ISSN 1977-0812

Euroopan unionin

virallinen lehti

L 114I

European flag  

Suomenkielinen laitos

Lainsäädäntö

66. vuosikerta
2. toukokuu 2023


Sisältö

 

II   Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset

Sivu

 

 

ASETUKSET

 

*

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2023/903, annettu 2 päivänä toukokuuta 2023, Ukrainasta peräisin olevia tiettyjä tuotteita koskevien suojatoimenpiteiden käyttöönotosta

1

FI

Säädökset, joiden otsikot on painettu laihalla kirjasintyypillä, ovat maatalouspolitiikan alaan kuuluvia juoksevien asioiden hoitoon liityviä säädöksiä, joiden voimassaoloaika on yleensä rajoitettu.

Kaikkien muiden säädösten otsikot on painettu lihavalla kirjasintyypillä ja merkitty tähdellä.


II Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset

ASETUKSET

2.5.2023   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

LI 114/1


KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2023/903,

annettu 2 päivänä toukokuuta 2023,

Ukrainasta peräisin olevia tiettyjä tuotteita koskevien suojatoimenpiteiden käyttöönotosta

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon väliaikaisista kauppaa vapauttavista toimenpiteistä 30 päivänä toukokuuta 2022 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2022/870 (1) ja erityisesti sen 4 artiklan 9 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Euroopan unioni otti Venäjän Ukrainaa vastaan 24 päivästä helmikuuta 2022 käymän provosoimattoman ja perusteettoman hyökkäyssodan seurauksena Ukrainan talouden tukemiseksi asetuksella (EU) 2022/870 käyttöön kaupan vapauttamistoimenpiteitä, joilla täydennetään ukrainalaisiin tuotteisiin sovellettavia kaupan myönnytyksiä Euroopan unionin ja Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Ukrainan välisen assosiaatiosopimuksen (2), jäljempänä ’assosiaatiosopimus’, nojalla. Asetuksen (EU) 2022/870 1 artiklassa säädetään muun muassa kaikkien assosiaatiosopimuksen liitteessä I-A vahvistettujen tariffikiintiöiden keskeyttämisestä. Siinä säädetään myös, että kyseisiin kiintiöihin luettavia tuotteita saa tuoda unioniin Ukrainasta ilman tulleja.

(2)

Venäjän hyökkäyssota on myös suuresti rajoittanut Ukrainan pääsyä Mustanmeren satamiinsa ja siten estänyt maata viemästä tuotteitaan muualle maailmaan ja tuomasta tarvitsemiaan tuotteita. Jotta voitaisiin välttää maailmanlaajuiseen elintarviketurvaan kohdistuvat uhat ja tukea Ukrainan ja unionin välisten yhteyksien luomista, komissio on helpottanut vaihtoehtoisten kuljetusreittien, jäljempänä ’EU:n ja Ukrainan väliset solidaarisuuskaistat’, perustamista, jotta kahdenvälinen kauppa ja Ukrainan pääsy maailmanmarkkinoille olisi mahdollista (3).

(3)

Jäsenvaltioiden ja erityisesti Puolan, Slovakian, Unkarin, Romanian ja Bulgarian sekä Ukrainan, Moldovan, muiden kansainvälisten kumppanien ja komission yhteisten toimien tuloksena EU:n ja Ukrainan välisistä solidaarisuuskaistoista on tullut Ukrainan talouden elinehto ja sen uusi yhteys unioniin, mikä auttaa myös ehkäisemään maailmanlaajuista elintarvikekriisiä (4).

(4)

Viime kuukausina on saatu aikaan monia parannuksia, mutta merkittäviä logistisia pullonkauloja on edelleen jäljellä. Infrastruktuuri ei riitä vastaamaan liikenteen äkilliseen kasvuun erityisesti Ukrainan ja jäsenvaltioiden välisillä rajoilla. Kalustoa tarvitaan edelleen kiireellisesti ja kapasiteettia on niukalti, minkä vuoksi logistiikkakustannukset ovat korkeat. Lisäksi on olemassa suuri riski, että varastot asianomaisissa jäsenvaltioissa saavuttavat täyden kapasiteetin nopeasti. Sen vuoksi on kiireellisesti parannettava yhteyksiä koordinoimalla kauttakuljetusta paremmin, parantamalla infrastruktuuria ja alentamalla logistiikan kokonaiskustannuksia, jotta voidaan varmistaa, että Ukrainasta peräisin olevat vehnä, maissi, rapsi ja auringonkukansiemenet voivat liikkua syvemmälle unioniin ja sen ulkopuolelle tarpeen mukaan.

(5)

Edellä kuvattujen korkeiden logistiikkakustannusten ja pullonkaulojen vuoksi tuonti Ukrainasta Ukrainaa lähellä oleviin jäsenvaltioihin on lisääntynyt. Tämän tuonnin johdosta varastointikapasiteetissa ja logistiikkaketjuissa ollaan saavuttamassa kyllästymispiste erityisesti Bulgariassa, Unkarissa, Puolassa, Romaniassa ja Slovakiassa. Nämä olosuhteet vaikuttavat kyseisten jäsenvaltioiden paikallisten tuottajien taloudelliseen kannattavuuteen. Tämän perusteella komissio katsoo, että kehittymässä on poikkeukselliset olosuhteet, jotka uhkaavat vaikuttaa paikallisiin unionin tuottajiin. Kun otetaan huomioon tilanteen kiireellisyys ja kiireellinen tarve puuttua asiaan, asetuksen (EU) 2022/870 mukainen tutkimus ei tässä vaiheessa onnistu. Näiden seikkojen perusteella komissio katsoo, että välittömät toimet ovat tarpeen mainitun asetuksen 4 artiklan 9 kohdan mukaisten suojatoimenpiteiden muodossa.

(6)

Ennen tämän asetuksen voimaantuloa allekirjoitettujen sopimusten täytäntöönpanoa lukuun ottamatta on sen vuoksi tarpeen varmistaa, että Ukrainasta peräisin olevat vehnä, maissi, rapsi ja auringonkukansiemenet, jotka kaikki kilpailevat samoista varastointitiloista, luovutetaan vapaaseen liikkeeseen tai asetetaan tullivarastointi-, vapaa-alue- tai sisäiseen jalostusmenettelyyn Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 952/2013 (5) mukaisesti ainoastaan muissa jäsenvaltioissa kuin Bulgariassa, Unkarissa, Puolassa, Romaniassa tai Slovakiassa.

(7)

Tämä rajoitus ei kuitenkaan vaikuta kyseisten tavaroiden liikkumiseen Bulgariassa, Unkarissa, Puolassa, Romaniassa tai Slovakiassa tai liikkumiseen niiden kautta asetuksen (EU) N:o 952/2013 226 artiklassa säädetyssä passitusmenettelyssä toiseen jäsenvaltioon tai unionin tullialueen ulkopuoliseen maahan tai alueelle.

(8)

Komissio on asetuksen (EU) 2022/870 4 artiklan 9 kohdan mukaisesti ilmoittanut asiasta kyseisen asetuksen 5 artiklan 1 kohdassa tarkoitetulle tullikoodeksikomitealle.

(9)

Markkinatoimijoiden keinottelun estämiseksi tämän asetuksen olisi tultava voimaan päivänä, jona se julkaistaan, ja sitä olisi sovellettava 5 päivään kesäkuuta 2023,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Ennen tämän asetuksen voimaantuloa allekirjoitettujen sopimusten täytäntöönpanoa lukuun ottamatta tämän asetuksen liitteessä lueteltujen Ukrainasta peräisin olevien tuotteiden luovutus vapaaseen liikkeeseen tai asettaminen tullivarastointi-, vapaa-alue- tai sisäiseen jalostusmenettelyyn sallitaan ainoastaan muissa jäsenvaltioissa kuin Bulgariassa, Unkarissa, Puolassa, Romaniassa tai Slovakiassa.

2 artikla

Tämä asetus tulee voimaan päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä, ja sitä sovelletaan 5 päivään kesäkuuta 2023.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 2 päivänä toukokuuta 2023.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

Ursula VON DER LEYEN


(1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2022/870, annettu 30 päivänä toukokuuta 2022, Euroopan unionin ja Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Ukrainan välisen assosiaatiosopimuksen mukaisesti ukrainalaisiin tuotteisiin sovellettavia kaupan myönnytyksiä täydentävistä väliaikaisista kauppaa vapauttavista toimenpiteistä (EUVL L 152, 3.6.2022, s. 103).

(2)  EUVL L 161, 29.5.2014, s. 3.

(3)  COM(2022) 217 final. Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle EU:n ja Ukrainan välisiä solidaarisuuskaistoja koskeva toimintasuunnitelma Ukrainan maataloustuotteiden viennin ja EU:n kanssa käytävän kahdenvälisen kaupan helpottamiseksi.

(4)  Toukokuun 2022 ja maaliskuun 2023 välisenä aikana Ukraina vei EU:n ja Ukrainan välisten solidaarisuuskaistojen kautta yli 63 miljoonaa tonnia tavaroita, mukaan lukien 32 miljoonaa tonnia viljaa ja öljysiemeniä, mistä Ukraina sai tuloja yli 26 miljardia euroa. Solidaarisuuskaistat ovat myös antaneet Ukrainalle mahdollisuuden tuoda lähes 23 miljoonaa tonnia tavaroita, mistä koituu EU:n yrityksille tuloja yli 48 miljardia euroa.

(5)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 952/2013, annettu 9 päivänä lokakuuta 2013, unionin tullikoodeksista (EUVL L 269, 10.10.2013, s. 1).


LIITE

Tavaran kuvaus

Tavaran koodi

Vehnä

Vehnä sekä vehnän ja rukiin sekavilja

1001

Maissi

Maissi

1005

Rapsi

Rapsin- ja rypsinsiemenet, myös murskatut

1205

Auringonkukansiemenet

Auringonkukansiemenet, myös murskatut

1206