ISSN 1977-1053

Euroopan unionin

virallinen lehti

C 101I

European flag  

Suomenkielinen laitos

Tiedonantoja ja ilmoituksia

63. vuosikerta
28. maaliskuu 2020


Sisältö

Sivu

 

II   Tiedonannot

 

EUROOPAN UNIONIN TOIMIELINTEN, ELINTEN, TOIMISTOJEN JA VIRASTOJEN TIEDONANNOT

 

Euroopan komissio

2020/C 101 I/01

Komission tiedonanto jäsenvaltioille Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 107 ja 108 artiklan soveltamisesta lyhytaikaisiin vientiluottovakuutuksiin annetun komission tiedonannon liitteen muuttamisesta

1


FI

 


II Tiedonannot

EUROOPAN UNIONIN TOIMIELINTEN, ELINTEN, TOIMISTOJEN JA VIRASTOJEN TIEDONANNOT

Euroopan komissio

28.3.2020   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

CI 101/1


KOMISSION TIEDONANTO

jäsenvaltioille Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 107 ja 108 artiklan soveltamisesta lyhytaikaisiin vientiluottovakuutuksiin annetun komission tiedonannon liitteen muuttamisesta

(2020/C 101 I/01)

I.   Johdanto

(1)

Jäsenvaltioille Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 107 ja 108 artiklan soveltamisesta lyhytaikaisiin vientiluottovakuutuksiin annetun komission tiedonannon (1), jäljempänä ’tiedonanto’, 13 kohdassa todetaan, että julkiset vakuutuksenantajat (2) eivät voi myöntää lyhytaikaisia vientiluottovakuutuksia markkinariskien varalta. Markkinariskit määritellään tiedonannon 9 kohdassa kaupallisiksi ja poliittisiksi riskeiksi, joiden enimmäisriskiaika on alle kaksi vuotta ja jotka liittyvät tiedonannon liitteessä lueteltuihin maihin sijoittautuneisiin julkisiin ja yksityisiin ostajiin.

(2)

Covid-19-epidemian äkillinen puhkeaminen vuoden 2020 ensimmäisinä kuukausina ei ainoastaan aiheuttanut vakavaa maailmanlaajuista uhkaa kansanterveydelle vaan myös merkittäviä taloudellisia häiriöitä sekä unionissa että muualla maailmassa. Epidemian vuoksi yritysten maksuvalmiusvaikeudet lisääntyvät ja niiden liiketoiminta on yhä alttiimpaa kasvaville rahoitusriskeille. Neuvoston vientiluottotyöryhmä ilmoitti komissiolle jäsenvaltioiden puolesta, että yksityiset vakuutuksenantajat ovat vetäytymässä lyhytaikaisten vientiluottojen markkinoilta ja että kaikkia sellaisia taloudellisesti perusteltuja riskejä ei ole mahdollista jatkossa kattaa, jotka liittyvät vientiin kaikkiin maailman maihin, mukaan lukien kaikkiin jäsenvaltioihin.

(3)

Tähän liittyen komissio järjesti tiedonannon 35 kohdan mukaisesti julkisen kuulemisen arvioidakseen yksityisen luottovakuutus- ja jälleenvakuutuskapasiteetin riittävyyttä markkinariskimaihin suuntautuvan viennin kattamiseen ja määrittääkseen, voidaanko jokin näistä maista poistaa väliaikaisesti luettelosta nykyisten ja odotettavissa olevien markkinaolosuhteiden perusteella.

II.   Arviointi

(4)

Tiedonannon 5.2 jakson mukaisesti komission arviointi perustuu seuraaviin tiedonannon 33 kohdassa vahvistettuihin kriteereihin: yksityinen luottovakuutuskapasiteetti, valtion luottoluokitus ja yrityssektorin suorituskyky.

(5)

Komissio kuuli jäsenvaltioita, yksityisiä luottovakuutuksenantajia ja muita asianomaisia osapuolia (viejät, vientiyhdistykset, luottovakuutuksenantajat, toimialajärjestöt jne.) ja pyysi niiltä tietoja sen määrittämiseksi, voidaanko jonkin maan poistamista markkinariskimaiden luettelosta perustella sillä, että yksityinen vakuutuskapasiteetti on riittämätön kattamaan kaikkia taloudellisia ja poliittisia vientiriskejä. Komissio pyysi 23. maaliskuuta 2020 tietoja siitä, onko lyhytaikaisia vientiluottovakuutuksia saatavilla kaikkiin tiedonannon mukaisina markkinariskimaina pidettäviin maihin suuntautuvaa vientiä varten (3). Vastausten määräaika oli 25. maaliskuuta 2020. Komissio sai jäsenvaltioilta, yksityisiltä vakuutuksenantajilta, viejiltä ja toimialajärjestöiltä 64 vastausta.

(6)

Komissiolle kyseisen julkisen tietopyynnön yhteydessä toimitetut tiedot osoittivat, että vientiin käytettävissä oleva yksityinen luottovakuutuskapasiteetti on supistumassa nopeasti. Eräät julkiset vakuutuksenantajat ovat jo havainneet, että luottovakuutuksia koskevien pyyntöjen määrä on kasvanut markkinariskimaihin suuntautuvan viennin osalta. Valtaosa vastaajista uskoo vakuutuskatteen supistuvan, mikä viittaa siihen, että yksityisten vakuutusten saatavuuden odotetaan muuttuvan näissä maissa riittämättömäksi erittäin nopeasti.

(7)

Uusimpien makrotaloudellisten indikaattoreiden mukaan covid-19-epidemian puhkeaminen aiheuttaa talouden laskusuhdanteen koko maailmassa ja unionissa, ja tämän suuntauksen odotetaan jatkuvan lähitulevaisuudessa. Epidemian vaikutuksia ei ole vielä täysin otettu huomioon nykyisissä valtion luottoluokituksissa. Talousennusteiden indikaattoreiden perusteella voidaan kuitenkin kohtuudella olettaa, että valtion luottoluokitukset heikkenevät lyhyellä aikavälillä covid-19-epidemian aiheuttaman kriisin vuoksi. Yrityssektorin suorituskyvyn uskotaan heikentyvän (4). Koska kasvu kääntynee negatiiviseksi, komission odotetaan korjaavan kasvuennusteita huomattavasti suhteessa EU:lle laadittuun talven 2020 talousennusteeseen (1,4 %).

(8)

Auttaakseen EU:n talouksia selviytymään covid-19-epidemiasta komissio on hyväksynyt tilapäiset puitteet (5), joiden nojalla jäsenvaltiot voivat toteuttaa lisätukitoimenpiteitä soveltamalla voimassa olevissa valtiontukisäännöissä sallittua joustavuutta täysimääräisesti. Kyseisten puitteiden ansiosta voidaan lyhytaikaisten vientiluottovakuutusten alalla vahvistaa tiedonannon 18 kohdan d alakohdan mukaisesti aiempaa joustavammin, etteivät tietyt riskit ole väliaikaisesti markkinariskejä vientiluottovakuutusten puutteen takia.

(9)

Tämä joustavuus ei kuitenkaan välttämättä riitä ratkomaan nopeasti yritysten tällä hetkellä ja todennäköisesti myös lähitulevaisuudessa kohtaamia ongelmia. Siksi on syytä toteuttaa pikaisempia toimia kaikkien niiden kielteisten vaikutusten lieventämiseksi, joita aiheutuu yksityisten vakuutuksenantajien äkillisestä vetäytymisestä lyhytaikaisten vientiluottojen markkinoilta. Ottaen huomioon julkisen kuulemisen tulokset sekä yleiset merkit covid-19:n haitallisesta vaikutuksesta koko unionin talouteen, komissio katsoo, ettei yksityinen kapasiteetti yleisesti ottaen riitä kattamaan kaikkia taloudellisesti perusteltuja riskejä, jotka liittyvät tällä hetkellä markkinariskimaiksi luokiteltuihin maihin suuntautuvaan vientiin. Kuitenkin kun otetaan huomioon tämänhetkiset tiedot covid-19-epidemian tulevasta kehityksestä , on mahdollista, että yksityiset vakuutuksenantajat alkavat jälleen ottaa lyhytaikaisiin vientiluottovakuutuksiin liittyviä riskejä ennen tiedonannon 36 kohdassa tarkoitettua yhden vuoden ajanjaksoa. Sen vuoksi 12 kuukauden muutos markkinariskimaiden luetteloon saattaa olla liian pitkä.

(10)

Näin ollen komissio on päättänyt pitää kaikkia tiedonannon liitteessä lueteltuihin maihin suuntautuvaan vientiin liittyviä kaupallisia ja poliittisia riskejä muina kuin markkinariskeinä väliaikaisesti 31. joulukuuta 2020 asti tilapäisten puitteiden voimassaoloajan mukaisesti. Tiedonannon 36 kohdan mukaisesti komissio arvioi kolme kuukautta ennen vuoden 2020 loppua, jatketaanko väliaikaista poikkeusta.

MUUTOS TIEDONANTOON

(11)

Jäsenvaltioille Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 107 ja 108 artiklan soveltamisesta lyhytaikaisiin vientiluottovakuutuksiin annettuun komission tiedonantoon sovelletaan 27. maaliskuuta 2020 alkaen vuoden 2020 loppuun asti seuraavaa muutosta:

korvataan liite seuraavasti:

Luettelo markkinariskimaista

Komissio katsoo, että kaikki jäljempänä lueteltuihin maihin suuntautuvaan vientiin liittyvät kaupalliset ja poliittiset riskit ovat muita kuin markkinariskejä väliaikaisesti 31. joulukuuta 2020 asti.

Belgia

Kypros

Slovakia

Bulgaria

Latvia

Suomi

Tšekin tasavalta

Liettua

Ruotsi

Tanska

Luxemburg

Yhdistynyt kuningaskunta

Saksa

Unkari

Australia

Viro

Malta

Kanada

Irlanti

Alankomaat

Islanti

Kreikka

Itävalta

Japani

Espanja

Puola

Uusi-Seelanti

Ranska

Portugali

Norja

Kroatia

Romania

Sveitsi

Italia

Slovenia

Amerikan yhdysvallat”


(1)  EUVL C 392, 19.12.2012, s. 1.

(2)  Julkinen vakuutuksenantaja määritellään tiedonannossa yritykseksi tai muuksi organisaatioksi, joka tarjoaa vientiluottovakuutuksia jäsenvaltion tuella tai puolesta, tai jäsenvaltioksi, joka tarjoaa vientiluottovakuutuksia.

(3)  https://ec.europa.eu/competition/consultations/2020_short-term-export-credit-insurance/index_en.html

(4)  Vaikka monet komission julkiseen kuulemiseen osallistuneista vastaajista ilmoitti, kuinka vaikeaa on arvioida tarkasti covid-19-epidemian aiheuttamia vaikutuksia tässä vaiheessa, eräät sidosryhmät esittivät tietoja, joiden mukaan maksukyvyttömien yritysten määrä saattaa Euroopassa nousta jopa 20 prosenttia kriisin vuoksi. Myös vakuutusten merkintään liittyvän kapasiteetin uskotaan heikkenevän yleensä jopa 15 prosenttia ja jopa 40 prosenttia pienten yritysten osalta. Tällaisia lukuja todettiin viimeksi vuonna 2009. Monet vastaajista pitävät näkymiä vieläkin synkempinä vuoden 2020 covid-19-epidemian vaikutusten vuoksi.

(5)  Komission tiedonanto – Tilapäiset puitteet valtiontukitoimenpiteille talouden tukemiseksi tämänhetkisessä covid-19-epidemiassa, 19.3.2020 (EUVL C 91 I, 20.3.2020, s. 1–9).