European flag

Euroopan unionin
virallinen lehti

FI

L-sarja


2024/1403

24.5.2024

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) 2024/1403,

annettu 12 päivänä maaliskuuta 2024,

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2018/1139 täydentämisestä vahvistamalla edellytykset ja menettelyt Euroopan unionin lentoturvallisuusviraston suorittamaa pätevien yksiköiden akkreditointia varten

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon yhteisistä siviili-ilmailua koskevista säännöistä ja Euroopan unionin lentoturvallisuusviraston perustamisesta, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EY) N:o 2111/2005, (EY) N:o 1008/2008, (EU) N:o 996/2010, (EU) N:o 376/2014 ja direktiivien 2014/30/EU ja 2014/53/EU muuttamisesta sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EY) N:o 552/2004, (EY) N:o 216/2008 ja neuvoston asetuksen (ETY) N:o 3922/91 kumoamisesta 4 päivänä heinäkuuta 2018 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2018/1139 (1) ja erityisesti sen 62 artiklan 13 kohdan f alakohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Asetuksen (EU) 2018/1139 69 artiklan mukaan Euroopan unionin lentoturvallisuusvirasto, jäljempänä ’virasto’, ja kansalliset toimivaltaiset viranomaiset voivat osoittaa sertifiointiin ja valvontaan liittyvät tehtävänsä päteville yksiköille, jotka on akkreditoitu 62 artiklan 13 kohdan f alakohdassa tarkoitettujen delegoitujen säädösten tai 62 artiklan 14 kohdan ensimmäisen alakohdan e alakohdassa tarkoitettujen täytäntöönpanosäädösten mukaisesti mainitun asetuksen liitteessä VI vahvistettujen perusteiden mukaisiksi.

(2)

Viraston olisi osoitettava sertifiointi- ja valvontatehtäviä ainoastaan sellaisille päteville yksiköille, jotka pystyvät hoitamaan tällaiset tehtävät. Sen vuoksi viraston olisi perustettava kattava akkreditointijärjestelmä ja pidettävä sitä yllä sen varmistamiseksi, että pätevät yksiköt täyttävät asetuksen (EU) 2018/1139 liitteen VI vaatimukset.

(3)

Tässä asetuksessa olisi säädettävä menettelystä, jolla virasto voi akkreditoida pätevät yksiköt sen varmistamiseksi, että ne pystyvät hoitamaan tehtävänsä jatkuvasti. Viraston ja kansallisten toimivaltaisten viranomaisten välisen tehokkaan yhteistyön varmistamiseksi virastolla olisi oltava oikeus vaatia kansalliselta toimivaltaiselta viranomaiselta asiaankuuluvat pätevien yksiköiden akkreditointiraportit.

(4)

Kun akkreditoidut pätevät yksiköt suorittavat sertifiointi- ja valvontatehtäviä viraston puolesta, ne hoitavat julkisen vallan tehtäviä. Nämä tehtävät eivät ole talouden toimijan julkisia hankintoja koskevan sopimuksen perusteella tarjoamia palveluja, joten ne eivät kuulu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 (2) soveltamisalaan. Sen vuoksi viraston olisi vahvistettava tehtävien osoittamiselle perusteet, joilla tällaisten yksiköiden kanssa tehdään kirjalliset sopimukset, jotta voidaan varmistaa tehtävien läpinäkyvä, oikeudenmukainen ja syrjimätön osoittaminen päteville yksiköille.

(5)

Jotta vältettäisiin mahdolliset häiriöt osoitettujen tehtävien hoitamisessa, tässä asetuksessa olisi myös määritettävä edellytykset, joiden täyttyessä akkreditoitu pätevä yksikkö voi jatkaa tehtäviensä hoitamista, kun sen organisaatiossa, menettelyissä tai henkilöstössä tapahtuu muutos, joka todennäköisesti vaikuttaa sen akkreditointiasemaan.

(6)

Viraston olisi varmistettava akkreditoitujen pätevien yksiköiden jatkuva valvonta sen varmistamiseksi, että ne täyttävät jatkuvasti asetuksen (EU) 2018/1139 liitteen VI vaatimukset,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Kohde ja soveltamisala

1.   Tässä asetuksessa vahvistetaan:

a)

säännöt ja menettelyt viraston suorittamalle pätevien yksiköiden akkreditoinnille;

b)

edellytykset, joiden mukaisesti virasto voi osoittaa sertifiointi- tai valvontatehtäviä päteville yksiköille.

2.   Tämä asetus kattaa kaikki alat, joilla virasto saa asetuksen (EU) 2018/1139 62 artiklan 4 kohdan toisen alakohdan mukaisesti toimivaltaisena viranomaisena akkreditoida päteviä yksikköjä.

2 artikla

Pätevien yksiköiden akkreditointijärjestelmä

1.   Virasto perustaa pätevien yksiköiden akkreditointijärjestelmän ja ylläpitää sitä. Akkreditointijärjestelmään on sisällyttävä menettelyt, joilla säännellään seuraavia seikkoja:

a)

pätevien yksiköiden ensimmäinen akkreditointi;

b)

akkreditoitujen pätevien yksiköiden vaatimustenmukaisuuden jatkuva valvonta ja arviointi;

c)

akkreditoinnin muuttaminen, keskeyttäminen, rajoittaminen ja peruuttaminen;

d)

riitojenratkaisumekanismi, joka kattaa vähintään tämän asetuksen 3 artiklan 5 kohdassa ja 6 artiklan 3 kohdassa tarkoitetut viraston päätökset.

Viraston on dokumentoitava akkreditointijärjestelmä sekä akkreditoitujen pätevien yksiköiden ensimmäisen akkreditoinnin ja jatkuvan valvonnan ja arvioinnin tulokset ja pidettävä ne hallussaan.

2.   Jos kansallinen toimivaltainen viranomainen on jo akkreditoinut pätevän yksikön asetuksen (EU) 2018/1139 62 artiklan 14 kohdan e alakohdan nojalla hyväksytyn täytäntöönpanosäädöksen mukaisesti, virasto voi vaatia akkreditoinnin myöntänyttä kansallista toimivaltaista viranomaista toimittamaan asiaankuuluvat akkreditointiraportit virastolle.

3.   Jos virasto ja yksi tai useampi kansallinen toimivaltainen viranomainen aikovat yhdessä akkreditoida kiinnostuneen yksikön, niiden on tehtävä sopimus tämän artiklan 1 kohdassa tarkoitetun akkreditointijärjestelmän menettelyihin liittyvistä tehtävistä ja vastuista.

3 artikla

Pätevien yksiköiden akkreditointimenettely

1.   Jos virasto aikoo käyttää päteviä yksiköitä, sen on julkaistava verkkosivustollaan ilmoitus, jossa kiinnostuneita yksiköitä kehotetaan jättämään akkreditointihakemus.

Ilmoituksessa on mainittava erityisesti:

a)

niiden sertifiointi- ja valvontatehtävien luokat, joita virasto aikoo teettää pätevillä yksiköillä;

b)

aikooko virasto sisällyttää akkreditointiin oikeuden myöntää, uusia, muuttaa, rajoittaa, keskeyttää tai peruuttaa todistuksia tai vastaanottaa ilmoituksia viraston puolesta;

c)

asiakirjat ja tiedot, jotka hakijoiden on toimitettava, sekä hakemusten jättämisen määräaika.

2.   Virasto arvioi hakijan esittämän akkreditointihakemuksen ottaen huomioon 3 kohdassa säädetyt perusteet.

3.   Virasto akkreditoi ja myöntää hakijalle akkreditointitodistuksen, jos se 2 kohdassa tarkoitetun arvioinnin perusteella toteaa, että:

a)

hakija täyttää asetuksen (EU) 2018/1139 liitteessä VI säädetyt keskeiset vaatimukset;

b)

hakijan pätevyys, asiantuntemus ja menettelyt ovat akkreditoinnin laajuuden edellyttämällä tasolla niin organisaation tasolla kuin vaaditun teknisen alan asiantuntijoiden osalta.

4.   Viraston myöntämässä akkreditoinnissa on esitettävä yksityiskohtaisesti tehtävien laajuus, myönnetyt oikeudet ja niihin mahdollisesti liittyvät ehdot.

5.   Jos hakija ei täytä akkreditoinnille tämän artiklan 3 kohdassa vahvistettuja edellytyksiä, virasto ilmoittaa asiasta kyseiselle yksikölle ja perustelee kieltäytymisensä akkreditoinnin myöntämisestä.

4 artikla

Tehtävien osoittaminen akkreditoiduille päteville yksiköille

1.   Virasto laatii oikeudenmukaiset ja avoimet perusteet tehtävien osoittamiseksi 3 artiklan mukaisesti akkreditoiduille päteville yksiköille. Virasto ilmoittaa kaikille päteville yksiköille perusteet tehtävien osoittamiselle.

2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitettuja osoittamisperusteita laadittaessa on otettava huomioon seuraavat seikat:

a)

tehtävien laajuus;

b)

pätevyys ja kokemus toimialalta, mukaan lukien tehtävien suorittamisen tekniset, henkilökohtaiset, organisatoriset ja menettelylliset edellytykset;

c)

pätevän yksikön käytettävyys ja kyky hoitaa tehtävät vaaditussa ajassa sekä vaaditulla teknisellä, laadullisella ja ammatillisella tasolla;

d)

yhteydenpito asetuksen (EU) 2018/1139 soveltamisalaan kuuluvan luonnollisen tai oikeushenkilön kanssa, erityisesti yhteydenpidon tiiviys sekä kyky ja pätevyys viestiä tehokkaasti viimeksi mainitun kanssa;

e)

kustannustehokkuus.

3.   Kun virasto siirtää tehtäviä päteville yksiköille, sen on tehtävä kirjallinen sopimus, jossa määritetään vähintään:

a)

suoritettavat tehtävät;

b)

ilmoitus, raportit ja luettelot, jotka pätevän yksikön on toimitettava;

c)

tekniset edellytykset, jotka pätevän yksikön on täytettävä sille osoitettuja tehtäviä hoitaessaan;

d)

tarvittava vastuuvakuutus;

e)

pätevän yksikön sille osoitettuja tehtäviä hoitaessaan saamien tietojen suojaaminen;

f)

pätevän yksikön saama palkkio.

Virasto antaa tehtävien, myös teknisten hallinnointitoimintojen, suorittamisen pätevälle yksikölle tehtävämääräyksenä, jossa määritellään suoritettavan tehtävän laajuus yksityiskohtaisesti.

4.   Kun virasto osoittaa tehtävän pätevälle yksikölle, sen on varmistettava, että pätevä yksikkö täyttää asetuksen (EU) 2018/1139 liitteessä VI vahvistetut keskeiset vaatimukset.

5 artikla

Akkreditoinnin laajuuden muuttaminen

1.   Pätevän yksikön on ilman aiheetonta viivytystä ilmoitettava virastolle kaikista organisaatiossaan, menettelyissään ja henkilöstössään tapahtuneista muutoksista, jotka voivat vaikuttaa sen akkreditoinnin laajuuteen.

2.   Virasto arvioi ilmoitetun muutoksen vaikutusta akkreditoinnin laajuuteen ja oikeuksiin ja päättää, onko pätevän yksikön lisäarviointi tarpeen.

3.   Virasto voi muuttaa akkreditoinnin laajuutta muutoksen merkittävyyden ja arvioinnin, jos sellainen on tehty, tuloksen perusteella.

6 artikla

Akkreditoitujen pätevien yksiköiden valvonta

1.   Viraston on tarkistettava vaatimusten jatkuva noudattaminen sen varmistamiseksi, että pätevän yksikön pätevyys, asiantuntemus ja menettelyt ovat 3 artiklan 3 kohdan mukaisia.

2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitetun tarkistuksen on perustuttava riskiperusteiseen valvontajärjestelmään, jossa otetaan huomioon pätevän yksikön erityisluonne, sen toiminnan vaativuus ja aiempien valvontatoimien tulokset.

3.   Jos virasto milloin tahansa toteaa, etteivät 3 artiklan 3 kohdassa tarkoitetut akkreditoinnin edellytykset enää täyty, tai jos akkreditoitu pätevä yksikkö on ylittänyt akkreditointinsa laajuuden, viraston on välittömästi toteutettava asianmukaiset täytäntöönpanotoimenpiteet ja tarvittaessa vaatimustenvastaisuuden laajuuden mukaan rajoitettava pätevän yksikön akkreditointia taikka keskeytettävä tai peruutettava se, kunnes organisaatio on toteuttanut onnistuneesti korjaavat toimet.

7 artikla

Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 12 päivänä maaliskuuta 2024.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

Ursula VON DER LEYEN


(1)   EUVL L 212, 22.8.2018, s. 1.

(2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU, Euratom) 2018/1046, annettu 18 päivänä heinäkuuta 2018, unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä, asetusten (EU) N:o 1296/2013, (EU) N:o 1301/2013, (EU) N:o 1303/2013, (EU) N:o 1304/2013, (EU) N:o 1309/2013, (EU) N:o 1316/2013, (EU) N:o 223/2014, (EU) N:o 283/2014 ja päätöksen N:o 541/2014/EU muuttamisesta sekä asetuksen (EU, Euratom) N:o 966/2012 kumoamisesta (EUVL L 193, 30.7.2018, s. 1).


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2024/1403/oj

ISSN 1977-0812 (electronic edition)