European flag

Euroopan unionin
virallinen lehti

FI

C-sarja


C/2024/6593

21.11.2024

Erään maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden alan suojatun alkuperänimityksen tai suojatun maantieteellisen merkinnän tuote-eritelmään tehdyn hyväksytyn vakiomuotoisen muutoksen julkaiseminen (komission delegoidun asetuksen (EU) N:o 664/2014 6 b artiklan 2 ja 3 kohta)

(C/2024/6593)

Tämä tiedonanto julkaistaan komission delegoidun asetuksen (EU) N:o 664/2014 (1) 6 b artiklan 5 kohdan mukaisesti.

ILMOITUS JÄSENVALTIOSTA PERÄISIN OLEVAN SUOJATUN ALKUPERÄNIMITYKSEN TAI SUOJATUN MAANTIETEELLISEN MERKINNÄN TUOTE-ERITELMÄÄN TEHTÄVÄÄ VAKIOMUOTOISTA MUUTOSTA KOSKEVAN HAKEMUKSEN HYVÄKSYMISESTÄ

”Pa de Pagès Català”

EU-nro: PGI-ES-0880-AM02 – 28.8.2024

SAN ( ) SMM (X)

1.   Tuotteen nimi

”Pa de Pagès Català”

2.   Jäsenvaltio, johon maantieteellinen alue kuuluu

Espanja

3.   Vakiomuotoisen muutoksen ilmoittava kansallinen viranomainen

Katalonian alueen maatalous-, kotieläin-, kalastus- ja elintarvikeministeriö

4.   Hyväksytyn muutoksen / hyväksyttyjen muutosten kuvaus

Selvitys siitä, että muutokset ovat asetuksen (EU) N:o 1151/2012 53 artiklan 2 kohdassa säädetyn vakiomuotoista muutosta koskevan määritelmän mukaisia

Muutosta olisi pidettävä vakiomuutoksena, koska hyväksytyt muutokset eivät vaikuta suojattuun nimeen tai tuotteen ja maantieteellisen ympäristön väliseen yhteyteen eivätkä lisää tuotteella käytävän kaupan rajoituksia.

1.   Veden prosenttiosuutta koskevan maininnan poistaminen

Tuote-eritelmän E.1 alakohdassa ”Ainesosat” kohta

”Veden määrä taikinassa on 60–70 prosenttia (l vettä / kg jauhoja), mikä vaikuttaa ratkaisevasti leivän lopullisiin kosteusominaisuuksiin.”

korvataan seuraavasti:

”Leipurin taitotieto ja ammatillinen kokemus auttavat määrittämään sopivan veden määrän, jotta valmiilla leivällä on B kohdassa kuvatut ominaisuudet.”

Veden prosenttiosuutta koskeva maininta poistetaan, sillä yleensä leipurit mukauttavat lisättävää vesimäärää silmämääräisesti taikinan koostumuksen perusteella. Reseptissä annettujen ainesosamäärien lisäksi koostumukseen vaikuttavat monet muut tekijät, kuten jauhojen ominaisuudet tai taikinan lämpötila. SMM-tuottajien on vaikea noudattaa vakiotyövaiheitaan ja -menettelyjään, jos tuote-eritelmässä vahvistetaan tietty vesimäärä.

Muutos vaikuttaa yhtenäisen asiakirjan 3.3 kohtaan ”Raaka-aineet”.

Muutos vaikuttaa yhtenäiseen asiakirjaan.

2.   Leipomohiivan prosenttiosuutta koskevan maininnan poistaminen

Tuote-eritelmän E.1 alakohdassa ”Ainesosat” kohta

”Hiivaa (Saccharomyces cerevisae L.) sen eri kaupallisissa muodoissa voidaan lisätä enintään 2 prosenttia. Tätä määrää voidaan vähentää käyttämällä esitaikinoita ja pidempiä fermentaatioaikoja kuin tuote-eritelmässä annetut vähimmäisajat.”

korvataan seuraavasti:

”Taikinassa voidaan käyttää hiivaa (Saccharomyces cerevisae L.) sen eri kaupallisissa muodoissa.”

Tuote-eritelmän aiemmassa tarkistuksessa sallittiin laajemmin leipomohiivan eri muotoja, mutta tekstiin jäi vahingossa maininta hiivan enimmäisprosenttiosuudesta. Koska hiivamuotoja on monia erilaisia (esim. jauhemainen tai nestemäinen), prosenttiosuutta olisi pitänyt muuttaa tai se olisi pitänyt poistaa. Fermentaatioprosesseissa, joissa käytetään taikinajuurta ja fermentaatioajat ovat pitkiä, niin kuin tämän SMM:n kattaman leivän tapauksessa, ei yleensä käytetä ollenkaan hiivaa. Silloinkin kun hiivaa käytetään, määrät ovat aina pieniä. Tästä syystä hiivan enimmäisprosenttiosuutta koskeva maininta poistetaan.

Muutos vaikuttaa yhtenäisen asiakirjan 3.3 kohtaan ”Raaka-aineet”.

Muutos vaikuttaa yhtenäiseen asiakirjaan.

3.   Alustetun taikinan lämpötilaa koskevan maininnan poistaminen

c)

Tuote-eritelmän E.2 alakohdassa ”Tuotantomenetelmä” alustusta koskevaa kohtaa

”Alustus on prosessi, jossa leivän ainesosat sekoitetaan joko käsin tai mekaanisesti. Taikinan lämpötilan on oltava alustuksen jälkeen 22–28 oC sen varmistamiseksi, että myöhempi fermentaatio onnistuu.”

muutetaan seuraavasti:

”Alustus on prosessi, jossa leivän ainesosat sekoitetaan joko käsin tai mekaanisesti.”

Muutos tehdään siksi, että taikinan lämpötila heti alustuksen jälkeen ei ole olennaista fermentaation onnistumisen kannalta. Sen sijaan taikinan lämpötilaan ja fermentaatioon vaikuttavat muut tuotantoprosessin osatekijät, kuten lepoajat ja -olosuhteet.

Muutos ei vaikuta yhtenäiseen asiakirjaan.

4.   Vähimmäislepoaikojen poistaminen ja fermentaation kokonaisajan määrittäminen

Tuote-eritelmän E.2 alakohdassa ”Tuotantomenetelmä” poistetaan maininnat taikinan ja taikinapalojen vähimmäislepoajasta (15 min). Sen sijaan määritetään fermentaation kokonaisaika, johon myös lepovaiheet sisältyvät. Seuraava kohta

”Lopullinen fermentaatio: Muotoilun jälkeen leivän on annettava fermentoitua jatkuvasti vähintään kolme tuntia. Jos taikina tai taikinapalat lepäävät pidempään kuin kullekin näistä vaiheista määrätyt vähintään 15 minuuttia, lopullisen fermentaatiovaiheen kestoa voidaan lyhentää sen ylimääräisen ajan perusteella, jonka taikina tai taikinapalat ovat levänneet.

Leipomoissa, joissa fermentaatio tapahtuu huoneenlämmössä, lopullista fermentaatioaikaa voidaan lyhentää kesällä enintään 30 minuuttia leivän ylifermentoitumisen estämiseksi.

Leivän annetaan fermentoitua puisella tasolla, kohotusliinan päällä tai uunipellillä. Fermentaatio tapahtuu säädettävissä olevissa fermentaatiohuoneissa tai leipomossa vallitsevissa lämpötila- ja kosteusolosuhteissa.”

korvataan seuraavasti:

”Muotoilun jälkeen leivän annetaan fermentoitua puisella tasolla, kohotusliinan päällä tai uunipellillä. Fermentaatio tapahtuu säädettävissä olevissa fermentaatiohuoneissa tai leipomossa vallitsevissa lämpötila- ja kosteusolosuhteissa.

Fermentaation kokonaisajan on oltava vähintään neljä tuntia alkaen alustusvaiheen lopusta ja päättyen leivän uuniin laittamiseen.

Leipomoissa, joissa fermentaatio tapahtuu huoneenlämmössä, lopullista fermentaatioaikaa voidaan lyhentää kesällä enintään 30 minuuttia leivän ylifermentoitumisen estämiseksi.”

On yksinkertaisempaa ja käytännöllisempää määrittää pelkkä fermentaation kokonaisaika, joka lasketaan alustuksen lopusta paistamiseen alkuun. Jotta voidaan ottaa huomioon eri välivaiheiden välissä kuluva aika, fermentaation kokonaisaikaa pidennetään 3,5 tunnista neljään tuntiin.

Muutos ei vaikuta yhtenäiseen asiakirjaan.

5.   Paistolämpötilaa koskevan maininnan poistaminen

Tuote-eritelmän E.2 alakohdasta ”Tuotantomenetelmä” poistetaan leivän paistoa koskevassa kohdassa annetut paistolämpötilat. Paistolämpötilalle oli määritelty vakiovaihteluväli 160–230 °C. Vaihteluväli oli hyvin laaja, jotta se soveltui kaiken kokoisille leiville (200 g – 3 kg). Paiston kannalta olennainen tekijä on leivän paistaminen uunissa, jonka pohja on lämpöä heijastavaa materiaalia, ja tämä vaatimus säilytetään.

Muutos vaikuttaa yhtenäisen asiakirjan 3.4 kohtaan ”Erityiset tuotantovaiheet, joiden on tapahduttava yksilöidyllä maantieteellisellä alueella”, josta myös poistetaan maininta paistolämpötilasta.

Muutos vaikuttaa yhtenäiseen asiakirjaan.

YHTENÄINEN ASIAKIRJA

”Pa de Pagès Català”

EU-nro: PGI-ES-0880-AM02 – 28.8.2024

SAN ( ) SMM (X)

1.   [SAN:n tai SMM:n] nimi tai nimet

”Pa de Pagès Català”

2.   Jäsenvaltio tai kolmas maa

Espanja

3.   Maataloustuotteen tai elintarvikkeen kuvaus

3.1   Yhdistetyn nimikkeistön koodi

19 – VILJASTA, JAUHOISTA, TÄRKKELYKSESTÄ TAI MAIDOSTA VALMISTETUT TUOTTEET; LEIPOMATUOTTEET–

1905 – Ruokaleipä, kakut ja leivokset, keksit ja pikkuleivät (biscuits) sekä muut leipomatuotteet, myös jos niissä on kaakaota; ehtoollisleipä, tyhjät oblaattikapselit, jollaiset soveltuvat farmaseuttiseen käyttöön, sinettiöylätit, riisipaperi ja niiden kaltaiset tuotteet

3.2   Kuvaus 1 kohdassa nimetystä tuotteesta

”Pa de Pagès Català” on perinteinen pyöreä, rapeakuorinen ja sisältä pehmeä ja suurihuokoinen leipä, joka on aina muotoiltava käsin. Valmistus tapahtuu perinteisellä tavalla, johon kuuluvat hidas fermentaatio ja paisto uunissa, jonka pohja on lämpöä heijastavaa materiaalia.

Kyseisellä maantieteellisellä merkinnällä suojatulla leivällä on seuraavat ominaisuudet:

Ulkonäkö:

Pyöreäksi riivattu talonpoikaisleipä.

Leipä on sisältä suuri- ja epätasahuokoinen. Sisuksen väri vaihtelee valkoisesta kermanväriseen riippuen valmistuksessa käytettyjen jauhojen jauhatusasteesta, ja sisus säilyy pehmeänä jonkin aikaa. Huokoinen sisus on yksi tuotteen tärkeimmistä ominaisuuksista, ja se syntyy leipurien ammattitaidon ja pitkän kokemuksen ansiosta.

Kuori on paksu ja rapea, kauniin ruskeaksi paistunut ja paiston aikana hieman halkeillut.

Aistinvaraiset ominaisuudet:

Leivän tuoksu ja maku ovat voimakkaat. Leivässä on hieman happamuutta, joka säilyttää tuoreuden tunnun, ja sen rakenne säilyy miellyttävänä 8–9 tuntia paiston jälkeen.

Tarjontamuoto:

Pa de Pagès Català -leipä tarjotaan myyntiin pyöreinä leipinä, joiden paino vaihtelee 200:sta 3 000 grammaan, ja sen päällä on luonnollisia halkeamia.

3.3   Rehu (vain eläinperäiset tuotteet) ja raaka-aineet (vain jalostetut tuotteet)

”Pa de Pagès Català” on perinteinen leipä, joka valmistetaan jauhoista, taikinajuuresta tai esitaikinasta, vedestä, leipomohiivasta ja pöytäsuolasta. Jauhot tai jauhoseokset voivat olla mistä tahansa vehnälajikkeesta valmistettuja keskivahvoiksi, vahvoiksi tai erittäin vahvoiksi luokiteltuja jauhoja erilaisine jauhatusasteineen ja -menetelmineen. Lisäksi enintään 10 prosenttia (kaikista taikinaan käytetyistä jauhoista) voi olla ruisjauhoa.

Taikinajuuri tai esitaikina: lisätään viljelty taikinajuuri tai esitaikina. Tämä saadaan yleensä aiemmasta fermentaatiosta.

3.4   Erityiset tuotantovaiheet, joiden on tapahduttava yksilöidyllä maantieteellisellä alueella

Kaikkien tuotantovaiheiden on tapahduttava määritetyllä maantieteellisellä alueella:

a)

Taikinan alustus

b)

Taikinan lepo

c)

Leipurin taidoilla on tässä vaiheessa suuri merkitys leivän aromin muodostumiselle. Lisäksi tämä lepovaihe vahvistaa proteiinien alustuksen aikana muodostamaa sitkoverkkoa ja parantaa taikinan muotoiltavuutta.

d)

Taikinamassan paloittelu

e)

Riivaus pyöreiksi paloiksi

f)

Välilepo

g)

Muotoilu

Muotoilu on suoritettava käsin; mekaanista muotoilua ei sallita.

h)

Fermentaatio

i)

Viiltäminen

j)

Paistaminen

Pa de Pagès Català on paistettava uunissa, jonka pohja on lämpöä heijastavaa materiaalia. Jokainen leipuri annostelee taitojensa mukaan höyryä, joka määrittää kuoren lopullisen ulkonäön.

k)

Jäähdyttäminen

3.5   Tuotteen, johon rekisteröity nimi viittaa, viipalointia, raastamista ja pakkaamista koskevat erityiset säännöt

Pa de Pagès Català -leipä tarjotaan myyntiin kokonaisena, paloittelemattomana leipänä. Leipä myydään pussiin pakattuna. Leivät pakataan yksittäin, ja pakkaamiseen saa käyttää ainoastaan ympäristön kannalta hyväksyttäviä, kestäviä ja biohajoavia paperista tai muusta materiaalista valmistettuja pusseja.

Pakkaaminen on tehtävä myyntipaikassa juuri ennen tuotteen myyntiä kuluttajalle, koska sen seurauksena kosteutta saattaa siirtyä sisuksesta kuoreen, jolloin tästä tulee pehmeä ja kimmoisa ja leivän rapeus ja huokoisuus vähenevät.

Leipä voidaan leikata asiakkaan pyynnöstä viipaleiksi ainoastaan myyntihetkellä. Yli 1 000 gramman painoisia leipiä voidaan myydä painon mukaan, ja näin syntyviä paloja voidaan viipaloida tai olla viipaloimatta.

3.6   Tuotteen, johon rekisteröity nimi viittaa, merkitsemistä koskevat erityiset säännöt

Suojatulla maantieteellisellä merkinnällä ”Pa de Pagès Català” on oma tunnuksensa, joka merkitään pakattuun lopputuotteeseen.

SMM:n kattaman leivän pakkauksessa on oltava sen sarjanumero ja SMM:n nimi ”Pa de Pagès Català”, tämän tunnus ja EU:n SMM-tunnus.

SMM:n oma tunnus:

Image 1

4.   Maantieteellisen alueen tarkka rajaus

Suojatun maantieteellisen merkinnän ”Pa de Pagès Català” maantieteellinen tuotantoalue kattaa koko Katalonian itsehallintoalueen.

5.   Yhteys maantieteelliseen alueeseen

Pa de Pagès Català -leipä, joka tunnetaan koko Katalonian autonomisella alueella nimellä ”pa de pagès”, on ollut kautta aikojen tunnetuin leipä alueella.

Pa de pagès -nimen etymologia kertoo heti selvästi, että leipä on peräisin maaseudulta, sillä ”pagès” on katalaaniksi ”talonpoika”. Katalonian maalaisväestö on valmistanut pa de pagès -leipää omaan kulutukseensa kaikkialla Katalonian maaseutualueilla. Se oli siis käsintehtyä leipää, jota valmistettiin maatiloilla ja kylien taloissa. Myös maaseudun ammattileipurit leipoivat pa de pagès -leipää, koska se säilyi useita päiviä täysin hyvänä, mikä oli maalaisväestön kannalta erinomainen asia. Pa de pagès -leipä on pyöreä ja aina käsin muotoiltu. Hidas fermentaatio ja paisto uunissa, jonka pohja on lämpöä heijastavaa materiaalia, muodostavat perinteen, joka on säilynyt yli 600 vuotta.

Pa de pagès -leivän leivontaperinteet ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle vuosisatojen ajan niin kotileivonnassa kuin ammattileipureidenkin keskuudessa. Juuri nämä maalaisleipurit toivat 1500–1700-luvuilla Kataloniassa maalta kaupunkiin suuntautuneiden muuttoaaltojen mukana vähitellen pa de pagès -leivän maan suurissa kaupungeissa ja niiden ympärillä eläville kuluttajille.

Tiettyjen 1800-luvun lopun historiallisesti merkittävien tapahtumien myötä Pa de Pagès Català -leipä vakiinnutti asemansa kaikkein tyypillisimpänä katalonialaisena leipomotuotteena. Barcelonan maailmannäyttelyt vuosina 1888 ja 1929 osuivat samaan aikaan Katalonian teollistumisen kanssa, ja ne käynnistivät valtavan muuttoaallon maaseudulta Katalonian pääkaupunkiin. Tuhannet jättivät Katalonian sisä- tai eteläosassa sijaitsevan kylänsä etsiäkseen parempaa elantoa Barcelonan tai muiden teollisuuskeskittymien, kuten Manresan tai Reusin, tehtaista. Jotkut heistä olivat olleet kotikylässään leipureita tai vastuussa pa de pagès -leivän leipomisesta kotonaan. Moni löysikin työtä tehtaan sijasta kaupunkien leipomoista, joiden oli tuotettava leipää yhä kasvavalle väestölle.

Samalla kun nämä tulokkaat integroituivat yhteiskuntaan leipomoiden työntekijöinä, myös itse leipomoala oli muutoksessa työskentelytapojen muuttuessa. Tuotannossa alettiin käyttää koneita ja puhdistetumpia jauholaatuja kuin mitä siihen asti oli käytetty. Samoihin aikoihin alettiin myös leipoa patonkityyppistä leipää, jota on helpompi ja nopeampi leipoa kuin perinteisiä talonpoikaisleipiä. Uusi kaupunkiväestö pysyi kuitenkin uskollisena perinteiselle leivälleen ja toivoi sitä leipomoilta, ja sen vuoksi kaupunkileipomot yhdistivät uudenaikaisen patongin ja pa de pagès -leivän tuotannon.

Tuolloin ”pa de pagès” tunnettiin jo koko Kataloniassa perinteisenä käsintehtynä leipänä, jota syödään aina ja jolla ei ollut mitään yhteistä uusien leipälaatujen kanssa. Tämä maine on säilynyt nykypäivään saakka, jopa niin, että katalonialaisen keittiön yhden tunnetuimman erikoisuuden, tomaattileivän (katalaaniksi ”pa amb tamàquet”), ei voi ajatella olevan muuta kuin pa de pagès -leipää.

Barcelonassa ja muissa Katalonian teollisuuskaupungeissa käytetty pa de pagès -leivän leivontatapa yleistyi 1800- ja 1900-luvuilla koko Kataloniassa. Menetelmä on pysynyt olennaisilta osiltaan muuttumattomana viimeiset sata vuotta, minkä vahvistavat leivontaperinnettä jatkavien perheiden jälkeläiset kaikkialta Kataloniasta. Leivonnassa eri vaiheet kestävät kauan ja erityistä huomiota kiinnitetään paistoon, jonka aikana jokainen leipuri annostelee höyryä omaan ammattitaitoonsa nojaten. Näin määräytyy kuoren lopullinen ulkonäkö.

5,1.   Tuotteen erityisyys

”Pa de Pagès Català” on Katalonian tunnetuin leipomotuote. Sen fermentaatioaika on pitkä, leipä muotoillaan kokonaisuudessaan käsin ja se paistetaan uunissa, jossa on lämpöä heijastava pohja. Leivän kuori on rapea ja kauniin ruskeaksi paistunut, ja sisus on pehmeä, kimmoisa ja suurihuokoinen. Tuoreuden tuntu ja miellyttävä rakenne säilyvät 8–9 tuntia paistamisen jälkeen. Nämä katalonialaisten leipurien ammattitaitoon ja pitkään kokemukseen perustuvat ominaisuudet ovat leivän tuntomerkkejä. Ne ovat pysyneet muuttumattomina leivän alkuajoista asti, ja niiden ansiosta sen maine on kestänyt ajan kuluessa.

5,2.   Syy-seuraus-suhde, joka yhdistää maantieteellisen alueen tuotteen erityislaatuun, maineeseen tai muihin ominaisuuksiin

Ominaisuudet, jotka yhdistävät tuotteen maantieteelliseen alueeseen, liittyvät ennen kaikkea sen pitkäaikaiseen hyvään maineeseen sekä tuotantomenetelmää koskevaan taitotietoon, joka on siirtynyt Katalonian leipurien keskuudessa muuttumattomana sukupolvelta toiselle. Maineensa mukaisesti ”Pa de Pagès Català” on korvaamaton osa katalonialaista keittotaitoa.

Kataloniassa ”Pa de Pagès Català” on tunnettu jo vuosisatojen ajan käsintehtynä ja laadukkaana leipänä, ja sen laatu on monesti ollut kiistojen aiheena. Muun muassa Barcelonan yliopiston professori Antoni Riera toteaa leivän valmistusta, myyntiä ja kulutusta 1300–1700-lukujen moderneissa katalonialaisissa kaupungeissa koskevassa tutkimuksessaan, että 1700-luvulla Barcelonassa jännitteitä aiheutti ympäröivältä maaseudulta kaupunkiin tullut leipä eli Rieran sanoin ”lähikylistä tullut pa de pagès”. On helppo ymmärtää jännitteet kaupungin leipurien ja Katalonian pääkaupunkiin ulkopuolelta tulleiden leipurien välillä. ”Pa de pagès” oli parempilaatuista kuin barcelonalaisten leipurien valmistamat leivät, ja sen vuoksi kaupungin asukkaat halusivat mieluummin sitä. Tämän vahvistaa myös historioitsija Jesús Ávila, joka on tarkastellut Barcelonaan muualta tulleita leipiä: ”Ihmiset suosivat Sant Jeronin munkkien Vall d’Hebronissa valmistamaa leipää. Pa de pagès -leivän lisäksi paikallisista leivistä, kuten Vallsin ja Reusin leivistä, ja ranskalaistyylisistä patongeista sekä tyypillisistä katalonialaisista llonguets-sämpylöistä tuli suosittuja.” Pa de Pagès Català -leipä on siis todistetusti ollut Katalonian alueelle ominainen laadukas tuote jo ainakin 1700-luvulta alkaen.

Myös muut leivänvalmistuksen asiantuntijat, gastronomit ja historioitsijat (F. Tejero, X. Barriga, J. C. Capel, E. Rosset ja P. Roca) viittaavat toistuvasti Pa de Pagès Català -leipään katalonialaisena erityistuotteena.

On mielenkiintoista havaita, miten varhain leipä löysi tiensä myös espanjalaiseen maalaustaiteeseen. Yksi vanhimpia Pa de Pagès Català -leivän kuvauksia ovat 1300- ja 1400- luvuilta peräisin olevat Pia Almoina de Lleidan seinämaalaukset. Niissä nähdään köyhien pöydällä suuria pyöreitä leipiä, hyvin toisenlaisia kuin leivät, joita tuon ajan vauraampien luokkien keskuudessa nautittiin. Nopea katsaus taidehistoriaan nostaa esille muun muassa Picasson ja Dalín yksittäisiä teoksia (1900-luvun alusta ja puolivälistä), joissa on kuvattuna perinteinen katalonialainen leipä, sekä kansainvälisesti tuntemattomampien taiteilijoiden maalaamia asetelmia viime vuosisadan loppupuolelta.

On paikallaan todeta, että nimitystä ”pa de pagès” voidaan käyttää myös muista Pa de Pagès Català -leivän kaltaisista leivistä, kuten tehdään Baleaareilla sekä Katalonian rajalla sijaitsevissa maakunnissa, kuten Huescassa ja Castellónissa. Näin kertoo espanjalaisten ruokatottumuksia tutkinut ja niistä kirjoittanut ruokakriitikko José Carlos Capel teoksessa ”El pan. Elaboración, formas, mitos, ritos y gastronomía” (Barcelona, Montserrat Mateu, 1991). Hänen mukaansa leivästä käytetään nimitystä ”pan de payés” silloin kun pyritään jäljittelemään, yleensä heikolla menestyksellä, tämän erinomaisen katalonialaisen leivän ulkonäköä ja makua.

Yksi esimerkki pa de pagès -leivän juurtuneisuudesta Kataloniassa ovat leivän hintaa koskevat viralliset luettelot, joita Espanjan eri maakunnat aikaisemmin julkaisivat kansallisen viranomaisen valvonnassa. Neljässä Katalonian maakunnassa ”pan de payés” mainittiin luettelossa vuonna 1986 tapahtuneeseen hintojen vapautumiseen asti, kun taas Baleaareilla, joilla myös tunnettiin pan de payés -niminen leipä, luettelossa esiintyi ainoastaan ”pan de flama” (tavallinen patonki).

Viime vuosina on ilmestynyt lukuisia artikkeleita eri puolilla Kataloniaa toimivista leipureista, jotka erinomaisilla taidoillaan yhä leipovat perheleipomoissaan Pa de Pagès Català -leipää satoja vuosia vanhan perinteen mukaisesti säilyttäen sen yhtenä alueen erikoisuutena.

Tuote-eritelmän julkaisutiedot

http://agricultura.gencat.cat/web/.content/al_alimentacio/al02_qualitat_alimentaria/normativa-dop-igp/plecs-tramit/pliego-condiciones-igp-pa-pages-catala-modificacion.pdf


(1)   EUVL L 179, 19.6.2014, s. 17.


ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/6593/oj

ISSN 1977-1053 (electronic edition)