Euroopan unionin |
FI C-sarja |
C/2024/5854 |
30.9.2024 |
Ilmoitus avoinna olevasta pääjohtajan tehtävästä Euroopan unionin huumevirasto (EUDA)
(Väliaikainen toimihenkilö – palkkaluokka AD 14)
(COM/2024/20110)
(C/2024/5854)
Keitä olemme
Euroopan unionin huumevirasto (EUDA) on Euroopan unionin (EU) virasto. EUDA on korvannut Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen (EMCDDA) 2. heinäkuuta 2024 alkaen. EMCDDA perustettiin vuonna 1993 neuvoston asetuksella (ETY) N:o 302/93 (1), josta laadittiin uusi toisinto vuonna 2006 asetuksena (EY) N:o 1920/2006 (2). EUDA perustettiin asetuksen (EY) N:o 1920/2006 kumoamisesta annetulla asetuksella (EU) 2023/1322 (3), jäljempänä ’EUDA-asetus’.
Virasto on laajalti tunnustettu tieteellisen huippuosaamisen keskuksena Euroopassa ja kansainvälisesti, ja se tarjoaa tosiasioihin perustuvaa, puolueetonta, luotettavaa ja vertailukelpoista tietoa huumausaineista, huumeriippuvuudesta ja niiden seurauksista unionin tasolla sekä seuraa uusia uhkia ja suuntauksia. Vuonna 2024 annetun uuden toimeksiannon ja EMCDDA:n saavutusten pohjalta virastolla on aiempaan verrattuna tärkeämpi rooli pyrittäessä tunnistamaan laittomiin huumausaineisiin liittyviä nykyisiä ja tulevia haasteita ja vastaamaan niihin EU:ssa. Uuden toimeksiannon myötä viraston tehtävänä on toimia ennakoivasti ja keskeisessä roolissa laittomiin huumausaineisiin liittyvien nykyisten ja tulevien haasteiden tunnistamisessa ja niihin vastaamisessa EU:ssa. Näin virasto edistää EU:n valmiutta reagoida uusiin terveys- ja turvallisuusuhkiin. Virastolla on myös vahvempi kansainvälinen rooli, ja se osallistuu unionin huumausainepolitiikan ulkoisen ulottuvuuden kehittämiseen ja täytäntöönpanoon.
Viraston päätehtävänä on
— |
antaa unionille ja sen jäsenvaltioille tosiasioihin perustuvaa, puolueetonta, luotettavaa ja vertailukelpoista tietoa, ennakkovaroituksia ja riskiarvioita unionin tasolla huumeista, huumeidenkäytöstä, huumeidenkäyttöhäiriöistä ja huumeriippuvuuksista, ehkäisystä, hoidosta, riskien ja haittojen vähentämisestä, kuntoutuksesta, sosiaalisesta kuntoutuksesta ja toipumisesta, huumemarkkinoista ja huumeiden tarjonnasta, mukaan lukien laiton tuotanto ja kauppa, ja muista merkityksellisistä huumeisiin liittyvistä kysymyksistä ja niiden seurauksista; sekä |
— |
suosittaa asianmukaisia ja konkreettisia näyttöön perustuvia käytännön toimia, jotta voidaan vastata tehokkaasti ja ajoissa haasteisiin, jotka liittyvät huumeisiin, huumeidenkäyttöön, huumeidenkäyttöhäiriöihin ja huumeriippuvuuksiin, ehkäisyyn, hoitoon, riskien ja haittojen vähentämiseen, kuntoutukseen, sosiaaliseen kuntoutukseen ja toipumiseen, huumemarkkinoihin ja huumeiden tarjontaan, mukaan lukien laiton tuotanto ja kauppa, ja muihin merkityksellisiin huumeisiin liittyviin kysymyksiin ja niiden seurauksiin. |
Viraston tehtävät määritellään EUDA-asetuksen 5 artiklassa ja sitä seuraavissa artikloissa.
Viraston työhön voivat osallistua myös kolmannet maat, jotka ovat tehneet Euroopan unionin kanssa sopimuksen osallistumisestaan sen toimintaan (tällä hetkellä Norja ja Turkki). Virasto tekee yhteistyötä asiaankuuluvien organisaatioiden ja elinten kuten unionin, valtiollisten ja valtiosta riippumattomien elinten, teknisten elinten sekä sellaisten kansainvälisten järjestöjen ja elinten kanssa, jotka ovat toimivaltaisia viraston toimeksiantoon kuuluvissa asioissa.
Viraston toimipaikka on Lissabonissa Portugalissa.
Vuonna 2024 virasto sai unionin avustuksena 32 131 775 euroa (kokonaisbudjetti on 34 584 952 euroa, johon sisältyvät Norjan ja Turkin rahoitusosuudet sekä muut EU:n rahoitusprojektit), ja se työllistää noin 133 henkilöä.
Lisätietoja virastosta löytyy verkkosivustolta osoitteessa https://www.euda.europa.eu/index_en.
Mitä tarjoamme
Pääjohtajan tehtävä
Pääjohtaja johtaa virastoa ja kantaa kokonaisvastuun sen toiminnasta sekä sen tavoitteiden saavuttamisesta. Pääjohtaja muotoilee, edistää ja toimeenpanee virastolle nykyaikaista ja avointa visiota täysin linjassa perustamisasetuksen, EU:n arvojen ja Euroopan unionin huumausainepolitiikan kanssa.
Pääjohtaja ottaa viraston toiminnassa huomioon EU:n strategisen politiikan kehityksen tiiviissä yhteistyössä komission kanssa. Hän valmistelee, esittää ja panee täytäntöön viraston työohjelman ja monivuotiset ohjelmat sekä viraston hallintoneuvoston päätökset. Hän arvioi viraston toiminnan täytäntöönpanoa ja raportoi siitä.
Pääjohtaja valvoo viraston hallinnointi- ja organisaatiokulttuuria sekä motivoi ja johtaa henkilöstöä menestymään ja tuottamaan tuloksia viraston oikeudellisen kehyksen puitteissa.
Pääjohtaja vastaa viraston johtamisesta, on viraston laillinen edustaja ja edustaa sitä julkisuudessa. Hän pitää tarvittaessa yhteyttä sidosryhmiin ja yleisöön kaikissa viraston toimeksiantoon kuuluvissa asioissa.
Pääjohtaja edistää aktiivisesti yhteistyötä muiden unionin virastojen, erityisesti Euroopan unionin lainvalvontayhteistyöviraston (Europol), Euroopan unionin lainvalvontakoulutusviraston (CEPOL), Euroopan lääkeviraston (EMA) ja Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen (ECDC) sekä muiden EU:n sidosryhmien ja ulkoisten kumppanien kanssa. Hän ohjaa ja panee täytäntöön viraston kansainvälistä yhteistyökehystä ja edistää yhteistyötä kansainvälisten järjestöjen ja muiden elinten sekä kolmansien maiden kanssa, jotta voidaan tukea unionin huumausainepolitiikan ulkoisen ulottuvuuden kehittämistä ja täytäntöönpanoa.
Pääjohtaja vastaa viraston toiminnan kannalta välttämättömistä hallinnollisista, operatiivisista ja varainhoidon toimenpiteistä. Hän vastaa viraston päivittäisestä hallinnosta.
Pääjohtaja hoitaa tehtäviään riippumattomasti ja vastaa toiminnastaan hallintoneuvostolle.
Pääjohtaja kantaa täyden vastuun virastolle uskottujen tehtävien hoitamisesta. Hänen on saatava vuosittain Euroopan parlamentilta vastuuvapaus talousarvion toteuttamisen osalta ja hyväksyntä tilinpäätökselle. Tämä ei kuitenkaan rajoita hallintoneuvoston toimivaltaa.
Pääjohtaja vastaa EUDA-asetuksessa säädetyistä erityistehtävistä, jotka kuvataan yksityiskohtaisemmin asetuksen 29 ja 30 artiklassa.
Ketä etsimme (valintaperusteet)
Toivomme hakijalta
|
Johtamistaidot
|
|
Erityisosaaminen ja asiantuntemus
|
|
Henkilökohtaiset ominaisuudet
|
Mitä edellytämme (hakuedellytykset)
Valintavaiheeseen päästäkseen hakijan on täytettävä seuraavat muodolliset vaatimukset viimeistään hakuajan päättyessä:
— |
Kansalaisuus: Hakijan on oltava jonkin Euroopan unionin jäsenvaltion kansalainen. |
— |
Korkeakoulututkinto: Hakijalla on oltava
|
— |
Työkokemus: Hakijalla tulee lisäksi olla yliopistotasoisen tutkinnon suorittamisen jälkeen hankittu vähintään 15 vuoden työkokemus (4) opintoja vastaavalla pätevyystasolla. Tästä työkokemuksesta vähintään viisi vuotta on oltava viraston toiminta-alalta. |
— |
Kokemus johtotehtävistä: Tutkinnon suorittamisen jälkeen hankitusta työkokemuksesta vähintään viisi vuotta on oltava korkean tason johtotehtävästä (5) tämän toimen kannalta olennaiselta alalta. |
— |
Kielitaito: Hakijalla on oltava yhden Euroopan unionin virallisen kielen (6) perusteellinen taito ja toisen virallisen kielen riittävä taito. Valintalautakunta varmistaa haastattelun (haastattelujen) aikana, että hakijat täyttävät jonkin toisen EU:n virallisen kielen riittävää taitoa koskevan vaatimuksen. Tämän vuoksi haastattelu saatetaan tehdä ainakin osittain kyseisellä toisella kielellä. |
— |
Ikäraja: Hakijan on hakemuksen jättämisen määräajasta lukien voitava työskennellä koko viiden vuoden toimikausi ennen eläkeiän saavuttamista. Euroopan unionin väliaikainen toimihenkilö saavuttaa eläkeiän sen kuukauden päättyessä, jonka aikana hän täyttää 66 vuotta (ks. Euroopan unionin muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen 47 artikla (7)). |
Valinta ja nimittäminen
Euroopan unionin huumeviraston hallintoneuvosto nimittää pääjohtajan Euroopan komission valitsemien hakijoiden luettelosta, jossa on vähintään kolmen ehdokkaan nimet.
Euroopan komissio valitsee hakijat luetteloon järjestämällä valintamenettelyn omien valinta- ja palvelukseenottomenettelyjensä mukaisesti (ks. asiakirja ”Compilation Document on Senior Officials Policy” (8)). Komissio voi nimetä valintamenettelyyn hallintoneuvoston edustajan tarkkailijana.
Euroopan komissio perustaa valintamenettelyn osana esivalintalautakunnan. Lautakunta arvioi kaikki hakemukset, tarkastaa hakuedellytysten täyttymisen ja valitsee sitten ne hakijat, joiden profiilit vastaavat parhaiten edellä mainittuja valintaperusteita ja jotka voidaan kutsua sen haastateltaviksi.
Haastattelujen jälkeen esivalintalautakunta tekee päätelmänsä ja laatii luettelon hakijoista, jotka voidaan kutsua Euroopan komission neuvoa-antavan nimityskomitean jatkohaastatteluun. Nimityskomitea päättää esivalintalautakunnan päätelmät huomioon ottaen, ketkä hakijoista kutsutaan haastatteluun.
Neuvoa-antavan nimityskomitean haastateltaviksi kutsutut hakijat osallistuvat koko päivän kestävään, ulkopuolisten rekrytointikonsulttien toteuttamaan johtamistaitojen arviointiin. Haastattelun ja arvioinnin tulosten perusteella neuvoa-antava nimityskomitea laatii luettelon hakijoista, joiden se katsoo soveltuvan Euroopan unionin huumeviraston pääjohtajan toimeen.
Neuvoa-antavan nimityskomitean luettelossa olevat hakijat haastattelee yksi tai useampi komission jäsen, jonka alaisuudessa suhteista virastoon vastaava pääosasto toimii (9).
Haastattelujen jälkeen Euroopan komissio laatii luettelon soveltuvimmista hakijoista, ja luettelo toimitetaan Euroopan unionin huumeviraston hallintoneuvostolle. Hallintoneuvosto voi päättää haastatella hakijoita, ennen kuin se nimittää pääjohtajan komission luettelossa olevien hakijoiden joukosta. Hakijan ottaminen ehdolle valittujen hakijoiden luetteloon ei takaa nimitystä.
Hakijat saatetaan kutsua edellä mainittujen haastattelujen ja kokeiden lisäksi lisähaastatteluihin ja/tai -kokeisiin. Ennen kuin hallintoneuvosto nimittää ehdokkaan pääjohtajan tehtävään, komission esittämät ehdokkaat kutsutaan viipymättä antamaan lausumansa Euroopan parlamentin asiasta vastaavalle valiokunnalle tai asiasta vastaaville valiokunnille ja vastaamaan valiokunnan jäsenten esittämiin kysymyksiin. Lausuman ja vastausten kuulemisen jälkeen Euroopan parlamentti voi antaa lausunnon, jossa se esittää näkemyksensä, ja toimittaa sen hallintoneuvostolle.
Valitulla hakijalla on oltava tai hänen on kyettävä hankkimaan voimassa oleva henkilöturvallisuusselvitykseen perustuva todistus kansalliselta turvallisuusviranomaiselta. Henkilöturvallisuusselvitys on hallinnollinen päätös, jonka perustana on toimivaltaisen kansallisen turvallisuusviranomaisen tekemä kansallisten lakien ja muiden säännösten mukainen turvallisuusselvitys. Sillä todistetaan, että henkilölle voidaan antaa oikeus tutustua tietyntasoisiin turvallisuusluokiteltuihin tietoihin. (Henkilöturvallisuusselvitystä koskeva menettely voidaan aloittaa ainoastaan työnantajan, ei yksittäisen hakijan pyynnöstä.)
EU:n turvallisuusluokiteltuihin tietoihin pääseminen vähintään tasolla CONFIDENTIEL UE/EU CONFIDENTIAL ja osallistuminen kokouksiin, joissa tällaisia tietoja käsitellään, edellyttää, että hakijalla on asianomaisen jäsenvaltion myöntämä henkilöturvallisuusselvitys. Lisäksi vaaditaan, että turvallisuusselvitysmenettely on saatettu päätökseen ja hakija on saanut Euroopan komission turvallisuusyksikön antaman asiaankuuluvan ohjeistuksen.
Yhtäläiset mahdollisuudet
Henkilöstösääntöjen (10) 1 d artiklan mukaisesti komission ja viraston strategisena tavoitteena on saavuttaa sukupuolten tasa-arvo kaikilla hallinnon tasoilla komission nykyisen toimikauden loppuun mennessä. Ne soveltavat tasa-arvopolitiikkaa ja syrjimättömyyden periaatetta ja kannustavat sellaisia henkilöitä hakemaan toimiin, jotka voivat omalta osaltaan edistää monimuotoisuutta, sukupuolten tasa-arvoa ja maantieteellisen edustuksen tasapainoa.
Palvelussuhteen ehdot
Palkkaus ja palvelussuhteen ehdot määräytyvät Euroopan unionin muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen mukaan.
Euroopan unionin huumevirasto nimittää tehtävään valitun henkilön väliaikaiseksi toimihenkilöksi palkkaluokkaan AD 14 (11). Hänet luokitellaan aiemman työkokemuksensa perusteella palkkaluokan palkkatasolle 1 tai 2.
Valittu hakija nimitetään viiden vuoden toimikaudeksi, jota voidaan jatkaa kerran enintään viideksi vuodeksi nimityshetkellä sovellettavan, viraston perustamisesta annetun asetuksen mukaisesti.
Hakijoiden tulee ottaa huomioon, että Euroopan unionin muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen mukaan kaikkien uusien toimihenkilöiden on suoritettava hyväksyttävästi yhdeksän kuukauden koeaika.
Toimipaikkana on Lissabon, Portugali.
Toimi voidaan täyttää 1. tammikuuta 2026 alkaen.
Tärkeää tietoa hakijoille
Hakijoita muistutetaan siitä, että valintalautakuntien työ on luottamuksellista. Hakijat eivät tämän vuoksi saa itse tai toisen henkilön välityksellä olla suoraan tai epäsuorasti yhteydessä valintalautakuntien jäseniin. Kaikki kyselyt on osoitettava asiaa käsittelevän lautakunnan sihteeristölle.
Henkilötietojen suoja
Euroopan komissio huolehtii siitä, että hakijoiden henkilötietojen käsittelyssä noudatetaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta (EU) 2018/1725 (12). Erityistä huomiota kiinnitetään tietojen luottamuksellisuuteen ja tietosuojaan.
Riippumattomuus ja sidonnaisuuksia koskeva ilmoitus
Ennen työtehtävien aloittamista pääjohtajan on annettava vakuutus, jossa hän sitoutuu toimimaan riippumattomasti, puolueettomasti ja avoimesti yleisen edun hyväksi ja ilmoittamaan mahdollisista sidonnaisuuksista, joiden voidaan katsoa heikentävän hänen riippumattomuuttaan. Hänen on annettava tämä vakuutus vuosittain.
Hakumenettely
Hakijan on ennen hakemuksensa jättämistä varmistettava, että hän täyttää kaikki hakuedellytykset (”Mitä edellytämme”) ja erityisesti tutkintoa, korkean tason työkokemusta ja kielitaitoa koskevat vaatimukset. Jos jokin edellytyksistä ei täyty, hakemus hylätään automaattisesti.
Hakijan on rekisteröidyttävä seuraavalla verkkosivustolla ja noudatettava menettelyn eri vaiheista annettuja ohjeita:
|
https://ec.europa.eu/dgs/human-resources/seniormanagementvacancies/ |
Hakijalla on oltava voimassa oleva sähköpostiosoite. Sitä käytetään sekä rekisteröitymisen vahvistamiseen että yhteydenpitoon hakijan kanssa menettelyn aikana. Sähköpostiosoitteen muutoksista on siksi ilmoitettava Euroopan komissiolle.
Hakijan on liitettävä hakemukseensa ansioluettelo pdf-muodossa, mieluiten Europass-ansioluettelomallia (13) käyttäen, ja laadittava verkossa vapaamuotoinen hakemuskirje (enintään 8 000 merkkiä). Ansioluettelo ja vapaamuotoinen hakemuskirje voidaan toimittaa millä tahansa Euroopan unionin virallisella kielellä.
On hakijan oman edun mukaista varmistaa, että hakemus on täsmällinen, perusteellinen ja totuudenmukainen.
Kun hakija on lähettänyt sähköisen rekisteröitymislomakkeen, hän saa sähköpostiviestin, jossa vahvistetaan, että hakemus on rekisteröity. Jos hakija ei saa vahvistusviestiä, hakemus ei ole rekisteröitynyt!
Hakuprosessin etenemistä ei ole mahdollista seurata verkossa. Euroopan komissio ottaa suoraan yhteyttä hakijaan hakemuksen käsittelyyn liittyvissä asioissa.
Sähköpostitse lähetettyjä hakemuksia ei hyväksytä. Lisätietoja ja/tai apua teknisiin ongelmiin voi pyytää sähköpostitse osoitteesta HR-MANAGEMENT-ONLINE@ec.europa.eu
Rekisteröityminen on syytä tehdä hyvissä ajoin ennen määräajan päättymistä. Hakemista ei kannata jättää hakuajan viimeisiin päiviin, sillä rekisteröityminen ei verkkoliikenteen ruuhkien tai internetyhteyden katkosten takia välttämättä onnistu ensi yrittämällä. Tietojen syöttäminen ei ole mahdollista sen jälkeen, kun rekisteröitymisen määräaika on päättynyt. Rekisteröitymistä määräajan jälkeen ei oteta huomioon.
Rekisteröitymisen määräaika
Rekisteröityminen päättyy 30. lokakuuta 2024 klo 12.00 Belgian aikaa, jonka jälkeen rekisteröityminen ei ole enää mahdollista.
(1) Neuvoston asetus (ETY) N:o 302/93, annettu 8 päivänä helmikuuta 1993, Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen perustamisesta (EYVL L 36, 12.2.1993, s. 1).
(2) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1920/2006, annettu 12 päivänä joulukuuta 2006, Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksesta (EUVL L 376, 27.12.2006, s. 1).
(3) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2023/1322, annettu 27 päivänä kesäkuuta 2023, Euroopan unionin huumevirastosta (EUDA) ja asetuksen (EY) N:o 1920/2006 kumoamisesta (EUVL L 166, 30.6.2023, s. 6).
(4) Työkokemus otetaan huomioon vain, jos se edustaa todellista työsuhdetta, jossa on kyse tosiasiallisesta työnteosta palkattuna työntekijänä (mikä tahansa työsopimus) tai palvelun tarjoajana. Osa-aikatyö otetaan huomioon kokoaikatyöksi muunnettuna. Äitiys-/vanhempain-/adoptiovapaa otetaan huomioon, jos se on pidetty työsopimuksen puitteissa. Tohtorinopinnot rinnastetaan työkokemukseen myös siinä tapauksessa, että niistä ei ole maksettu korvausta, enintään kolmen vuoden ajalta, edellyttäen että tohtorintutkinto on suoritettu hyväksytysti. Tietty ajanjakso voidaan ottaa huomioon vain kerran.
(5) Hakijan on ilmoitettava ansioluettelossaan selvästi seuraavat tiedot kaikilta niiltä vuosilta, jotka hän on toiminut johtotehtävissä: 1) johtotehtävien nimike ja tehtävänkuvaus 2) alaisten määrä kyseisessä tehtävässä 3) tehtävässä hallinnoitujen varojen suuruusluokka 4) ylempien ja alempien organisaatiotasojen määrä sekä 5) samantasoisessa tehtävässä toimineiden henkilöiden määrä.
(6) https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A01958R0001-20130701.
(7) EUVL 45, 14.6.1962, s. 1385/62, konsolidoitu teksti: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A01962R0031-20240101.
(8) https://commission.europa.eu/jobs-european-commission/job-opportunities/managers-european-commission_en#vacancies (asiakirja saatavilla vain englanniksi)
(9) Näin toimitaan, paitsi jos asianomainen komission jäsen on 5. joulukuuta 2007 tehdyn komission päätöksen (PV(2007) 1811) ja 30. syyskuuta 2020 tehdyn komission päätöksen (PV(2020) 2351) mukaisesti siirtänyt tämän tehtävän jollekin toiselle.
(10) EUVL 45, 14.6.1962, s. 1385/62, konsolidoitu teksti: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A01962R0031-20240101.
(11) Euroopan unionin virkamiesten ja muun henkilöstön palkkoihin ja eläkkeisiin sovellettava korjauskerroin on Portugalin osalta 1. heinäkuuta 2023 alkaen 96,6 prosenttia. Kerrointa tarkistetaan vuosittain.
(12) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2018/1725, annettu 23 päivänä lokakuuta 2018, luonnollisten henkilöiden suojelusta unionin toimielinten, elinten ja laitosten suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä ja näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta sekä asetuksen (EY) N:o 45/2001 ja päätöksen N:o 1247/2002/EY kumoamisesta (EUVL L 295, 21.11.2018, s. 39).
(13) Lisätietoja Europass-ansioluettelon luomisesta verkossa on osoitteessa https://europa.eu/europass/fi/create-europass-cv.
ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/5854/oj
ISSN 1977-1053 (electronic edition)