European flag

virallinen lehti
Euroopan unionin

FI

Sarjan L


2024/990

26.3.2024

NEUVOSTON PÄÄTÖS (EU) 2024/990,

annettu 20 päivänä maaliskuuta 2024,

Kansainvälisessä merenkulkujärjestössä meriympäristön suojelukomitean 81. istunnossa ja meriturvallisuuskomitean 108. istunnossa Euroopan unionin puolesta otettavasta kannasta aluksista aiheutuvan meren pilaantumisen ehkäisemistä koskevaan kansainväliseen yleissopimukseen (Marpol), ihmishengen turvallisuutta merellä koskevaan kansainväliseen yleissopimukseen (SOLAS), kaasuja tai muita alhaisessa lämpötilassa leimahtavia polttoaineita käyttäviä aluksia koskevaan kansainväliseen turvallisuussäännöstöön (IGF-säännöstö), irtolasti- ja öljysäiliöalusten katsastuksissa sovellettavaa laajennettua katsastusohjelmaa koskevaan vuoden 2011 kansainväliseen säännöstöön (vuoden 2011 ESP-säännöstö), hengenpelastuslaitteita koskevaan kansainväliseen säännöstöön (LSA-säännöstö), paloturvallisuusjärjestelyjen kansainväliseen säännöstöön (FSS-säännöstö) ja merenkulkijoiden koulutusta, pätevyyskirjoja ja vahdinpitoa koskevaan säännöstöön (STCW-säännöstö) tehtävien muutosten hyväksymiseen

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 100 artiklan 2 kohdan yhdessä sen 218 artiklan 9 kohdan kanssa,

ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Merenkulkualalla toteutettavalla unionin toiminnalla olisi pyrittävä suojelemaan meriympäristöä ja ihmisten terveyttä sekä parantamaan meriturvallisuutta.

(2)

Kansainvälisen merenkulkujärjestön (IMO) meriympäristön suojelukomitean on määrä 18 päivästä22 päivään maaliskuuta 2024 pidettävässä 81. istunnossaan hyväksyä muutoksia aluksista aiheutuvan meren pilaantumisen ehkäisemistä koskevan kansainvälisen yleissopimuksen (Marpol) pöytäkirjassa I olevaan V artiklaan sekä Marpol-yleissopimuksen liitteeseen VI alhaisessa lämpötilassa leimahtavien polttoaineiden ja muiden polttoöljyyn liittyvien kysymysten osalta, alusten polttoaineenkulutusta koskevan IMO:n tietokannan tietojen saatavuuden osalta sekä kuljetustyötä koskevien tietojen IMO:n tietokantaan sisällyttämisen ja sen tietojen yksityiskohtaisuuden lisäämisen osalta.

(3)

IMO:n meriturvallisuuskomitean on määrä 15 päivästä24 päivään toukokuuta 2024 pidettävässä 108. istunnossaan hyväksyä muutoksia ihmishengen turvallisuudesta merellä vuonna 1974 tehdyn kansainvälisen yleissopimuksen (SOLAS) II-1, II-2 ja V lukuun, kaasuja tai muita alhaisessa lämpötilassa leimahtavia polttoaineita käyttäviä aluksia koskevaan kansainväliseen turvallisuussäännöstöön (IGF-säännöstö), irtolasti- ja öljysäiliöalusten katsastuksissa sovellettavaa laajennettua katsastusohjelmaa koskevaan vuoden 2011 kansainväliseen säännöstöön (vuoden 2011 ESP-säännöstö), hengenpelastuslaitteita koskevaan kansainväliseen säännöstöön (LSA-säännöstö), paloturvallisuusjärjestelyjen kansainväliseen säännöstöön (FSS-säännöstö) sekä merenkulkijoiden koulutusta, pätevyyskirjoja ja vahdinpitoa koskevan säännöstön (STCW-säännöstö) A-VI/1 jaksoon.

(4)

On aiheellista vahvistaa kanta, joka otetaan unionin puolesta meriympäristön suojelukomitean 81. istunnossa, koska suunnitellut säädökset voivat vaikuttaa ratkaisevasti unionin oikeuden sisältöön eli Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksiin (EU) 2015/757 (1) ja (EU) 2023/1805 (2), Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiveihin 2002/59/EY (3), 2003/87/EY (4), 2009/16/EY (5), 2009/18/EY (6) ja (EU) 2016/802 (7) sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseen (EU) 2015/1814 (8).

(5)

Unionin olisi tuettava Marpol-yleissopimuksen pöytäkirjassa I olevaan V artiklaan tehtäviä muutoksia, koska on tärkeää perustaa yksi yhteinen ilmoitusjärjestelmä konttien merellä katoamisen varalta, jotta vältetään päällekkäiset toimitusvaatimukset ja sekaannukset, mikä auttaa vähentämään kadonneiden konttien ilmoittamatta jättämisen todennäköisyyttä.

(6)

Unionin olisi tuettava Marpol-yleissopimuksen liitteeseen VI tehtäviä muutoksia, jotka koskevat alhaisessa lämpötilassa leimahtavia polttoaineita ja muita polttoöljyyn liittyviä kysymyksiä, koska kyseisten muutosten avulla ratkaistaan testaamista ja leimahduspistetietojen sisällyttämistä polttoaineen luovutustodistukseen koskeva vaatimus alhaisessa lämpötilassa leimahtavien polttoaineiden osalta. Tämä vaatimus oli ristiriidassa SOLAS-yleissopimuksen II-2 lukuun hiljattain meriturvallisuuskomitean 106. istunnossa tehtyjen muutosten kanssa. Unionin olisi myös tuettava Marpol-yleissopimuksen liitteeseen VI tehtäviä muutoksia, jotka koskevat alusten polttoaineenkulutusta koskevan IMO:n tietokannan tietojen saatavuutta sekä kuljetustyötä koskevien tietojen sisällyttämistä IMO:n tietokantaan ja sen tietojen yksityiskohtaisuuden lisäämistä, koska muutokset optimoivat IMO:n tietokannan käytön merenkulkualan hiilestä irtautumista koskevan päätöksenteon edistämiseksi ja ovat kompromissi IMO:n tiedonkeruujärjestelmän tietojen laajemman saatavuuden ja IMO:n sihteeristön suorittaman tietojen hallinnan välillä. Yhtäältä kyseisillä muutoksilla myönnetään analyyttisille konsulttipalveluille ja tutkimuslaitoksille pääsy IMO:n tietokannan tietoihin IMO:n sihteeristön suostumuksella, ja toisaalta kyseiset muutokset tarjoavat kaikille yrityksille mahdollisuuden luovuttaa vapaaehtoisesti IMO:n tietokannan tietoja aluksistaan suurelle yleisölle.

(7)

On aiheellista vahvistaa kanta, joka otetaan unionin puolesta meriturvallisuuskomitean 108. istunnossa, koska suunnitellut säädökset voivat vaikuttaa ratkaisevasti unionin oikeuden sisältöön eli Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseen (EU) N:o 530/2012 (9), direktiiveihin 2002/59/EY ja 2009/18/EY sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiveihin 2009/45/EY (10), 2014/90/EU (11) ja (EU) 2022/993 (12).

(8)

Unionin olisi tuettava SOLAS-yleissopimuksen II-1, II-2 ja V lukuun tehtäviä muutoksia, koska kyseiset muutokset parantavat merkittävästi turvallisuutta takaamalla, että kaikilla uusilla aluksilla, joiden bruttovetoisuus on vähintään 20 000, pois lukien säiliöalukset ja mukaan lukien matkustaja-alukset, on asianmukaiset varusteet hätätilanteessa tehtävää hinausta varten, sekä parantamalla yleisesti matkustaja-alusten, mukaan lukien ro-ro-matkustaja-alukset, paloturvallisuutta ja polttoöljyn käytön turvallisuutta matkustaja-aluksilla. Kyseisillä muutoksilla myös yksinkertaistetaan konttien katoamista koskevien ilmoitusten käsittelyä sääntelyvelvoitteiden noudattamiseksi, määrätään lippuvaltion ilmoitusvelvollisuudesta IMO:lle, lisätään merenkulun turvallisuutta ja ehkäistään ympäristön pilaantumista.

(9)

Unionin olisi tuettava IGF-säännöstöön tehtäviä muutoksia, koska ne parantavat maakaasua polttoaineena käyttävien alusten, myös matkustaja-alusten, turvallisuutta.

(10)

Unionin olisi tuettava vuoden 2011 ESP-säännöstöön tehtäviä muutoksia, koska niillä muutetaan vuoden 2011 ESP-säännöstöön vuonna 2019 tehtyjen muutosten liitteissä määrättyjä runkorakenteiden paksuusmittauksiin osallistuvan yrityksen hyväksymis- ja sertifiointimenettelyjä siten, että menettelyissä viitataan viranomaisiin sen sijaan, että viitattaisiin viranomaisten tunnustamaan organisaatioon. Tämä auttaa selkeyttämään menettelyä.

(11)

Unionin olisi tuettava LSA-säännöstöön tehtäviä muutoksia, koska niillä edistetään merenkulun turvallisuutta siten, että tarkistetaan matkustaja-alusten pelastusveneiden ja- lauttojen sekä valmiusveneiden laskunopeutta, varmistetaan pelastusliivien asianmukainen suorituskyky vedessä merenkulkijoiden turvallisuuden parantamiseksi sekä tiukennetaan kuormitettuina laukaisuvalmiilla koukuilla varustettujen yhden taljaköyden ja koukun järjestelmien turvallisuusnormeja poistamalla LSA-säännöstön 4.4.7.6.17 kohdassa mainitut poikkeukset.

(12)

Unionin olisi tuettava FSS-säännöstöön tehtäviä muutoksia, koska ne parantavat merkittävästi ihmishengen turvallisuutta merellä parantamalla matkustaja-alusten, erityisesti ro-ro-matkustaja-alusten, paloturvallisuutta.

(13)

Unionin olisi tuettava STCW-säännöstön A-VI/1 jaksoon tehtäviä muutoksia, koska niillä varmistetaan merenkulkijoille turvallinen työpaikka sisällyttämällä A-VI/1 jaksoon ”Merenkulkijan turvallisuusasioihin liittyvää perehdytystä, hätätilanteiden peruskoulutusta ja ohjeistusta koskevat pakolliset vähimmäisvaatimukset” uusi pätevyys eli vaatimalla, että heidän tulee edistää kiusaamisen ja häirinnän, myös seksuaalisen väkivallan ja seksuaalisen häirinnän, ehkäisemistä ja torjuntaa.

(14)

Unioni ei ole IMO:n jäsen eikä asiaa koskevien yleissopimusten eikä säännöstöjen sopimuspuoli. Neuvoston olisi sen vuoksi valtuutettava jäsenvaltiot esittämään unionin kyseiset kannat meriympäristön suojelukomitean 81. istunnossa ja meriturvallisuuskomitean 108. istunnossa.

(15)

Tämän päätöksen soveltamisala olisi rajoitettava ehdotettujen muutosten sisältöön siltä osin kuin ne voivat vaikuttaa unionin yhteisiin sääntöihin ja kuuluvat unionin yksinomaiseen toimivaltaan. Tämä päätös ei saisi vaikuttaa unionin ja jäsenvaltioiden väliseen toimivallan jakoon,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Kansainvälisen merenkulkujärjestön (IMO) meriympäristön suojelukomitean 81. istunnossa unionin puolesta otettava kanta on hyväksyä muutokset

a)

aluksista aiheutuvan meren pilaantumisen ehkäisemistä koskevan kansainvälisen yleissopimuksen (Marpol) pöytäkirjassa I olevaan V artiklaan, sellaisina kuin ne esitetään IMO:n asiakirjan MEPC 81/3/1 liitteessä ja

b)

Marpol-yleissopimuksen liitteessä VI oleviin 2, 14, 18 ja 27 sääntöön sekä I ja IX lisäykseen alhaisessa lämpötilassa leimahtavien polttoaineiden ja muiden polttoöljyyn liittyvien kysymysten osalta, alusten polttoaineenkulutusta koskevan IMO:n tietokannan tietojen saatavuuden osalta sekä kuljetustyötä koskevien tietojen IMO:n tietokantaan sisällyttämisen ja sen tietojen yksityiskohtaisuuden lisäämisen osalta, sellaisina kuin ne esitetään IMO:n asiakirjan MEPC 81/3/2 liitteessä.

2 artikla

IMO:n meriturvallisuuskomitean 108. istunnossa unionin puolesta otettava kanta on hyväksyä muutokset

a)

ihmishengen turvallisuudesta merellä vuonna 1974 tehdyn kansainvälisen yleissopimuksen (SOLAS) II-1, II-2 ja V lukuun, sellaisina kuin ne esitetään IMO:n asiakirjan MSC 108/3 liitteissä 1 ja 2;

b)

kaasuja tai muita alhaisessa lämpötilassa leimahtavia polttoaineita käyttäviä aluksia koskevaan kansainväliseen turvallisuussäännöstöön (IGF-säännöstö), sellaisina kuin ne esitetään IMO:n asiakirjan MSC 108/3 liitteessä 3;

c)

irtolasti- ja öljysäiliöalusten katsastuksissa sovellettavaa laajennettua katsastusohjelmaa koskevaan vuoden 2011 kansainväliseen säännöstöön (vuoden 2011 ESP-säännöstö), sellaisina kuin ne esitetään IMO:n asiakirjan MSC 108/3 liitteessä 5;

d)

hengenpelastuslaitteita koskevaan kansainväliseen säännöstöön (LSA-säännöstö), sellaisina kuin ne esitetään IMO:n asiakirjan MSC 108/3 liitteessä 6;

e)

paloturvallisuusjärjestelyjen kansainväliseen säännöstöön (FSS-säännöstö), sellaisina kuin ne esitetään IMO:n asiakirjan MSC 108/3 liitteessä 7 ja

f)

merenkulkijoiden koulutusta, pätevyyskirjoja ja vahdinpitoa koskevan säännöstön (STCW-säännöstö) A-VI/1 jaksoon, sellaisina kuin ne esitetään IMO:n asiakirjan MSC 108/3/2 liitteessä.

3 artikla

1.   Edellä 1 ja 2 artiklassa esitetyt unionin puolesta otettavat kannat kattavat asianomaiset muutokset siltä osin kuin kyseiset muutokset kuuluvat unionin yksinomaiseen toimivaltaan ja siltä osin kuin ne voivat vaikuttaa unionin yhteisiin sääntöihin. Jäsenvaltiot, jotka ovat kaikki IMO:n jäseniä, esittävät kannat toimien yhdessä unionin etujen mukaisesti.

2.   Edellä 1 ja 2 artiklassa esitettyihin kantoihin tehtävistä vähäisistä muutoksista voidaan sopia ilman erillistä neuvoston päätöstä.

4 artikla

Jäsenvaltiot valtuutetaan ilmaisemaan suostumuksensa tulla 1 ja 2 artiklassa tarkoitettujen muutosten sitomiksi unionin etujen mukaisesti siltä osin kuin kyseiset muutokset kuuluvat unionin yksinomaiseen toimivaltaan.

5 artikla

Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se hyväksytään.

Tehty Brysselissä 20 päivänä maaliskuuta 2024.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

H. LAHBIB


(1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2015/757, annettu 29 päivänä huhtikuuta 2015, meriliikenteen hiilidioksidipäästöjen tarkkailusta, raportoinnista ja todentamisesta sekä direktiivin 2009/16/EY muuttamisesta (EUVL L 123, 19.5.2015, s. 55).

(2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2023/1805, annettu 13 päivänä syyskuuta 2023, uusiutuvien ja vähähiilisten polttoaineiden käytöstä meriliikenteessä sekä direktiivin 2009/16/EY muuttamisesta (EUVL L 234, 22.9.2023, s. 48).

(3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2002/59/EY, annettu 27 päivänä kesäkuuta 2002, alusliikennettä koskevan yhteisön seuranta- ja tietojärjestelmän perustamisesta sekä neuvoston direktiivin 93/75/ETY kumoamisesta (EYVL L 208, 5.8.2002, s. 10).

(4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2003/87/EY, annettu 13 päivänä lokakuuta 2003, kasvihuonekaasujen päästöoikeuksien kaupan järjestelmän toteuttamisesta yhteisössä ja neuvoston direktiivin 96/61/EY muuttamisesta (EUVL L 275, 25.10.2003, s. 32).

(5)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2009/16/EY, annettu 23 päivänä huhtikuuta 2009, satamavaltioiden suorittamasta valvonnasta (EUVL L 131, 28.5.2009, s. 57).

(6)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2009/18/EY, annettu 23 päivänä huhtikuuta 2009, meriliikennealan onnettomuuksien tutkinnan perusperiaatteista ja neuvoston direktiivin 1999/35/EY ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2002/59/EY muuttamisesta (EUVL L 131, 28.5.2009, s. 114).

(7)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2016/802, annettu 11 päivänä toukokuuta 2016, tiettyjen nestemäisten polttoaineiden rikkipitoisuuden vähentämisestä (EUVL L 132, 21.5.2016, s. 58).

(8)  Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös (EU) 2015/1814, annettu 6 päivänä lokakuuta 2015, markkinavakausvarannon perustamisesta unionin kasvihuonekaasupäästöjen kauppajärjestelmään, sen toiminnasta sekä direktiivin 2003/87/EY muuttamisesta (EUVL L 264, 9.10.2015, s. 1).

(9)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 530/2012, annettu 13 päivänä kesäkuuta 2012, yksirunkoisiin öljysäiliöaluksiin sovellettavien kaksoisrunkoa tai vastaavaa rakennetta koskevien rakennevaatimusten nopeutetusta käyttöönotosta (EUVL L 172, 30.6.2012, s. 3).

(10)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2009/45/EY, annettu 6 päivänä toukokuuta 2009, matkustaja-alusten turvallisuussäännöistä ja -määräyksistä (EUVL L 163, 25.6.2009, s. 1).

(11)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/90/EU, annettu 23 päivänä heinäkuuta 2014, laivavarusteista ja neuvoston direktiivin 96/98/EY kumoamisesta (EUVL L 257, 28.8.2014, s. 146).

(12)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2022/993, annettu 8 päivänä kesäkuuta 2022, merenkulkijoiden vähimmäiskoulutuksesta (EUVL L 169, 27.6.2022, s. 45).


ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2024/990/oj

ISSN 1977-0812 (electronic edition)