European flag

Euroopan unionin
virallinen lehti

FI

L-sarja


2024/1617

7.6.2024

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2024/1617,

annettu 6 päivänä kesäkuuta 2024,

Kiinan kansantasavallasta peräisin olevan titaanidioksidin tuonnin kirjaamisvelvoitteesta

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon polkumyynnillä muista kuin Euroopan unionin jäsenvaltioista tapahtuvalta tuonnilta suojautumisesta 8 päivänä kesäkuuta 2016 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/1036 (1), jäljempänä ’perusasetus’, ja erityisesti sen 14 artiklan 5 kohdan,

on ilmoittanut asiasta jäsenvaltioille,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Euroopan komissio, jäljempänä ’komissio’, ilmoitti 13 päivänä marraskuuta 2023 Euroopan unionin virallisessa lehdessä julkaistulla ilmoituksella, jäljempänä ’vireillepanoilmoitus’, Kiinan kansantasavallasta, jäljempänä ’Kiina’, peräisin olevan titaanidioksidin tuontia unioniin koskevan polkumyynnin vastaisen menettelyn, jäljempänä ’polkumyyntimenettely’, vireillepanosta sen jälkeen, kun European Titanium Dioxide Ad Hoc Coalition, jäljempänä ’ETDC’ tai ’valituksen tekijä’, oli 29 päivänä syyskuuta 2023 tehnyt valituksen sellaisten tuottajien puolesta, joiden osuus titaanidioksidin kokonaistuotannosta unionissa on yli 25 prosenttia.

1.   KIRJAAMISVELVOITTEEN KOHTEENA OLEVA TUOTE

(2)

Kirjaamisvelvoitteen kohteena oleva tuote, jäljempänä ’tarkasteltavana oleva tuote’, on Kiinasta peräisin oleva titaanidioksidi, jonka kemiallinen kaava on TiO2, kaikissa muodoissa, titaanioksideina tai titaanidioksidiin perustuvissa pigmenteissä ja valmisteissa, joissa on vähintään 80 prosenttia titaanidioksidia kuiva-aineen painosta, hiukkaskoosta riippumatta, ja joka luokitellaan Chemical Abstracts Service -rekisterinumeroihin (CAS RN) 12065-65-5 ja 13463-67-7.

(3)

Tarkasteltavana oleva tuote luokitellaan tällä hetkellä CN-koodeihin ex 2823 00 00 ja ex 3206 11 00 (Taric-koodit 2823000010 ja 2823000030).

2.   PYYNTÖ

(4)

Valituksen tekijä esitti valituksessaan tuonnin kirjaamista koskevan pyynnön perusasetuksen 14 artiklan 5 kohdan nojalla ja toisti pyynnön sekä esitti lisäperusteluja 8 päivänä maaliskuuta 2024, 3 päivänä huhtikuuta 2024 ja 23 päivänä huhtikuuta 2024 toimittamissaan huomautuksissa. Valituksen tekijä pyysi, että tarkasteltavana olevan tuotteen tuonti asetetaan kirjaamisvelvoitteen alaiseksi siten, että kyseiseen tuontiin voidaan myöhemmin soveltaa toimenpiteitä kirjaamispäivästä alkaen. Useat asianomaiset osapuolet esittivät tuonnin kirjaamista vastustavia huomautuksia, joita kuvataan ja käsitellään jäljempänä asianomaisissa jaksoissa.

3.   KIRJAAMISVELVOITTEEN PERUSTEET

(5)

Perusasetuksen 14 artiklan 5 kohdan mukaan komissio voi määrätä tulliviranomaiset toteuttamaan aiheelliset toimenpiteet tuonnin kirjaamiseksi, jotta tuontiin voidaan myöhemmin soveltaa toimenpiteitä kirjaamispäivästä alkaen. Tuontiin voidaan soveltaa kirjaamisvelvoitetta unionin tuotannonalan asianmukaisesti perustellusta pyynnöstä.

(6)

Valituksen tekijän mukaan kirjaamisvelvoite on perusteltu, koska perusasetuksen 10 artiklan 4 kohdan edellytykset täyttyvät. Valituksen tekijä väitti erityisesti, että tarkasteltavana olevan tuotteen tuonti unioniin polkumyynnillä kasvoi menettelyn vireillepanon jälkeen, mikä aiheuttaa merkittävää vahinkoa unionin tuotannonalalle ja heikentää mahdollisesti sovellettavien lopullisten tullien korjaavan vaikutuksen.

(7)

Komissio tarkasteli käytettävissään olevaa näyttöä perusasetuksen 10 artiklan 4 kohdan mukaisesti. Se tarkisti erityisesti, tiesivätkö tuojat tai olisiko niiden pitänyt tietää polkumyynnistä, sen merkittävyydestä ja väitetyn tai vahvistetun vahingon merkittävyydestä. Lisäksi komissio tutki, tapahtuiko edelleen tuonnin huomattavaa kasvua, joka ajoittumisensa ja määränsä sekä muiden olosuhteiden vuoksi todennäköisesti vakavasti heikentäisi sovellettavan lopullisen polkumyyntitullin korjaavaa vaikutusta.

3.1   Tuojien tietoisuus polkumyynnistä, sen laajuudesta ja väitetystä vahingosta

(8)

Useat asianomaiset osapuolet väittivät, että polkumyynnistä ei ollut näyttöä, koska Kiinasta tulevan tarkasteltavana olevan tuotteen tuontihinnat nousivat tutkimusajanjakson aikana.

(9)

Vaikka tuontihinnat ovatkin yksi analyysissä huomioon otettava seikka, komissiolla on jo riittävästi näyttöä siitä, että tarkasteltavana olevan tuotteen tuonti Kiinasta tapahtuu polkumyynnillä. Valituksen tekijä esitti näyttöä normaaliarvosta, joka perustui tuotannon kokonaiskustannuksiin, joihin oli lisätty kohtuullinen määrä myynti-, yleis- ja hallintokustannuksia sekä voittoa, käyttäen Brasiliaa edustavana maana.

(10)

Polkumyyntiä koskeva näyttö perustuu tällä tavoin määritetyn normaaliarvon ja unioniin suuntautuvaa vientiä varten myydyn tarkasteltavana olevan tuotteen vientihinnan (noudettuna lähettäjältä -tasolla) vertailuun. Kun otetaan huomioon väitettyjen polkumyyntimarginaalien suuruus, joka vaihtelee 42 prosentista 66 prosenttiin, näyttö tukee tässä vaiheessa kokonaisuudessaan riittävästi väitettä, että kyseiset vientiä harjoittavat tuottajat harjoittavat polkumyyntiä. Valituksessa toimitettiin näyttöä myös väitetystä vahingosta. Nämä tiedot sisältyivät tämän menettelyn vireillepanoilmoitukseen, joka julkaistiin 13 päivänä marraskuuta 2023.

(11)

Polkumyynti tuli tuojien tietoon, kun polkumyyntimenettelyn vireillepanoilmoitus julkaistiin Euroopan unionin virallisessa lehdessä, tai ainakin niiden olisi pitänyt olla sen jälkeen siitä tietoisia. Polkumyyntimenettelyn vireillepanoilmoitus on julkinen asiakirja, joka on kaikkien asianomaisten osapuolten, erityisesti tuojien, saatavilla. Lisäksi tutkimuksessa asianomaisina osapuolina olevilla tuojilla on mahdollisuus tutustua valituksen ei-luottamukselliseen versioon. Sen vuoksi komissio katsoi, että tuojat olivat tietoisia tai niiden olisi pitänyt olla tietoisia väitetyistä polkumyyntikäytännöistä ja niiden merkittävyydestä sekä väitetystä vahingosta kyseisenä ajankohtana.

3.2   Tuonnin huomattava lisäkasvu

(12)

Valituksen tekijä väitti 8 päivänä maaliskuuta 2024 päivätyssä kirjaamispyynnössään, että Kiinan yleisen tullihallinnon ilmoittamien EU:hun suuntautuvaa vientiä koskevien tietojen perusteella tuonti kasvoi merkittävästi tutkimuksen vireillepanon jälkeen. Nämä tiedot olivat saatavilla ainoastaan joulukuuhun 2023 saakka. Valituksen tekijä toimitti 3 päivänä huhtikuuta 2024 huomautuksen, jossa se täydensi aiemmin toimittamiaan lukuja tammikuun 2024 vientitiedoilla, jotka myös Kiinan yleinen tullihallinto julkaisi, ja helmikuun 2024 vientitiedoilla, jotka se sai IHS:n ja S&P Globalin tiedoista. Tiedoista kävi ilmi, että tämän tutkimuksen vireillepanoa seuranneiden kolmen kuukauden aikana (joulukuu 2023 – helmikuu 2024) tuontia todella oli enemmän kuin samana ajanjaksona vuotta aikaisemmin ja se kasvoi asteittain kuukausitasolla, joskin helmikuussa 2024 se väheni hieman tammikuuhun 2024 verrattuna.

(13)

Muut osapuolet esittivät huomautuksia, joissa verrattiin eri ajanjaksojen tuontitietoja sen osoittamiseksi, että tuonti ei ole tosiasiallisesti lisääntynyt. Jotkin osapuolet myös väittivät, että tutkimuksen vireillepanoa seuraavien kolmen kuukauden aikana havaittu tuonnin kuukausitason kasvu aiempiin kuukausiin verrattuna johtui titaanidioksidin kysynnän tavanomaisesta kausiluonteisuudesta eikä sitä voida pitää tuonnin merkittävänä kasvuna, joka oikeuttaisi kirjaamisvelvoitteen soveltamisen.

(14)

Komissio teki oman arviointinsa Comext-tietokannassa (Eurostat) saatavilla olevien täydellisten ja ajantasaisten tietojen perusteella.

(15)

Saatavilla olevien tietojen avulla komissio vertasi tutkimuksen vireillepanoa seuranneiden kolmen ensimmäisen kokonaisen kuukauden tuontimääriä (joulukuu 2023 – helmikuu 2024) tutkimusajanjakson aikaisiin saman kauden tuontimääriin.

(16)

Eurostatin tiedot mahdollistavat unioniin tulevan tarkasteltavana olevan tuotteen tuonnin kehityksen kattavan analyysin. Tuonti Kiinasta kehittyi seuraavasti:

Tuonti Kiinasta joulukuusta helmikuuhun, vuosimuutos

 

Joulukuu 2022 – helmikuu 2023

Joulukuu 2023 – helmikuu 2024

Keskimäärin/kk (joulukuu 2022 – helmikuu 2023)

Keskimäärin/kk (joulukuu 2023 – helmikuu 2024)

Muutos

Tuonti Kiinasta unioniin (tonnia)

40 326

49 195

13 442

16 398

+22 %

Lähde: Comext (Eurostat).

(17)

Käytettävissä olevan näytön perusteella komissio totesi tutkimuksen tässä vaiheessa, että titaanidioksidin kysyntä unionissa saattaa olla jonkin verran kausiluonteista ja vaihdella vuoden mittaan. Vaikka keskimääräinen kuukausittainen tuonti tutkimuksen vireillepanon jälkeisinä kolmena kokonaisena kuukautena laski kuusi prosenttia verrattuna keskimääräiseen kuukausittaiseen tuontiin koko tutkimusajanjaksolla, komissio katsoi, että taulukossa esitetty menetelmä – eli asian vireillepanoa seuraavien kolmen kuukauden keskimääräisen tuontihinnan vertaaminen samaan kauteen tutkimusajanjaksolla – on joka tapauksessa asianmukaisempi tapa arvioida tuonnin kasvua.

(18)

Lisäksi komissio kyseenalaisti tuonnin kasvun määrittämisen Kiinan vientitilastojen perusteella, sillä komissio pystyi analysoimaan tarkasteltavana olevan tuotteen unioniin suuntautuvan tuonnin kehitystä Eurostatin tuontitietojen perusteella.

(19)

Edellä esitetyn perusteella komissio katsoi, että taulukossa esitetyistä luvuista käy ilmi tuonnin merkittävä kasvu.

3.3   Tullin korjaavan vaikutuksen heikentyminen

(20)

Komissiolla on riittävästi näyttöä siitä, että Kiinasta tulevan tuonnin kasvun jatkuminen yhä alenevin hinnoin aiheuttaisi lisää vahinkoa.

(21)

Kuten johdanto-osan 16–19 kappaleessa todetaan, tarkasteltavana olevan tuotteen tuonnin huomattavasta kasvusta on riittävästi näyttöä. Lisäksi valituksessa esitettiin riittävästi näyttöä unionin tuotannonalalle aiheutuneesta vahingosta. Valituksessa käytetyllä tarkastelujaksolla kaikki tärkeimmät vahinkoindikaattorit olivat laskussa. Unionin tuotannonalan kannattavuus romahti 10,2 prosentin tuottavuudesta –3,1 prosentin tappioksi, kun myyntimäärät, kapasiteetin käyttöaste, markkinaosuus ja kassavirta vähenivät. Näin ollen ja komission käytettävissä olevan näytön perusteella tällainen tuonnin kasvu voisi merkittävästi heikentää mahdollisten tullien korjaavaa vaikutusta vahingoittamalla unionin tuotannonalaa entisestään.

(22)

Lisäksi on näyttöä tarkasteltavana olevan tuotteen tuontihintojen alenevasta suuntauksesta tutkimuksen vireillepanon jälkeen. Kun asian vireillepanoa seuraavien kolmen kuukauden keskimääräistä tuontihintaa (2,14 euroa/kg) verrattiin keskimääräiseen tuontihintaan samalla kaudella tutkimusajanjaksolla (2,37 euroa/kg), kävi ilmi, että Kiinasta unioniin suuntautuvan tuonnin keskimääräinen hinta laski 10 prosenttia.

(23)

Yksi osapuoli väitti, että Kiinasta tuleva tuonti ei voi heikentää tullin korjaavaa vaikutusta, koska Kiinasta tulevan tuonnin hinnat nousivat joka kuukausi asian vireillepanon jälkeen. Eurostatin tietojen mukaan titaanidioksidin tuontihinnat tosiaan nousivat hieman alle 3 prosenttia: joulukuussa 2023 hinta oli 2,11 euroa/kg ja helmikuussa 2024 puolestaan 2,17 euroa/kg. Kuten edellä olevassa johdanto-osan kappaleessa todetaan, keskimääräinen tuontihinta kuitenkin laski 10 prosenttia tutkimuksen vireillepanoa seuraavien kolmen kuukauden aikana verrattuna samaan kauteen tutkimusajanjaksolla. Sen vuoksi väite hylättiin.

(24)

Lisäksi valituksessa tukeuduttiin kolmansilta osapuolilta saatujen markkinatietojen analyysiin, jossa Kiinan titaanidioksidin tuotantokapasiteetin arviotiin olevan vuonna 2023 [4,9–5,1] miljoonaa tonnia eli yli kaksinkertainen Kiinan kotimaiseen kulutukseen nähden ja [70–80] prosenttia maailmanlaajuisesta kokonaiskulutuksesta. Näin ollen komissiolla on tässä vaiheessa riittävästi näyttöä käyttämättömästä kapasiteetista Kiinassa.

(25)

Siksi tuonnin lisäkasvu asian vireillepanon jälkeen – kun otetaan huomioon sen ajankohta, määrä ja alhainen hinta sekä muut olosuhteet (kuten Kiinassa oleva käyttämätön kapasiteetti) – todennäköisesti heikentää tuntuvasti mahdollisen lopullisen polkumyyntitullin korjaavaa vaikutusta.

3.4   Päätelmät

(26)

Komissio päätteli, että tarkasteltavana olevan tuotteen tuontiin on asianmukaista soveltaa kirjaamisvelvoitetta perusasetuksen 14 artiklan 5 kohdan mukaisesti.

4.   MENETTELY

(27)

Asianomaisia osapuolia pyydetään esittämään näkökantansa kirjallisesti ja toimittamaan asiaa tukevaa näyttöä. Komissio voi kuulla osapuolia, jos ne pyytävät sitä kirjallisesti ja osoittavat, että niiden kuulemiseen on olemassa erityisiä syitä.

5.   KIRJAAMINEN

(28)

Tarkasteltavana olevan tuotteen tuontiin olisi perusasetuksen 14 artiklan 5 kohdan mukaisesti sovellettava kirjaamisvelvoitetta, jotta voidaan varmistaa, että tarvittavien edellytysten täyttyessä tullit voidaan periä kirjatun tuonnin osalta sovellettavien säännösten mukaisesti taannehtivasti, jos polkumyyntitulli otetaan tutkimusten tulosten perusteella käyttöön.

(29)

Mahdolliset tulevat tullit määritetään polkumyyntitutkimuksen tulosten perusteella.

(30)

Valituksessa, jossa pyydetään polkumyyntitutkimuksen vireillepanoa, esitettyjen väitteiden mukaan polkumyyntimarginaali tarkasteltavana olevan tuotteen osalta on 42–66 prosenttia ja keskimääräinen vahingon korjaava taso 31 prosenttia. Mahdollisten tulevien tullien määräksi voidaan yleensä arvioida valituksen perusteella arvioitu vahingon korjaava taso eli 31 prosenttia tarkasteltavana olevan tuotteen CIF-tuontiarvosta. Jos komissio kuitenkin toteaa, että perusasetuksen 7 artiklan 2 a ja 2 b kohdan mukaiset edellytykset täyttyvät eli että polkumyyntimarginaalin voitaisiin katsoa heijastavan unionin tuotannonalalle aiheutunutta vahinkoa, mahdollisen tulevan tullin määrä voitaisiin asettaa 66 prosentin suuruisen polkumyyntimarginaalin tasolle perusasetuksen 9 artiklan 4 kohdan mukaisesti.

6.   HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELY

(31)

Tässä kirjaamisessa kerättyjä henkilötietoja käsitellään Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2018/1725 (2) mukaisesti,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

1.   Tulliviranomaisten on asetuksen (EU) 2016/1036 14 artiklan 5 kohdan nojalla toteutettava tarvittavat toimenpiteet Kiinan kansantasavallasta peräisin olevan titaanidioksidin, jonka kemiallinen kaava on TiO2 – kaikissa muodoissa, titaanioksideina tai titaanidioksidiin perustuvissa pigmenteissä ja valmisteissa, joissa on vähintään 80 prosenttia titaanidioksidia kuiva-aineen painosta, hiukkaskoosta riippumatta – ja joka luokitellaan Chemical Abstracts Service -rekisterinumeroihin (CAS RN) 12065-65-5 ja 13463-67-7 ja tällä hetkellä CN-koodeihin ex 2823 00 00 ja 3206 11 00 (Taric-koodit 2823000010 ja 2823000030), tuonnin kirjaamiseksi.

2.   Tuonnin kirjaamisvelvoite päättyy yhdeksän kuukauden kuluttua tämän asetuksen voimaantulopäivästä.

3.   Asianomaisia osapuolia pyydetään esittämään näkökantansa kirjallisesti, toimittamaan asiaa tukevaa näyttöä tai esittämään pyyntö tulla kuulluksi 21 päivän kuluessa tämän asetuksen julkaisupäivästä.

2 artikla

Tämä asetus tulee voimaan seuraavana päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 6 päivänä kesäkuuta 2024.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

Ursula VON DER LEYEN


(1)   EUVL L 176, 30.6.2016, s. 21, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2016/1036/oj.

(2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2018/1725, annettu 23 päivänä lokakuuta 2018, luonnollisten henkilöiden suojelusta unionin toimielinten, elinten ja laitosten suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä ja näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta sekä asetuksen (EY) N:o 45/2001 ja päätöksen N:o 1247/2002/EY kumoamisesta (EUVL L 295, 21.11.2018, s. 39, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2018/1725/oj).


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2024/1617/oj

ISSN 1977-0812 (electronic edition)