ISSN 1977-0812

Euroopan unionin

virallinen lehti

L 470

European flag  

Suomenkielinen laitos

Lainsäädäntö

64. vuosikerta
30. joulukuuta 2021


Sisältö

 

II   Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset

Sivu

 

 

KANSAINVÄLISILLÄ SOPIMUKSILLA PERUSTETTUJEN ELINTEN ANTAMAT SÄÄDÖKSET

 

*

E-sääntö nro 161 – Yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat moottoriajoneuvojen suojaamista luvattomalta käytöltä ja luvattoman käytön estolaitteen (lukitusjärjestelmää hyödyntävä) hyväksyntää [2021/2274]

1

 

*

E-sääntö nro 162 – Yhdenmukaiset tekniset vaatimukset, jotka koskevat ajonestolaitteiden hyväksyntää ja ajoneuvon hyväksyntää sen ajonestolaitteen osalta [2021/2275]

23

 

*

E-sääntö nro 163 – Yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat ajoneuvon hälytysjärjestelmän hyväksyntää ja ajoneuvon hyväksyntää sen hälytysjärjestelmän osalta [2021/2276]

48

FI

Säädökset, joiden otsikot on painettu laihalla kirjasintyypillä, ovat maatalouspolitiikan alaan kuuluvia juoksevien asioiden hoitoon liityviä säädöksiä, joiden voimassaoloaika on yleensä rajoitettu.

Kaikkien muiden säädösten otsikot on painettu lihavalla kirjasintyypillä ja merkitty tähdellä.


II Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset

KANSAINVÄLISILLÄ SOPIMUKSILLA PERUSTETTUJEN ELINTEN ANTAMAT SÄÄDÖKSET

30.12.2021   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 470/1


Vain alkuperäiset UN/ECE:n tekstit ovat kansainvälisen julkisoikeuden mukaan sitovia. Tämän säännön asema ja voimaantulopäivä on hyvä tarkastaa UN/ECE:n asiakirjan TRANS/WP.29/343 viimeisimmästä versiosta. Asiakirja saatavana osoitteessa

https://unece.org/status-1958-agreement-and-annexed-regulations

E-sääntö nro 161 – Yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat moottoriajoneuvojen suojaamista luvattomalta käytöltä ja luvattoman käytön estolaitteen (lukitusjärjestelmää hyödyntävä) hyväksyntää [2021/2274]

Voimaantulopäivä: 30. syyskuuta 2021

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Todistusvoimainen ja oikeudellisesti sitova teksti on seuraava: ECE/TRANS/WP.29/2021/48.

SISÄLTÖ

Sääntö

1.

Soveltamisala

2.

Määritelmät

3.

Hyväksynnän hakeminen

4.

Hyväksyntä

5.

Luokkien M1 ja N1 ajoneuvojen hyväksyminen niiden luvattoman käytön estolaitteiden osalta

6.

Tyypin muutokset ja hyväksynnän laajentaminen

7.

Tuotannon vaatimustenmukaisuutta koskevat menettelyt

8.

Seuraamukset vaatimustenmukaisuudesta poikkeavasta tuotannosta

9.

Tuotannon lopettaminen

10.

Hyväksyntätestien suorittamisesta vastaavien tutkimuslaitosten sekä tyyppihyväksyntäviranomaisten nimet ja osoitteet

Liitteet

1

Ilmoituslomake

2

Ilmoitus

3

Hyväksyntämerkit

4

Osa 1 – Ohjaukseen vaikuttavien luvattoman käytön estolaitteiden kestävyyden testausmenettely

4

Osa 2 – Vääntömomentin rajoittimella toimivien, ohjaukseen vaikuttavien luvattoman käytön estolaitteiden testausmenettely

5

(varattu)

6

Luvattoman käytön estolaitteen (lukitusjärjestelmää hyödyntävä) toimintaparametrit ja testausvaatimukset

7

Sähkömagneettinen yhteensopivuus

1.   Soveltamisala

Tätä sääntöä sovelletaan seuraaviin:

1.1

Luokkien M1 ja N1 (1) ajoneuvojen hyväksyminen niiden luvattoman käytön estolaitteiden osalta

1.2

Laitteita voidaan asentaa myös muiden luokkien ajoneuvoihin, mutta kaikkien asennettujen laitteiden on oltava tämän säännön kaikkien soveltuvien määräysten mukaisia.

1.3

Sopimuspuolet voivat valmistajan pyynnöstä myöntää tämän säännön mukaisia hyväksyntiä muiden luokkien ajoneuvoille ja niihin asennettaviksi tarkoitetuille laitteille.

1.4

Tätä sääntöä ei sovelleta radiotaajuuksiin riippumatta siitä, liittyvätkö ne ajoneuvon suojaamiseen luvattomalta käytöltä.

2.   Määritelmät

2.1

’Komponentilla’ tarkoitetaan ajoneuvon osaksi tarkoitettua laitetta, jonka on täytettävä tämän säännön vaatimukset ja joka voidaan tyyppihyväksyä erikseen, jos siitä tässä säännössä nimenomaisesti määrätään.

2.2

’Erillisellä teknisellä yksiköllä’ tarkoitetaan ajoneuvon osaksi tarkoitettua laitetta, jonka on täytettävä tämän säännön vaatimukset ja joka voidaan tyyppihyväksyä erikseen, mutta ainoastaan yhden tai useamman määrätyn ajoneuvotyypin yhteydessä, jos siitä tässä säännössä nimenomaisesti määrätään.

2.3

’Valmistajalla’ tarkoitetaan henkilöä tai tahoa, joka vastaa hyväksyntäviranomaiselle kaikista tyyppihyväksyntämenettelyyn liittyvistä seikoista ja tuotannon vaatimustenmukaisuuden varmistamisesta. Tämän henkilön tai tahon ei välttämättä tarvitse olla suoraan osallisena hyväksyntämenettelyn kohteena olevan ajoneuvon, järjestelmän, komponentin tai erillisen teknisen yksikön valmistuksen kaikissa vaiheissa.

2.4

’Ajoneuvotyypillä’ tarkoitetaan moottoriajoneuvoluokkaa, johon kuuluvat ajoneuvot eivät eroa toisistaan seuraavassa mainituilta olennaisilta osin:

2.4.1

valmistajan käyttämä tyyppinimi

2.4.2

ajoneuvon niiden komponenttien järjestely tai rakenne, joihin luvattoman käytön estolaite vaikuttaa

2.4.3

luvattoman käytön estolaitteen tyyppi.

2.5

’Luvattoman käytön estolaitteella’ tarkoitetaan lukitusjärjestelmää, jolla estetään moottorin tai ajoneuvon muun pääasiallisen moottorienergialähteen luvaton tavanomainen käynnistäminen ja johon liittyy vähintään yksi laite, jolla voidaan

a)

lukita ohjaus tai

b)

lukita voimansiirto tai

c)

lukita vaihteenvalitsin tai

d)

lukita jarrut.

Kun kyse on jarrut lukitsevasta järjestelmästä, jarrut eivät saa vapautua automaattisesti, kun laite kytketään pois päältä, ellei kuljettaja sitä halua.

2.6

’Ohjauksella’ tarkoitetaan ohjauspyörää, ohjauspylvästä varusteineen ja koteloineen, ohjausakselia, ohjausvaihdetta ja kaikkia sellaisia komponentteja, jotka suoraan vaikuttavat luvattoman käytön estolaitteen tehokkuuteen.

2.7

’Yhdistelmällä’ tarkoitetaan erityisesti suunniteltua ja valmistettua lukitusjärjestelmän vaihtoehtoa, joka oikein käytettynä mahdollistaa lukitusjärjestelmän toiminnan.

2.8

’Avaimella’ tarkoitetaan laitetta, joka on suunniteltu ja valmistettu vain sen avulla käytettäväksi suunnitellun ja valmistetun lukitusjärjestelmän käyttämiseen.

2.9

’Vaihtuvalla koodilla’ tarkoitetaan elektronista koodia, joka koostuu useista osista, joiden yhdistelmä vaihtuu sattumanvaraisesti lähetysyksikön jokaisen käyttökerran jälkeen.

3.   Hyväksynnän hakeminen

3.1

Ajoneuvotyypin tai komponenttityypin hyväksyntää tämän säännön mukaisesti hakee valmistaja.

3.2

Hakemukseen on liitettävä ilmoituslomake, joka on laadittu liitteessä 1 esitetyn mallin mukaisesti. Siinä on annettava kuvaus luvattoman käytön estolaitteen teknisistä ominaisuuksista sekä asennusmenetelmistä kullekin ajoneuvon merkille ja tyypille, johon luvattoman käytön estolaite on tarkoitus asentaa.

3.3

Hyväksyntätesteistä vastaavalle tutkimuslaitokselle on toimitettava hyväksyttävää ajoneuvotyyppiä edustavat ajoneuvot tai komponentit.

4.   Hyväksyntä

4.1

Jos tämän säännön mukaisesti hyväksyttäväksi toimitettu tyyppi täyttää tämän säännön vaatimukset, kyseiselle tyypille on myönnettävä hyväksyntä.

4.2

Kullekin hyväksytylle tyypille annetaan hyväksyntänumero. Sen kahdesta ensimmäisestä numerosta (tällä hetkellä 00 säännön ollessa yhä alkuperäisessä muodossaan) käy ilmi muutossarja, joka sisältää ne sääntöön tehdyt tärkeät tekniset muutokset, jotka ovat hyväksynnän myöntämishetkellä viimeisimmät. Sama sopimuspuoli ei saa antaa samaa numeroa toiselle tässä säännössä määritellylle ajoneuvo- tai komponenttityypille.

4.3

Tähän sääntöön perustuvasta tyyppihyväksynnästä tai tyyppihyväksynnän laajentamisesta on ilmoitettava tätä sääntöä soveltaville sopimuksen sopimuspuolille tämän säännön liitteessä 2 esitetyn mallin mukaisella lomakkeella.

4.4

Kaikkiin tämän säännön mukaisesti hyväksytyn tyypin mukaisiin ajoneuvoihin tai komponentteihin on kiinnitettävä näkyvästi ja hyväksyntälomakkeessa määriteltyyn helposti havaittavaan paikkaan kansainvälinen hyväksyntämerkki, jonka osat ovat seuraavat:

4.4.1

E-kirjain ja hyväksynnän myöntäneen maan tunnusnumero (2) jotka ovat ympyrän sisällä, ja

4.4.2

tämän säännön numero, R-kirjain, viiva ja hyväksyntänumero, jotka sijaitsevat kohdassa 4.4.1 tarkoitetun ympyrän oikealla puolella.

4.5

Jos tyyppi vastaa sopimuksen liitteenä olevan yhden tai useamman muun säännön mukaisesti hyväksyttyä tyyppiä maassa, joka on myöntänyt hyväksynnän tämän säännön mukaisesti, kohdassa 4.4.1 kuvattua tunnusta ei tarvitse toistaa. Tällöin niiden sääntöjen numerot, joiden mukaisesti on myönnetty hyväksyntä maassa, joka on myöntänyt hyväksynnän tämän säännön mukaisesti, on sijoitettava pystysarakkeisiin kohdassa 4.4.1 tarkoitetun tunnuksen oikealle puolelle.

4.6

Hyväksyntämerkin on oltava selvästi luettavissa ja pysyvä.

4.7

Jos kyseessä on ajoneuvo, hyväksyntämerkki on sijoitettava valmistajan kiinnittämään ajoneuvon tyyppikilpeen tai lähelle sitä.

4.8

Tämän säännön liitteessä 3 annetaan esimerkkejä hyväksyntämerkeistä.

5.   Luokkien M1 ja N1 ajoneuvojen hyväksyminen niiden luvattoman käytön estolaitteiden osalta

5.1   Yleiset vaatimukset

5.1.1

Luvattoman käytön estolaitteen on oltava siten suunniteltu, että se on kytkettävä pois toiminnasta, jotta olisi mahdollista

5.1.1.1

käynnistää moottori tavanomaisesti ja

5.1.1.2

ohjata tai ajaa ajoneuvoa tai siirtää sitä eteenpäin sen omalla voimalähteellä.

5.1.1.3

Kohdan 5.1.1 vaatimus voi täyttyä yhdessä kohtien 5.1.1.1 ja 5.1.1.2 toimien suorittamisen kanssa tai sen jälkeen.

5.1.2

Kohdan 5.1.1 vaatimusten on täytyttävä yhtä ja samaa avainta käyttämällä.

5.1.3

Järjestelmät, jotka käynnistyvät avainta lukossa käyttämällä, on kohdassa 5.2.1.5 tarkoitettua tapausta lukuun ottamatta suunniteltava siten, että avainta ei voi poistaa, ellei kohdassa 5.1.1 tarkoitettu laite ala toimia tai sitä ei ole kytketty toimimaan.

5.1.4

Kohdassa 5.1.1 tarkoitettu luvattoman käytön estolaite ja ajoneuvon komponentit, joihin se vaikuttaa, on suunniteltava siten, ettei niitä voida nopeasti ja huomiota herättämättä avata, saattaa toimintakyvyttömäksi tai tuhota esimerkiksi käyttämällä yleisesti saatavilla olevia, halpoja ja helposti kätkettäviä työkaluja, laitteita tai välineitä.

5.1.5

Luvattoman käytön estolaitteen on oltava ajoneuvon alkuperäisvaruste (toisin sanoen ajoneuvon valmistajan on asennettava se ennen ensimmäistä vähittäismyyntiä). Sen on oltava siten asennettu, ettei sitä koteloinnin poistamisen jälkeenkään voida lukittuna poistaa muutoin kuin erikoistyökaluin. Jos luvattoman käytön estolaitteen voi saada pois toiminnasta irrottamalla ruuveja, ruuvien on oltava lukitun laitteen suojaamia, elleivät ruuvit ole sellaisia, joita ei voida irrottaa.

5.1.6

Mekaanisissa lukituslaitteissa on oltava vähintään 1 000 eri yhdistelmää, tai jos ajoneuvoja on valmistettu vuodessa vähemmän kuin 1 000, yhtä monta yhdistelmää kuin ajoneuvoja on vuotta kohden valmistettu. Samaa tyyppiä olevissa ajoneuvoissa kunkin yhdistelmän esiintymistiheyden on oltava noin yksi tuhannesta.

5.1.7

Sähköisissä tai elektronisissa, esimerkiksi kaukosäätimellä ohjattavissa lukitusjärjestelmissä on oltava vähintään 50 000 yhdistelmävaihtoehtoa ja johon kuuluu vaihtuva koodi ja/tai vähintään kymmenen päivän vähimmäiskiertoaika esim. siten, että vähintään 50 000 yhdistelmän tapauksessa kullakin 24 tunnin jaksolla on enintään 5 000 yhdistelmävaihtoehtoa.

5.1.8

Sen mukaan, millaisesta luvattoman käytön estolaitteesta on kyse, sovelletaan joko kohtaa 5.1.6 tai kohtaa 5.1.7.

5.1.9

Avaimen ja lukon koodi ei saa olla näkyvissä.

5.1.10

Lukon on oltava suunniteltu, valmistettu ja asennettu siten, että ainoastaan siihen sopivan avaimen käyttö alle 2,45 Nm:n vääntömomentilla saa lukon sylinterin kääntymään sen ollessa lukittuna ja

5.1.10.1

tappisylinterin tapauksessa siinä on enintään kaksi vierekkäin sijoitettua samanlaista haittatappia, jotka toimivat samaan suuntaan, ja samassa lukossa on enintään 60 prosenttia samanlaisia haittatappeja, ja

5.1.10.2

levysylinterin tapauksessa siinä on enintään kaksi vierekkäin sijoitettua samanlaista haittalevyä, jotka toimivat samaan suuntaan, ja samassa lukossa on enintään 50 prosenttia samanlaisia haittalevyjä.

5.1.11

Luvattoman käytön estolaitteet eivät saa kytkeytyä tahattomasti moottorin ollessa käynnissä. Tämä koskee erityisesti turvallisuutta vaarantavaa lukittumista.

5.1.11.1

Luvattoman käytön estolaitteet on voitava kytkeä toimintaan vain, kun moottorin toiminnot on ensin pysäytetty ja sen jälkeen on suoritettu jokin toimenpide, joka ei ole välitöntä jatkoa moottorin pysäyttämiselle, tai kun moottorin toiminnot on ensin pysäytetty ja ajoneuvo on pysähtynyt ja seisontajarru on käytössä tai ajoneuvon nopeus on korkeintaan 4 km/h.

5.1.11.2

Jos luvattoman käytön estolaite kytkeytyy toimintaan, kun avain poistetaan lukosta, laite saa kytkeytyä toimintaan vasta kun avainta on vedetty lukosta vähintään kaksi millimetriä, tai niissä on oltava varmistusjärjestelmä, joka estää avaimen tahattoman tai osittaisen poistamisen lukosta.

5.1.11.3

Kohtia 5.1.10, 5.1.10.1 tai 5.1.10.2 ja kohtaa 5.1.11.2 sovelletaan ainoastaan laitteisiin, joita käytetään mekaanisella avaimella.

5.1.12

Tehostimen käyttö on sallittua ainoastaan luvattoman käytön estolaitteen lukituksen kytkemiseen päälle tai pois toiminnasta. Laitteen pysyminen toiminnassa on varmistettava asianmukaisilla keinoilla, jotka eivät edellytä energialähdettä.

5.1.13

Ajoneuvon moottoria ei saa voida käynnistää tavanomaisesti silloin, kun luvattoman käytön estolaite on kytkettynä toimintaan.

5.1.14

Ajoneuvon jarrujen vapauttamisen estävät luvattoman käytön estolaitteet ovat sallittuja vain siinä tapauksessa, että jarrujen liikkuvat osat pidetään lukittuina täysin mekaanisella laitteella. Tässä tapauksessa ei sovelleta kohdan 5.1.13 vaatimuksia.

5.1.15

Kun luvattoman käytön estolaite on varustettu kuljettajan varoitustoiminnolla, toiminnon on kytkeydyttävä pois päältä, kun kuljettajan puoleinen ovi avataan, jollei estolaite ole päällä eikä avainta ole poistettu.

5.2   Erityiset vaatimukset

Luvattoman käytön estolaitteen on kohdassa 5.1 annettujen yleisten vaatimusten lisäksi täytettävä seuraavat erityiset vaatimukset.

5.2.1

Ohjaukseen vaikuttavat luvattoman käytön estolaitteet

5.2.1.1

Ohjaukseen vaikuttavan luvattoman käytön estolaitteen on lukittava ohjaus. Moottorin käynnistäminen ei saa olla mahdollista ennen kuin ohjaus on palannut normaaliksi.

5.2.1.2

Luvattoman käytön estolaitteen toimintaa ei saa olla mahdollista estää silloin kun se on toiminnassa.

5.2.1.3

Luvattoman käytön estolaitteen on täytettävä kohtien 5.1.11, 5.2.1.1, 5.2.1.2 ja 5.2.1.4 vaatimukset myös sen jälkeen, kun laite on tämän säännön liitteen 4 osassa 1 kuvatun kestävyystestin aikana lukittu 2 500 kertaa kumpaankin suuntaan.

5.2.1.4

Kun luvattoman käytön estolaite on kytketty toimintaan, sen on täytettävä yksi seuraavista vaatimuksista:

5.2.1.4.1

Laitteen on kestettävä molempiin suuntiin ohjauspylvään akselin suuntaista 300 Nm:n staattista vääntömomenttia ilman, että ohjausmekanismi vahingoittuu turvallisuutta vaarantavasti.

5.2.1.4.2

Laitteessa on oltava mekanismi, joka taipuu tai liukuu, jotta järjestelmä voi kestää jatkuvaa tai ajoittaista vähintään 100 Nm:n vääntömomenttia. Lukitusjärjestelmän on kestettävä samaa vääntömomenttia myös tämän säännön liitteen 4 osassa 2 kuvatun testin jälkeen.

5.2.1.4.3

Laitteessa on oltava mekanismi, jonka ansiosta ohjauspyörä voi kääntyä vapaasti ohjauspylvään ollessa lukittuna. Lukitusjärjestelmän on oltava niin lujatekoinen, että se kestää 200 Nm:n staattista vääntömomenttia molempiin suuntiin ohjauspyörän akselin ympäri.

5.2.1.5

Luvattoman käytön estolaitteiden, joista avain voidaan poistaa muussa asennossa kuin sellaisessa, jossa ohjaus on lukittuna, on oltava siten suunniteltuja, ettei kyseisen asennon saavuttaminen ja avaimen poistaminen onnistu ilman tarkoituksellista toimenpidettä.

5.2.1.6

Jos laitteen jokin osa vikaantuu niin, ettei laitteeseen voida vaivatta kohdistaa kohtien 5.2.1.4.1, 5.2.1.4.2 ja 5.2.1.4.3 mukaisia vääntömomentteja mutta ohjausjärjestelmä pysyy lukittuna, laitetta pidetään vaatimusten mukaisena.

5.2.2

Voimansiirtoon tai jarruihin vaikuttavat luvattoman käytön estolaitteet

5.2.2.1

Voimansiirtoon vaikuttavien luvattoman käytön estolaitteiden on estettävä ajoneuvon vetävien pyörien pyöriminen.

5.2.2.2

Jarruihin vaikuttavan luvattoman käytön estolaitteen on lukittava ajoneuvon kummallakin puolella vähintään yksi pyörä vähintään yhdellä akselilla.

5.2.2.3

Luvattoman käytön estolaitteen toimintaa ei saa olla mahdollista estää silloin kun se on toiminnassa.

5.2.2.4

Voimansiirto tai jarrut eivät saa lukkiutua tahattomasti, kun avain on luvattoman käytön estolaitteen lukossa, vaikka moottorin käynnistyksen estävä laite olisi kytkeytynyt tai kytketty toimintaan. Tätä vaatimusta ei sovelleta, jos laite, jota käytetään myös johonkin muuhun tarkoitukseen, täyttää tämän säännön kohdassa 5.2.2 vahvistetut vaatimukset ja tarkoitukseen käytettävä lukko täyttää edellä mainitut vaatimukset (esim. sähköinen seisontajarru).

5.2.2.5

Luvattoman käytön estolaite on suunniteltava ja valmistettava siten, että se toimii myös hieman kuluneena sen jälkeen, kun se on lukittu 2 500 kertaa kumpaankin suuntaan. Jarruihin vaikuttavan estolaitteen tapauksessa tämä koskee kaikkia laitteen mekaanisia ja sähköisiä osia.

5.2.2.6

Luvattoman käytön estolaitteiden, joista avain voidaan poistaa muussa asennossa kuin sellaisessa, jossa voimansiirto tai jarrut ovat lukittuina, on oltava siten suunniteltuja, ettei kyseisen asennon saavuttaminen ja avaimen poistaminen onnistu ilman tarkoituksellista toimenpidettä.

5.2.2.7

Voimansiirtoon vaikuttavan estolaitteen on kestettävä voimansiirtoon tavanomaisesti kohdistettavaa enimmäisvääntömomenttia 50 prosenttia suurempaa staattista vääntömomenttia molempiin suuntiin ilman vaaratilanteita aiheuttavaa vauriota. Tämän testimomentin taso on määritettävä kytkimen tai automaattivaihteiston siirtämän enimmäismomentin perusteella, ei moottorin enimmäismomentin perusteella.

5.2.2.8

Jarruihin vaikuttavan estolaitteen on pystyttävä pitämään kuormattu ajoneuvo paikoillaan ylä- tai alamäessä, jonka kaltevuus on 20 prosenttia.

5.2.2.9

Kun kyse on jarruihin vaikuttavalla estolaitteella varustetusta ajoneuvosta, tämän säännön vaatimuksia ei saa tulkita poikkeukseksi E-säännön nro 13 tai 13-H vaatimuksista edes vikaantumistapauksessa.

5.2.3

Vaihteenvalitsimeen vaikuttava luvattoman käytön estolaite

5.2.3.1

Vaihteenvalitsimeen vaikuttavien luvattoman käytön estolaitteiden on estettävä kaikki vaihteenvaihdot.

5.2.3.2

Käsivalintaisella vaihteistolla varustetun ajoneuvon vaihteenvalitsin on voitava lukita ainoastaan peruutusasennossa. Myös vapaa-asento sallitaan.

5.2.3.3

Jos automaattivaihteistossa on pysäköintiasento, mekanismi on voitava lukita ainoastaan pysäköintiasennossa. Myös vapaa- ja peruutusasento sallitaan.

5.2.3.4

Jos automaattivaihteistossa ei ole pysäköintiasentoa, mekanismi on voitava lukita vain vapaa- ja peruutusasennossa.

5.2.3.5

Luvattoman käytön estolaite on suunniteltava ja valmistettava siten, että se toimii myös hieman kuluneena sen jälkeen, kun se on lukittu 2 500 kertaa kumpaankin suuntaan.

5.3   Sähkömekaanisille ja elektronisille luvattoman käytön estolaitteille on tehtävä liitteessä 6 kuvatut testit.

6.   Tyypin muutokset ja hyväksynnän laajentaminen

6.1   Kaikista ajoneuvo- tai komponenttityyppiin tehtävistä tähän sääntöön liittyvistä muutoksista on ilmoitettava ajoneuvo- tai komponenttityypin hyväksyneelle tyyppihyväksyntäviranomaiselle. Tyyppihyväksyntäviranomainen voi tämän jälkeen

a)

valmistajaa kuultuaan päättää, että on myönnettävä uusi tyyppihyväksyntä, tai

b)

soveltaa kohdan 6.1.1 (Tarkistus) mukaista menettelyä ja tarpeen mukaan kohdan 6.1.2 (Laajennus) mukaista menettelyä.

6.1.1   Tarkistus

Jos ilmoituslomakkeisiin kirjatut tiedot ovat muuttuneet ja tyyppihyväksyntäviranomainen katsoo, ettei tehdyillä muutoksilla todennäköisesti ole merkittävää kielteistä vaikutusta ja että hallintapolkimet joka tapauksessa edelleen täyttävät vaatimukset, muutosta pidetään ”tarkistuksena”.

Tällaisessa tapauksessa tyyppihyväksyntäviranomaisen on tarvittaessa annettava uudelleen ilmoituslomakkeiden tarkistetut sivut ja osoitettava selvästi jokaisella tarkistetulla sivulla muutoksen luonne ja sivun uudelleenantamisen päivämäärä. Myös ilmoituslomakkeiden konsolidoidun, päivitetyn toisinnon, johon on liitetty yksityiskohtainen kuvaus muutoksista, katsotaan täyttävän tämän vaatimuksen.

6.1.2   Muutosta pidetään ”laajennuksena”, jos ilmoituslomakkeiden tietojen muutoksen lisäksi

a)

tarvitaan uusia tarkastuksia tai testejä tai

b)

jokin ilmoituksen tieto (lukuun ottamatta sen liitteitä) on muuttunut tai

c)

pyydetään hyväksyntää myöhemmän muutossarjan mukaisesti sen voimaantulon jälkeen.

6.2   Hyväksynnän vahvistaminen tai epääminen, jossa eritellään muutokset, annetaan kohdassa 4.3 täsmennetyllä menettelyllä tiedoksi tätä sääntöä soveltaville sopimuspuolille.

6.3   Hyväksynnän laajennuksen myöntävän tyyppihyväksyntäviranomaisen on annettava järjestysnumero kullekin laajennuksesta laaditulle ilmoituslomakkeelle.

7.   Tuotannon vaatimustenmukaisuutta koskevat menettelyt

Tuotannon vaatimustenmukaisuuden testausmenettelyjen on vastattava sopimuksen liitteessä 1 (E/ECE/TRANS/505/Rev.3) vahvistettuja menettelyjä, ja seuraavien vaatimusten on täytyttävä:

7.1

Tämän säännön mukaisesti hyväksytyt ajoneuvot ja komponentit on valmistettava siten, että ne vastaavat hyväksyttyä tyyppiä ja täyttävät tämän säännön asianomaisten osien vaatimukset.

7.2

Kullekin ajoneuvo- tai komponenttityypille on tehtävä tämän säännön asianomaisissa osissa määrätyt testit tilastollisesti valvotusti ja sattumanvaraisesti sekä säännöllisen laadunvarmistusmenettelyn mukaisesti.

7.3

Hyväksynnän myöntänyt viranomainen voi milloin tahansa tarkastaa kussakin tuotantolaitoksessa sovellettavat vaatimustenmukaisuuden valvontamenetelmät Tällaisia tarkastuksia tehdään tavallisesti kerran kahdessa vuodessa.

8.   Seuraamukset vaatimustenmukaisuudesta poikkeavasta tuotannosta

8.1

Tämän säännön mukaisesti ajoneuvolle tai komponentille myönnetty tyyppihyväksyntä voidaan peruuttaa, jos kohdassa 7 vahvistettuja vaatimuksia ei noudateta.

8.2

Jos tätä sääntöä soveltava sopimuspuoli peruuttaa aiemmin myöntämänsä hyväksynnän, sen on viipymättä ilmoitettava tästä muille tätä sääntöä soveltaville sopimuksen sopimuspuolille liitteessä 2 esitetyn mallin mukaisella ilmoituslomakkeella.

9.   Tuotannon lopettaminen

9.1

Jos hyväksynnän haltija lopettaa kokonaan tämän säännön mukaisesti hyväksytyn ajoneuvotyypin tai komponentin tyypin valmistuksen, sen on ilmoitettava tästä hyväksynnän myöntäneelle viranomaiselle. Ilmoituksen saatuaan viranomaisen on ilmoitettava asiasta muille tätä sääntöä soveltaville sopimuksen sopimuspuolille liitteessä 2 esitetyn mallin mukaisella ilmoituslomakkeella.

10.   Hyväksyntätestien suorittamisesta vastaavien teknisten tutkimuslaitosten sekä tyyppihyväksyntäviranomaisten nimet ja osoitteet

10.1

Tätä sääntöä soveltavien sopimuspuolten on ilmoitettava Yhdistyneiden kansakuntien sihteeristölle hyväksyntätestien suorittamisesta vastaavien tutkimuslaitosten sekä niiden tyyppihyväksyntäviranomaisen nimet ja osoitteet, jotka myöntävät hyväksynnät ja joille lomakkeet todistukseksi muissa maissa myönnetystä hyväksynnästä taikka hyväksynnän laajentamisesta, epäämisestä tai peruuttamisesta on toimitettava.

(1)  Sellaisina kuin ne määritellään ajoneuvojen rakennetta koskevan konsolidoidun päätöslauselmassa (R.E.3) (asiakirja ECE/TRANS/WP.29/78/Rev.6) (https://unece.org/transport/standards/transport/vehicle-regulations-wp29/resolutions).

(2)  Vuoden 1958 sopimuksen sopimuspuolten tunnusnumerot esitetään ajoneuvojen rakennetta koskevan konsolidoidun päätöslauselman (R.E.3) liitteessä 3 (asiakirja ECE/TRANS/WP.29/78/Rev.6 (https://unece.org/transport/standards/transport/vehicle-regulations-wp29/resolutions).


LIITE 1

Ilmoituslomake

(Enimmäiskoko: A4 (210 × 297 mm))

Ilmoitus perustuu E-sääntöön nro 161 – yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat moottoriajoneuvojen suojaamista luvattomalta käytöltä ja luvattoman käytön estolaitteen (lukitusjärjestelmää hyödyntävä) hyväksyntää

1.   Yleistä

1.1

Merkki (valmistajan kauppanimi):…

1.2

Tyyppi:…

1.3

Tyypin tunniste, jos se on merkitty laitteeseen (1):…

1.3.1

Merkinnän sijainti:…

1.4

Ajoneuvoluokka (2):…

1.5

Valmistajan nimi ja osoite:…

1.6

E-hyväksyntämerkinnän sijainti:…

1.7

Kokoonpanotehtaiden osoitteet:…

2.   Ajoneuvon yleiset rakenteelliset ominaisuudet

2.1

Valokuvat ja/tai piirustukset tyyppiä edustavasta ajoneuvosta:…

2.2

Ohjauksen kätisyys: vasen/oikea (3)

3.   Muut tiedot

3.1

Ajoneuvon luvattoman käytön estolaitteet

3.1.1

Suojalaite:

3.1.1.1

Yksityiskohtainen kuvaus ajoneuvotyypistä ohjauksen tai yksikön järjestelyn ja rakenteen sekä sen yksikön osalta, johon suojalaite vaikuttaa:…

3.1.1.2

Piirustukset suojalaitteesta ja sen asentamisesta ajoneuvoon:…

3.1.1.3

Laitteen tekninen kuvaus:…

3.1.1.4

Käytettyjä lukitusyhdistelmiä koskevat kuvaukset:…

(1)  Jos tyypin tunnisteessa on merkkejä, joilla ei ole merkitystä tässä ilmoituslomakkeessa tarkoitetun ajoneuvon, osan tai erillisen teknisen yksikön tyypin kuvailemisessa, ne on esitettävä asiakirjoissa merkillä ”?” (esim. ABC??123??).

(2)  Sellaisina kuin ne määritellään ajoneuvojen rakennetta koskevan konsolidoidun päätöslauselmassa (R.E.3) (asiakirja ECE/TRANS/WP.29/78/Rev.6).

(3)  Tarpeeton viivataan yli.


LIITE 2

Ilmoitus

(Enimmäiskoko: A4 (210 × 297 mm))

Image 1
 (1)

Antaja

:

Viranomaisen nimi:

……

……

……

Aihe: Ajoneuvotyypin (2)

:

hyväksynnän myöntäminen

hyväksynnän laajentaminen

hyväksynnän epääminen

hyväksynnän peruuttaminen

tuotannon lopettaminen

luvattoman käytön estolaitteiden osalta E-säännön nro 161 mukaisesti

Hyväksyntänumero … Laajennuksen numero…

Laajennuksen syy:

OSA I

1.

Yleistä

1.1

Merkki (valmistajan kauppanimi):…

1.2

Tyyppi:…

1.3

Tyypin tunniste, jos se on merkitty ajoneuvoon/komponenttiin/erilliseen tekniseen yksikköön (2) (3)

1.3.1

Merkinnän sijainti:…

1.4

Ajoneuvoluokka (4):…

1.5

Valmistajan nimi ja osoite:…

1.6

E-hyväksyntämerkinnän sijainti:…

1.7

Kokoonpanotehtaiden osoitteet:…

II OSA

1.

Lisätiedot (tapauksen mukaan): ks. lisäys

2.

Testien suorittamisesta vastaava tutkimuslaitos:…

3.

Testausselosteen päiväys:…

4.

Testausselosteen numero:…

5.

Mahdolliset huomautukset: ks. lisäys

6.

Paikka:…

7.

Päiväys:…

8.

Allekirjoitus:…

9.

Liitteenä on luettelo hyväksyntäviranomaiselle luovutetusta aineistosta, joka on pyynnöstä saatavissa.

(1)  Hyväksynnän myöntäneen/laajentaneen/evänneen/peruuttaneen maan tunnusnumero (ks. säännön hyväksyntämääräykset).

(2)  Tarpeeton viivataan yli (joissakin tapauksissa ei tarvitse viivata yli mitään, jos soveltuvia vaihtoehtoja on useampia).

(3)  Jos tyypin tunnisteessa on merkkejä, joilla ei ole merkitystä tässä ilmoituslomakkeessa tarkoitetun ajoneuvon, osan tai erillisen teknisen yksikön tyypin kuvailemisessa, ne on esitettävä asiakirjoissa merkillä ”?” (esim. ABC??123??).

(4)  Sellaisina kuin ne määritellään ajoneuvojen rakennetta koskevan konsolidoidun päätöslauselmassa (R.E.3) (asiakirja ECE/TRANS/ WP.29/78/Rev.6).


Lisäys

E-tyyppihyväksyntätodistukseen nro …

joka koskee tyyppihyväksynnän myöntämistä ajoneuvolle säännön nro 161 mukaisesti

1.   

Lisätiedot:…

1.1   

Lyhyt kuvaus luvattoman käytön estolaitteista ja niistä ajoneuvon osista tai toiminnoista, joihin ne vaikuttavat:…

2.   

Huomautukset:…


LIITE 3

Hyväksyntämerkit

(ks. tämän säännön kohdat 4.4–4.4.2)

Image 2

a = vähintään 8 mm

Yllä olevasta ajoneuvoon kiinnitetystä hyväksyntämerkistä käy ilmi, että kyseinen tyyppi on hyväksytty Alankomaissa (E 4) E-säännön nro 161 mukaisesti hyväksyntänumerolla 001234. Hyväksyntänumeron kaksi ensimmäistä merkkiä (00) tarkoittavat, että hyväksyntä on myönnetty säännön nro 161 vaatimusten mukaisesti säännön ollessa alkuperäisessä muodossaan.


LIITE 4

OSA 1

Ohjaukseen vaikuttavien luvattoman käytön estolaitteiden kestävyyden testausmenettely

1.   Testauslaitteisto

Testauslaitteisto käsittää seuraavat:

1.1

Teline, johon voidaan asentaa tämän säännön kohdan 2.5 mukaisella ajoneuvon luvattoman käytön estolaitteella varustettu ohjausmekanismi.

1.2

Väline, jolla avaimen käyttöä edellyttävä luvattoman käytön estolaite kytketään toimintaan ja toiminta katkaistaan.

1.3

Laite, jolla voidaan kääntää ohjauspylvästä suhteessa luvattoman käytön estolaitteeseen.

2.   Testausmenettely

2.1

Kiinnitetään luvattoman käytön estolaitteella varustettu kokonainen ohjausmekanismi kohdassa 1.1 tarkoitettuun telineeseen.

2.2

Testaussykli käsittää seuraavat toimet:

2.2.1

Lähtöasento. Kytketään luvattoman käytön estolaite pois toiminnasta ja kierretään ohjauspylväs asentoon, joka estää luvattoman käytön estolaitteen kytkeytymisen toimintaan, ellei kyseinen tyyppi salli lukitsemisen kaikissa ohjauspylvään asennoissa.

2.2.2

Kytkeminen toimintaan. Kytketään luvattoman käytön estolaite toiminta-asentoon avaimella.

2.2.3 (1)

Toimintatila. Käännetään ohjauspylvästä sen verran, että siihen kohdistuu 40 ± 2 Nm:n vääntömomentti silloin, kun luvattoman käytön estolaite kytketään toimintaan.

2.2.4

Katkaiseminen. Kytketään luvattoman käytön estolaite pois toiminnasta tavanomaisin keinoin. Vääntömomentin on laitteen poiskytkemisen helpottamiseksi oltava nolla.

2.2.5 (1)

Palautus. Käännetään ohjauspylväs sellaiseen asentoon, joka estää luvattoman käytön estolaitteen kytkeytymisen toimintaan.

2.2.6

Kiertäminen vastakkaiseen suuntaan. Toistetaan kohdissa 2.2.2, 2.2.3, 2.2.4 ja 2.2.5 kuvatut menettelyt, mutta käännetään ohjauspylvästä vastakkaiseen suuntaan.

2.2.7

Laite kytketään uudelleen toimintaan aikaisintaan kymmenen sekunnin välein.

2.3

Kulutussykli tehdään tämän säännön kohdassa 5.2.1.3 kohdassa määrätty määrä kertoja.

OSA 2

Vääntömomentin rajoituslaitteella toimivien ohjaukseen vaikuttavien luvattoman käytön estolaitteiden testausmenettely

1.   Testauslaitteisto

Testauslaitteisto käsittää seuraavat:

1.1

Teline, johon voidaan kiinnittää ohjausjärjestelmän tarvittavat osat. Jos testi tehdään valmiille ajoneuvolle, nostin, jolla voidaan nostaa kaikki ohjaavat pyörät maasta.

1.2

Yksi tai useampi laite, jolla voidaan tuottaa ja mitata kohdassa 2.3 määrätty ohjauspylvääseen kohdistuva vääntömomentti. Mittauspoikkeama saa olla enintään kaksi prosenttia.

2.   Testausmenettelyn kuvaus

2.1

Jos testi tehdään valmiilla ajoneuvolla, ajoneuvon kaikkien ohjaavien pyörien on oltava irti maasta.

2.2

Lukitaan ohjaus ohjauslukolla.

2.3

Kohdistetaan ohjauspylvääseen sellainen vääntömomentti, että pylväs kääntyy.

2.4

Testisyklissä ohjauspylvästä kierretään 90°, sen jälkeen vastakkaiseen suuntaan 180° ja uudelleen 90° alkuperäiseen suuntaan (ks. kuva).

1 sykli = + 90°/– 180°/+ 90°, toleranssi ± 10 prosenttia.

Image 3

2.5

Syklin kesto on 20 ± 2 sekuntia.

2.6

Tehdään viisi testisykliä.

2.7

Jokaisen testisyklin aikana vääntömomentin kirjatun vähimmäisarvon on oltava suurempi kuin tämän säännön kohdassa 5.2.1.4.2 annettu arvo.

(1)  Jos luvattoman käytön estolaite sallii lukitsemisen kaikissa ohjauspylvään asennoissa, kohdissa 2.2.3 ja 2.2.5 kohdassa kuvattuja toimia ei tehdä.


LIITE 5

(varattu)


LIITE 6

Luvattoman käytön estolaitteen (lukitusjärjestelmää hyödyntävä) toimintaparametrit ja testausvaatimukset

1.   Toimintaparametrit

Jäljempänä esitettäviä vaatimuksia ei sovelleta

a)

komponentteihin, jotka on asennettu ja testattu ajoneuvoon kuuluvina osina riippumatta siitä, onko ajoneuvossa lukitusjärjestelmä (esimerkiksi valaisimet, hälytysjärjestelmä tai ajonestolaite), tai

b)

aiemmin ajoneuvoon kuuluvina osina testattuihin komponentteihin, jos niiden tueksi on esitetty asiakirjanäyttöä.

Kaikkien lukitusjärjestelmän komponenttien on toimittava moitteettomasti seuraavissa olosuhteissa.

1.1   Ympäristön olosuhteet

Ympäristön lämpötilan on oltava jompikumpi seuraavista:

a)

– 40 + 85 °C matkustamoon tai tavaratilaan asennettavien osien tapauksessa

b)

– 40 + 125 °C moottoritilaan asennettavien osien tapauksessa, ellei toisin määrätä.

1.2   Asennuksen suojausluokka

Asennusten on oltava seuraavien standardin IEC 60529:1989 mukaisten suojausluokkien mukaisia:

a)

IP 40 matkustamoon asennettavien osien tapauksessa

b)

IP 42 avoautojen/laskettavalla kuomulla varustettujen ajoneuvojen ja irrotettavalla kuomulla varustettujen ajoneuvojen matkustajatilaan asennettavien osien tapauksessa, jos laitteen sijoittaminen edellyttää korkeampaa suojausluokkaa kuin IP 40

c)

IP 54 kaikkien muiden osien tapauksessa.

Lukitusjärjestelmän valmistajan on ilmoitettava asennusohjeissa kaikki rajoitukset, jotka liittyvät laitteen eri osien sijoittamiseen pölyn, veden ja lämpötilan osalta.

1.3   Säänkestävyys

Seitsemän vuorokautta standardin IEC 60068-2-30:1980 mukaisesti.

1.4   Sähköolosuhteet

Nimellissyöttöjännite: 12 V

Käyttöjännitealue: 9–15 V kohdan 1.1.1 mukaisessa lämpötilassa

Sallittu aika ylijännitteellä 23 °C:ssa:

U = 18 V, enintään 1 tunti

U = 24 V, enintään 1 minuutti.

2.   Testausolosuhteet

Kaikki testit on suoritettava järjestyksessä yhdelle lukitusjärjestelmälle. Testausviranomaisen harkinnan mukaan voidaan kuitenkin käyttää muita näytekappaleita, jos tämän ei katsota vaikuttavan muiden testien tuloksiin.

2.1   Normaalit testausolosuhteet

Jännite U = 12 ± 0,2 V

Lämpötila T = 23 ± 5 °C

3.   Toimintatesti

Kaikkien lukitusjärjestelmän komponenttien on vastattava kohtien 3.2–3.9 vaatimuksia.

3.1   Kun kaikki jäljempänä esitetyt testit on tehty, lukitusjärjestelmä testataan kohdan 2.1 mukaisissa normaaleissa olosuhteissa sen määrittämiseksi, että se toimii edelleen normaalisti. Ennen testiä voidaan tarvittaessa vaihtaa varokkeet.

Jos jotkin näissä kohdissa ennen toimintatestejä edellytetyistä testeistä tehdään sarjana yhdelle lukitusjärjestelmälle, voidaan tehdä yksi toimintatesti sen jälkeen, kun valitut testit on saatu päätökseen, sen sijaan että kyseisissä kohdissa edellytetyt toimintatestit tehtäisiin kunkin valitun testin jälkeen. Ajoneuvonvalmistajien ja osantoimittajien on taattava tyydyttävät tulokset ainoastaan muista kuin sarjana tehdyistä testausmenettelyistä.

3.2.   Lämpötila- ja jännitevaihtelun sieto

Kohdassa 3.1 esitettyjen vaatimusten täyttyminen on tarkastettava myös seuraavissa olosuhteissa:

3.2.1

Testilämpötila

T = – 40 ± 2 °C

Testijännite

U = 9 ± 0,2 V

Kesto

4 tuntia

3.2.2

Matkustajatilaan tai tavaratilaan asennettavat osat:

Testilämpötila

T = + 85 ± 2 °C

Testijännite

U = 15 ± 0,2 V

Kesto

4 tuntia

3.2.3

Moottoritilaan asennettavat osat, ellei toisin määrätä:

Testilämpötila

T = + 125 ± 2 °C

Testijännite

U = 15 ± 0,2 V

Kesto

4 tuntia

3.2.4

Lukitusjärjestelmään syötetään 1 tunnin ajan 18 ± 0,2 V:n ylijännitettä sekä toimintaan kytkettynä että toiminta katkaistuna.

3.2.5

Lukitusjärjestelmään syötetään 1 minuutin ajan 24 ± 0,2 V:n ylijännitettä sekä toimintaan kytkettynä että toiminta katkaistuna.

3.3.   Käyttöturvallisuus vieraassa aineessa ja vedessä suoritetun tiiviystestin jälkeen

Standardin IEC 60529:1989 mukaisen vieraassa aineessa ja vedessä suoritetun tiiviystestin jälkeen toistetaan kohdassa 1.1.2 tarkoitettujen suojausluokkien osalta kohdan 3.1 mukaiset toimintatestit.

Tutkimuslaitoksen suostumuksella tätä vaatimusta ei tarvitse soveltaa seuraavissa tapauksissa:

a)

Erillisenä teknisenä yksikkönä tyyppihyväksyttävän lukitusjärjestelmän tyyppihyväksyntä

Lukitusjärjestelmän valmistajan on

i)

täsmennettävä ilmoituslomakkeen (liite 1) kohdassa 4.5, että lukitusjärjestelmään ei ole sovellettu tämän kohdan vaatimusta (tämän säännön kohdan 7 mukaisesti)

ii)

lueteltava ilmoituslomakkeen kohdassa 4.1 ajoneuvot, joihin lukitusjärjestelmä on tarkoitettu asennettavaksi, ja annettava kohdassa 4.2 asennusta koskevat vaatimukset.

b)

Ajoneuvon tyyppihyväksyntä lukitusjärjestelmän osalta

Ajoneuvonvalmistajan on täsmennettävä ilmoituslomakkeen (liite 1) kohdassa 3.1, että tämän kohdan vaatimusta ei sovelleta lukitusjärjestelmään sen asentamiseen liittyvien seikkojen vuoksi, ja esitettävä tästä osoitukseksi asiaan liittyvät asiakirjat.

c)

Ajoneuvon tyyppihyväksyntä erillisenä teknisenä yksikkönä tyyppihyväksytyn lukitusjärjestelmän asennuksen osalta

Ajoneuvonvalmistajan on täsmennettävä ilmoituslomakkeen (liite 1) kohdassa 3.1, että tämän kohdan vaatimusta ei sovelleta lukitusjärjestelmän asennukseen, kun asennusta koskevat vaatimukset täyttyvät.

Tätä vaatimusta ei sovelleta tapauksissa, joissa liitteen 1 kohdassa 3.1 edellytetyt tiedot on jo toimitettu erillisen teknisen yksikön hyväksymistä varten.

3.4.   Käyttöturvallisuus kondenssivesitestin jälkeen

Standardin IEC 60068-2-30:1980 mukaisesti suoritetun kosteusresistenssitestin jälkeen toistetaan kohdan 3.1 mukaiset toimintatestit.

3.5.   Turvallisuustesti käännetyn napaisuuden varalta

Lukitusjärjestelmän ja sen komponenttien on kestettävä napaisuuden muutos 13 V:iin asti kahden minuutin ajan. Tämän testin jälkeen toistetaan kohdan 3.1 mukaiset toimintatestit tarvittaessa varokkeiden vaihtamisen jälkeen.

3.6.   Turvallisuustesti oikosulkujen varalta

Lukitusjärjestelmän kaikissa sähkökytkennöissä on oltava maadoituskapasiteetti enintään 13 V:n oikosulkujen varalta ja/tai niiden on oltava suojattu varokkeilla. Tämän testin jälkeen toistetaan kohdan 3.1 mukaiset toimintatestit tarvittaessa varokkeiden vaihtamisen jälkeen.

3.7.   Energiankulutus toimintaan kytkettynä

Kun lukitusjärjestelmä on kytketty toimintaan, koko järjestelmän, toimintatilan näyttö mukaan luettuna, energiankulutus kohdassa 2.1 annetuissa olosuhteissa saa keskimäärin olla enintään 20 mA.

Tutkimuslaitoksen suostumuksella tätä vaatimusta ei tarvitse soveltaa seuraavissa tapauksissa:

a)

Erillisenä teknisenä yksikkönä tyyppihyväksyttävän lukitusjärjestelmän tyyppihyväksyntä

Lukitusjärjestelmän valmistajan on

i)

täsmennettävä ilmoituslomakkeen (liite 1) kohdassa 4.5, että lukitusjärjestelmään ei ole sovellettu tämän kohdan vaatimusta (tämän säännön kohdan 7 mukaisesti)

ii)

lueteltava ilmoituslomakkeen kohdassa 4.1 ajoneuvot, joihin lukitusjärjestelmä on tarkoitettu asennettavaksi, ja annettava kohdassa 4.2 asennusta koskevat vaatimukset.

b)

Ajoneuvon tyyppihyväksyntä lukitusjärjestelmän osalta

Ajoneuvonvalmistajan on täsmennettävä ilmoituslomakkeen (liite 1) kohdassa 3.1, että tämän kohdan vaatimusta ei sovelleta lukitusjärjestelmään sen asentamiseen liittyvien seikkojen vuoksi, ja esitettävä tästä osoitukseksi asiaan liittyvät asiakirjat.

c)

Ajoneuvon tyyppihyväksyntä erillisenä teknisenä yksikkönä tyyppihyväksytyn lukitusjärjestelmän asennuksen osalta

Ajoneuvonvalmistajan on täsmennettävä ilmoituslomakkeen (liite 1) kohdassa 3.1, että tämän kohdan vaatimusta ei sovelleta lukitusjärjestelmän asennukseen, kun asennusta koskevat vaatimukset täyttyvät.

Tätä vaatimusta ei sovelleta tapauksissa, joissa liitteen 1 kohdassa 3.1 edellytetyt tiedot on jo toimitettu erillisen teknisen yksikön hyväksymistä varten.

3.8.   Käyttöturvallisuus tärinänsietotestin jälkeen

3.8.1

Tässä testissä komponentit jaetaan kahteen tyyppiin:

Tyyppi 1

:

ajoneuvoon normaalisti asennettavat komponentit

Tyyppi 2

:

moottoriin kiinnitettäviksi tarkoitetut komponentit.

3.8.2

Altistetaan komponentit tai lukitusjärjestelmä sinimuotoiselle tärinälle, jolla on seuraavat ominaisuudet:

3.8.2.1

Tyypin 1 tapauksessa

Taajuus vaihtelee välillä 10–500 Hz, suurin amplitudi on ± 5 mm ja enimmäiskiihtyvyys 3 g (nollasta huippuun).

3.8.2.2

Tyypin 2 tapauksessa

Taajuus vaihtelee välillä 20–300 Hz, suurin amplitudi on ± 2 mm ja enimmäiskiihtyvyys 15 g (nollasta huippuun).

3.8.2.3

Tyypit 1 ja 2:

Taajuusvaihtelu on 1 oktaavi/minuutti.

Syklien lukumäärä on 10, ja testi tehdään kutakin kolmea akselia pitkin.

Tärinän matalaa taajuutta käytetään pysyvän enimmäisamplitudin kohdalla ja suurinta vakaata kiihtyvyyttä korkean taajuuden kohdalla.

3.8.3

Lukitusjärjestelmään kytketään testin ajaksi sähkövirta. Kaapelia on tuettava 200 mm:n jälkeen.

3.8.4

Tärinätestin jälkeen toistetaan kohdan 3.1 mukaiset toimintatestit.

3.9.   Sähkömagneettinen yhteensopivuus

Lukitusjärjestelmälle tehdään liitteessä 7 mainitut testit.


LIITE 7

Sähkömagneettinen yhteensopivuus

1.   

Syöttöjohtoja pitkin johtuvien häiriöiden sieto

Testit on tehtävä E-säännössä nro 10, muutossarja 06, esitettyjen teknisten vaatimusten ja siirtymämääräysten mukaisesti ja noudattaen sen liitteessä 10 kuvattuja sähkö–elektroniikka-asennelmien (SE-asennelmien) testauksessa sovellettavia menetelmiä.

Lukitusjärjestelmä on testattava sekä toiminta katkaistuna että toimintaan kytkettynä.

2.   

Korkeataajuisten säteilyhäiriöiden sieto

Ajoneuvon lukitusjärjestelmän häiriönsietokyky voidaan testata E-säännön nro 10, muutossarja 06, teknisten vaatimusten ja siirtymämääräysten mukaisesti noudattaen testimenetelmiä, jotka on kuvattu ajoneuvojen osalta liitteessä 6 ja SE-asennelmien osalta liitteessä 9.

Lukitusjärjestelmän testauksessa on noudatettava taulukossa 1 esitettyjä toimintatiloja ja hylkäysperusteita.

Taulukko 1

Lukitusjärjestelmän testauksessa noudatettavat toimintatilat ja hylkäysperusteet

Testityyppi

Lukitusjärjestelmän toimintatila

Hylkäysperuste

Ajoneuvotesti

Lukitusjärjestelmän toiminta katkaistuna

Avain päällä-asennossa tai ajoneuvon nopeus 50 km/h (1)

Lukitusjärjestelmä kytkeytyy toimintaan odottamattomasti

Lukitusjärjestelmä toiminnassa

Avain pois päältä -asennossa

Lukitusjärjestelmä kytkeytyy pois toiminnasta odottamattomasti

Lukitusjärjestelmä toiminnassa

Ajoneuvo lataustilassa (tapauksen mukaan)

Lukitusjärjestelmä kytkeytyy pois toiminnasta odottamattomasti

SE-asennelman testi

Lukitusjärjestelmän toiminta katkaistuna

Lukitusjärjestelmä kytkeytyy toimintaan odottamattomasti

Lukitusjärjestelmä toiminnassa

Lukitusjärjestelmä kytkeytyy pois toiminnasta odottamattomasti

s3.   

Staattisen sähkön purkauksista syntyvät sähköiset häiriöt

Sähköisten häiriöiden sieto on testattava standardin ISO 10605:2008/AMD 1:2014 mukaisesti käyttäen taulukossa 2 esitettyjä testin vakavuustasoja.

Staattisen sähkön purkauksia koskevat testit tehdään joko ajoneuvolla tai sähkö–elektroniikka-asennelmalla.

Taulukko 2

Staattisen sähkön purkauksia koskevat testaustasot

Purkaustyyppi

Purkauspisteet

Lukitusjärjestelmän tila

Purkausverkko

Testaustaso

Hylkäysperuste

Purkaus ilmassa

Pisteet, jotka ovat vaivatta kosketettavissa vain ajoneuvon sisältä

Lukitusjärje stelmän toiminta katkaistuna

(jos testi tehdään ajoneuvolla, avaimen on oltava päällä-asennossa, ajoneuvon nopeuden on oltava 50 km/h tai moottorin on käytävä joutokäynnillä)

330 pF, 2 kΩ

±6 kV

Lukitusjärjestelmä kytkeytyy toimintaan odottamattomasti

Pisteet, jotka ovat vaivatta kosketettavissa vain ajoneuvon ulkopuolelta

Lukitusjärje stelmä toiminnassa

(jos testi tehdään ajoneuvolla, ajoneuvon on oltava lukittuna ja avaimen pois päältä -asennossa)

150 pF, 2 kΩ

±15 kV

Lukitusjärjestelmä kytkeytyy pois toiminnasta odottamattomasti eikä kytkeydy uudelleen toimintaan 1 sekunnin kuluessa kustakin purkauksesta

Kosketuspurkaus

Pisteet, jotka ovat vaivatta kosketettavissa vain ajoneuvon sisältä

Lukitusjärje stelmän toiminta katkaistuna

(jos testi tehdään ajoneuvolla, avaimen on oltava päällä-asennossa, ajoneuvon nopeuden on oltava 50 km/h tai moottorin on käytävä joutokäynnillä)

330 pF, 2 kΩ

±4 kV

Lukitusjärjestelmä kytkeytyy toimintaan odottamattomasti

Pisteet, jotka ovat vaivatta kosketettavissa vain ajoneuvon ulkopuolelta

Lukitusjärje stelmä toiminnassa

(jos testi tehdään ajoneuvolla, ajoneuvon on oltava lukittuna ja avaimen pois päältä -asennossa)

150 pF, 2 kΩ

±8 kV

Lukitusjärjestelmä kytkeytyy pois toiminnasta odottamattomasti eikä kytkeydy uudelleen toimintaan 1 sekunnin kuluessa kustakin purkauksesta

Kaikissa testeissä on aiheutettava kolme purkausta vähintään viiden sekunnin välein.

4.   

Säteilypäästöt

Testit on tehtävä E-säännössä nro 10, muutossarja 04, esitettyjen teknisten vaatimusten ja siirtymämääräysten mukaisesti ja noudattaen ajoneuvon tapauksessa sen liitteissä 4 ja 5 ja sähkö–elektroniikka-asennelmien (SE-asennelmien) tapauksessa sen liitteissä 7 ja 8 kuvattuja testimenetelmiä.

Lukitusjärjestelmän on oltava kytkettynä toimintaan.


(1)  Testissä voidaan soveltaa E-säännössä nro 10 nopeudelle 50 km/h esitettyjä vaatimuksia.


30.12.2021   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 470/23


Vain alkuperäiset UN/ECE:n tekstit ovat kansainvälisen julkisoikeuden mukaan sitovia. Tämän säännön asema ja voimaantulopäivä on hyvä tarkastaa UN/ECE:n asiakirjan TRANS/WP.29/343 viimeisimmästä versiosta. Asiakirja saatavana osoitteessa

https://unece.org/status-1958-agreement-and-annexed-regulations

E-sääntö nro 162 – Yhdenmukaiset tekniset vaatimukset, jotka koskevat ajonestolaitteiden hyväksyntää ja ajoneuvon hyväksyntää sen ajonestolaitteen osalta [2021/2275]

Voimaantulopäivä: 30. syyskuuta 2021

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Todistusvoimainen ja oikeudellisesti sitova teksti on seuraava: ECE/TRANS/WP.29/2021/49.

SISÄLTÖ

Sääntö

1.

Soveltamisala

2.

Määritelmät

3.

Hyväksynnän hakeminen

4.

Hyväksyntä

5.

Vaatimukset

6.

Tyypin muutokset ja hyväksynnän laajentaminen

7.

Tuotannon vaatimustenmukaisuus

8.

Seuraamukset vaatimustenmukaisuudesta poikkeavasta tuotannosta

9.

Tuotannon lopettaminen

10.

Hyväksyntätestien suorittamisesta vastaavien tutkimuslaitosten sekä tyyppihyväksyntäviranomaisten nimet ja osoitteet

Liitteet

1

Ilmoituslomake

2

Ilmoitus

3

Hyväksyntämerkit

4

Vaatimustenmukaisuustodistuksen malli

5

Asennustodistuksen malli

6

Ajonestolaitteen toimintaparametrit ja testausvaatimukset

7

Sähkömagneettinen yhteensopivuus

1.   Soveltamisala

Tätä E-sääntöä sovelletaan seuraaviin:

1.1

Seuraavien hyväksyntä:

a)

ajonestolaitteet, jotka on tarkoitettu ensisijaisesti luokkien M1 ja N1 ajoneuvoihin, joiden suurin massa on enintään 2 tonnia, jos ajoneuvo varustetaan tällaisella laitteella ja

b)

luokkien M1 ja N1 ajoneuvot, joiden suurin massa on enintään 2 tonnia, ajonestolaitteiden osalta (1) (2).

1.2

Valmistajan pyynnöstä sopimuspuolet voivat myöntää hyväksyntiä muiden luokkien ajoneuvoille ja näihin ajoneuvoihin asennettaville ajonestolaitteille.

1.3

Tätä sääntöä ei sovelleta radiotaajuuksiin riippumatta siitä, liittyvätkö ne ajoneuvon suojaamiseen luvattomalta käytöltä.

2.   Määritelmät

2.1

’Komponentilla’ tarkoitetaan ajoneuvon osaksi tarkoitettua laitetta, jonka on täytettävä tämän säännön vaatimukset ja joka voidaan tyyppihyväksyä erikseen, jos siitä tässä säännössä nimenomaisesti määrätään.

2.2

’Erillisellä teknisellä yksiköllä’ tarkoitetaan ajoneuvon osaksi tarkoitettua laitetta, jonka on täytettävä tämän säännön vaatimukset ja joka voidaan tyyppihyväksyä erikseen, mutta ainoastaan yhden tai useamman määrätyn ajoneuvotyypin yhteydessä, jos siitä tässä säännössä nimenomaisesti määrätään.

2.3

’Valmistajalla’ tarkoitetaan henkilöä tai tahoa, joka vastaa hyväksyntäviranomaiselle kaikista tyyppihyväksyntämenettelyyn liittyvistä seikoista ja tuotannon vaatimustenmukaisuuden varmistamisesta. Tämän henkilön tai tahon ei välttämättä tarvitse olla suoraan osallisena hyväksyntämenettelyn kohteena olevan ajoneuvon, järjestelmän, komponentin tai erillisen teknisen yksikön valmistuksen kaikissa vaiheissa.

2.4

’Ajonestolaitteella’ tarkoitetaan laitetta, jonka on tarkoitus estää ajoneuvon ajaminen pois sen omalla käyttövoimalla (luvattoman käytön estäminen)

2.5

’Ohjauslaitteistolla’ tarkoitetaan ajonestolaitteen kytkemiseen ja/tai katkaisemiseen tarvittavaa laitteistoa.

2.6

’Toimintatilanäytöllä’ tarkoitetaan ajonestolaitteen toimintatilan (kytketty/katkaistu, kytketyn tilan muuttuminen katkaistuksi ja päinvastoin) ilmaisemiseen tarkoitettua laitetta.

2.7

’Kytketyllä tilalla’ tarkoitetaan toimintatilaa, jossa ajoneuvoa ei voida ajaa normaalisti sen omalla käyttövoimalla.

2.8

’Katkaistulla tilalla’ tarkoitetaan toimintatilaa, jossa ajoneuvoa voidaan ajaa normaalisti

2.9

’Avaimella’ tarkoitetaan laitetta, joka on suunniteltu ja valmistettu vain sen avulla käytettäväksi suunnitellun ja valmistetun lukitusjärjestelmän käyttämiseen.

2.10

’Ohituksella’ ominaisuutta, joka lukitsee ajonestolaitteen katkaistuun tilaan

2.11

’Vaihtuvalla koodilla’ tarkoitetaan elektronista koodia, joka koostuu useista osista, joiden yhdistelmä vaihtuu sattumanvaraisesti lähetysyksikön jokaisen käyttökerran jälkeen.

2.12

’Ajonestolaitteen tyypillä’ tarkoitetaan järjestelmiä, jotka eivät eroa selvästi toisistaan seuraavilta olennaisilta osin:

a)

valmistajan kauppanimi tai tavaramerkki

b)

ohjauslaitteiston tyyppi

c)

niiden suunnitellun toiminnan vaikutus asianomaisiin ajoneuvojärjestelmiin (ks. kohta 5.2.1).

2.13

’Ajoneuvotyypillä sen ajonestolaitteen osalta’ tarkoitetaan ajoneuvoja, jotka eivät eroa selvästi toisistaan seuraavilta olennaisilta osin:

a)

valmistajan kauppanimi tai tavaramerkki

b)

ajoneuvon ominaisuudet, jotka vaikuttavat merkittävästi ajonestolaitteen toimintoihin

c)

ajonestolaitteen tyyppi ja konsepti.

3.   Hyväksynnän hakeminen

3.1

Ajoneuvotyypin tai komponenttityypin hyväksyntää tämän säännön mukaisesti hakee valmistaja.

3.2

Hakemukseen on liitettävä ilmoituslomake, joka on laadittu liitteessä 1 esitetyn mallin mukaisesti. Siinä on annettava kuvaus ajonestolaitteen teknisistä ominaisuuksista sekä asennusmenetelmistä kullekin ajoneuvon merkille ja tyypille, johon ajonestolaite on tarkoitus asentaa.

3.3

Hyväksyntätesteistä vastaavalle tutkimuslaitokselle on toimitettava hyväksyttävää ajoneuvotyyppiä edustavat ajoneuvot tai komponentit.

4.   Hyväksyntä

4.1

Jos tämän säännön mukaisesti hyväksyttäväksi toimitettu tyyppi täyttää tämän säännön vaatimukset, kyseiselle tyypille on myönnettävä hyväksyntä.

4.2

Kullekin hyväksytylle tyypille annetaan hyväksyntänumero. Sen kahdesta ensimmäisestä numerosta (tällä hetkellä 00 säännön ollessa yhä alkuperäisessä muodossaan) käy ilmi muutossarja, joka sisältää ne sääntöön tehdyt tärkeät tekniset muutokset, jotka ovat hyväksynnän myöntämishetkellä viimeisimmät. Sama sopimuspuoli ei saa antaa samaa numeroa toiselle tässä säännössä määritellylle ajoneuvo- tai komponenttityypille.

4.3

Tähän sääntöön perustuvasta tyyppihyväksynnästä tai tyyppihyväksynnän laajentamisesta on ilmoitettava tätä sääntöä soveltaville sopimuksen sopimuspuolille tämän säännön liitteessä 2 esitetyn mallin mukaisella lomakkeella.

4.4

Kaikkiin tämän säännön mukaisesti hyväksytyn tyypin mukaisiin ajoneuvoihin tai komponentteihin on kiinnitettävä näkyvästi ja hyväksyntälomakkeessa määriteltyyn helposti havaittavaan paikkaan kansainvälinen hyväksyntämerkki, jonka osat ovat seuraavat:

4.4.1

E-kirjain ja hyväksynnän myöntäneen maan tunnusnumero (3) jotka ovat ympyrän sisällä, ja

4.4.2

tämän säännön numero, R-kirjain, viiva ja hyväksyntänumero, jotka sijaitsevat kohdassa 4.4.1 tarkoitetun ympyrän oikealla puolella.

4.5

Jos tyyppi vastaa sopimuksen liitteenä olevan yhden tai useamman muun säännön mukaisesti hyväksyttyä tyyppiä maassa, joka on myöntänyt hyväksynnän tämän säännön mukaisesti, kohdassa 4.4.1 kuvattua tunnusta ei tarvitse toistaa. Tällöin niiden sääntöjen numerot, joiden mukaisesti on myönnetty hyväksyntä maassa, joka on myöntänyt hyväksynnän tämän säännön mukaisesti, on sijoitettava pystysarakkeisiin kohdassa 4.4.1 tarkoitetun tunnuksen oikealle puolelle.

4.6

Hyväksyntämerkin on oltava selvästi luettavissa ja pysyvä.

4.7

Jos kyseessä on ajoneuvo, hyväksyntämerkki on sijoitettava valmistajan kiinnittämään ajoneuvon tyyppikilpeen tai lähelle sitä.

4.8

Jos komponentti hyväksytään erikseen ajonestolaitteena, valmistajan on kiinnitettävä hyväksyntämerkki laitteen pääosaan tai -osiin. Jos komponentti hyväksytään ajonestolaitteena tämän säännön mukaisesti ja hälytysjärjestelmänä E-säännön nro 163 taikka E-säännön nro 116, täydennys 7 alkuperäiseen versioon, tai E-säännön nro 97, täydennys 8 muutossarjaan 01, mukaisesti, valmistajan on kiinnitettävä molemmat hyväksyntämerkit laitteen pääosaan tai -osiin.

4.9

Tämän säännön liitteessä 3 annetaan esimerkkejä hyväksyntämerkeistä.

4.10

Kohdassa 4.4 tarkoitetun hyväksyntämerkin kiinnittämisen vaihtoehtona on jokaisen myytäväksi tarjottavan ajonestolaitteen mukana toimitettava vaatimustenmukaisuustodistus.

Jos ajonestolaitteen valmistaja toimittaa ajoneuvonvalmistajalle hyväksytyn merkitsemättömän ajonestolaitteen kyseisen valmistajan asennettavaksi alkuperäisvarusteena ajoneuvomalliin tai ajoneuvomallisarjaan, ajonestolaitteen valmistajan on toimitettava ajoneuvonvalmistajalle vaatimustenmukaisuustodistuksesta riittävä määrä kappaleita, jotta kyseinen valmistaja voi hankkia tämän säännön mukaisen ajoneuvon hyväksynnän.

Jos ajonestolaite koostuu erillisistä komponenteista, sen pääkomponentissa tai -komponenteissa on oltava viitemerkki ja vaatimustenmukaisuustodistuksessa on esitettävä luettelo tällaisista viitemerkeistä.

Tämän säännön liitteessä 4 esitetään vaatimustenmukaisuustodistuksen malli.

4.11

Jos ajonestolaite, joka on hyväksytty erillisenä teknisenä yksikkönä tämän säännön taikka E-säännön nro 116, täydennys 7 alkuperäiseen versioon, tai E-säännön nro 97, täydennys 8 muutossarjaan 01, mukaisesti, asennetaan ajoneuvoon, joka on toimitettu hyväksyttäväksi tämän säännön mukaisesti, ajonestolaitteelle tämän säännön mukaisen hyväksynnän saamiseksi edellytettäviä testejä ei toisteta.

5.   Vaatimukset

5.1   Yleiset vaatimukset

5.1.1

Ajonestolaite on voitava kytkeä toimintaan ja pois toiminnasta näiden vaatimusten mukaisesti.

5.1.2

Ajonestolaite ja sen asennus on toteutettava siten, että laitteella varustettu ajoneuvo on edelleen teknisten vaatimusten mukainen.

5.1.3

Ajonestolaite ei saa kytkeytyä toimintaan, kun virta-avain on käyntiasennossa, paitsi kun

a)

ajoneuvo on varusteltu tai tarkoitettu varusteltavaksi sairaankuljetus-, palokunta- tai poliisikäyttöön tai

b)

moottoria tarvitaan

i)

ajoneuvoon asennettujen tai osana ajoneuvoa olevien, muuhun kuin ajoneuvon kuljettamiseen tarkoitettujen koneiden käyttämiseen tai

ii)

ajoneuvon akkujen varauksen pitämiseen kyseisen koneen tai laitteen käyttämiseksi tarvittavalla tasolla

ja ajoneuvo on paikoillaan pysäköintijarru kytkettynä. Tämän poikkeuksen käytöstä on ilmoitettava ilmoituksen (tämän säännön liite 2) lisäyksen kohdassa 2.

5.1.4

Ajonestolaitetta ei saa voida ohittaa pysyvästi.

5.1.5

Ajonestolaite on suunniteltava ja valmistettava siten, että se ei asennettuna vaikuta haitallisesti ajoneuvon suunniteltuun toimintaan ja toimintaturvallisuuteen edes toimintahäiriötilanteessa.

5.1.6

Ajonestolaite on suunniteltava ja valmistettava siten, että valmistajan ohjeiden mukaisesti ajoneuvoon asennettuna sitä ei voida saattaa toimintakelvottomaksi tai tuhota nopeasti ja huomiota herättämättä esimerkiksi käyttämällä yleisesti saatavilla olevia, halpoja ja helposti kätkettäviä työkaluja, laitteita tai välineitä. Laitteen keskeisen komponentin tai kokonaisuuden korvaamisen on oltava vaikeaa ja aikaavievää.

5.1.7

Ajonestolaite on suunniteltava ja valmistettava siten, että kun ajoneuvo on varustettu laitteella valmistajan antamien vaatimusten mukaan, se kestää kohtuullisen käyttöajan ympäristössään ajoneuvon sisällä (testauksesta ks. kohta 5.3). Ajonestolaitteen asentaminen ei saa vaikuttaa haitallisesti ajoneuvon virtapiiristön sähköisiin ominaisuuksiin (johdinten poikkileikkaukset, kytkentöjen turvallisuus jne.).

5.1.8

Ajonestolaite voidaan yhdistää tai integroida ajoneuvon muihin järjestelmiin (esim. moottorin ohjaus, hälytysjärjestelmät).

5.1.9

Ajonestolaite ei saa estää ajoneuvon jarrujen vapauttamista. Poikkeuksena tästä on ajonestolaite, joka estää pneumaattisesti vapautuvien jousijarrujen (4) vapauttamisen ja toimii siten, että tämän säännön mukaisen tyyppihyväksynnän hakemishetkellä voimassa olevat E-säännön nro 13 mukaiset tekniset vaatimukset täyttyvät tavanomaisessa käytössä tai vikatilanteessa.

Tämän kohdan vaatimusten täyttäminen ei vapauta ajonestolaitetta, joka estää pneumaattisesti vapautuvien jousijarrujen vapauttamisen, tässä säännössä annetuista teknisistä vaatimuksista.

5.1.10

Ajonestolaite ei saa toimia siten, että se käyttää ajoneuvon jarruja.

5.2   Erityiset vaatimukset

5.2.1   Ajonesto

5.2.1.1

Ajonestolaitteen on estettävä ajoneuvon käyttäminen sen oman moottorin avulla ainakin toisella seuraavista tavoista:

5.2.1.1.1

jos kyseessä on jälkiasennus tai dieselmoottorilla varustettu ajoneuvo, katkaistava vähintään kaksi erillistä virtapiiriä, joita tarvitaan ajoneuvon käyttämiseen sen omalla voimalla (esimerkiksi käynnistysmoottori, sytytys, polttoaineensyöttö tai pneumaattisesti vapautuvat jousijarrut)

5.2.1.1.2

häirittävä koodilla vähintään yhtä ajoneuvon käyttämiseen tarvittavaa ohjausyksikköä.

5.2.1.2

Katalysaattorilla varustettuun ajoneuvoon asennettavaksi tarkoitettu ajonestolaite ei saa aiheuttaa palamattoman polttoaineen joutumista pakoputkeen.

5.2.2   Toimintavarmuus

Ajonestolaitteen toimintavarmuus on varmistettava sopivalla suunnittelulla, jossa otetaan huomioon ajoneuvon sisäiset ympäristöolosuhteet (ks. kohdat 5.1.8 ja 5.3).

5.2.3   Toimintaturvallisuus

On varmistettava, että ajonestolaite ei muuta toimintatilaansa (kytketty/katkaistu) minkään kohdassa 5.3 esitetyn testin seurauksena.

5.2.4   Ajonestolaitteen kytkeminen toimintaan

5.2.4.1

Ajonestolaitteen on kytkeydyttävä toimintaan ilman kuljettajan eri toimenpiteitä ainakin jommassakummassa seuraavista tapauksista:

a)

Virtalukon avain käännetään 0-asentoon ja jotakin ovea käytetään. Lisäksi välittömästi ennen ajoneuvon tavanomaista käynnistystä tai sen aikana pois toiminnasta kytkeytyvät ajonestolaitteet saavat kytkeytyä toimintaan, kun virta katkaistaan.

b)

Avaimen poistamisesta virtalukosta on kulunut enintään 1 minuutti.

5.2.4.2

Jos ajonestolaite voi kohdan 5.1.3 mukaisesti kytkeytyä toimintaan, kun virta-avain on käyntiasennossa, se voi kytkeytyä toimintaan myös silloin, kun kuljettajan ovi avataan, ja/tai kun luvallinen käyttäjä kytkee sen tietoisesti toimintaan.

5.2.5   Toiminnan katkaiseminen

5.2.5.1

Ajonestolaitteen toiminta on voitava katkaista käyttämällä jotakin seuraavista laitteista tai niiden yhdistelmää. Myös muut vastaavan turvatason ja tuloksen antavat laitteet sallitaan.

5.2.5.1.1

Näppäimistö vähintään 10 000 vaihtoehtoa sisältävän yksilöllisesti valittavan koodin syöttämiseksi.

5.2.5.1.2

Sähköinen tai elektroninen laite, esimerkiksi kaukosäädin, jossa on vähintään 50 000 yhdistelmävaihtoehtoa ja johon kuuluu vaihtuva koodi ja/tai vähintään kymmenen päivän vähimmäiskiertoaika esim. siten, että vähintään 50 000 yhdistelmän tapauksessa kullakin 24 tunnin jaksolla on enintään 5 000 yhdistelmävaihtoehtoa.

5.2.5.1.3

Jos ajonestolaitteen toiminta voidaan katkaista kaukosäätimellä, sen on kytkeydyttävä uudelleen toimintaan viiden minuutin kuluessa toiminnan katkaisemisesta, ellei käynnistysvirtapiiriin ole kohdistettu muita toimenpiteitä.

5.2.6   Toimintatilanäyttö

5.2.6.1

Ajonestolaitteen toimintatila (kytketty/katkaistu, kytketyn tilan muuttuminen katkaistuksi ja päinvastoin) voidaan esittää matkustamossa olevalla optisella näytöllä ja sen ulkopuolella näytettävillä optisilla signaaleilla. Matkustamon ulkopuolella annettavien optisten signaalien taikka valaisimen ja merkkivalolaitteiden käytössä on noudatettava E-säännön nro 48 vaatimuksia.

5.2.6.2

Mahdollisista toimintatilan lyhytaikaisista muutoksista, kuten siirtymisestä kytketystä tilasta katkaistuun tilaan ja päinvastoin, on ilmoitettava optisesti kohdan 5.2.6.1 mukaisesti. Tämä optinen signaali voidaan antaa myös suuntavalaisimien ja/tai matkustamon valaisimien samanaikaisella käytöllä. Suuntavalaisimilla annettava signaali saa kuitenkin kestää enintään kolme sekuntia.

5.3   Toimintaparametrit ja testausvaatimukset

Kaikille ajonestolaitteen komponenteille on tehtävä liitteessä 6 kuvatut testit.

5.4   Ohjeet

(Kohdat 5.4.1–5.4.3 koskevat ainoastaan jälkiasennuksia.)

Jokaisen ajonestolaitteen mukana on oltava seuraavat:

5.4.1

Asennusohjeet

5.4.1.1

Luettelo ajoneuvoista ja ajoneuvomalleista, joihin laite on tarkoitettu. Tämä luettelo voi olla tarkka tai yleinen, esim. ”kaikki bensiinimoottorilla ja negatiivisesti maadoitetulla 12 voltin akulla varustetut autot”.

5.4.1.2

Selkeiden valokuvien ja/tai piirustusten avulla kuvattu asennusmenetelmä.

5.4.1.3

Laitteen toimittajan antamien yksityiskohtaisten asennusohjeiden on oltava sellaiset, että pätevän asentajan toimiessa niiden mukaisesti ajoneuvon turvallisuus ja luotettavuus eivät heikenny.

5.4.1.4

Toimitetuissa asennusohjeissa on täsmennettävä ajonestolaitteen tarvitsema sähköenergia ja tarvittaessa suositeltava tehokkaamman akun käyttöä.

5.4.1.5

Laitteen toimittajan on annettava ohjeet ajoneuvon tarkastamiseksi asennuksen jälkeen. Erityistä huomiota on kiinnitettävä turvallisuusominaisuuksiin.

5.4.2

Asennustodistuksen malli, josta annetaan esimerkki liitteessä 5.

5.4.3

Ajonestolaitteen ostajalle osoitettu yleinen ohje, jossa pyydetään kiinnittämään huomiota seuraaviin seikkoihin:

5.4.3.1

Ajonestolaite on asennettava valmistajan ohjeiden mukaisesti.

5.4.3.2

On suositeltavaa käyttää ammattiasentajaa (ostaja voi pyytää laitteen valmistajalta tietoa hyväksytyistä asentajista).

5.4.3.3

Asentaja täyttää ajonestolaitteen mukana annetun asennustodistuksen.

5.4.4

Käyttöohjeet.

5.4.5

Huolto-ohjeet.

5.4.6

Ajonestolaitteeseen tehtäviä muutoksia tai lisäyksiä koskeva yleinen varoitus. Tällaiset muutokset tai lisäykset kumoavat automaattisesti kohdassa 5.4.2 tarkoitetun asennustodistuksen.

6.   Tyypin muutokset ja hyväksynnän laajentaminen

6.1

Kaikista ajoneuvo- tai komponenttityyppiin tehtävistä tähän sääntöön liittyvistä muutoksista on ilmoitettava ajoneuvo- tai komponenttityypin hyväksyneelle tyyppihyväksyntäviranomaiselle. Tyyppihyväksyntäviranomainen voi tämän jälkeen

6.1.1

katsoa, että tehdyillä muutoksilla ei todennäköisesti ole olennaista kielteistä vaikutusta ja että ajoneuvo tai komponentti joka tapauksessa täyttää edelleen vaatimukset, tai

6.1.2

vaatia testien suorittamisesta vastaavalta tutkimuslaitokselta uuden testausselosteen.

6.2

Hyväksynnän vahvistaminen tai epääminen, jossa eritellään muutokset, annetaan kohdassa 4.3 täsmennetyllä menettelyllä tiedoksi tätä sääntöä soveltaville sopimuspuolille.

6.3

Hyväksynnän laajennuksen myöntävän toimivaltaisen viranomaisen on annettava sarjanumero kullekin laajennuksesta laaditulle ilmoituslomakkeelle.

7.   Tuotannon vaatimustenmukaisuus

7.1

Tuotannon vaatimustenmukaisuuden testausmenettelyjen on vastattava vuoden 1958 sopimuksen liitteessä 1 (E/ECE/TRANS/505/Rev.3) vahvistettuja menettelyjä, ja seuraavassa esitettyjen vaatimusten on täytyttävä.

7.2

Kullekin ajoneuvo- tai komponenttityypille on tehtävä tämän säännön asianomaisissa osissa määrätyt testit tilastollisesti valvotusti ja sattumanvaraisesti sekä säännöllisen laadunvarmistusmenettelyn mukaisesti.

7.3

Hyväksynnän myöntänyt tyyppihyväksyntäviranomainen voi milloin tahansa tarkastaa kutakin tuotantoyksikköä koskevat vaatimustenmukaisuuden valvontamenetelmät. Tarkastukset tehdään tavanomaisesti kerran kahdessa vuodessa.

8.   Seuraamukset vaatimustenmukaisuudesta poikkeavasta tuotannosta

8.1

Tämän säännön mukaisesti ajoneuvolle tai komponentille myönnetty tyyppihyväksyntä voidaan peruuttaa, jos kohdassa 7 vahvistettuja vaatimuksia ei noudateta.

8.2

Jos tätä sääntöä soveltava sopimuksen sopimuspuoli peruuttaa aiemmin myöntämänsä hyväksynnän, sen on viipymättä ilmoitettava tästä muille tätä sääntöä soveltaville sopimuksen sopimuspuolille liitteessä 2 esitetyn mallin mukaisella ilmoituslomakkeella.

9.   Tuotannon lopettaminen

Jos hyväksynnän haltija lopettaa kokonaan tämän säännön mukaisesti hyväksytyn ajoneuvotyypin tai komponentin tyypin valmistuksen, sen on ilmoitettava tästä hyväksynnän myöntäneelle viranomaiselle. Ilmoituksen saatuaan viranomaisen on ilmoitettava asiasta muille tätä sääntöä soveltaville sopimuksen sopimuspuolille liitteessä 2 esitetyn mallin mukaisella ilmoituslomakkeella.

10.   Hyväksyntätestien suorittamisesta vastaavien tutkimuslaitosten sekä tyyppihyväksyntäviranomaisten nimet ja osoitteet

Tätä sääntöä soveltavien sopimuspuolten on ilmoitettava Yhdistyneiden kansakuntien sihteeristölle hyväksyntätestien suorittamisesta vastaavien tutkimuslaitosten sekä niiden tyyppihyväksyntäviranomaisen nimet ja osoitteet, jotka myöntävät hyväksynnät ja joille lomakkeet todistukseksi muissa maissa myönnetystä hyväksynnästä taikka hyväksynnän laajentamisesta, epäämisestä tai peruuttamisesta on toimitettava.


(1)  Ajoneuvojen rakennetta koskevan konsolidoidun päätöslauselman (R.E.3) määritelmien mukaisesti, asiakirja ECE/TRANS/WP.29/78/ Rev.6, kohta 2 (https://unece.org/transport/standards/transport/vehicle-regulations-wp29/resolutions).

(2)  Huomioon otetaan ainoastaan ajoneuvot, joissa on 12 voltin sähköjärjestelmä.

(3)  Vuoden 1958 sopimuksen sopimuspuolten tunnusnumerot esitetään ajoneuvojen rakennetta koskevan konsolidoidun päätöslauselman (R.E.3) liitteessä 3 (asiakirja ECE/TRANS/WP.29/78/Rev.6 (https://unece.org/transport/standards/transport/vehicle-regulations-wp29/resolutions).

(4)  Määritelty E-säännön nro 13, sellaisena kuin se on muutettuna, liitteessä 8.


LIITE 1 A

Ilmoituslomake

(Enimmäiskoko: A4 (210 × 297 mm))

E-säännön nro 162 kohdan 5 mukainen ilmoitus ajoneuvotyypin hyväksynnästä sen ajonestojärjestelmän osalta

1.   Yleistä

1.1

Merkki (valmistajan kauppanimi):

1.2

Tyyppi:…

1.3

Tyypin tunniste, jos se on merkitty laitteeseen (b):…

1.3.1

Merkinnän sijainti:…

1.4

Valmistajan nimi ja osoite:…

1.5

E-hyväksyntämerkinnän sijainti:…

1.6

Kokoonpanotehtaiden osoitteet:…

2.   Ajoneuvon yleiset rakenteelliset ominaisuudet

2.1

Valokuvat ja/tai piirustukset tyyppiä edustavasta ajoneuvosta:…

2.2

Ohjauksen kätisyys: vasen/oikea (tarpeeton viivataan yli)

3.   Muut tiedot

3.1

Ajoneuvon ajonestolaite…

3.1.1

Tyyppihyväksyntänumero, jos saatavilla:…

3.1.1.1

Yksityiskohtainen kuvaus ajoneuvotyypistä asennetun ajonestolaitteen rakenteen osalta valokuvineen ja/tai piirustuksineen (jos ajonestolaite on jo tyyppihyväksytty erillisenä teknisenä yksikkönä, voidaan viitata sen valmistajan antaman ilmoituslomakkeen kohdassa 4.2 annettuun kuvaukseen):…

3.1.2

Vielä tyyppihyväksymättömät ajonestolaitteet

3.1.2.1

Ajoneuvon ajonestolaitteen yksityiskohtainen tekninen kuvaus ja toteutetut toimenpiteet, joilla estetään sen kytkeytyminen toimintaan vahingossa:…

3.1.2.2

Järjestelmät, joihin ajoneuvon ajonestolaite vaikuttaa:…

3.1.2.3

Vaihdettavien koodien lukumäärä (tapauksen mukaan):…

LIITE 1 B

Ilmoituslomake

(Enimmäiskoko: A4 (210 × 297 mm))

Ilmoitus perustuu E-säännön nro 162 – Yhdenmukaiset tekniset vaatimukset, jotka koskevat ajonestolaitteiden hyväksyntää ja ajoneuvon hyväksyntää sen ajonestolaitteen osalta – kohtaan 5 (ajonestojärjestelmän E-tyyppihyväksyntä komponenttina tai erillisenä teknisenä yksikkönä)

1.   Yleistä

1.1

Merkki (valmistajan kauppanimi):…

1.2

Tyyppi:…

1.3

Tyypin tunniste, jos se on merkitty laitteeseen (1):…

1.3.1

Merkinnän sijainti:…

1.4

Valmistajan nimi ja osoite:…

1.5

E-hyväksyntämerkinnän sijainti:…

1.6

Kokoonpanotehtaiden osoitteet:…

2.   Laitteen kuvaus

2.1

Ajoneuvon ajonestolaitteen yksityiskohtainen tekninen kuvaus ja toteutetut toimenpiteet, joilla estetään sen kytkeytyminen toimintaan vahingossa:…

2.2

Järjestelmät, joihin ajoneuvon ajonestolaite vaikuttaa:…

2.3

Menetelmä, jolla laite kytketään toimintaan ja pois toiminnasta:…

2.4

Vaihdettavien koodien lukumäärä (tapauksen mukaan):…

2.5

Luettelo laitteen pääkomponenteista ja tapauksen mukaan niiden viitemerkit:…

3.   Piirustukset

3.1

Piirustukset laitteen pääkomponenteista (piirustuksista on käytävä ilmi E-tyyppihyväksyntämerkinnälle tarkoitettu paikka):…

4.   Ohjeet

4.1

Luettelo ajoneuvoista, joihin laite on tarkoitettu asennettavaksi:…

4.2

Valokuvin ja/tai piirroksin esitetty asennusmenetelmän kuvaus:…

4.3

Käyttöohjeet:…

4.4

Mahdolliset huolto-ohjeet:…

4.5

Kansainvälisen standardin ISO 7637-2:2004 mukainen testipulssi 5a/5b: käytetty / ei käytetty…

(1)  Jos tyypin tunnisteessa on merkkejä, joilla ei ole merkitystä tässä ilmoituslomakkeessa tarkoitetun komponentin tai erillisen teknisen yksikön tyypin kuvailemisessa, ne on esitettävä asiakirjoissa merkillä ”?” (esim. ABC??123??).


LIITE 2 A

Ilmoitus

(Enimmäiskoko: A4 (210 × 297 mm))

Image 4
 (1)

Antaja

:

viranomaisen nimi:

……

……

……

Aihe: Ajoneuvotyypin (2)

:

hyväksynnän myöntäminen

hyväksynnän laajentaminen

hyväksynnän epääminen

hyväksynnän peruuttaminen

tuotannon lopettaminen

ajonestolaitteen osalta E-säännön nro 162 mukaisesti

Hyväksyntänumero…

OSA I

1.

Yleistä

1.1

Merkki (valmistajan kauppanimi):…

1.2

Tyyppi:…

1.3

Tyypin tunniste, jos se on merkitty ajoneuvoon/komponenttiin/erilliseen tekniseen yksikköön (2) (a):…

1.3.1

Merkinnän sijainti:…

1.4

Ajoneuvoluokka (b):…

1.5

Valmistajan nimi ja osoite:…

1.6

E-hyväksyntämerkinnän sijainti:…

1.7

Kokoonpanotehtaiden osoitteet:…

OSA II

1.

Lisätiedot (tapauksen mukaan): ks. lisäys

2.

Testien suorittamisesta vastaava tutkimuslaitos:…

3.

Testausselosteen päiväys:…

4.

Testausselosteen numero:…

5.

Mahdolliset huomautukset: ks. lisäys

6.

Paikka:…

7.

Päiväys:…

8.

Allekirjoitus:…

9.

Liitteenä on luettelo hyväksyntäviranomaiselle luovutetusta aineistosta, joka on pyynnöstä saatavissa.…

(1)  Hyväksynnän myöntäneen/laajentaneen/evänneen/peruuttaneen maan tunnusnumero (ks. säännön hyväksyntämääräykset).

(2)  Tarpeeton viivataan yli (joissakin tapauksissa ei tarvitse viivata yli mitään, jos soveltuvia vaihtoehtoja on useampia).


Lisäys

E-tyyppihyväksyntätodistukseen nro …

joka koskee tyyppihyväksynnän myöntämistä ajoneuvolle säännön nro 162 mukaisesti

1.   

Lisätiedot:…

1.1   

Ajonestolaitteen lyhyt kuvaus:…

2.   

Huomautukset:…

Hyväksyntätodistusta/ilmoituslomaketta koskevat huomautukset:

(a)

Jos tyypin tunnisteessa on merkkejä, joilla ei ole merkitystä tässä ilmoituslomakkeessa tarkoitetun ajoneuvon, komponentin tai erillisen teknisen yksikön tyypin kuvailemisessa, ne on esitettävä asiakirjoissa merkillä ”?” (esim. ABC??123??).

(b)

Ajoneuvojen rakennetta koskevan konsolidoidun päätöslauselman (R.E.3) määritelmien mukaisesti, asiakirja ECE/TRANS/WP.29/ 78/Rev.6, kohta 2

LIITE 2 B

Ilmoitus

(Enimmäiskoko: A4 (210 × 297 mm))

Image 5
 (1)

Antaja

:

viranomaisen nimi:

……

……

……

Aihe (2)

:

Komponentin tai erillisen teknisen yksikön tyypin hyväksynnän myöntäminen

hyväksynnän laajentaminen

hyväksynnän epääminen

hyväksynnän peruuttaminen

tuotannon lopettaminen

ajonestolaitteena E-säännön nro 162 mukaisesti

Hyväksyntänumero…

Laajennuksen syy:

OSA I

1.

Yleistä…

1.1

Merkki (valmistajan kauppanimi):…

1.2

Tyyppi:…

1.3

Tyypin tunniste, jos se on merkitty laitteeseen (a):…

1.3.1

Merkinnän sijainti:…

1.4

Valmistajan nimi ja osoite:…

1.5

E-hyväksyntämerkinnän sijainti:…

1.6

Kokoonpanotehtaiden osoitteet:…

OSA II

1.

Lisätiedot (tapauksen mukaan): ks. lisäys

2.

Testien suorittamisesta vastaava tutkimuslaitos:…

3.

Testausselosteen päiväys:…

4.

Testausselosteen numero:…

5.

Mahdolliset huomautukset: ks. lisäys

6.

Paikka:…

7.

Päiväys:…

8.

Allekirjoitus:…

9.

Liitteenä on luettelo hyväksyntäviranomaiselle luovutetusta aineistosta, joka on pyynnöstä saatavissa.

(1)  Hyväksynnän myöntäneen/laajentaneen/evänneen/peruuttaneen maan tunnusnumero (ks. säännön hyväksyntämääräykset).

(2)  Tarpeeton viivataan yli (joissakin tapauksissa ei tarvitse viivata yli mitään, jos soveltuvia vaihtoehtoja on useampia).


Lisäys

E-tyyppihyväksyntätodistukseen nro …

joka koskee tyyppihyväksynnän myöntämistä ajonestolaitteelle säännön nro 162 mukaisesti

1.   

Lisätiedot:…

1.1   

Ajonestolaitteen lyhyt kuvaus:…

1.2   

Luettelo ajoneuvoista, joihin ajonestolaite on tarkoitettu asennettavaksi:…

1.3   

Ajoneuvotyypit, joissa ajonestolaite on testattu:…

1.4   

Luettelo ajoestolaitteen pääkomponenteista asianmukaisesti yksilöityinä:…

2.   

Huomautukset:…

Hyväksyntätodistusta/ilmoituslomaketta koskevat huomautukset:

(a)

Jos tyypin tunnisteessa on merkkejä, joilla ei ole merkitystä tässä ilmoituslomakkeessa tarkoitetun komponentin tai erillisen teknisen yksikön tyypin kuvailemisessa, ne on esitettävä asiakirjoissa merkillä ”?” (esim. ABC??123??).

LIITE 3

Hyväksyntämerkit

Kuva 1

(ks. tämän säännön kohta 4.2)

Image 6

a = vähintään 8 mm

Kuvassa 1 olevasta ajoneuvoon kiinnitetystä hyväksyntämerkistä käy ilmi, että kyseinen tyyppi on hyväksytty Alankomaissa (E 4) E-säännön nro 162 mukaisesti hyväksyntänumerolla 001234. Hyväksyntänumeron kaksi ensimmäistä merkkiä (00) tarkoittavat, että hyväksyntä on myönnetty E-säännön nro 162 vaatimusten mukaisesti säännön ollessa alkuperäisessä muodossaan.


LIITE 4

Vaatimustenmukaisuustodistuksen malli

Minä allekirjoittanut…

(sukunimi ja etunimi)

vakuutan, että jäljempänä kuvattu ajoneuvon ajonestolaite

Merkki:…

Tyyppi:…

vastaa täysin tyyppiä, joka on hyväksytty

............…

............…

(hyväksyntäpaikka)

(päivämäärä)

ja kuvattu ilmoituslomakkeessa, joka on varustettu tyyppihyväksyntänumerolla…

Pääkomponentit:

Komponentti:…

Merkintä:…

Paikka:…

Päiväys:…

Valmistajan täydellinen osoite ja leima:…

Allekirjoitus:…(toimi/asema)


LIITE 5

Asennustodistuksen malli

Minä allekirjoittanut … ammattimainen asentaja vakuutan, että olen asentanut ajonestolaitteen sen valmistajan toimittamien asennusohjeiden mukaisesti.

Ajoneuvon kuvaus

Merkki:…

Tyyppi:…

Sarjanumero:…

Rekisterinumero:…

Ajonestolaitteen kuvaus:

Merkki:…

Tyyppi:…

Hyväksyntänumero:…

Paikka:…Päiväys:…

Asentajan täydellinen osoite ja leima:…

……

……

Allekirjoitus: … (toimi/asema)


LIITE 6

Ajonestolaitteen toimintaparametrit ja testausvaatimukset

1.   Toimintaparametrit

Jäljempänä esitettäviä vaatimuksia ei sovelleta

a)

komponentteihin, jotka on asennettu ja testattu ajoneuvoon kuuluvina osina riippumatta siitä, onko ajoneuvossa ajonestolaite (esimerkiksi valaisimet tai lukitusjärjestelmää hyödyntävä luvattoman käytön estolaite), tai

b)

aiemmin ajoneuvoon kuuluvina osina testattuihin komponentteihin, jos niiden tueksi on esitetty asiakirjanäyttöä.

Kaikkien ajonestolaitteen komponenttien on toimittava moitteettomasti seuraavissa olosuhteissa.

1.1   Ympäristön olosuhteet

Ympäristön lämpötilan on oltava jompikumpi seuraavista:

a)

– 40 –+ 85 °C matkustamoon tai tavaratilaan asennettavien osien tapauksessa

b)

– 40 –+125 °C moottoritilaan asennettavien osien tapauksessa, ellei toisin määrätä.

1.2   Asennuksen suojausluokka

Asennusten on oltava seuraavien standardin IEC 60529:1989 mukaisten suojausluokkien mukaisia:

a)

IP 40 matkustamoon asennettavien osien tapauksessa

b)

IP 42 avoautojen / laskettavalla kuomulla varustettujen ajoneuvojen ja irrotettavalla kuomulla varustettujen ajoneuvojen matkustajatilaan asennettavien osien tapauksessa, jos laitteen sijoittaminen edellyttää korkeampaa suojausluokkaa kuin IP 40

c)

IP 54 kaikkien muiden osien tapauksessa.

Ajonestolaitteen valmistajan on ilmoitettava asennusohjeissa mahdolliset asennettavien osien sijoittelua koskevat rajoitukset, jotka liittyvät pölyn, veden ja lämmön sietoon.

1.3   Säänkestävyys

Seitsemän vuorokautta standardin IEC 60068-2-30:1980 mukaisesti.

1.4   Sähköolosuhteet

Nimellissyöttöjännite: 12 V

Käyttöjännitealue: 9–15 V kohdan 1.1.1 kohdan mukaisessa lämpötilassa

Sallittu aika ylijännitteellä 23 °C:ssa:

U = 18 V, enintään 1 tunti

U = 24 V, enintään 1 minuutti.

2.   Testausolosuhteet

Kaikki testit on suoritettava järjestyksessä yhdelle ajonestolaitteelle. Testausviranomaisen harkinnan mukaan voidaan kuitenkin käyttää muita näytekappaleita, jos tämän ei katsota vaikuttavan muiden testien tuloksiin.

2.1   Normaalit testausolosuhteet

Jännite U = 12 ± 0,2 V

Lämpötila T = 23 ± 5 °C

3.   Toimintatesti

Kaikkien ajonestolaitteen komponenttien on vastattava tämän säännön kohtien 3.2–3.9 vaatimuksia.

3.1   Kun kaikki jäljempänä esitetyt testit on tehty, ajonestolaite testataan tämän säännön kohdan 2.1 mukaisissa normaaleissa olosuhteissa sen määrittämiseksi, että se toimii edelleen normaalisti. Ennen testiä voidaan tarvittaessa vaihtaa varokkeet.

Jos jotkin näissä kohdissa ennen toimintatestejä edellytetyistä testeistä tehdään sarjana yhdelle ajonestolaitteelle, voidaan tehdä yksi toimintatesti sen jälkeen, kun valitut testit on saatu päätökseen, sen sijaan, että kyseisissä kohdissa edellytetyt toimintatestit tehtäisiin kunkin valitun testin jälkeen. Ajoneuvonvalmistajien ja osantoimittajien on taattava tyydyttävät tulokset ainoastaan muista kuin sarjana tehdyistä testausmenettelyistä.

3.2   Lämpötila- ja jännitevaihtelun sieto

Kohdassa 3.1 esitettyjen vaatimusten täyttyminen on tarkastettava myös seuraavissa olosuhteissa:

3.2.1

Testilämpötila

T (– 40 ± 2) °C

Testijännite

U = 9 ± 0,2 V

Kesto

4 tuntia

3.2.2

Matkustajatilaan tai tavaratilaan asennettavat osat:

Testilämpötila

T = + 85 ± 2 °C

Testijännite

U = 15 ± 0,2 V

Kesto

4 tuntia

3.2.3

Moottoritilaan asennettavat osat, ellei toisin määrätä:

Testilämpötila

T = + 125 ± 2 °C

Testijännite

U = 15 ± 0,2 V

Kesto

4 tuntia

3.2.4

Ajonestolaitteeseen syötetään 1 tunnin ajan 18 ± 0,2 V:n ylijännitettä sekä kytketyssä että katkaistussa tilassa.

3.2.5

Ajonestolaitteeseen syötetään 1 minuutin ajan 24 ± 0,2 V:n ylijännitettä sekä kytketyssä että katkaistussa tilassa.

3.3   Käyttöturvallisuus vieraassa aineessa ja vedessä suoritetun tiiviystestin jälkeen

Standardin IEC 60529:1989 mukaisen vieraassa aineessa ja vedessä suoritetun tiiviystestin jälkeen toistetaan kohdassa 1.1.2 tarkoitettujen suojausluokkien osalta kohdan 3.1 mukaiset toimintatestit.

Tutkimuslaitoksen suostumuksella tätä vaatimusta ei tarvitse soveltaa seuraavissa tapauksissa:

a)

Ajonestolaitteen tyyppihyväksyntä erillisenä teknisenä yksikkönä

Ajonestolaitteen valmistajan on

i)

täsmennettävä ilmoituslomakkeen (liite 1 b) kohdassa 4.5, että ajonestolaitteeseen ei ole sovellettu tämän kohdan vaatimusta (tämän säännön kohdan 7 mukaisesti)

ii)

lueteltava ilmoituslomakkeen kohdassa 4.1 ajoneuvot, joihin ajonestolaite on tarkoitettu asennettavaksi, ja annettava kohdassa 4.2 asennusta koskevat vaatimukset.

b)

Ajoneuvon tyyppihyväksyntä ajonestolaitteen osalta

Valmistajan on täsmennettävä ilmoituslomakkeen (liite 1 a) kohdassa 3.1.1.1, että tämän kohdan vaatimusta ei sovelleta ajonestolaitteeseen sen asentamiseen liittyvien seikkojen vuoksi, ja esitettävä tästä osoitukseksi asiaan liittyvät asiakirjat.

c)

Ajoneuvon tyyppihyväksyntä erillisenä teknisenä yksikkönä tyyppihyväksytyn ajonestolaitteen asennuksen osalta

Ajoneuvonvalmistajan on täsmennettävä ilmoituslomakkeen (liite 1 a) kohdassa 3.1.1.1, että tämän kohdan vaatimusta ei sovelleta ajonestolaitteen asennukseen, kun asennusta koskevat vaatimukset täyttyvät.

Tätä vaatimusta ei sovelleta tapauksissa, joissa liitteen 1 a kohdassa 3.1.3.1.1 edellytetyt tiedot on jo toimitettu erillisen teknisen yksikön hyväksymistä varten.

3.4   Käyttöturvallisuus kondenssivesitestin jälkeen

Standardin IEC 60068-2-30:1980 mukaisesti suoritetun kosteusresistenssitestin jälkeen toistetaan kohdan 3.1 mukaiset toimintatestit.

3.5   Turvallisuustesti käännetyn napaisuuden varalta

Ajonestolaitteen ja sen komponenttien on kestettävä napaisuuden muutos 13 V:iin asti kahden minuutin ajan. Tämän testin jälkeen toistetaan kohdan 3.1 mukaiset toimintatestit tarvittaessa varokkeiden vaihtamisen jälkeen.

3.6   Turvallisuustesti oikosulkujen varalta

Ajonestolaitteen kaikissa sähkökytkennöissä on oltava maadoituskapasiteetti enintään 13 V:n oikosulkujen varalta ja/tai niiden on oltava suojattu varokkeilla. Tämän testin jälkeen toistetaan kohdan 3.1 mukaiset toimintatestit tarvittaessa varokkeiden vaihtamisen jälkeen.

3.7   Energiankulutus toimintaan kytkettynä

Kun ajonestolaite on kytketty toimintaan, koko laitteen, toimintatilanäyttö mukaan luettuna, energiankulutus kohdassa 2.1 annetuissa olosuhteissa saa keskimäärin olla enintään 20 mA.

Tutkimuslaitoksen suostumuksella tätä vaatimusta ei tarvitse soveltaa seuraavissa tapauksissa:

a)

Ajonestolaitteen tyyppihyväksyntä erillisenä teknisenä yksikkönä

Ajonestolaitteen valmistajan on

i)

täsmennettävä ilmoituslomakkeen (liitteen 1 osa 2) kohdassa 4.5, että ajonestolaitteeseen ei ole sovellettu tämän kohdan vaatimusta (tämän säännön kohdan 7 mukaisesti)

ii)

lueteltava ilmoituslomakkeen kohdassa 4.1 ajoneuvot, joihin ajonestolaite on tarkoitettu asennettavaksi, ja annettava kohdassa 4.2 asennusta koskevat vaatimukset.

b)

Ajoneuvon tyyppihyväksyntä ajonestolaitteen osalta

Valmistajan on täsmennettävä ilmoituslomakkeen (liitteen 1 a) kohdassa 3.1.3.1.1, että tämän kohdan vaatimusta ei sovelleta ajonestolaitteeseen sen asentamiseen liittyvien seikkojen vuoksi ja esitettävä tästä osoitukseksi asiaan liittyvät asiakirjat.

c)

Ajoneuvon tyyppihyväksyntä erillisenä teknisenä yksikkönä tyyppihyväksytyn ajonestolaitteen asennuksen osalta

Ajoneuvonvalmistajan on täsmennettävä ilmoituslomakkeen (liite 1 a) kohdassa 3.1.3.1.1, että tämän kohdan vaatimusta ei sovelleta ajonestolaitteen asennukseen, kun asennusta koskevat vaatimukset täyttyvät.

Tätä vaatimusta ei sovelleta tapauksissa, joissa liitteen 1 a kohdassa 3.1.3.1.1 edellytetyt tiedot on jo toimitettu erillisen teknisen yksikön hyväksymistä varten.

3.8   Käyttöturvallisuus tärinänsietotestin jälkeen

3.8.1

Tässä testissä komponentit jaetaan kahteen tyyppiin:

Tyyppi 1

:

ajoneuvoon normaalisti asennettavat komponentit

Tyyppi 2

:

moottoriin kiinnitettäviksi tarkoitetut komponentit.

3.8.2

Altistetaan komponentit tai ajonestolaite sinimuotoiselle tärinälle, jolla on seuraavat ominaisuudet:

3.8.2.1

Tyypin 1 tapauksessa

Taajuus vaihtelee välillä 10–500 Hz, suurin amplitudi on ± 5 mm ja enimmäiskiihtyvyys 3 g (nollasta huippuun).

3.8.2.2

Tyypin 2 tapauksessa

Taajuus vaihtelee välillä 20–300 Hz, suurin amplitudi on ± 2 mm ja enimmäiskiihtyvyys 15 g (nollasta huippuun).

3.8.2.3

Tyypit 1 ja 2:

Taajuusvaihtelu on 1 oktaavi/minuutti.

Syklien lukumäärä on 10, ja testi tehdään kutakin kolmea akselia pitkin.

Tärinän matalaa taajuutta käytetään pysyvän enimmäisamplitudin kohdalla ja suurinta vakaata kiihtyvyyttä korkean taajuuden kohdalla.

3.8.3

Ajonestolaitteeseen kytketään testin ajaksi sähkövirta. Kaapelia on tuettava 200 mm:n jälkeen.

3.8.4

Tärinätestin jälkeen toistetaan kohdan 3.1 mukaiset toimintatestit.

3.9   Sähkömagneettinen yhteensopivuus

Ajonestolaitteelle tehdään liitteessä 7 mainitut testit.


LIITE 7

Sähkömagneettinen yhteensopivuus

1.   Syöttöjohtoja pitkin johtuvien häiriöiden sieto

1.1

Testit on tehtävä E-säännössä nro 10, muutossarja 06, esitettyjen teknisten vaatimusten ja siirtymämääräysten mukaisesti ja noudattaen sen liitteessä 10 kuvattuja sähkö–elektroniikka-asennelmien (SE-asennelmien) testauksessa sovellettavia menetelmiä.

1.2

Ajonestolaite on testattava sekä toiminta katkaistuna että toimintaan kytkettynä.

2.   Korkeataajuisten säteilyhäiriöiden sieto

2.1

Ajonestolaitteen häiriönsietokyky voidaan testata E-säännön nro 10, muutossarja 06, teknisten vaatimusten ja siirtymämääräysten mukaisesti noudattaen testimenetelmiä, jotka on kuvattu ajoneuvojen osalta liitteessä 6 ja SE-asennelmien osalta liitteessä 9.

2.2

Ajonestolaitteen testauksessa on noudatettava taulukossa 1 esitettyjä toimintatiloja ja hylkäysperusteita.

Taulukko 1

Ajonestolaitteen testauksessa noudatettavat toimintatilat ja hylkäysperusteet

Testityyppi

Ajonestolaitteen toimintatilat

Hylkäysperuste

Ajoneuvotesti

Ajonestolaite katkaistussa tilassa

Avain päällä-asennossa tai ajoneuvon nopeus 50 km/h (1)

Ajonestolaite kytkeytyy toimintaan odottamattomasti

Ajonestolaite kytketyssä tilassa

Avain pois päältä -asennossa

Ajonestolaite kytkeytyy pois toiminnasta odottamattomasti

Ajonestolaite kytketyssä tilassa

Ajoneuvo lataustilassa (tapauksen mukaan)

Ajonestolaite kytkeytyy pois toiminnasta odottamattomasti

SE-asennelman testi

Ajonestolaite katkaistussa tilassa

Ajonestolaite kytkeytyy toimintaan odottamattomasti

Ajonestolaite kytketyssä tilassa

Ajonestolaite kytkeytyy pois toiminnasta odottamattomasti

3.   Staattisen sähkön purkauksista syntyvät sähköiset häiriöt

3.1

Sähköisten häiriöiden sieto on testattava standardin ISO 10605:2008/AMD 1:2014 mukaisesti käyttäen taulukossa 2 esitettyjä testin vakavuustasoja.

3.2

Staattisen sähkön purkauksia koskevat testit tehdään joko ajoneuvolla tai sähkö–elektroniikka-asennelmalla.

Taulukko 2

Staattisen sähkön purkauksia koskevat testaustasot

Purkaustyyppi

Purkauspisteet

Ajonestolaitteen tila

Purkausverkko

Testaustaso

Hylkäysperuste

Purkaus ilmassa

Pisteet, jotka ovat vaivatta kosketettavissa vain ajoneuvon sisältä

Ajonestolaite katkaistussa tilassa

(jos testi tehdään ajoneuvolla, avaimen on oltava päällä-asennossa, ajoneuvon nopeuden on oltava 50 km/h tai moottorin on käytävä joutokäynnillä)

330 pF, 2 kΩ

± 6 kV

Ajonestolaite kytkeytyy toimintaan odottamattomasti

Pisteet, jotka ovat vaivatta kosketettavissa vain ajoneuvon ulkopuolelta

Ajonestolaite kytketyssä tilassa

(jos testi tehdään ajoneuvolla, ajoneuvon on oltava lukittuna ja avaimen pois päältä -asennossa)

150 pF, 2 kΩ

± 15 kV

Ajonestolaite kytkeytyy pois toiminnasta odottamattomasti eikä kytkeydy uudelleen toimintaan 1 sekunnin kuluessa kustakin purkauksesta

Kosketuspurkaus

Pisteet, jotka ovat vaivatta kosketettavissa vain ajoneuvon sisältä

Ajonestolaite katkaistussa tilassa

(jos testi tehdään ajoneuvolla, avaimen on oltava päällä-asennossa, ajoneuvon nopeuden on oltava 50 km/h tai moottorin on käytävä joutokäynnillä)

330 pF, 2 kΩ

± 4 kV

Ajonestolaite kytkeytyy toimintaan odottamattomasti

Pisteet, jotka ovat vaivatta kosketettavissa vain ajoneuvon ulkopuolelta

Ajonestolaite kytketyssä tilassa

(jos testi tehdään ajoneuvolla, ajoneuvon on oltava lukittuna ja avaimen pois päältä -asennossa)

150 pF, 2 kΩ

± 8 kV

Ajonestolaite kytkeytyy pois toiminnasta odottamattomasti eikä kytkeydy uudelleen toimintaan 1 sekunnin kuluessa kustakin purkauksesta

Kaikissa testeissä on aiheutettava kolme purkausta vähintään viiden sekunnin välein.

4.   Säteilypäästöt

4.1

Testit on tehtävä E-säännössä nro 10, muutossarja 04, esitettyjen teknisten vaatimusten ja siirtymämääräysten mukaisesti ja noudattaen ajoneuvon tapauksessa sen liitteissä 4 ja 5 ja sähkö–elektroniikka-asennelmien (SE-asennelmien) tapauksessa sen liitteissä 7 ja 8 kuvattuja testimenetelmiä.

4.2

Ajonestolaitteen on oltava kytkettynä toimintaan.

(1)  Testissä voidaan soveltaa E-säännössä nro 10 nopeudelle 50 km/h esitettyjä vaatimuksia.


30.12.2021   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 470/48


Vain alkuperäiset UN/ECE:n tekstit ovat kansainvälisen julkisoikeuden mukaan sitovia. Tämän säännön asema ja voimaantulopäivä on hyvä tarkastaa UN/ECE:n asiakirjan TRANS/WP.29/343 viimeisimmästä versiosta. Asiakirja saatavana osoitteessa

https://unece.org/status-1958-agreement-and-annexed-regulations

E-sääntö nro 163 – Yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat ajoneuvon hälytysjärjestelmän hyväksyntää ja ajoneuvon hyväksyntää sen hälytysjärjestelmän osalta [2021/2276]

Voimaantulopäivä: 30. syyskuuta 2021

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Todistusvoimainen ja oikeudellisesti sitova teksti on seuraava: ECE/TRANS/WP.29/2021/50.

SISÄLTÖ

Sääntö

1.

Soveltamisala

2.

Määritelmät

3.

Hyväksynnän hakeminen

4.

Hyväksyntä

I osa – Ajoneuvon hälytysjärjestelmien hyväksyntä

5.

Yleiset vaatimukset

6.

Erityiset vaatimukset

7.

Toimintaparametrit ja testausvaatimukset

8.

Ohjeet

II osa – Ajoneuvon hyväksyntä sen hälytysjärjestelmän osalta

9.

Määritelmät

10.

Yleiset vaatimukset

11.

Erityiset vaatimukset

12.

Testausolosuhteet

13.

Ohjeet

14.

Ajoneuvotyypin muutokset ja hyväksynnän laajentaminen

15.

Tuotannon vaatimustenmukaisuutta koskevat menettelyt

16.

Seuraamukset vaatimustenmukaisuudesta poikkeavasta tuotannosta

17.

Tuotannon lopettaminen

18.

Hyväksyntätesteistä vastaavien tutkimuslaitosten sekä tyyppihyväksyntäviranomaisten nimet ja osoitteet

Liitteet

1

Ilmoituslomake

2

Ilmoitus

3

Hyväksyntämerkit

4

Vaatimustenmukaisuustodistuksen malli

5

Asennustodistuksen malli

6

Mekaanisilla avaimilla toimivia kytkimiä koskevat vaatimukset

7

Sähkömagneettinen yhteensopivuus

8

Matkustamon suojajärjestelmien testi

1.   Soveltamisala

Tätä sääntöä sovelletaan seuraaviin:

1.1

Seuraavien hyväksyntä:

a)

ajoneuvon hälytysjärjestelmät, jotka on tarkoitettu ensisijaisesti luokkien M1 ja N1 (1) ajoneuvoihin, joiden suurin massa on enintään 2 tonnia, jos ajoneuvo varustetaan tällaisella laitteella

b)

luokkien M1 ja N1 ajoneuvot, joiden suurin massa on enintään 2 tonnia, niihin asennetun ajoneuvon hälytysjärjestelmän osalta (2).

1.2

Valmistajan pyynnöstä sopimuspuolet voivat myöntää hyväksyntiä muiden luokkien ajoneuvoille ja näihin ajoneuvoihin asennettaville ajoneuvon hälytysjärjestelmille.

1.3

Tätä sääntöä ei sovelleta radiotaajuuksiin riippumatta siitä, liittyvätkö ne ajoneuvon suojaamiseen luvattomalta käytöltä.

2.   Määritelmät

2.1

’Komponentilla’ tarkoitetaan ajoneuvon osaksi tarkoitettua laitetta, jonka on täytettävä tämän säännön vaatimukset ja joka voidaan tyyppihyväksyä erikseen, jos siitä tässä säännössä nimenomaisesti määrätään.

2.2

’Erillisellä teknisellä yksiköllä’ tarkoitetaan ajoneuvon osaksi tarkoitettua laitetta, jonka on täytettävä tämän säännön vaatimukset ja joka voidaan tyyppihyväksyä erikseen, mutta ainoastaan yhden tai useamman määrätyn ajoneuvotyypin yhteydessä, jos siitä tässä säännössä nimenomaisesti määrätään.

2.3

’Valmistajalla’ tarkoitetaan henkilöä tai tahoa, joka vastaa hyväksyntäviranomaiselle kaikista tyyppihyväksyntämenettelyyn liittyvistä seikoista ja tuotannon vaatimustenmukaisuuden varmistamisesta. Tämän henkilön tai tahon ei välttämättä tarvitse olla suoraan osallisena hyväksyntämenettelyn kohteena olevan ajoneuvon, järjestelmän, komponentin tai erillisen teknisen yksikön valmistuksen kaikissa vaiheissa.

2.4

’Ajoneuvon hälytysjärjestelmällä’ tarkoitetaan yhteen tai useampaan ajoneuvotyyppiin asennettavaksi tarkoitettua järjestelmää, jonka tarkoituksena on ilmaista ajoneuvoon kohdistuvat murrot tai luvattomat toimenpiteet. Nämä järjestelmät voivat tarjota lisäsuojaa ajoneuvon luvatonta käyttöä vastaan.

2.5

’Anturilla’ tarkoitetaan laitetta, joka on suunniteltu havaitsemaan muutos, jonka ajoneuvoon kohdistuva murto tai laiton toimenpide saattaa aiheuttaa.

2.6

’Varoituslaitteella’ tarkoitetaan laitetta, joka ilmaisee, että ajoneuvoon on kohdistunut murto tai luvaton toimenpide.

2.7

’Ohjauslaitteistolla’ tarkoitetaan laitteistoa, jota tarvitaan ajoneuvon hälytysjärjestelmän käynnistämiseen, katkaisemiseen ja testaamiseen sekä hälytyksen lähettämiseen varoituslaitteisiin.

2.8

’Kytketyllä’ tarkoitetaan ajoneuvon hälytysjärjestelmän tilaa, jossa hälytys voi siirtyä varoituslaitteisiin.

2.9

’Katkaistulla’ tarkoitetaan ajoneuvon hälytysjärjestelmän tilaa, jossa hälytys ei voi siirtyä varoituslaitteisiin.

2.10

’Avaimella’ tarkoitetaan laitetta, joka on suunniteltu ja valmistettu vain sen avulla käytettäväksi suunnitellun ja valmistetun lukitusjärjestelmän käyttämiseen.

2.11

’Ajoneuvon hälytysjärjestelmän tyypillä’ tarkoitetaan järjestelmiä, jotka eivät eroa merkittävästi toisistaan seuraavilta olennaisilta osin:

a)

valmistajan kauppanimi tai tavaramerkki

b)

anturin tyyppi

c)

varoituslaitteen tyyppi

d)

ohjauslaitteiston tyyppi.

2.12

’Ajoneuvon hälytysjärjestelmän hyväksynnällä’ tarkoitetaan ajoneuvon hälytysjärjestelmän tyypin hyväksyntää kohdissa 5, 6 ja 7 esitettyjen vaatimusten mukaisesti.

2.13

’Ajonestolaitteella’ tarkoitetaan laitetta, jonka on tarkoitus estää ajoneuvon vieminen pois ajamalla sitä sen oman moottorin avulla.

2.14

’Vaarahälyttimellä’ ajoneuvoon asennettua laitetta, jonka avulla henkilö voi vaaratilanteessa hälyttää apua.

3.   Hyväksynnän hakeminen

3.1

Ajoneuvotyypin tai komponenttityypin hyväksyntää tämän säännön mukaisesti hakee valmistaja.

3.2

Hakemukseen on liitettävä liitteessä 1 esitetyn mallin mukainen ilmoituslomake. Siinä on annettava kuvaus ajoneuvon hälytysjärjestelmän teknisistä ominaisuuksista sekä asennusmenetelmistä kullekin ajoneuvon merkille ja tyypille, johon ajoneuvon hälytysjärjestelmä on tarkoitus asentaa.

3.3

Hyväksyntätestien suorittamisesta vastaavalle tutkimuslaitokselle on toimitettava hyväksyttävää ajoneuvotyyppiä edustavat ajoneuvot tai komponentit.

4.   Hyväksyntä

4.1

Jos tämän säännön mukaisesti hyväksyttäväksi toimitettu tyyppi täyttää tämän säännön soveltuvien osien vaatimukset, kyseiselle tyypille on myönnettävä hyväksyntä.

4.2

Kullekin hyväksytylle tyypille annetaan hyväksyntänumero. Sen kahdesta ensimmäisestä numerosta (tällä hetkellä 00 säännön ollessa yhä alkuperäisessä muodossaan) käy ilmi muutossarja, joka sisältää ne sääntöön tehdyt tärkeät tekniset muutokset, jotka ovat hyväksynnän myöntämishetkellä viimeisimmät. Sama sopimuspuoli ei saa antaa samaa numeroa toiselle tässä säännössä määritellylle ajoneuvo- tai komponenttityypille.

4.3

Tähän sääntöön perustuvasta tyyppihyväksynnästä tai tyyppihyväksynnän laajentamisesta on ilmoitettava tätä sääntöä soveltaville sopimuksen sopimuspuolille tämän säännön liitteessä 2 esitetyn mallin mukaisella lomakkeella.

4.4

Kaikkiin tämän säännön mukaisesti hyväksytyn tyypin mukaisiin ajoneuvoihin tai komponentteihin on kiinnitettävä näkyvästi ja hyväksyntälomakkeessa määriteltyyn helposti havaittavaan paikkaan kansainvälinen hyväksyntämerkki, jonka osat ovat seuraavat:

4.4.1

E-kirjain ja hyväksynnän myöntäneen maan tunnusnumero (3) jotka ovat ympyrän sisällä, ja

4.4.2

tämän säännön numero, R-kirjain, viiva ja hyväksyntänumero, jotka sijaitsevat kohdassa 4.4.1 tarkoitetun ympyrän oikealla puolella.

4.5

Jos tyyppi vastaa sopimuksen liitteenä olevan yhden tai useamman muun säännön mukaisesti hyväksyttyä tyyppiä maassa, joka on myöntänyt hyväksynnän tämän säännön mukaisesti, kohdassa 4.4.1 kuvattua tunnusta ei tarvitse toistaa. Tällöin niiden sääntöjen numerot, joiden mukaisesti on myönnetty hyväksyntä maassa, joka on myöntänyt hyväksynnän tämän säännön mukaisesti, on sijoitettava pystysarakkeisiin kohdassa 4.4.1 tarkoitetun tunnuksen oikealle puolelle.

4.6

Hyväksyntämerkin on oltava selvästi luettavissa ja pysyvä.

4.7

Jos kyseessä on ajoneuvo, hyväksyntämerkki on sijoitettava valmistajan kiinnittämään ajoneuvon tyyppikilpeen tai lähelle sitä.

4.8

Jos komponentti hyväksytään erikseen hälytysjärjestelmänä, valmistajan on kiinnitettävä hyväksyntämerkki laitteen pääosaan tai -osiin.

4.9

Tämän säännön liitteessä 3 annetaan esimerkkejä hyväksyntämerkeistä.

4.10

Kohdassa 4.4 tarkoitetun hyväksyntämerkin kiinnittämisen vaihtoehtona on jokaisen myytäväksi tarjottavaan ajoneuvon hälytysjärjestelmän mukana toimitettava vaatimustenmukaisuustodistus.

4.10.1

Jos ajoneuvon hälytysjärjestelmän valmistaja toimittaa ajoneuvonvalmistajalle merkitsemättömän hälytysjärjestelmän kyseisen valmistajan asennettavaksi alkuperäisvarusteena ajoneuvomalliin tai ajoneuvomallisarjaan, hälytysjärjestelmän valmistajan on toimitettava ajoneuvonvalmistajalle vaatimustenmukaisuustodistuksesta riittävä määrä kappaleita, jotta kyseinen valmistaja voi hankkia tämän säännön mukaisen ajoneuvon hyväksynnän.

4.10.2

Jos ajoneuvon hälytysjärjestelmä koostuu erillisistä komponenteista, sen pääkomponentissa tai -komponenteissa on oltava viitemerkki ja vaatimustenmukaisuustodistuksessa on esitettävä luettelo tällaisista viitemerkeistä.

4.10.3

Tämän säännön liitteessä 4 esitetään vaatimustenmukaisuustodistuksen malli.

I osa – Ajoneuvon hälytysjärjestelmien hyväksyntä

5.   Yleiset vaatimukset

5.1

Ajoneuvon hälytysjärjestelmän on annettava varoitussignaali, jos ajoneuvoon kohdistuu murto tai luvaton toimenpide. Varoitus on annettava äänimerkillä. Siihen voi lisäksi liittyä optisia varoituslaitteita, ja se voi olla radiohälytys tai mikä tahansa näiden yhdistelmä.

5.2

Ajoneuvon hälytysjärjestelmät on suunniteltava, valmistettava ja asennettava siten, että ajoneuvo vastaa järjestelmän asennuksen jälkeen edelleen sovellettavia teknisiä vaatimuksia, erityisesti sähkömagneettisen yhteensopivuuden osalta.

5.3

Ajoneuvon hälytysjärjestelmän asentaminen ajoneuvoon ei saa vaikuttaa ajoneuvon ominaisuuksiin (kun laitetta ei ole kytketty) tai käyttöturvallisuuteen.

5.4

Hälytysjärjestelmä ja sen komponentit eivät saa kytkeytyä vahingossa varsinkaan moottorin käydessä.

5.5

Ajoneuvon hälytysjärjestelmän tai sen sähkönsyötön vika ei saa vaikuttaa ajoneuvon toimintaturvallisuuteen.

5.6

Ajoneuvon hälytysjärjestelmän ja sen komponenttien sekä niiden ohjaamien osien on oltava suunniteltu, rakennettu tai asennettu siten, että on mahdollisimman pieni riski, että joku saattaa ne toimintakelvottomiksi tai tuhoaa ne nopeasti ja huomiota herättämättä esimerkiksi käyttämällä yleisesti saatavilla olevia, halpoja ja helposti kätkettäviä työkaluja, laitteita tai välineitä.

5.7

Ajoneuvon hälytysjärjestelmän kytkentä- ja katkaisemistapa on suunniteltava siten, että se täyttää tämän säännön vaatimuksia. Tämän säännön osan II piiriin kuuluvat komponenttien sähköiset kytkennät sallitaan.

5.8

Hälytysjärjestelmä on varustettava siten, että varoitussignaalipiirissä ilmenevä oikosulku ei millään tavoin estä järjestelmän toimintaa katkaistua piiriä lukuun ottamatta.

5.9

Hälytysjärjestelmään voi kuulua ajonestolaite, joka täyttää E-säännön nro 162 (ajonestolaite) tai E-säännön nro 116, täydennys 7 alkuperäiseen versioon, tai E-säännön nro 97, täydennys 8 muutossarjaan 01, vaatimukset.

6.   Erityiset vaatimukset

6.1   Suoja

6.1.1   Erityiset vaatimukset

Ajoneuvon hälytysjärjestelmän on vähintäänkin havaittava ja ilmaistava ajoneuvon minkä tahansa oven, konepellin ja matkatavaratilan avaaminen. Valonlähteiden, esim. matkustajatilan valon, vioittuminen tai sammuttaminen ei saa haitata valvontatoimintoa.

Lisäanturit, jotka ilmaisevat tai näyttävät esimerkiksi

a)

ajoneuvoon tunkeutumisen (esim. matkustamon, ikkunoiden käytön taikka lasipinnan rikkoutumisen valvonta), tai

b)

ajoneuvon varkauden yrityksen (esim. kallistusanturi),

ovat sallittuja, ja järjestelmässä tulee ottaa huomioon menetelmät hälyttimen tarpeettoman laukaisemisen estämiseksi (= väärä hälytys, ks. kohta 6.1.2).

Mikäli nämä lisäanturit tuottavat hälytyssignaalin myös murron (esim. ikkunapinnan rikkomisen) jälkeen tai ulkoisten vaikutusten (esim. tuulen) vuoksi, jonkin yllä mainituista antureista kytkemä hälytyssignaali saa kytkeytyä enintään 10 kertaa samalla ajoneuvon hälytysjärjestelmän toimintajaksolla.

Tässä tapauksessa toimintajakso päättyy, kun ajoneuvon käyttäjä luvallisesti katkaisee järjestelmän toiminnan.

Eräät lisäanturityypit, joilla esimerkiksi tarkkaillaan matkustamoa (ultraääni, infrapuna) tai havaitaan ajoneuvon kallistuminen, voidaan poistaa käytöstä tarkoituksellisesti. Tämä on tehtävä erityisellä toimenpiteellä aina ennen ajoneuvon hälytysjärjestelmän kytkemistä toimintaan. Antureita ei saa voida poistaa käytöstä, kun hälytysjärjestelmä on kytketyssä tilassa.

6.1.2   Suoja vääriltä hälytyksiltä

6.1.2.1

Suojasta on huolehdittava soveltuvilla toimenpiteillä, kuten seuraavilla:

a)

mekaaniset ratkaisut ja sähkövirtapiirin suunnittelu siten, että ne vastaavat moottoriajoneuvoihin sovellettavia erityisiä vaatimuksia

b)

hälytysjärjestelmään ja sen komponentteihin sovellettavien toiminta- ja ohjausperiaatteiden valinta ja toteuttaminen.

On varmistettava, ettei ajoneuvon hälytysjärjestelmä voi kytkettynä eikä katkaistuna aiheuttaa hälytyssignaalin tarpeetonta antamista tilanteessa, johon liittyy

a)

ajoneuvoon kohdistuva isku: kohdassa 7.2.13 esitetty testi

b)

sähkömagneettinen yhteensopivuus: kohdassa 7.2.12 esitetty testi

c)

akun jännitteen aleneminen jatkuvan purkautumisen seurauksena: kohdassa 7.2.14 esitetty testi

d)

väärä hälytys matkustamon tarkkailussa: kohdassa 7.2.15 esitetty testi.

6.1.2.2

Jos hyväksynnän hakija pystyy osoittamaan esimerkiksi teknisen aineiston avulla, että suoja vääriä hälytyksiä vastaan on tyydyttävä, hyväksyntätesteistä vastaava tutkimuslaitos ei välttämättä edellytä kaikkien edellä mainittujen testien suorittamista.

6.2   Äänihälytys

6.2.1   Yleistä

Varoitusäänen on oltava selvästi kuultavissa ja tunnistettavissa ja erotuttava selvästi muista tieliikenteessä käytettävistä äänimerkeistä.

Alkuperäisvarusteena asennetun äänimerkinantolaitteen lisäksi voidaan asentaa erillinen äänimerkinantolaite ajoneuvon hälytysjärjestelmän valvomaan osaan ajoneuvoa, jossa se on suojattava siten, että siihen ei pääse helposti tai nopeasti käsiksi.

Jos käytetään kohdassa 6.2.3.1 esitetyt vaatimukset täyttävää erillistä äänimerkinantolaitetta, ajoneuvon hälytysjärjestelmä voi laukaista myös alkuperäisvarusteena asennetun äänimerkinantolaitteen, kunhan alkuperäisvarusteena asennetun laitteen peukalointi (usein helpommin ulottuvilla) ei vaikuta erillisen laitteen toimintaan.

6.2.2   Äänimerkin kesto

Vähintään: 25 s

Enintään: 30 s

Äänimerkki voidaan antaa uudelleen vasta ajoneuvoon kohdistuvan seuraavan luvattoman toimenpiteen yhteydessä eli edellä mainitun ajan kuluttua umpeen (rajoitukset: ks. kohdat 6.1.1 ja 6.1.2).

Hälytysjärjestelmän katkaisemisen on katkaistava signaali välittömästi.

6.2.3   Äänimerkkiä koskevat vaatimukset

6.2.3.1

Korkeudeltaan muuttumatonta ääntä tuottava (tasaisella taajuusalueella toimiva) laite, esim. äänitorvi: E-säännössä nro 28 olevan I osan mukaiset akustiset ym. ominaisuudet.

Katkosignaali:

Laukaisutaajuus 2 ± 1 Hz

Signaalin kesto = tauon kesto ± 10 prosenttia

6.2.3.2

Taajuudeltaan vaihtelevaa ääntä tuottava laite: akustiset ym. ominaisuudet E-säännössä nro 28 olevan I osan mukaisesti, mutta siirtyminen molempiin suuntiin tapahtuu samalla tavalla kohtuullisen laajalla taajuuskaistalla, joka sijoittuu edellä mainitulle taajuusalueelle (1 800 – 3 550 Hz).

Siirtymätaajuus 2 ± 1 Hz

6.2.3.3

Äänitaso

Äänilähteen on oltava

a)

joko E-säännössä nro 28 olevan I osan mukaisesti hyväksytty äänimerkinantolaite tai

b)

E-säännössä nro 28 olevan I osan kohtien 6.1 ja 6.2 vaatimukset täyttävä laite.

Jos kuitenkin käytetään eri äänilähdettä kuin alkuperäisvarusteena olevaa äänimerkinantolaitetta, vähimmäisäänitasoa voidaan pienentää E-säännössä 28 olevan I osan mukaisesti mitatulle tasolle 100 dB(A).

6.3   Optinen varoitus, jos sellainen on

6.3.1   Yleistä

Ajoneuvoon kohdistuneen murron tai luvattoman toimenpiteen yhteydessä laitteen on aktivoitava kohdissa 6.3.2 ja 6.3.3 tarkoitettu optinen varoitus.

6.3.2   Optisen varoituksen kesto

Optisen varoituksen keston on oltava 25 sekunnista 5 minuuttiin hälytyksen laukeamisesta. Hälytysjärjestelmän toiminnan katkaisemisen on katkaistava varoitus välittömästi.

6.3.3   Optisen varoituksen tyyppi

Ajoneuvon kaikki suuntavalaisimet ja/tai matkustamon valo sekä kaikki samassa virtapiirissä olevat valaisimet vilkkuvat.

Laukaisutaajuus 2 ± 1 Hz

Myös muut kuin äänimerkkiin tahdistetut varoitussignaalit ovat sallittuja.

Signaalin kesto = tauon kesto ± 10 prosenttia

6.4   Radiohälytys (radiokutsu), jos sellainen on

Ajoneuvon hälytysjärjestelmään voi kuulua laite, joka antaa hälytyssignaalin radiolähettimen avulla.

6.5   Hälytysjärjestelmän kytkennän lukitus

6.5.1

Kun moottori on käynnissä, hälytysjärjestelmää ei saa voida kytkeä toimintaan tarkoituksellisesti eikä tahattomasti.

6.6   Ajoneuvon hälytysjärjestelmän kytkeminen ja katkaiseminen

6.6.1   Kytkeminen

Kaikki sopivat keinot ajoneuvon hälytysjärjestelmän kytkemiseksi ovat sallittuja, kunhan ne eivät aiheuta vääriä hälytyksiä.

6.6.2   Katkaiseminen

Ajoneuvon hälytysjärjestelmän toiminta on voitava katkaista käyttämällä jotakin seuraavista laitteista tai niiden yhdistelmää. Myös muut vastaavan tuloksen antavat laitteet sallitaan.

6.6.2.1

Ulkopuolelta käytettävä (tämän säännön liitteen 6 vaatimusten mukainen) mekaaninen avain, jossa on vähintään 1 000 eri yhdistelmävaihtoehtoa ja joka voi olla yhdistetty ajoneuvon keskuslukitusjärjestelmään.

6.6.2.2

Sähköinen tai elektroninen laite, esimerkiksi kaukosäädin, jossa on vähintään 50 000 yhdistelmävaihtoehtoa ja johon kuuluu vaihtuva koodi ja/tai vähintään kymmenen päivän vähimmäiskiertoaika esim. siten, että vähintään 50 000 yhdistelmän tapauksessa kullakin 24 tunnin jaksolla on enintään 5 000 yhdistelmävaihtoehtoa.

6.6.2.3

Suojatun matkustamon sisällä oleva mekaaninen avain tai sähköinen tai elektroninen laite, jossa on viivetoiminto ajoneuvosta poistumista ja siihen nousemista varten.

6.7   Viive ajoneuvosta poistumista varten

Jos ajoneuvon hälytysjärjestelmän kytkemiseen tarkoitettu kytkin on asennettu suojatun alueen sisäpuolelle, on varattava tietty aika ajoneuvosta poistumiselle. Viiveeksi on voitava säätää 15–45 sekuntia kytkimen käytöstä luettuna. Viive voi olla säädettävissä käyttäjän tarpeiden mukaan.

6.8   Viive ajoneuvoon nousemista varten

Jos ajoneuvon hälytysjärjestelmän katkaisukytkin on asennettu suojatun alueen sisäpuolelle, on äänimerkin ja optisten varoitusten antamista voitava viivyttää vähintään 5 ja enintään 15 sekuntia. Viive voi olla säädettävissä käyttäjän tarpeiden mukaan.

6.9   Toimintatilanäyttö

6.9.1

Ajoneuvon hälytysjärjestelmän toimintatila (kytketty/katkaistu, kytketyn tilan muuttuminen katkaistuksi ja päinvastoin) voidaan esittää matkustamossa olevalla optisella näytöllä ja sen ulkopuolella näytettävillä optisilla signaaleilla. Matkustamon ulkopuolella käytettävien optisten varoitusten taikka valaisimen ja merkkivalolaitteiden käytössä on noudatettava E-säännön nro 48 vaatimuksia.

6.9.2

Mahdollisista toimintatilan lyhytaikaisista muutoksista, kuten siirtymisestä kytketystä tilasta katkaistuun tilaan ja päinvastoin, on ilmoitettava optisella signaalilla kohdan 6.9.1 mukaisesti. Tämä optinen signaali voidaan antaa myös suuntavalaisimien ja/tai matkustamon valaisimien samanaikaisella käytöllä. Suuntavalaisimilla annettava optinen signaali saa kuitenkin kestää enintään kolme sekuntia.

6.10   Virtalähde

Ajoneuvon hälytysjärjestelmän virtalähteenä on oltava joko ajoneuvon akku tai ladattava akku. Laitteessa voidaan käyttää myös ladattavaa tai ei-ladattavaa lisäakkua, mikäli sellainen on käytettävissä. Nämä akut eivät missään tapauksessa saa syöttää energiaa muille ajoneuvon sähköjärjestelmän osille.

6.11   Vaihtoehtoisia toimintoja koskevat vaatimukset

6.11.1   Automaattivalvonta, automaattinen vianilmoitin

Ajoneuvon hälytysjärjestelmää kytkettäessä voidaan käyttää automaattivalvontaa, joka havaitsee mahdollisesti poikkeavat tilanteet, kuten auki olevat ovet, ja ilmoittaa niistä.

6.11.2   Vaarahälytin

Vaarahälytin saa antaa hälytyksen optisella ja/tai äänimerkillä ja/tai radion välityksellä riippumatta ajoneuvon hälytysjärjestelmän tilasta (kytketty tai katkaistu) ja/tai toiminnoista. Hälytys on laukaistava ajoneuvon sisäpuolelta, eikä se saa vaikuttaa ajoneuvon hälytysjärjestelmän tilaan (kytketty tai katkaistu). Lisäksi ajoneuvon käyttäjän on voitava katkaista hälytys. Kun hälytys annetaan äänimerkillä, sen kestoa ei saa rajoittaa. Vaarahälytin ei saa estää moottorin käyttöä eikä sammuttaa käynnissä olevaa moottoria.

7.   Toimintaparametrit ja testausvaatimukset

7.1   Toimintaparametrit

Kaikkien ajoneuvon hälytysjärjestelmän komponenttien on toimittava moitteettomasti seuraavissa olosuhteissa.

7.1.1   Ympäristön olosuhteet

Ympäristön lämpötilan on oltava jompikumpi seuraavista:

a)

– 40 –+ 85 °C matkustamoon tai tavaratilaan asennettavien osien tapauksessa

b)

– 40 –+ 125 °C moottoritilaan asennettavien osien tapauksessa, ellei toisin määrätä.

7.1.2   Asennuksen suojausluokka

Asennusten on oltava seuraavien standardin IEC 60529:1989 mukaisten suojausluokkien mukaisia:

a)

IP 40 matkustamoon asennettavien osien tapauksessa

b)

IP 42 avoautojen / laskettavalla kuomulla varustettujen ajoneuvojen ja irrotettavalla kuomulla varustettujen ajoneuvojen matkustajatilaan asennettavien osien tapauksessa, jos laitteen sijoittaminen edellyttää korkeampaa suojausluokkaa kuin IP 40

c)

IP 54 kaikkien muiden osien tapauksessa.

Ajoneuvon hälytysjärjestelmän valmistajan on ilmoitettava asennusohjeissa mahdolliset asennettavien osien sijoittelua koskevat rajoitukset, jotka liittyvät pölyn, veden ja lämmön sietoon.

7.1.3   Säänkestävyys

Seitsemän vuorokautta standardin IEC 60068-2-30:1980 mukaisesti.

7.1.4   Sähköolosuhteet

Nimellissyöttöjännite: 12 V

Käyttöjännitealue: 9–15 V kohdan 7.1.1 mukaisessa lämpötilassa

Sallittu aika ylijännitteellä 23 °C:ssa:

U = 18 V, enintään 1 tunti

U = 24 V, enintään 1 minuutti.

7.2   Testausolosuhteet

7.2.1   Toimintatestit

Jos jotkin kohdissa 7.2.3, 7.2.4, 7.2.5, 7.2.6 ja 7.2.8.4 ennen toimintatestejä edellytetyistä testeistä tehdään sarjana yhdelle ajoneuvon hälytysjärjestelmälle, voidaan tehdä yksi toimintatesti sen jälkeen, kun valitut testit on saatu päätökseen, sen sijaan, että kyseisissä kohdissa edellytetyt toimintatestit tehtäisiin kunkin valitun testin jälkeen. Ajoneuvonvalmistajien ja osantoimittajien on taattava tyydyttävät tulokset ainoastaan muista kuin sarjana tehdyistä testausmenettelyistä.

7.2.1.1

On tarkastettava, että ajoneuvon hälytysjärjestelmä vastaa seuraavia vaatimuksia:

Hälytyksen kesto on kohtien 6.2.2 ja 6.3.2 mukainen.

Taajuus ja kytketyn ja katkaistun tilan ajallinen suhde ovat kohtien 6.3.3 ja 6.2.3.1 tai 6.2.3.2 mukaiset.

Hälytyssyklien määrä on kohdan 6.1.1 mukainen (tapauksen mukaan).

Hälytysjärjestelmän kytkennän lukitus tarkastetaan kohdan 6.5 mukaisesti.

7.2.1.2

Normaalit testausolosuhteet

Jännite U = 12 ± 0,2 V

Lämpötila T = 23 ± 5 °C

7.2.2   Lämpötila- ja jännitevaihtelun sieto

Kohdassa 7.2.1.1 esitettyjen vaatimusten täyttyminen on tarkastettava myös seuraavissa olosuhteissa:

7.2.2.1

Testilämpötila

:

T = – 40 ± 2 °C

Testijännite

:

U = 9 ± 0,2 V

Kesto

:

4 tuntia

7.2.2.2

Matkustajatilaan tai tavaratilaan asennettavat osat:

Testilämpötila

:

T = + 85 ± 2 °C

Testijännite

:

U = 15 ± 0,2 V

Kesto

:

4 tuntia

7.2.2.3

Moottoritilaan asennettavat osat, ellei toisin määrätä:

Testilämpötila

:

T = + 125 ± 2 °C

Testijännite

:

U = 15 ± 0,2 V

Kesto

:

4 tuntia

7.2.2.4

Ajoneuvon hälytysjärjestelmään syötetään 1 tunnin ajan 18 ± 0,2 V:n ylijännitettä sekä kytketyssä että katkaistussa tilassa.

7.2.2.5

Ajoneuvon hälytysjärjestelmään syötetään 1 minuutin ajan 24 ± 0,2 V:n ylijännitettä sekä kytketyssä että katkaistussa tilassa.

7.2.3   Käyttöturvallisuus vieraassa aineessa ja vedessä suoritetun tiiviystestin jälkeen

Standardin IEC 60529:1989 mukaisen vieraassa aineessa ja vedessä suoritetun tiiviystestin jälkeen toistetaan kohdassa 7.1.2 tarkoitettujen suojausluokkien osalta kohdan 7.2.1 mukaiset toimintatestit.

Tutkimuslaitoksen suostumuksella tätä vaatimusta ei tarvitse soveltaa seuraavissa tapauksissa:

a)

Ajoneuvon hälytysjärjestelmän tyyppihyväksyntä erillisenä teknisenä yksikkönä

Ajoneuvon hälytysjärjestelmän valmistajan on

i)

täsmennettävä ilmoituslomakkeen (liite 1) kohdassa 4.5, että ajoneuvon hälytysjärjestelmään ei ole sovellettu tämän kohdan vaatimusta (tämän säännön kohdan 7 mukaisesti) ja

ii)

lueteltava ilmoituslomakkeen kohdassa 4.1 ajoneuvot, joihin ajoneuvon hälytysjärjestelmä on tarkoitettu asennettavaksi, ja annettava kohdassa 4.2 asennusta koskevat vaatimukset.

b)

Ajoneuvon tyyppihyväksyntä hälytysjärjestelmän osalta

Ajoneuvonvalmistajan on täsmennettävä ilmoituslomakkeen (liitteen 1) kohdassa 4.5, että tämän kohdan vaatimusta ei sovelleta ajoneuvon hälytysjärjestelmään sen asentamiseen liittyvien seikkojen vuoksi, ja esitettävä tästä osoitukseksi asiaan liittyvät asiakirjat.

c)

Ajoneuvon tyyppihyväksyntä erillisenä teknisenä yksikkönä tyyppihyväksytyn ajoneuvon hälytysjärjestelmän asennuksen osalta

Ajoneuvonvalmistajan on täsmennettävä ilmoituslomakkeen (liite 1) kohdassa 4.5, että tämän kohdan vaatimusta ei sovelleta ajoneuvon hälytysjärjestelmän asennukseen, kun asennusta koskevat vaatimukset täyttyvät.

Tätä vaatimusta ei sovelleta tapauksissa, joissa liitteen 2 kohdassa 4.5 edellytetyt tiedot on jo toimitettu erillisen teknisen yksikön hyväksymistä varten.

7.2.4   Käyttöturvallisuus kondenssivesitestin jälkeen

Standardin IEC 60068-2-30:1980 mukaisesti suoritetun kosteusresistenssitestin jälkeen toistetaan kohdan 7.2.1 mukaiset toimintatestit.

7.2.5   Turvallisuustesti käännetyn napaisuuden varalta

Ajoneuvon hälytysjärjestelmän ja sen komponenttien on kestettävä napaisuuden muutos 13 V:iin asti kahden minuutin ajan. Tämän testin jälkeen toistetaan kohdan 7.2.1 mukaiset toimintatestit tarvittaessa varokkeiden vaihtamisen jälkeen.

7.2.6   Turvallisuustesti oikosulkujen varalta

Ajoneuvon hälytysjärjestelmän kaikissa sähkökytkennöissä on oltava maadoituskapasiteetti enintään 13 V:n oikosulkujen varalta ja/tai niiden on oltava suojattu varokkeilla. Tämän testin jälkeen toistetaan kohdan 7.2.1 mukaiset toimintatestit tarvittaessa varokkeiden vaihtamisen jälkeen.

7.2.7   Energiankulutus toimintaan kytkettynä

Kun ajoneuvon hälytysjärjestelmä on kytketty toimintaan, koko järjestelmän, toimintatilan näyttö mukaan luettuna, energiankulutus kohdassa 7.2.1.2 annetuissa olosuhteissa saa keskimäärin olla enintään 20 mA.

Tutkimuslaitoksen suostumuksella tätä vaatimusta ei tarvitse soveltaa seuraavissa tapauksissa:

a)

Ajoneuvon hälytysjärjestelmän tyyppihyväksyntä erillisenä teknisenä yksikkönä

Ajoneuvon hälytysjärjestelmän valmistajan on

i)

täsmennettävä ilmoituslomakkeen (liite 1) kohdassa 4.5, että ajoneuvon hälytysjärjestelmään ei ole sovellettu tämän kohdan vaatimusta (tämän säännön kohdan 7 mukaisesti)

ii)

lueteltava ilmoituslomakkeen kohdassa 4.1 ajoneuvot, joihin ajoneuvon hälytysjärjestelmä on tarkoitettu asennettavaksi, ja annettava kohdassa 4.2 asennusta koskevat vaatimukset. ja

iii)

todistettava, että energiankulutusvaatimukset eivät ylity ja esitettävä tästä osoitukseksi asiaan liittyvät asiakirjat.

b)

Ajoneuvon tyyppihyväksyntä hälytysjärjestelmän osalta

Valmistajan on täsmennettävä ilmoituslomakkeen (liite 2) kohdassa 4.3.1.1, että tämän kohdan vaatimusta ei sovelleta hälytysjärjestelmään sen asentamiseen liittyvien seikkojen vuoksi, ja esitettävä tästä osoitukseksi asiaan liittyvät asiakirjat.

c)

Ajoneuvon tyyppihyväksyntä erillisenä teknisenä yksikkönä tyyppihyväksytyn ajoneuvon hälytysjärjestelmän asennuksen osalta

Ajoneuvonvalmistajan on täsmennettävä ilmoituslomakkeen (liite 2) kohdassa 4.3.1.1, että tämän kohdan vaatimusta ei sovelleta ajoneuvon hälytysjärjestelmän asennukseen, kun asennusta koskevat vaatimukset täyttyvät.

Tätä vaatimusta ei sovelleta tapauksissa, joissa liitteen 2 kohdassa 4.3.1.1 edellytetyt tiedot on jo toimitettu erillisen teknisen yksikön hyväksymistä varten.

7.2.8   Käyttöturvallisuus tärinänsietotestin jälkeen

7.2.8.1

Tässä testissä komponentit jaetaan kahteen tyyppiin:

Tyyppi 1

:

ajoneuvoon normaalisti asennettavat komponentit

Tyyppi 2

:

moottoriin kiinnitettäviksi tarkoitetut komponentit.

7.2.8.2

Altistetaan komponentit tai hälytysjärjestelmä sinimuotoiselle tärinälle, jolla on seuraavat ominaisuudet:

7.2.8.2.1

Tyypin 1 tapauksessa

Taajuus vaihtelee välillä 10–500 Hz, suurin amplitudi on ±5 mm ja enimmäiskiihtyvyys 3 g (nollasta huippuun).

7.2.8.2.2

Tyypin 2 tapauksessa

Taajuus vaihtelee välillä 20–300 Hz, suurin amplitudi on ±2 mm ja enimmäiskiihtyvyys 15 g (nollasta huippuun).

7.2.8.2.3

Tyypit 1 ja 2:

Taajuusvaihtelu on 1 oktaavi/minuutti.

Syklien lukumäärä on 10, ja testi tehdään kutakin kolmea akselia pitkin.

Tärinän matalaa taajuutta käytetään pysyvän enimmäisamplitudin kohdalla ja suurinta vakaata kiihtyvyyttä korkean taajuuden kohdalla.

7.2.8.3

Ajoneuvon hälytysjärjestelmään kytketään testin ajaksi sähkövirta. Kaapelia on tuettava 200 mm:n jälkeen.

7.2.8.4

Tärinätestin jälkeen toistetaan kohdan 7.2.1 mukaiset toimintatestit.

7.2.9   Kestävyystesti

Laukaistaan kohdassa 7.2.1.2 täsmennetyissä testausolosuhteissa 300 täydellistä hälytyssykliä (äänimerkki ja/tai optinen varoitus) siten, että äänimerkinantolaite saa levätä viisi minuuttia.

7.2.10   Ulkopuolisen (ajoneuvon ulkopuolelle asennetun) avainkytkimen testit

Seuraavat testit tehdään vain siinä tapauksessa, että alkuperäisvarusteena asennettu oven lukitussylinteri ei ole käytössä.

7.2.10.1

Avaimella toimiva kytkin on suunniteltava ja valmistettava siten, että se on täysin toimintakykyinen myös sen jälkeen, kun on tehty 2 500 käynnistys-/katkaisusykliä molempiin suuntiin ja sen jälkeen vähintään 96 tunnin suolavesiruiskutus standardin IEC 68-2-11-1981 korroosionkestävyystestin mukaisesti.

7.2.11   Matkustamon suojajärjestelmien testi

Hälytyksen on lauettava, kun matkustamoon työnnetään etuoven avoimen ikkunan kautta kooltaan 0,2 × 0,15 m olevaa levyä eteenpäin tienpinnan suuntaisesti 0,3 metrin verran (mitattuna pystytason keskipisteestä) siten, että levy on 45 asteen kulmassa ajoneuvon pituussuuntaiseen keskilinjaan nähden ja työntönopeus on 0,4 m/s (ks. tämän säännön liitteessä 8 olevat piirustukset.)

7.2.12   Sähkömagneettinen yhteensopivuus

Ajoneuvon hälytysjärjestelmälle tehdään liitteessä 7 mainitut testit.

Tässä tapauksessa katsotaan, että ajoneuvon hälytysjärjestelmä, joka täyttää kaikki toimintatilavaatimukset liitteen 7 testeissä, ei aiheuta hälytysäänisignaalin tarpeetonta laukeamista kohdan 6.1.2.1 vaatimusten valossa.

Toimintatilan vaatimustenmukaisuuden osalta kussakin testissä katsotaan, että ajoneuvon hälytysjärjestelmä, joka on suunniteltu laukaisemaan hälytys kytketyssä tilassa joissakin liitteessä 7 annetuissa testiolosuhteissa ja joka laukaisee hälytyksen testeissä, toimii suunnitellulla tavalla testeissä, ja sen katsotaan näin ollen täyttävän testien toimintatilavaatimukset. Ajoneuvon hälytysjärjestelmän valmistajan on osoitettava tämä toimittamalla asiaa koskevat asiakirjat.

7.2.13   Suojaus väärältä hälytykseltä ajoneuvoon kohdistuvan iskun yhteydessä

On tarkastettava, että jos ajoneuvon korin johonkin osaan tai lasipintoihin kohdistuu läpimitaltaan 165 mm:n suuruisen puolipallomaisen, kovuudeltaan 70 ± 10 Shore A olevan esineen aiheuttama isku, jonka voimakkuus on enintään 4,5 joulea, isku ei laukaise väärää hälytystä.

7.2.14   Suojaus väärältä hälytykseltä jännitteen alenemisen yhteydessä

On tarkastettava, että jatkuvan käytön vuoksi tapahtuva pääakun jännitteen hidas aleneminen, joka on 0,5–3 V tunnissa, ei laukaise väärää hälytystä.

Testiolosuhteet: ks. kohta 7.2.1.2.

7.2.15   Matkustamon suojajärjestelmien väärältä hälytykseltä suojausta koskeva testi

Kohdan 6.1.1 mukaiset matkustamon suojaukseen tarkoitetut järjestelmät on testattava yhdessä ajoneuvon kanssa normaaleissa testausolosuhteissa (kohta 7.2.1.2).

Valmistajan ohjeiden mukaisesti asennettu järjestelmä ei saa antaa hälytystä, kun sille tehdään kohdassa 7.2.13 kuvattu testi 5 kertaa 0,5 sekunnin välein.

Kun ajoneuvon ikkunat ovat kiinni, ajoneuvoon koskettavan tai sen ulkopuolella liikkuvan henkilön läsnäolo ei saa aiheuttaa väärää hälytystä.

8.   Ohjeet

Jokaisen ajoneuvon hälytysjärjestelmän mukana on oltava seuraavat ohjeet:

8.1

Asennusohjeet:

8.1.1

Luettelo ajoneuvoista ja ajoneuvomalleista, joihin laite on tarkoitettu. Tämä luettelo voi olla tarkka tai yleinen, esim. ”kaikki bensiinimoottorilla ja negatiivisesti maadoitetulla 12 voltin akulla varustetut autot”.

8.1.2

Selkeiden valokuvien ja/tai piirustusten avulla kuvattu asennusmenetelmä.

8.1.3

Jos ajoneuvon hälytysjärjestelmään kuuluu ajonestolaite, on lisäksi annettava ohjeet E-säännön nro 162 (ajonestolaite) tai E-säännön nro 116, täydennys 7 alkuperäiseen versioon, tai E-säännön nro 97, täydennys 8 muutossarjaan 01, vaatimusten noudattamiseksi.

8.2

Asennustodistuksen malli, josta annetaan esimerkki liitteessä 5.

8.3

Ajoneuvon hälytysjärjestelmän ostajalle osoitettu yleinen ohje, jossa pyydetään kiinnittämään huomiota seuraaviin seikkoihin:

a)

Ajoneuvon hälytysjärjestelmä on asennettava valmistajan ohjeiden mukaisesti.

b)

On suositeltavaa käyttää ammattiasentajaa (ostaja voi pyytää ajoneuvon hälytysjärjestelmän valmistajalta tietoa hyväksytyistä asentajista).

c)

Asentaja täyttää ajoneuvon hälytysjärjestelmän mukana annetun asennustodistuksen.

8.4

Käyttöohjeet

8.5

Huolto-ohjeet

8.6

Järjestelmään tehtäviä muutoksia tai lisäyksiä koskeva yleinen varoitus. Tällaiset muutokset tai lisäykset kumoavat automaattisesti kohdassa 8.2 tarkoitetun asennustodistuksen.

8.7

Tieto tämän säännön kohdassa 4.4 mainitun kansainvälisen hyväksyntämerkin ja/tai tämän säännön kohdassa 4.10 tarkoitetun kansainvälisen vaatimustenmukaisuustodistuksen sijainnista.

II osa – Ajoneuvon hyväksyntä sen hälytysjärjestelmän osalta

Jos ajoneuvon hälytysjärjestelmä, joka on hyväksytty tämän säännön I osan taikka E-säännön nro 116, täydennys 7 alkuperäiseen versioon, tai E-säännön nro 97, täydennys 8 muutossarjaan 01, mukaisesti, asennetaan ajoneuvoon, joka on toimitettu hyväksyttäväksi tämän säännön II osan mukaisesti, hälytysjärjestelmälle tämän säännön I osan mukaisen hyväksynnän saamiseksi edellytettäviä testejä ei toisteta.

9.   Määritelmät

Tämän säännön II osassa sovelletaan seuraavia määritelmiä:

9.1

’Hälytysjärjestelmällä’ tarkoitetaan ajoneuvotyyppiin alkuperäisvarusteina asennettujen komponenttien muodostamaa järjestelmää, jonka tarkoituksena on ilmaista ajoneuvoon kohdistunut murto tai luvaton toimenpide. Nämä järjestelmät voivat tarjota lisäsuojaa ajoneuvon luvatonta käyttöä vastaan.

9.2

’Ajoneuvotyypillä sen hälytysjärjestelmän osalta’ tarkoitetaan ajoneuvoja, jotka eivät eroa selvästi toisistaan seuraavilta olennaisilta osin:

a)

valmistajan kauppanimi tai tavaramerkki

b)

ajoneuvon ominaisuudet, jotka vaikuttavat merkittävästi hälytysjärjestelmän toimintoihin

c)

hälytysjärjestelmän tai ajoneuvon hälytysjärjestelmän merkki ja tyyppi.

9.3

’Ajoneuvon hyväksynnällä’ tarkoitetaan ajoneuvotyypin hyväksyntää kohdissa 10, 11 ja 12 esitettyjen vaatimusten mukaisesti.

9.4

Muut II osaan sovellettavat määritelmät esitetään tämän säännön kohdassa 2.

10.   Yleiset vaatimukset

10.1

Hälytysjärjestelmä on suunniteltava ja valmistettava siten, että ajoneuvoon kohdistuvan murron tai luvattoman toimenpiteen yhteydessä hälytysjärjestelmä antaa varoitussignaalin. Hälytysjärjestelmä voi sisältää ajonestolaitteen.

Varoitus on annettava äänimerkillä, johon voi lisäksi liittyä optisia varoituslaitteita. Se voi olla myös radiohälytys tai mikä tahansa näiden yhdistelmä.

10.2

Hälytysjärjestelmällä varustettujen ajoneuvojen on vastattava voimassa olevia teknisiä vaatimuksia, erityisesti sähkömagneettisen yhteensopivuuden osalta.

10.3

Hälytysjärjestelmä ja sen komponentit eivät saa kytkeytyä vahingossa varsinkaan moottorin käydessä.

10.4

Hälytysjärjestelmän tai sen sähkönsyötön vika ei saa vaikuttaa ajoneuvon toimintaturvallisuuteen.

10.5

Hälytysjärjestelmän ja sen komponenttien sekä niiden ohjaamien osien on oltava asennettu siten, että on mahdollisimman pieni riski, että joku saattaa ne toimintakelvottomiksi tai tuhoaa ne nopeasti ja huomiota herättämättä esimerkiksi käyttämällä yleisesti saatavilla olevia, halpoja ja helposti kätkettäviä työkaluja, laitteita tai välineitä.

10.6

Hälytysjärjestelmä on varustettava siten, että varoitussignaalipiirissä ilmenevä oikosulku ei millään tavoin estä järjestelmän toimintaa katkaistua piiriä lukuun ottamatta.

11.   Erityiset vaatimukset

11.1   Suoja

11.1.1   Erityiset vaatimukset

Hälytysjärjestelmän on vähintäänkin havaittava ja ilmaistava ajoneuvon minkä tahansa oven, konepellin tai matkatavaratilan avaaminen. Valonlähteiden, esim. matkustajatilan valon, vioittuminen tai sammuttaminen ei saa haitata valvontatoimintoa.

Lisäanturit, jotka ilmaisevat tai näyttävät esimerkiksi

a)

ajoneuvoon tunkeutumisen (esim. matkustamon, ikkunoiden käytön tai lasipinnan rikkoutumisen valvonta), tai

b)

ajoneuvon varkauden yrityksen (esim. kallistusanturi),

ovat sallittuja, ja järjestelmässä tulee ottaa huomioon menetelmät hälyttimen tarpeettoman laukaisemisen estämiseksi (= väärä hälytys, ks. kohta 11.1.2).

Mikäli nämä lisäanturit tuottavat hälytyssignaalin myös murron (esim. lasipinnan rikkomisen) jälkeen tai ulkoisten vaikutusten (esim. tuulen) vuoksi, jonkin yllä mainituista antureista kytkemä hälytyssignaali saa kytkeytyä enintään 10 kertaa samalla hälytysjärjestelmän toimintajaksolla.

Tässä tapauksessa toimintajakso päättyy, kun ajoneuvon käyttäjä luvallisesti katkaisee järjestelmän toiminnan.

Eräät lisäanturityypit, joilla esimerkiksi tarkkaillaan matkustamoa (ultraääni, infrapuna) tai havaitaan ajoneuvon kallistuminen, voidaan poistaa käytöstä tarkoituksellisesti. Tämä on tehtävä erityisellä toimenpiteellä aina ennen hälytysjärjestelmän kytkemistä toimintaan. Antureita ei saa voida poistaa käytöstä, kun hälytysjärjestelmä on kytketyssä tilassa.

11.1.2   Suoja vääriltä hälytyksiltä

11.1.2.1

On varmistettava, ettei hälytysjärjestelmä voi kytkettynä eikä katkaistuna aiheuttaa hälytyssignaalin tarpeetonta antamista tilanteessa, johon liittyy

a)

ajoneuvoon kohdistuva isku: kohdassa 7.2.13 esitetty testi

b)

sähkömagneettinen yhteensopivuus: kohdassa 7.2.12 esitetty testi

c)

akun jännitteen aleneminen jatkuvan purkautumisen seurauksena: kohdassa 7.2.14 esitetty testi

d)

väärä hälytys matkustamon tarkkailussa: kohdassa 7.2.15 esitetty testi.

11.1.2.2

Jos hyväksynnän hakija pystyy osoittamaan esimerkiksi teknisen aineiston avulla, että suoja vääriä hälytyksiä vastaan on tyydyttävä, hyväksyntätesteistä vastaava tutkimuslaitos ei välttämättä edellytä kaikkien edellä mainittujen testien suorittamista.

11.2   Äänihälytys

11.2.1   Yleistä

Varoitusäänen on oltava selvästi kuultavissa ja tunnistettavissa ja erotuttava selvästi muista tieliikenteessä käytettävistä äänimerkeistä.

Alkuperäisvarusteena asennetun äänimerkinantolaitteen lisäksi voidaan asentaa erillinen äänimerkinantolaite hälytysjärjestelmän valvomaan osaan ajoneuvoa, jossa se on suojattava siten, että siihen ei pääse helposti tai nopeasti käsiksi.

Jos käytetään kohdassa 11.2.3.1 esitetyt vaatimukset täyttävää erillistä äänimerkinantolaitetta, hälytysjärjestelmä voi laukaista myös alkuperäisvarusteena asennetun äänimerkinantolaitteen, kunhan alkuperäisvarusteena asennetun laitteen peukalointi (usein helpommin ulottuvilla) ei vaikuta erillisen laitteen toimintaan.

11.2.2   Äänimerkin kesto

Vähintään: 25 s

Enintään: 30 s

Äänimerkki voidaan antaa uudelleen vasta ajoneuvoon kohdistuvan seuraavan luvattoman toimenpiteen yhteydessä eli edellä mainitun ajan kuluttua umpeen (rajoitukset: ks. kohdat 11.1.1 ja 11.1.2).

Hälytysjärjestelmän katkaisemisen on katkaistava signaali välittömästi.

11.2.3   Äänimerkkiä koskevat vaatimukset

11.2.3.1

Korkeudeltaan muuttumatonta ääntä tuottava (tasaisella taajuusalueella toimiva) laite, esim. äänitorvi: E-säännössä nro 28 olevan I osan mukaiset akustiset ym. ominaisuudet.

Katkosignaali:

Laukaisutaajuus 2 ± 1 Hz

Signaalin kesto = tauon kesto ± 10 prosenttia

11.2.3.2

Taajuudeltaan vaihtelevaa ääntä tuottava laite: akustiset ym. ominaisuudet E-säännössä nro 28 olevan I osan mukaisesti, mutta siirtyminen molempiin suuntiin tapahtuu samalla tavalla kohtuullisen laajalla taajuuskaistalla, joka sijoittuu edellä mainitulle taajuusalueelle (1 800 – 3 550 Hz).

Siirtymätaajuus 2 ± 1 Hz

11.2.3.3

Äänitaso

Äänilähteen on oltava

a)

joko E-säännössä nro 28 olevan I osan mukaisesti hyväksytty äänimerkinantolaite tai

b)

E-säännössä nro 28 olevan I osan kohtien 6.1 ja 6.2 vaatimukset täyttävä laite.

Jos kuitenkin käytetään eri äänilähdettä kuin alkuperäisvarusteena olevaa äänimerkinantolaitetta, vähimmäisäänitasoa voidaan pienentää E-säännössä 28 olevan I osan mukaisesti mitatulle tasolle 100 dB(A).

11.3   Optinen varoitus, jos sellainen on

11.3.1   Yleistä

Ajoneuvoon kohdistuneen murron tai luvattoman toimenpiteen yhteydessä laitteen on aktivoitava kohdissa 11.3.2 ja 11.3.3 tarkoitettu optinen varoitus.

11.3.2   Optisen varoituksen kesto

Optisen varoituksen keston on oltava 25 sekunnista 5 minuuttiin hälytyksen laukeamisesta. Hälytysjärjestelmän toiminnan katkaisemisen on katkaistava varoitus välittömästi.

11.3.3   Optisen varoituksen tyyppi

Ajoneuvon kaikki suuntavalaisimet ja/tai matkustamon valo sekä kaikki samassa virtapiirissä olevat valaisimet vilkkuvat.

Laukaisutaajuus 2 ± 1 Hz

Myös muut kuin äänimerkkiin tahdistetut varoitussignaalit ovat sallittuja.

Signaalin kesto = tauon kesto ± 10 prosenttia

11.4   Radiohälytys (radiokutsu), jos sellainen on

Hälytysjärjestelmään voi kuulua laite, joka antaa hälytyssignaalin radiolähettimen avulla.

11.5   Hälytysjärjestelmän kytkennän lukitus

11.5.1

Kun moottori on käynnissä, hälytysjärjestelmää ei saa voida kytkeä toimintaan tarkoituksellisesti eikä tahattomasti.

11.6   Hälytysjärjestelmän kytkeminen ja katkaiseminen

11.6.1

Kytkeminen

Kaikki sopivat keinot hälytysjärjestelmän kytkemiseksi ovat sallittuja, kunhan ne eivät aiheuta vääriä hälytyksiä.

11.6.2

Katkaiseminen

Hälytysjärjestelmän toiminta on voitava katkaista käyttämällä jotakin seuraavista laitteista tai niiden yhdistelmää. Myös muut vastaavan tuloksen antavat laitteet sallitaan.

11.6.2.1

Ulkopuolelta käytettävä (tämän säännön liitteen 6 vaatimusten mukainen) mekaaninen avain, jossa on vähintään 1 000 eri yhdistelmävaihtoehtoa ja joka voi olla yhdistetty ajoneuvon keskuslukitusjärjestelmään.

11.6.2.2

Sähköinen tai elektroninen laite, esimerkiksi kaukosäädin, jossa on vähintään 50 000 yhdistelmävaihtoehtoa ja johon kuuluu vaihtuva koodi ja/tai vähintään kymmenen päivän vähimmäiskiertoaika esim. siten, että vähintään 50 000 yhdistelmän tapauksessa kullakin 24 tunnin jaksolla on enintään 5 000 yhdistelmävaihtoehtoa.

11.6.2.3

Suojatun matkustamon sisällä oleva mekaaninen avain tai sähköinen tai elektroninen laite, jossa on viivetoiminto ajoneuvosta poistumista ja siihen nousemista varten.

11.7   Viive ajoneuvosta poistumista varten

Jos hälytysjärjestelmän kytkemiseen tarkoitettu kytkin on asennettu suojatun alueen sisäpuolelle, on varattava tietty aika ajoneuvosta poistumiselle. Viiveeksi on voitava säätää 15–45 sekuntia kytkimen käytöstä luettuna. Viive voi olla säädettävissä käyttäjän tarpeiden mukaan.

11.8   Viive ajoneuvoon nousemista varten

Jos hälytysjärjestelmän katkaisukytkin on asennettu suojatun alueen sisäpuolelle, on äänimerkin ja optisten varoitusten antamista voitava viivyttää vähintään 5 ja enintään 15 sekuntia. Viive voi olla säädettävissä käyttäjän tarpeiden mukaan.

11.9   Toimintatilanäyttö

11.9.1

Hälytysjärjestelmän toimintatila (kytketty/katkaistu, kytketyn tilan muuttuminen katkaistuksi ja päinvastoin) voidaan esittää matkustamossa olevalla optisella näytöllä ja sen ulkopuolella näytettävillä optisilla signaaleilla. Matkustamon ulkopuolella käytettävien optisten varoitusten taikka valaisimen ja merkkivalolaitteiden käytössä on noudatettava E-säännön nro 48 vaatimuksia.

11.9.2

Mahdollisista toimintatilan lyhytaikaisista muutoksista, kuten siirtymisestä kytketystä tilasta katkaistuun tilaan ja päinvastoin, on ilmoitettava optisesti kohdan 11.9.1 mukaisesti. Tämä optinen signaali voidaan antaa myös suuntavalaisimien ja/tai matkustamon valaisimien samanaikaisella käytöllä. Suuntavalaisimilla annettava optinen signaali saa kuitenkin kestää enintään kolme sekuntia.

11.10   Virtalähde

Hälytysjärjestelmän virtalähteenä on oltava joko ajoneuvon akku tai ladattava akku. Laitteessa voidaan käyttää myös ladattavaa tai ei-ladattavaa lisäakkua, mikäli sellainen on käytettävissä. Nämä akut eivät missään tapauksessa saa syöttää energiaa muille ajoneuvon sähköjärjestelmän osille.

11.11   Vaihtoehtoisia toimintoja koskevat vaatimukset

11.11.1   Automaattivalvonta, automaattinen vianilmoitin

Hälytysjärjestelmää kytkettäessä voidaan käyttää automaattivalvontaa, joka havaitsee mahdollisesti poikkeavat tilanteet, kuten auki olevat ovet, ja ilmoittaa niistä.

11.11.2   Vaarahälytin

Vaarahälytin saa antaa hälytyksen optisella ja/tai äänimerkillä ja/tai radion välityksellä riippumatta hälytysjärjestelmän tilasta (kytketty tai katkaistu) ja/tai toiminnoista. Hälytys on laukaistava ajoneuvon sisäpuolelta, eikä se saa vaikuttaa hälytysjärjestelmän tilaan (kytketty tai katkaistu). Lisäksi ajoneuvon käyttäjän on voitava katkaista hälytys. Kun hälytys annetaan äänimerkillä, sen kestoa ei saa rajoittaa. Vaarahälytin ei saa estää moottorin käyttöä eikä sammuttaa käynnissä olevaa moottoria.

12.   Testausolosuhteet

Kaikki ajoneuvon hälytysjärjestelmän ja hälytysjärjestelmän komponentit on testattava kohdassa 7 esitetyn menettelyn mukaisesti.

Tätä vaatimusta ei sovelleta

12.1

komponentteihin, jotka on asennettu ja testattu ajoneuvon osana, riippumatta siitä, kuuluuko ajoneuvoon ajoneuvon hälytysjärjestelmä tai hälytysjärjestelmä (esimerkiksi valaisimet), tai

12.2

aiemmin ajoneuvon osana testattuja komponentteja, jos niiden tueksi on esitetty asiakirjanäyttöä

12.3

komponentteihin, jotka eivät ole osa ajoneuvoa, esimerkiksi avaimet.

13.   Ohjeet

Jokaisen ajoneuvon mukana on oltava seuraavat ohjeet:

13.1

Käyttöohjeet.

13.2

Huolto-ohjeet.

13.3

Järjestelmään tehtäviä muutoksia tai lisäyksiä koskeva yleinen varoitus.

14.   Ajoneuvotyypin muutokset ja hyväksynnän laajentaminen

14.1

Kaikista ajoneuvo- tai komponenttityyppiin tehtävistä tähän sääntöön liittyvistä muutoksista on ilmoitettava ajoneuvo- tai komponenttityypin hyväksyneelle tyyppihyväksyntäviranomaiselle. Tyyppihyväksyntäviranomainen voi tämän jälkeen

a)

valmistajaa kuultuaan päättää, että on myönnettävä uusi tyyppihyväksyntä,

b)

soveltaa kohdan 14.1.1 (Tarkistus) mukaista menettelyä ja tarpeen mukaan kohdan 14.1.2 (Laajennus) mukaista menettelyä.

14.1.1

Tarkistus

Jos ilmoituslomakkeisiin kirjatut tiedot ovat muuttuneet ja tyyppihyväksyntäviranomainen katsoo, ettei tehdyillä muutoksilla todennäköisesti ole merkittävää kielteistä vaikutusta ja että ajoneuvon hälytysjärjestelmä joka tapauksessa edelleen täyttää vaatimukset, muutosta pidetään ”tarkistuksena”.

Tällaisessa tapauksessa tyyppihyväksyntäviranomaisen on tarvittaessa annettava uudelleen ilmoituslomakkeiden tarkistetut sivut ja osoitettava selvästi jokaisella tarkistetulla sivulla muutoksen luonne ja sivun uudelleenantamisen päivämäärä. Myös ilmoituslomakkeiden konsolidoidun, päivitetyn toisinnon, johon on liitetty yksityiskohtainen kuvaus muutoksista, katsotaan täyttävän tämän vaatimuksen.

14.1.2

Muutosta pidetään ”laajennuksena”, jos ilmoituslomakkeiden tietojen muutoksen lisäksi

a)

tarvitaan uusia tarkastuksia tai testejä tai

b)

jokin ilmoituksen tieto (lukuun ottamatta sen liitteitä) on muuttunut tai

c)

pyydetään hyväksyntää myöhemmän muutossarjan mukaisesti sen voimaantulon jälkeen.

14.2

Hyväksynnän vahvistaminen tai epääminen, jossa eritellään muutokset, annetaan kohdassa 4.3 täsmennetyllä menettelyllä tiedoksi tätä sääntöä soveltaville sopimuspuolille. Myös ilmoituslomakkeiden ja testausselosteiden hakemistoa, joka on liitetty ilmoituslomakkeeseen, on muutettava niin, että siitä käy ilmi viimeisimmän tarkistuksen tai laajennuksen päivämäärä.

14.3

Hyväksynnän laajennuksen myöntävän tyyppihyväksyntäviranomaisen on annettava sarjanumero kaikille kyseistä laajennusta koskeville ilmoituslomakkeille.

15.   Tuotannon vaatimustenmukaisuutta koskevat menettelyt

Tuotannon vaatimustenmukaisuuden testausmenettelyjen on vastattava sopimuksen liitteessä 1 (E/ECE/TRANS/505/Rev.3) vahvistettuja menettelyjä, ja seuraavien vaatimusten on täytyttävä:

15.1

Tämän säännön mukaisesti hyväksytyt ajoneuvot ja komponentit on valmistettava siten, että ne vastaavat hyväksyttyä tyyppiä ja täyttävät tämän säännön asianomaisten osien vaatimukset.

15.2

Kullekin ajoneuvo- tai komponenttityypille on tehtävä tämän säännön asianomaisissa osissa määrätyt testit tilastollisesti valvotusti ja sattumanvaraisesti sekä säännöllisen laadunvarmistusmenettelyn mukaisesti.

15.3

Hyväksynnän myöntänyt viranomainen voi milloin tahansa tarkastaa kussakin tuotantolaitoksessa sovellettavat vaatimustenmukaisuuden valvontamenetelmät Tällaisia tarkastuksia tehdään tavallisesti kerran kahdessa vuodessa.

16.   Seuraamukset vaatimustenmukaisuudesta poikkeavasta tuotannosta

16.1

Tämän säännön mukaisesti ajoneuvolle tai komponentille myönnetty tyyppihyväksyntä voidaan peruuttaa, jos kohdassa 15 vahvistettuja vaatimuksia ei noudateta.

16.2

Jos tätä sääntöä soveltava sopimuksen sopimuspuoli peruuttaa aiemmin myöntämänsä hyväksynnän, sen on viipymättä ilmoitettava tästä muille tätä sääntöä soveltaville sopimuksen sopimuspuolille liitteessä 2 esitetyn mallin mukaisella ilmoituslomakkeella.

17.   Tuotannon lopettaminen

Jos hyväksynnän haltija lopettaa kokonaan tämän säännön mukaisesti hyväksytyn ajoneuvotyypin tai komponentin tyypin valmistuksen, sen on ilmoitettava tästä hyväksynnän myöntäneelle viranomaiselle. Ilmoituksen saatuaan viranomaisen on ilmoitettava asiasta muille tätä sääntöä soveltaville sopimuksen sopimuspuolille liitteessä 2 esitetyn mallin mukaisella ilmoituslomakkeella.

18.   Hyväksyntätestien suorittamisesta vastaavien tutkimuslaitosten ja tyyppihyväksyntäviranomaisten nimet ja osoitteet

Tätä sääntöä soveltavien sopimuksen sopimuspuolten on ilmoitettava Yhdistyneiden kansakuntien sihteeristölle tyyppihyväksyntätestien suorittamisesta vastaavien tutkimuslaitosten sekä niiden tyyppihyväksyntäviranomaisten nimet ja osoitteet, jotka myöntävät hyväksynnät ja joille toimitetaan lomakkeet todistukseksi hyväksynnästä tai hyväksynnän laajentamisesta, epäämisestä tai peruuttamisesta.


(1)  Ajoneuvojen rakennetta koskevan konsolidoidun päätöslauselman (R.E.3) määritelmien mukaisesti, asiakirja ECE/TRANS/WP.29/78/Rev.6 (https://unece.org/transport/standards/transport/vehicle-regulations-wp29/resolutions).

(2)  Huomioon otetaan ainoastaan ajoneuvot, joissa on 12 voltin sähköjärjestelmä.

(3)  Vuoden 1958 sopimuksen sopimuspuolten tunnusnumerot esitetään ajoneuvojen rakennetta koskevan konsolidoidun päätöslauselman (R.E.3) liitteessä 3 (asiakirja ECE/TRANS/WP.29/78/Rev.6 (https://unece.org/transport/standards/transport/vehicle-regulations-wp29/resolutions).


LIITE 1 A

Ilmoituslomake

(Enimmäiskoko: A4 (210 × 297 mm))

Tämän säännön kohdan 11 mukainen ilmoitus ajoneuvotyypin hyväksynnästä hälytysjärjestelmän osalta

1.   Yleistä

1.1

Merkki (valmistajan kauppanimi):…

1.2

Tyyppi:…

1.3

Tyypin tunniste, jos se on merkitty laitteeseen:…

1.3.1

Merkinnän sijainti:…

1.4

Valmistajan nimi ja osoite:…

1.5

E-hyväksyntämerkinnän sijainti:…

1.6

Kokoonpanotehtaiden osoitteet:…

2.   Ajoneuvon yleiset rakenteelliset ominaisuudet

2.1

Valokuvat ja/tai piirustukset tyyppiä edustavasta ajoneuvosta:

2.2

Ohjauksen kätisyys: vasen/oikea (tarpeeton viivataan yli)

3.   Muut tiedot

3.1

Tyyppihyväksyntänumero, jos saatavilla:

3.1.1

Yksityiskohtainen kuvaus ajoneuvotyypistä asennetun hälytysjärjestelmän rakenteen osalta valokuvineen ja/tai piirustuksineen (jos hälytysjärjestelmä on jo tyyppihyväksytty erillisenä teknisenä yksikkönä, voidaan viitata sen valmistajan antaman ilmoituslomakkeen kohdassa 4.2 annettuun kuvaukseen):

3.2

Vielä hyväksymättömät hälytysjärjestelmät

3.2.1

Yksityiskohtainen kuvaus hälytysjärjestelmästä ja ajoneuvon osista, jotka liittyvät asennettuun hälytysjärjestelmään:

3.2.2

Luettelo hälytysjärjestelmän pääkomponenteista:

LIITE 1 B

Ilmoituslomake

(Enimmäiskoko: A4 (210 × 297 mm))

Hälytysjärjestelmän E-tyyppihyväksyntä komponenttina tai erillisenä teknisenä yksikkönä tämän säännön kohdan 6 mukaisesti

1.   Yleistä

1.1

Merkki (valmistajan kauppanimi):…

1.2

Tyyppi:…

1.3

Tyypin tunniste, jos se on merkitty laitteeseen (1):…

1.3.1

Merkinnän sijainti:…

1.4

Valmistajan nimi ja osoite:…

1.5

E-hyväksyntämerkinnän sijainti:…

1.6

Kokoonpanotehtaiden osoitteet:…

2.   Laitteen kuvaus

2.1

Yksityiskohtainen kuvaus hälytysjärjestelmästä ja ajoneuvon osista, jotka liittyvät asennettuun hälytysjärjestelmään:…

2.1.1

Luettelo hälytysjärjestelmän pääkomponenteista:…

2.1.2

Väärien hälytysten estämiseksi toteutetut toimenpiteet:…

2.2

Laitteen antama suoja:…

2.3

Menetelmä, jolla laite kytketään toimintaan ja pois toiminnasta:…

2.4

Vaihdettavien koodien lukumäärä (tapauksen mukaan):…

2.5

Luettelo laitteen pääkomponenteista ja tapauksen mukaan niiden viitemerkit:…

3.   Piirustukset

3.1

Piirustukset laitteen pääkomponenteista (piirustuksista on käytävä ilmi E-tyyppihyväksyntämerkille tai tapauksen mukaan viitemerkille määrätty paikka):…

4.   Ohjeet

4.1

Luettelo ajoneuvoista, joihin laite on tarkoitettu asennettavaksi:…

4.2

Valokuvin ja/tai piirroksin esitetty asennusmenetelmän kuvaus:…

4.3

Käyttöohjeet:…

4.4

Mahdolliset huolto-ohjeet:…

4.5

Luettelo tämän säännön kohdista, joita ei asennusta koskevien vaatimusten mukaisesti sovelleta ajoneuvon hälytysjärjestelmiin, jotka on tarkoitettu asennettaviksi tiettyihin paikkoihin tietyissä ajoneuvoissa.

(1)  Jos tyypin tunnisteessa on merkkejä, joilla ei ole merkitystä tässä ilmoituslomakkeessa tarkoitetun komponentin tai erillisen teknisen yksikön tyypin kuvailemisessa, ne on esitettävä asiakirjoissa merkillä ”?” (esim. ABC??123??).


LIITE 2 A

Ilmoitus

(Enimmäiskoko: A4 (210 × 297 mm))

Image 7
 (1)

Antaja

:

viranomaisen nimi:

……

……

……

Aihe: Ajoneuvotyypin (2)

:

hyväksynnän myöntäminen

hyväksynnän laajentaminen

hyväksynnän epääminen

hyväksynnän peruuttaminen

tuotannon lopettaminen

ajoneuvon hälytysjärjestelmän osalta E-säännön nro 163 mukaisesti

Hyväksyntänumero … Laajennuksen numero…

1.

Tavaramerkki:…

2.

Tyyppi ja kauppanimet:…

3.

Valmistajan nimi ja osoite:…

4.

Valmistajan edustajan (jos sellainen on) nimi ja osoite:…

4.1

Valokuvat ja/tai piirustukset tyyppiä edustavasta ajoneuvosta:…

4.2

Ohjauksen kätisyys: vasen/oikea (2)

4.3

Hälytysjärjestelmä…

4.3.1

Tyyppihyväksyntänumero, jos saatavilla:…

4.3.1.1

Yksityiskohtainen kuvaus ajoneuvotyypistä asennetun ajoneuvon hälytysjärjestelmän rakenteen osalta valokuvineen ja/tai piirustuksineen (jos ajoneuvon hälytysjärjestelmä on jo tyyppihyväksytty erillisenä teknisenä yksikkönä, voidaan viitata sen valmistajan antaman ilmoituslomakkeen kohdassa 4.2 annettuun kuvaukseen):

4.3.2

Vielä hyväksymättömät hälytysjärjestelmät

4.3.2.1

Yksityiskohtainen kuvaus hälytysjärjestelmästä ja ajoneuvon osista, jotka liittyvät asennettuun hälytysjärjestelmään:…

4.3.2.2

Luettelo hälytysjärjestelmän pääkomponenteista:…

5.

Ajoneuvon lyhyt kuvaus:…

6.

Päivä, jona ajoneuvo on toimitettu hyväksyttäväksi:…

7.

Hyväksyntätestien suorittamisesta vastaava tutkimuslaitos:…

8.

Tutkimuslaitoksen antaman testausselosteen päivämäärä:…

9.

Tutkimuslaitoksen antaman testausselosteen numero:…

10.

Hyväksyntä myönnetty/evätty/laajennettu/peruutettu (2):

11.

Paikka:…

12.

Päiväys:…

13.

Allekirjoitus:…

14.

Tämän ilmoituksen liitteenä ovat seuraavat asiakirjat, joissa on edellä mainittu hyväksyntänumero:…

15.

Huomautukset:…

(1)  Hyväksynnän myöntäneen/laajentaneen/evänneen/peruuttaneen maan tunnusnumero (ks. säännön hyväksyntämääräykset).

(2)  Tarpeeton viivataan yli.


LIITE 2 B

Ilmoitus

(Enimmäiskoko: A4 (210 × 297 mm))

Image 8
 (1)

Antaja

:

viranomaisen nimi:

……

……

……

Aihe (2)

:

komponentin tai erillisen teknisen yksikön tyypin

hyväksynnän myöntäminen

hyväksynnän laajentaminen

hyväksynnän epääminen

hyväksynnän peruuttaminen

tuotannon lopettaminen hälytysjärjestelmänä E-säännön nro 163 mukaisesti

Hyväksyntänumero … Laajennuksen numero…

1.

Tavaramerkki:…

2.

Tyyppi ja kauppanimet:…

3.

Valmistajan nimi ja osoite:…

3.1

Valmistajan edustajan (jos sellainen on) nimi ja osoite:…

3.2

Kokoonpanotehtaiden osoitteet:…

4.

Hälytysjärjestelmä…

4.1

Tyypin tunniste, jos se on merkitty laitteeseen:

4.1.1

Merkinnän sijainti:

4.2

Hälytysjärjestelmän kuvaus:

4.2.1

Yksityiskohtainen kuvaus hälytysjärjestelmästä ja ajoneuvon osista, jotka liittyvät asennettuun hälytysjärjestelmään:…

4.2.2

Luettelo hälytysjärjestelmän pääkomponenteista:…

4.2.3.

Luettelo ajoneuvoista, joihin hälytysjärjestelmä on tarkoitettu asennettavaksi:…

4.2.4.

Ajoneuvotyypit, joissa hälytysjärjestelmä on testattu:…

5.

Hyväksyntätestien suorittamisesta vastaava tutkimuslaitos:…

6.

Tutkimuslaitoksen antaman testausselosteen päivämäärä:…

7.

Tutkimuslaitoksen antaman testausselosteen numero:…

8.

Hyväksyntä myönnetty/evätty/laajennettu/peruutettu (2):

9.

Paikka:…

10.

Päiväys:…

11.

Allekirjoitus:…

12.

Tämän ilmoituksen liitteenä ovat seuraavat asiakirjat, joissa on edellä mainittu hyväksyntänumero:…

13.

Huomautukset:…

(1)  Hyväksynnän myöntäneen/laajentaneen/evänneen/peruuttaneen maan tunnusnumero (ks. säännön hyväksyntämääräykset).

(2)  Tarpeeton viivataan yli.


LIITE 3

Hyväksyntämerkit

(ks. tämän säännön kohdat 4.4–4.4.2)

Image 9

a = vähintään 8 mm

Yllä olevasta ajoneuvoon kiinnitetystä hyväksyntämerkistä käy ilmi, että kyseinen tyyppi on hyväksytty Belgiassa (E 6) E-säännön nro 163 mukaisesti hyväksyntänumerolla 00185. Hyväksyntänumeron kaksi ensimmäistä merkkiä (00) tarkoittavat, että hyväksyntä on myönnetty E-säännön nro 163 vaatimusten mukaisesti säännön ollessa alkuperäisessä muodossaan.


LIITE 4

Vaatimustenmukaisuustodistuksen malli

Minä allekirjoittanut…

(sukunimi ja etunimi)

vakuutan, että jäljempänä kuvattu ajoneuvon hälytysjärjestelmä

Merkki:…

Tyyppi:…

vastaa täysin tyyppiä, joka on hyväksytty

(hyväksyntäpaikka)…

(päivämäärä)…

ja joka on kuvattu ilmoituslomakkeessa,

joka on

varustettu tyyppihyväksyntänumerolla…

Pääkomponentit:

Komponentti: … ……Merkintä:

 

Paikka:…

Päiväys:…

Valmistajan täydellinen osoite ja leima:…

Allekirjoitus: … (toimi/asema)


LIITE 5

Asennustodistuksen malli

Minä allekirjoittanut… ammattimainen asentaja vakuutan, että olen asentanut ajoneuvon hälytysjärjestelmän sen valmistajan toimittamien asennusohjeiden mukaisesti.

Ajoneuvon kuvaus

Merkki:…

Tyyppi:…

Sarjanumero:…

Rekisterinumero:…

Ajoneuvon hälytysjärjestelmän kuvaus

Merkki:…

Tyyppi:…

Hyväksyntänumero:…

Paikka: …Päiväys:…

Asentajan täydellinen osoite ja leima:…

Allekirjoitus: (toimi/asema)


LIITE 6

Mekaanisilla avaimilla toimivia kytkimiä koskevat vaatimukset

1.   

Avaimella toimivan kytkimen sylinteri ei saa kohota kehyksestä enempää kuin 1 mm; kohoavan osan on oltava kartiomainen.

2.   

Sylinterin keskuksen ja sen kotelon sauman on kestettävä 600 N:n vetoa ja 25 Nm:n vääntömomenttia.

3.   

Avaimella toimivan kytkimen on oltava varustettu laitteella, joka estää reiän poraamisen sylinteriin.

4.   

Avaimen profiilin on mahdollistettava vähintään 1 000 tosiasiallista yhdistelmää.

5.   

Kytkin ei saa toimia avaimella, joka eroaa kytkimeen kuuluvasta avaimesta ainoastaan yhden yhdistelmän osalta.

6.   

Ulkopuolella sijaitsevan kytkimen avaimenreikä on suojattava pölyltä ja vedeltä läpällä tai muulla tavalla.


LIITE 7

Sähkömagneettinen yhteensopivuus

1.   

Syöttöjohtoja pitkin johtuvien häiriöiden sieto

Testit on tehtävä E-säännössä nro 10, muutossarja 06, esitettyjen teknisten vaatimusten ja siirtymämääräysten mukaisesti ja noudattaen sen liitteessä 10 kuvattuja sähkö–elektroniikka-asennelmien (SE-asennelmien) testauksessa sovellettavia menetelmiä.

(Ajoneuvon) hälytysjärjestelmä on testattava sekä toiminta katkaistuna että toimintaan kytkettynä.

2.   

Korkeataajuisten säteilyhäiriöiden sieto

(Ajoneuvon) hälytysjärjestelmän häiriönsietokyky voidaan testata E-säännön nro 10, muutossarja 06, teknisten vaatimusten ja siirtymämääräysten mukaisesti noudattaen testimenetelmiä, jotka on kuvattu ajoneuvojen osalta liitteessä 6 ja SE-asennelmien osalta liitteessä 9.

(Ajoneuvon) hälytysjärjestelmän testauksessa on noudatettava taulukossa 1 esitettyjä toimintatiloja ja hylkäysperusteita.

Taulukko 1

(Ajoneuvon) hälytysjärjestelmän testauksessa noudatettavat toimintatilat ja hylkäysperusteet

Testityyppi

Järjestelmän toimintatilat

Hylkäysperuste

Ajoneuvotesti

Järjestelmä katkaistussa tilassa

Avain päällä-asennossa tai ajoneuvon nopeus 50 km/h (1)

Järjestelmä kytkeytyy toimintaan odottamattomasti

Järjestelmä kytkettynä

Avain pois päältä -asennossa

Järjestelmän toiminta katkeaa odottamattomasti

Järjestelmä kytkettynä

Ajoneuvo lataustilassa (tapauksen mukaan)

Järjestelmän toiminta katkeaa odottamattomasti

SE-asennelman testi

Järjestelmä katkaistussa tilassa

Järjestelmä kytkeytyy toimintaan odottamattomasti

Järjestelmä kytkettynä

Järjestelmän toiminta katkeaa odottamattomasti

3.   

Staattisen sähkön purkauksista syntyvät sähköiset häiriöt

Sähköisten häiriöiden sieto on testattava standardin ISO 10605:2008/AMD 1:2014 mukaisesti käyttäen taulukossa 2 esitettyjä testin vakavuustasoja.

Staattisen sähkön purkauksia koskevat testit tehdään joko ajoneuvolla tai sähkö–elektroniikka-asennelmalla.

Taulukko 2

Staattisen sähkön purkauksia koskevat testaustasot

Purkaustyyppi

Purkauspisteet

Järjestelmän tila

Purkausverkko

Testaustaso

Hylkäysperuste

Purkaus ilmassa

Pisteet, jotka ovat vaivatta kosketettavissa vain ajoneuvon sisältä

Järjestelmä katkaistussa tilassa

(jos testi tehdään ajoneuvolla, avaimen on oltava päällä-asennossa, ajoneuvon nopeuden on oltava 50 km/h tai moottorin on käytävä joutokäynnillä)

330 pF, 2 kΩ

± 6 kV

Järjestelmä kytkeytyy toimintaan odottamattomasti

Pisteet, jotka ovat vaivatta kosketettavissa vain ajoneuvon ulkopuolelta

Järjestelmä kytkettynä

(jos testi tehdään ajoneuvolla, ajoneuvon on oltava lukittuna ja avaimen pois päältä -asennossa)

150 pF, 2 kΩ

± 15 kV

Järjestelmä kytkeytyy pois toiminnasta odottamattomasti eikä kytkeydy uudelleen toimintaan 1 sekunnin kuluessa kustakin purkauksesta

Kosketuspurkaus

Pisteet, jotka ovat vaivatta kosketettavissa vain ajoneuvon sisältä

Järjestelmä katkaistussa tilassa

(jos testi tehdään ajoneuvolla, avaimen on oltava päällä-asennossa, ajoneuvon nopeuden on oltava 50 km/h tai moottorin on käytävä joutokäynnillä)

330 pF, 2 kΩ

± 4 kV

Järjestelmä kytkeytyy toimintaan odottamattomasti

Pisteet, jotka ovat vaivatta kosketettavissa vain ajoneuvon ulkopuolelta

Järjestelmä kytkettynä

(jos testi tehdään ajoneuvolla, ajoneuvon on oltava lukittuna ja avaimen pois päältä -asennossa)

150 pF, 2 kΩ

± 8 kV

Järjestelmä kytkeytyy pois toiminnasta odottamattomasti eikä kytkeydy uudelleen toimintaan 1 sekunnin kuluessa kustakin purkauksesta

Kaikissa testeissä on aiheutettava kolme purkausta vähintään viiden sekunnin välein.

4.   

Säteilypäästöt

Testit on tehtävä E-säännössä nro 10, muutossarja 06, esitettyjen teknisten vaatimusten ja siirtymämääräysten mukaisesti ja noudattaen ajoneuvon tapauksessa sen liitteissä 4 ja 5 ja sähkö–elektroniikka-asennelmien (SE-asennelmien) tapauksessa sen liitteissä 7 ja 8 kuvattuja testimenetelmiä.

Järjestelmän on oltava kytkettynä toimintaan.


(1)  Testissä voidaan soveltaa E-säännössä nro 10 nopeudelle 50 km/h esitettyjä vaatimuksia.


LIITE 8

Matkustamon suojajärjestelmien testi

Kohta 7.2.11.

Image 10