempaa varmuutta sijoittajille, niillä olisi oltava mahdollisuus esittää kommentteja ja komissiolla olisi oltava mahdollisuus antaa lausunto tehdyistä sijoituksista, jotka eivät ole seurannan kohteena, enintään 15 kuukauden kuluessa ulkomaisen suoran sijoituksen tekemisestä. Yhteistyömekanismia ei olisi sovellettava ulkomaisiin suoriin sijoituksiin, jotka on tehty ennen 10 päivää huhtikuuta 2019.

(22)

Jäsenvaltioiden olisi ilmoitettava komissiolle seurantamekanismeistaan ja niihin tehdyistä muutoksista ja raportoitava vuosittain seurantamekanismiensa soveltamisesta, myös päätöksistä, joilla ulkomaiset suorat sijoitukset sallitaan, kielletään tai niihin kohdistetaan ehtoja tai riskejä vähentäviä toimenpiteitä, sekä päätöksistä, jotka koskevat ulkomaisia suoria sijoituksia, jotka todennäköisesti vaikuttavat unionin etua koskeviin hankkeisiin tai ohjelmiin. Kaikkien jäsenvaltioiden olisi raportoitava alueellaan tehdyistä ulkomaisista suorista sijoituksista käytettävissään olevien tietojen perusteella. Jotta jäsenvaltioiden toimittamien tietojen laatu ja vertailukelpoisuus paranisivat ja ilmoitus- ja raportointivelvollisuuksien täyttäminen helpottuisi, komission olisi tarjottava tarpeen mukaan käyttöön vakiomuotoisia lomakkeita ottaen huomioon muun muassa asiaankuuluvat lomakkeet, joita käytetään Eurostatille raportoitaessa.

(23)

Jotta yhteistyömekanismin tehokas toiminta voidaan taata, on myös tärkeää varmistaa vähimmäistason tiedot ja koordinointi kaikissa jäsenvaltioissa niiden ulkomaisten suorien sijoitusten osalta, jotka kuuluvat tämän asetuksen soveltamisalaan. Jäsenvaltioiden olisi asetettava kyseiset tiedot saataville ulkomaisista suorista sijoituksista, jotka ovat seurannan kohteena, sekä pyydettäessä myös muista ulkomaisista suorista sijoituksista. Asiaankuuluviin tietoihin olisi sisällyttävä esimerkiksi ulkomaisen sijoittajan omistusrakenne ja suunnitellun tai tehdyn sijoituksen rahoitus, mukaan luettuna mahdollisuuksien mukaan tiedot kolmansien maiden myöntämistä tuista. Jäsenvaltioiden olisi pyrittävä toimittamaan tarkkoja, ymmärrettäviä ja luotettavia tietoja.

(24)

Jos jäsenvaltio, johon ulkomainen suora sijoitus on suunniteltu tehtäväksi tai tehty, esittää pyynnön, asianomaisen ulkomaisen sijoittajan tai yrityksen olisi annettava pyydetyt tiedot. Poikkeustapauksissa, joissa jäsenvaltio ei pysty ponnisteluistaan huolimatta saamaan tällaisia tietoja, sen on viipymättä tiedotettava asiasta asianomaisille jäsenvaltioille tai komissiolle. Tällaisissa tapauksissa olisi oltava mahdollista, että kaikki yhteistyömekanismin puitteissa annetut muiden jäsenvaltioiden kommentit tai komission lausunnot esitetään niiden käytettävissä olevien tietojen perusteella.

(25)

Kun jäsenvaltiot toimittavat pyydettyjä tietoja, niiden on noudatettava unionin oikeutta ja unionin oikeuden mukaista kansallista lainsäädäntöä.

(26)

Viestintää ja yhteistyötä jäsenvaltioiden ja unionin tasolla olisi vahvistettava perustamalla yhteyspiste kuhunkin jäsenvaltioon ja komissioon tämän asetuksen täytäntöön panemiseksi.

(27)

Jäsenvaltioiden ja komission perustamat yhteyspisteet olisi sijoitettava asianmukaisesti asianomaiseen hallintoon, ja niiden henkilöstön olisi oltava pätevää ja toimivallan riittävää koordinaatiomekanismin mukaisten tehtävien suorittamiseksi ja luottamuksellisen tiedon asianmukaisen käsittelyn varmistamiseksi.

(28)

Kokonaisvaltaisen ja tehokkaan politiikan laatimista ja täytäntöönpanoa olisi tuettava Euroopan unioniin tulevien ulkomaisten suorien sijoitusten seurantaa käsittelevällä 29 päivänä marraskuuta 2017 annetulla komission päätöksellä (5) perustetulla komission asiantuntijaryhmällä, jonka jäsenet olisivat jäsenvaltioiden edustajia. Tämän ryhmän olisi keskusteltava erityisesti kysymyksistä, jotka liittyvät ulkomaisten suorien sijoitusten seurantaan, jaettava parhaita käytäntöjä ja kokemuksia sekä vaihdettava näkemyksiä ulkomaisiin suoriin sijoituksiin liittyvistä kehityssuuntauksista ja yhteisistä huolenaiheista. Komission olisi harkittava sitä, että se pyytää ryhmältä neuvoja järjestelmää koskevista kysymyksistä, jotka liittyvät tämän asetuksen täytäntöönpanoon. Komission olisi kuultava asiantuntijaryhmää luonnoksista delegoiduiksi säädöksiksi paremmasta lainsäädännöstä 13 päivänä huhtikuuta 2016 tehdyssä toimielinten välisessä sopimuksessa vahvistettujen periaatteiden mukaisesti.

(29)

Jäsenvaltioita ja komissiota olisi rohkaistava yhteistyöhön samanmielisten kolmansien maiden vastuuviranomaisten kanssa kysymyksissä, jotka liittyvät turvallisuuteen tai yleiseen järjestykseen todennäköisesti vaikuttavien ulkomaisten suorien sijoitusten seurantaan. Tällaisen hallinnollisen yhteistyön tavoitteena olisi oltava se, että tehostetaan jäsenvaltioiden toteuttaman ulkomaisten suorien sijoitusten seurannan puitteita ja tämän asetuksen mukaista jäsenvaltioiden ja komission välistä yhteistyötä. Komissiolla olisi oltava myös mahdollisuus seurata seurantamekanismeihin liittyvää kehitystä kolmansissa maissa.

(30)

Jäsenvaltioiden ja komission olisi toteutettava kaikki tarvittavat toimenpiteet luottamuksellisten tietojen suojaamiseksi erityisesti komission päätöksen (EU, Euratom) 2015/443 (6), komission päätöksen (EU, Euratom) 2015/444 (7) ja Euroopan unionin edun vuoksi vaihdettujen turvallisuusluokiteltujen tietojen suojaamisesta tehdyn neuvostossa kokoontuneiden Euroopan unionin jäsenvaltioiden välisen sopimuksen (8) mukaisesti. Tähän sisältyy erityisesti velvollisuus olla alentamatta tai poistamatta turvallisuusluokitellun tiedon turvallisuusluokkaa ilman tietojen luovuttajan kirjallista ennakkosuostumusta (9). Viranomaisten olisi käsiteltävä luottamuksellisina kaikkia arkaluonteisia turvallisuusluokittelemattomia tietoja tai tietoja, jotka annetaan luottamuksellisesti.

(31)

Jos henkilötietoja käsitellään tämän asetuksen nojalla, niitä olisi käsiteltävä henkilötietojen suojaa koskevien sääntöjen mukaisesti. Yhteyspisteiden ja jäsenvaltioissa olevien muiden toimijoiden olisi käsiteltävä henkilötietoja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/679 (10) mukaisesti. Komission olisi käsiteltävä henkilötietoja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2018/1725 (11) mukaisesti.

(32)

Komission olisi laadittava muun muassa kaikkien jäsenvaltioiden toimittamien vuosikertomusten perusteella ja niiden sisältämien tiettyjen tietojen luottamuksellisuutta asianmukaisesti kunnioittaen vuotuinen kertomus tämän asetuksen täytäntöönpanosta sekä toimitettava se Euroopan parlamentille ja neuvostolle. Kertomus olisi julkistettava avoimuuden lisäämiseksi.

(33)

Euroopan parlamentilla olisi oltava mahdollisuus kutsua komissio asiasta vastaavan valiokuntansa kokoukseen esittelemään ja selvittämään järjestelmää koskevia kysymyksiä, jotka liittyvät tämän asetuksen täytäntöönpanoon.

(34)

Komission olisi arvioitava tämän asetuksen toimivuutta ja vaikuttavuutta ja esitettävä Euroopan parlamentille ja neuvostolle kertomus viimeistään 12 päivänä lokakuuta 2023 ja sen jälkeen joka viides vuosi. Kertomukseen olisi sisällyttävä arvio siitä, tarvitseeko tätä asetusta muuttaa. Jos kertomuksessa ehdotetaan tämän asetuksen muuttamista, siihen voidaan liittää lainsäädäntöehdotus.

(35)

Asetuksen täytäntöönpanossa unionissa ja jäsenvaltioissa olisi noudatettava asiaa koskevia vaatimuksia, joita on asetettu rajoittavien toimenpiteiden käyttöönotolle turvallisuuteen ja yleiseen järjestykseen liittyvistä syistä WTO:n sopimuksissa, mukaan lukien erityisesti palvelukaupan yleissopimuksen (GATS) XIV artiklan a kohta ja XIV a artikla (12). Siinä olisi myös noudatettava unionin oikeutta ja sitoumuksia, jotka on tehty muissa kauppa- ja investointisopimuksissa, joissa unioni tai jäsenvaltiot ovat osapuolina, ja kauppa- ja investointijärjestelyissä, joihin unioni tai jäsenvaltiot ovat liittyneet.

(36)

Jos ulkomainen suora sijoitus muodostaa keskittymän, joka kuuluu neuvoston asetuksen (EY) N:o 139/2004 (13) soveltamisalaan, tämän asetuksen soveltamisella ei olisi rajoitettava asetuksen (EY) N:o 139/2004 21 artiklan 4 kohdan soveltamista. Tätä asetusta ja asetuksen (EY) N:o 139/2004 21 artiklan 4 kohtaa olisi sovellettava johdonmukaisesti. Jos näiden kahden asetuksen soveltamisalat ovat päällekkäiset, tämän asetuksen 1 artiklassa säädettyjä seurantaa koskevia perusteita ja asetuksen (EY) N:o 139/2004 21 artiklan 4 kohdan kolmannessa alakohdassa tarkoitettua oikeutettujen etujen käsitettä olisi tulkittava johdonmukaisesti, sanotun kuitenkaan rajoittamatta sen arvioimista, ovatko näiden etujen suojaamiseen tarkoitetut kansalliset toimenpiteet yhteensopivia unionin oikeuden yleisten periaatteiden ja muiden säännöksien kanssa.

(37)

Tällä asetuksella ei vaikuteta unionin sääntöihin, jotka koskevat rahoitusalalla tapahtuvaan määräosuuden hankintaan sovellettavaa toiminnan vakauden arviointia, sillä se pysyy erillisenä menettelynä, jolla on tietty tavoite (14).

(38)

Tämä asetus on johdonmukainen muiden alakohtaisessa unionin oikeudessa vahvistettujen ilmoitus- ja seurantamenettelyjen kanssa, eikä sillä rajoiteta niiden soveltamista,

OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Kohde ja soveltamisala

1.   Tällä asetuksella perustetaan puitteet unioniin tulevien ulkomaisten suorien sijoitusten seurannalle, jota jäsenvaltiot toteuttavat turvallisuuteen tai yleiseen järjestykseen liittyvistä syistä, ja jäsenvaltioiden väliselle sekä jäsenvaltioiden ja komission väliselle yhteistyömekanismille liittyen sellaisiin ulkomaisiin suoriin sijoituksiin, jotka todennäköisesti vaikuttavat turvallisuuteen tai yleiseen järjestykseen. Siinä annetaan komissiolle mahdollisuus antaa lausuntoja tällaisista sijoituksista.

2.   Tällä asetuksella ei rajoiteta SEU 4 artiklan 2 kohdassa määrättyä kunkin jäsenvaltion yksinomaista vastuuta kansallisesta turvallisuudestaan eikä kunkin jäsenvaltion oikeutta turvata keskeiset turvallisuusetunsa SEUT 346 artiklan mukaisesti.

3.   Mikään tässä asetuksessa ei rajoita kunkin jäsenvaltion oikeutta päättää jonkin tietyn ulkomaisen suoran sijoituksen seurannasta tai seurannan toteuttamatta jättämisestä tämän asetuksen puitteissa.

2 artikla

Määritelmät

Tässä asetuksessa tarkoitetaan:

1)

’ulkomaisella suoralla sijoituksella’ mitä tahansa ulkomaisen sijoittajan tekemää sijoitusta, jonka tarkoituksena on luoda tai pitää yllä pysyviä ja suoria yhteyksiä ulkomaisen sijoittajan ja sen yrittäjän tai yrityksen välillä, jonka käyttöön pääoma annetaan taloudellisen toiminnan harjoittamista varten jossakin jäsenvaltiossa, mukaan luettuna sijoitukset, jotka mahdollistavat tosiasiallisen osallistumisen taloudellista toimintaa harjoittavan yhtiön johtamiseen tai määräysvallan käyttämiseen;

2)

’ulkomaisella sijoittajalla’ kolmannen maan luonnollista henkilöä tai kolmannen maan yritystä, joka aikoo tehdä tai on tehnyt ulkomaisen suoran sijoituksen;

3)

’seurannalla’ menettelyä, jonka avulla on mahdollista arvioida, tutkia, valtuuttaa, asettaa ehdolliseksi, kieltää tai kumota ulkomaisia suoria sijoituksia;

4)

’seurantamekanismilla’ yleisesti sovellettavaa välinettä, kuten lakia tai asetusta, ja siihen liittyviä hallinnollisia vaatimuksia, täytäntöönpanosääntöjä tai -ohjeita, joissa asetetaan ehdot, edellytykset ja menettelyt ulkomaisten suorien sijoitusten arvioimiseksi, tutkimiseksi, valtuuttamiseksi, ehdolliseksi asettamiseksi, kieltämiseksi tai kumoamiseksi turvallisuuteen tai yleiseen järjestykseen liittyvistä syistä;

5)

’seurannan kohteena olevalla ulkomaisella suoralla sijoituksella’ ulkomaista suoraa sijoitusta, joka on seurantamekanismin mukaisen virallisen arvioinnin tai tutkimuksen kohteena;

6)

’seurantapäätöksellä’ toimenpidettä, joka on hyväksytty sovellettaessa seurantamekanismia;

7)

’kolmannen maan yrityksellä’ yritystä, joka on muodostettu tai muutoin organisoitu jonkin kolmannen maan lakien mukaisesti.

3 artikla

Jäsenvaltioiden seurantamekanismit

1.   Tämän asetuksen mukaisesti jäsenvaltiot voivat pitää voimassa, muuttaa tai hyväksyä mekanismeja ulkomaisten suorien sijoitusten seuraamiseksi alueellaan turvallisuuteen tai yleiseen järjestykseen liittyvistä syistä.

2.   Seurantamekanismeihin liittyvien sääntöjen ja menettelyjen, mukaan lukien asiaankuuluvat aikataulut, on oltava avoimia, eikä niissä saa syrjiä joitakin kolmansia maita. Jäsenvaltioiden on erityisesti vahvistettava seurannan käynnistävät olosuhteet, seurannan perusteet sekä sovellettavat yksityiskohtaiset menettelysäännöt.

3.   Jäsenvaltioiden on sovellettava seurantamekanismiensa mukaisia aikatauluja. Seurantamekanismien on annettava jäsenvaltioille mahdollisuus ottaa huomioon 6 ja 7 artiklassa tarkoitetut muiden jäsenvaltioiden kommentit ja 6, 7 ja 8 artiklassa tarkoitetut komission lausunnot.

4.   Seurantaa toteuttavalle jäsenvaltiolle annettuja luottamuksellisia tietoja, mukaan luettuna kaupallisesti arkaluonteiset tiedot, on suojattava.

5.   Asianomaisilla ulkomaisilla sijoittajilla ja asianomaisilla yrityksillä on oltava mahdollisuus hakea muutosta kansallisten viranomaisten tekemiin seurantapäätöksiin.

6.   Jäsenvaltioiden, joilla on käytössä seurantamekanismi, on pidettävä voimassa, muutettava tai toteutettava toimenpiteitä, jotka ovat tarpeen seurantamekanismin ja seurantapäätösten kiertämisen havaitsemiseksi ja estämiseksi.

7.   Jäsenvaltioiden on ilmoitettava komissiolle olemassa olevista seurantamekanismeistaan viimeistään 10 päivänä toukokuuta 2019. Jäsenvaltioiden on ilmoitettava komissiolle kaikista uusista hyväksytyistä seurantamekanismeista tai olemassa olevan seurantamekanismin muutoksista 30 päivän kuluessa uuden hyväksytyn seurantamekanismin voimaantulosta tai olemassa olevan seurantamekanismin muutosten voimaantulosta.

8.   Komissio julkaisee luettelon jäsenvaltioiden seurantamekanismeista viimeistään kolmen kuukauden kuluttua 7 kohdassa tarkoitettujen ilmoitusten vastaanottamisesta. Komissio pitää tämän luettelon ajan tasalla.

4 artikla

Tekijät, jotka jäsenvaltiot tai komissio voivat ottaa huomioon

1.   Määrittäessään sitä, vaikuttaako ulkomainen suora sijoitus todennäköisesti turvallisuuteen tai yleiseen järjestykseen, jäsenvaltiot ja komissio voivat ottaa huomioon sen mahdolliset vaikutukset muun muassa seuraaviin:

a)

kriittinen infrastruktuuri, olipa se fyysistä tai virtuaalista, mukaan luettuina energia-, liikenne-, vesi-, terveys-, viestintä-, tiedotusväline-, tietojenkäsittely- tai tietojentallennus-, ilmailu- ja avaruus-, puolustus-, vaali- tai finanssi-infrastruktuuri ja uhanalaiset kohteet, sekä maa ja kiinteistöt, jotka ovat ratkaisevan tärkeitä tällaisen infrastruktuurin käyttämiselle;

b)

kriittiset teknologiat ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 428/2009 (15) 2 artiklan 1 kohdassa tarkoitetut kaksikäyttötuotteet, mukaan luettuina tekoäly, robotiikka, puolijohteet, kyberturvallisuus, ilmailu ja avaruus, puolustus, energian varastointi, kvantti- ja ydinteknologia sekä nanoteknologia ja bioteknologia;

c)

kriittisten tuotantopanosten toimitukset, mukaan lukien energia tai raaka-aineet, sekä elintarviketurva;

d)

pääsy arkaluonteisiin tietoihin, mukaan lukien henkilötiedot, tai kyky hallita tällaisia tietoja; tai

e)

tiedotusvälineiden vapaus ja moniarvoisuus.

2.   Määrittäessään sitä, vaikuttaako ulkomainen suora sijoitus todennäköisesti turvallisuuteen tai yleiseen järjestykseen, jäsenvaltiot ja komissio voivat myös ottaa huomioon erityisesti seuraavat seikat:

a)

onko ulkomainen sijoittaja hallituksen suorassa tai epäsuorassa määräysvallassa, mukaan lukien kolmannen maan valtion elimet tai asevoimat, myös omistusrakenteen tai merkittävän rahoituksen kautta;

b)

onko ulkomainen sijoittaja jo ollut mukana toiminnassa, joka on vaikuttanut jäsenvaltion turvallisuuteen tai yleiseen järjestykseen; tai

c)

onko olemassa vakavaa riskiä, että ulkomainen sijoittaja harjoittaa laitonta tai rikollista toimintaa.

5 artikla

Vuotuinen raportointi

1.   Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle vuosittain viimeistään 31 päivänä maaliskuuta vuosikertomus, joka kattaa edellisen kalenterivuoden ja sisältää yhdistetyt tiedot niiden alueella tehdyistä ulkomaisista suorista sijoituksista niiden käytettävissä olevien tietojen perusteella sekä yhdistetyt tiedot pyynnöistä, jotka on saatu muista jäsenvaltioista 6 artiklan 6 kohdan ja 7 artiklan 5 kohdan nojalla.

2.   Jäsenvaltioiden, joilla on voimassa seurantamekanismeja, on toimitettava kultakin raportointikaudelta 1 kohdassa tarkoitettujen tietojen lisäksi yhdistetyt tiedot seurantamekanismiensa soveltamisesta.

3.   Komissio toimittaa vuosittain Euroopan parlamentille ja neuvostolle kertomuksen tämän asetuksen täytäntöönpanosta. Kyseinen kertomus julkistetaan.

4.   Euroopan parlamentti voi kutsua komission asiasta vastaavan valiokuntansa kokoukseen esittelemään ja selvittämään järjestelmää koskevia kysymyksiä, jotka liittyvät tämän asetuksen täytäntöönpanoon.

6 artikla

Yhteistyömekanismi, joka liittyy seurannan kohteena oleviin ulkomaisiin suoriin sijoituksiin

1.   Jäsenvaltioiden on annettava komissiolle ja muille jäsenvaltioille tiedoksi kaikki alueellaan seurannan kohteena olevat ulkomaiset suorat sijoitukset antamalla tämän asetuksen 9 artiklan 2 kohdassa tarkoitetut tiedot mahdollisimman pian. Tiedoksianto voi sisältää luettelon jäsenvaltioista, joiden turvallisuuteen tai yleiseen järjestykseen katsotaan todennäköisesti kohdistuvan vaikutuksia. Seurantaa toteuttavan jäsenvaltion on osana tiedoksiantoa tapauksen mukaan pyrittävä ilmoittamaan, kuuluuko sen mielestä seurannan kohteena oleva ulkomainen suora sijoitus todennäköisesti asetuksen (EY) N:o 139/2004 soveltamisalaan.

2.   Jos jäsenvaltio katsoo, että toisessa jäsenvaltiossa seurannan kohteena oleva ulkomainen suora sijoitus todennäköisesti vaikuttaa sen turvallisuuteen tai yleiseen järjestykseen, tai sillä on tällaisen seurannan kannalta olennaista tietoa, se voi esittää kommentteja seurantaa toteuttavalle jäsenvaltiolle. Kommentteja esittävän jäsenvaltion on lähetettävä kyseiset kommentit samanaikaisesti komissiolle.

Komissio antaa tiedoksi muille jäsenvaltioille, että kommentteja on esitetty.

3.   Jos komissio katsoo, että seurannan kohteena oleva ulkomainen suora sijoitus vaikuttaa todennäköisesti useamman kuin yhden jäsenvaltion turvallisuuteen tai yleiseen järjestykseen, tai sillä on kyseiseen ulkomaiseen suoraan sijoitukseen liittyvää olennaista tietoa, se voi antaa lausunnon, joka on osoitettu seurantaa toteuttavalle jäsenvaltiolle. Komissio voi antaa lausunnon siitä riippumatta, ovatko muut jäsenvaltiot esittäneet kommentteja. Komissio voi antaa lausunnon muiden jäsenvaltioiden esitettyä kommentteja. Jos se on perusteltua, komissio antaa tällaisen lausunnon, kun ainakin kolmasosa jäsenvaltioista on katsonut, että ulkomainen suora sijoitus todennäköisesti vaikuttaa niiden turvallisuuteen tai yleiseen järjestykseen.

Komissio antaa tiedoksi muille jäsenvaltioille, että lausunto on annettu.

4.   Jäsenvaltio, joka aiheellisesti katsoo, että ulkomainen suora sijoitus sen alueella todennäköisesti vaikuttaa sen turvallisuuteen tai yleiseen järjestykseen, voi pyytää komissiota antamaan lausunnon tai muita jäsenvaltioita esittämään kommentteja.

5.   Edellä 2 kohdassa tarkoitettujen kommenttien ja 3 kohdassa tarkoitettujen lausuntojen on oltava asianmukaisesti perusteltuja.

6.   Viimeistään 15 vuorokauden kuluttua 1 kohdassa tarkoitettujen tietojen vastaanottamisesta muut jäsenvaltiot ja komissio antavat seurantaa toteuttavalle jäsenvaltiolle tiedoksi aikomuksensa esittää 2 kohdan mukaisia kommentteja tai 3 kohdan mukaisen lausunnon. Tiedoksianto voi sisältää pyynnön saada 1 kohdassa tarkoitettuja tietoja täydentäviä lisätietoja.

Kaikki lisätietopyynnöt on perusteltava asianmukaisesti, niiden on rajoituttava 2 kohdan mukaisten kommenttien esittämiseksi tai 3 kohdan mukaisen lausunnon antamiseksi välttämättömiin tietoihin, niiden on oltava oikeasuhtaisia pyynnön tarkoitukseen nähden eivätkä ne saa olla kohtuuttoman raskaita seurantaa toteuttavan jäsenvaltion kannalta. Jäsenvaltioiden esittämät tietopyynnöt ja vastaukset on lähetettävä samanaikaisesti komissiolle.

7.   Edellä 2 kohdassa tarkoitetut kommentit tai 3 kohdassa tarkoitetut lausunnot osoitetaan seurantaa toteuttavalle jäsenvaltiolle ja lähetetään sille kohtuullisessa ajassa ja joka tapauksessa viimeistään 35 vuorokauden kuluessa 1 kohdassa tarkoitettujen tietojen vastaanottamisesta.

Sen estämättä, mitä ensimmäisessä alakohdassa säädetään, jos lisätietoja on pyydetty 6 kohdan mukaisesti, tällaiset kommentit ja lausunnot on esitettävä viimeistään 20 vuorokauden kuluttua lisätietojen tai 9 artiklan 5 kohdan mukaisen tiedonannon vastaanottamisesta.

Sen estämättä, mitä 6 kohdassa säädetään, komissio voi muiden jäsenvaltioiden kommentit vastaanotettuaan antaa lausunnon mahdollisuuksien mukaan tässä kohdassa tarkoitettujen määräaikojen puitteissa ja joka tapauksessa viimeistään viiden vuorokauden kuluttua kyseisten määräaikojen umpeutumisesta.

8.   Jos seurantaa toteuttava jäsenvaltio poikkeuksellisesti katsoo, että sen turvallisuus tai yleinen järjestys vaativat välittömiä toimia, sen on annettava tiedoksi muille jäsenvaltioille ja komissiolle aikomuksensa tehdä seurantapäätös ennen 7 kohdassa tarkoitettujen määräaikojen umpeutumista ja perusteltava asianmukaisesti tarve välittömille toimille. Muut jäsenvaltiot ja komissio pyrkivät esittämään kommentteja tai antamaan lausunnon viipymättä.

9.   Seurantaa toteuttavan jäsenvaltion on otettava asianmukaisesti huomioon 2 kohdassa tarkoitetut muiden jäsenvaltioiden kommentit ja 3 kohdassa tarkoitettu komission lausunto. Lopullisen seurantapäätöksen tekee seurantaa toteuttava jäsenvaltio.

10.   Tämän artiklan mukainen yhteistyö tapahtuu 11 artiklan mukaisesti perustettujen yhteyspisteiden kautta.

7 artikla

Yhteistyömekanismi, joka liittyy sellaisiin ulkomaisiin suoriin sijoituksiin, jotka eivät ole seurannan kohteena

1.   Jos jäsenvaltio katsoo, että toiseen jäsenvaltioon suunniteltu tai tehty ulkomainen suora sijoitus, joka ei ole seurannan kohteena kyseisessä jäsenvaltiossa, todennäköisesti vaikuttaa sen turvallisuuteen tai yleiseen järjestykseen, tai jäsenvaltiolla on kyseiseen ulkomaiseen suoraan sijoitukseen liittyvää olennaista tietoa, se voi esittää kommentteja kyseiselle toiselle jäsenvaltiolle. Kommentteja esittävän jäsenvaltion on lähetettävä nämä kommentit samanaikaisesti komissiolle.

Komissio antaa tiedoksi muille jäsenvaltioille, että kommentteja on esitetty.

2.   Jos komissio katsoo, että jäsenvaltioon suunniteltu tai tehty ulkomainen suora sijoitus, joka ei ole seurannan kohteena kyseisessä jäsenvaltiossa, vaikuttaa todennäköisesti useamman kuin yhden jäsenvaltion turvallisuuteen tai yleiseen järjestykseen, tai jos komissiolla on kyseiseen ulkomaiseen suoraan sijoitukseen liittyvää olennaista tietoa, se voi antaa sille jäsenvaltiolle osoitetun lausunnon, johon ulkomainen suora sijoitus on suunniteltu tehtäväksi tai tehty. Komissio voi antaa lausunnon siitä riippumatta, ovatko muut jäsenvaltiot esittäneet kommentteja. Komissio voi antaa lausunnon muiden jäsenvaltioiden esitettyä kommentteja. Jos se on perusteltua, komissio antaa tällaisen lausunnon, kun ainakin kolmasosa jäsenvaltioista on katsonut, että ulkomainen suora sijoitus todennäköisesti vaikuttaa niiden turvallisuuteen tai yleiseen järjestykseen.

Komissio antaa tiedoksi muille jäsenvaltioille, että lausunto on annettu.

3.   Jäsenvaltio, joka aiheellisesti katsoo, että ulkomainen suora sijoitus sen alueella todennäköisesti vaikuttaa sen turvallisuuteen tai yleiseen järjestykseen, voi pyytää komissiota antamaan lausunnon tai muita jäsenvaltioita esittämään kommentteja.

4.   Edellä 1 kohdassa tarkoitettujen kommenttien ja 2 kohdassa tarkoitettujen lausuntojen on oltava asianmukaisesti perusteltuja.

5.   Jos jäsenvaltio tai komissio katsoo, että ulkomainen suora sijoitus, joka ei ole seurannan kohteena, todennäköisesti vaikuttaa 1 tai 2 kohdassa tarkoitettuun turvallisuuteen tai yleiseen järjestykseen, se voi pyytää jäsenvaltiolta, johon ulkomainen suora sijoitus on suunniteltu tehtäväksi tai tehty, 9 artiklassa tarkoitettuja tietoja.

Kaikki tietopyynnöt on perusteltava asianmukaisesti, niiden on rajoituttava 1 kohdan mukaisten kommenttien esittämiseksi tai 2 kohdan mukaisen lausunnon antamiseksi välttämättömiin tietoihin, niiden on oltava oikeasuhtaisia pyynnön tarkoitukseen nähden eivätkä ne saa olla kohtuuttoman raskaita jäsenvaltiolle, johon ulkomainen suora sijoitus on suunniteltu tehtäväksi tai tehty.

Jäsenvaltioiden esittämät tietopyynnöt ja vastaukset on lähetettävä samanaikaisesti komissiolle.

6.   Edellä olevan 1 kohdan mukaiset kommentit tai 2 kohdan mukaiset lausunnot on osoitettava sille jäsenvaltiolle, johon ulkomainen suora sijoitus on suunniteltu tehtäväksi tai tehty, ja lähetettävä sille kohtuullisessa ajassa ja joka tapauksessa viimeistään 35 vuorokauden kuluttua 5 kohdassa tarkoitettujen tietojen tai 9 artiklan 5 kohdan mukaisen tiedonannon vastaanottamisesta. Jos komissio antaa lausunnon muilta jäsenvaltioilta saatujen kommenttien jälkeen, komissiolla on 15 vuorokautta lisäaikaa kyseisen lausunnon antamista varten.

7.   Jäsenvaltion, johon ulkomainen suora sijoitus on suunniteltu tehtäväksi tai tehty, on otettava asianmukaisesti huomioon muiden jäsenvaltioiden esittämät kommentit ja komission lausunto.

8.   Jäsenvaltiot voivat esittää 1 kohdan mukaisia kommentteja ja komissio voi esittää 2 kohdan mukaisen lausunnon viimeistään 15 kuukauden kuluttua ulkomaisen suoran sijoituksen tekemisestä.

9.   Tämän artiklan mukainen yhteistyö tapahtuu 11 artiklan mukaisesti perustettujen yhteyspisteiden kautta.

10.   Tätä artiklaa ei sovelleta ulkomaisiin suoriin sijoituksiin, jotka on tehty ennen 10 päivää huhtikuuta 2019.

8 artikla

Ulkomaiset suorat sijoitukset, jotka todennäköisesti vaikuttavat unionin etua koskeviin hankkeisiin tai ohjelmiin

1.   Jos komissio katsoo, että ulkomainen suora sijoitus vaikuttaa todennäköisesti unionin etua koskeviin hankkeisiin tai ohjelmiin turvallisuuteen tai yleiseen järjestykseen liittyvistä syistä, se voi antaa sille jäsenvaltiolle osoitetun lausunnon, johon ulkomainen suora sijoitus on suunniteltu tehtäväksi tai tehty.

2.   Sovelletaan soveltuvilta osin 6 ja 7 artiklan mukaisia menettelyjä seuraavin muutoksin:

a)

osana 6 artiklan 1 kohdassa tarkoitettua tiedonantoa tai 6 artiklan 2 kohdassa ja 7 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuja kommentteja jäsenvaltio voi ilmoittaa, katsooko se ulkomaisen suoran sijoituksen todennäköisesti vaikuttavan unionin etua koskeviin hankkeisiin tai ohjelmiin;

b)

komission lausunto on lähetettävä muille jäsenvaltioille;

c)

jäsenvaltion, johon ulkomainen suora sijoitus on suunniteltu tehtäväksi tai tehty, on otettava mahdollisimman tarkasti huomioon komission lausunto ja toimitettava komissiolle selitys, jos sen lausuntoa ei noudateta.

3.   Tätä artiklaa sovellettaessa unionin etua koskeviin hankkeisiin tai ohjelmiin sisältyvät ne hankkeet ja ohjelmat, joihin liittyy merkittävä määrä tai osuus unionin rahoitusta tai jotka kuuluvat turvallisuuden tai yleisen järjestyksen kannalta olennaista kriittistä infrastruktuuria, kriittistä teknologiaa tai kriittisiä tuotantopanoksia koskevan unionin oikeuden piiriin. Liitteessä on luettelo hankkeista ja ohjelmista, jotka koskevat unionin etua.

4.   Komissio hyväksyy delegoituja säädöksiä 16 artiklan mukaisesti muuttaakseen luetteloa hankkeista ja ohjelmista, jotka koskevat unionin etua.

9 artikla

Tietovaatimukset

1.   Jäsenvaltioiden on varmistettava, että 6 artiklan 1 kohdan nojalla tiedoksi annetut tai komission ja muiden jäsenvaltioiden 6 artiklan 6 kohdan ja 7 artiklan 5 kohdan nojalla pyytämät tiedot asetetaan komission ja pyynnön esittäneiden jäsenvaltioiden saataville ilman aiheetonta viivytystä.

2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitettuihin tietoihin on kuuluttava:

a)

ulkomaisen sijoittajan ja sen yrityksen, johon ulkomainen suora sijoitus on suunniteltu tehtäväksi tai tehty, omistusrakenne, mukaan luettuna tiedot tosiasiallisesta sijoittajasta ja osuus pääomasta;

b)

ulkomaisen suoran sijoituksen arvioitu arvo;

c)

ulkomaisen sijoittajan ja sen yrityksen, johon ulkomainen suora sijoitus on suunniteltu tehtäväksi tai tehty, tuotteet, palvelut ja liiketoiminta;

d)

jäsenvaltiot, joissa ulkomainen sijoittaja ja se yritys, johon ulkomainen suora sijoitus on suunniteltu tehtäväksi tai tehty, harjoittavat asiaankuuluvaa liiketoimintaa;

e)

sijoituksen rahoitus ja sen alkuperä parhaiden jäsenvaltion käytettävissä olevien tietojen perusteella;

f)

päivämäärä, jolloin ulkomainen suora sijoitus on suunniteltu tehtäväksi tai tehty.

3.   Jäsenvaltioiden on pyrittävä toimittamaan 1 ja 2 kohdissa tarkoitettuja tietoja täydentävät lisätiedot, jos niitä on saatavilla, pyynnön esittäneelle jäsenvaltiolle ja komissiolle ilman aiheetonta viivytystä.

4.   Jäsenvaltio, johon ulkomainen suora sijoitus on suunniteltu tehtäväksi tai tehty, voi pyytää ulkomaista sijoittajaa tai yritystä, johon ulkomainen suora sijoitus on suunniteltu tehtäväksi tai tehty, toimittamaan 2 kohdassa tarkoitetut tiedot. Ulkomaisen sijoittajan tai asianomaisen yrityksen on toimitettava pyydetyt tiedot ilman aiheetonta viivytystä.

5.   Jäsenvaltion on ilmoitettava komissiolle ja toisille asianomaisille jäsenvaltioille viipymättä, jos se ei poikkeustapauksessa pysty ponnisteluistaan huolimatta saamaan 1 kohdassa tarkoitettuja tietoja. Kyseisen jäsenvaltion on ilmoituksessa perusteltava asianmukaisesti syyt sille, ettei se toimita kyseisiä tietoja, ja annettava selitys pyydettyjen tietojen saamiseksi toteutetuista ponnisteluista, joihin kuuluu 4 kohdan mukainen pyyntö.

Jos tietoja ei toimiteta, muiden jäsenvaltioiden antamat huomautukset tai komission antamat kommentit voivat perustua niiden käytettävissä oleviin tietoihin.

10 artikla

Toimitettujen tietojen luottamuksellisuus

1.   Tätä asetusta sovellettaessa saatuja tietoja saa käyttää vain siihen tarkoitukseen, jota varten ne on pyydetty.

2.   Jäsenvaltiot ja komissio varmistavat tätä asetusta sovellettaessa hankittujen tietojen luottamuksellisuuden suojan unionin oikeuden ja asiaa koskevan kansallisen lainsäädännön mukaisesti.

3.   Jäsenvaltio ja komissio varmistavat, ettei tämän asetuksen mukaisesti annettujen tai vaihdettujen turvallisuusluokiteltujen tietojen turvallisuusluokkaa alenneta tai poisteta ilman tietojen luovuttajan kirjallista ennakkosuostumusta.

11 artikla

Yhteyspisteet

1.   Jokaisen jäsenvaltion ja komission on perustettava yhteyspiste tämän asetuksen täytäntöön panemiseksi. Jäsenvaltioiden ja komission on otettava näihin yhteyspisteisiin yhteyttä kaikissa tämän asetuksen täytäntöönpanoon liittyvissä kysymyksissä.

2.   Komissio asettaa saataville turvallisen ja salatun järjestelmän yhteyspisteiden välisen suoran yhteistyön ja tiedonvaihdon tukemiseksi.

12 artikla

Euroopan unioniin tulevien ulkomaisten suorien sijoitusten seurantaa käsittelevä asiantuntijaryhmä

Euroopan unioniin tulevien ulkomaisten suorien sijoitusten seurantaa käsittelevä asiantuntijaryhmä, joka tarjoaa komissiolle neuvontaa ja asiantuntemusta, keskustelee edelleen kysymyksistä, jotka liittyvät ulkomaisten suorien sijoitusten seurantaan, jakaa parhaita käytäntöjä ja kokemuksia sekä vaihtaa näkemyksiä ulkomaisiin suoriin sijoituksiin liittyvistä kehityssuuntauksista ja yhteisistä huolenaiheista. Komissio myös harkitsee neuvojen pyytämistä kyseiseltä ryhmältä järjestelmää koskevissa kysymyksissä, jotka liittyvät tämän asetuksen täytäntöönpanoon.

Kyseisessä ryhmässä käytävät keskustelut ovat luottamuksellisia.

13 artikla

Kansainvälinen yhteistyö

Jäsenvaltiot ja komissio voivat tehdä yhteistyötä kolmansien maiden vastuuviranomaisten kanssa kysymyksissä, jotka liittyvät turvallisuuden ja yleisen järjestyksen perusteella toteutettavaan ulkomaisten suorien sijoitusten seurantaan.

14 artikla

Henkilötietojen käsittely

1.   Jos henkilötietoja käsitellään tämän asetuksen nojalla, niitä on käsiteltävä asetuksen (EU) 2016/679 ja asetuksen (EU) 2018/1725 mukaisesti ja ainoastaan siltä osin kuin se on tarpeen, jotta jäsenvaltiot voivat seurata ulkomaisia suoria sijoituksia, ja tässä asetuksessa säädetyn yhteistyön tehokkuuden varmistamiseksi.

2.   Tämän asetuksen täytäntöönpanoon liittyviä henkilötietoja säilytetään ainoastaan sen ajan, joka on tarpeen niiden päämäärien saavuttamiseksi, joita varten henkilötiedot on kerätty.

15 artikla

Arviointi

1.   Komissio arvioi tämän asetuksen toimivuutta ja vaikuttavuutta ja esittää Euroopan parlamentille ja neuvostolle kertomuksen viimeistään 12 päivänä lokakuuta 2023 ja sen jälkeen joka viides vuosi. Jäsenvaltioiden on osallistuttava tähän ja tarvittaessa toimitettava komissiolle kertomuksen laatimista varten tarvittavat lisätiedot.

2.   Jos kertomuksessa suositellaan tämän asetuksen muuttamista, siihen voidaan liittää asianmukainen lainsäädäntöehdotus.

16 artikla

Siirretyn säädösvallan käyttäminen

1.   Komissiolle siirrettyä valtaa antaa delegoituja säädöksiä koskevat tässä artiklassa säädetyt edellytykset.

2.   Siirretään komissiolle 10 päivästä huhtikuuta 2019 määräämättömäksi ajaksi 8 artiklan 4 kohdassa tarkoitettu valta antaa delegoituja säädöksiä.

3.   Euroopan parlamentti tai neuvosto voi milloin tahansa peruuttaa 8 artiklan 4 kohdassa tarkoitetun säädösvallan siirron. Peruuttamispäätöksellä lopetetaan tuossa päätöksessä mainittu säädösvallan siirto. Peruuttaminen tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona sitä koskeva päätös julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä, tai jonakin myöhempänä, kyseisessä päätöksessä mainittuna päivänä. Peruuttamispäätös ei vaikuta jo voimassa olevien delegoitujen säädösten pätevyyteen.

4.   Ennen kuin komissio hyväksyy delegoidun säädöksen, se kuulee kunkin jäsenvaltion nimeämiä asiantuntijoita paremmasta lainsäädännöstä 13 päivänä huhtikuuta 2016 tehdyssä toimielinten välisessä sopimuksessa vahvistettujen periaatteiden mukaisesti.

5.   Heti kun komissio on antanut delegoidun säädöksen, komissio antaa sen tiedoksi yhtäaikaisesti Euroopan parlamentille ja neuvostolle.

6.   Edellä olevan 8 artiklan 4 kohdan nojalla annettu delegoitu säädös tulee voimaan ainoastaan, jos Euroopan parlamentti tai neuvosto ei ole kahden kuukauden kuluessa siitä, kun asianomainen säädös on annettu tiedoksi Euroopan parlamentille ja neuvostolle, ilmaissut vastustavansa sitä tai jos sekä Euroopan parlamentti että neuvosto ovat ennen mainitun määräajan päättymistä ilmoittaneet komissiolle, että ne eivät vastusta säädöstä. Euroopan parlamentin tai neuvoston aloitteesta tätä määräaikaa jatketaan kahdella kuukaudella.

17 artikla

Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tätä asetusta sovelletaan 11 päivästä lokakuuta 2020.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 19 päivänä maaliskuuta 2019.

Euroopan parlamentin puolesta

Puhemies

A. TAJANI

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

G. CIAMBA


(1)  EUVL C 262, 25.7.2018, s. 94.

(2)  EUVL C 247, 13.7.2018, s. 28.

(3)  Euroopan parlamentin kanta, vahvistettu 14. helmikuuta 2019 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä), ja neuvoston päätös, tehty 5. maaliskuuta 2019.

(4)  EUVL L 123, 12.5.2016, s. 1.

(5)  Komission päätös, annettu 29 päivänä marraskuuta 2017, Euroopan unioniin tulevien ulkomaisten suorien sijoitusten seurantaa käsittelevän asiantuntijaryhmän perustamisesta (ei julkaistu virallisessa lehdessä), C(2017) 7866 final.

(6)  Komission päätös (EU, Euratom) 2015/443, annettu 13 päivänä maaliskuuta 2015, turvallisuudesta komissiossa (EUVL L 72, 17.3.2015, s. 41).

(7)  Komission päätös (EU, Euratom) 2015/444, annettu 13 päivänä maaliskuuta 2015, EU:n turvallisuusluokiteltujen tietojen suojaamista koskevista säännöistä (EUVL L 72, 17.3.2015, s. 53).

(8)  EUVL C 202, 8.7.2011, s. 13.

(9)  Euroopan unionin edun vuoksi vaihdettujen turvallisuusluokiteltujen tietojen suojaamisesta tehdyn neuvostossa kokoontuneiden Euroopan unionin jäsenvaltioiden välisen sopimuksen 4 artiklan 1 kohdan a alakohta ja päätöksen (EU, Euratom) 2015/444 4 artiklan 2 kohta.

(10)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/679, annettu 27 päivänä huhtikuuta 2016, luonnollisten henkilöiden suojelusta henkilötietojen käsittelyssä sekä näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta ja direktiivin 95/46/EY kumoamisesta (yleinen tietosuoja-asetus) (EUVL L 119, 4.5.2016, s. 1).

(11)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2018/1725, annettu 23 päivänä lokakuuta 2018, luonnollisten henkilöiden suojelusta unionin toimielinten, elinten ja laitosten suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä ja näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta sekä asetuksen (EY) N:o 45/2001 ja päätöksen N:o 1247/2002/EY kumoamisesta (EUVL L 295, 21.11.2018, s. 39).

(12)  EYVL L 336, 23.12.1994, s. 191.

(13)  Neuvoston asetus (EY) N:o 139/2004, annettu 20 päivänä tammikuuta 2004, yrityskeskittymien valvonnasta (EUVL L 24, 29.1.2004, s. 1).

(14)  Sellaisena kuin se on otettu käyttöön seuraavilla säädöksillä: Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2013/36/EU, annettu 26 päivänä kesäkuuta 2013, oikeudesta harjoittaa luottolaitostoimintaa ja luottolaitosten ja sijoituspalveluyritysten vakavaraisuusvalvonnasta, direktiivin 2002/87/EY muuttamisesta sekä direktiivien 2006/48/EY ja 2006/49/EY kumoamisesta (EUVL L 176, 27.6.2013, s. 338); Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2009/138/EY, annettu 25 päivänä marraskuuta 2009, vakuutus- ja jälleenvakuutustoiminnan aloittamisesta ja harjoittamisesta (Solvenssi II) (EUVL L 335, 17.12.2009, s. 1); Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/65/EU, annettu 15 päivänä toukokuuta 2014, rahoitusvälineiden markkinoista sekä direktiivin 2002/92/EY ja direktiivin 2011/61/EU muuttamisesta (EUVL L 173, 12.6.2014, s. 349).

(15)  Neuvoston asetus (EY) N:o 428/2009, annettu 5 päivänä toukokuuta 2009, kaksikäyttötuotteiden vientiä, siirtoa, välitystä ja kauttakulkua koskevan yhteisön valvontajärjestelmän perustamisesta (EUVL L 134, 29.5.2009, s. 1).


LIITE

Luettelo 8 artiklan 3 kohdassa tarkoitetuista hankkeista ja ohjelmista, jotka koskevat unionin etua

1.   Eurooppalaiset GNSS-ohjelmat (Galileo ja EGNOS):

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1285/2013, annettu 11 päivänä joulukuuta 2013, Euroopan satelliittinavigointijärjestelmien toteuttamisesta ja käytöstä sekä neuvoston asetuksen (EY) N:o 876/2002 ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 683/2008 kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 1).

2.   Copernicus:

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 377/2014, annettu 3 päivänä huhtikuuta 2014, Copernicus-ohjelman perustamisesta ja asetuksen (EU) N:o 911/2010 kumoamisesta (EUVL L 122, 24.4.2014, s. 44).

3.   Horisontti 2020:

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1291/2013, annettu 11 päivänä joulukuuta 2013, tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelmasta ”Horisontti 2020” (2014–2020) ja päätöksen N:o 1982/2006/EY (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 104), kumoamisesta; myös siihen sisältyvät toimet, jotka liittyvät kehitystä vauhdittavaan keskeiseen teknologiaan, kuten tekoälyyn, robotiikkaan, puolijohteisiin ja kyberturvallisuuteen.

4.   Euroopan laajuiset liikenneverkot (TEN-T):

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1315/2013, annettu 11 päivänä joulukuuta 2013, unionin suuntaviivoista Euroopan laajuisen liikenneverkon kehittämiseksi ja päätöksen N:o 661/2010/EU kumoamisesta (EUVL L 348, 20.12.2013, s. 1).

5.   Euroopan laajuiset energiaverkot (TEN-E):

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 347/2013, annettu 17 päivänä huhtikuuta 2013, Euroopan laajuisten energiainfrastruktuurien suuntaviivoista ja päätöksen N:o 1364/2006/EY kumoamisesta sekä asetusten (EY) N:o 713/2009, (EY) N:o 714/2009 ja (EY) N:o 715/2009 muuttamisesta (EUVL L 115, 25.4.2013, s. 39).

6.   Euroopan laajuiset televiestintäverkot:

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 283/2014, annettu 11 päivänä maaliskuuta 2014, Euroopan laajuisia verkkoja televiestintäinfrastruktuurien alalla koskevista suuntaviivoista ja päätöksen N:o 1336/97/EY kumoamisesta (EUVL L 86, 21.3.2014, s. 14).

7.   Euroopan puolustusteollinen kehittämisohjelma:

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2018/1092, annettu 18 päivänä heinäkuuta 2018, Euroopan puolustusteollisuuden kehittämisohjelman perustamisesta unionin puolustusteollisuuden kilpailukyvyn ja innovointikapasiteetin tukemiseksi (EUVL L 200, 7.8.2018, s. 30).

8.   Pysyvä rakenteellinen yhteistyö (PRY):

Neuvoston päätös (YUTP) 2018/340, annettu 6 päivänä maaliskuuta 2018, PRY-yhteistyössä kehitettävien hankkeiden luettelosta (EUVL L 65, 8.3.2018, s. 24).


Komission lausuma

Euroopan parlamentin pyynnöstä Euroopan komissio sitoutuu

toimittamaan Euroopan parlamentille vakiomuotoiset lomakkeet, jotka Euroopan komissio laatii helpottaakseen asetuksen 5 artiklan mukaisten vuotuisten raportointivelvollisuuksien noudattamista jäsenvaltioissa, kunhan lomakkeet on saatu valmiiksi, ja

toimittamaan vuosittain Euroopan parlamentille nämä vakiomuotoiset lomakkeet samaan aikaan, kun se esittää Euroopan parlamentille ja neuvostolle asetuksen 5 artiklan 3 kohdan mukaisen vuosikertomuksen.