ISSN 1977-1053

Euroopan unionin

virallinen lehti

C 514I

European flag  

Suomenkielinen laitos

Tiedonantoja ja ilmoituksia

64. vuosikerta
21. joulukuuta 2021


Sisältö

Sivu

 

II   Tiedonannot

 

YHTEISET JULKILAUSUMAT

 

Neuvosto

2021/C 514 I/01

Euroopan parlamentin, Euroopan unionin neuvoston ja Euroopan komission yhteinen julistus – EU:n lainsäädännön painopisteet vuonna 2022

1

 

EUROOPAN UNIONIN TOIMIELINTEN, ELINTEN, TOIMISTOJEN JA VIRASTOJEN TIEDONANNOT

 

Euroopan komissio

2021/C 514 I/02

Ilmoitetun keskittymän vastustamatta jättäminen (Asia M.10465 – ADECCO / AKKA) ( 1 )

5


 

IV   Tiedotteet

 

EUROOPAN UNIONIN TOIMIELINTEN, ELINTEN, TOIMISTOJEN JA VIRASTOJEN TIEDOTTEET

 

Euroopan komissio

2021/C 514 I/03

Komission päätös, annettu 20 päivänä joulukuuta 2021, seitsemännen puiteohjelman, Horisontti 2020 -puiteohjelman, Horisontti Eurooppa -puiteohjelman ja Euratom-ohjelmien toimia varten Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) 2021/695 perustetun keskinäisen vakuutusjärjestelmän varainhoidosta

6


 

V   Ilmoitukset

 

KILPAILUPOLITIIKAN TOTEUTTAMISEEN LIITTYVÄT MENETTELYT

 

Euroopan komissio

2021/C 514 I/04

Ennakkoilmoitus yrityskeskittymästä (Asia M.10411 – ABM / YKA / HEBEI MAURI) – Yksinkertaistettuun menettelyyn mahdollisesti soveltuva asia ( 1 )

19


 


 

(1)   ETA:n kannalta merkityksellinen teksti.

FI

 


II Tiedonannot

YHTEISET JULKILAUSUMAT

Neuvosto

21.12.2021   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

CI 514/1


Euroopan parlamentin, Euroopan unionin neuvoston ja Euroopan komission yhteinen julistus

EU:n lainsäädännön painopisteet vuonna 2022

(2021/C 514 I/01)

Kuluneiden kahden vuoden aikana unionimme on joutunut käsittelemään covid-19-pandemian kauaskantoisia vaikutuksia, ilmastonmuutoksen yhä ilmeisempiä tuhoisia seurauksia ja vaikeita maailman tapahtumia. Olemme osoittaneet, että toimimalla yhdessä, nopeasti ja päättäväisesti voimme selättää näinkin ratkaisevat haasteet.

EU:n pitkän aikavälin talousarvion vuosille 2021–2027, Next Generation EU -välineen sekä elpymis- ja palautumistukivälineen vauhdittaman Euroopan talouden ennustetaan elpyvän odotettua nopeammin. Nämä historialliset välineet suovat meille ainutlaatuisen tilaisuuden nousta pandemian aiheuttamasta kriisistä entistäkin vahvempina, tehdä talouksistamme ja yhteiskunnistamme oikeudenmukaisempia, vihreämpiä ja digitaalisempia sekä luoda mahdollisuuksia ja työpaikkoja, joilla tehdään Eurooppaa, jossa kansalaisemme haluavat elää.

Strateginen visio elpyneestä ja sopeutumiskykyisemmästä unionista, joka on kirjattu kolmen toimielimemme kautta aikain ensimmäisiin yhteisiin päätelmiin toimintapoliittisista tavoitteista ja prioriteeteista 2020–2024 (1), toimii yhä ohjenuoranamme. EU:n sopeutumiskyvyn parantaminen, myös terveyden ja kyberturvallisuuden alalla, on keskeistä tämän muutoksen konkreettisen toteuttamisen kannalta. Meidän on kehitettävä Euroopan valmiuksia toimia itsenäisesti ja lisättävä sen maailmanlaajuista vaikutusvaltaa, jotta voimme paremmin puolustaa sen etuja ja arvoja ja luoda uuden globaalin toimintaympäristön. Meidän on suojeltava ja puolustettava perusarvojamme ja oikeusvaltioperiaatetta unionissa ja sen jäsenvaltioissa koko Euroopan tulevaisuuden puolesta.

Maanosamme muutos voi tapahtua ainoastaan kansalaisten suostumuksella. Euroopan tulevaisuuskonferenssin avulla olemme tarjonneet kanavia, joissa he saavat äänensä kuuluviin. Olemme sitoutuneet tekemään jatkotoimia konferenssin tulosten perusteella.

Toteutus ja täytäntöönpano painottuvat entistäkin selvemmin, kun lähestymme institutionaalisen syklin puoliväliä. Tämä auttaa viime kädessä muuntamaan Eurooppaa koskevan visiomme kansalaisten jokapäiväiseksi hyödyksi. Tämä vuoden 2022 yhteinen julistus, joka perustuu vuonna 2021 annettuihin sitoumuksiin ja saavutuksiin, on osoitus yhteisestä päättäväisyydestämme saavuttaa yhteisten päätelmien poliittiset tavoitteet ja prioriteetit.

Kiinnitämme sen myötä huomiota keskeisiin lainsäädäntöehdotuksiin (2), joita kaikki kolme toimielintä pyrkivät parhaansa mukaan edistämään mahdollisimman paljon ennen vuoden 2022 loppua. Tämä koskee sekä aloitteita, jotka ovat tällä hetkellä lainsäätäjien käsiteltävänä, että aloitteita, joita Euroopan komissio aikoo esittää syksyyn 2022 mennessä.

Toimielimet sopivat asettavansa vuonna 2022 ehdottomalle etusijalle seuraavat keskeiset poliittiset tavoitteet:

1.

Toteutetaan sosiaalisesti oikeudenmukainen, osallistava ja kestävä kasvustrategia, Euroopan vihreän kehityksen ohjelma, ja sen tavoite ilmastoneutraaliudesta vuoteen 2050 mennessä edistämällä jo esitettyjä ehdotuksia, erityisesti 55-valmiuspakettia. Tämä edistää EU:n johtajuutta ilmastonmuutoksen maailmanlaajuisessa torjunnassa. Aiomme myös toteuttaa toimia, joilla puututaan biodiversiteettikriisiin, torjutaan vesien ja ilman pilaantumista ja varmistetaan, että torjunta-aineita käytetään kestävämmin. Edistämme siirtymistä kiertotalouteen vahvistamalla kuluttajien oikeutta korjauttaa tuotteita. Pyrimme parantamaan EU:n energiamarkkinoiden häiriönsietokykyä, turvallisuutta ja kustannustehokkuutta, jotta ne tukisivat siirtymistä ilmastoneutraaliuteen, ja puutumme vaikutuksiin, joita energian hinnoilla on kansalaisiin ja yrityksiin.

2.

Euroopan digitaalisen valmiuden saavuttamiseksi haluamme tehdä tästä Euroopan digitaalisen vuosikymmenen ja toimia globaalina suunnannäyttäjänä luotettavan, turvallisen ja ihmiskeskeisen teknologian kehittämisessä. Asetamme etusijalle digitaalisia palveluja ja digitaalisia markkinoita sekä tekoälyä, dataa ja turvallista avaruuspohjaista viestintää koskevan työn. Aiomme lisäksi parantaa kyberuhkien sietokykyä. Edistämme dynaamista datataloutta vahvistamalla edelleen Euroopan investointeja innovatiivisiin ja teknologisiin valmiuksiin, myös puolijohteiden alalla. Viemme eteenpäin keskustelua hätäapuvälineestä, jolla on tarkoitus estää unionin sisämarkkinoiden tulevat häiriöt. Aiomme lisäksi toteuttaa jatkotoimia teollisuusstrategiaa koskevan komission tiedonannon pohjalta erityisesti puuttumalla riippuvuuksiin keskeisillä strategisilla aloilla.

3.

Ihmisten hyväksi toimivan talouden aikaansaamiseksi aiomme yhdessä antaa lisätukea jäsenvaltioille pandemian aiheuttamien taloudellisten ja sosiaalisten vahinkojen korjaamiseksi ja varmistaa, että yhteiskuntiemme köyhiä ja haavoittuvimmassa asemassa olevia ei jätetä jälkeen. Asetamme etusijalle Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin ja Porton huippukokouksen julkilausuman konkreettisen täytäntöönpanon, mukaan lukien säännöt, joilla suojellaan työntekijöitä vaarallisille aineille altistumiseen liittyviltä riskeiltä, parannetaan alustatyöntekijöiden työoloja ja -ehtoja sekä poistetaan sukupuolten väliset palkkaerot. Pyrimme parantamaan nuorten mahdollisuuksia muun muassa Euroopan nuorison teemavuoden toimien avulla. Edistämme sosiaalista osallisuutta ja lähentymistä erityisesti puolustamalla oikeudenmukaisia palkkoja ja ihmisarvoista työtä kunnioittaen samalla täysimääräisesti kansallista toimivaltaa ja unionin erilaisia työmarkkinamalleja. Pyrimme vahvistamaan toimitusketjujamme ja edistämään vahvaa kauppapolitiikkaa. Aiomme edistää sääntöihin perustuvaa kauppajärjestelmää, jolla varmistetaan tasapuoliset toimintaedellytykset ja hyvän kauppatavan mukaiset käytännöt, sekä uusia kauppasopimuksia. Pyrimme helpottamaan pienten ja keskisuurten yritysten pääoman saantia ja toteuttamaan pankkiunionin. Maailmanlaajuista verouudistusta koskevan historiallisen kansainvälisen sopimuksen hyväksymisen myötä sitoudumme varmistamaan sopimuksen nopean ja yhdenmukaisen täytäntöönpanon ja käyttämään sitä perustana niin, että EU:n yhteisöverojärjestelmät toimivat oikeudenmukaisella ja vakaalla tavalla. Aiomme myös parantaa yritysten kestävää hallinnointia koskevaa sääntelykehystä sekä torjua rahanpesua, veropetoksia, veronkiertoa ja muita talousrikollisuuden muotoja.

4.

Maailmannäyttämöllä vahvempaa Eurooppaa varten jatkamme strategisten yhteyksiä koskevien kumppanuuksien luomista EU:n Global Gateway -strategian avulla. Unionin turvallisuus- ja puolustusohjelman täytäntöönpanon varmistamiseksi aiomme hyväksyä strategisen kompassin ja odottaa mielenkiinnolla tulevaa puolustusalan pakettia, mukaan lukien turvallisuuden ja puolustuksen kannalta kriittisiä teknologioita koskeva etenemissuunnitelma, sekä parantaa unionin suojelua hybridiuhkilta. Pyrimme estämään kolmansia maita asettamasta ekstraterritoriaalisia pakotteita ja suojelemaan EU:n toimijoita paremmin näiltä pakotteilta vahvistamalla ulkomaisen lainsäädännön vaikutusten estämistä koskevaa asetusta.

5.

Eurooppalaisen elämäntavan edistämiseksi jatkamme työtä vahvan Euroopan terveysunionin luomiseksi, mikä puolestaan vahvistaa EU:n valmiuksia ja selviytymiskykyä tulevissa terveyskriiseissä. Olemme edelleen sitoutuneet edistämään kiireellisesti uutta muuttoliike- ja turvapaikkasopimusta. Pyrimme uudistamaan Schengen-aluetta muun muassa hyödyntämällä covid-19-pandemiasta ja muista viimeaikaisista kriiseistä saatuja kokemuksia sekä torjumalla järjestäytynyttä rikollisuutta ja terrorismia.

6.

Jotta voimme suojella ja vahvistaa demokratiaamme kaikkialla unionissa ja puolustaa yhteisiä eurooppalaisia arvojamme kaikkia käytettävissämme olevia välineitä hyödyntäen jatkamme oikeusvaltioperiaatteen puolustamista ja suojelua perussopimusten mukaisesti. Oikeusvaltioperiaate on yksi EU:n perusarvoista ja välttämätön edellytys unionin ja sen oikeusjärjestyksen tehokkaalle toiminnalle. Pyrimme tinkimättä turvaamaan tiedotusvälineiden vapauden ja moniarvoisuuden sekä toimittajien suojelun. Pyrimme parantamaan tasa-arvoa muun muassa tasa-arvoelinten aseman ja riippumattomuuden pohjalta ja puuttumaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa koskevaan jatkuvaan ongelmaan.

Lisäksi muistutamme sitoumuksestamme

pyrkiä poistamaan kaikki syrjinnän muodot ja edistämään kaikkien yhtäläisiä oikeuksia ja mahdollisuuksia

jatkaa kansallisten elpymis- ja palautumissuunnitelmien täytäntöönpanoa

panna toimielinten sopimuksen mukaisesti hyvissä ajoin täytäntöön uusien omien varojen käyttöönottoa koskeva sitova etenemissuunnitelma

parantaa covid-19-rokotteiden maailmanlaajuista saatavuutta

vahvistaa EU:n asemaa maailmanlaajuisena toimijana kaikilla maantieteellisillä alueilla sekä kahden- ja monenvälisiä kumppanuuksia

elvyttää liittymisprosessia unionin strategisten etujen ja tehostetun laajentumismenetelmän mukaisesti.

Toimielimet sitoutuvat edistämään näitä vuoden 2022 yhteisiä prioriteetteja keskinäisen luottamuksen, kunnioituksen ja yhteistyöhengen periaatteiden mukaisesti. Aiomme myös varmistaa, että voimassa oleva lainsäädäntö pannaan täytäntöön ja sen noudattamista valvontaan asianmukaisesti.

Pyrimme määrätietoisesti luomaan kansalaisillemme vihreämmän, oikeudenmukaisemman, vahvemman, digitaalisemman ja sopeutumiskykyisemmän Euroopan – unionin, jossa ketään ei jätetä jälkeen ja joka puolustaa päättäväisesti perusarvojaan sekä ulkomailla että omalla alueellaan.

Tehtävässämme Euroopan parlamentin puhemiehenä sekä Euroopan unionin neuvoston ja Euroopan komission puheenjohtajina me seuraamme tiiviisti tämän yhteisen julistuksen oikea-aikaista ja tehokasta täytäntöönpanoa.

Съставено в Брюксел на шестнадесети декември две хиляди двадесет и първа година.

Hecho en Bruselas, el dieciseis de diciembre de dos mil veintiuno.

V Bruselu dne šestnáctého prosince dva tisíce dvacet jedna.

Udfærdiget i Bruxelles den sekstende december to tusind og enogtyve.

Geschehen zu Brüssel am sechzehnten Dezember zweitausendeinundzwanzig.

Kahe tuhande kahekümne esimese aasta detsembrikuu kuueteistkümnendal päeval Brüsselis.

Έγινε στις Βρυξέλλες, στις δέκα έξι Δεκεμβρίου δύο χιλιάδες είκοσι ένα.

Done at Brussels on the sixteenth day of December in the year two thousand and twenty one.

Fait à Bruxelles, le seize décembre deux mille vingt et un.

Arna dhéanamh sa Bhruiséil, an séú lá déag de mhí na Nollag sa bhliain dhá mhíle fiche agus a haon.

Sastavljeno u Bruxellesu šesnaestog prosinca godine dvije tisuće dvadeset prve.

Fatto a Bruxelles, addì sedici dicembre duemilaventuno.

Briselē, divi tūkstoši divdesmit pirmā gada sešpadsmitajā decembrī.

Priimta du tūkstančiai dvidešimt pirmų metų gruodžio šešioliktą dieną Briuselyje.

Kelt Brüsszelben, a kétezer-huszonegyedik év december havának tzenhatodik napján.

Magħmul fi Brussell, fis-sittax-il jum ta’ Diċembru fis-sena elfejn u wieħed u għoxrin.

Gedaan te Brussel, zestien december tweeduizend eenentwintig.

Sporządzono w Brukseli dnia szesnastego grudnia roku dwa tysiące dwudziestego pierwszego.

Feito em Bruxelas, em dezasseis de dezembro de dois mil e vinte e um.

Întocmit la Bruxelles la șaisprezece decembrie două mii douăzeci și unu.

V Bruseli šestnásteho decembra dvetisícdvadsaťjeden.

V Bruslju, šestnajstega decembra dva tisoč enaindvajset.

Tehty Brysselissä kuudentenatoista päivänä joulukuuta vuonna kaksituhattakaksikymmentäyksi.

Som skedde i Bryssel den sextonde december år tjugohundratjugoett.

Image 1


(1)  EUVL C 18 I, 18.1.2021, s. 5.

(2)  Tavallisen lainsäädäntöjärjestyksen piiriin kuuluvat.


EUROOPAN UNIONIN TOIMIELINTEN, ELINTEN, TOIMISTOJEN JA VIRASTOJEN TIEDONANNOT

Euroopan komissio

21.12.2021   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

CI 514/5


Ilmoitetun keskittymän vastustamatta jättäminen

(Asia M.10465 – ADECCO / AKKA)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(2021/C 514 I/02)

Komissio päätti 13. joulukuuta 2021 olla vastustamatta edellä mainittua keskittymää ja todeta sen sisämarkkinoille soveltuvaksi. Päätös perustuu neuvoston asetuksen (EY) N:o 139/2004 (1) 6 artiklan 1 kohdan b alakohtaan. Päätöksen koko teksti on saatavissa ainoastaan englanniksi, ja se julkistetaan sen jälkeen, kun siitä on poistettu mahdolliset liikesalaisuudet. Päätös on saatavilla

komission kilpailun pääosaston verkkosivuilla (http://ec.europa.eu/competition/mergers/cases/); sivuilla on monenlaisia hakukeinoja sulautumapäätösten löytämiseksi, muun muassa yritys-, asianumero-, päivämäärä- ja alakohtaiset hakemistot,

sähköisessä muodossa EUR-Lex-sivustolta (http://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=fi) asiakirjanumerolla 32021M10465. EUR-Lex on Euroopan unionin oikeuden online-tietokanta.


(1)  EUVL L 24, 29.1.2004, s. 1.


IV Tiedotteet

EUROOPAN UNIONIN TOIMIELINTEN, ELINTEN, TOIMISTOJEN JA VIRASTOJEN TIEDOTTEET

Euroopan komissio

21.12.2021   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

CI 514/6


KOMISSION PÄÄTÖS,

annettu 20 päivänä joulukuuta 2021,

seitsemännen puiteohjelman, Horisontti 2020 -puiteohjelman, Horisontti Eurooppa -puiteohjelman ja Euratom-ohjelmien toimia varten Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) 2021/695 perustetun keskinäisen vakuutusjärjestelmän varainhoidosta

(2021/C 514 I/03)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon Euroopan atomienergiayhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelman ”Horisontti Eurooppa” perustamisesta, sen osallistumista ja tulosten levittämistä koskevien sääntöjen vahvistamisesta sekä asetusten (EU) N:o 1290/2013 ja (EU) N:o 1291/2013 kumoamisesta (1)28 päivänä huhtikuuta 2021 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2021/695 ja erityisesti sen 37 artiklan 2 kohdan,

ottaa huomioon tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelmaa ”Horisontti Eurooppa” (2) täydentävän Euroopan atomienergiayhteisön tutkimus- ja koulutusohjelman perustamisesta vuosiksi 2021–2025 sekä asetuksen (Euratom) 2018/1563 kumoamisesta 10 päivänä toukokuuta 2021 annetun neuvoston asetuksen (Euratom) 2021/765 ja erityisesti sen 9 artiklan 5 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Keskinäisestä vakuutusjärjestelmästä on tarkoitus kattaa riski siitä, ettei saada perityksi takaisin summia, jotka tuensaajat ovat velkaa Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen N:o 1982/2006/EY (3), jäljempänä ”seitsemäs puiteohjelma”, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1291/2013 (4), jäljempänä ”Horisontti 2020”, asetuksen (EU) 2021/695, jäljempänä ”Horisontti Eurooppa”, neuvoston päätösten 2006/976/Euratom (5) ja 2012/93/Euratom (6) sekä asetusten (Euratom) N:o 1314/2013 (7), (Euratom) 2018/1563 (8) ja (Euratom) 2021/765 nojalla. Komission tehtävänä on laatia erityiset säännöt keskinäisen vakuutusjärjestelmän toimintaa varten.

(2)

Jotta keskinäisen vakuutusjärjestelmän toiminta olisi tehokasta ja jotta voidaan varmistaa seurannan ja valvonnan avulla moitteeton varainhoito vakuutusjärjestelmän puitteissa toteutettavien toimenpiteiden yhteydessä, järjestelmälle olisi nimitettävä johtaja eli nimetty yksikkö, joka vastaa järjestelmän yleisestä hallinnoinnista, varainhoitaja eli varainhoidon toteuttamisesta vastaava johtaja sekä kirjanpitäjä.

(3)

Jotta varmistetaan keskinäisen vakuutusjärjestelmän toimenpiteiden laillisuus, tarvittavat valtuudet on tarpeen siirtää komissiolta tai komission sisällä valtuutettujen tulojen ja menojen hyväksyjien tehtäviä hoitaville henkilöille. Valtuutetuilla tulojen ja menojen hyväksyjillä olisi oltava mahdollisuus siirtää kyseiset valtuudet edelleenvaltuutetuille tulojen ja menojen hyväksyjille komission sisäisten sääntöjen (9) mukaisesti.

(4)

Keskinäisen vakuutusjärjestelmän toiminnan avoimuuden ja selkeyden varmistamiseksi on tarpeen vahvistaa säännöt, jotka koskevat komission eri yksiköiden ja valtuutettujen tulojen ja menojen hyväksyjien yksityiskohtaisia tehtäviä ja vastuualueita, sekä menettelyt ja säännöt, jotka koskevat erityisesti keskinäiseen vakuutusjärjestelmään suoritettavia maksuosuuksia, niiden palauttamista sekä vakuutusjärjestelmän toimia.

(5)

Koska korkotaso rahoitusmarkkinoilla on jo usean vuoden ajan ollut alhainen tai negatiivinen, on olemassa merkittävä riski, että joinakin ajanjaksoina tuotot ovat negatiivisia (kun otetaan huomioon muun muassa hallintokulut ja pankkimaksut sekä liiketoimien ja varojen arvostuksen tulokset), mikä voi vaarantaa keskinäisen vakuutusjärjestelmän toimintakyvyn. Vakuutusjärjestelmän toimintakyvyn säilyttämiseksi kyseiset maksut ja kulut voidaan maksaa muista lähteistä kuin vakuutusjärjestelmän tuotoista, jotka pitäisi varata sen riskin kattamiseen, että avustuksen saajien maksamatta jättämiä summia ei saada perityksi takaisin.

(6)

Kaikki aiemmista ja nykyisistä tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelmista ja tarvittaessa muista keskinäiseen vakuutusjärjestelmään osallistuvista ohjelmista saatavat sisäiset ja ulkoiset käyttötarkoitukseensa sidotut tulot olisi käytettävä negatiivisten korkojen, keskinäisen vakuutusjärjestelmän hallintoon liittyvien hallinnollisten kulujen ja pankkimaksujen, vakuutusjärjestelmän liiketoimien ja varojen arvostuksen tulosten sekä avustuksen saajille palautettavien maksuosuuksien viivästyskorkojen maksamiseen. Tarvittaessa näitä lähteitä olisi voitava käyttää myös unionin oikeudellisten ja sopimuksiin perustuvien velvoitteiden noudattamiseksi.

(7)

Koska keskinäinen vakuutusjärjestelmä korvaa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) N:o 1290/2013 (10) perustetun osallistujien takuurahaston, komission päätös C(2013) 9092 (11) olisi kumottava ja korvattava tällä päätöksellä,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

1 artikla

1.   Komissio antaa seitsemännen puiteohjelman, Horisontti 2020 -puiteohjelman, Horisontti Eurooppa -puiteohjelman ja Euratom-ohjelmien toimia varten perustetun keskinäisen vakuutusjärjestelmän varainhoidon ja hallinnoinnin tutkimuksen ja innovoinnin pääosaston, jäljempänä ”tutkimuksen ja innovoinnin pääosasto” tai ”nimetty yksikkö”, tehtäväksi.

2.   Komissio antaa keskinäisen vakuutusjärjestelmän varainhoitajan tehtävät budjettipääosastolle.

3.   Keskinäiseen vakuutusjärjestelmään liittyvien tehtävien ja velvollisuuksien jako nimetyn yksikön ja varainhoitajan välillä vahvistetaan palvelutasosopimuksessa tässä päätöksessä säädettyjen tehtävien ja vastuiden mukaisesti.

2 artikla

Keskinäisen vakuutusjärjestelmän säännöt ja menettelyt vahvistetaan liitteessä.

3 artikla

1.   Komissio siirtää liitteessä vahvistetuissa säännöissä ja menettelyissä määritetyille tulojen ja menojen hyväksyjille valtuudet hyväksyä keskinäisen vakuutusjärjestelmän toimet ja maksuosuuksien palauttamisen avustuksen saajille.

2.   Komissio valtuuttaa kyseiset tulojen ja menojen hyväksyjät käyttämään keskinäisen vakuutusjärjestelmän tuloja, jotka on kerätty seitsemännen puiteohjelman, Horisontti 2020 -puiteohjelman, Horisontti Eurooppa -puiteohjelman ja Euratom-ohjelmien nojalla.

3.   Valtuutetut tulojen ja menojen hyväksyjät voivat puolestaan siirtää kyseiset valtuudet edelleenvaltuutetuille tulojen ja menojen hyväksyjille Euroopan unionin yleisen talousarvion toteuttamista koskevista sisäisistä säännöistä 3 päivänä elokuuta 2018 annetun komission päätöksen C(2018) 5120 mukaisesti.

4.   Komissio siirtää nimetyn yksikön valtuutetulle tulojen ja menojen hyväksyjälle valtuudet hyväksyä maksumääräyksiä valtuutetun tulojen ja menojen hyväksyjän keräämien maksuosuuksien siirtämiseksi keskinäiseen vakuutusjärjestelmään ja edelleen varainhoitajalle. Komissio siirtää nimetyn yksikön valtuutetulle tulojen ja menojen hyväksyjälle myös valtuudet esittää perintämääräyksiä varojen siirtämiseksi varainhoitajalta keskinäiseen vakuutusjärjestelmään, jotta varmistetaan, että maksuosuudet voidaan palauttaa ja vakuutusjärjestelmän toimet voidaan toteuttaa. Nimetyn yksikön valtuutettu tulojen ja menojen hyväksyjä voi puolestaan siirtää kyseiset valtuudet edelleenvaltuutetuille tulojen ja menojen hyväksyjille.

5.   Keskinäisen vakuutusjärjestelmän taloudellisena ja hallinnollisena johtajana toimiva nimetty yksikkö vahvistaa tai hylkää valtuutettujen tulojen ja menojen hyväksyjien hyväksymät toimenpiteet tarkastettuaan niiden vaatimustenmukaisuuden ja sääntöjenmukaisuuden. Ennen toimenpiteen vahvistamista nimetty yksikkö voi antaa ei-sitovan lausunnon toimenpiteen toteuttamiskelpoisuudesta. Jos lausunto on kielteinen, nimetty yksikkö vahvistaa toimenpiteen vain siinä tapauksessa, että valtuutettu tulojen ja menojen hyväksyjä vahvistaa liiketoimen kirjallisesti antaen asianmukaiset perustelut.

4 artikla

Komission tilinpitäjä nimitetään keskinäisen vakuutusjärjestelmän tilinpitäjäksi.

5 artikla

1.   Jos nimetty yksikkö yhteisymmärryksessä varainhoitajan kanssa katsoo, että keskinäisen vakuutusjärjestelmän varat eivät riitä maksuosuuksien palauttamiseen avustuksen saajille loppumaksun suorittamisen yhteydessä, on otettava väliaikaisesti käyttöön 2 kohdassa tarkoitetut toimenpiteet.

2.   Mahdolliset negatiiviset taloudelliset tuotot, mukaan lukien korot, toteutuneet nettotappiot ja arvostustappiot, keskinäisen vakuutusjärjestelmän hallinnointiin liittyvät hallintokulut ja pankkimaksut, kuten transaktiomaksut, tietotekniikkakustannukset, tilipalkkiot, säilytyspalkkiot, ulkoiset tilintarkastuspalkkiot, muut kustannukset sekä mahdolliset avustusten saajille palautettavien maksuosuuksien viivästyskorot, voidaan kattaa aiemmista ja nykyisistä tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelmista sekä järjestelmään osallistuvien ohjelmien talousarvioista saatavista sisäisistä ja ulkoisista käyttötarkoitukseensa sidotuista tuloista. Ensisijaisesti käytetään takaisinperinnästä saadut sisäiset käyttötarkoitukseensa sidotut tulot (sekä kulloisenkin varainhoitovuoden että sitä edelliseltä varainhoitovuodelta varainhoitoasetuksen (12) 12 artiklan 4 kohdan b alakohdan nojalla siirretyt tulot) sekä käytettävissä olevat käyttötarkoitukseensa sidotut tulot aiemmista tutkimuksen puiteohjelmista.

3.   Edellä 2 kohdassa tarkoitettuja taloudellisia varoja ei saa käyttää keskinäisen vakuutusjärjestelmän toimien rahoittamiseen muutoin kuin kattamaan avustuksen myöntävän viranomaisen aiemmin allekirjoitettuihin Horisontti 2020 -avustussopimuksiin perustuvia sopimusvelvoitteita, jos nimetty yksikkö yhteisymmärryksessä keskinäisen vakuutusjärjestelmän tilinpitäjän kanssa katsoo vakuutusjärjestelmän kuukausitilinpäätöksen perusteella, että taloudelliset tuotot eivät riitä tai jos taloudellisten tuottojen käytettävissä oleva nettomäärä on alle 15 miljoonaa euroa.

4.   Edellä 2 kohdassa tarkoitettujen väliaikaisten toimenpiteiden mukaisilla keskinäiseen vakuutusjärjestelmään tehtävillä siirroilla ei saa luoda vararahastoa, jonka koko ylittää 60 miljoonaa euroa.

6 artikla

Kumotaan päätös C(2013) 9092.

Tehty Brysselissä 20 päivänä joulukuuta 2021.

Komission puolesta

Mariya GABRIEL

Komission jäsen


(1)  EUVL L 170, 12.5.2021, s. 1.

(2)  EUVL L 167, 12.5.2021, s. 81.

(3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 1982/2006/EY, tehty 18 päivänä joulukuuta 2006, Euroopan yhteisön seitsemännestä tutkimuksen, teknologian kehittämisen ja demonstroinnin puiteohjelmasta (2007-2013) (EUVL L 412, 30.12.2006, s. 1).

(4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1291/2013, annettu 11 päivänä joulukuuta 2013, tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelmasta ”Horisontti 2020” (2014–2020) ja päätöksen N:o 1982/2006/EY kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 104).

(5)  Neuvoston päätös, tehty 19 päivänä joulukuuta 2006, Euroopan atomienergiayhteisön (Euratom) seitsemännen ydinalan tutkimuksen ja koulutuksen puiteohjelman (2007–2011) täytäntöön panemiseksi toteutettavasta erityisohjelmasta (2006/976/Euratom) (EUVL L 400, 30.12.2006, s. 404).

(6)  Neuvoston päätös, annettu 19 päivänä joulukuuta 2011, Euroopan atomienergiayhteisön ydinalan tutkimuksen ja koulutuksen puiteohjelmasta (2012–2013) (2012/93/Euratom) (EUVL L 47, 18.2.2012, s. 25).

(7)  Neuvoston asetus (Euratom) N:o 1314/2013, annettu 16 päivänä joulukuuta 2013, tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelmaa Horisontti 2020 täydentävästä Euroopan atomienergiayhteisön tutkimus- ja koulutusohjelmasta (2014–2018) (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 948).

(8)  Neuvoston asetus (Euratom) 2018/1563, annettu 15 päivänä lokakuuta 2018, tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelmaa Horisontti 2020 täydentävästä Euroopan atomienergiayhteisön tutkimus- ja koulutusohjelmasta (2019–2020) ja neuvoston asetuksen (Euratom) N:o 1314/2013 kumoamisesta (EUVL L 262, 19.10.2018, s. 1).

(9)  Komission päätös C(2018) 5120, annettu 3 päivänä elokuuta 2018, Euroopan unionin yleisen talousarvion toteuttamista koskevista sisäisistä säännöistä (Euroopan komissiota koskeva pääluokka) tiedoksi komission yksiköille.

(10)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1290/2013, annettu 11 päivänä joulukuuta 2013, tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelman Horisontti 2020 (2014–2020) osallistumista ja tulosten levittämistä koskevista säännöistä ja asetuksen (EY) N:o 1906/2006 kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 81).

(11)  Komission päätös C(2013) 9092, annettu 17 päivänä joulukuuta 2013, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o [1290/2013] nojalla perustetun osallistujien takuurahaston varainhoidosta ja komission päätöksen K(2005) 2992 muuttamisesta.

(12)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU, Euratom) 2018/1046, annettu 18 päivänä heinäkuuta 2018, unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä, asetusten (EU) N:o 1296/2013, (EU) N:o 1301/2013, (EU) N:o 1303/2013, (EU) N:o 1304/2013, (EU) N:o 1309/2013, (EU) N:o 1316/2013, (EU) N:o 223/2014, (EU) N:o 283/2014 ja päätöksen N:o 541/2014/EU muuttamisesta sekä asetuksen (EU, Euratom) N:o 966/2012 kumoamisesta (EUVL L 193, 30.7.2018, s. 1).


LIITE

Keskinäisen vakuutusjärjestelmän säännöt ja menettelyt

SISÄLTÖ

1.

TAUSTAA 11

1.2.

Keskinäisen Vakuutusjärjestelmän Talousarvion Rakenne Sekä Järjestelmän Hallinnointiin Liittyvät Kulut Ja Siihen Osallistuvat Toimijat 11

1.2.1.

Keskinäisen Vakuutusjärjestelmän Talousarvion Erityinen Rakenne 11

1.2.2.

Tulojen Ja Menojen Hyväksyjät 11

1.2.3.

Keskinäisen Vakuutusjärjestelmän Hallinnointia Varten Nimetty Komission Yksikkö 12

1.2.4.

Keskinäisen Vakuutusjärjestelmän Tilinpitäjä 12

1.2.5.

Varainhoitaja 13

1.2.6.

Keskinäisen Vakuutusjärjestelmän Yksiköiden Välinen Ryhmä 13

2.

KESKINÄISEEN VAKUUTUSJÄRJESTELMÄÄN SUORITETTAVAT MAKSUOSUUDET 13

2.1.

Menettely 1 – Maksuosuuden Suorittaminen 13

3.

KESKINÄISEEN VAKUUTUSJÄRJESTELMÄÄN SUORITETTUJEN OSUUKSIEN PALAUTTAMINEN 14

3.1.

Yleiset Säännöt 14

3.2.

Menettely 2 – Palautukset 14

3.2.1.

Menettely 2a – Koko Maksuosuuden Palauttaminen Avustuksen Saajalle 14

3.2.2.

Menettely 2b – Maksuosuuden Palauttaminen Kokonaisuudessaan Asiaankuuluvaan Budjettikohtaan 14

3.2.3.

Menettely 2c – Osa Maksusta Palautetaan Asianomaiselle Oikeussubjektille Ja Osa Asianomaiseen Budjettikohtaan 14

4.

KESKINÄISEN VAKUUTUSJÄRJESTELMÄN TOIMET (KUN AVUSTUKSEN SAAJA EI MAKSA TAKAISIN VAADITTUA MÄÄRÄÄ) 15

4.1.

Johdanto 15

4.2.

Menettely 3 – Keskinäisen Vakuutusjärjestelmän Toimet 15

4.2.1.

Menettely 3a – Keskinäisen Vakuutusjärjestelmän Toimet Käynnissä Olevan Toimen Tapauksessa (Suora Siirto Konsortiolle) 15

4.2.2.

Menettely 3b – Muut Keskinäisen Vakuutusjärjestelmän Toimet (Siirto Budjettikohtaan) 16

5.

KIRJANPITOJÄRJESTELMÄ 17

5.1.

Tilinpäätös 17

5.2.

Sähköinen Kirjanpitojärjestelmä 18

5.3.

Maksujen Suorittaminen 18

5.4.

Tulojen Kerääminen Ja Velkojen Periminen 18

5.5.

Gf01-Järjestelmän Pankkitilien Hallinnointi 18

JOHDANTO

Tässä liitteessä vahvistetaan säännöt ja menettelyt, jotka koskevat kaikkia keskinäisen vakuutusjärjestelmän toimintaan ja hallinnointiin osallistuvia yksiköitä.

Näitä sääntöjä ja menettelyjä sovelletaan seitsemännestä puiteohjelmasta (1), Horisontti 2020 -puiteohjelmasta (2), Horisontti Eurooppa -puiteohjelmasta (3) sekä Euratomin tutkimus- ja koulutusohjelmasta (4), jäljempänä ”Euratom-ohjelmat”, rahoitettaviin toimiin.

Keskinäisen vakuutusjärjestelmän ohjeisiin (MIM Guidance) sisällytetään kattava opas seitsemännen puiteohjelman, Horisontti 2020 -puiteohjelman, Horisontti Eurooppa -puiteohjelman ja Euratom-ohjelmien täytäntöönpanotoimista vastaavalle henkilöstölle.

1.   TAUSTAA

1.2.   Keskinäisen vakuutusjärjestelmän talousarvion rakenne sekä järjestelmän hallinnointiin liittyvät kulut ja siihen osallistuvat toimijat

1.2.1.   Keskinäisen vakuutusjärjestelmän talousarvion erityinen rakenne

Keskinäinen vakuutusjärjestelmä ei ole oikeushenkilö, mutta sen rakenne sekä kirjanpito- ja talousarviojärjestelmät (yrityskoodi GF01) ovat erillisiä ja riippumattomia komission (yrityskoodi BG32) ja muiden unionin elinten järjestelmistä.

1.2.2.   Tulojen ja menojen hyväksyjät

Keskinäisen vakuutusjärjestelmän tulojen ja menojen hyväksyjä on komissio.

Tässä päätöksessä keskinäisen vakuutusjärjestelmän toimia varten valtuutetuilla tulojen ja menojen hyväksyjillä tarkoitetaan seuraavia tahoja, joista kukin vastaa toteuttamastaan seitsemännen puiteohjelman, Horisontti 2020 -puiteohjelman, Horisontti Eurooppa -puiteohjelman tai Euratom-ohjelmien talousarvion osasta:

komission eri pääosastojen pääjohtajat

Euratom-ohjelmien osalta tutkimuksen ja innovoinnin pääosaston pääjohtaja

toimeenpanovirastojen johtajat

talousarvion toteuttamistehtäviä hoitavissa yhteisöissä vastaavassa asemassa olevat henkilöt, kuten yhteisyritysten ja muiden asiaankuuluvien rahoituselinten toimitusjohtajat, sillä edellytyksellä, että keskinäisen vakuutusjärjestelmän toimintaan liittyvät tehtävät on annettu heidän hoidettavakseen varainhoitoasetuksen (5) 154 artiklan mukaisesti ja että keskinäiseen vakuutusjärjestelmään osallistumisen edellytykset, jotka vahvistetaan siinä välineessä, jolla kyseiset talousarvion toteuttamistehtävät on annettu mainittujen yhteisöjen hoidettavaksi, täyttyvät.

Valtuutetut tulojen ja menojen hyväksyjät vastaavat hallinnoimissaan avustussopimuksissa määrättyjen, keskinäiseen vakuutusjärjestelmään maksettavien maksuosuuksien pidättämisestä kustakin ensimmäisestä ennakkorahoituserästä.

Lisäksi valtuutetut tulojen ja menojen hyväksyjät vastaavat i) keskinäiseen vakuutusjärjestelmään maksettujen maksuosuuksien palauttamisesta avustuksen saajille sekä ii) keskinäisen vakuutusjärjestelmän toimista, kuten maksuista ja takaisinperinnästä. Näin ollen he ovat valtuutettuja tulojen ja menojen hyväksyjiä myös GF01-kirjanpitojärjestelmässä.

Heillä on täysi vastuu siitä, että heidän hallinnoimansa varat käytetään asianmukaisesti ja että heidän valvontaansa asetetut menot ovat laillisia ja oikein.

1.2.3.   Keskinäisen vakuutusjärjestelmän hallinnointia varten nimetty komission yksikkö

Tutkimuksen ja innovoinnin pääosasto vastaa nimettynä yksikkönä keskinäisen vakuutusjärjestelmän taloudellisten toimenpiteiden seurannasta ja valvonnasta moitteettoman varainhoidon varmistamiseksi. Tämä ei vapauta valtuutettuja tulojen ja menojen hyväksyjiä heidän yksilöllisestä vastuustaan.

Nimetyn yksikön tehtävänä on erityisesti

siirtää avustuksen saajien maksuosuudet BG32-järjestelmän erityiseltä talousarvion ulkopuoliselta tililtä GF01-järjestelmän tilille (6)

siirtää maksuosuudet GF01-järjestelmän pankkitililtä varainhoitajalle

seurata, että GF01-järjestelmän pankkitilillä on riittävästi likviditeettiä, jotta palautuspyyntöihin ja toimien toteuttamista koskeviin pyyntöihin voidaan vastata nopeasti

toimittaa keskinäisen vakuutusjärjestelmän tilinpitäjälle säännöllisesti kaikki tiedot, joita tämä tarvitsee tehtäviensä hoitamiseksi

varmistaa varainhoitajalle tai varainhoitajalta siirrettyjen summien yksityiskohtainen seuranta ja niitä koskevien jatkotoimien toteuttaminen

toimittaa varainhoitajalle säännöllisesti ennuste maksuosuus- ja tuottovirrasta asiaankuuluvien toimijoiden toimittamien tietojen ja muiden sellaisten tietojen perusteella, joita varainhoitaja voi kohtuudella vaatia tehtäviensä suorittamiseksi

toimittaa valtuutetuille tulojen ja menojen hyväksyjille neljännesvuosittain kertomus keskinäisen vakuutusjärjestelmän taloudellisesta tilanteesta

seurata keskinäisen vakuutusjärjestelmän tilannetta ja kehitystä, jotta komissio voi tarvittaessa toteuttaa asianmukaisia lieventäviä toimenpiteitä, jotta vakuutusjärjestelmä voi jatkaa toimiaan unionin taloudellisten etujen suojaamiseksi ja palauttaa maksuosuudet avustuksen saajille loppumaksun yhteydessä

tarkastaa jälkikäteen, että valtuutetut tulojen ja menojen hyväksyjät ovat pidättäneet keskinäiseen vakuutusjärjestelmään maksettavan osuuden kustakin ensimmäisestä ennakkorahoituserästä oikein ja että maksuosuus vastaa avustussopimuksessa määriteltyä prosenttiosuutta, joka lasketaan avustussopimuksessa määritetystä avustuksen enimmäismäärästä

vahvistaa tai hylätä valtuutettujen tulojen ja menojen hyväksyjien hyväksymät toimenpiteet tarkastettuaan niiden vaatimustenmukaisuuden ja sääntöjenmukaisuuden; jos nimetty yksikkö on eri mieltä toimenpiteen toteuttamisesta, se antaa ei-sitovan lausunnon ennen toimenpiteen vahvistamista

toimia 1.2.6 kohdassa tarkoitetun keskinäisen vakuutusjärjestelmän yksiköiden välisen ryhmän puheenjohtajana

varmistaa, että keskinäisen vakuutusjärjestelmän ohjeet ovat sisällöltään ajan tasalla

avustaa asiaankuuluvien valtuutettujen tulojen ja menojen hyväksyjien talousjohtajia.

1.2.4.   Keskinäisen vakuutusjärjestelmän tilinpitäjä

Keskinäisen vakuutusjärjestelmän tilinpitäjä hoitaa tehtäväänsä komission tilinpitäjän tehtäviä ja vastuualueita koskevassa ohjesäännössä (7) vahvistettujen periaatteiden mukaisesti.

Keskinäisen vakuutusjärjestelmän kirjanpitojärjestelmä on osa komission kirjanpitojärjestelmää. Sillä on kuitenkin unionin yleisen talousarvion kirjanpidosta erillinen kirjanpito.

Nimetty yksikkö ja 1.2.5 kohdassa tarkoitettu varainhoitaja toimittavat keskinäisen vakuutusjärjestelmän tilinpitäjälle kaikki tilinpäätöksen laatimiseksi tarvittavat tiedot. Tämän tilinpäätöksen on annettava oikea ja riittävä kuva keskinäisen vakuutusjärjestelmän varoista ja veloista. Keskinäisen vakuutusjärjestelmän tilinpitäjä voi tarkistaa saamansa tiedot ja tehdä tarpeellisiksi katsotut lisätarkistukset ennen tilinpäätöksen allekirjoittamista. Keskinäisen vakuutusjärjestelmän tilinpitäjä voi myös esittää varaumia, jolloin hänen on täsmennettävä niiden luonne ja laajuus.

1.2.5.   Varainhoitaja

Varainhoitajana toimiva budjettipääosasto hoitaa keskinäisen vakuutusjärjestelmän varoja nimetyn yksikön kanssa tekemänsä palvelutasosopimuksen mukaisesti.

Palvelutasosopimuksessa määritetään nimetyn yksikön ja varainhoitajan välinen suhde, ja siinä vahvistetaan keskinäistä vakuutusjärjestelmää koskevat sijoitussäännöt, joilla pyritään löytämään sopiva tasapaino hyväksyttävän sijoitusriskin (8) tason ja keskinäisen vakuutusjärjestelmän pitkän aikavälin taloudellisen toimintakyvyn välillä.

Varainhoitaja seuraa varoja palvelutasosopimuksen sääntöjen mukaisesti ja toimittaa nimetylle yksikölle kaikki toimeksiantoonsa liittyvät merkitykselliset tiedot.

1.2.6.   Keskinäisen vakuutusjärjestelmän yksiköiden välinen ryhmä

Keskinäisen vakuutusjärjestelmän yksiköiden välisen ryhmän muodostavat järjestelmän toimintaan osallistuvat pääosastot, toimeenpanovirastot ja yhteisyritykset. Siihen kuuluvat jäseninä myös komission oikeudellisen yksikön, budjettipääosaston ja yhteisen oikeudellisen tukipalvelun edustajat.

Keskinäisen vakuutusjärjestelmän yksiköiden välisellä ryhmällä on neuvoa-antava rooli, ja sen puheenjohtajana toimii nimetty yksikkö.

2.   KESKINÄISEEN VAKUUTUSJÄRJESTELMÄÄN SUORITETTAVAT MAKSUOSUUDET

Keskinäiseen vakuutusjärjestelmään maksettava osuus pidätetään avustussopimuksen mukaisesti kokonaisuudessaan ensimmäisestä ennakkorahoituserästä. Jos EU:n avustuksen määrää korotetaan muutoksella, keskinäistä vakuutusjärjestelmää varten pidätetään korotuksen mukainen lisäosuus (9).

2.1.   Menettely 1 – Maksuosuuden suorittaminen

Vaihe 1

Avustussopimusta tehtäessä valtuutettu tulojen ja menojen hyväksyjä pidättää ennakkorahoituksesta prosenttimääräisen maksuosuuden avustussopimuksen mukaisesti.

Asiaankuuluva maksun alkuunpanija kirjaa ennakkorahoitusta koskevan maksumääräyksen (10) omaan kirjanpitojärjestelmäänsä. Kyseinen maksun alkuunpanija kirjaa omassa kirjanpitojärjestelmässään erityiselle talousarvion ulkopuoliselle tilille sen osan tästä maksumääräyksen määrästä, joka suoritetaan keskinäiseen vakuutusjärjestelmään.

Maksumääräys hyväksytään asiaankuuluvalla hyväksymismenettelyllä, ja sen panee toimeen asiaankuuluva tilinpitäjä (11).

Vaihe 2

Nimetty yksikkö siirtää kertyneet maksuosuudet säännöllisesti erityisiltä talousarvion ulkopuolisilta tileiltä GF01-kirjanpitojärjestelmään (12) maksumääräyksellä.

Nimetyn yksikön edelleenvaltuutetun tulojen ja menojen hyväksyjän valtuuttama rahoitustarkastaja tarkastaa maksumääräyksen, ja komission tilinpitäjä panee sen toimeen.

Vaihe 3

Nimetty yksikkö hyväksyy maksumääräyksellä maksuosuuksien siirron GF01-kirjanpitojärjestelmästä keskinäisen vakuutusjärjestelmän varainhoitajalle ja varmistaa, että GF01-järjestelmän pankkitilillä on riittävästi likviditeettiä palautuspyyntöihin ja toimien toteuttamista koskeviin pyyntöihin vastaamiseksi.

Nimetyn yksikön valtuutetun tulojen ja menojen hyväksyjän valtuuttama rahoitustarkastaja tarkastaa maksumääräyksen, ja keskinäisen vakuutusjärjestelmän tilinpitäjä panee sen toimeen.

Nimetty yksikkö tarkastaa jälkikäteen, että valtuutettu tulojen ja menojen hyväksyjä on laskenut keskinäiseen vakuutusjärjestelmään maksettavan osuuden ja pidättänyt sen kustakin ensimmäisestä ennakkorahoituserästä oikein. Jos virheitä havaitaan, nimetty yksikkö ilmoittaa niistä asiasta vastaavalle valtuutetulle tulojen ja menojen hyväksyjälle, joka korjaa määrän.

3.   KESKINÄISEEN VAKUUTUSJÄRJESTELMÄÄN SUORITETTUJEN OSUUKSIEN PALAUTTAMINEN

3.1.   Yleiset säännöt

Asetuksen (EU) 2021/695 37 artiklan 4 kohdan mukaisesti keskinäiseen vakuutusjärjestelmään siirretyt osuudet on palautettava avustuksen saajille loppumaksun suorittamisen yhteydessä. Palautettavaan määrään lisätään mahdollinen pidätyksestä maksettava viivästyskorko mutta ei keskinäisen vakuutusjärjestelmän avulla saatuja korkotuloja.

Jos loppumaksun laskemisen perusteella käy ilmi, että alkuperäistä maksuosuutta tai osaa siitä ei tule maksaa takaisin avustuksen saajalle, koko maksuosuus tai kyseinen osa siitä on palautettava siihen budjettikohtaan, josta alkuperäinen sitoumus tehtiin.

3.2.   Menettely 2 – Palautukset

Maksuosuuksien palauttaminen tapahtuu seuraavien kolmen menettelyn mukaisesti:

3.2.1.   Menettely 2a – Koko maksuosuuden palauttaminen avustuksen saajalle

Jos loppumaksun laskemisen perusteella todetaan, että alkuperäinen maksuosuus tulee maksaa kokonaisuudessaan takaisin avustuksen saajalle, asiaankuuluva valtuutettu tulojen ja menojen hyväksyjä maksaa osuuden sille takaisin toimesta vastaavan koordinaattorin kautta.

Maksun alkuunpanija käynnistää ABAC (13) GF01 -kirjanpitojärjestelmässä maksumääräyksen, jonka saajana on toimesta vastaava koordinaattori. Tämän jälkeen valtuutetun tulojen ja menojen hyväksyjän valtuuttama rahoitustarkastaja tarkastaa maksumääräyksen, nimetty yksikkö vahvistaa sen ABAC-järjestelmän SAP-moduulissa (14) ja keskinäisen vakuutusjärjestelmän tilinpitäjä panee sen toimeen.

Jos tässä vaiheessa havaitaan virheitä, nimetty yksikkö hylkää toimenpiteen ABAC-järjestelmän SAP-moduulissa ja ilmoittaa tästä asiaankuuluvalle valtuutetulle tulojen ja menojen hyväksyjälle.

3.2.2.   Menettely 2b – Maksuosuuden palauttaminen kokonaisuudessaan asiaankuuluvaan budjettikohtaan

Jos loppumaksun laskemisen perusteella käy ilmi – ottaen huomioon sovellettavan avustussopimuksen vaatimukset –, että avustuksen saajalle ei tule maksaa takaisin mitään osaa alkuperäisestä maksuosuudesta, asiaankuuluva valtuutettu tulojen ja menojen hyväksyjä maksaa osuuden kokonaisuudessaan takaisin siihen budjettikohtaan, josta alkuperäinen maksu on maksettu.

Tätä varten asianomainen valtuutettu tulojen ja menojen hyväksyjä hyväksyy kirjanpitojärjestelmässään keskinäiselle vakuutusjärjestelmälle osoitetun perintämääräyksen. Asiaankuuluvan tilinpitäjän vahvistettua perintämääräyksen maksun alkuunpanija käynnistää GF01-kirjanpitojärjestelmässä maksumääräyksen.

Maksun alkuunpanijan ABAC GF01 -kirjanpitojärjestelmässä käynnistämän maksumääräyksen mukaan summa siirretään siihen budjettikohtaan, josta alkuperäinen maksu on maksettu. Tämän jälkeen valtuutetun tulojen ja menojen hyväksyjän valtuuttama rahoitustarkastaja tarkastaa maksumääräyksen, nimetty yksikkö vahvistaa sen ABAC-järjestelmän SAP-moduulissa ja keskinäisen vakuutusjärjestelmän tilinpitäjä panee sen toimeen.

Jos tässä vaiheessa havaitaan virheitä, nimetty yksikkö hylkää toimenpiteen ABAC-järjestelmän SAP-moduulissa ja ilmoittaa tästä asianomaiselle valtuutetulle tulojen ja menojen hyväksyjälle.

3.2.3.   Menettely 2c – Osa maksusta palautetaan asianomaiselle oikeussubjektille ja osa asianomaiseen budjettikohtaan

Jos loppumaksun laskemisen perusteella todetaan, että osa alkuperäisestä maksuosuudesta tulee maksaa takaisin avustuksen saajalle, asianomainen valtuutettu tulojen ja menojen hyväksyjä maksaa takaisin osan summasta toimesta vastaavalle koordinaattorille.

Loppuosan summasta valtuutettu tulojen ja menojen hyväksyjä maksaa takaisin siihen budjettikohtaan, josta ensimmäinen maksu on maksettu.

Tätä varten valtuutettu tulojen ja menojen hyväksyjä hyväksyy kirjanpitojärjestelmässään keskinäiselle vakuutusjärjestelmälle osoitetun perintämääräyksen. Asiaankuuluvan tilinpitäjän vahvistettua perintämääräyksen maksun alkuunpanija käynnistää ABAC GF01 -kirjanpitojärjestelmässä kaksi maksumääräystä. Toisessa niistä saajana on asianomainen budjettikohta ja toisessa toimesta vastaava koordinaattori. Tämän jälkeen valtuutetun tulojen ja menojen hyväksyjän valtuuttama rahoitustarkastaja tarkastaa molemmat maksumääräykset, nimetty yksikkö vahvistaa ne ABAC-järjestelmän SAP-moduulissa ja keskinäisen vakuutusjärjestelmän tilinpitäjä panee ne toimeen.

Jos tässä vaiheessa havaitaan virheitä, nimetty yksikkö hylkää toimenpiteen ABAC-järjestelmän SAP-moduulissa ja ilmoittaa tästä asianomaiselle valtuutetulle tulojen ja menojen hyväksyjälle.

4.   KESKINÄISEN VAKUUTUSJÄRJESTELMÄN TOIMET (KUN AVUSTUKSEN SAAJA EI MAKSA TAKAISIN VAADITTUA MÄÄRÄÄ)

4.1.   Johdanto

Jos avustuksen saaja (tai koordinaattori) ei maksa veloitusilmoituksessa vahvistettua määrää takaisin kokonaisuudessaan tai ei maksa takaisin osaa siitä eräpäivään mennessä ja jos se ei ole antanut vakuuksia eikä perintää ole mahdollista toteuttaa kuittaamalla, asiaankuuluva valtuutettu tulojen ja menojen hyväksyjä harkitsee keskinäisen vakuutusjärjestelmän toimen toteuttamista kulloistenkin sopimusmääräysten (seitsemäs puiteohjelma, Horisontti 2020, Euratom-ohjelma tai Horisontti Eurooppa) mukaisesti. Keskinäisen vakuutusjärjestelmän toimet eivät estä määräämästä takaisinmaksun laiminlyöneelle oikeussubjektille varainhoitoasetuksen mukaisia hallinnollisia seuraamuksia tai toimenpiteitä.

Jos keskinäisen vakuutusjärjestelmän taloudelliset tuotot eivät riitä kattamaan perittävää määrää, vakuutusjärjestelmän varoja ei voida käyttää ja komission tai asiaankuuluvan toimeenpanoviraston, yhteisyrityksen tai unionin elimen on perittävä maksamatta oleva määrä suoraan avustuksen saajalta tai tapauksen mukaan sen sidosyhteisöltä tai siihen sidoksissa olevalta kolmannelta osapuolelta, paitsi jos keskinäisen vakuutusjärjestelmän toimien toteuttamisesta määrätään Horisontti 2020 -puiteohjelman avustussopimuksessa.

Keskinäisen vakuutusjärjestelmän toimea ei voida toteuttaa seuraavissa tapauksissa:

perintämääräys on annettu loppumaksun suorittamisen jälkeen

perintämääräys koskee oikeussubjektille määrättyjä sopimussakkoja ja/tai taloudellisia seuraamuksia.

Jos valtuutettu tulojen ja menojen hyväksyjä esittää loppumaksun suorittamisen jälkeen koordinaattorille osoitetun perintämääräyksen, joka koskee jakamattomia ennakkomaksuja, välimaksuja tai loppumaksuja, tällaisessa tapauksessa ei toteuteta keskinäisen vakuutusjärjestelmän toimia.

4.2.   Menettely 3 – Keskinäisen vakuutusjärjestelmän toimet

4.2.1.   Menettely 3a – Keskinäisen vakuutusjärjestelmän toimet käynnissä olevan toimen tapauksessa (suora siirto konsortiolle)

Jos konsortioon kuuluvan avustuksen saajan (tai koordinaattorin) osallistuminen lopetetaan käynnissä olevan toimen aikana, jäljempänä ”sääntöjen vastaisesti toiminut avustuksen saaja”, eikä tällainen sääntöjen vastaisesti toiminut avustuksen saaja maksa sille perusteettomasti maksettuja määriä takaisin konsortiolle, kyseinen määrä maksetaan keskinäisestä vakuutusjärjestelmästä koordinaattorille (tai jos sääntöjen vastaisesti toiminut avustuksen saaja on koordinaattori itse, määrä, jonka kyseinen yhteisö on velkaa, maksetaan keskinäisestä vakuutusjärjestelmästä uudelle koordinaattorille), mikäli seuraavat kumulatiiviset edellytykset täyttyvät:

(a)

toimi on edelleen käynnissä (15);

(b)

asiaankuuluva valtuutettu tulojen ja menojen hyväksyjä katsoo, että toimi on tarpeen ja tarkoituksenmukainen, jotta konsortio voi saattaa toimensa onnistuneesti päätökseen;

(c)

muut konsortioon kuuluvat yhteisöt suostuvat toteuttamaan toimen samoin tavoittein;

(d)

avustussopimukseen tehty muutos, jolla sääntöjen vastaisesti toimineen avustuksen saajan (tai koordinaattorin) osallistuminen lopetetaan, on allekirjoitettu;

(e)

jos sääntöjen vastaisesti toiminut avustuksen saaja on koordinaattori, muiden avustuksen saajien suostumuksella nimetään uusi koordinaattori.

Asiaankuuluva valtuutettu tulojen ja menojen hyväksyjä vastaa sen tarkastamisesta, että nämä edellytykset täyttyvät.

Tätä menettelyä ei sovelleta, kun on kyse koordinaattorin jakamatta jättämistä ennakkomaksuista tai välimaksuista.

Varmistaakseen, että toimenpide on vaatimustenmukainen, sääntöjenmukainen ja toteuttamiskelpoinen, ja valvoakseen tätä nimetty yksikkö tarkastaa näiden edellytysten täyttymisen ja hylkää toimenpiteen, jos edellytykset eivät täyty. Jos nimetty yksikkö hylkää toimenpiteen, se ilmoittaa hylkäämisen syyt asianomaiselle valtuutetulle tulojen ja menojen hyväksyjälle. Jos nimetty yksikkö katsoo, että b alakohdassa asetettu edellytys ei täyty, se antaa valtuutetulle tulojen ja menojen hyväksyjälle huomautuksen, jossa se esittää ei-sitovan lausunnon. Jos valtuutettu tulojen ja menojen hyväksyjä on eri mieltä, hänen tulee ilmoittaa näkemyksensä kirjallisesti perustellussa vastauksessa.

Nimetty yksikkö voi jokaisen toimen yhteydessä pyytää saada tutustua hallinnollisiin ja taloudellisiin asiakirjoihin.

Vaihe 1

Asiaankuuluvan valtuutetun tulojen ja menojen hyväksyjän maksun alkuunpanija käynnistää GF01-kirjanpitojärjestelmässä maksumääräyksen, joka koskee sääntöjen vastaisesti toimineelle avustuksen saajalle perusteettomasti maksettua määrää ja jonka saajana on koordinaattori (tai uusi koordinaattori). Tämän jälkeen asianomaisen valtuutetun tulojen ja menojen hyväksyjän valtuuttama rahoitustarkastaja tarkastaa maksumääräyksen, ja jos nimetty yksikkö vahvistaa sen ABAC-järjestelmän SAP-moduulissa, keskinäisen vakuutusjärjestelmän tilinpitäjä panee sen toimeen.

Oikeudellisesta näkökulmasta maksun suorittajana on komissio, toimeenpanovirasto, yhteisyritys tai muu asiaankuuluva rahoituselin, mutta käytännössä maksun suorittaa keskinäisen vakuutusjärjestelmän tilinpitäjä GF01-järjestelmän tililtä.

Vaihe 2

Samanaikaisesti asiaankuuluvan valtuutetun tulojen ja menojen hyväksyjän maksun alkuunpanija käynnistää komission, toimeenpanoviraston, yhteisyrityksen tai muun rahoituselimen nimissä sääntöjen vastaisesti toimineelle avustuksen saajalle osoitetun perintämääräyksen GF01-kirjanpitojärjestelmässä, ja tässä yhteydessä hänen on ilmoitettava keskinäisen vakuutusjärjestelmän pankkitili. Tämän jälkeen valtuutetun tulojen ja menojen hyväksyjän valtuuttama rahoitustarkastaja tarkastaa perintämääräyksen, ja jos nimetty yksikkö vahvistaa sen ABAC-järjestelmän SAP-moduulissa, keskinäisen vakuutusjärjestelmän tilinpitäjä panee sen toimeen ja varmistaa myös perintämääräyksen seurannan.

Jos sääntöjen vastaisesti toiminut avustuksen saaja asetetaan konkurssiin tai julistetaan maksukyvyttömäksi tai se on purkamis- tai selvitystilassa, valtuutetun tulojen ja menojen hyväksyjän on lähetettävä selvittäjälle mahdollisimman pian ilmoitus saatavista (16). Valtuutetun tulojen ja menojen hyväksyjän on lähetettävä selvittäjälle myös velkaa koskeva veloitusilmoitus.

4.2.2.   Menettely 3b – Muut keskinäisen vakuutusjärjestelmän toimet (siirto budjettikohtaan)

Tätä menettelyä sovelletaan seuraavissa tilanteissa, joissa vahvistettuja veloitusilmoituksia ei ole noudatettu:

a)

avustuksen saajan (tai koordinaattorin (17)) osallistuminen lopetetaan ennen loppumaksun suorittamista tapauksissa, joihin ei sovelleta menettelyä 3a;

b)

koordinaattorin osallistuminen lopetetaan ennen loppumaksun suorittamista, koska koordinaattori ei ole jakanut ennakkomaksuja tai yhtäkään välimaksua muille konsortioon kuuluville avustuksen saajille;

c)

velan syynä on ns. negatiivinen loppumaksu.

Vaihe 1

Asiaankuuluva valtuutettu tulojen ja menojen hyväksyjä antaa kirjanpitojärjestelmässään avustuksen saajalle tai koordinaattorille perintämääräyksen periäkseen takaisin määrän, jonka tämä on velkaa (asianomaisen avustussopimuksen mukaisesti).

Vaihe 2

Jos veloitusilmoituksen mukaista määrää ei ole maksettu takaisin kokonaan tai osittain asetettuun eräpäivään mennessä ja jos asiaankuuluva tilinpitäjä ei voi periä määrää takaisin kokonaan tai osittain kuittaamalla, kyseisen tilinpitäjän on ilmoitettava asiasta asianomaiselle valtuutetulle tulojen ja menojen hyväksyjälle.

Tämän jälkeen valtuutettu tulojen ja menojen hyväksyjä käynnistää, tarkistaa ja hyväksyy GF01-kirjanpitojärjestelmässä maksumääräyksen koko veloitusilmoituksessa vahvistetun velan tai sen maksamatta olevan osuuden maksamiseksi. Kun nimetty yksikkö on vahvistanut maksumääräyksen ABAC-järjestelmän SAP-moduulissa, keskinäisen vakuutusjärjestelmän tilinpitäjä panee sen toimeen.

Vaihe 3

Samanaikaisesti valtuutettu tulojen ja menojen hyväksyjä käynnistää, tarkistaa ja hyväksyy GF01-kirjanpitojärjestelmässä uuden perintämääräyksen, joka on osoitettu sääntöjen vastaisesti toimineelle avustuksen saajalle. Kun nimetty yksikkö on vahvistanut perintämääräyksen ABAC-järjestelmän SAP-moduulissa, keskinäisen vakuutusjärjestelmän tilinpitäjä panee sen toimeen ja varmistaa perintämääräyksen seurannan sekä toteuttaa varainhoitoasetuksessa määritetyt toimenpiteet saatavan takaisinperimiseksi.

Valtuutettu tulojen ja menojen hyväksyjä antaa komission, toimeenpanoviraston, yhteisyrityksen tai muun asiaankuuluvan rahoituselimen nimissä uuden veloitusilmoituksen, jossa saajana on keskinäinen vakuutusjärjestelmä ja joka korvaa alkuperäisen veloitusilmoituksen (maksupäivä ja korko pysyvät samoina), ja ilmoittaa siitä asianmukaisesti velalliselle.

Jos avustuksen saaja noudattaa veloitusilmoitusta, varat sekä kertynyt viivästyskorko maksetaan GF01-järjestelmän pankkitilille.

Jos avustuksen saaja ei noudata veloitusilmoitusta, varat voi olla mahdollista periä takaisin muulla tavalla, esimerkiksi kuittaamalla, perimällä ne avustuksen saajan sidosyhteisöltä (18), toteuttamalla perintä sovellettavissa tapauksissa pakkokeinoin (19) tai rahoituselimen tapauksessa minkä tahansa muun kyseisen elimen säännöissä ja menettelyissä määrätyn asianmukaisen toimenpiteen avulla.

Vaiheet 2 ja 3: Varmistaakseen toimenpiteiden (maksumääräyksen ja perintämääräyksen) vaatimustenmukaisuuden ja sääntöjenmukaisuuden nimetty yksikkö voi pyytää saada tutustua hallinnollisiin ja taloudellisiin asiakirjoihin. Jos virheitä havaitaan, nimetty yksikkö hylkää toimenpiteen ja ilmoittaa asiasta asianomaiselle valtuutetulle tulojen ja menojen hyväksyjälle.

4.2 kohtaa koskeva huomautus

1.

Moitteettoman varainhoidon periaatteen mukaisesti ja unionin taloudellisten etujen suojaamiseksi valtuutetun tulojen ja menojen hyväksyjän on tarkistettava, että konsortio tai sen jäsenet ovat noudattaneet velvollisuuttaan, jonka mukaan niiden on ilmoitettava oikea-aikaisesti (avustussopimuksen / selityksin varustetun avustussopimuksen mukaisesti), mikäli koordinaattori jättää jakamatta ennakkomaksuja tai välimaksuja. Kun asianomainen valtuutettu tulojen ja menojen hyväksyjä saa tällaisen tiedon, hänen on välittömästi toteutettava kaikki mahdolliset toimenpiteet keskeyttääkseen maksujen suorittamisen sääntöjen vastaisesti toimineelle koordinaattorille. Valtuutettu tulojen ja menojen hyväksyjä voi myös pohtia, ovatko konsortion jäsenet jollakin tavalla viivästyttäneet tämän tiedon toimittamista ja siten aiheuttaneet ylimääräisiä taloudellisia riskejä unionin talousarviolle (eli maksujen maksamista on jatkettu).

2.

Jos konsortion jäsenet ilmoittavat maksujen jakamatta jättämisestä aiheettomalla viiveellä, keskinäisen vakuutusjärjestelmän toimen käynnistäminen edellyttää, että valtuutettu tulojen ja menojen hyväksyjä pyrkii saamaan kohtuullisen varmuuden siitä, että koordinaattori ei ole tehnyt ilman maksua jääneiden avustuksen saajien kanssa minkäänlaista kahden- tai monenvälistä sopimusta erityisesti kyseessä olevan määrän pienentämiseksi, kuittaamiseksi tai korvaamiseksi osittain. Valtuutettu tulojen ja menojen hyväksyjä voi tarvittaessa pyytää koordinaattorilta ja/tai avustuksen saajilta tositteen maksujen siirrosta tai vastaanottamisesta.

3.

4.2.2 kohtaa koskeva huomautus: Jos avustuksen saaja asetetaan konkurssiin tai julistetaan maksukyvyttömäksi tai se on purkamis- tai selvitystilassa, komission, toimeenpanoviraston, yhteisyrityksen tai muun rahoituselimen valtuutetun tulojen ja menojen hyväksyjän on käynnistettävä keskinäisen vakuutusjärjestelmän toimi välittömästi ennen veloitusilmoituksessa annettua määräaikaa (vaihe 1). Jos GF01-järjestelmässä annettu perintämääräys on annettu tai se voidaan antaa ennen mitään määräaikoja, avustuksen saajalle lähetetään ainoastaan kyseistä perintämääräystä vastaava veloitusilmoitus komission, toimeenpanoviraston, yhteisyrityksen tai muun asianomaisen rahoituselimen nimissä. Tässä veloitusilmoituksessa saajana on keskinäinen vakuutusjärjestelmä, ja selvittäjälle toimitetaan jäljennös ilmoituksesta.

Koordinaattorille ei missään tapauksessa suoriteta enempää maksuja, ennen kuin tilanne on ratkaistu.

5.   KIRJANPITOJÄRJESTELMÄ

5.1.   Tilinpäätös

Tilinpäätöksen on oltava sovellettavien sääntöjen mukainen, totuudenmukainen ja täydellinen, ja sen on annettava oikea ja riittävä kuva keskinäisen vakuutusjärjestelmän varoista, rahoitustilanteesta ja tilivuoden tuloksesta.

Keskinäisen vakuutusjärjestelmän tilinpitäjä laatii kirjanpito- ja tilinpäätösmenettelyt sekä tililuettelot.

5.2.   Sähköinen kirjanpitojärjestelmä

Keskinäisen vakuutusjärjestelmän tilinpitäjä laatii kirjanpito-ohjelmiston toiminnalliset eritelmät ja varmistaa ennen kirjanpitojärjestelmän käyttöönottoa, että ne ovat kirjanpitosääntöjen ja -käytäntöjen mukaiset.

Valtuutetut tulojen ja menojen hyväksyjät sekä nimetty yksikkö suorittavat maksut, keräävät tulot ja perivät velat keskitetyn ABAC WORKFLOW -järjestelmän avulla. Kirjanpitoon ja tilinpäätöksen laatimiseen ja esittämiseen käytetään ABAC SAP-ACCOUNTING -järjestelmää.

Käytetyssä kirjanpitojärjestelmässä ja sovellettavissa kirjanpitomenettelyissä on otettava huomioon nimenomaan keskinäistä vakuutusjärjestelmää koskevat menettelyt, jotka kuvataan tämän liitteen 2, 3 ja 4 kohdassa.

5.3.   Maksujen suorittaminen

Keskinäisen vakuutusjärjestelmän tilinpitäjä suorittaa maksut käytettävissä olevien varojen rajoissa.

Keskinäisen vakuutusjärjestelmän tilinpitäjä voi suorittaa maksut tilisiirtona vain, jos avustuksen saajan pankkitiedot on tallennettu ja henkilöllisyys vahvistettu (ja mahdolliset tähän liittyvät muutokset kirjattu) etukäteen kolmannen osapuolen tarjoamaan komission keskustietokantaan.

5.4.   Tulojen kerääminen ja velkojen periminen

Keskinäisen vakuutusjärjestelmän tilinpitäjä on vastuussa asianomaisten valtuutettujen tulojen ja menojen hyväksyjien laatimista perintämääräyksistä, ja hänen on noudatettava asianmukaista huolellisuutta varmistaakseen, että niiden kohteena olevat velat saadaan perittyä.

Jos velkaa ei makseta veloitusilmoituksessa annettuun määräaikaan mennessä, keskinäisen vakuutusjärjestelmän tilinpitäjä käynnistää oikeudenkäyntiä edeltävän perintämenettelyn lähettämällä velalliselle muistutuksia ja virallisia ilmoituksia.

Keskinäisen vakuutusjärjestelmän tilinpitäjä laskee ja perii viivästyskoron veloitusilmoituksen säännösten mukaisesti.

Keskinäisen vakuutusjärjestelmän tilinpitäjä voi tarvittaessa periä velan kuittaamalla tai etukäteen annetusta vakuudesta (seitsemännen puiteohjelman toimien osalta) ilmoitettuaan tästä ensin asianomaiselle valtuutetulle tulojen ja menojen hyväksyjälle sekä sääntöjen vastaisesti toimineelle avustuksen saajalle.

Jos velkoja ei saada perittyä oikeudenkäyntiä edeltävän menettelyn avulla, keskinäisen vakuutusjärjestelmän tilinpitäjä joko

pyytää asianomaista valtuutettua tulojen ja menojen hyväksyjää laatimaan täytäntöönpanokelpoisen päätöksen varainhoitoasetuksen 100 artiklan mukaisesti tai

jos perintämääräystä ei ole mahdollista antaa virallisesti täytäntöönpanokelpoisen päätöksen muodossa, pyytää asianomaista komission yksikköä hankkimaan täytäntöönpanomääräyksen oikeudellisin keinoin, mikäli sisäiset säännöt (20) sallivat tämän.

Keskinäisen vakuutusjärjestelmän tilinpitäjä voi antaa velalliselle lisää maksuaikaa, jos velallinen sitoutuu maksamaan erääntyneen viivästyskoron ja antaa vakuuden, joka kattaa pääoman määrän ja koron.

Tarvittaessa keskinäisen vakuutusjärjestelmän tilinpitäjä voi menettelyn missä tahansa vaiheessa toteuttaa toimia unionin taloudellisten etujen suojaamiseksi.

5.5.   GF01-järjestelmän pankkitilien hallinnointi

Keskinäisen vakuutusjärjestelmän tilinpitäjällä on valtuudet hallinnoida maksujen suorittamiseen ja tulojen keräämiseen käytettyjä pankkitilejä. Tilinpitäjä vastaa näille tileille talletettujen varojen suojaamisesta.

Keskinäisen vakuutusjärjestelmän tilinpitäjän on vähintään kerran kuukaudessa tarkistettava, että kirjanpitojärjestelmään kirjatut määrät vastaavat näillä pankkitileillä olevia määriä. Jos näissä määrissä havaitaan eroja, tilinpitäjän on selvitettävä tilanne ja tarvittaessa korjattava erot.


(1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 1982/2006/EY, tehty 18 päivänä joulukuuta 2006, Euroopan yhteisön seitsemännestä tutkimuksen, teknologian kehittämisen ja demonstroinnin puiteohjelmasta (2007-2013) (EUVL L 412, 30.12.2006, s. 1).

(2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1291/2013, annettu 11 päivänä joulukuuta 2013, tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelmasta ”Horisontti 2020” (2014–2020) ja päätöksen N:o 1982/2006/EY kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 104).

(3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/695, annettu 28 päivänä huhtikuuta 2021, tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelman ”Horisontti Eurooppa” perustamisesta, sen osallistumista ja tulosten levittämistä koskevien sääntöjen vahvistamisesta sekä asetusten (EU) N:o 1290/2013 ja (EU) N:o 1291/2013 kumoamisesta ( EUVL L 170, 12.5.2021, s. 1 ).

(4)  Neuvoston asetus (Euratom) 2021/765, annettu 10 päivänä toukokuuta 2021, tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelmaa ”Horisontti Eurooppa” täydentävän Euroopan atomienergiayhteisön tutkimus- ja koulutusohjelman perustamisesta vuosiksi 2021–2025 sekä asetuksen (Euratom) 2018/1563 kumoamisesta (EUVL L 167I, 12.5.2021, s. 81).

(5)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU, Euratom) 2018/1046, annettu 18 päivänä heinäkuuta 2018, unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä, asetusten (EU) N:o 1296/2013, (EU) N:o 1301/2013, (EU) N:o 1303/2013, (EU) N:o 1304/2013, (EU) N:o 1309/2013, (EU) N:o 1316/2013, (EU) N:o 223/2014, (EU) N:o 283/2014 ja päätöksen N:o 541/2014/EU muuttamisesta sekä asetuksen (EU, Euratom) N:o 966/2012 kumoamisesta. (EUVL L 193, 30.7.2018, s. 1).

(6)  Lukuun ottamatta Euroopan unionin avaruusohjelmavirastoa (EUSPA, entinen GSA), Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituuttia (EIT) ja yhteisyrityksiä.

(7)  Komission päätös C(2018) 5120 final, annettu 3 päivänä elokuuta 2018, Euroopan unionin yleisen talousarvion toteuttamista koskevista sisäisistä säännöistä (Euroopan komissiota koskeva pääluokka) tiedoksi komission yksiköille, liite 15 – Charter of financial actors, osa 3 – Charter of tasks and responsibilities of the Commission’s accounting officer.

(8)  On ymmärrettävä, että keskinäisen vakuutusjärjestelmän varojen hoitoon kuuluu unionin talousarvioon kohdistuvan sijoitusriskin kantaminen, mikä tarkoittaa, että sijoitustuotot voivat olla markkinoiden tulevista olosuhteista ja käyttäytymisestä riippuen joko negatiivisia tai positiivisia.

(9)  Lukuun ottamatta Horisontti Eurooppa -puiteohjelmaan kuuluvia Marie Skłodowska-Curie -toimia (MSCA).

(10)  Tässä liitteessä kaikilla maksumääräystä koskevilla viittauksilla tarkoitetaan oletusarvoisesti myös maksumääräyksiin liittyviä maksupyyntöjä.

(11)  Yhteisyritysten ja muiden rahoituselinten osalta maksumääräykset toimeenpanee niiden oma tilinpitäjä.

(12)  GSA, EIT, yhteisyritykset ja muut asiaankuuluvat rahoituselimet siirtävät keskinäiseen vakuutusjärjestelmään suoritettavat osuudet suoraan GF01-kirjanpitojärjestelmään.

(13)  ABAC (Accrual Based Accounting eli suoriteperusteinen kirjanpitojärjestelmä) on Euroopan komission sähköinen varainhoidon järjestelmä.

(14)  SAP on ABAC-järjestelmän tilinpitomoduuli.

(15)  Toimen kesto vahvistetaan avustussopimuksessa.

(16)  Maksukyvyttömyysmenettelyistä 20 päivänä toukokuuta 2015 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2015/848 (EUVL L 141, 5.6.2015, s. 19) mukaisesti.

(17)  Koordinaattorin tapauksessa veloitusilmoitus koskee sitä osaa koordinaattorin saamasta rahoituksesta, joka liittyy sen omiin kuluihin, ei ennakko- tai välimaksuja, jotka koordinaattori on jättänyt jakamatta konsortion jäsenille.

(18)  Horisontti 2020- ja Horisontti Eurooppa -puiteohjelmien toimien tapauksessa, jos avustussopimus mahdollistaa tämän.

(19)  Internal procedure provisions for the recovery of amounts receivable arising from direct management and the recovery of fines, lump sums and penalty payments under the Treaties (päätös C(2018/5119), 3. elokuuta 2018).

(20)  Commission Decision C(2018) 5119 final of 3 August 2018 on the internal procedure provisions for the recovery of amounts receivable arising from direct management and the recovery of fines, lump sums and penalty payments under the Treaties.


V Ilmoitukset

KILPAILUPOLITIIKAN TOTEUTTAMISEEN LIITTYVÄT MENETTELYT

Euroopan komissio

21.12.2021   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

CI 514/19


Ennakkoilmoitus yrityskeskittymästä

(Asia M.10411 – ABM / YKA / HEBEI MAURI)

Yksinkertaistettuun menettelyyn mahdollisesti soveltuva asia

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(2021/C 514 I/04)

1.   

Komissio vastaanotti 14. joulukuuta 2021 neuvoston asetuksen (EY) N:o 139/2004 (1) 4 artiklan mukaisen ilmoituksen ehdotetusta yrityskeskittymästä.

Ilmoitus koskee seuraavia yrityksiä:

Associated British Foods plc (ABF, Yhdistynyt kuningaskunta)

Wilmar International Limited (Wilmar, Singapore)

AB Mauri Yihai Kerry Investment Company Limited (AB Mauri, Kiina), joka on ABF:n ja Wilmarin välinen kaiken itsenäiselle taloudelliselle yksikölle kuuluvan toiminnan hoitava yhteisyritys

Hebei Mauri Food Co., Ltd. (Hebei Mauri tai ”kohde”, Kiina), joka on yrityksen ABF määräysvallassa.

ABF and Wilmar hankkivat AB Maurin välityksellä sulautuma-asetuksen 3 artiklan 1 kohdan b alakohdassa ja 3 artiklan 4 kohdassa tarkoitetun yhteisen määräysvallan yrityksessä Hebei Mauri.

Keskittymä toteutetaan ostamalla osakkeita.

2.   

Kyseisten yritysten liiketoiminnan sisältö on seuraava:

ABF: toimii maailmanlaajuisesti pääasiassa viidellä toimialalla, jotka ovat i) leivonta-aineiden, muun muassa hiivan, tuotanto, ii) sokerin tuotanto, iii) päivittäistavaratuotteiden valmistus, iv) maataloustuotteiden toimittaminen viljelijöille ja v) vähittäismyynti

Wilmar: toimii maailmanlaajuisesti öljypalmujen viljelyn, öljysiementen murskauksen, ruokaöljyn jalostuksen, sokerin valmistuksen ja jalostuksen, kulutushyödykkeiden, erikoisrasvojen, oleokemikaalien, biodieselin ja lannoitteiden valmistuksen sekä jauhojen ja riisin jauhamisen alalla

Hebei Mauri: valmistaa ja toimittaa leivontahiivaa Kiinaan ja muihin maihin, myös Aasiassa

AB Mauri: toimii hiivan, leivonta-aineiden ja leivontarasvojen valmistuksen, myynnin ja jakelun alalla Aasiassa sekä tarjoaa näihin tuotteisiin liittyviä asiaankuuluvia leivonta- ja teknisiä palveluja Aasiassa.

3.   

Komissio katsoo alustavan tarkastelun perusteella, että ilmoitettu keskittymä voi kuulua sulautuma-asetuksen soveltamisalaan. Asiaa koskeva lopullinen päätös tehdään kuitenkin vasta myöhemmin.

Asia soveltuu mahdollisesti käsiteltäväksi menettelyssä, joka on esitetty komission tiedonannossa yksinkertaistetusta menettelystä tiettyjen keskittymien käsittelemiseksi neuvoston asetuksen (EY) N:o 139/2004 nojalla (2).

4.   

Komissio pyytää kolmansia osapuolia esittämään ehdotettua toimenpidettä koskevat huomautuksensa.

Huomautusten on oltava komissiolla 10 päivän kuluessa tämän ilmoituksen julkaisupäivästä. Huomautuksissa on aina käytettävä seuraavaa viitettä:

M.10411 – ABM / YKA / HEBEI MAURI

Huomautukset voidaan lähettää komissiolle sähköpostitse, faksilla tai postitse. Yhteystiedot:

Sähköposti: COMP-MERGER-REGISTRY@ec.europa.eu

F. +32 22964301

Postiosoite:

European Commission

Directorate-General for Competition

Merger Registry

1049 Brussels

BELGIUM


(1)  EUVL L 24, 29.1.2004, s. 1 (”sulautuma-asetus”).

(2)  EUVL C 366, 14.12.2013, s. 5.