ISSN 1977-1053

doi:10.3000/19771053.C_2013.006.fin

Euroopan unionin

virallinen lehti

C 6

European flag  

Suomenkielinen laitos

Tiedonantoja ja ilmoituksia

56. vuosikerta
10. tammikuu 2013


Ilmoitusnumero

Sisältö

Sivu

 

IV   Tiedotteet

 

EUROOPAN UNIONIN TOIMIELINTEN, ELINTEN, TOIMISTOJEN JA VIRASTOJEN TIEDOTTEET

 

Tilintarkastustuomioistuin

2013/C 006/01

Kertomus ARTEMIS-yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 sekä yhteisyrityksen vastaukset

1

2013/C 006/02

Kertomus Clean Sky -yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 sekä yhteisyrityksen vastaukset

9

2013/C 006/03

Kertomus ENIAC-yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 sekä yhteisyrityksen vastaukset

18

2013/C 006/04

Kertomus innovatiivisia lääkkeitä koskevaa yhteistä teknologia-aloitetta toteuttavan yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 sekä yhteisyrityksen vastaukset

27

2013/C 006/05

Kertomus ITERistä ja fuusioenergian kehittämisestä vastaavan eurooppalaisen yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 sekä yhteisyrityksen vastaukset

36

2013/C 006/06

Kertomus uuden sukupolven eurooppalaisen ilmaliikenteen hallintajärjestelmää (SESAR) koskevan yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 sekä yhteisyrityksen vastaukset

46

2013/C 006/07

Kertomus polttokenno- ja vetyteknologian alan yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 sekä yhteisyrityksen vastaukset

56

FI

 


IV Tiedotteet

EUROOPAN UNIONIN TOIMIELINTEN, ELINTEN, TOIMISTOJEN JA VIRASTOJEN TIEDOTTEET

Tilintarkastustuomioistuin

10.1.2013   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 6/1


KERTOMUS

ARTEMIS-yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 sekä yhteisyrityksen vastaukset

2013/C 6/01

JOHDANTO

1.

ARTEMIS-yhteisyritys perustettiin Brysseliin joulukuussa 2007 (1) kymmeneksi vuodeksi.

2.

Yhteisyrityksen keskeisenä tavoitteena on määritellä ja toteuttaa tutkimusohjelma sulautettujen tietotekniikkajärjestelmien avainteknologioiden kehittämiseksi eri sovellusaloilla Euroopan kilpailukyvyn ja kestävän kehityksen lujittamiseksi sekä mahdollistaa uusien markkinoiden ja yhteiskunnallisten sovellusten syntyminen (2).

3.

ARTEMIS-yhteisyrityksen perustajaosakkaita ovat Euroopan unioni, jota edustaa komissio, sekä jäsenvaltioista Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Portugali, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovenia, Suomi, Tanska, Unkari, Viro, Yhdistynyt kuningaskunta ja ARTEMISIA-järjestö, joka edustaa sulautettujen tietotekniikkajärjestelmien alalla Euroopassa toimivia yhtiöitä ja muita tutkimusorganisaatioita. Vuonna 2009 myös Kyproksesta, Latviasta, Norjasta ja Tšekistä tuli yhteisyrityksen osakkaita.

4.

EU rahoittaa ARTEMIS-yhteisyrityksen juoksevia kuluja ja tutkimustoimintaa tutkimuksen seitsemännen puiteohjelman talousarviosta (3) enintään 420 miljoonalla eurolla. ARTEMISIA-järjestö osallistuu juoksevien kulujen rahoitukseen enintään 30 miljoonalla eurolla. ARTEMIS-osakasvaltioiden on osallistuttava juoksevien kulujen kattamiseen luontaissuorituksin (helpottamalla hankkeiden toteuttamista) ja suorittamalla rahoitusosuuksia, joiden kokonaismäärä on EU:n rahoitusosuuteen nähden vähintään 1,8-kertainen. Luontaissuorituksia vaaditaan myös hankkeisiin osallistuvilta tutkimusorganisaatioilta.

5.

Yhteisyritys aloitti itsenäisen toimintansa 26. lokakuuta 2009.

TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

6.

Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastuksen lähestymistapa käsittää analyyttiset tarkastusmenetelmät, tapahtumien testaamisen yhteisyrityksen tasolla ja valvontajärjestelmien keskeisten menettelyjen arvioinnin. Tämän lisäksi tilintarkastustuomioistuin hyödyntää muiden tarkastajien työhön perustuvaa aineistoa (kun relevanttia aineistoa on saatavilla) ja analysoi johdon antamia tietoja.

TARKASTUSLAUSUMA

7.

Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 287 artiklan 1 kohdan mukaisesti ARTEMIS-yhteisyrityksen tilinpäätöksen (4), joka sisältää ”tilinpäätösasiakirjat” (5) ja ”selvityksen talousarvion toteuttamisesta” (6)31. joulukuuta 2011 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

8.

Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuslausuma annetaan Euroopan parlamentille ja neuvostolle neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 185 artiklan 2 kohdan mukaisesti (7).

Johdon vastuu

9.

Tulojen ja menojen hyväksyjänä toimitusjohtaja toteuttaa tulot ja menot sisältävää talousarviota yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien säännösten mukaisesti (8) omalla vastuullaan ja hyväksyttyjen määrärahojen rajoissa. Toimitusjohtajan vastuulla on kehittää (9) sellainen organisaatiorakenne sekä sisäiset hallinto- ja valvontajärjestelmät ja -menettelyt, joiden pohjalta on toisaalta mahdollista laatia tilinpäätös (10), jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvia olennaisesti virheellisiä tietoja, ja toisaalta varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus.

Tarkastajan vastuu

10.

Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma yhteisyrityksen tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

11.

Tilintarkastustuomioistuin toimitti tarkastuksensa kansainvälisten tarkastusstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC ja ISSAI) (11) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin noudattaa eettisiä ja ammatillisia ohjeita sekä suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko tilinpäätöksessä olennaisia virheitä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

12.

Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen osana toteutetaan menettelyjä, joiden tarkoituksena on saada todentavaa aineistoa tilinpäätökseen sisältyvistä määristä ja tilinpäätöstiedoista sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuimen tehtävänä on valita sovellettavat menettelyt sekä arvioida, kuinka suuri on riski, että tilinpäätökseen sisältyy petoksista tai virheistä johtuvia olennaisesti virheellisiä tietoja tai laittomia tai sääntöjenvastaisia toimia. Kyseisissä riskinarvioinneissa arvioidaan tarkastuskohteen sisäisen valvonnan menettelyjä tilinpäätöksen laatimisen ja esittämisen kannalta, ja tämän pohjalta suunnitellaan tilanteeseen sopivat tarkastusmenettelyt. Tämän pohjalta suunnitellaan tilanteeseen sopivat tarkastusmenettelyt. Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen yhteydessä arvioidaan myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden ja johdon esittämien kirjanpidollisten arvioiden asianmukaisuutta sekä tilinpäätöksen yleistä esittämistapaa.

13.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että saatu todentava aineisto on riittävä ja sopiva jäljempänä esitettävien lausumien perustaksi.

Lausuma tilien luotettavuudesta

14.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että yhteisyrityksen tilinpäätös antaa olennaisilta osiltaan oikeat ja riittävät tiedot yhteisyrityksen taloudellisesta asemasta 31. päivältä joulukuuta 2011 sekä toimien tuloksista ja rahavirroista päättyneeltä varainhoitovuodelta yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien säännösten mukaisesti.

Perustelut huomautuksia sisältävälle lausumalle tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

15.

Hallintoneuvosto hyväksyi 25. marraskuuta 2010 tekemällään päätöksellä yhteisyrityksen jälkitarkastusstrategian (12). Strategia on yksi keskeisistä valvontamenettelyistä (13), jonka avulla arvioidaan tilien perustana olevien toimien laillisuutta ja asianmukaisuutta. Vuonna 2011 suoritetut maksut olivat määrältään 4,8 miljoonaa euroa. Ne liittyivät kansallisten rahoitusviranomaisten hyväksytyistä kuluista antamiin todistuksiin. Näiden maksujen osuus kaikista toimintaan liittyvistä maksuista oli 32 prosenttia. Jälkitarkastusstrategian täytäntöönpano alkoi vuonna 2011.

16.

Hankkeiden menoilmoitusten tarkastukset on annettu osakasvaltioiden kansallisten rahoitusviranomaisten tehtäväksi. Kansallisten rahoitusviranomaisten kanssa tehdyt hallinnolliset sopimukset eivät koske jälkitarkastuksiin liittyviä käytännön järjestelyjä. Yhteisyritys ei ollut tarkastuksen päättymiseen mennessä (syyskuussa 2012) saanut riittävästi tietoa kahdeksan kansallisen rahoitusviranomaisen tarkastusstrategioista (14) eikä se pystynyt arvioimaan, saadaanko jälkitarkastusstrategian perusteella riittävä varmuus tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta (15).

17.

Yhteisyrityksen jälkitarkastusstrategian täytäntöönpanosta saatavilla olevien tietojen perusteella ei voi päätellä, toimiiko tämä keskeinen valvontamenettely vaikuttavalla tavalla.

Huomautuksia sisältävä lausuma tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

18.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että huomautuksia sisältävän tarkastuslausuman antamista perustelevissa kohdissa 15–17 esitettyjen seikkojen mahdollisia vaikutuksia lukuun ottamatta yhteisyrityksen 31. päivänä joulukuuta 2011 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

19.

Jäljempänä kohdissa 20–35 esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausumia kyseenalaiseksi.

TALOUSARVIO- JA VARAINHALLINTOA KOSKEVAT HUOMAUTUKSET

Talousarvion toteuttaminen

20.

Yhteisyrityksen varainhoitovuoden 2011 talousarviossa ei ilmoiteta jaksotettuja maksumäärärahoja toimintamenojen osalta. Tämä on vastoin ARTEMIS-yhteisyrityksen varainhoitoa koskevia säännöksiä (16).

21.

Toimintamäärärahojen määrä oli 25. marraskuuta 2010 hyväksytyssä varainhoitovuoden 2011 talousarviossa 46,6 miljoonaa euroa. Toimintamäärärahat vähennettiin 17. joulukuuta 2011 hyväksytyllä lisätalousarviolla 18,6 miljoonaan euroon. Toimintaa koskevien maksusitoumusmäärärahojen käyttöaste oli 100 prosenttia (koska toimintamäärärahoja vähennettiin 18,6 miljoonaan euroon), kun taas maksumäärärahojen käyttöaste oli ainoastaan 51 prosenttia.

22.

Ohjelmajohtajan mukaan talousarvion toteutumisarvio oli ehdotuspyyntöjen osalta vuoden päättyessä 86 prosenttia vuonna 2008, 53 prosenttia vuonna 2009 ja 18 prosenttia vuonna 2010. Varainhoitovuotta 2008 koskevan pyynnön kohdalla tosiasiallisesti suoritettujen maksujen osuus oli kuitenkin ainoastaan 50 prosenttia, vuoden 2009 pyynnön osalta 31 prosenttia ja vuoden 2010 pyynnön osalta ei suoritettu lainkaan maksuja. Yhteisyrityksen mukaan toimintaa koskevien maksumäärärahojen suhteellisen alhainen käyttöaste on seurausta siitä, että kansallisten avustussopimusten tekeminen osakasvaltioissa on viivästynyt.

23.

ARTEMIS-yhteisyrityksen yhtiöjärjestyksen (17) vastaisesti Kreikka ei myönnä kansallista rahoitusta vaan hyödyntää EU:n rakennerahastoja kattaakseen kansalliset rahoitusosuutensa ARTEMIS-hankkeiden (18) kreikkalaisille edunsaajille. Yhteisyritys antaa Kreikan osallistua edelleen ARTEMIS-hankkeisiin, mutta yhteisyritys ei myönnä rahoitusta kreikkalaisille edunsaajille, sillä osarahoitus muista EU:n rahoituslähteistä ei ole sallittua (19).

24.

Yhteisyrityksellä on käytäntönä erikseen esitettävät maksumäärärahasiirrot seuraavalle varainhoitovuodelle, mutta tästä käytännöstä ei ole varainhoitoa koskevien säännösten 10 artiklan 1 kohdassa tarkoitettua hallintoneuvoston päätöstä (20). Yhteisyritys ei myöskään erottele toisistaan edellisiltä varainhoitovuosilta siirrettyjä maksumäärärahoja ja kuluvan vuoden maksumäärärahoja.

Ehdotuspyyntömenettelyt

25.

ARTEMIS-yhteisyrityksen perustamista koskevan neuvoston asetuksen mukaisesti toimintamenoihin tarkoitettujen määrärahojen enimmäismäärä on 420 miljoonaa euroa. Tosiasiallisesti toteutuneiden ehdotuspyyntömenettelyjen arvioitu arvo on 244 miljoonaa euroa eli 58 prosenttia koko talousarviosta.

YHTEISYRITYKSEN VALVONTAJÄRJESTELMIIN SISÄLTYVIÄ KESKEISIÄ VALVONTAJÄRJESTELMIÄ KOSKEVAT HUOMAUTUKSET

26.

Yhteisyritys tehosti vuonna 2011 vaikuttavien varainhoidon, kirjanpidon ja hallinnon valvontamenettelyjen kehittämistä ja täytäntöönpanoa. Tehostamista on kuitenkin jatkettava erityisesti sisäisen valvonnan standardien (21) ja menoilmoitusten tarkastuksen (22) kohdalla.

27.

Tilinpitäjä validoi rahoitus- ja kirjanpitojärjestelmät. Hän ei ole vielä validoinut järjestelmien perustana olevia toimintaprosesseja, joiden kautta saadaan taloudellisia tietoja. Validoimatta oli muun muassa toimintaprosessi, jonka avulla kansallisilta rahoitusviranomaisilta saadaan taloudellisia tietoja hyväksytyistä menoilmoituksista ja menoilmoitusten perusteella suoritetuista maksuista.

MUUT KYSYMYKSET

Sisäisen tarkastuksen yksikkö ja komission sisäisen tarkastuksen osasto

28.

ARTEMIS-yhteisyrityksen perustamista koskevan asetuksen 6 artiklan 2 kohdassa säädetään, että yhteistyrityksellä on oltava sisäiset tarkastusvalmiudet. Tätä sisäisen valvonnan järjestelmien tärkeää osa-aluetta ei ollut kuitenkaan vielä perustettu vuoden 2011 loppuun mennessä.

29.

Komission sisäisen tarkastuksen osasto teki vuonna 2011 riskiarvioinnin, ja vuosia 2012–2014 koskeva strateginen tarkastussuunnitelma esitettiin 25. tammikuuta 2012 hallintoneuvoston hyväksyttäväksi.

30.

Hallintoneuvosto hyväksyi 25. marraskuuta 2010 komission sisäisen tarkastuksen osaston toimenkuvauksen. Yhteisyrityksen varainhoitoa koskeviin säännöksiin ei kuitenkaan ole sisällytetty puiteasetuksen säännöstä (23), joka koskee komission sisäisen tarkastajan toimivaltuuksia.

Vuotuinen toimintakertomus

31.

ARTEMIS-yhteisyrityksen yhtiöjärjestyksen 19 artiklan 4 kohdan ja yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien säännösten 40 artiklan mukaan toimitusjohtaja laatii vuotuisen toimintakertomuksen. Vuotuisessa toimintakertomuksessa on käsiteltävä toiminnan tuloksia asetettuihin tavoitteisiin nähden, toiminnan riskejä, annettujen resurssien käyttöä ja sisäisen valvonnan järjestelmän tehokkuutta ja vaikuttavuutta. Siinä on myös vahvistettava, että kertomuksen sisältämät tiedot antavat toiminnasta oikean ja riittävän kuvan, jollei yksittäisistä tulo- ja menoaloista annetuissa varaumissa ole toisin ilmoitettu.

32.

Vuotuisessa toimintakertomuksessa esitetään tietoja yhteisyrityksen toiminnan tuloksista, mutta siinä ei arvioida sisäisen valvonnan järjestelmän tehokkuutta ja vaikuttavuutta. Vuotuisessa toimintakertomuksessa havaittiin seuraavat puutteet:

Jälkitarkastusstrategian täytäntöönpanosta ei annettu riittävästi tietoja. Tietojen perusteella ei voitu päätellä, toimiiko kyseinen keskeinen valvontamenettely vaikuttavalla tavalla. Tästä olisi ollut syytä esittää varaus.

Toimintakertomus ei sisältänyt tietoja tilinpitäjän suorittamasta varainhoito- ja kirjanpitojärjestelmien osittaisesta validoinnista. Tilinpitäjä on validoinut järjestelmästä ainoastaan yhteisyrityksen suoran valvonnan alaisen osan, mutta ei niitä järjestelmiä, joiden kautta saadaan tietoa kansallisilta rahoitusviranomaisilta.

Vuotuisessa toimintakertomuksessa maksumäärärahojen käyttöasteen osalta esitettyjen ja lopulliseen tilinpäätökseen sisältyvien talousarvion toteuttamista koskevien lukujen välillä on selittämättömiä eroavaisuuksia.

Aiemmin esitettyjen huomautusten seuranta

33.

Yhteisyritys laati vuonna 2011 toiminnan jatkuvuutta koskevan suunnitelman ja edistyi tietotekniikkaan sovellettavien turvallisuusperiaatteiden vakiinnuttamisessa. Palautumissuunnitelman loppuunsaattaminen vaatii vielä lisätyötä.

34.

Kansalliset rahoitusviranomaiset eivät ole vielä ilmoittaneet ennakkomaksuista kertynyttä pankkikorkotuottoa. Tämä on vastoin ARTEMIS-yhteisyrityksen varainhoitoa koskevia säännöksiä (24).

35.

Yhteisyrityksen ja isäntävaltiona toimivan Belgian välillä tehtiin 2. helmikuuta 2012 sopimus (25) toimistotiloista, etuoikeuksista ja vapauksista sekä muusta Belgian yhteisyritykselle antamasta tuesta.

Tilintarkastustuomioistuin on hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 15. marraskuuta 2012 pitämässään kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

presidentti


(1)  Neuvoston asetus (EY) N:o 74/2008, annettu 20 päivänä joulukuuta 2007, ARTEMIS-yhteisyrityksen perustamisesta sulautettuja tietotekniikkajärjestelmiä koskevan yhteisen teknologia-aloitteen toteuttamiseksi (EUVL L 30, 4.2.2008, s. 52).

(2)  Liitteessä esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto yhteisyrityksen vastuualueista ja toiminnoista.

(3)  Seitsemäs tutkimuksen puiteohjelma hyväksyttiin Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksellä N:o 1982/2006/EY (EUVL L 412, 30.12.2006, s. 1). Puiteohjelma kokoaa yhteen kaikki tutkimukseen liittyvät EU-aloitteet ja sillä on olennainen merkitys kasvun, kilpailukyvyn ja työllisyyden tavoitteiden saavuttamisessa. Ohjelmalla on myös keskeinen asema eurooppalaisella tutkimusalueella.

(4)  Tilintarkastustuomioistuin vastaanotti alustavan tilinpäätöksen 1. maaliskuuta 2012. Tilinpäätökseen on liitetty mukaan varainhoitovuoden talousarvio- ja varainhallintoa koskeva selvitys, jossa muun muassa annetaan tiedot määrärahojen täytäntöönpanoasteesta.

(5)  Tilinpäätös sisältää taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä tilinpäätöksen liitetiedot, joihin sisältyy kuvaus keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

(6)  Selvitys talousarvion toteuttamisesta sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

(7)  EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1.

(8)  Komission asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002 (EYVL L 357, 31.12.2002, s. 72), 33 artikla.

(9)  Asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002, 38 artikla.

(10)  EU:n elinten tilinpäätöksiä ja kirjanpitoa koskevat säännöt on esitetty asetuksen (EY, Euratom) N:o 2343/2002 VII osaston 1 ja 2 luvussa. Asetusta on viimeksi muutettu asetuksella (EY, Euratom) N:o 652/2008 (EUVL L 181, 10.7.2008, s. 23). Säännöt on liitetty sellaisenaan yhteisyrityksen varainhoitoasetukseen.

(11)  Kansainvälinen tilintarkastajaliitto (International Federation of Accountants, IFAC) ja ylimpien tarkastuselinten kansainväliset standardit (International Standards of Supreme Audit Institutions, ISSAI).

(12)  Euroopan komission ja yhteisyrityksen yleisessä rahoitussopimuksessa määrätään, että yhteisyrityksen toimivaltaisen neuvoston on vahvistettava jälkitarkastusstrategia, jonka tarkoituksena on antaa kohtuullinen varmuus tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Jälkitarkastusstrategia perustuu menettelyjen ja tapahtumista poimitun otoksen tarkastamiseen. Tarkastus koskee kaikkia tai otokseen poimittuja edunsaajia. Tarkastuksessa on otettava asianmukaisesti huomioon asiaan liittyvät riskit.

(13)  Asetuksen (EY) N:o 74/2008 12 artiklan mukaan ARTEMIS-yhteisyrityksen ”on varmistettava, että osakkaiden taloudelliset edut suojataan asianmukaisesti suorittamalla tai mahdollistamalla tarvittavat sisäiset ja ulkopuoliset tarkastukset”. Lisäksi artiklassa säädetään, että ”ARTEMIS-yhteisyritys tekee paikan päällä selvityksiä ja tilintarkastuksia ARTEMIS-yhteisyrityksen julkisen rahoituksen saajien keskuudessa. Tällaiset selvitykset ja tarkastukset tekee joko ARTEMIS-yhteisyritys suoraan tai jokin ARTEMIS-osakasvaltio sen puolesta. ARTEMIS-osakasvaltiot voivat suorittaa tarpeellisina pitämiään muita tarkastuksia ja tilintarkastuksia niiden kansallisen rahoituksen saajien keskuudessa, ja niiden on tiedotettava tuloksista ARTEMIS-yhteisyritykselle.”

(14)  Suurimmassa osassa tapauksia aineistoa ei ole tähän mennessä saatu niin paljon, että yhteisyritys voisi sen perusteella arvioida kyseisiä strategioita ja niiden täytäntöönpanoa, sillä tarkastusjärjestelyistä ei ole tarkkoja tietoja (tarkastusjärjestelyjä ovat mm. tarkastuksen lähestymistapa ja metodologia, otoksen koko, kansallisten rahoitusviranomaisten suorittaman rahoitusvalvonnan tyyppi).

(15)  ARTEMIS-yhteisyrityksen hallintoneuvoston hyväksymän jälkitarkastusstrategian mukaisesti yhteisyrityksen on arvioitava vähintään kerran vuodessa, saadaanko ARTEMIS-jäsenvaltioiden toimittamien tietojen perusteella riittävä varmuus suoritettujen tapahtumien asianmukaisuudesta ja laillisuudesta. Tarkastuksen päättyessä ainoastaan neljä ARTEMIS-jäsenvaltiota oli lähettänyt tiedot toimitetuista jälkitarkastuksista.

(16)  ARTEMIS-yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien säännösten 8 artiklan 1 kohdassa todetaan, että talousarviossa on oltava sekä jaksottamattomia että jaksotettuja määrärahoja. Jaksotetuilla määrärahoilla tarkoitetaan maksusitoumusmäärärahoja ja maksumäärärahoja.

(17)  ARTEMIS-yhteisyrityksen yhtiöjärjestyksen 13 artiklan 1 kohdassa todetaan, että ”ARTEMIS-yhteisyrityksen julkaisemien ehdotuspyyntöjen perusteella valittujen hankkeiden julkisen rahoituksen on koostuttava ARTEMIS-osakasvaltioiden kansallisista rahoitusosuuksista ja/tai ARTEMIS-yhteisyrityksen rahoitusosuudesta. Tähän aloitteeseen perustuva julkinen tuki ei rajoita soveltuvien prosessuaalisten ja aineellisten valtiontukisääntöjen noudattamista.”

(18)  Vuosien 2008, 2009 ja 2010 ehdotuspyyntöjen mukaan Kreikan ARTEMIS-hankkeisiin osallistumiseen oli varattu yhteensä 12,2 miljoonaa euroa (arviolta 5,7 miljoonaa euroa kansallisia varoja, 2,03 miljoonaa euroa yhteisyrityksen rahoitusosuutena ja loput hankkeeseen osallistujilta).

(19)  Euroopan aluekehitysrahastoa, Euroopan sosiaalirahastoa ja koheesiorahastoa koskevista yleisistä säännöksistä 11 päivänä heinäkuuta 2006 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1083/2006 (EUVL L 210, 31.7.2006, s. 25) 54 artiklan 5 kohdassa säädetään, että ”rahastoista osarahoitettuihin menoihin ei voida antaa tukea muista yhteisön rahoitusvälineistä”.

(20)  Yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien säännösten 10 artiklan 1 kohdassa todetaan, että määrärahat, joita ei ole käytetty sen varainhoitovuoden aikana, jota varten ne on otettu talousarvioon, peruutetaan. Yhteisyrityksen tarpeet huomioon ottaen peruuntuneet määrärahat voidaan kirjata tuloja ja menoja koskevaan ennakkoarvioon kolmen seuraavan varainhoitovuoden aikana 27 artiklan mukaisesti. Käyttämättömät määrärahat voidaan kuitenkin siirtää käytettäviksi yksinomaan seuraavan varainhoitovuoden aikana hallintoneuvoston päätöksellä, joka on tehtävä viimeistään 15. helmikuuta.

(21)  Hallintoneuvosto hyväksyi 22. syyskuuta 2010 yhteisyrityksen sisäisen valvonnan kehyksen, joka koostuu 16:sta sisäisen valvonnan standardista. Vaikka edistyminen on ollut merkittävää, tiettyjä standardeja ei ole vielä pantu täysimääräisesti täytäntöön.

(22)  Menojen tarkastuksen osalta luotetaan täysin kansallisten viranomaisten antamiin todistuksiin. Yhteisyritys ei toimita muita tarkastuksia kuin hankehenkilöstöä koskevan tarkastuksen (pelkästään osoituksena toiminnan toteuttamisesta aiheutuneista henkilöstökuluista).

(23)  Asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002.

(24)  ARTEMIS-yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien säännösten 103 artiklan 2 kohdan mukaan ennakkomaksuista kertyvät korkotuotot osoitetaan yhteisyrityksen toteuttamaan ohjelmaan ja vähennetään edunsaajalle suoritettavan loppumaksun määrästä. Korkoa ei tarvitse maksaa yhteisyritykselle, jos ennakkomaksu ei ole yli 50 000 euroa.

(25)  Tilintarkastustuomioistuimen kertomus ARTEMIS-yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä yhteisyrityksen vastaukset (EUVL C 368, 16.12.2011, s. 1), kohta 26.


LIITE

ARTEMIS-yhteisyritys (Bryssel)

Vastuualueet ja toiminnot

Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

(ote Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 187 artiklasta)

Unioni voi perustaa yhteisyrityksiä tai muita järjestelmiä, jotka ovat tarpeen, jotta unionin tutkimusta, teknologista kehittämistä ja esittelyä koskevat toimintaohjelmat voidaan panna täytäntöön asianmukaisesti.

Yhteisyrityksen toimivaltuudet

(neuvoston asetus (EY) N:o 74/2008)

Tavoitteet

ARTEMIS-yhteisyritys myötävaikuttaa seitsemännen puiteohjelman sekä Yhteistyö-erityisohjelman aihealueen ”Tieto- ja viestintäteknologia” täytäntöönpanoon.

Tehtävät

Määritellä ja toteuttaa tutkimusohjelma sulautettujen tietotekniikkajärjestelmien avainteknologioiden kehittämiseksi

tukea t&k-toimien toteuttamista erityisesti myöntämällä rahoitusta kilpailuun perustuvien ehdotuspyyntöjen perusteella valittujen hankkeiden osallistujille

edistää julkisen ja yksityisen sektorin välistä kumppanuutta, jolla pyritään käynnistämään ja yhdistämään unionin tasoisia, kansallisia ja yksityisiä pyrkimyksiä ja lisäämään sulautettuihin tietotekniikkajärjestelmiin kohdistuvien t&k-investointien kokonaismäärää

aikaansaada eurooppalaisen t&k-työn synergiaa ja koordinointia sulautettujen tietotekniikkajärjestelmien alalla

edistää pk-yritysten osallistumista.

Hallinto

Hallintoneuvosto: hallintoneuvostolla on yleinen vastuu yhteisyrityksen toiminnasta ja se valvoo sen toimien toteuttamista.

Toimitusjohtaja: toimitusjohtaja vastaa yhteisyrityksen päivittäisestä johtamisesta hallintoneuvoston päätösten mukaisesti.

Julkisten tahojen neuvosto: julkisten tahojen neuvosto päättää ehdotuspyyntöjen laajuudesta ja talousarviosta, hanke-ehdotusten valinnasta sekä julkisten varojen osoittamisesta valittuihin ehdotuksiin.

Teollisuus- ja tutkimuskomitea: teollisuus- ja tutkimuskomitea laatii monivuotisen strategisen suunnitelman sekä tutkimusohjelman ja vuosittaisen työohjelman.

Ulkoinen tarkastus

Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

Euroopan parlamentti myöntää neuvoston suosituksesta.

Yhteisyrityksen resurssit vuonna 2011

Talousarvio: 28,5 miljoonaa euroa maksusitoumusmäärärahoja ja 32 miljoonaa euroa maksumäärärahoja.

Henkilöstö 31. joulukuuta 2011

Henkilöstötaulukossa 8 virkaa, jotka kaikki täytettyjä

Muu henkilöstö:

Työkomennuksella olevat kansalliset asiantuntijat: 0

sopimussuhteiset toimihenkilöt: 5

paikallinen henkilöstö: 0

henkilöstö yhteensä: 13

Henkilöstön tehtävät jakaantuivat seuraavasti:

operatiiviset tehtävät: 6

hallinnolliset tehtävät: 4

sekalaiset tehtävät: 3

Tuotteet ja palvelut vuonna 2011

Vuonna 2011 järjestettiin ehdotuspyyntömenettely, jonka kokonaistalousarvio oli 72 miljoonaa euroa.

Lähde: Yhteisyrityksen toimittamat tiedot.


ARTEMIS-YHTEISYRITYKSEN VASTAUKSET

Kohdat 15–16–17

Myönnämme jälkitarkastusstrategian tärkeyden ja tilintarkastustuomioistuimen huomautuksen asianmukaisuuden. Haluamme kuitenkin antaa asiaa koskevaa lisätietoa.

1.

Erilaiset jäsenvaltioissa sovellettavat rahoitusohjelmat ja kansalliset säännöt tarkoittavat myös sitä, että jälkitarkastus on mahdollinen vain jo päättyneiden hankkeiden osalta. Tämä näkökulma huomioon ottaen, ehdotus ARTEMIS-yhteisyrityksen jälkitarkastusstrategian muuttamiseksi tapauskohtaisesti toimitetaan joulukuussa 2012 hallintoneuvostolle vahvistettavaksi.

2.

Tietoisina siitä, että ensimmäisen ryhmän hankkeet tai osa niistä (ehdotuspyyntö 2008) päättyivät vuoden 2011 aikana, olemme ennakoineet jälkitarkastuksen aloittamalla jälkitarkastusstrategiaan liittyvien asiakirjojen keruun osakasvaltioista vuoden 2011 alussa (heti yhteisyrityksen hallintoneuvoston jälkitarkastusstrategian vahvistamisen jälkeen).

3.

Vuoden 2011 aikana meille on toimitettu ainoastaan yksi hankkeen päättymistä koskeva todistus ja jälkitarkastusta koskeva ilmoitus; vuoden 2012 ensimmäisten kolmen kuukauden aikana niitä tuli 15 lisää. On totta, että tarkastuksen aikaan – huhtikuussa 2012 – yhteisyritys ei ollut saanut riittävästi tietoja läheskään kaikilta osakasvaltioilta, mutta merkittävää parannusta on kuitenkin jo havaittu vuoden 2012 aikana.

4.

Näistä syistä ja vuotta 2011 koskevan aineiston puuttumisen johdosta toimitusjohtajan vahvistuslausumassa ei viitattu jälkitarkastusstrategian toteutukseen. Vuoden 2012 toimintakertomukseen se otetaan mukaan.

Kohta 24

Varainhoitosäännösten 10 artiklan 1 kohta on siirretty suoraan erillisvirastojen varainhoidon puiteasetuksesta ja ARTEMIS-yhteisyritys soveltaa sitä kaikkien maksusitoumuksiin käytettävien määrärahojen osalta. Tämä maksumäärärahasiirtoja koskeva hallintoneuvostolle erikseen esitettävä pyyntö on ymmärrettävä niissä erillisvirastoissa, jotka palauttavat tulojen ylijäämän Euroopan komissiolle. ARTEMIS-yhteisyrityksen yhtiöjärjestyksen 15 artiklassa tämä mahdollisuus kielletään lukuun ottamatta selvitystilaskenaariota.

Kohta 28

Komission sisäisen tarkastuksen osasto on ollut 25. marraskuuta 2010 alkaen myös ARTEMIS-yhteisyrityksen sisäinen tarkastaja, ja ottaen huomioon yhteisyrityksen henkilöstön lukumäärän se on lupautunut toimimaan myös yhteisyrityksen sisäisen tarkastuksen yksikkönä. Komission sisäisen tarkastuksen osaston ja komission välillä on pitkään käyty keskusteluja, jotka viivästyttävät kyseisen suunnitelman toteutusta. Tästä saatiin vahvistus komission sisäisen tarkastuksen osastolta hallintoneuvoston 25. tammikuussa 2012 pidetyssä kokouksessa. ARTEMIS-yhteisyritys toivoo, että komission sisäisen tarkastuksen osasto voi ryhtyä kyseiseen tehtäväänsä niin pian kuin mahdollista. Sillä välin toimitusjohtaja on korvannut komission sisäisen tarkastuksen osaston tehtävän yhteisillä (koko tiimi) ulkopuolisesti järjestettävillä kokouksilla, joissa käsitellään prosessien parantamiseen liittyviä pääaiheita.

Kohta 30

Yhdymme huomautukseen, mutta asian yksinkertaistamiseksi ja tehostamiseksi olemme päättäneet muuttaa varainhoitoa koskevia sääntöjämme tältä osin, kun meidän on muutettava niitä yleisen varainhoitoasetuksen muuttamisen vuoksi.

Kohta 32

Tilinpäätöksen ja vuotuisen toimintakertomuksen eroavuudet johtuvat niissä käytetyistä eriävistä perusteista. Vuotuisessa toimintakertomuksessa todetaan, että kaikenlaiset luotot/rahoituslähteet ilmoitetaan (alaviite, taulukko 1), kun taas tilinpäätöksessä ilmoitetaan vain kyseistä rahoitusvuotta koskevan talousarvion toteutuma.


10.1.2013   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 6/9


KERTOMUS

Clean Sky -yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 sekä yhteisyrityksen vastaukset

2013/C 6/02

JOHDANTO

1.

Brysselissä sijaitseva Clean Sky -yhteisyritys perustettiin joulukuussa 2007 (1) kymmeneksi vuodeksi.

2.

Clean Sky -yhteisyrityksen tavoitteena on vauhdittaa puhtaan lentoliikenneteknologian kehittämistä, validointia ja demonstrointia EU:ssa, jotta sitä voitaisiin ottaa käyttöön mahdollisimman pian (2). Yhteisyrityksen koordinoima tutkimustoiminta on jaettu kuuteen teknologian alaan, joista käytetään nimitystä integroitujen teknologioiden demonstraatiot (ITD).

3.

Yhteisyrityksen perustajaosakkaita ovat komission edustama Euroopan unioni sekä ITD-toimien vetäjinä toimivat teollisuutta edustavat kumppanit ja ITD:n assosiaatiojäsenet.

4.

EU osarahoittaa Clean Sky -yhteisyrityksen juoksevia kustannuksia ja tutkimustoimintaa enintään 800 miljoonan euron verran; määrä maksetaan seitsemännen tutkimuksen puiteohjelman määrärahoista (3). Yhteisyrityksen muiden osakkaiden osuus on vähintään samansuuruinen kuin EU:n osuus, luontaissuoritukset mukaan lukien.

5.

Yhteisyritys aloitti itsenäisen toimintansa 16. marraskuuta 2009.

TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

6.

Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastuksen lähestymistapa käsittää analyyttiset tarkastusmenetelmät, tapahtumien testaamisen yhteisyrityksen tasolla ja valvontajärjestelmien keskeisten menettelyiden arvioinnin. Tämän lisäksi tilintarkastustuomioistuin hyödyntää muiden tarkastajien työhön perustuvaa todentavaa aineistoa (kun relevanttia aineistoa on saatavilla) ja analysoi johdon antamia tietoja.

TARKASTUSLAUSUMA

7.

Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 287 artiklan 1 kohdan mukaisesti Clean Sky -yhteisyrityksen tilinpäätöksen (4), joka sisältää ”tilinpäätösasiakirjat” (5) ja ”selvityksen talousarvion toteuttamisesta” (6)31. joulukuuta 2011 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

8.

Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuslausuma annetaan Euroopan parlamentille ja neuvostolle neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 185 artiklan 2 kohdan mukaisesti (7).

Johdon vastuu

9.

Tulojen ja menojen hyväksyjänä toimitusjohtaja toteuttaa tulot ja menot sisältävää talousarviota yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien säännösten mukaisesti (8) omalla vastuullaan ja hyväksyttyjen määrärahojen rajoissa. Toimitusjohtajan vastuulla on kehittää (9) sellainen organisaatiorakenne sekä sisäiset hallinto- ja valvontajärjestelmät ja -menettelyt, joiden pohjalta on toisaalta mahdollista laatia tilinpäätös (10), jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvia olennaisesti virheellisiä tietoja, ja toisaalta varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus.

Tarkastajan vastuu

10.

Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma yhteisyrityksen tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

11.

Tilintarkastustuomioistuin toimitti tarkastuksensa kansainvälisten tarkastusstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC ja ISSAI) mukaisesti (11). Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin noudattaa eettisiä ja ammatillisia ohjeita ja suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko yhteisyrityksen tilinpäätöksessä olennaisia virheitä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

12.

Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen osana toteutetaan menettelyjä, joiden tarkoituksena on saada todentavaa aineistoa tilinpäätökseen sisältyvistä määristä ja tilinpäätöstiedoista sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tarkastajan tehtävänä on valita sovellettavat menettelyt sekä arvioida, kuinka suuri on riski, että tilinpäätökseen sisältyy petoksista tai virheistä johtuvia olennaisesti virheellisiä tietoja tai laittomia tai sääntöjenvastaisia toimia. Kyseisissä riskinarvioinneissa tarkastaja arvioi tarkastuskohteen sisäisen valvonnan menettelyjä tilinpäätöksen laatimisen ja esittämisen kannalta, ja tämän pohjalta suunnitellaan tilanteeseen sopivat tarkastusmenettelyt. Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen yhteydessä arvioidaan myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden ja johdon esittämien kirjanpidollisten arvioiden asianmukaisuutta sekä tilinpäätöksen yleistä esittämistapaa.

13.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että saatu todentava aineisto on riittävä ja sopiva jäljempänä esitettävien lausumien perustaksi.

Lausuma tilien luotettavuudesta

14.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että yhteisyrityksen tilinpäätös antaa olennaisilta osiltaan oikeat ja riittävät tiedot yhteisyrityksen taloudellisesta asemasta 31. päivältä joulukuuta 2011 sekä toimien tuloksista ja rahavirroista päättyneeltä varainhoitovuodelta yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien säännösten mukaisesti.

Perustelut huomautuksia sisältävälle lausumalle tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

15.

Hallintoneuvosto hyväksyi 17. joulukuuta 2010 tekemällään päätöksellä yhteisyrityksen jälkitarkastusstrategian. Kyseessä on yksi keskeisistä valvontamenettelyistä, jonka avulla arvioidaan tilien perustana olevien toimien laillisuutta ja asianmukaisuutta (12). Syyskuuhun 2012 mennessä toimitetut jälkitarkastukset kattoivat 44,3 miljoonaa euroa (18,8 prosenttia kaikista yhteisyrityksen vuosilta 2008, 2009 ja 2010 saamista menoilmoituksista (13).) Näiden jälkitarkastusten tuloksena havaittu virhetaso oli 6,16 prosenttia (14).

Huomautuksia sisältävä lausuma tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

16.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että kohdassa 15 kuvattuja seikkoja lukuun ottamatta yhteisyrityksen 31. päivänä joulukuuta 2011 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

17.

Jäljempänä kohdissa 18–32 esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausumia kyseenalaiseksi.

TALOUSARVIO- JA VARAINHALLINTOA KOSKEVAT HUOMAUTUKSET

Talousarvion toteuttaminen

18.

Varainhoitovuoden 2011 lopulliseen lisätalousarvioon (15) sisältyi 175 miljoonaa euroa maksusitoumusmäärärahoja ja 159,8 miljoonaa euroa maksumäärärahoja. Maksusitoumusmäärärahojen käyttöaste oli 94 prosenttia, kun se maksumäärärahojen kohdalla oli 64 prosenttia. Maksumäärärahojen käyttöaste kuvastaa yhteisyrityksen toiminnassa ilmenneitä viiveitä. Ehdotuspyyntöjen julkaisemisen ja avustussopimusten tekemisen välillä on merkittäviä viivästyksiä (16). Talousarvion alhainen toteuttamisaste näkyy myös käteisvaroissa, joiden määrä vuoden lopussa oli 51 miljoonaa euroa (32 prosenttia vuonna 2011 käytettävissä olleista maksumäärärahoista) (17).

19.

Yhteisyritys siirsi vastoin varainhoitoa koskevia säännöksiään 68 miljoonaa euroa maksumäärärahoja varainhoitovuodelle 2012 ilman hallintoneuvoston päätöstä (18).

Tilien esittäminen

20.

Yhteisyritys sai osakkaiden kanssa tehtyihin avustussopimuksiin liittyvät vuoden 2011 menoilmoitukset huomattavasti myöhässä. Viivästymisen vuoksi suurta joukkoa ilmoituksia ei ehditty hyväksyä lopullisesti varainhoitovuoden 2011 lopullista tilinpäätöstä varten. Hallintoneuvosto ei hyväksynyt kyseisiä luontaissuorituksia (52 miljoonaa euroa) aikataulussa, joten niitä ei voitu kirjata nettovarallisuuteen vaan ne sisällytettiin velkoihin hyväksymättä olevina rahoitusosuuksina. Yhteisyritys kirjasi niin ollen 18,5 miljoonan euron verran negatiivista nettovarallisuutta. Lopullinen tilinpäätös kuvastaa asianmukaisesti siirtymätilannetta, joka ei vaaranna yhteisyrityksen vakavaraisuutta.

YHTEISYRITYKSEN VALVONTAJÄRJESTELMIIN SISÄLTYVIÄ KESKEISIÄ VALVONTAMENETTELYJÄ KOSKEVAT HUOMAUTUKSET

21.

Vuonna 2011 tapahtuneesta edistymisestä huolimatta yhteisyritys ei vielä ole kaikilta osin kehittänyt luotettavaa sisäistä valvontaa ja varainhoidon tietojärjestelmiä. Erityisesti menoilmoitusten validointiin sovellettaviin ennakkotarkastusmenettelyihin on edelleen panostettava.

22.

Yhteisyritys ei vielä vuonna 2011 ottanut käyttöön uutta välinettä (19), jolla hallinnoidaan osakkaiden ja edunsaajien esittämiin menoilmoituksiin liittyviä tietoja.

23.

Tilintarkastustuomioistuin tutki ennakkotarkastusmenettelyt, joita sovelletaan kolmen Clean Sky -yhteisyrityksen osakkaiden kanssa tehdyn avustussopimuksen yhteydessä esitettyihin menoilmoituksiin (20). Seuraavat puutteet havaittiin:

Menoilmoitusten ennakkotarkastuksissa käytetyt tarkistuslistat eivät aina olleet täydellisiä (21).

Yhdessä tapauksessa erään assosiaatiojäsenen menoilmoitukseen liittyvään tarkastustodistukseen sisältyi poikkeuksia, jotka vaikuttivat henkilöstökuluihin ja alihankintaan. Menoilmoitusta ei mukautettu niin, että poikkeukset olisi otettu huomioon.

Vastoin rahoitusmenettelyjen käsikirjaa (22) näyttöä ei saatu siitä, että operatiiviset toimihenkilöt tarkastavat myös sopimusten toteuttamiseen liittyvät taloudelliset osatekijät.

Ainakin kolmen tapahtuman kohdalla hallintopäällikkö oli huolehtinut rahoitusta koskevista tarkastuksista sekä tulojen ja menojen hyväksyjän tehtävistä, mikä on vastoin rahoitusmenettelyjen käsikirjaa ja tehtävien erillään pitämistä koskevaa periaatetta.

24.

Tilinpitäjä sai maaliskuussa 2012 valmiiksi tiettyjen toimintaprosessien validoinnin, jota vaaditaan yhteisyrityksen varainhoitoa koskevissa säännöksissä (23). Tilinpitäjä esitti validointikertomuksessaan useita suosituksia, jotka liittyvät etenkin tarpeeseen parantaa menoilmoitusten validointijärjestelmää ja ottaa käyttöön väline, jolla voidaan asianmukaisesti raportoida johdolle talousarviota ja kirjanpitoa koskevista seikoista.

MUUT KYSYMYKSET

Sisäisen tarkastuksen toiminto ja komission sisäisen tarkastuksen osasto

25.

Sisäisen tarkastajan oli vuonna 2011 yhteisyrityksen resurssirajoitteiden vuoksi keskityttävä yhteisyrityksen ydintoimintoihin, kuten varainhoitovuosien 2010 ja 2011 tilinpäätösten laatimiseen ja osakkailta saatujen menoilmoitusten validointiin.

26.

Komission sisäisen tarkastuksen osasto suoritti vuonna 2011 riskinarvioinnin. Riskinarvioinnin tulosten perusteella laadittiin vuosille 2012–2014 strateginen tarkastussuunnitelma, joka esiteltiin hallintoneuvostolle hyväksyntää varten 14. joulukuuta 2011.

27.

Hallintoneuvosto hyväksyi komission sisäisen tarkastuksen osaston toimenkuvauksen 31. maaliskuuta 2011. Yhteisyrityksen varainhoitoa koskeviin säännöksiin ei kuitenkaan vielä ole sisällytetty puiteasetuksen säännöstä (24), joka koskee komission sisäisen tarkastajan toimivaltuuksia.

Osakkaiden rahoitusosuuksien maksaminen

28.

Yhteisyrityksen juokseviin kustannuksiin liittyvien perintämääräysten antamismenettelyä ei sovellettu asianmukaisesti. Osakkaille esitettyyn vuoden 2011 rahoitusosuuksien maksupyyntöön ei ollut liitetty rahoitussopimuksessa vaadittua kassavirtaennustetta.

Aiemmin esitettyjen huomautusten seuranta

29.

Yhteisyritys ei ollut vielä vuoden 2011 loppuun mennessä saanut päätökseen sisäisiä menettelyjä, joiden avulla valvotaan tutkimustulosten suojaa, käyttöä ja levittämistä koskevien sääntöjen noudattamista (25).

30.

Tilintarkastustuomioistuin yksilöi vuonna 2011 yhteisyrityksen varainhoitoa koskevista säännöksistä antamassaan lausunnossa (26) joukon parannettavia osa-alueita. Varainhoitoa koskevia säännöksiä ei ole muutettu vastaamaan tilintarkastustuomioistuimen lausunnossaan esiin tuomia näkökohtia.

31.

Vuoden 2011 mittaan yhteisyritys laati liiketoiminnan jatkuvuussuunnitelman ja edistyi tietoteknisten turvallisuusperiaatteiden vakiinnuttamisessa. Palautumissuunnitelman olennaisia osatekijöitä (27) on määritelty vuonna 2011, mutta suunnitelma on vielä viimeisteltävä ja hyväksyttävä.

32.

Yhteisyrityksen ja Belgian viranomaisten välillä tehtiin 2. helmikuuta 2012 isäntävaltiosopimus (28) toimistotiloista, etuoikeuksista ja vapauksista sekä muusta tuesta.

Tilintarkastustuomioistuimen IV jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Louis GALEAN johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 13. marraskuuta 2012 pitämässään kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

presidentti


(1)  Neuvoston asetus (EY) N:o 71/2008, annettu 20 päivänä joulukuuta 2007, Clean Sky -yhteisyrityksen perustamisesta (EUVL L 30, 4.2.2008, s. 1).

(2)  Liitteessä esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto yhteisyrityksen vastuualueista, toiminnoista ja resursseista.

(3)  Seitsemäs tutkimuksen puiteohjelma hyväksyttiin Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksellä N:o 1982/2006/EY (EUVL L 412, 30.12.2006, s. 1). Puiteohjelma kokoaa yhteen kaikki tutkimukseen liittyvät EU-aloitteet, ja sillä on olennainen merkitys kasvun, kilpailukyvyn ja työllisyyden tavoitteiden saavuttamisessa. Ohjelmalla on myös keskeinen asema eurooppalaisella tutkimusalueella.

(4)  Tilintarkastustuomioistuin vastaanotti alustavan tilinpäätöksen 1. maaliskuuta 2012. Tilinpäätökseen on liitetty mukaan varainhoitovuoden talousarvio- ja varainhallintoa koskeva selvitys, jossa muun muassa annetaan tiedot määrärahojen täytäntöönpanoasteesta.

(5)  Tilinpäätös sisältää taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, laskelman nettovarallisuuden muutoksista sekä tilinpäätöksen liitetiedot, joihin sisältyy kuvaus keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

(6)  Selvitys talousarvion toteuttamisesta sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

(7)  EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1.

(8)  Komission asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002 (EYVL L 357, 31.12.2002, s. 72), 33 artikla.

(9)  Asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002, 38 artikla.

(10)  EU:n elinten tilinpäätöksiä ja kirjanpitoa koskevat säännöt on esitetty asetuksen (EY, Euratom) N:o 2343/2002 VII osaston 1 ja 2 luvussa. Asetusta on viimeksi muutettu asetuksella (EY, Euratom) N:o 652/2008 (EUVL L 181, 10.7.2008, s. 23). Säännöt on liitetty sellaisenaan yhteisyrityksen varainhoitoa koskeviin säännöksiin.

(11)  Kansainvälinen tilintarkastajaliitto (International Federation of Accountants, IFAC) ja ylimpien tarkastuselinten kansainväliset standardit (International Standards of Supreme Audit Institutions, ISSAI).

(12)  Yhteisyrityksen perustamista koskevan asetuksen 12 artiklan 4 kohdassa säädetään, että ”Clean Sky -yhteisyritys tekee paikalla selvityksiä ja tilintarkastuksia Clean Sky -yhteisyrityksen julkisen rahoituksen saajien keskuudessa”. Jälkitarkastuksilla voidaan yksilöidä edunsaajien ilmoittamia tukeen oikeuttamattomia menoja, joiden osalta sitten käynnistetään takaisinperintämenettely.

(13)  Vuotta 2010 koskeviin ilmoituksiin perustuvat maksut suoritettiin vuonna 2011.

(14)  Virhetaso on laskettu käyttäen eri menoilmoituksissa ilmoitettujen kulujen ja tosiasiallisten kulujen välisen erotuksen keskiarvoa. Liikaa ilmoitettu osuus on painotettu suuruutensa perusteella.

(15)  Hallintoneuvosto hyväksyi 14. joulukuuta 2011.

(16)  Ehdotuspyynnön julkaisemisesta yhteisyrityksen avustussopimuksen tekemiseen kului vuonna 2010 käynnistetyissä ehdotuspyyntömenettelyissä keskimäärin 418 päivää ja ensimmäisessä vuonna 2011 käynnistetyssä menettelyssä 291 päivää.

(17)  Vuoden 2010 lopussa käteisvaroja oli 53 miljoonaa euroa (41 prosenttia vuonna 2010 käytettävissä olleista maksumäärärahoista).

(18)  Varainhoitoa koskevien säännösten 10 artiklan 1 kohdassa todetaan, että jos määrärahoja ei ole käytetty sen varainhoitovuoden aikana, jota varten ne on otettu talousarvioon, ne peruutetaan. Yhteisyrityksen tarpeet huomioon ottaen peruuntuneet määrärahat voidaan kirjata tuloja ja menoja koskevaan ennakkoarvioon kolmen seuraavan varainhoitovuoden aikana 27 artiklan mukaisesti. Viimeistään 15 päivänä helmikuuta tehdyllä hallintoneuvoston päätöksellä käyttämättömät määrärahat voidaan kuitenkin siirtää käytettäviksi yksinomaan seuraavan varainhoitovuoden aikana.

(19)  Yhteisyritys kehittää parhaillaan osakkaiden tiedot sisältävää uutta hallinnointivälinettä.

(20)  Kunkin Clean Sky -yhteisyrityksen osakkaan ilmoitus sisälsi keskimäärin 30 menoilmoitusta, jotka assosiaatiojäsenet olivat esittäneet.

(21)  Olennaisia osatekijöitä ei aina ollut dokumentoitu (esimerkiksi operatiivisia osatekijöitä koskevan tarkastuksen suorittajan allekirjoitus ja taloudellisia osatekijöitä koskevan tarkastuksen suorittajan tekemä operatiivisen tarkistuslistan täydellisyyden tarkastus).

(22)  Yhteisyrityksen rahoitusmenettelyjen käsikirjassa todetaan, että operatiivisia ja taloudellisia osatekijöitä koskeva tarkastus pidetään erillään tulojen ja menojen hyväksyjän roolista toimintamenojen koko hallinnointiprosessin ajan ja että:

operatiivisia osatekijöitä koskevan tarkastuksen suorittaja tarkastaa, että operatiiviset (tekniset ja taloudelliset) osatekijät ovat sovitun mukaiset

tarkastamisesta vastaava toimihenkilö (hallintopäällikkö) tarkastaa, että operatiiviset osatekijät vastaavat voimassa olevia sääntöjä ja että toimi kokonaisuutena on sääntöjenmukainen

toimitusjohtaja huolehtii kokonaisvaltaisesta yleisestä taloudellisesta ja operatiivisesta tarkastuksesta.

(23)  Yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien säännösten 43 artiklan mukaan tilinpitäjän tehtävä on kirjanpitojärjestelmien määritteleminen ja hyväksyminen sekä tarvittaessa sellaisten tulojen ja menojen hyväksyjän määrittelemien järjestelmien hyväksyminen, joiden tarkoituksena on tuottaa tai perustella kirjanpitotietoja.

(24)  Asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002.

(25)  Tilintarkastustuomioistuimen kertomus Clean Sky -yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 (EUVL C 368, 16.12.2011, s. 8), kohta 23.

(26)  Tilintarkastustuomioistuimen lausunto nro 2/2011 Clean Sky -yhteisyritykseen sovellettavista varainhoitoa koskevista säännöksistä (http://eca.europa.eu).

(27)  a) rahoitusprosessit katastrofitilanteessa; b) tietokantojen varmistusmenettely, johon kuuluu säännöllinen ja tiheä varmuuskopiointi ja tietojen säilyttäminen myös muualla; c) alustava sopimus komission sovellusten käyttämisestä taloushallintojärjestelmien (ABAC, SAP) ja internetin yhteydessä.

(28)  Tilintarkastustuomioistuimen kertomus Clean Sky -yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010, kohta 25.


LIITE

Clean Sky -yhteisyritys (Bryssel)

Vastuualueet ja toiminnot

Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

(otteet Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 187 ja 188 artiklasta)

Seitsemännestä puiteohjelmasta 18 päivänä joulukuuta 2006 tehdyssä Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksessä N:o 1982/2006/EY määrätään unionin osallistumisesta yhteisten teknologia-aloitteiden muodossa pitkällä aikavälillä toimivien julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyökumppanuuksien perustamiseen. Kumppanuudet voitaisiin toteuttaa perussopimuksen 187 artiklassa tarkoitettuina yhteisyrityksinä.

Neuvoston asetus (EY) N:o 71/2008, annettu 20 päivänä joulukuuta 2007, Clean Sky -yhteisyrityksen perustamisesta (EUVL L 30, 4.2.2008, s. 1)

Yhteisyrityksen toimivaltuudet

(neuvoston asetus (EY) N:o 71/2008)

Tavoitteet

osallistua seitsemännen puiteohjelman ja erityisesti Yhteistyö-erityisohjelman 7. aihealueen ”Liikenne (mukaan luettuna ilmailu)” toteuttamiseen

vauhdittaa puhtaan lentoliikenneteknologian kehittämistä, validointia ja demonstrointia EU:ssa, jotta sitä voitaisiin ottaa käyttöön mahdollisimman pian

varmistaa ympäristön parantamiseen lentoliikenteen alalla tähtäävän eurooppalaisen tutkimuksen johdonmukainen toteuttaminen

luoda perin pohjin innovatiivinen lentoliikennejärjestelmä, joka perustuu kehittyneiden teknologioiden integrointiin ja täyden mittakaavan demonstraatioihin, ja vähentää merkittävästi lentoliikenteen ympäristövaikutuksia vähentämällä melu- ja kaasupäästöjä ja parantamalla ilma-alusten polttoainetaloutta

vauhdittaa uuden tietämyksen ja innovoinnin tuottamista sekä tutkimustulosten käyttöönottoa osoituksena kattavista teknologioista ja täysin integroiduista järjestelmäkokonaisuuksista asianmukaisessa toimintaympäristössä, millä lujitetaan teollisuuden kilpailukykyä

Hallinto

Hallintoneuvosto on Clean Sky -yhteisyrityksen johtava elin. Johtoryhmän vetäjänä toimii toimitusjohtaja. Teollisuus on edustettuna eri tavoin, esimerkiksi integroitujen teknologioiden demonstraatioiden ohjauskomiteoissa ja valtioiden edustusryhmässä.

Yhteisyrityksen resurssit vuonna 2011

Talousarvio

192 350 991 euroa

Henkilöstö 31. joulukuuta 2011

Henkilöstötaulukossa on 24 tointa (18 väliaikaista ja 6 sopimussuhteista), joista on täytetty 23 tointa. Toimet jakautuivat seuraavasti: operatiiviset tehtävät 9, hallinnolliset tehtävät 14 ja sekalaiset tehtävät 5.

Tuotteet ja palvelut vuonna 2011

Ks. Clean Sky -yhteisyrityksen vuotuinen toimintakertomus 2011 osoitteessa www.cleansky.eu

Lähde: Yhteisyrityksen toimittamat tiedot.


CLEAN SKY -YHTEISYRITYKSEN VASTAUKSET

Perustelut huomautuksia sisältävälle lausumalle tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

Kohta 15

Clean Sky -yhteisyritys (CSJU) on tyytyväinen siihen, että tilintarkastustuomioistuin on todennut kaikkien varainhoitovuoden 2011 tilinpäätöksen perustana olevien toimien olevan laillisia ja asianmukaisia, lukuun ottamatta ainoastaan menoilmoitusten validointiin liittyviä toimia.

Yhteisyrityksen edunsaajien menoilmoitusten validoinnin perusteella suoritetaan väli- ja loppumaksut ja vähennetään ennakkomaksut. Clean Sky -yhteisyrityksen vuonna 2011 toteuttamat jälkitarkastukset koskivat yhteisyrityksen johdon validoimia menoja, jotka liittyivät hankkeen täytäntöönpanoon vuosina 2008, 2009 ja 2010. Clean Sky -ohjelman alusta joulukuuhun 2011 saakka kertyneistä yhteisyrityksen toimintamenoista vain 49,5 prosenttia (1) liittyi hankkeen täytäntöönpanoon vuosina 2008, 2009 ja 2010.

Yhteisyrityksen vuonna 2011 toteuttamissa jälkitarkastuksissa havaittu virhe oli 6,16 prosenttia. Kun pidetään kuitenkin mielessä yhteisyrityksen toteuttamat korjaavat toimenpiteet, joita on kuvailtu jäljempänä, menoilmoitusten validoinnin laillisuuden ja asianmukaisuuden arvioinnissa on otettava huomioon havaitun virheasteen lisäksi eräs toinenkin indikaattori, joka on jäännösvirheaste. Clean Sky -yhteisyrityksen hyväksytyssä jälkitarkastusstrategiassa kuvaillun metodologian mukaan jäännösvirheaste ilmoittaa validoituja menoilmoituksia koskevan jäännösvirheen takaisinperintämenettelyn jälkeen. Vuonna 2011 suoritetuissa jälkitarkastuksissa, jotka koskivat edellisten vuosien menoilmoituksia, jäännösvirheasteeksi saatiin 4,09 prosenttia. Riskinalainen määrä on siten verrattain pieni, kun pidetään mielessä kaikki yhteisyritysohjelmasta vuoden 2011 loppuun mennessä kertyneet toimintamenot (2,02 prosenttia (2)).

Yhteisyritys myöntää tarkastettuja menoilmoituksia koskevien havaittujen virheasteiden ja jäännösvirheasteiden merkityksen ja pyrkii parantamaan edelleen ennakkovalidointimenetelmiensä laatua.

Yhteisyritys toteutti jälkitarkastuksen vuonna 2011, reilun vuoden kuluttua siitä, kun se aloitti itsenäisen toimintansa marraskuussa 2009. Sen ensimmäiset tarkastukset koskivat vuoden 2010 validointimenettelyä, joka oli ensimmäinen yhteisyrityksen toteuttama validointimenettely. Vuonna 2010 yhteisyritys oli edelleen käynnistysvaiheessa, eikä avustusten hallinnoinnin ennakkotarkastuksia ollut vielä kehitetty riittävän pitkälle avustusten suureen määrään nähden.

Kun pidetään mielessä ensimmäisen jälkitarkastuksen tulokset, yhteisyritys haluaa korostaa tämän sisäiseen valvontajärjestelmäänsä kuuluvan osan tehokkuutta. Sen avulla yhteisyrityksen johto on havainnut ja korjannut yhteisyrityksen toteuttamassa menoilmoitusten ennakkovalidoinnissa tapahtuneet virheet. Lopulliset korjaavat toimenpiteet ovat edelleen kesken.

Vuodesta 2010 alkaen yhteisyritys on parantanut merkittävästi menoilmoitusten validointia ohjaavia prosessejaan ottamalla käyttöön erityismenettelyjä ja perustamalla esimerkiksi tietokannan avustusten hallinnoimiseksi. Menettelyjä sovelletaan rahoitus- ja hanketoimihenkilöiden menoilmoitusten hyväksynnässä vakiomenetelmänä.

Ensimmäisen jälkitarkastuksen jälkeen yhteisyritys on ottanut käyttöön asianmukaiset takaisinperintätoimet aiemmin liikaa maksettujen summien oikaisemiseksi, mukaan lukien tarkastamattomien menoilmoitusten tarkastuksissa havaittujen systemaattisten virheiden ekstrapolointi. On korostettava, että 75 prosenttia yhteisyrityksen varoista myönnetään nimetyille edunsaajille (Clean Sky -yhteisyrityksen osakkaille), jotka osallistuvat yhteisyrityksen hankkeisiin ohjelman loppuun asti. Tämän ansiosta yhteisyrityksen on helpompi ryhtyä korjaaviin toimenpiteisiin perimällä takaisin edunsaajien tulevia maksuja.

Tällä hetkellä sovellettavissa, menoilmoitusten ennakkovalidointia koskevissa menettelyissä otetaan huomioon ennalta ehkäisevänä toimenpiteenä edellisten vuosien jälkitarkastusten tulokset, etenkin jos kyse on systemaattisista virheistä. Vuosina 2008–2010 yli 80 prosenttia havaituista virheistä oli luonteeltaan systemaattisia. Tämän ansiosta yhteisyritys voi myös opastaa nimettyjä edunsaajia, miten välttää virheet tulevissa menoilmoituksissa.

Merkittävä osa vuoden 2011 jälkitarkastuksissa havaituista virheistä (noin 50 prosenttia) johtui edellisen vuoden kirjanpitotietojen käytöstä, sillä oikeita tietoja ei ollut saatavilla tilinpäätösten määräaikana. Yhteisyritys seuraa myöhemmin tehtäviä mukautuksia ennakkotarkastustensa yhteydessä ja varmistaa tulevina raportointikausina, että edellisten vuosien menoilmoituksiin tehdyt mukautukset toimitetaan viipymättä.

Yhteisyrityksen johto katsoo, että Clean Sky -yhteisyrityksen avustusten hallinnoimiseksi on tärkeää varmistaa monivuotinen valvontarakenne, jossa kiinnitetään huomiota mahdollisuuksiin soveltaa vakioituja takaisinperintämenettelyjä ja ennalta ehkäiseviä toimenpiteitä. Siksi yhteisyrityksen johto on määritellyt monivuotiselle hankkeelle valvontamenetelmät ja tavoitteet, joita mitataan koko ohjelman keston kattavilla osoittimilla.

Talousarvio- ja varainhallintoa koskevat huomautukset

Kohta 18

Yhteisyritys luottaa siihen, että ehdotuspyyntöjä koskevissa neuvotteluissa päästään tehokkaisiin ja onnistuneisiin tuloksiin, ja se on ryhtynyt sisäisiin toimenpiteisiin parantaakseen ja vauhdittaakseen menettelyä, joka liittyy tähän uusille kumppaneille suoritettavia maksuja koskevaan tärkeään näkökohtaan. Yhteisyritys katsoo, että avustuksen myöntämisajan osalta on tehty parannuksia, ja se seuraa menettelyä tiiviisti johtotasolla (3).

Kohta 19

Yhteisyritys myöntää, että maksusitoumusmäärärahojen siirtämistä varainhoitovuoden 2012 talousarvioesitykseen koskeva hallintoneuvoston päätös on viivästynyt (4). Yhteisyrityksen talousarvioesitystä koskevaa aikataulua ja raportointijaksoa on tarkistettu siten, että hallintoneuvosto voi hyväksyä oikea-aikaisesti varainhoitovuotta 2013 koskevat siirrot.

Kohta 20

Kun yhteisyritys sai osakkailtaan vuonna 2011 toteutettavia hankkeita koskevat menoilmoitukset vuoden 2012 ensimmäisellä vuosipuoliskolla, tilanne oli poikkeuksellinen. Osakkaiden vuoden 2011 avustussopimuksia (GAM) koskevien tilinpäätösasiakirjojen määräaika oli 1.3.2012, mutta edunsaajat toimittivat asiakirjat epätavallisen myöhään, jopa 3–4 kuukauden viipeellä. Yhteisyritys on tutkinut viivästyksen syitä yhdessä ITD-koordinaattorien (hankejohtajien) kanssa, ja se ryhtyy toimiin estääkseen tilanteen toistumisen vuonna 2013. Seuraavista toimista on päätetty:

Hallintoneuvoston (kesäkuussa 2012) tekemässä sopimuksessa määritetään vuoden 2013 menettelyä varten selkeä aikataulu (tammi–kesäkuu 2013), josta käyvät ilmi määräajat ja teollisuudenalalta ja yhteisyritykseltä edellytetyt vastausajat.

Yhteisyritys aikoo parantaa menoilmoitusten ja niihin liittyvien rahoitusselvitysten (CFS) eheyttä ja laatua laatimalla ohjeita ja järjestämällä koulutusta.

Yhteisyritys aikoo lisätä tiivistä seurantaa ja antaa osakkaille aktiivisesti apua menojen tukikelpoisuutta koskevissa yksittäisissä kysymyksissä. Tämä ei ollut mahdollista vuoden 2012 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana puutteellisten resurssien vuoksi.

Avustusten hallinnoinnin uudella tietoteknisellä välineellä helpotetaan menoilmoitusten esittämistä ja validointia.

Kun johto on validoinut ja hallintoneuvosto on hyväksynyt lopulliset menoilmoitukset myöhemmin vuonna 2012, niihin liittyvät luontaissuoritukset siirretään osaksi yhteisyrityksen nettovarallisuutta varainhoitovuoden 2012 lopullisessa tilinpäätöksessä. Siksi varainhoitovuoden 2011 lopullisessa tilinpäätöksessä esitettyä nettovarallisuutta on pidettävä eränä, johon sovelletaan siirtymäjärjestelyjä.

Yhteisyrityksen valvontajärjestelmiin sisältyviä keskeisiä valvontamenettelyjä koskevat huomautukset

Kohta 21

Vuoden 2012 ensimmäisen vuosineljänneksen aikana yhteisyritys on kehittänyt menoilmoitusten validointia varten erityismenetelmän ja ottanut hanketoimihenkilöt (PO) mukaan tilinpäätösasiakirjojen validointiin Euroopan tilintarkastustuomioistuimen edellisenä vuonna antamien suositusten mukaisesti (5). Sen lisäksi, että hanketoimihenkilöt validoivat tekniset kertomukset, he tarkistavat resurssien käyttöä koskevat saatavilla olevat tiedot ja ilmoittavat validoinnin tuloksista taloudesta vastaaville toimihenkilöille. On laadittu selkeät säännöt, joilla varmistetaan, että taloudellisten ja operatiivisten osatekijöiden tarkastuksesta ja menoilmoitusten validoinnin hyväksynnästä saadaan todentavaa aineistoa. Aiemmin käytetyn tarkistuslistan mallia on parannettu, jotta tosiasiassa suoritetuista validointivaiheista saadaan todentavaa aineistoa ja osoitetaan taloudellisten ja operatiivisten yksikköjen välinen vuorovaikutus.

Kohta 22

Yhteisyritys on kehittänyt vuoden 2011 viimeisellä vuosineljänneksellä kokemustensa ja tilintarkastustuomioistuimen aiemmin esittämien edunsaajatietojen käsittelyä koskevien huomautusten perusteella erityisen työkalun osakkaiden avustussopimuksiin (GMT) liittyvien edunsaajatietojen hallinnoimiseksi. Työkalua käytettiin vuoden 2011 menoilmoitusten käsittelyssä vuoden 2012 toisella vuosineljänneksellä ja – kun yhteisyrityksen tilinpitäjä oli tarkastanut ulkoisen tilintarkastusyrityksen kanssa koodattujen tietojen ja loppuraporttien luotettavuuden – tulokset sisällytettiin varainhoitovuoden 2011 lopullisiin tilinpäätösasiakirjoihin.

Kohta 23

Yhteisyritys panee merkille tilintarkastustuomioistuimen huomautukset, ja se on ryhtynyt toimiin parantaakseen sekä taloudesta vastaavien että operatiivisten toimihenkilöiden sisäisiä hyväksyntämenettelyjä. Edellä mainitun avustusten hallinnointityökalun ansiosta taloudesta vastaavat ja operatiiviset toimihenkilöt soveltavat entistä yhdennetympää lähestymistapaa menoilmoituksissa ja teknisissä vuosikertomuksissa, ja tämä näkyy menettelyssä entistä selvemmin.

Tehtävien erillään pitämistä koskevan huomautuksen osalta yhteisyritys toteaa, että se tarkastelee parhaillaan rahoitusprosesseihin tehtäviä muutoksia, joilla varmistetaan rahoituksen tarkastamisen sekä tulojen ja menojen hyväksymisen pitäminen toisistaan erillään tapauksissa, joissa sääntöjen mukaiset taloudesta vastaavat toimihenkilöt eivät huolehdi näistä tehtävistä.

Kohta 24

Yhteisyritys on pannut merkille tilinpitäjän suositukset, ja kuten edellä on todettu, se on ryhtynyt merkittäviin toimiin, joilla edistetään GMT-sopimuksen täytäntöönpanoa menoilmoitusten validoinnin parantamiseksi ja mahdollistetaan kattava ja säännöllinen raportointi yhteisyrityksen johdolle.

Muut kysymykset

Kohta 25

Sisäinen tarkastaja (IAO) ilmoitti yhteisyrityksen hallintoneuvostolle ja johdolle elokuussa 2011 IAO:n osallistumisesta yhteisyrityksen varainhoidon muutamiin ydintoimintoihin ja IAO:n itsenäiselle toiminnalle aiheutuvista mahdollisista seurauksista. Kyseisten toimintojen puutteelliseen varmistamiseen liittyvää mahdollista riskiä lievennetään tarvittaessa komission sisäisen tarkastuksen osaston (IAS) toimilla.

Kohta 27

Yhteisyritys aikoo muuttaa varainhoitoa koskevia säännöksiään puiteasetuksen käynnissä olevan päivityksen jälkeen (ks. myös kohta 30).

Kohta 28

Komissiolle (joka on yhteisyrityksen osakas) esitettyihin vuoden 2011 maksupyyntöihin oli liitetty asianmukainen kassavirtaennuste. Muille osakkaille kuin komissiolle esitettyihin pyyntöihin ei ollut liitetty kassavirtaennustetta vaan selvitys pyydetyistä määristä ja jakoperusteet, joista käy ilmi kunkin osakkaan tai assosiaatiojäsenen osuus. Lisäksi edellisen vuoden tilipäätöstä ja varainhoitovuoden 2011 talousarviota koskevat tiedot sisältyivät hallintoneuvoston pöytäkirjaan, joten kaikille osakkaille toimitettiin rahoituksen yksityiskohtia koskevat merkitykselliset tiedot. Yhteisyritys aikoo varmistaa, että tulevaisuudessa kassavirtaennusteet liitetään myös muille osakkaille kuin komissiolle esitettyihin maksupyyntöihin.

Kohta 29

Clean Sky -yhteisyrityksen osakkaiden avustussopimuksen liitteessä II, yleiset ehdot, esitettyjen, tutkimustulosten suojaa, käyttöä ja levittämistä koskevien yksityiskohtaisten säännösten asianmukainen täytäntöönpano on edelleen kesken.

Yhteisyritys ottaa myöhemmin käyttöön erityismenettelyn, jonka avulla esitetään tiivistetysti yhteisyrityksen valvonnan osa-alueet ja toteutettavat tarkastukset.

Kohta 30

Yhteisyritys aikoo muuttaa varainhoitoa koskevia säännöksiään puiteasetuksen käynnissä olevan päivityksen jälkeen. Muutosten jälkeen yhteisyritys voi mukautua yhteisesti hyväksyttyihin sääntöihin ja selventää tarvittaessa tilintarkastustuomioistuimen mainitsemia seikkoja.

Kohta 31

Clean Sky -yhteisyritys on jatkanut muiden naapuriyhteisyritysten kanssa toimia palautumissuunnitelman loppuunsaattamiseksi. Toimet on määrä saattaa loppuun vuoden 2012 loppuun mennessä.


(1)  Vuosien 2008–2011 toimintamenojen yhteenlaskettu määrä on 261 358 871 euroa. Loppumaksut ja vähennetyt ennakkomaksut vuosilta 2008–2010 ovat yhteensä 129 295 956 euroa.

(2)  = 4,09 prosenttia (129 295 956 eurosta / 261 385 871 eurosta)*100

(3)  Avustuksen saamiseen kuluva aika on lyhentynyt yhteisyrityksen käynnistysvaiheen 418 päivästä 268 päivään uusimmassa ehdotuspyynnössä (ehdotuspyyntö 10). Tilintarkastustuomioistuimen tekemän arvion jälkeen on siten tehty lisäparannuksia.

(4)  Hallintoneuvosto hyväksyi vuoden 2011 vuositalousarvioesityksen joulukuussa 2010, ja siihen sisällytettiin siirrettäviä maksumäärärahoja koskeva arvio.

(5)  CS-menettely N:o 2.9.1, välivaiheen menettely osakkaiden tilinpäätösten validoimiseksi osakkaiden kanssa tehtyjen vuoden 2011 avustussopimusten (GAM) täytäntöönpanoa ja edellisten vuosien GAM-sopimusten mukautuksia varten.


10.1.2013   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 6/18


KERTOMUS

ENIAC-yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 sekä yhteisyrityksen vastaukset

2013/C 6/03

JOHDANTO

1.

Eurooppalainen yhteisyritys (jäljempänä ’ENIAC-yhteisyritys’) perustettiin Brysseliin joulukuussa 2007 (1) kymmenen vuoden ajanjaksoksi nanoelektroniikka-alan yhteisen teknologia-aloitteen toteuttamiseksi.

2.

Yhteisyrityksen keskeisenä tavoitteena on määritellä ja toteuttaa tutkimusohjelma nanoelektroniikka-alan avainteknologioiden kehittämiseksi eri sovellusaloilla Euroopan kilpailukyvyn ja kestävän kehityksen lujittamiseksi sekä näin mahdollistaa uusien markkinoiden ja yhteiskunnallisten sovellusten syntyminen (2).

3.

Yhteisyrityksen perustajaosakkaita ovat Euroopan unioni, jota edustaa komissio, sekä osakasmaat Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Italia, Kreikka, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Viro ja Yhdistynyt kuningaskunta ja AENEAS-järjestö (Association for European Nanoelectronics Activities). Muut jäsenvaltiot ja assosioituneet maat sekä mitkä tahansa muut maat tai oikeussubjektit voivat tulla ENIAC-yhteisyrityksen osakkaaksi, jos ne kykenevät osallistumaan huomattavalla rahoitusosuudella yhteisyrityksen tavoitteiden saavuttamiseen.

4.

EU rahoittaa ENIAC-yhteisyrityksen juoksevia kuluja ja tutkimustoimia tutkimuksen seitsemännen puiteohjelman talousarviosta (3) enintään 450 miljoonalla eurolla. AENEAS osallistuu yhteisyrityksen juoksevien kulujen rahoitukseen enintään 30 miljoonalla eurolla. ENIAC-osakasvaltioiden on osallistuttava juoksevien kulujen kattamiseen luontaissuorituksin (helpottamalla hankkeiden toteuttamista) ja suorittamalla rahoitusosuuksia, joiden kokonaismäärä on EU:n rahoitusosuuteen nähden vähintään 1,8-kertainen. Luontaissuorituksia vaaditaan myös hankkeisiin osallistuvilta tutkimusorganisaatioilta. Tutkimushankkeissa mukana olevien organisaatioiden on osallistuttava kulujen kattamiseen luontaissuorituksin, jotka vastaavat arvoltaan vähintään komission ja osakasvaltioiden osuutta.

5.

Yhteisyrityksestä tuli taloudellisesti itsenäinen 26. heinäkuuta 2010.

TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

6.

Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastuksen lähestymistapa käsittää analyyttiset tarkastusmenetelmät, tapahtumien testaamisen yhteisyrityksen tasolla ja valvontajärjestelmien keskeisten menettelyiden arvioinnin. Tämän lisäksi tilintarkastustuomioistuin hyödyntää muiden tarkastajien työhön perustuvaa todentavaa aineistoa (kun relevanttia aineistoa on saatavilla) ja analysoi johdon antamia tietoja.

TARKASTUSLAUSUMA

7.

Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 287 artiklan 1 kohdan mukaisesti ENIAC-yhteisyrityksen tilinpäätöksen (4), joka sisältää ”tilinpäätösasiakirjat” (5) ja ”selvityksen talousarvion toteuttamisesta” (6)31. joulukuuta 2011 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

8.

Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuslausuma annetaan Euroopan parlamentille ja neuvostolle neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 185 artiklan 2 kohdan mukaisesti (7).

Johdon vastuu

9.

Tulojen ja menojen hyväksyjänä toimitusjohtaja toteuttaa tulot ja menot sisältävää talousarviota yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien säännösten mukaisesti (8) omalla vastuullaan ja hyväksyttyjen määrärahojen rajoissa. Toimitusjohtajan vastuulla on kehittää (9) sellainen organisaatiorakenne sekä sisäiset hallinto- ja valvontajärjestelmät ja -menettelyt, joiden pohjalta on toisaalta mahdollista laatia tilinpäätös (10), jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvia olennaisesti virheellisiä tietoja, ja toisaalta varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus.

Tarkastajan vastuu

10.

Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma yhteisyrityksen tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

11.

Tilintarkastustuomioistuin toimitti tarkastuksensa kansainvälisten tarkastusstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC ja ISSAI) mukaisesti (11). Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin noudattaa eettisiä ja ammatillisia ohjeita ja suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko tilinpäätöksessä olennaisia virheitä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

12.

Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen osana toteutetaan menettelyjä, joiden tarkoituksena on saada todentavaa aineistoa tilinpäätökseen sisältyvistä määristä ja tilinpäätöstiedoista sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuimen tehtävänä on valita sovellettavat menettelyt sekä arvioida, kuinka suuri on riski, että tilinpäätökseen sisältyy petoksista tai virheistä johtuvia olennaisesti virheellisiä tietoja tai laittomia tai sääntöjenvastaisia toimia. Kyseisissä riskinarvioinneissa arvioidaan tarkastuskohteen sisäistä valvontaa tilinpäätöksen laatimisen ja esittämisen kannalta, ja tämän pohjalta suunnitellaan tilanteeseen sopivat tarkastusmenettelyt. Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen yhteydessä arvioidaan myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden ja johdon esittämien kirjanpidollisten arvioiden asianmukaisuutta sekä tilinpäätöksen yleistä esittämistapaa.

13.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että saatu todentava aineisto on riittävä ja sopiva jäljempänä esitettävien lausumien perustaksi

Lausuma tilien luotettavuudesta

14.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että yhteisyrityksen tilinpäätös antaa olennaisilta osiltaan oikeat ja riittävät tiedot yhteisyrityksen taloudellisesta asemasta 31. päivältä joulukuuta 2011 sekä toimien tuloksista ja rahavirroista päättyneeltä varainhoitovuodelta yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien säännösten mukaisesti.

Perustelut huomautuksia sisältävälle lausumalle tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

15.

Hallintoneuvosto hyväksyi 18. marraskuuta 2010 tekemällään päätöksellä yhteisyrityksen jälkitarkastusstrategian (12). Kyseessä on keskeinen valvontamenettely (13), jonka avulla arvioidaan tilien perustana olevien toimien laillisuutta ja asianmukaisuutta. Vuonna 2011 suoritetut maksut olivat määrältään 6,8 miljoonaa euroa. Ne liittyivät kansallisten rahoitusviranomaisten hyväksytyistä kuluista antamiin todistuksiin. Maksujen osuus kaikista toimintaan liittyvistä maksuista oli 45 prosenttia. Jälkitarkastusstrategiaa alettiin toteuttaa vuonna 2011.

16.

Hankkeita koskevien menoilmoitusten tarkastukset on annettu osakasvaltioiden kansallisten rahoitusviranomaisten tehtäväksi. Kansallisten rahoitusviranomaisten kanssa tehdyissä hallinnollisissa sopimuksissa ei täsmennetä jälkitarkastuksiin liittyviä käytännön järjestelyjä. Tarkastuksen päättymiseen mennessä (syyskuussa 2012) yhteisyritys ei ollut vielä saanut riittävästi tietoja kansallisten rahoitusviranomaisten tarkastusstrategioista (14) eikä se pystynyt arvioimaan, saadaanko jälkitarkastusstrategian avulla riittävä varmuus tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta (15). Kansalliset rahoitusviranomaiset eivät myöskään olleet toimittaneet jälkitarkastuksia vuoden 2011 loppuun mennessä maksettujen avustusten osalta.

17.

Yhteisyrityksen jälkitarkastusstrategian täytäntöönpanosta saatavilla olevien tietojen pohjalta ei ole mahdollista todeta, toimiiko kyseinen keskeinen valvontamenettely vaikuttavasti.

Huomautuksia sisältävä lausuma tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

18.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että huomautuksia sisältävän tarkastuslausuman antamista perustelevissa kohdissa 15–17 esitettyjen seikkojen mahdollisia vaikutuksia lukuun ottamatta yhteisyrityksen 31. päivänä joulukuuta 2011 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

19.

Jäljempänä kohdissa 20–33 esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausumia kyseenalaiseksi.

TALOUSARVIO- JA VARAINHALLINTOA KOSKEVAT HUOMAUTUKSET

Talousarvion toteuttaminen

20.

Varainhoitovuoden 2011 lopulliseen talousarvioon sisältyi 66 miljoonaa euroa maksusitoumusmäärärahoja ja 35 miljoonaa euroa maksumäärärahoja. Käytettävissä olevien maksusitoumusmäärärahojen käyttöaste oli 97 prosenttia ja maksumäärärahojen käyttöaste 48 prosenttia (16). Toimintaan käytettävissä olevista 63,6 miljoonan euron maksusitoumusmäärärahoista 20,1 miljoonaa euroa pantiin täytäntöön kokonaissitoumuksen kautta vuoden 2011 ensimmäistä ehdotuspyyntöä varten ja 42,2 miljoonaa euroa pantiin täytäntöön kokonaissitoumuksen kautta vuoden 2011 toista ehdotuspyyntöä varten.

21.

Tarkastuksessa ilmeni, että asianmukaiset menettelyt puuttuivat ja valvonta oli heikkoa käyttämättömien määrärahojen vapauttamisen yhteydessä. Määrärahoja, jotka olisi pitänyt panna täytäntöön vuoden 2010 loppuun ja vuoden 2011 loppuun mennessä, oli vapautettu tammikuussa 2012. Toimintaa koskevassa vuoden 2010 budjettikohdassa olevaa käyttämätöntä 2,8 miljoonan euron kokonaissitoumusta, jonka viimeinen täytäntöönpanopäivä oli 31. joulukuuta 2011, ei ollut vapautettu.

Ehdotuspyyntömenettelyt

22.

Vuosina 2008, 2009 ja 2010 järjestettyjen ehdotuspyyntöjen seurauksena tehtiin yhteensä 107,9 miljoonan euron avustussopimukset, jotka vastaavat 25:tä prosenttia tutkimustoimiin osoitettavan EU:n rahoitusosuuden enimmäismäärästä (17). Vuonna 2011 käynnistettiin kaksi 62,3 miljoonan euron ehdotuspyyntömenettelyä, mutta avustussopimusten teko oli kesken. Vuonna 2012 käynnistettiin kaksi muuta ehdotuspyyntömenettelyä, joiden kohdalla oli kyse 84,5 miljoonan euron määrästä. Vuonna 2013 olisi käynnistettävä 185,3 miljoonan euron ehdotuspyyntömenettely (42 prosenttia), jotta käytettävissä oleva 440 miljoonan euron suuruinen EU:n rahoitusosuus saataisiin käytettyä kokonaisuudessaan.

YHTEISYRITYKSEN VALVONTAJÄRJESTELMIIN SISÄLTYVIÄ KESKEISIÄ VALVONTAMENETTELYJÄ KOSKEVAT HUOMAUTUKSET

23.

Yhteisyritys ei ole vielä pannut täysimääräisesti täytäntöön vaikuttavia ja tehokkaita sisäisen valvonnan menettelyjä ja varainhoidon tietojärjestelmiä. Tästä aiheutui taloudellisessa raportoinnissa merkittäviä virheitä ja viipeitä, joiden osalta tilanne korjattiin ennen tilinpäätöksen hyväksymistä.

24.

Yhteisyrityksen tilinpitäjä validoi rahoitus- ja kirjanpitojärjestelmät (ABAC ja SAP) 20. joulukuuta 2010. Siitä huolimatta hän ei ollut vielä vuonna 2011 validoinut järjestelmien perustana olevia toimintaprosesseja, joiden kautta taloudellisia tietoja saadaan. Validoimatta oli muun muassa toimintaprosessi, jonka avulla kansallisilta rahoitusviranomaisilta saadaan taloudellisia tietoja hyväksytyistä menoilmoituksista ja menoilmoitusten perusteella suoritetuista maksuista.

MUUT KYSYMYKSET

Sisäisen tarkastuksen valmiudet ja komission sisäisen tarkastuksen osasto

25.

ENIACin perustamista koskevan neuvoston asetuksen 6 artiklan 2 kohdassa säädetään, että yhteisyrityksellä on oltava sisäisen tarkastuksen toiminto. Tätä sisäisen valvonnan järjestelmän tärkeää osa-aluetta ei ollut kuitenkaan perustettu vielä vuoden 2011 loppuun mennessä.

26.

Komission sisäisen tarkastuksen osasto suoritti riskinarvioinnin vuonna 2011. Hallintoneuvostolle esiteltiin 22. marraskuuta 2011 hyväksyntää varten riskinarvioinnin tuloksiin perustuva strateginen tarkastussuunnitelma vuosille 2012–2014.

27.

Hallintoneuvosto hyväksyi 18. marraskuuta 2010 komission sisäisen tarkastuksen osaston toimenkuvauksen. Yhteisyrityksen varainhoitoa koskeviin säännöksiin ei kuitenkaan ole sisällytetty puiteasetuksen säännöstä (18), joka koskee komission sisäisen tarkastajan toimivaltuuksia.

ENIAC-osakasvaltioiden osuudet

28.

ENIAC-yhteistyöyrityksen yhtiöjärjestyksessä määrätään, että ENIAC-osakasvaltioiden rahoitusosuudet ovat yhteismäärältään vähintään 1,8-kertaiset (19) EU:n rahoitusosuuteen verrattuna, ja yhteisyrityksen avustusten osuus voi olla enintään 16,7 prosenttia hankkeiden tukikelpoisten kulujen kokonaismäärästä. Ensimmäisten viiden ehdotuspyynnön yhteydessä ENIAC-osakasvaltioiden rahoitusosuus oli 1,55-kertainen EU:n rahoitusosuuteen verrattuna.

29.

Vastoin ENIAC-yhteisyrityksen yhtiöjärjestystä (20), Kreikka käyttää EU:n rakennerahastovaroja maksaessaan omia kansallisia osuuksiaan ENIAC-hankkeiden kreikkalaisille edunsaajille (21) sen sijaan, että se myöntäisi kansallista rahoitusta. Yhteisyritys antoi Kreikan jatkaa osallistumista ENIAC-hankkeisiin, mutta yhteisyritys ei tarjoa rahoitusta kreikkalaisille edunsaajille, sillä yhteisrahoitus muusta EU:n rahoituslähteestä ei ole sallittua (22).

Vuotuinen toimintakertomus

30.

Yhteisyrityksen yhtiöjärjestyksen 19 artiklan 4 kohdan ja yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien säännösten 40 artiklan mukaan toimitusjohtaja laatii vuotuisen toimintakertomuksen. Vuotuisessa toimintakertomuksessa on käsiteltävä toiminnan tuloksia asetettuihin tavoitteisiin nähden, toiminnan riskejä, annettujen resurssien käyttöä sekä sisäisen valvonnan järjestelmän tehokkuutta ja vaikuttavuutta. Siinä on myös vahvistettava, että kertomuksen sisältämät tiedot antavat oikean ja riittävän kuvan, jollei yksittäisistä tulo- tai menoaloista annetuissa varaumissa ole toisin ilmoitettu.

31.

Vuosittaisessa toimintakertomuksessa ei esitetä arviota sisäisen valvonnan järjestelmän tehokkuudesta ja vaikuttavuudesta. Vuotuisessa toimintakertomuksessa havaittiin seuraavat puutteet:

Jälkitarkastusstrategian täytäntöönpanosta ei annettu riittävästi tietoja. Tietojen perusteella ei voitu päätellä, toimiiko kyseinen keskeinen valvontamenettely vaikuttavalla tavalla. Tästä olisi ollut syytä esittää varaus.

Tilinpitäjän suorittamasta varainhoito- ja kirjanpitojärjestelmien osittaisesta validoinnista ei annettu tietoja. Tilinpitäjä on validoinut järjestelmistä ainoastaan yhteisyrityksen suoran valvonnan alaisen osan, mutta ei niitä järjestelmiä, joiden kautta saadaan tietoa kansallisilta rahoitusviranomaisilta (ks. kohta 24).

Kirjanpidossa ja taloudellisessa raportoinnissa havaituista valvontapuutteista ei esitetty varaumaa (ks. kohta 23).

Aiemmin esitettyjen huomautusten seuranta

32.

Vuoden 2011 aikana yhteisyritys laati toiminnan jatkuvuutta koskevan suunnitelman ja edistyi tietotekniikan turvallisuusperiaatteiden vakiinnuttamisessa. Palautumissuunnitelman loppuunsaattaminen vaatii vielä lisätyötä.

33.

Yhteisyrityksen ja isäntävaltiona toimivan Belgian välillä tehtiin 2. helmikuuta 2012 sopimus (23) toimistotiloista, etuoikeuksista ja vapauksista sekä muusta Belgian yhteisyritykselle antamasta tuesta.

Tilintarkastustuomioistuin on hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 15. marraskuuta 2012 pidetyssä kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

presidentti


(1)  Neuvoston asetus (EY) N:o 72/2008, annettu 20 päivänä joulukuuta 2007, ENIAC-yhteisyrityksen perustamisesta (EUVL L 30, 4.2.2008, s. 21).

(2)  Liitteessä esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto yhteisyrityksen vastuualueista, toiminnoista ja resursseista.

(3)  Seitsemäs tutkimuksen puiteohjelma hyväksyttiin Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksellä N:o 1982/2006/EY (EUVL L 412, 30.12.2006, s. 1). Puiteohjelma kokoaa yhteen kaikki tutkimukseen liittyvät EU-aloitteet ja sillä on olennainen merkitys kasvun, kilpailukyvyn ja työllisyyden tavoitteiden saavuttamisessa. Ohjelma on myös eurooppalaisen tutkimusalueen keskeinen tekijä.

(4)  Tilintarkastustuomioistuin vastaanotti alustavan tilinpäätöksen 30. maaliskuuta 2012. Tilinpäätökseen on liitetty mukaan varainhoitovuoden talousarvio- ja varainhallintoa koskeva selvitys, jossa muun muassa annetaan tiedot määrärahojen täytäntöönpanoasteesta.

(5)  Tilinpäätös sisältää taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä tilinpäätöksen liitetiedot, joihin sisältyy kuvaus keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

(6)  Selvitys talousarvion toteuttamisesta sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

(7)  EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1.

(8)  Komission asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002 (EYVL L 357, 31.12.2002, s. 72), 33 artikla.

(9)  Asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002, 38 artikla.

(10)  EU:n elinten tilinpäätöksiä ja kirjanpitoa koskevat säännöt on esitetty asetuksen (EY, Euratom) N:o 2343/2002 VII osaston 1 ja 2 luvussa. Asetusta on viimeksi muutettu asetuksella (EY, Euratom) N:o 652/2008 (EUVL L 181, 10.7.2008, s. 23). Säännöt on liitetty sellaisenaan yhteisyrityksen varainhoitoa koskeviin säännöksiin.

(11)  Kansainvälinen tilintarkastajaliitto (International Federation of Accountants, IFAC) ja ylimpien tarkastuselinten kansainväliset standardit (International Standards of Supreme Audit Institutions, ISSAI).

(12)  ENIAC-yhteisyrityksen jälkitarkastusstrategian mukaan yhteisyrityksen on hankittava riittävästi tietoja ENIAC-osakasvaltioissa sovelletuista jälkitarkastusmenettelyistä, jotta se voi arvioida kansalliset menettelyt ja sen, miten hyvin niiden avulla saadaan riittävä varmuus ENIAC-yhteisyrityksen hankkeisiin liittyvien toimien asianmukaisuudesta ja laillisuudesta.

(13)  Asetuksen (EY) N:o 72/2008 12 artiklan mukaan yhteisyrityksen ”on varmistettava, että osakkaiden taloudelliset edut suojataan asianmukaisesti suorittamalla tai mahdollistamalla tarvittavat sisäiset ja ulkopuoliset tarkastukset”. Lisäksi artiklassa säädetään, että ”yhteisyritys tekee paikan päällä selvityksiä ja tilintarkastuksia ENIAC-yhteisyrityksen julkisen rahoituksen saajien keskuudessa. Tällaiset selvitykset ja tarkastukset tekee joko ENIAC-yhteisyritys suoraan tai jokin ENIAC-osakasvaltio sen puolesta.”

(14)  Yhteisyritys oli saanut tarkastusstrategioita koskevia tietoja seitsemältä kaikkiaan 22 kansallisesta rahoitusviranomaisesta. Seitsemän kansallisen rahoitusviranomaisen osalta saatu aineisto ei useimmissa tapauksissa riitä siihen, että yhteisyritys voisi sen perusteella arvioida kansalliset menettelyt, sillä käytännön tarkastusjärjestelyistä (esim. tarkastuksen lähestymistapa ja menetelmät, otoksen koko, kansallisten rahoitusviranomaisten suorittamien tarkastusten luonne) ei anneta tarkkoja tietoja.

(15)  Euroopan komission sisäisen tarkastuksen osasto on arvioinut ENIACin osakasvaltioiden tarkastusstrategiat. Se totesi kesäkuussa 2012, että jälkitarkastusstrategian avulla ei pystytty hankkimaan tarvittavia tietoja, joiden perusteella saataisiin riittävä varmuus. Näin ollen jälkitarkastusstrategiaa on tarkistettu ja tapahtumat testataan otannan perusteella; kansallisia rahoitusviranomaisia vaaditaan ilmoittamaan tarkat tiedot toimitetuista tarkastuksista.

(16)  Toimintamaksujen suhteellisen alhainen toteuttamisaste selittyy sillä, että ENIACin maksujen käynnistymisen edellyttämä kansallisten viranomaisten todistus saatiin myöhään ja jäsenvaltioiden tasolla ilmenee viipeitä kansallisten avustussopimusten allekirjoittamisessa.

(17)  Asetuksen (EY) N:o 72/2008 5 artiklan ja kyseisen asetuksen liitteessä olevan 11 artiklan 5 kohdan mukaan EU:n enimmäisosuus yhteisyrityksen rahoituksesta, jolla katetaan juoksevia kuluja ja tutkimustoimia, on 450 miljoonaa euroa, josta juokseviin kuluihin osallistutaan enintään 10 miljoonan euron osuudella. Jos osaa juokseviin kuluihin tarkoitetusta osuudesta ei käytetä, se voidaan käyttää tutkimustoimiin.

(18)  Asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002.

(19)  Asetuksen (EY) N:o 72/2008 liitteenä olevan yhtiöjärjestyksen 11 artiklan 6 kohdan b alakohta.

(20)  Asetuksen (EY) N:o 72/2008 liitteenä olevan yhtiöjärjestyksen 13 artiklan 1 kohdan mukaan ”ENIAC-yhteisyrityksen julkaisemien ehdotuspyyntöjen perusteella valittujen hankkeiden julkisen rahoituksen on koostuttava ENIAC-osakasvaltioiden kansallisista rahoitusosuuksista ja/tai ENIAC-yhteisyrityksen rahoitusosuudesta. Tähän aloitteeseen perustuva julkinen tuki ei rajoita soveltuvien prosessuaalisten ja aineellisten valtiontukisääntöjen noudattamista.”

(21)  Kreikka osallistui vuosien 2008, 2009 ja 2010 ehdotuspyyntöjen ENIAC-hankkeisiin yhteensä 9,7 miljoonan euron budjetilla (varoista 4,4 miljoonaa euroa kansallisia varoja, 1,6 miljoonaa euroa yhteisyrityksen osuudesta ja loput hankkeen osallistujilta).

(22)  Euroopan aluekehitysrahastoa, Euroopan sosiaalirahastoa ja koheesiorahastoa koskevista yleisistä säännöksistä 11 päivänä heinäkuuta 2006 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1083/2006 (EUVL L 210, 31.7.2006, s. 25) 54 artiklan 5 kohdan mukaan ”rahastoista osarahoitettuihin menoihin ei voida antaa tukea muista unionin rahoitusvälineistä”.

(23)  Tilintarkastustuomioistuimen kertomus ENIAC-yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä yhteisyrityksen vastaukset (EUVL C 368, 16.12.2011, s. 48), kohta 25.


LIITE

ENIAC-yhteisyritys (Bryssel)

Vastuualueet ja toiminnot

Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

(Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 187 artikla)

Yhteisyritys on unionin elin, ja Euroopan parlamentti myöntää sen talousarvion toteuttamista koskevan vastuuvapauden ottaen kuitenkin huomioon erityispiirteet, jotka johtuvat siitä, että yhteisissä teknologia-aloitteissa on kyse julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuksista, ja etenkin siitä, että yksityinen sektori osallistuu niiden toteuttamiseen.

ENIAC-yhteisyritys perustettiin 20 päivänä joulukuuta 2007 annetulla neuvoston asetuksella (EY) N:o 72/2008 (EUVL L 30, 4.2.2008, s. 21).

Yhteisyrityksen toimivaltuudet

(neuvoston asetus (EY) N:o 72/2008)

Tavoitteet

ENIAC-yhteisyritys myötävaikuttaa Euroopan unionin seitsemännen tutkimuksen, teknologian kehittämisen ja demonstroinnin puiteohjelman (2007–2013) täytäntöönpanemiseen sekä Yhteistyö-erityisohjelman aihealueeseen ”Tieto- ja viestintäteknologia”. Yhteisyrityksen tavoitteena on erityisesti:

määritellä ja toteuttaa tutkimusohjelma nanoelektroniikka-alan avainteknologioiden kehittämiseksi eri sovellusaloilla Euroopan kilpailukyvyn ja kestävän kehityksen lujittamiseksi sekä mahdollistaa uusien markkinoiden ja yhteiskunnallisten sovellusten syntyminen

tukea tutkimusohjelman toteuttamiseksi tarvittavia toimia (jäljempänä ’t&k-toimia’) erityisesti myöntämällä rahoitusta kilpailuun perustuvien ehdotuspyyntöjen perusteella valittujen hankkeiden osallistujille

edistää julkisen ja yksityisen sektorin välistä kumppanuutta, jolla pyritään käynnistämään ja yhdistämään unionin tasoisia, kansallisia ja yksityisiä toimia, lisäämään nanoelektroniikka-alaan kohdistuvien t&k-investointien kokonaismäärää ja edistämään yhteistyötä julkisen ja yksityisen sektorin välillä

varmistaa nanoelektroniikka-alan yhteisten teknologia-aloitteiden tuloksellisuus ja kestävyys

aikaansaada eurooppalaisten t&k-toimien synergiaa ja koordinointia nanoelektroniikka-alalla, mukaan luettuna alalla parhaillaan valtioiden välisissä t&k-ohjelmissa (EUREKA) toteutettavan toiminnan vähittäinen liittäminen ENIAC-yhteisyritykseen.

Hallinto

Osakkaat

Vuoden 2011 lopussa ENIAC-yhteisyrityksen osakkaita olivat: nanoelektroniikka-alan toimijoita edustava AENEAS, Euroopan unioni, jota edustaa komissio, sekä ENIAC-osakasvaltiot (Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Norja, Puola, Portugali, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Suomi, Tšekki, Unkari, Viro ja Yhdistynyt kuningaskunta).

Hallintoneuvosto

Hallintoneuvostoon kuuluu ENIAC-yhteisyrityksen osakkaiden edustajia ja teollisuus- ja tutkimuskomitean puheenjohtaja.

Hallintoneuvostolla on yleinen vastuu ENIAC-yhteisyrityksen toiminnasta, ja se valvoo sen toimien toteuttamista.

Julkisten tahojen neuvosto

Julkisten tahojen neuvosto koostuu ENIAC-yhteisyrityksen osakasvaltioiden julkisista tahoista.

Teollisuus- ja tutkimuskomitea

AENEAS nimittää teollisuus- ja tutkimuskomitean jäsenet.

Toimitusjohtaja

Toimitusjohtaja vastaa ENIAC-yhteisyrityksen päivittäisestä johtamisesta ja on yhteisyrityksen laillinen edustaja.

Ulkoinen tarkastus

Tilintarkastustuomioistuin.

Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

Euroopan parlamentti myöntää neuvoston suosituksesta.

Yhteisyrityksen resurssit vuonna 2011

Talousarvio

Varainhoitovuoden 2011 hyväksytty talousarvio (euroa):

 

Maksusitoumukset

Maksut

OSASTO I – Henkilöstö

1 488 801,72

1 488 801,72

OSASTO II – Hallinto

1 142 898,28

1 142 898,28

OSASTOT I JA II YHTEENSÄ

2 631 700,00

2 631 700,00

OSASTO III – Toiminta

63 646 170,00

32 426 000,00

OSASTOT I, II ja III YHTEENSÄ

66 277 870,00

35 057 700,00

Henkilöstö 31. joulukuuta 2011

 

Varainhoitovuoden 2011 täytettyjä toimia

henkilöstötaulukossa 31.12.2011

Väliaikainen henkilöstö

6

6

Sopimussuhteiset työntekijät

7

7

Henkilöstö yhteensä

13

13

Henkilöstön tehtävät jakaantuvat seuraavasti:

 

 

operatiiviset tehtävät

6

 

hallinnolliset tehtävät

4

 

sekalaiset tehtävät

3

 

Toiminta ja palvelut vuonna 2011

A   EDISTYMINEN OPERATIIVISTEN TAVOITTEIDEN SAAVUTTAMISESSA

Tutkimusohjelman perustaminen

Vuonna 2011 rahoitukseen valittujen hankkeiden tukikelpoisten kulujen kokonaismäärä oli yli miljardi euroa. Ne kattoivat kaikki monivuotisessa strategiasuunnitelmassa määritellyt t&k-alat.

Rahoituksen myöntäminen osallistujille

ENIAC-yhteisyritys on toimintansa aloittamisen jälkeen myöntänyt 171,6 miljoonaa euroa osallistujille (vuoden 2010 lopussa määrä oli 109,3 miljoonaa euroa). Vuonna 2011 lisäys oli 85 prosenttia vuodessa, mikä osoittaa, että ENIAC-yhteisyritys on edistynyt merkittävästi.

Nanoelektroniikka-alaan kohdistuvien t&k-investointien määrän lisääminen

Noin 47 prosenttia niistä kaikkiaan noin 3 700 tutkijasta, jotka osallistuivat nanoelektroniikan alan t&k-toimiin vuonna 2012, tulevat jatkossa työskentelemään ENIAC-yhteisyrityksen rahoitukseen valituissa hankkeissa; tämä luo synergiaa ja lisää koordinointia eurooppalaisten t&k-toimien alalla.

ENIAC-yhteisyritys koordinoi toimintaansa pääasiassa EUREKA-klusterin (CATERNE) kanssa, osallistuen European Nanoelectronics Forum -tapahtuman järjestämiseen.

Pk-yritysten osallistumisen edistäminen

Pk-yritykset ovat enemmistönä ENIAC-yhteisyrityksen hankkeissa: niiden osuus osallistujaorganisaatioista on 40,7 prosenttia (30,5 prosenttia on yliopistoja ja tutkimuslaitoksia ja 28,8 prosenttia suuria teollisuusyrityksiä).

B   TOIMINNALLINEN SUORITUSKYKY

ENIAC-yhteisyrityksen osakasvaltiot eivät muuttuneet vuonna 2011.

Organisaatio kehittyi merkittävästi:

siirryttiin White Atrium -rakennukseen, asennettiin käyttöön uudet toimistotilat ja tietotekniikkainfrastruktuuri

rekrytoitiin ja integroitiin uusia tiiminjäseniä

siirryttiin joustavasti CIRCABC-keskuksen käyttöön

järjestettiin organisaation asiakirjahallinto

laadittiin uusia menettelyä organisaation uusia tehtäviä varten

edistyttiin avustussopimuksen päätökseensaamisessa

suoritettiin ja kirjattiin yli 1 400 maksua taloudellisen riippumattomuuden saavuttamisen jälkeen

suoritettiin ensimmäiset tekniset arvioinnit käynnissä olevien hankkeiden osalta

julkaistiin ja toteutettiin kaksi ehdotuspyyntömenettelyä vuoden aikana

täsmennettiin keskeiset suoritusindikaattorit ja raportoitiin niistä

järjestettiin suuria julkisia tapahtumia, laadittiin pienimuotoisia julkaisuja ja myönteistä huomiota saaneita lehdistötiedotteita.

VUODEN 2011 TALOUSARVION TOTEUTTAMINEN

ENIAC-yhteisyritys oli sitonut vuoden loppuun mennessä kaikki määrärahat hankkeisiin, jotka perustuivat vuoden 2011 ehdotuspyyntöihin _1 (ehdotuspyyntö 4) ja _2 (ehdotuspyyntö 5), ja se oli suorittanut 48,09 prosenttia toimintaan liittyvistä maksuista.

Lähde: Yhteisyrityksen toimittamat tiedot.


ENIAC-YHTEISYRITYKSEN VASTAUKSET

Kohta 15–17.

ENIAC-yhteisyritys aloitti ARTEMIS-yhteisyrityksen kanssa keskeisten tietojen keräämisen ENIAC-osakasvaltioiden tarkastusmenettelyistä jo vuonna 2010. Strategisen tarkastussuunnitelman mukaisesti komission sisäisen tarkastuksen osasto (IAS), joka toimii yhteisyrityksen sisäisenä tarkastajana, aloitti vuonna 2011 konsultointimenettelyn sen arvioimiseksi, saadaanko ENIAC-osakasvaltioissa nyt käytössä olevien tarkastusstrategioiden toteuttamisen avulla kohtuullinen varmuus tarkastuksen kohteena olevien seikkojen asianmukaisuudesta.

Sisäisen tarkastuksen osasto sai arvioinnin päätökseen vuonna 2012, ja sen johtopäätös oli, ettei tästä lähestymistavasta saada tarvittavia tietoja kohtuullisen varmuuden saavuttamiseksi. Sen vuoksi ENIAC-yhteisyritys laati oman jälkitarkastussuunnitelman ja alkoi toteuttaa sitä. Tämä työ on määrä saada päätökseen ennen vuoden loppua.

Kohta 21.

ENIAC-yhteisyrityksessä oli resurssipula vuoden 2012 lopussa, minkä vuoksi se vapautti käyttämättömät määrärahat liian myöhään. Jotta tämä ei toistuisi, on ryhdytty toimiin etenkin työntekijöiden rekrytointisuunnitelman toteuttamiseksi, yksityiskohtaisen menettelyn määrittämiseksi tilinpäätöksen hallintaa varten sekä ehdottomien määräaikojen asettamiseksi.

Kohta 23.

ENIAC-yhteisyrityksellä on vahvat perusteet katsoa, että kaikki sen varainhoitoon liittyvät toimet ovat laillisia ja luotettavia. Yksityiskohtaiset suunnitelmat tilinpidon valvontaan on otettu käyttöön, mutta rahoitus- ja kirjanpitojärjestelmien käyttämisessä asianmukaisesti on ollut vakavia ongelmia. Tätä tilannetta on pahentanut asianmukaisten koulutusohjelmien ja tapaukseemme soveltuvien menettelytapojen puute sekä saatavilla olevan käyttäjätuen riittämättömyys. Tästä huolimatta kaikki tämän havainnon yhteydessä mainitut virheet on korjattu. ENIAC-yhteisyritys jatkaa ponnistelujaan ongelmien ratkaisemiseksi ja edistymisen vauhdittamiseksi.

Kohta 24.

Tilinpitäjä oli saanut ENIAC-yhteisyrityksen käyttämät rahoitus- ja kirjanpitojärjestelmät validoitua 20. joulukuuta 2010 (1), jolloin omaa talousarviota oli toteutettu vasta kolmen kuukauden ajan. Tilinpitäjä oli antanut myös lukuisia suosituksia validointipäätöksessään.

Vuosi 2011 oli ENIAC-yhteisyritykselle jatkuvien muutosten vuosi: se muutti uusiin toimitiloihin, alkoi käyttää rahoitustoimissaan aivan uudenlaista IT-infrastruktuuria ja toteutti rekrytointimenettelyn, jonka ansiosta sen työntekijämäärä lisääntyi tuntuvasti. Kaiken kaikkiaan yhteisyrityksen toiminta kasvoi huomattavasti. Näin ollen myös rahoitusprosesseja kehitettiin voimakkaasti ja jatkuvasti. Vaikka sisäisten valvontajärjestelmien tehostamista ja optimoimista jatketaan, täydentävä validointi tuli mahdolliseksi vuonna 2012, kun prosessit ja järjestelmät vakiintuivat ensimmäisen itsenäisesti hallinnoidun talousarvion myötä. Täydentävä validointi on tehty 25. kesäkuuta 2012, ja siihen sisältyi myös analyysi tärkeimmistä toimista ja hallintomenettelyistä, jotka ENIAC-yhteisyritys toteutti taloushallintojärjestelmien tukemiseksi.

Kohta 25.

Sisäisen tarkastuksen toiminto (IAC) on perustettu 7. helmikuuta 2011 hallintoneuvoston 13. kokouksessa, ja tehtävää toteuttaa komission sisäisen tarkastuksen osasto (IAS). Sisäisen tarkastuksen osasto on ilmoittanut ENIAC-yhteisyritykselle 6. lokakuuta 2011, että sisäisen tarkastuksen toiminnon palvelujen tarjoaminen ”on valitettavasti keskeytettävä toistaiseksi” komission yksiköiden kanssa meneillään olevien neuvottelujen vuoksi. Koska näiden palvelujen tarjoamisen jatkamisessa ei ole edetty, ENIAC-yhteisyritys päätti vuonna 2012 nimittää oman henkilökuntansa jäsenen sisäisen tarkastuksen toimintoon. Asiaa koskeva päätös ENIAC-ED-88-12 tehtiin 25. huhtikuuta 2012.

Kohta 27.

Varainhoidon puiteasetuksen muuttaminen kuuluu komission toimivaltaan. Komissio valmistelee parhaillaan nykyisen varainhoidon puiteasetuksen yhdistämistä uuteen EU:n yleiseen varainhoitoasetukseen. ENIAC-yhteisyritys hyväksyy tarkistetun version heti, kun se on saatavilla.

Kohta 28.

ENIAC-yhteisyrityksen maksaman määrärahan tiettyyn ehdotuspyyntöön perustuvien hankkeiden osallistujille on oltava täsmälleen sama prosenttiosuus tukikelpoisista kokonaiskustannuksista, joita osallistujalle aiheutuu. ENIAC-osakasvaltioiden prosenttiosuus rajoittuu komission asetuksessa (EY) N:o 800/2008 täsmennetyn valtion tuen enimmäisintensiteetin ja ENIAC-yhteisyrityksen määrärahan väliseen eroon. Jos esimerkiksi ENIAC-yhteisyrityksen osuus on 16,7 prosenttia, ENIAC-osakasvaltion osuus vaihtelee tällöin 8,3 prosentista (kun valtiontuki on enintään 25 prosenttia kokeellista kehitystä toteuttavalle yritykselle) ja 83,3 prosentin (yliopisto) välillä. Keskimääräistä tuki-intensiteettiä, jolla ENIAC-osakasvaltio voi osallistua, ei voi arvioida, sillä se määräytyy toteutettujen tutkimus- ja kehitystoimien tyypin, osallistujien statuksen sekä niiden sijoittamien määrien perusteella. Kun otetaan huomioon, että keskimääräinen intensiteetti poikkesi määritetystä suhteesta, joka oli 1,8, Euroopan komissio ehdotti vuonna 2012, että ENIAC-yhteisyrityksen maksuosuutta pienennettäisiin 15 prosenttiin, vaikka myös tämä supisti tutkimuksen ja kehityksen kokonaismäärää vastoin yleistä tavoitetta lisätä tutkimus- ja kehitysinvestointeja.

Kohta 29.

Ehto, jonka nojalla Kreikka on osallistunut ohjelmaan, ei ole vastoin ENIAC-yhteisyrityksen yhtiöjärjestystä. Ohjelman tarkoituksena ja yleisinä tavoitteina on saavuttaa synergiaa ja yhteensovittaa toimia, jotta laaja osallistuminen hankkeisiin varmistuisi.

Tältä osin – ja täysin yhtiöjärjestyksen mukaisesti – ohjelmassa on lukuisia oikeushenkilöitä, jotka ovat konsortion laillisia jäseniä allekirjoitettuaan yhteisyrityksen tukisopimusmallissa määritetyn liittymislomakkeen, vaikka ne eivät saakaan rahoitusta yhteisyritykseltä tai ole allekirjoittaneet kansallisia tukisopimuksia. Tämä koskee niitä oikeushenkilöitä, jotka saavat alueellista tukea tai sijaitsevat maissa, jotka eivät ole ENIAC-osakasvaltioita.

Jos oikeushenkilöiden osallistuminen ENIAC-osakasvaltioista kiellettäisiin tällä perusteella, se olisi syrjivää muista maista kuin ENIAC-osakasvaltioista peräisin olevia osallistujia kohtaan, joilla ei ole velvollisuutta ilmoittaa mahdollisia kansallisen rahoituksen lähteitään. Tämä olisi myös vastoin ohjelman yleisiä tavoitteita.

Kohta 31.

Vuotuinen toimintakertomus vuodelta 2011 sisältää yksityiskohtaisen analyysin sisäisen tarkastuksen osaston tehokkuudesta ja vaikuttavuudesta kohdassa 3.1. Jälkitarkastustoimien tilannetta käsitellään kohdassa 3.1.14. Rahoitus- ja kirjanpitojärjestelmien validoinnin tilanne ei ole muuttunut edelliseen vuoteen nähden syistä, jotka on lueteltu kohdassa 24.

Koska ENIAC-yhteisyrityksen yhtiöjärjestyksen (2) 19 artiklan 4 kohdassa sanotaan, että ”toimitusjohtaja esittelee vuotuisen toimintakertomuksen yhdessä vuotuisen tilinpäätöksen ja taseen kanssa”, ENIAC-yhteisyritys katsoo, että jälkimmäisissä asiakirjoissa muotoiltuja ja niihin sisältyviä varauksia sovelletaan myös edelliseen, eikä toista niitä siinä.

Kohta 32.

ENIAC-yhteisyritys sai toiminnan jatkuvuussuunnitelmansa valmiiksi ja validoitua 28. tammikuuta 2011. Lisäksi se kehitti menettelyn tietyn rahoitusprosessin jatkuvuuden varmistamiseksi kriisitilanteissa. Jälkimmäiset määräykset muodostavat palautumissuunnitelman, josta ei ole laadittu erillistä asiakirjaa.

Tämä suunnitelma lisätään määräaikaiskatsauksiin ja parannettuihin versioihin. Viimeisin tarkistus, jossa otettiin huomioon vuoden 2011 aikana tapahtunut keskeinen kehitys, saatiin valmiiksi 20. huhtikuuta 2012, ja se sisältää lisää yksityiskohtaisia määräyksiä, jotka koskevat kriisitilanteista palautumista.


(1)  ENIAC-yhteisyritys sai valmiuden alkaa toteuttaa omaa talousarviotaan syyskuussa 2010.

(2)  Neuvoston asetus (EY) N:o 72/2008 (EUVL L 30, 4.2.2008, s. 21).


10.1.2013   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 6/27


KERTOMUS

innovatiivisia lääkkeitä koskevaa yhteistä teknologia-aloitetta toteuttavan yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 sekä yhteisyrityksen vastaukset

2013/C 6/04

JOHDANTO

1.

Innovatiivisia lääkkeitä koskevan yhteisen teknologia-aloitteen toteuttamista varten perustettiin joulukuussa 2007 (1) kymmenen vuoden ajanjaksoksi eurooppalainen yhteisyritys (IMI-yhteisyritys), jonka toimipaikka on Brysselissä.

2.

IMI-yhteisyrityksen tavoitteena on parantaa huomattavasti lääkekehitysprosessin toimivuutta ja tehokkuutta, jotta lääkeala tuottaisi pitkällä aikavälillä tehokkaampia ja turvallisempia innovatiivisia lääkkeitä (2).

3.

Yhteisyrityksen perustajaosakkaat ovat komission edustama Euroopan unioni ja Euroopan lääketeollisuuden yhdistysten liitto (EFPIA). IMI-yhteisyrityksen osakkuutta voivat hakea tutkimusta ja kehitystä jäsenvaltiossa tai seitsemänteen puiteohjelmaan (3) assosioituneessa maassa suoraan tai epäsuorasti tukevat oikeussubjektit.

4.

EU osarahoittaa IMI-yhteisyrityksen käyttökustannuksia ja tutkimustoimia enintään miljardilla eurolla seitsemännen puiteohjelman talousarviosta. EU:n ja EFPIA:n on perustajaosakkaina katettava käyttökustannuksia samansuuruisilla osuuksilla, jotka eivät ylitä neljää prosenttia EU:n koko rahoitusosuudesta. Muiden osakkaiden on osallistuttava käyttökustannuksiin suhteessa osuuteen, jolla ne rahoittavat tutkimustoimia. Tutkimusta tekevät lääkeyhtiöt, jotka ovat EFPIA:n jäseniä, osallistuvat tutkimustoiminnan rahoitukseen luontaissuorituksin (4), joiden arvo on vähintään yhtä suuri kuin EU:n rahoitusosuus (5).

5.

Yhteisyritys aloitti itsenäisen toimintansa 16. marraskuuta 2009.

TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

6.

Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastuksen lähestymistapa käsittää analyyttiset tarkastusmenetelmät, tapahtumien testaamisen yhteisyrityksen tasolla ja valvontajärjestelmien keskeisten menettelyiden arvioinnin. Tämän lisäksi tilintarkastustuomioistuin hyödyntää muiden tarkastajien työhön perustuvaa todentavaa aineistoa (kun relevanttia aineistoa on saatavilla) ja analysoi johdon antamia tietoja.

TARKASTUSLAUSUMA

7.

Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 287 artiklan 1 kohdan mukaisesti IMI-yhteisyrityksen tilinpäätöksen (6), joka sisältää ”tilinpäätösasiakirjat” (7) ja ”selvityksen talousarvion toteuttamisesta” (8)31. joulukuuta 2011 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

8.

Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuslausuma annetaan Euroopan parlamentille ja neuvostolle neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 185 artiklan 2 kohdan mukaisesti (9).

Johdon vastuu

9.

Tulojen ja menojen hyväksyjänä toimitusjohtaja toteuttaa tulot ja menot sisältävää talousarviota yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien säännösten mukaisesti omalla vastuullaan ja hyväksyttyjen määrärahojen rajoissa (10). Toimitusjohtajan vastuulla on kehittää (11) sellainen organisaatiorakenne sekä sisäiset hallinto- ja valvontajärjestelmät ja -menettelyt, joiden pohjalta on toisaalta mahdollista laatia tilinpäätös (12), jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvia olennaisesti virheellisiä tietoja, ja toisaalta varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus.

Tarkastajan vastuu

10.

Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma yhteisyrityksen tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

11.

Tilintarkastustuomioistuin toimitti tarkastuksensa kansainvälisten tarkastusstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC ja ISSAI) (13) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin noudattaa eettisiä ja ammatillisia ohjeita ja suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko tilinpäätöksessä olennaisia virheitä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

12.

Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen osana toteutetaan menettelyjä, joiden tarkoituksena on saada todentavaa aineistoa tilinpäätökseen sisältyvistä määristä ja tilinpäätöstiedoista ja tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuimen tehtävänä on valita sovellettavat menettelyt sekä arvioida, kuinka suuri on riski, että tilinpäätökseen sisältyy petoksista tai virheistä johtuvia olennaisesti virheellisiä tietoja tai laittomia tai sääntöjenvastaisia toimia. Kyseisissä riskinarvioinneissa arvioidaan tarkastuskohteen sisäistä valvontaa tilinpäätöksen laatimisen ja esittämisen kannalta, ja tämän pohjalta suunnitellaan tilanteeseen sopivat tarkastusmenettelyt. Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen yhteydessä arvioidaan myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden ja johdon esittämien kirjanpidollisten arvioiden asianmukaisuutta sekä tilinpäätöksen yleistä esittämistapaa.

13.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että saatu todentava aineisto on riittävä ja sopiva jäljempänä esitettävien lausumien perustaksi.

Lausuma tilien luotettavuudesta

14.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että yhteisyrityksen tilinpäätös antaa olennaisilta osiltaan oikeat ja riittävät tiedot yhteisyrityksen taloudellisesta asemasta 31. päivältä joulukuuta 2011 sekä toimien tuloksista ja rahavirroista päättyneeltä varainhoitovuodelta yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien säännösten mukaisesti.

Perusteet huomautuksia sisältävälle lausumalle tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

15.

Hallintoneuvosto hyväksyi yhteisyrityksen jälkitarkastusstrategian 14. joulukuuta 2010 tekemällään päätöksellä. Jälkitarkastusstrategia muodostaa keskeisen valvontamenettelyn, jonka avulla arvioidaan tilien perustana olevien toimien laillisuutta ja asianmukaisuutta (14). Syyskuussa 2012 päätökseen saadut jälkitarkastukset kattoivat 2,2 miljoonaa euroa (18,8 prosenttia IMI-yhteisyrityksen rahoitusosuudesta, jonka se hyväksyi maksettavakseen kesäkuussa 2011 validoimansa ensimmäisen ehdotuspyynnön osalta). Jälkitarkastuksissa havaittu virhetaso oli 6,84 prosenttia (15).

Huomautuksia sisältävä lausuma tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

16.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että kohdassa 15 kuvattujen tekijöiden vaikutusta lukuun ottamatta yhteisyrityksen 31. päivänä joulukuuta 2011 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

17.

Jäljempänä kohdissa 18–32 esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausumia kyseenalaiseksi.

TALOUSARVIO- JA VARAINHALLINTOA KOSKEVAT HUOMAUTUKSET

Talousarvion toteuttaminen

18.

Hallintoneuvosto hyväksyi vuotuiset budjetti- ja toteutussuunnitelmat 4. huhtikuuta 2011 (16), koska kesti kauan päästä yhteisymmärrykseen ja vahvistaa vuotuiseen toteutussuunnitelmaan sisällytettävät tieteelliset painopisteet. Tämä viivästytti ehdotuspyyntömenettelyn käynnistämistä. Yhteisyritys käynnisti vuoden aikana neljännen ehdotuspyyntömenettelyn, teki viisi avustussopimusta, jotka liittyivät kolmanteen ehdotuspyyntömenettelyyn, ja kahdeksan avustussopimusta, jotka liittyivät toiseen ehdotuspyyntömenettelyyn.

19.

Tutkimustoimintaan käytettävissä olleiden 159 miljoonan euron maksusitoumusmäärärahojen täytäntöönpanoaste oli 66 prosenttia, ja täytäntöönpano tapahtui kokonaissitoumuksen avulla, joka kattoi neljännen ehdotuspyynnön. Hallinnollisen talousarvion käyttämättömien määrärahojen suuri määrä (44 prosenttia) osoittaa, ettei hallinnollinen talousarvio perustunut realistisiin arvioihin.

20.

Varainhoitovuonna 2010 käyttämättä jääneet 117 miljoonan euron maksusitoumusmäärärahat ja 65 miljoonan euron maksumäärärahat siirrettiin varainhoitovuodelle 2011. Varainhoitovuonna 2011 jäi puolestaan käyttämättä 62 miljoonaa euroa maksusitoumusmäärärahoja ja 11 miljoonaa euroa maksumäärärahoja, jotka siirrettiin varainhoitovuodelle 2012.

Ehdotuspyyntömenettelyt

21.

Vuosina 2008, 2009 ja 2010 järjestettyjen ehdotuspyyntömenettelyjen perusteella tehtiin avustussopimuksia, joiden kokonaismäärä oli vuoden 2011 lopussa 269 miljoonaa euroa. Vuonna 2011 käynnistettiin neljäs ehdotuspyyntömenettely, johon budjetoitu ohjeellinen EU-rahoitus oli 105 miljoonaa euroa. Vuonna 2012 käynnistettiin puolestaan viides ehdotuspyyntömenettely, johon budjetoitu ohjeellinen EU-rahoitus oli 80 miljoonaa euroa. Näin ollen voidaan todeta, että mikäli ehdotuspyynnöt pysyvät nykyisellä tasolla, on erittäin todennäköistä, että käytettävissä olevaa EU:n rahoitusosuutta ei käytetä kokonaisuudessaan.

Epäjohdonmukaisuudet hallintoneuvoston päätösten ja talousarvio- ja varainhallintoa koskevan selvityksen välillä

22.

Talousarvio- ja varainhallintoa koskevan selvityksen mukaan luvun 30-C2 (tutkimusohjelma) kokonaismäärärahat (117 miljoonaa euroa) ovat pienemmät kuin asianomaiseen lukuun sisältyvä budjettikohta B03000-C2 (141 miljoonaa euroa). Lisäksi 28. tammikuuta 2011 tehdyssä hallintoneuvoston päätöksessä sallitaan ainoastaan 115 miljoonan euron suuruinen maksusitoumusmäärärahojen siirto varainhoitovuodelta toiselle, vaikka talousarvio- ja varainhallintoa koskevassa selvityksessä mainitaan 117 miljoonan euron suuruinen siirto.

YHTEISYRITYKSEN VALVONTAJÄRJESTELMIIN SISÄLTYVIÄ KESKEISIÄ VALVONTAMENETTELYJÄ KOSKEVAT HUOMAUTUKSET

23.

Vuoden 2011 aikana havaittiin huomattavaa edistystä sisäisen valvonnan järjestelmien alalla. Vastaisuudessa on kuitenkin panostettava talousarvio- ja kirjanpitomenettelyjen ja niihin liittyvien valvontamenettelyjen perustamiseen ja dokumentointiin. Lisäksi virallista arviota sisäisen valvonnan järjestelmästä ei toteutettu vuoden 2011 aikana.

24.

Tilinpitäjä raportoi kirjapitojärjestelmän validoinnista 27. syyskuuta 2012 ja toi esille huomattavia puutteita, jotka edellyttävät toimenpiteitä (17).

Luontaissuoritusten arviointiin sovellettava menetelmä

25.

Hallintoneuvosto hyväksyi 11. marraskuuta 2011 luontaissuoritusten arviointimenetelmän (18). Luontaissuoritusten validointi perustuu ennakkovarmennukseen ja jälkitarkastuksiin. Vuonna 2011 ei suoritettu ennakkovarmennusta eikä jälkitarkastusta.

MUUT KYSYMYKSET

Sisäisen tarkastuksen toiminto ja komission sisäisen tarkastuksen osasto

26.

Komission sisäisen tarkastuksen osasto ja yhteisyrityksen sisäisen tarkastuksen yksikkö suorittivat vuonna 2011 riskinarvioinnin, ja hallintoneuvosto hyväksyi 3. marraskuuta 2011 strategisen tarkastussuunnitelman kaudelle 2012–2014.

27.

Hallintoneuvosto hyväksyi komission sisäisen tarkastuksen osaston toimenkuvauksen 8. maaliskuuta 2011. Yhteisyrityksen varainhoitoa koskeviin säännöksiin ei kuitenkaan ole vielä sisällytetty puiteasetuksen säännöstä (19).

28.

Yhteisyritys aloitti itsenäisen toimintansa marraskuussa 2009, mutta komission sisäisen tarkastuksen osasto tai yhteisyrityksen sisäisen tarkastuksen johtaja eivät suorittaneet varmuutta koskevia sisäisiä tarkastustöitä ennen maaliskuuta 2012. Sisäisen tarkastuksen johtaja on osallistunut suoraan operatiivisiin toimiin (jälkitarkastusstrategian täytäntöönpano, keskeisiin suoritusindikaattoreihin sovellettavat puitteet sekä luontaissuoritusten ennakkovarmennukseen perustuvien tarkastuslausuntojen tarkistaminen) sekä muihin konsultointitehtäviin.

Euroopan tilintarkastustuomioistuimen tarkastusoikeudet

29.

Avustussopimuksen säännöksissä ei tunnusteta tilintarkastustuomioistuimen oikeutta tarkastaa EFPIAn osakasyritysten luontaissuorituksia, vaikka ne kirjataan IMI-yhteisyrityksen tilinpäätökseen. Näistä osuuksista arvioidaan muodostuvan yhteisyrityksen toiminta-aikana noin miljardin euron kokonaismäärä.

Aiemmin esitettyjen huomautusten seuranta

30.

Yhteisyrityksen ja isäntävaltiona toimivan Belgian välillä tehtiin 2. helmikuuta 2012 sopimus toimistotiloista, etuoikeuksista ja vapauksista sekä muusta Belgian yhteisyritykselle antamasta tuesta.

31.

Yhteisyritys edistyi vuonna 2011 tietotekniikkaa koskevien turvallisuusperiaatteiden vakiinnuttamisessa. Toiminnan jatkuvuutta koskevaa suunnitelmaa ja palautumissuunnitelmaa ei kuitenkaan saatu valmiiksi.

Vuotuinen toimintakertomus

32.

IMI-yhteisyrityksen yhtiöjärjestyksen 6 artiklan 4 kohdan ja yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien säännösten 41 artiklan mukaan toimitusjohtajan on laadittava vuotuinen toimintakertomus, johon sisältyy tarkastuslausuma. Tarkastuslausumassa vahvistetaan, että kertomuksen sisältämät tiedot antavat oikean ja riittävän kuvan, jollei varaumissa ole toisin ilmoitettu. Helmikuussa 2012 julkaistu tarkastuslausuma ei sisältänyt varaumaa, vaikka toimintamenojen keskeisen valvontamuodon muodostavan jälkitarkastusstrategian vaikuttavuudesta ei ollut annettu tietoja.

Tilintarkastustuomioistuimen IV jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Louis GALEAN johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 13. marraskuuta 2012 pitämässään kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

presidentti


(1)  Neuvoston asetus (EY) N:o 73/2008, annettu 20 päivänä joulukuuta 2007, yhteisyrityksen perustamisesta innovatiivisia lääkkeitä koskevan yhteisen teknologia-aloitteen toteuttamiseksi (EUVL L 30, 4.2.2008, s. 38).

(2)  Liitteessä esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto yhteisyrityksen vastuualueista, toiminnoista ja resursseista.

(3)  Seitsemäs tutkimuksen puiteohjelma, joka hyväksyttiin Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksellä N:o 1982/2006/EY (EUVL L 412, 30.12.2006, s. 1), kokoaa yhteen kaikki tutkimukseen liittyvät EU-aloitteet. Puiteohjelmalla on olennainen merkitys kasvun, kilpailukyvyn ja työllisyyden tavoitteiden saavuttamisessa. Ohjelma muodostaa myös eurooppalaisen tutkimusalueen keskeisen osatekijän.

(4)  Yhteisyrityksen perustamista koskevan asetuksen (EY) N:o 73/2008 liitteessä olevan 11 artiklan 4 kohdan mukaisesti luontaissuorituksilla tarkoitetaan EFPIAn jäseninä olevien tutkimusta tekevien lääkeyhtiöiden muita kuin rahallisia suorituksia (henkilöstö, laitteistot, kulutustavarat jne.). Tutkimusyritysten rahoitusosuuden on oltava vähintään yhtä suuri kuin EU:n rahoitusosuus.

(5)  Yhteisyrityksen perustamista koskevan asetuksen (EY) N:o 73/2008 liitteessä olevan 11 artiklan 5 kohdan mukaisesti ”EFPIAn jäseninä olevat tutkimusta tekevät yhteisyrityksen toimintaan osallistuvat lääkeyhtiöt eivät voi saada rahallista tukea IMI-yhteisyritykseltä”.

(6)  Tilintarkastustuomioistuin vastaanotti tilinpäätöksen 1. heinäkuuta 2012 ja sitä koskevan oikaisun 12. lokakuuta 2012. Tilinpäätökseen on liitetty mukaan varainhoitovuoden talousarvio- ja varainhallintoa koskeva selvitys, jossa muun muassa annetaan tiedot määrärahojen täytäntöönpanoasteesta sekä esitetään yhteenveto budjettikohtien välisistä määrärahasiirroista.

(7)  Tilinpäätös sisältää taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä tilinpäätöksen liitetiedot, joihin sisältyy kuvaus keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

(8)  Selvitys talousarvion toteuttamisesta sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

(9)  EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1.

(10)  Komission asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002 (EYVL L 357, 31.12.2002, s. 72), 33 artikla.

(11)  Asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002, 38 artikla.

(12)  EU:n elinten tilinpäätöksiä ja kirjanpitoa koskevat säännöt on esitetty asetuksen (EY, Euratom) N:o 2343/2002 VII osaston 1 ja 2 luvussa. Asetusta on viimeksi muutettu asetuksella (EY, Euratom) N:o 652/2008 (EUVL L 181, 10.7.2008, s. 23). Säännöt on liitetty sellaisenaan yhteisyrityksen varainhoitoa koskeviin säännöksiin.

(13)  Kansainvälinen tilintarkastajaliitto (International Federation of Accountants, IFAC) ja ylimpien tarkastuselinten kansainväliset standardit (International Standards of Supreme Audit Institutions, ISSAI).

(14)  Yhteisyrityksen perustamisesta annetun asetuksen (EY) N:o 73/2008 12 artiklan 4 kohdassa säädetään, että ”IMI-yhteisyritys tekee paikan päällä selvityksiä ja tilintarkastuksia IMI-yhteisyrityksen rahoittamien tutkimustoimien osallistujien keskuudessa”. Jälkitarkastuksissa voidaan havaita edunsaajien ilmoittamia tukeen oikeuttamattomia menoja, jotka edellyttävät takaisinperintämenettelyitä.

(15)  Virhetaso on laskettu käyttäen eri menoilmoituksissa ilmoitettujen kulujen ja tosiasiallisten kulujen välisen erotuksen keskiarvoa. Liikaa ilmoitettu osuus on painotettu suuruutensa perusteella.

(16)  IMI-yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien säännösten 14 artiklan perusteella sovellettiin budjettisääntöä 1/12, jotta maksuja voitiin suorittaa ennen talousarvion hyväksymistä.

(17)  Tilinpitäjän raportoimat keskeiset havainnot: a) siirtovelkojen laskentaan ei sovellettu oikeaa ja vakioitua menetelmää varainhoitovuoden lopussa b) käteisvarojen hallinnassa ja arkistointimenettelyissä on parantamisen varaa c) ajan tasalle saatetun alustavan varainhoitomenettelyitä koskevan oppaan hyväksymismenettelyt olisi vakioitava d) maksuasiakirjoihin olisi liitettävä mukaan kaikki tositteet e) olisi otettava käyttöön tietotekniikkaväline, joka edistäisi sopimusten rekisteröintiä ja hallinnointia.

(18)  Luontaissuoritukset ovat tukikelpoisia kuluja, joita oikeussubjekteille aiheutuu osallistumisesta toimiin, joita yhteisyritys ei korvaa.

(19)  Asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002.


LIITE

Innovatiivisia lääkkeitä koskevaa yhteistä teknologia-aloitetta toteuttava yhteisyritys (Bryssel)

Vastuualueet ja toiminnot

Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

(otteet Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 187 ja 188 artiklasta)

187 artikla: Unioni voi perustaa yhteisyrityksiä tai muita järjestelmiä, jotka ovat tarpeen, jotta unionin tutkimusta, teknologista kehittämistä ja esittelyä koskevat toimintaohjelmat voidaan panna täytäntöön asianmukaisesti.

188 artikla: Neuvosto antaa 187 artiklassa tarkoitetut säännökset komission ehdotuksesta sekä Euroopan parlamenttia ja talous- ja sosiaalikomiteaa kuultuaan.

Euroopan parlamentti ja neuvosto antavat 183, 184 ja 185 artiklassa tarkoitetut säännökset tavallista lainsäätämisjärjestystä noudattaen sekä talous- ja sosiaalikomiteaa kuultuaan. Täydentävien toimintaohjelmien hyväksymiseen tarvitaan niiden jäsenvaltioiden suostumus, joita asia koskee.

Yhteisyrityksen toimivaltuudet

Tavoitteet (asetus (EY) N:o 73/2008 yhteisyrityksen perustamisesta, 2 artikla)

IMI-yhteisyritys osallistuu Euroopan yhteisön seitsemännen puiteohjelman ja erityisesti seitsemännen puiteohjelman täytäntöön panemiseksi toteutettavan ”Yhteistyö”-erityisohjelman aihealueen ”Terveys” toteuttamiseen. Sen tavoitteena on parantaa huomattavasti lääkekehitysprosessin toimivuutta ja tehokkuutta, jotta lääkeala tuottaisi pitkällä aikavälillä tehokkaampia ja turvallisempia innovatiivisia lääkkeitä. Erityisesti se:

a)

tukee kilpailua edeltävän vaiheen lääketutkimusta ja -kehitystä jäsenvaltioissa ja seitsemänteen puiteohjelmaan assosioituneissa maissa koordinoidulla lähestymistavalla, jolla pyritään poistamaan lääkekehitysprosessissa todetut tutkimuksen pullonkaulat

b)

tukee innovatiivisia lääkkeitä koskevan yhteisen teknologia-aloitteen tutkimusohjelman toteuttamista, jäljempänä ”tutkimustoimet”, erityisesti myöntämällä rahoitustukea kilpailuun perustuvien ehdotuspyyntöjen kautta

c)

varmistaa täydentävyyden muiden seitsemännen puiteohjelman toimien kanssa

d)

toimii julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuutena, jossa pyritään lisäämään tutkimusinvestointeja biolääketieteen alalla jäsenvaltioissa ja seitsemänteen puiteohjelmaan assosioituneissa maissa kokoamalla yhteen resursseja ja lisäämällä julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyötä

e)

edistää pienten ja keskisuurten yritysten osallistumista yhteisyrityksen toimiin seitsemännen puiteohjelman tavoitteiden mukaisesti.

Tehtävät (Liite ”Innovatiivisia lääkkeitä koskevan yhteisen teknologia-aloitteen toteuttamiseksi perustettavan yhteisyrityksen yhtiöjärjestys”, 1 artikla)

Innovatiivisia lääkkeitä koskevan yhteistä teknologia-aloitetta toteuttavan yhteisyrityksen (jäljempänä IMI-yhteisyritys) päätehtävät ja toiminta-alat ovat seuraavat

a)

varmistaa innovatiivisia lääkkeitä koskevan yhteisen teknologia-aloitteen perustaminen ja kestävä hallinnointi

b)

määritellä ja toteuttaa 18 artiklassa tarkoitetut vuotuiset toteutussuunnitelmat ehdotuspyyntöjen avulla

c)

tarkistaa säännöllisesti innovatiivisten lääkkeiden alan yhteisen teknologia-aloitteen tutkimusohjelmaa ja tehdä siihen sen toteutusaikana tieteen kehityksen edellyttämät tarkistukset

d)

hankkia käyttöön tarvittavat julkisen ja yksityisen sektorin voimavarat

e)

luoda ja kehittää tiivistä ja pitkäaikaista yhteistyötä yhteisön, alan teollisuuden ja muiden sidosryhmien, kuten sääntelyelinten, potilasjärjestöjen, tiedelaitosten ja kliinisten tutkimuskeskusten välillä, sekä alan teollisuuden ja tiedelaitosten välistä yhteistyötä

f)

helpottaa toiminnan koordinointia alan kansallisten ja kansainvälisten toimien kanssa

g)

toteuttaa tiedonvälitys- ja tiedotustoimia

h)

vaihtaa tietoja ja olla vuorovaikutuksessa jäsenvaltioiden ja seitsemänteen puiteohjelmaan assosioituneiden maiden kanssa tätä varten erityisesti perustetun ryhmän, jäljempänä ”IMIin osallistuvien valtioiden edustajien ryhmä”, kautta

i)

järjestää vähintään vuosittain tapaaminen sidosryhmien kanssa, jäljempänä ”sidosryhmäfoorumi”, jotta voidaan varmistaa IMI-yhteisyrityksen tutkimustoimien avoimuus ja läpinäkyvyys sidosryhmien suuntaan

j)

tiedottaa IMI-yhteisyrityksen kanssa avustussopimuksen, jäljempänä ”avustussopimus”, tehneille oikeussubjekteille mahdollisuudesta saada lainaa Euroopan investointipankista ja erityisesti seitsemännessä puiteohjelmassa perustetusta riskinjakorahoitusvälineestä

k)

julkaista hankkeita koskevaa tietoa, mukaan luettuina osallistujien nimet ja IMI-yhteisyrityksen kullekin osallistujalle myöntämän rahoitusosuuden määrä

l)

varmistaa innovatiivisia lääkkeitä koskevan yhteisen teknologia-aloitteen tehokkuus

m)

harjoittaa muuta toimintaa, joka on tarpeen tämän asetuksen 2 kohdassa tarkoitettujen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Hallinto

(asetuksen (EY) N:o 73/2008 liite ”Innovatiivisia lääkkeitä koskevan yhteisen teknologia-aloitteen toteuttamiseksi perustettavan yhteisyrityksen yhtiöjärjestys”, 4 artikla)

1 –   Hallintoneuvosto

2 –   Toimitusjohtaja

3 –   Tieteellinen komitea

4 –   Kaksi neuvoa-antavaa elintä

IMI-yhteisyritykseen osallistuvien valtioiden edustajien ryhmä ja sidosryhmäfoorumi.

5 –   Sisäinen tarkastus

Euroopan komission sisäinen tarkastaja

(asetuksen (EY) N:o 73/2008 liite ”Innovatiivisia lääkkeitä koskevan yhteisen teknologia-aloitteen toteuttamiseksi perustettavan yhteisyrityksen yhtiöjärjestys”, 10 artikla)

IMI-yhteisyrityksen omat sisäiset tarkastusvalmiudet

(asetuksen N:o 73/2008 6 artikla).

6 –   Ulkoinen tarkastus

Euroopan tilintarkastustuomioistuin

(asetuksen (EY) N:o 73/2008 liitteenä olevan yhtiöjärjestyksen 17 artiklan 5 kohta ja IMI-yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien säännösten 126 artikla)

7 –   Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

Euroopan parlamentti myöntää vastuuvapauden neuvoston suosituksesta.

(asetuksen (EY) N:o 73/2008 11 artiklan 4 kohta ja IMI-yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien säännösten 129 artikla)

Yhteisyrityksen resurssit vuonna 2011

Talousarvio Lopullisessa talousarviossa oli maksusitoumusmäärärahoja 285 379 570 euroa ja maksumäärärahoja 88 898 250 euroa. Määriin sisältyivät varainhoitovuodelta 2010 siirretyt 116 862 090 euron maksusitoumusmäärärahat ja 64 506 677 euron maksumäärärahat.

Henkilöstö 31. joulukuuta 2011

Henkilöstötaulukossa on 31 tointa (26 väliaikaista toimihenkilöä ja 5 sopimussuhteista toimihenkilöä), joista oli täytetty 31 tointa

Henkilöstö

Väliaikaiset toimihenkilöt: 26

Sopimussuhteiset toimihenkilöt: 6 (yksi sopimussuhteinen toimihenkilö otettiin palvelukseen erään väliaikaisen toimihenkilön äitiyslomaa silmällä pitäen)

Työkomennuksella olevat kansalliset asiantuntijat: 0

Paikallinen henkilöstö: 0

Henkilöstön tehtävät jakaantuivat seuraavasti:

operatiiviset tehtävät: 6

hallinnolliset tehtävät: 8 (1)

monialaiset tehtävät: 17

Tuotteet ja palvelut vuonna 2011

Käynnisti tai valmisteli uusia ehdotuspyyntömenettelyjä; huolehti arvioinnista, neuvotteluista ja avustusten hallinnoinnista sekä jatkuvasta yhteydenpidosta edunsaajiin ja muihin osallistujiin ja näiden tukemisesta ja opastamisesta; piti yhteyttä keskeisiin sidosryhmiin ja järjesti tapaamisia ja tapahtumia niitä varten; neuvoi ja tuki perustajaosakkaita innovatiivisia lääkkeitä koskevan tutkimusstrategian ja siihen liittyvien toimien osalta.

Lähde: IMI-yhteisyrityksen toimittamat tiedot.


(1)  Hallinnollisia tehtäviä hoitavien hallintoavustajien määrä.

Lähde: IMI-yhteisyrityksen toimittamat tiedot.


INNOVATIIVISIA LÄÄKKEITÄ KOSKEVAA YHTEISTÄ TEKNOLOGIA-ALOITETTA TOTEUTTAVAN YHTEISYRITYKSEN VASTAUKSET

Kohta 15

IMI-yhteisyritys on tyytyväinen tilintarkastustuomioistuimen myönteiseen päätelmään kaikkien tilinpäätöksen perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta, ainoana poikkeuksena IMI-yhteisyrityksen havaitsemat asiavirheet, jotka liittyvät ensimmäisen ehdotuspyynnön välimaksuihin. Välimaksujen osuus vuonna 2011 oli 20 prosenttia (15,2 miljoonaa euroa) kaikista IMI-yhteisyrityksen vuonna 2011 suorittamista maksuista (74,3 miljoonaa euroa) ja 22 prosenttia kaikista sen tuensaajille suorittamista maksuista (69,0 miljoonaa euroa).

Lisäksi, kyseenalaistamatta tilintarkastustuomioistuimen laskelmaa virhetasosta, IMI-yhteisyrityksen ensimmäisen tarkastuksen perusteella päätökseen saatujen jälkitarkastusten tuloksena havaittu jäljelle jäänyt virhetaso oli 4,58 prosenttia ja vastaavasti 3,72 prosenttia syyskuussa 2012, kun sovelletaan jälkitarkastuksia koskevaa IMI-yhteisyrityksen strategiassa vakiintunutta menetelmää. Tulos perustuu suhteellisen pieneen määrään päätökseen saatuja tarkastuksia, joissa keskityttiin uusiin tai tarkastamattomiin tuensaajiin ensimmäisistä IMI-hankkeista, joissa korkeampi virheaste oli odotettavissakin.

Vuosi 2011 oli ensimmäinen kokonainen ennakko- ja jälkivalvonnan vuosi, ja tarkastuksia käynnistettiin heti, kun ensimmäiset ehdotuspyyntö 1:n hankkeisiin liittyvät menoilmoitukset oli vahvistettu ja maksettu. Virheet, joista tilintarkastustuomioistuin raportoi tarkastuslausumassaan, havaittiin IMI-yhteisyrityksen omassa sisäisessä valvontajärjestelmässä, mikä kertoo tämän prosessin tehokkuudesta. Lisäksi IMI-yhteisyrityksen strategian ja toiminnan perustuminen monivuotisuuteen tarkoittaa myös sitä, että tarvitaan lisää aikaa ennen kuin tällaisen valvonnan vaikusta voidaan täysin arvioida.

IMI-yhteisyritys myöntää kuitenkin avustusten hallinnointiin liittyvät riskit ja toteuttaa sekä ennakko- että jälkivalvonnan tasolla asianmukaiset toimenpiteet korjatakseen päätökseen saaduissa jälkitarkastuksissa havaitut virheet ja toteuttaakseen jatkotoimia niiden suhteen. Lisäksi käyttöön otetaan uusia toimenpiteitä vastaavien virheiden estämiseksi IMU-yhteisyrityshankkeiden nykyisten ja tulevien osakkaiden keskuudessa. Niitä ovat ennakkotarkastusten vahvistaminen entisestään, jotta voitaisiin havaita ja korjata suurempi osa virheistä ennen menoilmoitusten validointia, taloutta käsittelevien seminaarien järjestäminen ja ohjeistuksen laatiminen parantamaan osallistujien tietämystä ja ymmärtämystä keskeisistä asioista, kuten kustannusten hyväksyttävyydestä ja siitä, miten tärkeää on liittää riittävästi tukiaineistoa toimitettuihin ilmoituksiin. Tämä on sitäkin tärkeämpää, koska suuri osa osanottajista on pk-yrityksistä, ja on muita yrityksiä, jotka eivät tunne EU:n tutkimusohjelmia.

Kohta 19

Talousarvion perustana olivat hyväksytyt säädökseen pohjautuvat tilinpäätökset, ja sen toteuttamisessa noudatettiin moitteettoman varainhoidon periaatteita. Mitään juokseviin menoihin budjetoituja varoja ei menetetty, ja käyttämättömät varat Euroopan komissiolta siirrettiin tutkimustoimintaan. On myös tärkeää muistaa, että 50 prosenttia talousarvion juoksevista menoista rahoitetaan EFPIAn kautta.

Kohta 21

Vuonna 2012 otettiin käyttöön tehokkaita toimenpiteitä käynnistämällä useita ehdotuspyyntöjä lisäämään ja jouduttamaan EU-rahoituksen sitouttamista sekä tähän rahoitukseen liittyviä EFPIAn osakkaiden vastaavia luontoissuorituksia. Tähän mennessä vuonna 2012 on käynnistetty kolme ehdotuspyyntöä ja ennen vuoden loppua käynnistetään vielä yksi, mikä tarkoittaa merkittävää etenemistä IMI-ohjelman toteuttamisessa.

Kohta 22

Luvun 30-C2 ”Tutkimusohjelma” (117 miljoonaa euroa) kokonaissumma on oikein; ero johtuu ABAC-järjestelmän teknisestä ongelmasta, jota parhaillaan selvitetään. Mitä tulee hyväksyttyyn siirtoon, siitä on asianmukainen selvitys hallintoneuvoston päätöksen johdanto-osassa. Siinä todetaan, että IMI-yhteisyrityksellä oli toimintaan liittyviä sitoumuksia ja maksumäärärahoja, joita ei ollut käytetty varainhoitovuoden 2010 loppuun mennessä, ja että katsottiin välttämättömäksi käyttää peruutetut määrärahat vuoden 2011 aikana. IMI-yhteisyritys selventää kuitenkin vielä päätöksen tekstiä tulevia siirtoja ajatellen.

Kohta 23

Sisäisen valvontajärjestelmän viralliseen arviointiin liittyvän työn suoritti sisäisen valvonnan koordinaattori vuoden 2011 viimeisellä neljänneksellä. Arviointi päättyi toimitusjohtajan hyväksyttyä kertomuksen 13. helmikuuta 2012. Tämä on linjassa sen suhteen, mitä on ennakoitu sisäisen valvonnan standardi 15:ssä sekä vuoden 2011 vuotuisen toimintakertomuksen laadinnassa. Vuoden 2011 aikana sisäisten valvontajärjestelmien toteutumista arvioitiin virallisesti myös määräajoin uudelleen vuoden 2011 toimintasuunnitelman valmistelun ja hyväksynnän kautta helmikuussa 2011 ja sitä päivitettäessä toukokuussa ja lokakuussa 2011.

Kohta 24

Tilinpitäjän 27. syyskuuta 2012 esittämät suositukset huomioon ottaen laaditaan toimintasuunnitelma.

Kohta 25

EFPIAn IMI-yhteisyrityksen hankkeiden osakkaat toimittivat ensimmäiset ilmoituksensa luontaissuorituksista helmikuussa 2012 sen jälkeen, kun hallintoneuvosto oli hyväksynyt menetelmän 11. marraskuuta 2011. Ensimmäinen luontaissuoritusten jälkitarkastus suoritetaan vuonna 2012 erillään näiden ilmoitusten ennakkotarkastuksista ja niihin liittyvistä hyväksytyistä menetelmistä.

Kohdat 26–28

Hallintoneuvosto hyväksyi 3. marraskuuta 2011 komission sisäisen tarkastuksen osaston (IAS) ja sisäisen tarkastuksen yksikön (IAC) koordinoidun strategisen tarkastussuunnitelman vuosille 2012–2014. Sen perustui laajaan riskinarviointiin, jonka suorittivat yhdessä sisäisen tarkastuksen osasto IAS ja IMI-yhteisyrityksen sisäisen tarkastuksen yksikkö, ja se saatiin päätökseen syyskuussa 2011. Vuonna 2011 IMI-yhteisyrityksen sisäisen tarkastuksen yksikkö suoritti myös sisäisen tarkastuksen konsultointia, joka liittyi IMI-yhteisyrityksen hallinnon kehittämiseen ja lujittamiseen sekä sisäisiin valvonta- ja riskinhallintajärjestelmiin ja -menettelyihin.

Ensimmäinen Euroopan komission sisäisen tarkastusyksikön tekemä sisäinen tarkastus tehtiin toisella vuosineljänneksellä 2012. Loppuraportti julkistettiin ja toimitettiin toimitusjohtajalle ja hallintoneuvostolle heinäkuussa. Tässä laajassa sisäisessä tarkastuksessa keskityttiin tarkastelemaan IMI-yhteisyrityksen sopimuksia, avustussopimusten valmisteluja ja ennakkorahoituksen osaprosesseja.

Sisäisen tarkastuksen roolia IMI-yhteisyrityksen varainhoitoa koskevissa säännöksissä muutetaan, jotta ne vastaisivat varainhoitoa koskevien mallisäännösten vaatimuksia julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuksille; Euroopan komission odotetaan ottavan nämä säännökset käyttöön vuonna 2013.

Kohta 29

Hallintoneuvoston 11. marraskuuta 2011 hyväksymän tarkistetun avustussopimusmallin määräykset EFPIAn yritysten luontaissuoritusten tarkastuksesta ovat IMI-yhteisyrityksen perustamisesta annetun neuvoston asetuksen 73/2008 12 artiklan 4 kohdan ja 12 artiklan 5 kohdan mukaiset.

Koska tämä on kuitenkin perustavanlaatuinen periaatekysymys, Euroopan komissiolta on kysytty nyt neuvoa Euroopan tilintarkastustuomioistuimen oikeudesta tarkastaa sellaisten EFPIAn yritysten luontaissuorituksia, jotka eivät saa IMI-yhteisyrityksen rahoitusta.

Kohta 31

Vuonna 2011 edettiin huomattavasti IMI-yhteisyrityksen toiminnan jatkuvuutta koskevan suunnitelman ja palautumissuunnitelman laatimisessa. Molemmat saatiin päätökseen ensimmäisellä vuosineljänneksellä 2012.

Kohta 32

Jälkitarkastukset käynnistettiin marraskuussa 2011, eikä helmikuuhun 2012 mennessä näistä meneillään olleista tarkastuksista ollut ilmennyt mitään, mikä olisi kohtuudella edellyttänyt varaumaa.


10.1.2013   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 6/36


KERTOMUS

ITERistä ja fuusioenergian kehittämisestä vastaavan eurooppalaisen yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 sekä yhteisyrityksen vastaukset

2013/C 6/05

JOHDANTO

1.

Eurooppalainen yhteisyritys ITERiä (1) ja fuusioenergian kehittämistä varten perustettiin 35 vuoden jaksoksi maaliskuussa 2007 (2). Fuusiotoimintojen kehittely on keskitetty Ranskan Cadaracheen, mutta yhteisyrityksen toimipaikka on Barcelonassa.

2.

Yhteisyrityksen tehtävänä on (3):

a)

vastata Euratomin osuudesta fuusioenergia-alan kansainvälisessä ITER-organisaatiossa (4)

b)

vastata Euratomin osuudesta Japanin kanssa toteutettavissa fuusioenergian nopeaan toteuttamiseen tähtäävissä laajemman lähestymistavan toimissa (yhteiset täydentävät fuusiotutkimustoimet) ja

c)

valmistella ja koordinoida toimintaohjelmaa, jolla valmistellaan koefuusioreaktorin ja muiden asiaan liittyvien laitteistojen, kuten kansainvälisen fuusiomateriaalien säteilytyslaitoksen (International Fusion Materials Irradiation Facility), rakentamista.

3.

Yhteisyrityksen osakkaita ovat Euroopan atomienergiayhteisö (Euratom), jota edustaa Euroopan komissio, Euratomin jäsenvaltiot sekä kolmannet maat, jotka ovat tehneet Euratomin kanssa yhteistyösopimuksen hallitun ydinfuusion alalla ja ilmaisseet halukkuutensa tulla yhteisyrityksen osakkaiksi (31. joulukuuta 2011: Sveitsi).

TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

4.

Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastuksen lähestymistapa käsittää analyyttiset tarkastusmenetelmät, tapahtumien testaamisen yhteisyrityksen tasolla sekä valvontajärjestelmien keskeisten menettelyiden arvioinnin. Tämän lisäksi tilintarkastustuomioistuin hyödyntää muiden tarkastajien työhön perustuvaa todentavaa aineistoa (kun relevanttia aineistoa on saatavilla) ja analysoi johdon antamia tietoja.

TARKASTUSLAUSUMA

5.

Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 287 artiklan 1 kohdan mukaisesti ITERistä ja fuusioenergian kehittämisestä vastaavan eurooppalaisen yhteisyrityksen tilinpäätöksen (5) ja tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden. Tilinpäätös sisältää ”tilinpäätösasiakirjat” (6) ja ”selvityksen talousarvion toteuttamisesta” (7)31. joulukuuta 2011 päättyneeltä varainhoitovuodelta.

6.

Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuslausuma annetaan Euroopan parlamentille ja neuvostolle neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 185 artiklan 2 kohdan mukaisesti (8).

Johdon vastuu

7.

Tulojen ja menojen hyväksyjänä pääjohtaja toteuttaa tulot ja menot sisältävää talousarviota yhteisyrityksen taloushallintoa koskevien sääntöjen mukaisesti omalla vastuullaan ja hyväksyttyjen määrärahojen rajoissa (9). Pääjohtajan vastuulla on kehittää (10) sellainen organisaatiorakenne sekä sisäiset hallinto- ja valvontajärjestelmät ja -menettelyt, joiden pohjalta on toisaalta mahdollista laatia tilinpäätös (11), jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvia olennaisesti virheellisiä tietoja, ja toisaalta varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus.

Tarkastajan vastuu

8.

Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma yhteisyrityksen tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

9.

Tilintarkastustuomioistuin toimitti tarkastuksensa kansainvälisten tarkastusstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC ja ISSAI) (12) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin noudattaa eettisiä ja ammatillisia ohjeita ja suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko tilinpäätöksessä olennaisia virheitä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

10.

Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen osana toteutetaan menettelyjä, joiden tarkoituksena on saada todentavaa aineistoa tilinpäätökseen sisältyvistä määristä ja tilinpäätöstiedoista ja tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuimen tehtävänä on valita sovellettavat menettelyt sekä arvioida, kuinka suuri on riski, että tilinpäätökseen sisältyy petoksista tai virheistä johtuvia olennaisesti virheellisiä tietoja tai laittomia tai sääntöjenvastaisia toimia. Kyseisissä riskinarvioinneissa arvioidaan tarkastuskohteen sisäistä valvontaa tilinpäätöksen laatimisen ja esittämisen kannalta, ja tämän pohjalta suunnitellaan tilanteeseen sopivat tarkastusmenettelyt. Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen yhteydessä arvioidaan myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden ja johdon esittämien kirjanpidollisten arvioiden asianmukaisuutta sekä tilinpäätöksen yleistä esittämistapaa.

11.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että saatu todentava aineisto on riittävä ja sopiva jäljempänä esitettävien lausumien perustaksi.

Lausuma tilien luotettavuudesta

12.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että yhteisyrityksen tilinpäätös antaa olennaisilta osiltaan oikeat ja riittävät tiedot yhteisyrityksen taloudellisesta asemasta 31. päivältä joulukuuta 2011 sekä toimien tuloksista ja rahavirroista päättyneeltä varainhoitovuodelta yhteisyrityksen taloushallintoa koskevien sääntöjen mukaisesti.

Lausuma tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

13.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että ITERistä ja fuusioenergian kehittämisestä vastaavan eurooppalaisen yhteisyrityksen 31. päivänä joulukuuta 2011 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

14.

Jäljempänä kohdissa 15–32 esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausumia kyseenalaiseksi.

TALOUSARVIO- JA VARAINHALLINTOA KOSKEVAT HUOMAUTUKSET

Talousarvion toteuttaminen

15.

Käytettävissä olevien maksusitoumusmäärärahojen käyttöaste oli 99,7 prosenttia ja maksumäärärahojen käyttöaste 85,7 prosenttia. Toimintaan käytettävissä olleista 611 miljoonan euron maksusitoumusmäärärahoista 42 prosenttia pantiin täytäntöön suorien yksittäisten sitoumusten kautta ja 58 prosenttia kokonaissitoumusten kautta.

YHTEISYRITYKSEN VALVONTAJÄRJESTELMIEN KESKEISIÄ MENETTELYJÄ KOSKEVAT HUOMAUTUKSET

16.

Tilintarkastustuomioistuin on aiemmin raportoinut, että yhteisyrityksen sisäisen valvonnan järjestelmiä ei ollut saatettu täyteen valmiuteen eikä niitä ollut pantu täytäntöön yhteisyrityksen taloushallintoa koskevien sääntöjen mukaisesti (13). Yhteisyrityksen sisäinen tarkastaja antoi 31. toukokuuta 2010 kertomuksen, jossa kannettiin huolta hyväksymiskierron asianmukaisuudesta ja tehtävien pitämisestä erillään.

17.

Vastauksena kertomukseen hallintoneuvosto hyväksyi kesäkuussa 2010 hallinnon parantamissuunnitelman sekä ehdotuksen organisaatiorakenteen muuttamisesta ja hyväksymiskierron vahvistamisesta. Huomattavaa edistystä on saavutettu (14), mutta useita toimintoja on yhä aihetta panna täytäntöön:

talousarviota, varainhoitoa ja toimintaa koskevien tietojen hallinnointiin tarkoitettu integroitu väline ei vielä ole käytössä

järjestelmän, jolla seurataan hankkeen toteuttamista ja talousarvion täytäntöönpanoa, odotetaan olevan toiminnassa vuoden 2012 kolmannella vuosineljänneksellä

tilinpitäjä ei ole saattanut päätökseen toimien perustana olevien järjestelmien validointia, ja sitä olisi jatkettava vuonna 2012 (15)

avustuksia ja toimintasopimuksia varten ei ole hyväksytty kattavaa jälkitarkastusstrategiaa (ks. kohdat 22 ja 23)

toimintasuunnitelmia, jotka yhteisyritys on hyväksynyt rahoitusprosesseihin, avustusten hallinnointiin ja asiantuntijoiden kanssa tehtyihin sopimuksiin kohdistuvan sisäisen tarkastuksen perusteella, ei ole pantu täytäntöön kokonaisuudessaan (16)

koko organisaation tasolla ei ole toteutettu riskinarviointia.

Hankintamenettelyt ja avustukset

18.

Kuten yhteisyritystä koskevassa vuoden 2010 kertomuksessa on mainittu (17), yhteisyrityksen on aihetta lisätä toimiaan kilpailun edistämiseksi. Vuonna 2011 tehdyissä operatiivisissa hankintamenettelyissä saatujen tarjousten määrä oli yhä alhainen (18) – tarjouksia oli keskimäärin kaksi – ja avustusten osalta ehdotuksia saatiin yleensä keskimäärin ainoastaan yksi kutakin ehdotuspyyntöä kohti.

19.

Eräässä tapauksessa avoimen menettelyn peruuttamista ja korvaamista neuvottelumenettelyllä ei perusteltu asianmukaisesti. Eräässä toisessa tapauksessa yhteisyritys päätti neuvotella kahden yrityksen kanssa, jotka olivat esittäneet tarjouksen avoimen menettelyn yhteydessä (vaikka toinen yrityksistä ei ollut teknisesti sopiva). Kolmannessa tapauksessa ei perusteltu asianmukaisesti neuvottelumenettelyn käyttöä eikä sopimuksen kohteena olleita määriä eikä hintaa.

20.

Tilintarkastustuomioistuimen toimittama tarkastus vahvisti sisäisen tarkastuksen vuonna 2011 tekemät havainnot hankintamenettelyn alalla erityisesti seuraavissa tapauksissa:

tulevien tarjouskilpailujen julkisuutta ei pyritä edistämään ennakkoilmoituksen avulla (19)

sopimusvelvoitteisiin liittyvien muutosten jäljittämiseen ja hallinnointiin ei ole järjestelmää, joten kuluihin liittyviä poikkeamia ei kyetä havaitsemaan ja korjaamaan

hankintamenettely kestää usein liian kauan ja tarjousasiakirjojen valmistelussa ilmenee tehottomuutta

kustannusarvioita ei ole dokumentoitu hyvin.

21.

Tarkastuksen yhteydessä kävi myös ilmi, että hankintasopimuksiin ja avustussopimuksiin liittyvien maksujen suorittamiseen sovellettavia ennakkotarkastusmenettelyitä ei ole dokumentoitu riittävästi (20).

Hankintojen ja avustusten laadunvarmennustarkastukset ja jälkitarkastukset

22.

Yhteisyrityksellä on tarkastusjärjestelmä (21), jonka avulla tutkitaan, ovatko toimeksisaajat noudattaneet laadunvarmennusta koskevia vaatimuksia (22). Tarkastukset eivät kuitenkaan kata sopimusten täytäntöönpanoon liittyviä taloudellisia näkökohtia.

23.

Yhteisyritys käynnisti vuoden 2011 aikana jälkitarkastukset, joiden tarkoituksena oli arvioida myönnettyjen avustusten täytäntöönpanon laillisuutta ja sääntöjenmukaisuutta. Edistystä on tapahtunut (23), mutta yhteisyritykseltä puuttuu yhä kokonaisvaltainen jälkitarkastusstrategia. Avustus- ja hankintasopimusten täytäntöönpanon olisi kuuluttava tällaisen strategian piiriin.

MUUT KYSYMYKSET

Teollis- ja tekijänoikeudet ja teollisuuspolitiikka

24.

Hallintoneuvosto hyväksyi 28. maaliskuuta 2012 yhteisyrityksen teollis- ja tekijänoikeuksia ja tiedon levittämistä koskevan politiikan. Politiikan täytäntöönpanosta ei ollut kuitenkaan tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen aikaan (huhtikuu 2012) laadittu tarkkoja ohjeita, vaikka sitä edellytetään yhteisyrityksen perussäännössä (24).

25.

Hallintoneuvosto ei vielä ole hyväksynyt perussäännössä edellytettyä teollisuuspolitiikkaa (25).

Osakkaiden rahoitusosuuksien viivästyminen

26.

Osakkaista 12 maksoi vuoden 2011 rahoitusosuutensa yhteisyritykselle myöhässä.

Komission sisäisen tarkastuksen osasto

27.

Hallintoneuvosto hyväksyi komission sisäisen tarkastuksen osaston toimenkuvauksen 25. marraskuuta 2011, kuten myös koordinoidun strategisen tarkastussuunnitelman vuosille 2012–2014. Yhteisyrityksen taloushallintoa koskevia sääntöjä on mukautettu vastaavasti sisällyttämällä sääntöihin puiteasetuksen säännökset (26), joissa viitataan komission sisäisen tarkastajan toimivaltuuksiin.

Taloushallintoa koskevat säännöt ja niiden soveltamissäännöt

28.

Tilintarkastustuomioistuin antoi 9. lokakuuta 2008 lausunnon nro 4/2008 fuusioenergian (Fusion for Energy) kehittämisestä vastaavan eurooppalaisen yhteisyrityksen taloushallintoa koskevista säännöistä. Lausunto sisälsi 50 suositusta. Yhteisyrityksen hallintoneuvosto päätti 1. kesäkuuta 2011 pitämässään kokouksessa pitkälti hyväksyä tilintarkastustuomioistuimen huomautukset (37 suositusta hyväksyttiin kokonaisuudessaan, 11 hyväksyttiin kommentein ja ainoastaan kaksi hylättiin) ja muuttaa taloushallintoa koskevia sääntöjään huomautusten mukaisesti (27).

29.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo kuitenkin, että yhteisyrityksen soveltamissäännöt poikkeavat tietyiltä osin (28) ilman riittävää perustetta EU:n yleisen varainhoitoasetuksen soveltamissäännöistä.

EU:n rahoitusosuus ITERin rakennusvaiheelle

30.

Neuvosto hyväksyi heinäkuussa 2010 (29) tarkistetun talousarviolaskelman, joka koskee yhteisyrityksen osuutta ITERin rakennusvaiheelle; osuus on suuruudeltaan 6,6 miljardia euroa (arvo vuonna 2008), eli kaksinkertainen alkuperäiseen arvioon verrattuna. Kuten sisäisen tarkastajan raportista ilmenee (30), yhteisyrityksellä ei vielä ole välinettä arvioiden paikkansapitävyyden säännölliseen seurantaan ja raportointiin mahdollisista poikkeamista.

Aiemmin esitettyjen huomautusten seuranta

ITER-hankkeen rahoituksen eteneminen vuosille 2012–2013

31.

Neuvosto, Euroopan parlamentti ja komissio sopivat 1. joulukuuta 2011 ITER-hankkeeseen liittyvien 1 300 miljoonan euron lisäkustannusten rahoittamisesta kaudella 2012–2013 (31).

Isäntävaltiota koskeva sopimus

32.

Espanjan kuningaskunnan kanssa 28. kesäkuuta 2007 tehdyn isäntävaltiosopimuksen mukaan yhteisyrityksen käyttöön olisi pitänyt antaa pysyvät tilat kesäkuuhun 2010 mennessä. Näin ei ollut kuitenkaan tapahtunut tarkastuksen toimittamisajankohtaan mennessä (huhtikuu 2012).

Tilintarkastustuomioistuin on hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 15 päivänä marraskuuta 2012 pitämässään kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

presidentti


(1)  ITER: International Thermonuclear Experimental Reactor (kansainvälinen lämpöydinkoereaktori).

(2)  Neuvoston päätös 2007/198/Euratom, tehty 27 päivänä maaliskuuta 2007, eurooppalaisen yhteisyrityksen perustamisesta ITERiä ja fuusioenergian kehittämistä varten sekä etujen myöntämisestä perustettavalle yhteisyritykselle (EUVL L 90, 30.3.2007, s. 58).

(3)  Liitteessä esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto yhteisyrityksen vastuualueista, toiminnoista ja resursseista.

(4)  Fuusioenergia-alan kansainvälinen ITER-organisaatio perustettiin lokakuussa 2007 alun perin 35 vuoden jaksoksi. Organisaation tehtävänä on panna täytäntöön ITER-hanke, jonka avulla pyritään osoittamaan tieteellisesti ja teknologisesti fuusioenergian toteutettavuus energianlähteenä. Organisaatioon kuuluvat Euratom, Kiinan kansantasavalta, Intian tasavalta, Japani, Korean tasavalta, Venäjän federaatio ja Yhdysvallat.

(5)  Tilintarkastustuomioistuin vastaanotti alustavan tilinpäätöksen 1. maaliskuuta 2012. Tilinpäätökseen on liitetty mukaan varainhoitovuoden talousarvio- ja varainhallintoa koskeva selvitys, jossa muun muassa annetaan tiedot määrärahojen täytäntöönpanoasteesta.

(6)  Tilinpäätös sisältää taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä tilinpäätöksen liitetiedot, joihin sisältyy kuvaus keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

(7)  Selvitys talousarvion toteuttamisesta sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

(8)  EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1.

(9)  Komission asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002 (EYVL L 357, 31.12.2002, s. 72), 33 artikla.

(10)  Asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002, 38 artikla.

(11)  EU:n elinten tilinpäätöksiä ja kirjanpitoa koskevat säännöt on esitetty asetuksen (EY, Euratom) N:o 2343/2002 VII osaston 1 ja 2 luvussa. Asetusta on viimeksi muutettu asetuksella (EY, Euratom) N:o 652/2008 (EUVL L 181, 10.7.2008, s. 23). Säännöt on liitetty sellaisenaan ITERistä ja fuusioenergian kehittämisestä vastaavan yhteisyrityksen taloushallintoa koskeviin sääntöihin.

(12)  Kansainvälinen tilintarkastajaliitto (International Federation of Accountants, IFAC) ja ylimpien tarkastuselinten kansainväliset standardit (International Standards of Supreme Audit Institutions, ISSAI).

(13)  Varainhoitovuoden 2009 kertomuksen kohdassa 21 viitattiin yhteisyrityksen osastorakenteen uudelleenjärjestelyyn, joka tilintarkastustuomioistuimen näkemyksen mukaan herätti kysymyksen taloudellisten ja operatiivisten toimintojen pitämisestä erillään.

(14)  Vuoden 2011 aikana saatettiin päätökseen ITER-osaston päällikön, hallintopäällikön ja talousarvio- ja varainhoitoyksikön päällikön valintamenettely ja nimittäminen. Hanketiimipäälliköiden nimittäminen ja ABAC Contracts -sovelluksen käyttöönotto oli saatu lähes päätökseen huhtikuuhun 2012 mennessä, ja rahoitusprosessit sekä hallinto- ja rahoituskäsikirja oli saatu valmiiksi.

(15)  Tilinpitäjän suorittaman toimien perustana olevien järjestelmien validoinnin olisi sisällettävä tietoa suorasta testaamisesta, joka kohdistuu yhteisyrityksen keskeisiin valvontamenettelyihin liittyvistä toimista poimittuun otokseen.

(16)  Yhteisyritys hyväksyi sisäisiin tarkastuksiin perustuvan toimintasuunnitelman rahoitusprosessien osalta 30. kesäkuuta 2010, avustusten hallinnoinnin osalta 14. helmikuuta 2011 ja asiantuntijoiden kanssa tehtävien sopimusten osalta 19. marraskuuta 2011.

(17)  Tilintarkastustuomioistuimen varainhoitovuoden 2010 kertomuksen kohdassa 20 viitattiin yhteisyrityksen hankintoihin ja avustuksiin liittyvän kilpailun vähäisyyteen.

(18)  Yhteisyritys hyödynsi suurelta osin myös neuvottelumenettelyitä (noin kahteen kolmasosaan vuonna 2011 tehdyistä toimintasopimuksista, kun puitesopimuksia ei oteta huomioon).

(19)  Yhteisyrityksen soveltamissääntöjen 107 artiklan mukaan ennakkoilmoituksen avulla yhteisyritys voi ilmoittaa sopimusten ja puitesopimusten arvioidun viitteellisen yhteisarvon palveluluokittain tai tuoteryhmittäin, sekä sellaisten urakkasopimusten keskeiset piirteet, joita yhteisyritys aikoo tehdä varainhoitovuoden aikana rajoitetun menettelyn tai kilpailullisen neuvottelumenettelyn avulla.

(20)  Esimerkiksi tilinpitäjän suorittamaa teknistä hyväksyntää koskevien raporttien tarkastusta ei ole dokumentoitu.

(21)  Vuonna 2011 suoritettiin 18 laadunvarmennustarkastusta, joista 15 saatiin päätökseen toukokuuhun 2012 mennessä. Tarkastuksissa arvioitiin ainoastaan yhden hankkeen tuloksellisuus puutteelliseksi ja todettiin seitsemän tapausta, joissa menettelyjä ei ollut noudatettu. Lisäksi havaittiin 139 osa-aluetta, joilla oli parannettavaa.

(22)  Tarkastukset kattavat laatusuunnitelman, noudattamatta jättämiset, hankintojen valvonnan ja alihankintamenettelyiden hallinnoinnin, dokumentoinnin, tiedonhallinnan, muutosten ja poikkeamien hallinnoinnin, rakennustöihin sovellettavan laadunvalvontasuunnitelman, yksityiskohtaisen hankeaikataulun, sopimusten riskinhallinnan sekä teknisiin töihin sovellettavan laadunvalvontasuunnitelman.

(23)  Sisäisen tarkastuksen yksikköön nimitettiin marraskuussa 2011 uusi jäsen, jonka tehtävänä oli vastata hankintoihin ja avustuksiin sovellettavan jälkitarkastusmenettelyn perustamisesta. Yhteisyritys noudattaa vastaisuudessa myös jälkitarkastuksia koskevaa komission puitesopimusta.

(24)  Päätöksen 2007/198/Euratom liitteenä olevan yhteisyrityksen perussäännön 8 artiklan 4 kohdassa säädetään, että ”pääjohtajan tehtävänä on […] laatia säännöt, jotka koskevat teollis- ja tekijänoikeuksia, teollisuuspolitiikan periaatteita ja tiedon levittämistä”.

(25)  Päätöksen 2007/198/Euratom liitteenä olevan yhteisyrityksen perussäännön 6 artiklan 3 kohdassa säädetään, että ”hallintoneuvoston tehtävänä on […] hyväksyä yhteisymmärryksessä komission kanssa säännöt, jotka koskevat teollisuuspolitiikan periaatteita, teollis- ja tekijänoikeuksia ja tiedon levittämistä”.

(26)  Asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002.

(27)  Fuusioenergian kehittämisestä vastaavan yhteisyrityksen taloushallintoa koskevat säännöt, toinen muutos, 25. marraskuuta 2011.

(28)  Raja-arvot (joihin viitataan 80 ja 100 artiklassa), kilpailullinen neuvottelumenettely (96 artikla) ja avaamisesta vastaavan komitean kokoonpano (119 ja 120 artikla).

(29)  ITER-hankkeen etenemistä koskevat neuvoston päätelmät, 7. heinäkuuta 2010 (asiakirja 11902/10).

(30)  Sisäisen tarkastajan raportti hankintamenettelyjä edeltävistä toimista, 13. tammikuuta 2012.

(31)  EUVL L 4, 7.1.2012, s. 12.


LIITE

ITERistä ja fuusioenergian kehittämisestä vastaava eurooppalainen yhteisyritys (Barcelona)

Vastuualueet ja toiminnot

Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

(otteet Euroopan atomienergiayhteisön perustamisesta tehdyn sopimuksen 45 ja 49 artiklasta)

Euroopan atomienergiayhteisön perustamissopimus, V luku. Erityisesti seuraavat artiklat:

45 artikla:

”Yhteisön ydinteknisen teollisuuden kehitykselle erityisen tärkeitä yrityksiä voidaan perustaa tässä sopimuksessa tarkoitettuina yhteisyrityksinä seuraavien artiklojen määräysten mukaisesti.”

49 artikla:

Yhteisyritys perustetaan neuvoston päätöksellä. Jokainen yhteisyritys on oikeushenkilö.

Yhteisyrityksen toimivaltuudet

(neuvoston päätös 2007/198/Euratom)

Tavoitteet

Vastata Euroopan atomienergiayhteisön (Euratom) osuudesta fuusioenergia-alan kansainvälisessä ITER-organisaatiossa

vastata Euratomin osuudesta Japanin kanssa toteutettavissa fuusioenergian nopeaan toteuttamiseen tähtäävissä laajemman lähestymistavan toimissa

valmistella ja sovittaa yhteen toimintaohjelma, jolla valmistellaan koefuusioreaktorin ja muiden asiaan liittyvien laitteistojen, kuten kansainvälisen fuusiomateriaalien säteilytyslaitoksen (International Fusion Materials Irradiation Facility, IFMIF), rakentamista.

Tehtävät

Valvoa ITER-hankkeen sijoituspaikan valmisteluja

hankkia ITER-organisaation käyttöön komponentteja, laitteita, materiaaleja ja muita voimavaroja

hallinnoida hankintajärjestelyjä suhteessa ITER-organisaatioon ja varsinkin tähän liittyviä laadunvarmistusmenettelyjä

valmistella ja sovittaa yhteen Euratomin osallistumista ITER-hankkeen tieteelliseen ja tekniseen hyödyntämiseen

sovittaa yhteen tieteellisiä ja teknologisia tutkimus- ja kehitystoimia, joilla tuetaan Euratomin osuutta ITER-organisaatiossa

vastata Euratomin rahoitusosuudesta ITER-organisaatiossa

toteuttaa järjestelyt henkilöstön antamiseksi ITER-organisaation käyttöön

toimia yhteyskanavana ITER-organisaatioon päin ja harjoittaa muunlaista ITER-sopimusta hyödyttävää toimintaa.

Hallinto

Hallintoneuvosto

Hallintoneuvosto vastaa yhteisyrityksen valvonnasta sen pyrkiessä tavoitteisiinsa sekä varmistaa toiminnassaan tiiviin yhteistyön yhteisyrityksen ja sen osakkaiden välillä.

Puheenjohtajisto

Puheenjohtajisto on fuusioenergian kehittämisestä vastaavan yhteisyrityksen hallintoneuvostoa täydentävä elin, joka tukee viestintää ja koordinointia hallintoneuvoston sekä yhteisyrityksen komiteoiden ja johdon välillä.

Hallinto- ja rahoituskomitea

Hallinto- ja rahoituskomitea tukee hallintoneuvostoa hallinto- ja rahoituskysymyksissä, jotka liittyvät ITERiin, laajempaan lähestymistapaan sekä koefuusioreaktoreiden (DEMO) valmistelutyöhön.

Tarkastuskomitea

Tarkastuskomitea on hallintoneuvoston neuvoa-antava komitea, jolla on kokonaiskäsitys tilinpäätösraportoinnista ja kirjanpidosta, hallinnosta, sisäisestä valvonnasta ja riskinhallinnasta sekä sisäisestä ja ulkoisesta tarkastuksesta.

Hallitus

Hallitus avustaa hallintoneuvostoa sen päätösten valmistelussa ja suorittaa muut hallintoneuvoston sille osoittamat tehtävät.

Tekninen asiantuntijaryhmä

Tekninen asiantuntijaryhmä antaa hallintoneuvostolle ja pääjohtajalle tarvittaessa neuvoja hankesuunnitelman ja työohjelmien laadintaan ja täytäntöönpanoon liittyvissä kysymyksissä.

Pääjohtaja

Pääjohtaja vastaa toimitusjohtajana yhteisyrityksen päivittäisestä johtamisesta, ja hän on sen laillinen edustaja.

Ulkoinen tarkastus

Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

Sisäinen tarkastus

Perustettiin 1. heinäkuuta 2009.

Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

Euroopan parlamentti myöntää neuvoston suosituksesta.

Yhteisyrityksen resurssit vuonna 2011

Talousarvio

263,57 miljoonaa euroa, josta unionin rahoitusosuus 93 prosenttia.

Henkilöstö 31. joulukuuta 2011

Henkilöstötaulukossa 239 vakinaista virkaa, joista täytettyjä 211

Muu henkilöstö:

Työkomennuksella olevat kansalliset asiantuntijat: 5

Sopimussuhteiset toimihenkilöt: 99

Paikallinen henkilöstö: ei sovellettavissa

Henkilöstö yhteensä: 315 henkilöstön jäsentä,

joiden tehtävät jakaantuivat seuraavasti:

operatiiviset tehtävät: 160

hallinnolliset tehtävät: 115

sekalaiset tehtävät: 40

Tuotteet ja palvelut vuonna 2011

Toimintasopimukset: 38 sopimuksen yhteisarvo 163,556 miljoonaa euroa

Hallinnolliset sopimukset: 17 sopimuksen (mukaan lukien seitsemän yhteistä hankintamenettelyä) yhteisarvo 5,162 miljoonaa euroa

Avustukset: 22 sopimuksen yhteisarvo 13,061 miljoonaa euroa

Talousarvion toteuttaminen:

maksusitoumusmäärärahat 99,7 % (toimintamäärärahat 99,7 % ja hallintomäärärahat 98,7 %)

maksumäärärahat 85,7 % (toimintamäärärahat 86,6 % ja hallintomäärärahat 79,6 %)

Hankintamenettelyt:

kaksi ITER-hanketta koskevaa menettelyä – 31,79 kIUA:ta (vastaa 50, 135:ttä miljoonaa euroa) 1 135,9 kIUA:n kokonaismäärästä – suunniteltu EU:n luontoissuorituksista

10 laajemman lähestymistavan toimia koskevaa järjestelyä (62,67 kBAUA:ta, joka vastaa 42,490:tä miljoonaa euroa; suunniteltujen EU:n rahoitusosuuksien kokonaismäärä oli 236,4 kBAUA:ta)

Myönnetyt ITER-määrärahat: 35,551 kIUA:ta (56,066 miljoonaa euroa)

Lähde: Yhteisyrityksen toimittamat tiedot.


ITERISTÄ JA FUUSIOENERGIAN KEHITTÄMISESTÄ VASTAAVAN EUROOPPALAISEN YHTEISYRITYKSEN VASTAUKSET

16.

Yhteisyritys toimii kahdessa erillisessä valvontaympäristössä, jotka perustuvat a) EU:n sisäisiin valvontastandardeihin ja b) ITERin kattaviin laatuvaatimuksiin, jotka on suunniteltu varmistamaan ITER-hankkeen onnistuminen ja Ranskan ydinturvallisuusviranomaisen vaatimusten noudattaminen. Yhteisyritys pyrkii vastaamaan näihin standardeihin ja vaatimuksiin yhden, koko yhteisyrityksen kattavan hallintajärjestelmän avulla, johon sisältyy muun muassa toimintalinjoja, prosesseja ja menettelyjä. Toisella vuosipuoliskolla 2010 yhteisyrityksen johtaja otti käyttöön hallinnan kehittämissuunnitelman, jonka painotus on projektinhallinnassa ja muissa keskeisissä prosesseissa.

Tärkeimmät toimet projektinhallintajärjestelmän parantamiseksi on jo tehty. Apuna oli ulkopuolisia henkilöitä, joilla on osaamista teollisuudesta tai hankkeista. Nämä parannukset mahdollistavat paremman talousarvion laadinnan, kehittyneemmän poikkeamien ja poikkeusten tunnistamisen sekä ehkäisevien ja korjaavien toimien tunnistamisen talousarvion toteuttamisen optimoimiseksi sekä EU:n rahoitusosuuden sisällyttämiseksi ITERin rakentamiseen. Täysimääräisen toteutumisen tavoitteena on vuoden 2012 loppu.

Lisäksi yhteisyrityksen johto on vastannut sekä yhteisyrityksen sisäisen tarkastuksen että tilintarkastustuomioistuimen suosituksiin. Taloudelliset toiminnat on ryhmitetty uudelleen ja niitä on vahvistettu uudessa talousarvio- ja varainhoitoyksikössä, mukaan lukien valvontaympäristön toiminnoissa (jälkitarkastukset ja seuranta jne.), samalla kun operatiiviset ja taloudelliset toiminnat on erotettu toisistaan. Kaikki keskijohdon ja ylimmän johdon toimet on täytetty vuonna 2011, ja talousarvio- ja varainhoitoyksikkö on saanut vahvistukseksi muuta kokenutta henkilöstöä, etenkin huipputarkastajia, joilla on EU-kokemusta ja -tuntemusta.

Hyväksymiskierron tarkastuksesta huomattakoon, että vuoden 2012 ensimmäisellä vuosineljänneksellä talousarvio- ja varainhoitoyksikkö teki itsearvioinnin siitä, mikä on hyväksymiskierron tarkastuksen toimintasuunnitelman toteutusaste. Arvion päätelmänä oli, että toteutusaste on lähes 86 prosenttia.

17.

Yhteisyrityksen uusi organisaatiorakenne on nyt toteutettu. Se on hankesuuntautuneempi ja painottuu enemmän rahoituspalveluihin sekä vahvistaa yhteisyrityksen yleistä johtamista, mikä on tulosta keskijohdon ja asiaankuuluvien valtuuskuntien sekä uusien johtajien (hallinto-osaston päällikkö, ITER-osaston päällikkö sekä talousarvio- ja varainhoitoyksikön päällikkö) lisäämisestä organisaatioon. Lisäksi

parhaillaan laaditaan rutiiniluonteisesti useita tärkeitä raportteja, kuten raportteja isojen hankintojen etenemisestä sekä talousarvion toteutumisesta,

tilinpitäjä on tehnyt ensimmäisen varainhoitovuoden 2011 perusjärjestelmien validoinnin. Organisaatiorakenteen muuttamisen ja valvontaympäristön vahvistamisen osalta (meneillään vuonna 2012) vuoden 2012 tilinpitojärjestelmien validoinnin, mukaan lukien tarkastuksen täysimääräinen testaus, suunnitellaan jatkuvan,

Osana yhteisyrityksessä parhaillaan luotavaa jälkitarkastusstrategiaa laatukatselmukset ulotetaan sopimusten tarkastuksiin talous- ja sopimusnäkökohdista. Tämän osalta tehdään pilottitutkimus ennen vuoden 2012 loppua,

Hankkeen riskinhallinta sisältyy ITERin projektinhallintasuunnitelmaan ja laajemman lähestymistavan toimiin, ja niitä hallinnoidaan säännöllisesti kumppanien kanssa organisaatiotason toimintariskin osalta. Tämä tehtävä käynnistettiin vuoden 2012 alussa, ja ensimmäisistä tuloksista keskusteltiin hallintoneuvostossa kesäkuussa. Yhteisyritys on nyt valmis, ja se laatii hallintoneuvoston raporttia toimintariskeistä ja lieventävistä toimista, joista keskustellaan säännöllisesti hallintoneuvoston kokouksissa.

18.

Yhteisyritys panee merkille, että Euroopan tilintarkastustuomioistuimen käyttämässä tavassa laskea keskiarvo saatujen tarjousten määrästä ei ole puitesopimuksia mukana, mikä pienentää tarjousten määrän keskiarvon 6,8 tarjouksesta 2,4:ään.

Yhteisyritys muistuttaa, että sen tarjouskilpailussa saamien ehdotusten määrällinen keskiarvo on yhteydessä sen toiminta-alan erittäin monimutkaisiin markkinoihin ja viittaa vastauksensa kohtaan 29, jossa on lisäselvityksiä asiasta.

19.

On syytä korostaa, että hankintojen tarkastuksesta annettiin tyydyttävä lausunto ja että suositukset johtivat toimintasuunnitelmassa 40 toimenpiteeseen, joita parhaillaan toteutetaan.

21.

Osana integroitua hallintajärjestelmää vuonna 2012 toteutetaan parannuksia seuranta- ja valvontajärjestelmiin, jotka käsittävät tehokkaampia tarkastusta edeltäviä välineitä.

22.

Osana yhteisyrityksen parhaillaan luomaa jälkitarkastusstrategiaa laatukatselmusten laajuus ulotetaan sopimusten tarkastuksiin talous- ja sopimusnäkökohdista. Tämän osalta tehdään pilottitutkimus vuoden 2012 loppuun mennessä.

23.

Talouden seurantaan liittyvistä käynneistä vuonna 2011 saadun kokemuksen ansiosta yhteisyritys kykenee nyt määrittämään strategian, joka kattaa sekä hankintoihin että avustuksiin liittyvän varainhoidon valvonnan. Koska avustukset ovat taloudellisesti vähäisempiä kuin vakiintuneet ja toiminnalliset hankinnat, tämä strategia keskittyy varainkäytön valvonnassa pääasiassa hankintojen jälkitarkastukseen.

Nämä kaksi jälkitarkastuksen tyyppiä (laadullinen ja varainhoidollinen) sisällytetään laajan yhdennetyn hallinnoinnin puitteisiin, joissa teollinen valvontaympäristö, kuten ISO-vaatimukset, yhdistetään EU-ympäristön hallinnollisempiin sisäisiin valvontastandardeihin. Tässä yhteisyrityksen laajassa yhdennetyssä hallintokehyksessä laatukatselmukset sisällytetään yleiseen tarkastusstrategiaan, jotta varmistettaisiin lisävalvonnan taso suhteessa hankintoihin.

24.

Yksityiskohtaiset säännöt toimintalinjan toteuttamiseksi ilmenevät mallisopimuksen immateriaalioikeusklausuuleja käsittelevästä kohdasta “Intellectual Property Clauses”. Yhteisyritys esitteli kyseiset klausuulit toimeenpanevalle komitealle 14. toukokuuta 2012. Toimeenpaneva komitea tarkasteli yhteisyrityksen ehdottamia immateriaalioikeusklausuuleja sen immateriaalisääntöjen täytäntöönpanemiseksi ja suositteli hallintoneuvostolle niiden hyväksymistä edellyttäen, että komitean huomautukset otetaan huomioon. Hallintoneuvosto hyväksyi kyseisten sääntöjen lopullisen version kokouksessaan 28. ja 29. kesäkuuta 2012.

25.

Yhteisyrityksen hallintoneuvoston työryhmä on laatinut teollisuuspolitiikka käsittelevän luonnoksen. Hallintoneuvosto tarkasteli sitä kokouksessaan kesäkuussa 2012. Parhaillaan politiikkaa viimeistellään ottaen huomioon yhteisyrityksen henkilöstösääntöjen 6 artiklan 3 kohdan p alakohdan vaatimus komission hyväksynnästä etukäteen, jos hallintoneuvoston on tarkoitus hyväksyä se ennen vuoden 2012 loppua.

26.

Yhteisyritys loi uudet puitteet vuonna 2011 jäsenten maksuosuuksien keräämiseksi ottaen siten huomioon tilintarkastustuomioistuimen toistuneen havainnon:

Yhteisyrityksen hallintoneuvosto hyväksyi 25. marraskuuta 2011 yhteisyrityksen ehdotuksen soveltaa varainhoitoasetuksensa 56 artiklan 3 kohtaa soveltuvin osin, jotta voitaisiin määrätä korko niille jäsenille, jotka eivät ole maksaneet rahoitusosuuttaan veloitusilmoituksen mukaisessa määräajassa. Kuten tilintarkastustuomioistuin totesi viittauksissa yhteisyrityksen varainhoitoasetukseen, määräystä sovellettiin hankinta- ja avustussopimukseen vain tuolloin.

Hallintoneuvosto päätti myös, että perittäisiin viivästyskorkoa jäseniltä, jotka eivät olleet maksaneet maksuosuuksiaan vuoden 2011 lokakuun loppuun mennessä. Kolmen jäsenen maksut olivat myöhässä, mutta yhdessä tapauksessa perittävä korko jäi alle 200 euron perimiskynnyksen. Viivästyskorkoa vuodelta 2011 on peritty yhdessä vuoden 2012 jäsenmaksun kanssa, ja tilintarkastustuomioistuimelle on toimitettu asiasta yksityiskohtaista tietoa.

Hallintoneuvoston päätös on virallistettu sen kokouksessa yhdessä seuraavan muutoksen kanssa yhteisyrityksen täytäntöönpanosääntöihin 28. kesäkuuta 2012: "Kaikki saatavat, jotka liittyvät vuotuisiin jäsenmaksuihin, tuottavat korkoa luvun 2b ja 3 mukaisesti, jos niitä ei ole maksettu määräajassa 45 artiklan 3 kohdan b alakohdan mukaisesti.”

28.

Yhteisyrityksen erityisluonteelle on ominaista hankkia sellaisia korkean teknologian komponentteja, joita ei ole rakennettu koskaan aiemmin, joilla ei ole kaupallista arvoa ja jotka on suunniteltu rakennettavaksi kokeellista fuusioreaktoria varten. Lisäksi yhteisyritys toimii äärimmäisen monimutkaisilla markkinoilla, joilla monopoli- tai oligopolitilanteet ovat vallitsevia. Jotta tässä ympäristössä menestyisi, yhteisyritys on varainhoitoasetuksensa mukaisesti hyväksynyt yhteisymmärryksessä Euroopan komission kanssa varainhoitoasetuksessaan ja täytäntöönpanosäännöissään tiettyjä määräyksiä, jotka poikkeavat yleisestä varainhoidon (puite)asetuksesta.

Poiketen alun perin hallinnollisille hankinnoille ja palveluille annetuista kynnyksistä tässä yhteydessä kynnykset – jotka koskevat arvoltaan alhaisia sopimuksia (täytäntöönpanosääntöjen 80 artikla), neuvottelumenettelyn käyttöä (täytäntöönpanosääntöjen 100 artikla) samoin kuin kilpailullisia neuvottelumenettelyjä (täytäntöönpanosääntöjen 93–99 artikla) sekä avauskomiteoiden muodostamista (täytäntöönpanosääntöjen 119 ja 120 artikla) – on muutettu vastaamaan ITER-hankkeen teknisiä ja markkinaolosuhteita.

29.

Mitä tulee täytäntöönpanosääntöihin, jotka on tarkistettu ottaen huomioon tilintarkastustuomioistuimen huomautukset (esim. lainojen ottamisen ja myöntämisen ehdot tai säännöt luontaissuoritusten arvon laskemiseksi), yhteisyritys katsoo, että muutetut täytäntöönpanosäännöt tarjoavat riittävän ohjeistuksen näiden toimien toteuttamiseksi. Mahdolliset lisätäsmennykset säännöissä voivat tehdä niistä kankeat ja joustamattomat, mikä tekisi mahdottomaksi soveltaa niitä erilaisiin käytännön tilanteisiin. Yhteisyritys toimittaa joka tapauksessa kaikki pyydetyt selitykset sillä tavoin, että se voi toteuttaa ehdot lainan ottamiselle tai myöntämiselle tai siten, että se voi asettaa arvon jollekin nimenomaiselle luontaissuoritukselle, jonka se voi saada.

30.

Arviot hankkeen kokonaisarvosta perustuvat Toschi-raporttiin. Yhteisyritys lupaa viedä nyt kaikki aiheutuneet kulut vuoden 2008 arvojen tasalle mahdollisten poikkeamien selvittämiseksi arvioista.

Yhteisyritykselle kehitetty ja syyskuussa 2012 käyttöön otettu integroitu hankkeenseurantaväline mahdollistaa kustannuspoikkeamien seurannan sekä hankehallintatietojen, kuten aikataulutietojen, sekä varainhoitotietojen siirtämisen uuteen työnositukseen. Ansaitun arvon hallintaa ja peruskustannusarviota kehitetään parhaillaan edelleen sopimuksen perusteella.

32.

Yhteisyrityksen ja Espanjan kuningaskunnan välisen isäntävaltiota koskevan vuonna 2007 allekirjoitetun sopimuksen mukaan yhteisyritys saa vakituiset toimitilat viimeistään kolmen vuoden kuluessa sopimuksen allekirjoittamisesta. Sopimus edellyttää myös, että ennen lopullisiin tiloihin muuttoa Espanjan on tarjottava väliaikaiset tilat.

Koska Espanja ei ole vielä järjestänyt pysyviä toimitiloja, yhteisyritys on veloituksetta väliaikaisissa tiloissa. Espanja maksaa tilojen kaikki kulut (vuokra ja ylläpito isäntävaltiota koskevan sopimuksen mukaisesti; yhteisyritys maksaa väliaikaisten tilojen vuokralaisen osuuden).


10.1.2013   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 6/46


KERTOMUS

uuden sukupolven eurooppalaisen ilmaliikenteen hallintajärjestelmää (SESAR) koskevan yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 sekä yhteisyrityksen vastaukset

2013/C 6/06

JOHDANTO

1.

Brysselissä sijaitseva SESAR-yhteisyritys perustettiin helmikuussa 2007 (1) hallinnoimaan SESAR-ohjelman (uuden sukupolven eurooppalaisen ilmaliikenteen hallintajärjestelmä) toimia.

2.

SESAR-ohjelman avulla pyritään nykyaikaistamaan Euroopan ilmaliikenteen hallintaa. Ohjelma jakautuu kolmeen eri vaiheeseen:

a)

Määrittelyvaihe käynnistyi vuonna 2005. Vaiheen johdosta vastasi Euroopan lennonvarmistusjärjestö (Eurocontrol), ja siihen suunnattiin yhteisrahoitusta EU:n talousarviosta Euroopan laajuisia liikenneverkkoja koskevan ohjelman kautta. Toiminnan tuloksena laadittiin eurooppalainen ilmaliikenteen hallinnan yleissuunnitelma, jossa määritetään uuden sukupolven ilmaliikenteen hallintajärjestelmien sisältö sekä kehittämistä ja käyttöönottoa koskevat suunnitelmat.

b)

Kehitysvaihetta (2008–2013) hallinnoi SESAR-yhteisyritys (ks. liite). Vaiheen aikana laaditaan uusia teknologisia järjestelmiä, osia ja toimintamenettelyjä eurooppalaisen ilmaliikenteen hallinnan yleissuunnitelman mukaisesti.

c)

Käyttöönottovaihetta (2014–2020) johtavat teollisuuden yhteistyökumppanit ja alan toimijat. Tavoitteena on tuottaa ja toteuttaa laajalti uusi ilmaliikenteen hallinnan infrastruktuuri.

3.

Yhteisyritys on julkisen ja yksityisen sektorin yhteishanke. Yhteisyrityksen perustajaosakkaita ovat Euroopan unioni, jota edustaa Euroopan komissio, ja Euroopan lennonvarmistusjärjestö (Eurocontrol), jota edustaa sen virasto. Kiinnostuksenilmaisupyynnön perusteella yhteisyrityksen osakkaiksi valittiin 15 julkista ja yksityistä lennonvarmistusalan yritystä. Niihin lukeutuu esimerkiksi lennonvarmistuspalvelujen tarjoajia, maalaitteiden valmistajia sekä ilmailu- ja avaruusteollisuuden laitevalmistajia, ilma-alusten valmistajia, lentokenttäviranomaisia ja lentokoneen laitteiden valmistajia.

4.

SESAR-ohjelman kehitysvaiheen talousarvio on 2,1 miljardia euroa, josta EU, Eurocontrol ja toimiin osallistuvat julkiset ja yksityiset yhteistyökumppanit vastaavat samansuuruisilla osuuksilla. EU:n osuus rahoitetaan seitsemännestä tutkimuksen ja kehittämisen puiteohjelmasta ja Euroopan laajuisia liikenneverkkoja koskevasta ohjelmasta. Noin 90 prosenttia Eurocontrolin ja muiden osallistujien rahoitusosuuksista perustuu luontoissuorituksiin.

5.

SESAR-yhteisyritys alkoi toimia itsenäisesti 10. elokuuta 2007.

TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

6.

Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastuksen lähestymistapa käsittää analyyttiset tarkastusmenetelmät, tapahtumien testaamisen yhteisyrityksen tasolla ja valvontajärjestelmien keskeisten menettelyiden arvioinnin. Tämän lisäksi tilintarkastustuomioistuin hyödyntää muiden tarkastajien työhön perustuvaa todentavaa aineistoa (kun relevanttia aineistoa on saatavilla) ja analysoi johdon antamia tietoja.

TARKASTUSLAUSUMA

7.

Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 287 artiklan mukaisesti SESAR-yhteisyrityksen tilinpäätöksen (2), joka sisältää ”tilinpäätösasiakirjat” (3) ja ”selvityksen talousarvion toteuttamisesta” (4)31. joulukuuta 2011 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

Johdon vastuu

8.

Tulojen ja menojen hyväksyjänä pääjohtaja toteuttaa tulot ja menot sisältävää talousarviota yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien sääntöjen mukaisesti (5) omalla vastuullaan ja hyväksyttyjen määrärahojen rajoissa (6). Pääjohtajan vastuulla on kehittää (7) sellainen organisaatiorakenne sekä sisäiset hallinto- ja valvontajärjestelmät ja -menettelyt, joiden pohjalta on toisaalta mahdollista laatia tilinpäätös, jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvia olennaisesti virheellisiä tietoja, ja toisaalta varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus.

Tarkastajan vastuu

9.

Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma yhteisyrityksen tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

10.

Tilintarkastustuomioistuin toimitti tarkastuksensa kansainvälisten tarkastusstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC) sekä ylimpien tarkastuselinten kansainvälisten standardien (INTOSAI) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko yhteisyrityksen tilinpäätöksessä olennaisia virheitä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

11.

Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen osana toteutetaan menettelyjä, joiden tarkoituksena on saada todentavaa aineistoa tilinpäätökseen sisältyvistä määristä ja tilinpäätöstiedoista sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tarkastajan tehtävänä on valita sovellettavat menettelyt sekä arvioida, kuinka suuri on riski, että tilinpäätökseen sisältyy petoksista tai virheistä johtuvia olennaisesti virheellisiä tietoja tai että tilien perustana olevien toimien kohdalla on jätetty olennaisella tavalla noudattamatta Euroopan unionin lainsäädäntökehyksen vaatimuksia. Kyseisissä riskinarvioinneissa tarkastaja arvioi tilinpäätöksen laatimiseen ja tilinpäätöstietojen riittävyyteen liittyviä sisäisen valvonnan menettelyjä sekä valvontajärjestelmiä, joiden avulla on tarkoitus varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus. Tämän pohjalta suunnitellaan tilanteeseen sopivat tarkastusmenettelyt. Tarkastuksen yhteydessä arvioidaan myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden ja esitettyjen kirjanpidollisten arvioiden asianmukaisuutta sekä tilinpäätöksen yleistä esittämistapaa.

12.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että saatu todentava aineisto on riittävä ja sopiva jäljempänä olevien lausumien perustaksi.

Lausuma tilien luotettavuudesta

13.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että SESAR-yhteisyrityksen tilinpäätös antaa olennaisilta osiltaan oikeat ja riittävät tiedot yhteisyrityksen taloudellisesta asemasta 31. päivältä joulukuuta 2011 sekä toimien tuloksista ja rahavirroista päättyneeltä varainhoitovuodelta yhteisyrityksen varainhoitoasetuksen ja komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti (8).

Lausuma tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

14.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että SESAR-yhteisyrityksen 31. päivänä joulukuuta 2011 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

15.

Jäljempänä esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausumia kyseenalaiseksi.

TALOUSARVIO- JA VARAINHALLINTOA KOSKEVAT HUOMAUTUKSET

16.

Hallintoneuvoston hyväksymään vuoden 2011 lopulliseen talousarvioon sisältyi 148 miljoonaa euroa maksusitoumusmäärärahoja ja 91,7 miljoonaa euroa maksumäärärahoja. Maksusitoumusmäärärahojen käyttöaste oli 99,4 prosenttia ja maksumäärärahojen käyttöaste 82,4 prosenttia.

17.

Osakkaiden rahoitusosuudet (34 miljoonaa euroa) ja edellisen vuoden tulos (57 miljoonaa euroa) sekä muut tulolähteet (0,2 miljoonaa euroa) olivat vuonna 2011 yhteensä 91,2 miljoonaa euroa. Maksujen määrä oli 75,6 miljoonaa euroa. Tämä johti 15,6 miljoonan euron positiiviseen talousarviotulokseen. Pankkitalletusten kokonaismäärä oli varainhoitovuoden lopussa 15,3 miljoonaa euroa. Tämä on vastoin tasapainoa koskevaa talousarvioperiaatetta.

YHTEISYRITYKSEN VALVONTAJÄRJESTELMIIN SISÄLTYVÄT KESKEISET VALVONTAMENETTELYT

Sisäisen valvonnan järjestelmät

18.

Tilintarkastustuomioistuin panee merkille, että ulkoisen tarkastajan yhteisyrityksen toimintaprosesseihin vuonna 2011 kohdistamassa tarkastuksessa sisäisen valvonnan järjestelmien todettiin toimivan vaikuttavasti. Tilinpitäjä validoi järjestelmien perustana olevat toimintaprosessit virallisesti huhtikuussa 2012, kuten yhteisyrityksen varainhoitoa koskevissa säännöissä edellytetään.

Sisäisen tarkastuksen toiminto ja komission sisäisen tarkastuksen osasto

19.

Tilintarkastustuomioistuin on aiemmin todennut, että komissio ja SESAR-yhteisyritys ovat ryhtyneet toimiin selkeyttääkseen komission sisäisen tarkastuksen osaston ja yhteisyrityksen sisäisen tarkastuksen toiminnon tehtäväalueita (9).

20.

Tilintarkastustuomioistuin pani merkille, että yhteisyrityksen hallintoneuvosto hyväksyi marraskuussa 2011 vuosiksi 2012–2014 strategisen tarkastussuunnitelman, joka on koordinoitu yhdessä komission sisäisen tarkastuksen osaston kanssa.

MUUT KYSYMYKSET

Osakkaiden maksuosuuksien viivästyminen

21.

Yhteisyrityksen osakkaiden vuosittaisille käteissuorituksille asetettua määräaikaa 1. heinäkuuta 2011 ei noudatettu. Elokuun 2011 lopussa vireillä oli 17 perintämääräystä, joiden arvo oli yhteensä 3,7 miljoonaa euroa. Yksi osakas ei ollut maksanut vuotuista osuuttaan lainkaan vuoden 2011 loppuun mennessä.

Tilintarkastustuomioistuin on hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 15. marraskuuta 2012 pitämässään kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

presidentti


(1)  Neuvoston asetus (EY) N:o 219/2007, annettu 27 päivänä helmikuuta 2007, yhteisyrityksen perustamisesta uuden sukupolven eurooppalaisen ilmaliikenteen hallintajärjestelmän (SESAR) kehittämiseksi (EUVL L 64, 2.3.2007, s. 1), sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY) N:o 1361/2008 (EUVL L 352, 31.12.2008, s. 12).

(2)  Tilinpäätökseen on liitetty mukaan varainhoitovuoden talousarvio- ja varainhallintoa koskeva selvitys, jossa annetaan lisätietoja talousarvion toteuttamisesta ja hallinnoinnista.

(3)  Tilinpäätös sisältää taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä yhteenvedon keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

(4)  Selvitys talousarvion toteuttamisesta sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

(5)  SESAR-yhteisyrityksen varainhoitoa koskevat säännöt, jotka hallintoneuvosto vahvisti 28. heinäkuuta 2009.

(6)  Komission asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002 (EYVL L 357, 31.12.2002, s. 72), 33 artikla.

(7)  Erillisvirastojen tilinpäätöksiä ja kirjanpitoa koskevat säännöt on esitetty asetuksen (EY, Euratom) N:o 2343/2002 VII osaston 1 ja 2 luvussa. Asetusta on viimeksi muutettu asetuksella (EY, Euratom) N:o 652/2008 (EUVL L 181, 10.7.2008, s. 23). Säännöt on sisällytetty sellaisenaan yhteisyrityksen varainhoitoa koskeviin sääntöihin.

(8)  Komission tilinpitäjän vahvistamat kirjanpitosäännöt perustuvat kansainvälisiin julkisen sektorin tilinpäätösstandardeihin (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) tai niiden puuttuessa kansainvälisiin IFRS-tilinpäätösstandardeihin (International Financial Reporting Standards).

(9)  Kertomus uuden sukupolven eurooppalaisen ilmaliikenteen hallintajärjestelmää (SESAR) koskevan yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä yhteisyrityksen vastaukset (EUVL C 368, 16.12.2011, s. 32).


LIITE

SESAR-yhteisyritys (Bryssel)

Vastuualueet ja toiminnot

Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

(187 artikla)

Tutkimus ja teknologinen kehittäminen sekä avaruusala

EU:n tutkimusta, teknologista kehittämistä ja esittelyä koskevien toimintaohjelmien asianmukainen täytäntöönpano.

Yhteisyrityksen / toimeenpanoviraston toimivaltuudet

(neuvoston asetus (EY) N:o 219/2007, sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY) N:o 1361/2008)

Keskeiset tavoitteet

Yhteisyrityksen tarkoituksena on varmistaa Euroopan ilmaliikenteen hallintajärjestelmän uudenaikaistaminen koordinoimalla ja keskittämällä kaikkea asiaankuuluvaa tutkimus- ja kehitystoimintaa unionissa. Se vastaa ATM-yleissuunnitelman täytäntöönpanosta ja erityisesti seuraavista tehtävistä:

SESAR-hankkeen kehitysvaiheen toimien organisointi ja koordinointi Eurocontrolin hallinnoiman hankkeen määrittelyvaiheen tuloksena laadittavan ATM-yleissuunnitelman mukaisesti yhdistämällä julkiselta ja yksityiseltä sektorilta saatava rahoitus ja hallinnoimalla sitä yhden rakenteen puitteissa

tarvittavan rahoituksen varmistaminen ATM-yleissuunnitelman mukaisia SESAR-hankkeen kehitysvaiheen toimia varten

Euroopan ilmaliikenteen hallinnan alan sidosryhmien osallistumisen varmistaminen, mukaan lukien erityisesti lennonvarmistuspalvelujen tarjoajat, ilmatilan käyttäjät, toimialajärjestöt, lentoasemat ja laitevalmistajat sekä asiaan liittyvät tieteelliset laitokset tai asiaan liittyvä tiedeyhteisö

yhteisyrityksen alaisuudessa toteutettavan teknisen tutkimus-, kehitys-, validointi- ja selvitystyön organisointi, välttäen tällaisten toimien pirstoutumista

sellaisten toimien valvonta, jotka liittyvät niiden yhteisten tuotteiden kehittämiseen, jotka on asianmukaisesti määritelty ATM-yleissuunnitelmassa, ja tarvittaessa erityisten tarjouspyyntöjen järjestäminen.

Hallinto

Hallintoneuvosto

Hallintoneuvoston tehtävänä on erityisesti:

a)

hyväksyä ATM-yleissuunnitelma, jonka neuvosto vahvistaa SESAR-asetuksen 1 artiklan 2 kohdassa tarkoitetulla tavalla, ja hyväksyä mahdolliset ehdotukset sen muuttamiseksi

b)

antaa suuntaviivat ja tehdä päätökset, joita tarvitaan SESAR-hankkeen kehitysvaiheen toteuttamiseksi, ja valvoa yleisesti hankkeen täytäntöönpanoa

c)

hyväksyä 16 artiklan 1 kohdassa tarkoitetut yhteisyrityksen kokonaistoimintasuunnitelma ja vuotuiset toimintasuunnitelmat sekä vuotuinen talousarvio, mukaan lukien henkilöstötaulukko

d)

antaa lupa neuvotteluille ja päättää uusien osakkaiden liittymisestä ja siihen liittyvistä 1 artiklan 3 kohdassa tarkoitetuista sopimuksista

e)

valvoa sopimusten täytäntöönpanoa osakkaiden ja yhteisyrityksen välillä

f)

nimittää pääjohtaja ja vapauttaa tämä tehtävistään ja hyväksyä organisaatiorakenne ja valvoa hänen suoriutumista tehtävistään

g)

päättää osakkaiden rahoitusosuuksien määristä ja maksutavoista ja luontoissuoritusten arvioinnista

h)

hyväksyä yhteisyrityksen varainhoitoa koskevat säännöt

i)

hyväksyä vuosittainen tilinpäätös ja tase

j)

hyväksyä SESAR-hankkeen kehitysvaiheen edistymistä ja sen taloudellista tilannetta koskeva 16 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu vuosikertomus

k)

päättää komissiolle tehtävistä ehdotuksista, jotka koskevat yhteisyrityksen toiminnan jatkamista ja lakkauttamista

l)

laatia yhteisyrityksen omistamia aineellisia ja aineettomia hyödykkeitä koskevien oikeuksien myöntämistä ja tällaisten hyödykkeiden siirtämistä koskevat menettelyt

m)

vahvistaa ATM-yleissuunnitelman toteuttamiseksi tarvittavien sopimusten tekemistä koskevat säännöt ja menettelyt, mukaan lukien erityiset eturistiriitoja koskevat menettelyt

n)

päättää ehdotuksista, jotka toimitetaan komissiolle yhtiöjärjestyksen muuttamiseksi 24 artiklan mukaisesti

o)

käyttää muuta sellaista toimivaltaa ja vastata kaikista muista sellaisista tehtävistä, mukaan lukien täydentävien elinten perustaminen, joita SESAR-hankkeen kehitysvaihe edellyttää

p)

hyväksyä järjestelyt 8 artiklan täytäntöönpanoa varten.

Pääjohtaja

Pääjohtaja hoitaa tehtävänsä täysin itsenäisesti hänelle annetun toimivallan puitteissa.

Pääjohtaja johtaa SESAR-hankkeen toteuttamista hallintoneuvoston vahvistamien suuntaviivojen mukaisesti. Pääjohtaja on vastuussa hallintoneuvostolle. Hän toimittaa hallintoneuvostolle kaikki tiedot, joita se tarvitsee tehtäviensä suorittamiseksi.

Pääjohtajan tehtävänä on erityisesti:

a)

ottaa palvelukseen, johtaa ja valvoa yhteisyrityksen henkilöstöä, mukaan luettuna 8 artiklassa tarkoitettu henkilöstö

b)

organisoida, johtaa ja valvoa yhteisyrityksen toimintaa

c)

antaa yhteisyrityksen organisaatiorakennetta koskevat ehdotuksensa hallintoneuvoston hyväksyttäviksi

d)

laatia ja säännöllisesti ajantasaistaa yhteisyrityksen kokonaistoimintasuunnitelma ja vuotuinen toimintasuunnitelma, mukaan lukien arvio ohjelman kustannuksista, ja esittää ne hallintoneuvoston hyväksyttäviksi

e)

laatia varainhoitoa koskevien sääntöjen mukaisesti vuosittain talousarvioesitys, mukaan luettuna henkilöstötaulukko, ja toimittaa se hallintoneuvostolle

f)

varmistaa, että noudatetaan yhteisyrityksen tekemissä sopimuksissa asetettuja yhteisyrityksen velvoitteita

g)

varmistaa, että yhteisyrityksen toiminta toteutetaan täysin riippumattomasti ja ilman eturistiriitoja

h)

laatia vuosikertomus SESAR-hankkeen edistymisestä ja taloudellisesta tilanteesta sekä kaikki muut hallintoneuvoston mahdollisesti pyytämät kertomukset ja toimittaa ne hallintoneuvostolle hyväksyttäväksi

i)

toimittaa vuosittain tilinpäätös ja tase hallintoneuvostolle hyväksyttäväksi

j)

toimittaa SESAR-hanketta muuttavat ehdotukset hallintoneuvostolle päätettäväksi.

Sisäinen tarkastus

Euroopan komission sisäinen tarkastaja.

Ulkoinen tarkastus

Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

Euroopan parlamentti, Eurooppa-neuvosto ja yhteisyrityksen hallintoneuvosto.

Yhteisyrityksen resurssit vuonna 2011 (2010)

Talousarvio

147,7 miljoonaa euroa

(129,5 miljoonaa euroa)

Henkilöstö 31. joulukuuta 2011

Varainhoitovuoden 2011 toimintatalousarvion henkilöstötaulukko sisälsi 39 tilapäisen toimihenkilön ja kolme työkomennuksella olevan kansallisen asiantuntijan tointa eli yhteensä 42 tointa, joista 35 oli täytettynä vuoden 2011 lopussa (37 vuonna 2010):

ulkopuolelta palvelukseen otettu tilapäinen henkilöstö: 23

yhteisyrityksen osakkaiden asetuksen (EY) N:o 219/2007 8 artiklan mukaisesti siirtämä henkilöstö: 8

sopimussuhteiset toimihenkilöt: 3

työkomennuksella olevat kansalliset asiantuntijat: 1.

Henkilöstön tehtävät jakaantuivat seuraavasti:

operatiiviset tehtävät: 19

hallinnolliset ja avustavat tehtävät: 15

sekalaiset tehtävät: 1.

Tuotteet ja palvelut vuonna 2011

Vuosi 2011 on keskeinen välitavoitteiden ja Vision 2012 -suunnitelman toteuttamisen kannalta. Erityisesti:

Tavoite nro 1 –   Initial-4D-lentorata validoidaan satelliittiteknologiaan perustuvassa operatiivisessa ympäristössä

Initial-4D-lentorataan perustuvat toiminnot aiotaan validoida ensimmäisten validointitoimien aikana osana Release 1 -suoritepakettia helmikuussa 2012 MUAC:n, NUAC:n ja Tukholman lähestymislennonjohdon liikenneympäristöissä. Vuonna 2011 toteutettiin valmistelutoimia, joihin kuului mm. kummankin FMS-prototyypin kehittäminen ja integrointi sekä useita simulaatioita, joissa käytettiin sekä maassa että ilmassa olevia simulaatioalustoja. Toinen iteraatio, joka on osa Release 2 -suoritepakettia, aiotaan tehdä vuoden 2012 lopulla ja kolmas iteraatio vuonna 2013. Tarkoituksena on laatia toimintamenetelmä lentämiseen CTA:n (koordinoitu saapumisaika) mukaisesti reitillä ja TMA-ilmatilassa.

Tavoite oletetaan saavutettavan suurelta osin suunnitelmien mukaisesti vuonna 2012, joskin satelliittiteknologian käyttö aloitettaneen vuoden 2013 jälkeen.

Tavoite nro 2 –   10 000 SESAR-merkittyä lentoa, joista 500 sotilaslentoja

Vuonna 2011 yhteisyrityksestä saatuja alustavia hyötyjä havaittiin 9 366 kaupallisen lennon yhteydessä (mm. AIRE-aloitteen ja OPTIMI-hankkeen lentodemonstraatiot). Sotilaslentojen määrä on kuitenkin toistaiseksi ollut vähäinen. Yhteisyrityksen hallintoneuvosto päätti, että ohjelman kesken olevien toimien lisäksi toteutetaan esittelytoimia koskeva pyyntö, jotta yhteisyritys voi saavuttaa tavoitteensa vuonna 2012 tehtävien integroitujen kokeilujen avulla; myös sotilaallinen ulottuvuus toteutuisi suurimmaksi osaksi vuonna 2013.

Tavoite nro 3 –   80 prosentissa SESAR-hankkeita tuotoksia on testattu todellisessa toimintaympäristössä

Jotta 80 prosentin tavoite, joka koskee validointien tekemistä todellisessa toimintaympäristössä, voitaisiin saavuttaa, laadittiin validointistrategia. Etenkin Release 1 -paketin suoritteet ja vuodeksi 2012 suunnitellut Release 2 -paketin suoritteet kytkevät ensisijaiset hankkeet toiminnan painopisteiden mukaisiin toimiin sekä tosiasiallisiin järjestelmiin tai toimintaympäristöihin.

Tavoite nro 4 –   SWIM-tiedonhallintajärjestelmää (System Wide Information Management) koskevat ensimmäiset koehankkeet ovat valmiina hyödynnettäviksi, ja niissä voidaan vaihtaa tietoja ainakin viidellä alalla

Kuten hallintoneuvostolle on jo raportoitu, vuonna 2011 otettiin käyttöön SWIM-toimintasuunnitelma, jolla vastataan tietyissä asiaan liittyvissä hankkeissa yksilöityihin riskeihin (mm. se, että SWIM-tiedonhallintajärjestelmältä puuttuu lainsäädäntökehys). Edistystä on saatu aikaan, mikä tuotiin esiin marraskuussa 2011 järjestetyssä SWIM-esittelytapahtumassa, jossa oli paljon osallistujia koko ohjelmasta. Useat vielä ratkaisematta olevat ongelmat ja painopisteisiin liittyvät kysymykset ovat kuitenkin toistaiseksi viivästyttäneet välitavoitteen saavuttamista. Vaikka ennen vuoden 2011 loppua edistyttiin hyvin ja käynnissä olevat validoinnit edistivät osaltaan toimintasuunnitelman toteutumista, on epätodennäköistä, että tavoite saavutetaan aikataulussa.

Tavoite nro 5 –   Ensimmäinen etälennonjohto toimintavalmis

Etälennonjohdon ensimmäiset validointitoimet, jotka kuuluvat Release 1 -suoritepakettiin, on toteutettu suunnitellusti ja ne saadaan päätökseen vuonna 2012, jotta välitavoite voidaan saavuttaa. Release 1 -suoritepaketin avulla on osoitettu, että

Ängelholmin lentokentälle on mahdollista tarjota ilmaliikennepalveluja Malmön lennonjohtokeskuksen (tutkimus ja kehitys) etälennonjohtokeskuksesta käsin

tavanomaisen toiminnan ja poikkeustilanteiden hoitaminen etälennonjohtona on mahdollista

on teknisesti mahdollista kuvata ”ikkunasta näkyvä” liikennetilanne ja toimintaympäristö tietyllä lentopaikalla ja välittää kuva etäkohteeseen.

Sääntelyviranomaiset osallistuivat kokeiluihin.

Tavoite nro 6 –   Kaupunkiparien väliset lennot, jotka yhdistävät toisiinsa kahdeksan lentokenttää, osoittavat SESAR-yhteisyrityksestä saatavat hyödyt

Ensimmäinen AIRE-aloitteeseen liittyvä kierros vuonna 2009 oli menestys, joten yhteisyritys jatkoi tämän SESAR-ohjelman onnistuneen osan toteuttamista. AIRE-aloite on yhdistänyt toisiinsa suuria eurooppalaisia lentokenttiä (Pariisi, Wien, Madrid, Köln, Düsseldorf, Praha, Bryssel, Toulouse, …) ja noin 40 kumppania Euroopasta ja sen ulkopuolelta ja siten osoittanut, että sillä voidaan saada aikaan merkittäviä päästövähennyksiä. Tulosten laatu on erinomainen: polttoaineen kulutus ja niin ollen hiilidioksidipäästöt ovat vähentyneet ja suuri osa hankkeista on otettu tavanomaiseen käyttöön ilmaliikenteen hallinnassa.

AIRE-aloitteen tulokset sekä tulokset, joita odotetaan saatavan aikaan jo käynnistetyn ja vuonna 2012 toteutettavan esittelytoimia koskevan ehdotuspyynnön avulla, mahdollistavat tavoitteen saavuttamisen.

Tavoite nro 7 –   Ilmatilan käyttäjät osallistuvat aikaan perustuvia toimintoja koskevaan SESAR-liiketoimintaideaan

Tavoite on moniulotteinen, ja liiketoimintaidean kehittäminen on vielä kesken, eikä kaikkien erilaisten sidosryhmien näkemyksiä siksi ole otettu huomioon. Lennonvarmistuspalvelun tarjoajia, ilmatilan käyttäjiä ja lentokenttiä koskevien liiketoimintaan liittyvien menetelmien kehittämiseen on kuitenkin panostettu huomattavasti. Aikaan perustuvien 4D-toimien 1. vaiheen suoritteita validoitiin vuonna 2011 ja validointia jatketaan vuonna 2012. Myös standardointitoimia aiotaan viedä eteenpäin. Liiketoimintaideaa aiotaan tietyssä määrin ja tietyillä aloilla kehittää teollistamisvalmiuteen saakka, mikä edellyttää lisää yhteistyötä sidosryhmien kanssa käyttöönottoa varten. Tavoitetta ei saavuteta aikataulussa, joskin liiketoimintaa koskevia alustavia tietoja tulee olemaan tarjolla, jotta voidaan valmistella siirtymistä ensimmäisten Sesar-ratkaisujen käyttöönottovaiheeseen vuodesta 2013 alkaen.

Seuraavassa lisäksi laajempi katsaus vuonna 2011 saavutettuun edistykseen:

Ensimmäinen SESAR Release -sisältö, Release 1 -suoritepaketti, konsolidoitiin ensimmäisessä System Engineering review -arvioinnissa, ja hallintoneuvosto vahvisti sen osaksi vuoden 2011 vuotuista työohjelmaa. Release 1 -suoritepaketti koostui 29 validointitoimesta, jotka liittyivät 16:een toiminnan painopisteeseen sisältyviin konseptin osatekijöihin.

Toinen System Engineering review -arviointi tehtiin kesäkuussa 2011. Siinä selvitettiin Release 1 -suoritepaketin osalta etenemistä kohti V3-vaiheen validointia ja erityisesti validointisuunnitelmia ja alustojen toimintavalmiutta. Arvioinnin perusteella toteutettiin korjaavia toimia, joilla lievennettiin Release-kokonaisuuden täytäntöönpanon riskejä. Arvioinnissa pääteltiin, että yleisesti ottaen edistyminen oli asianmukaista, mutta resurssien käytössä ja suoritteiden yhteensovittamisessa havaittiin puutteita. Etenkään hankkeiden EOCVM-menetelmien (European Operational Concept Validation Methodology) mukainen valmiusaste ei ollut riittävä, vaikkakin se on parantunut vuoteen 2010 verrattuna.

Release 1 -suoritepaketin kohdalla on alettu saada konkreettisia tuloksia, mikä merkitsee käännekohtaa uuden ilmaliikenteen hallintajärjestelmän kehittämisessä.

Vuoden 2011 lopussa toteutettiin 26 validointitointa; toisin sanoen 90 prosenttia Release 1 -paketin suoritteista on saatu päätökseen ja kolmen suoritteen päättämistä lykättiin vuoteen 2012.

Täytäntöönpanovaiheessa on 282 hanketta, mikä vastaa yli 90:tä prosenttia koko ohjelmasta, mutta ohjelman edistyminen ei ole kaikilta osin tasaista. Ylimmän tason konseptin muuntaminen operatiivisiksi vaatimuksiksi on odotettua hitaampaa ja vaikuttaa useiden teknisten hankkeiden kriittiseen polkuun. Tämän vuoksi oli toteutettava joukko lieventäviä toimia, joita ohjelman valvontaryhmä seuraa. Toinen huolenaihe on SWIM-tiedonhallintajärjestelmä, jota varten laadittiin erityinen toimintasuunnitelma. Toimintasuunnitelman avulla pyritään ratkaisemaan vuoden 2011 mittaan esiin nousseet kysymykset.

(Kokoaikaiseksi muutetun) resurssien kulutuksen osalta voidaan todeta, että osakkaiden vuoden 2011 lopussa esittämien ensimmäisten arvioiden mukaan yleinen vajaakäyttöaste oli noin 20 prosenttia. Olisi kuitenkin huomattava, että täytäntöönpanovaiheen suunniteltua resurssien kohdentamista arvioidaan monissa hankkeissa uudelleen, mikä ei vielä näy vertailutiedoissa, joita käytetään mitattaessa ohjelman edistymistä. Hallintoneuvosto hyväksyi tarjouspyynnön 1. ja 2. vaiheen uudelleenkohdentamisen 15. joulukuuta 2011, ja voidaankin todeta, että ohjelman alkuvaiheissa ilmennyt resurssien vajaakäyttö näyttäisi kompensoituvan suuremmalla resurssien käytöllä ohjelman loppua kohden.

Samankaltainen – joskaan ei yhtä selvä – kehityssuunta, joka koskee maturiteettia ja resursseja, näyttäisi olevan havaittavissa suoritteiden kohdalla. Yhteisyritys on havainnut, että joillakin osa-alueilla suoritteiden toimittaminen on hitaampaa resurssien vajaakäyttöä vastaavalla tavalla. Tilanteen korjaamiseksi lyhyellä aikavälillä on toteutettu erilaisia toimia, esimerkiksi: ohjelmakomitean jäseniä on pyydetty suorittamaan lisävarmistuksia kumppaneiden osalta, on analysoitu vajaakäytön keskeiset syyt, uudelleenkohdennettu tarjouskilpailun 1. ja 2. vaihe ja päätetty tietyt hankkeet. Riskienhallinnassa kohdistetaan seurantaa kaikkiin toimenpiteisiin, jotka on myös konsolidoitu yhteisyrityksen tasolla. Lisäksi alkusyyt yritetään selvittää tarkemmin yhdessä osakkaiden kanssa. Osa syistä voidaan jo mainita: työn järjestämistapa tietyissä hankkeissa, joidenkin tuotosten eritahtisuus eri puolilla ohjelmaa sekä suoritteiden ja tarkempien laatukriteereiden puutteellinen määrittely.

Yhteisyrityksen vastuulla on 310 tutkimus- ja kehitys- sekä hallinnointihanketta (lukuun eivät sisälly työosion E pitkän aikavälin tutkimushankkeet), joiden tilanteesta vuoden 2011 lopussa on yhteenveto seuraavassa taulukossa.

 

Tilanne 31.12.2010

Toteutettiin vuonna 2011

Tilanne 31.12.2011

 

SESAR-ohjelman hankkeiden kokonaismäärä

304

6

310

 

joista:

 

 

 

 

Käynnistettyjä hankkeita

285

16

301

 

perutut hankkeet

2

1

3

0,9 %

lykkääntyneet hankkeet

11

–1

10

3,2 %

käynnistysvaiheessa olevat hankkeet

26

–20

6

2 %

Täytäntöönpanovaiheessa olevia hankkeita

246

36

282

91 %

tulevaisuudessa käynnistettävät hankkeet

19

–10

9

2,9 %

Lähde: SESAR-yhteisyrityksen toimittamat tiedot.


SESAR-YHTEISYRITYKSEN VASTAUKSET

Tarkastuslausuma

13.–14.

SESAR-yhteisyritys on tyytyväinen tilintarkastustuomioistuimen myönteiseen lausuntoon varainhoitovuoden 2011 tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

Tarkastuksen perusteella annettu lausunto on SESAR-yhteisyritykselle tärkeä saavutus, jonka pohjalta se voi jatkaa toimiaan varmistaakseen jatkossakin, että sillä on käytössään asianmukaiset sisäisen hallinnan ja valvonnan järjestelmät ja että näiden järjestelmien ansiosta voidaan saavuttaa tehokkaasti SESAR-ohjelman tavoitteet.

Talousarvio- ja varainhallinto

17.

SESAR-yhteisyritys katsoo, että se on edistynyt tasapainoa koskevan talousarvioperiaatteen noudattamisessa. Vuoden 2011 lopun käteisvarojen saldo väheni 57,2 miljoonasta eurosta 15,3 miljoonaan euroon, mikä merkitsi 73,2 prosentin vähennystä. SESAR-yhteisyritys pyrkii edelleenkin varmistamaan optimaalisen varainhallinnan ja talousarvioperiaatteiden noudattamisen.

Muut kysymykset – Osakkaiden maksuosuuksien viivästyminen

21.

Maksuosuus, jota ei ollut vielä maksettu vuoden loppuun mennessä, saatiin helmikuussa 2012. SESAR-yhteisyritys aikoo keskustella edelleen osakkaidensa kanssa sopivimmasta tavasta varmistaa, että osakkaiden maksuosuuksien sovittuja määräaikoja noudatetaan.


10.1.2013   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 6/56


KERTOMUS

polttokenno- ja vetyteknologian alan yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2011 sekä yhteisyrityksen vastaukset

2013/C 6/07

JOHDANTO

1.

Polttokenno- ja vetyteknologian alan yhteisyritys (jäljempänä ’yhteisyritys’) perustettiin Brysseliin toukokuussa 2008 (1). Yhteisyrityksen toimikausi päättyy 31. joulukuuta 2017.

2.

Yhteisyrityksen tavoitteena on etenkin tukea koordinoidusti teollisuuden ja tutkimusorganisaatioiden kanssa tutkimusta, teknologian kehittämistä ja demonstrointia jäsenvaltioissa ja seitsemänteen puiteohjelmaan assosioituneissa maissa (2). Tarkoituksena on keskittyä kehittämään markkinasovelluksia ja helpottaa siten teollisuuden pyrkimyksiä ottaa polttokenno- ja vetyteknologiat nopeasti käyttöön (3).

3.

Yhteisyrityksen osakkaat ovat komission edustama Euroopan unioni, NEW-IG-teollisuusryhmittymä (New Energy World Industry Grouping) ja N.ERGHY-tutkimusyhteisö.

4.

EU osallistuu yhteisyrityksen juokseviin menoihin ja tutkimustoimintaan enintään 470 miljoonalla eurolla. Määrä rahoitetaan seitsemännen puiteohjelman talousarviosta. Juoksevien menojen osuus ei saa olla yli 20 miljoonaa euroa. NEW-IG-teollisuusryhmittymän on katettava 50 prosenttia ja N.ERGHY-tutkimusyhteisön kahdestoistaosa juoksevista menoista. Niiden on osallistuttava toimintakuluihin luontaissuorituksin (4), joiden määrä on vähintään yhtä suuri kuin unionin rahoitusosuus.

5.

Yhteisyrityksestä tuli taloudellisesti itsenäinen 15. marraskuuta 2010.

TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

6.

Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastuksen lähestymistapa käsittää analyyttiset tarkastusmenetelmät, tapahtumien testaamisen yhteisyrityksen tasolla ja valvontajärjestelmien keskeisten menettelyiden arvioinnin. Tämän lisäksi tilintarkastustuomioistuin hyödyntää muiden tarkastajien työhön perustuvaa todentavaa aineistoa (kun relevanttia aineistoa on saatavilla) ja analysoi johdon antamia tietoja.

TARKASTUSLAUSUMA

7.

Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 287 artiklan 1 kohdan mukaisesti yhteisyrityksen tilinpäätöksen (5), joka sisältää ”tilinpäätösasiakirjat” (6) ja ”selvityksen talousarvion toteuttamisesta” (7)31. joulukuuta 2011 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

8.

Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuslausuma annetaan Euroopan parlamentille ja neuvostolle neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 185 artiklan 2 kohdan mukaisesti (8).

Johdon vastuu

9.

Tulojen ja menojen hyväksyjänä pääjohtaja toteuttaa tulot ja menot sisältävää talousarviota yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien säännösten mukaisesti omalla vastuullaan ja hyväksyttyjen määrärahojen rajoissa (9). Pääjohtajan vastuulla on kehittää (10) sellainen organisaatiorakenne sekä sisäiset hallinto- ja valvontajärjestelmät ja -menettelyt, joiden pohjalta on toisaalta mahdollista laatia tilinpäätös (11), jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvia olennaisesti virheellisiä tietoja, ja toisaalta varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus.

Tarkastajan vastuu

10.

Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma yhteisyrityksen tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

11.

Tilintarkastustuomioistuin toimitti tarkastuksensa kansainvälisten tarkastusstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC ja ISSAI) (12) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin noudattaa eettisiä ja ammatillisia ohjeita ja suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko tilinpäätöksessä olennaisia virheitä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

12.

Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen osana toteutetaan menettelyjä, joiden tarkoituksena on saada todentavaa aineistoa tilinpäätökseen sisältyvistä määristä ja tilinpäätöstiedoista sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuimen tehtävänä on valita sovellettavat menettelyt sekä arvioida, kuinka suuri on riski, että tilinpäätökseen sisältyy petoksista tai virheistä johtuvia olennaisesti virheellisiä tietoja tai laittomia tai sääntöjenvastaisia toimia. Kyseisissä riskinarvioinneissa arvioidaan tilinpäätöksen laatimiseen ja tilinpäätöstietojen riittävyyteen liittyviä sisäisen valvonnan menettelyjä. Tämän pohjalta suunnitellaan tilanteeseen sopivat tarkastusmenettelyt. Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen yhteydessä arvioidaan myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden ja johdon esittämien kirjanpidollisten arvioiden asianmukaisuutta sekä tilinpäätöksen yleistä esittämistapaa.

13.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että saatu todentava aineisto on riittävä ja sopiva jäljempänä esitettävien lausumien perustaksi.

Lausuma tilien luotettavuudesta

14.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että yhteisyrityksen tilinpäätös antaa olennaisilta osiltaan oikeat ja riittävät tiedot yhteisyrityksen taloudellisesta asemasta 31. päivältä joulukuuta 2011 sekä toimien tuloksista ja rahavirroista päättyneeltä varainhoitovuodelta yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien sääntöjen mukaisesti.

Perustelut huomautuksia sisältävälle lausumalle tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

15.

Hallintoneuvosto hyväksyi tammikuussa 2011 yhteisyrityksen jälkitarkastusstrategian (13). Kyseessä on keskeinen valvontamenettely, jonka avulla arvioidaan tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus. Ainoastaan kahdeksan kahdestatoista jälkitarkastuksesta oli saatettu päätökseen syyskuuhun 2012 mennessä. Ne koskivat 4,8:aa miljoonaa euroa (27:ää prosenttia kaikista yhteisyrityksen vuonna 2011 vastaanottamista menoilmoituksista). Kuudessa tarkastuksessa ei havaittu olennaisia virheitä, mutta kahdessa muussa tarkastuksessa havaittiin merkittäviä virheitä (14). Suurempi virhe (764 000 euroa) oikaistiin seuraavana vuonna.

Huomautuksia sisältävä lausuma tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

16.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että kohdassa 15 esitettyjen seikkojen vaikutuksia lukuun ottamatta yhteisyrityksen 31. päivänä joulukuuta 2011 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

17.

Jäljempänä kohdissa 18–27 esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausumia kyseenalaiseksi.

TALOUSARVIO- JA VARAINHALLINTOA KOSKEVAT HUOMAUTUKSET

Talousarvion toteuttaminen

18.

Varainhoitovuoden 2011 lopulliseen talousarvioon sisältyi 117 miljoonaa euroa maksusitoumusmäärärahoja ja 60 miljoonaa euroa maksumäärärahoja. Käytettävissä olevien maksusitoumusmäärärahojen käyttöaste oli 99,8 prosenttia ja maksumäärärahojen käyttöaste 87,9 prosenttia. Toimintaan (talousarvion osasto 3) käytettävissä olleisiin maksusitoumusmäärärahoihin liittyvä 112 miljoonan euron määrä pantiin täytäntöön vuoden 2011 ehdotuspyyntöön liittyvän kokonaissitoumuksen avulla.

19.

Yhteisyrityksen varainhoitoa koskevissa säännöksissä (15) määritettyä talousarviomenettelyä ei noudatettu, sillä komission myöntämää poikkeusta, jonka perusteella peruuntuneita määrärahoja voidaan kirjata tulo- ja menoarvioihin seuraavien kolmen vuoden ajan, tulkittiin väärin. Yhteisyritys päätti käyttää 3,3 miljoonan euron suuruiset määrärahat (16) (varainhoitovuodelta 2010 varainhoitovuodelle 2011 siirretyt maksumäärärahat), vaikka käytettävissä oli vielä 6,3 miljoonaa euroa kuluvalle varainhoitovuodelle hyväksyttyjä määrärahoja (17). Yhteisyrityksen talousarviomenettelyyn soveltaman tulkintatavan takia varainhoitovuotta koskeva talousarvion toteutumalaskelma on virheellinen, sillä varainhoitovuodelta 2011 varainhoitovuodelle 2012 siirrettyjä 6,3 miljoonan euron (18) maksumäärärahoja ei otettu laskelmassa huomioon. Varainhoitovuotta 2010 koskeva talousarvion toteutumalaskelma ei myöskään sisällä 3,3 miljoonan euron määrää, joka koskee varainhoitovuodelta 2010 varainhoitovuodelle 2011 siirrettyjä maksumäärärahoja.

20.

Varainhoitovuoden 2010 kokonaissitoumuksia oli käyttämättä 10,4 miljoonaa euroa. Niiden täytäntöönpanon määräaika oli 31. joulukuuta 2011. Käyttämättä olevia kokonaissitoumuksia ei vapautettu vuoden 2011 loppuun mennessä vaan vasta tammikuussa 2012.

Ehdotuspyyntömenettelyt

21.

Vuosien 2008, 2009 ja 2010 ehdotuspyyntömenettelyt johtivat avustussopimuksiin, joiden kokonaismäärä oli 183,4 miljoonaa euroa (19). Vuonna 2011 käynnistettiin neljäs, 111,6 miljoonan euron arvoinen ehdotuspyyntömenettely. Avustussopimusten osuus on 41 prosenttia ja vuoden 2011 ehdotuspyyntömenettelyn osuus 25 prosenttia enimmäisrahoitusosuudesta, jonka EU voi suunnata yhteisyritykselle tutkimustoimintoja varten (20). Ehdotuspyynnön arviointi saatiin valmiiksi vuonna 2011, ja valitut hankkeet ovat nyt neuvotteluvaiheessa. Tammikuussa 2012 käynnistettiin viides ehdotuspyyntömenettely, jonka arvo on 79 miljoonaa euroa eli 18 prosenttia EU:n enimmäisrahoitusosuudesta. Tämä osoittaa, että talousarvion toteuttamisessa on edistytty tyydyttävästi.

YHTEISYRITYKSEN VALVONTAJÄRJESTELMIIN SISÄLTYVIÄ KESKEISIÄ VALVONTAMENETTELYJÄ KOSKEVAT HUOMAUTUKSET

22.

Tilinpitäjä (21) oli validoinut järjestelmien perustana olevat toimintaprosessit varainhoitovuoden 2011 lopussa, kuten yhteisyrityksen varainhoitoa koskevissa säännöksissä edellytetään. Tilinpitäjän kertomuksessa havaittiin joukko puutteita (22), joihin hän kohdistaa seurantaa vuonna 2012.

Luontaissuoritusten määrän vuotuinen arviointi

23.

Luontaissuoritusten määrän arviointimenetelmä (23) on saatu valmiiksi (24), ja sisäisen tarkastuksen osasto arvioi menetelmän yhdessä sisäisen tarkastuksen yksikön kanssa huhtikuussa 2012 (25). Luontaissuoritusten yhteenlaskettu, tilinpitäjän validoima arvo oli 347,6 miljoonaa euroa 8. helmikuuta 2012 (varainhoitovuoden 2011 alustavan tilinpäätöksen laadintaan sovellettava määräaika). Arviointikertomuksessa todettiin, että määrään olisi tehtävä 0,93 miljoonan euron vähennys (26) (0,3 prosenttia).

Käteisvarojen hallinta

24.

Joulukuun 2011 lopussa yhteisyrityksen pankkitilin saldo oli 9,2 miljoonaa euroa (27). Yhteisyrityksen kassan saldo vaihteli elokuun 2011 ja joulukuun 2011 välisenä aikana noin 30 miljoonasta eurosta 60 miljoonaan euroon. Yhteisyrityksen on määrä panna täytäntöön kaikki tarvittavat toimet vähentääkseen pankkitilillä olevan kassan saldon asianmukaiselle tasolle.

MUUT KYSYMYKSET

Aiemmin esitettyjen huomautusten seuranta

25.

Yhteisyritys laati vuonna 2011 toiminnan jatkuvuutta koskevan suunnitelman ja edistyi tietotekniikkaa koskevien turvallisuusperiaatteiden vakioinnissa. Yhteisyritys hyväksyi 12. kesäkuuta 2012 toiminnan jatkuvuutta koskevan suunnitelman ja palautussuunnitelman.

26.

Yhteisyrityksen varainhoitoa koskeviin säännöksiin ei ole vielä sisällytetty säännöstä, joka koskee komission sisäisen tarkastajan (28) toimivaltuuksia.

27.

Yhteisyrityksen ja isäntävaltiona toimivan Belgian välillä tehtiin 3. helmikuuta 2012 sopimus (29) toimistotiloista, etuoikeuksista ja vapauksista sekä muusta Belgian yhteisyritykselle antamasta tuesta.

Tilintarkastustuomioistuimen IV jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Louis GALEAN johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 13. marraskuuta 2012 pidetyssä kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

presidentti


(1)  Neuvoston asetus (EY) N:o 521/2008, annettu 30 päivänä toukokuuta 2008, polttokenno- ja vetyteknologian alalla toimivan yhteisyrityksen perustamisesta (EUVL L 153, 12.6.2008, s. 1).

(2)  Seitsemäs tutkimuksen puiteohjelma hyväksyttiin Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksellä N:o 1982/2006/EY (EUVL L 412, 30.12.2006, s. 1). Puiteohjelma kokoaa yhteen kaikki tutkimukseen liittyvät EU-aloitteet ja sillä on olennainen merkitys kasvun, kilpailukyvyn ja työllisyyden tavoitteiden saavuttamisessa. Ohjelmalla on myös keskeinen asema eurooppalaisella tutkimusalueella.

(3)  Liitteessä esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto yhteisyrityksen vastuualueista, toiminnoista ja resursseista.

(4)  Yhteisyrityksen perustamisesta annetun asetuksen (EY) N:o 521/2008 liitteessä olevan 12 artiklan 3 kohdan mukaan ”polttokenno- ja vety-yhteisyrityksen operatiiviset menot katetaan unionin rahoitusosuudella ja toimintaan osallistuvien oikeushenkilöiden luontaissuorituksilla. Osallistuvien oikeussubjektien rahoitusosuuden on oltava vähintään yhtä suuri kuin unionin rahoitusosuus”.

(5)  Tilinpäätökseen on liitetty mukaan varainhoitovuoden talousarvio- ja varainhallintoa koskeva selvitys, jossa muun muassa annetaan tiedot määrärahojen täytäntöönpanoasteesta sekä esitetään yhteenveto budjettikohtien välisistä määrärahasiirroista.

(6)  Tilinpäätös sisältää taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä tilinpäätöksen liitetiedot, joihin sisältyy kuvaus tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

(7)  Selvitys talousarvion toteuttamisesta sisältää talousarvion toteutumalaskelman, sen täsmäytyksen tuloslaskelmaan ja raportin talousarvion toteuttamisesta varainhoitovuonna 2011.

(8)  EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1.

(9)  Komission asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002 (EYVL L 357, 31.12.2002, s. 72), 33 artikla.

(10)  Asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002, 38 artikla.

(11)  EU:n elinten tilinpäätöksiä ja kirjanpitoa koskevat säännöt on esitetty asetuksen (EY, Euratom) N:o 2343/2002 VII osaston 1 ja 2 luvussa. Asetusta on viimeksi muutettu asetuksella (EY, Euratom) N:o 652/2008 (EUVL L 181, 10.7.2008, s. 23). Säännöt on liitetty yhteisyrityksen varainhoitoa koskeviin säännöksiin.

(12)  Kansainvälinen tilintarkastajaliitto (International Federation of Accountants, IFAC) ja ylimpien tarkastuselinten kansainväliset standardit (International Standards of Supreme Audit Institutions, ISSAI).

(13)  Yhteisyrityksen perustamisesta annetun asetuksen (EY) N:o 521/2008 12 artiklan 4 kohdassa säädetään, että ”polttokenno- ja vety-yhteisyritys tekee yhteisyrityksen julkisen rahoituksen saajien luona tarkastuksia paikan päällä ja tilintarkastuksia”. Jälkitarkastuksilla voidaan yksilöidä edunsaajien ilmoittamia tukeen oikeuttamattomia menoja, joiden osalta sitten käynnistetään takaisinperintämenettely.

(14)  Virhetaso on asianmukaista laskea vasta sen jälkeen, kun jäljellä olevat tarkastukset on saatettu päätökseen.

(15)  Yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien säännösten 10 artiklassa säädetään, että jos määrärahoja ei ole käytetty sen varainhoitovuoden aikana, jota varten ne on otettu talousarvioon, ne peruutetaan. Peruuntuneet määrärahat voidaan yhteisyrityksen tarpeiden mukaan kirjata tulo- ja menoarvioon enintään kolmen seuraavan varainhoitovuoden ajan 27 artiklassa säädetyn mukaisesti. Määrärahat voidaan kuitenkin 15. helmikuuta mennessä tehdyllä hallintoneuvoston päätöksellä siirtää ainoastaan seuraavalle varainhoitovuodelle.

(16)  Toimintaan tarkoitetuista käyttämättä olevista varainhoitovuoden 2010 maksumäärärahoista 3,3 miljoonaa euroa kirjattiin talousarvioon toisella talousarviomuutoksella, jonka hallintoneuvosto hyväksyi 22. marraskuuta 2011.

(17)  Yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien säännösten 10 artiklan 4 kohdassa säädetään, että yhteisyritys käyttää ensisijaisesti kuluvalle varainhoitovuodelle vahvistettuja määrärahoja ja vasta näiden loputtua siirrettyjä määrärahoja.

(18)  Varainhoitovuoden 2011 alustavassa tilinpäätöksessä todetaan, että toimintaan liittyvät käyttämättä olevat varainhoitovuoden 2011 maksumäärärahat (6 267 731 euroa) aktivoidaan uudelleen yhteisyrityksen varainhoitovuoden 2012 talousarviossa (määrärahojen siirto) tekemällä talousarviota koskeva muutos (yhteisyrityksen alustava tilinpäätös varainhoitovuodelta 2011, s. 42).

(19)  Sidottuihin määrärahoihin sisältyvät myös Euroopan vapaakauppa-alueen rahoitusosuudet (2,4 prosenttia), jotka ovat peräisin seitsemänteen puiteohjelmaan assosioituneilta mailta.

(20)  Yhteisyrityksen perustamisesta annetun asetuksen (EY) N:o 521/2008 5 artiklan ja asetuksen liitteen 12 artiklan mukaan EU osallistuu polttokenno- ja vety-yhteisyrityksen juokseviin menoihin ja tutkimusmenoihin enintään 470 miljoonalla eurolla. Juokseviin menoihin myönnetään rahoitusta enintään 20 miljoonaa euroa. Jos osa juokseviin menoihin tarkoitetusta rahoitusosuudesta jää käyttämättä, se voidaan suunnata tutkimustoimintaan.

(21)  Yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien säännösten 43 artiklan 1 kohdan e alakohdassa säädetään, että tilinpitäjä vastaa kirjanpitojärjestelmien määrittelemisestä ja hyväksymisestä.

(22)  Olisi esimerkiksi ollut tarpeen luoda kattava rekisteri oikeudellisista sitoumuksista ja ylläpitää sitä sekä seurata ja valvoa tehokkaammin, että oikeudellisiin sitoumuksiin tehtävät muutokset toteutetaan nopeasti ja oikein.

(23)  Luontaissuoritukset ovat tukikelpoisia kuluja, joita oikeussubjekteille aiheutuu osallistumisesta toimiin, joita yhteisyritys ei korvaa (yhteisyrityksen luontaissuorituksiin soveltama menetelmä).

(24)  Yhteisyrityksen perustamisesta annetun asetuksen (EY) N:o 521/2008 liitteessä olevan 12 artiklan 7 kohdan mukaan ”polttokenno- ja vety-yhteisyritys määrittelee luontaissuoritusten arviointimenetelmän varainhoitoa koskevien säännöstensä mukaisesti ja seitsemänteen puiteohjelmaan osallistumista koskevien sääntöjen perusteella”.

(25)  Yhteisyrityksen perustamisesta annetun asetuksen (EY) N:o 521/2008 liitteessä olevan 12 artiklan 7 kohdassa säädetään, että ”riippumattoman tilintarkastajan on […] tehtävä arviointi kunakin varainhoitovuonna. Arvioinnin tulokset esitetään komissiolle neljän kuukauden kuluessa varainhoitovuoden lopusta.”

(26)  Mukautus perustuu vuoden 2008 ehdotuspyyntömenettelyyn liittyneisiin kahdeksaan hankkeeseen, joiden yhteydessä jotkin osallistujat olivat esittäneet budjetoidut kulunsa välillisten kulujen laskentaa varten soveltamalla 60 prosentin kiinteämääräiseen osuuteen perustuvaa järjestelmää yhteisyrityksen soveltaman 20 prosentin kiinteämääräiseen osuuteen perustuvan järjestelmän sijasta (luontaissuoritusten määrän vuotuinen arviointi – loppukertomus).

(27)  Vuoden 2010 lopussa käteisvaroja oli 5 miljoonaa euroa.

(28)  Tilintarkastustuomioistuimen kertomus yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 (EUVL C 368, 16.12.2011, s. 40), kohta 20.

(29)  Tilintarkastustuomioistuimen kertomus yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010, kohta 21.


LIITE

Polttokenno- ja vetyteknologian alan yhteisyritys

Vastuualueet ja toiminnot

Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 187 ja 188 artikla

Päätös N:o 1982/2006/EY seitsemännestä puiteohjelmasta. Päätöksessä määrätään unionin osallistumisesta yhteisten teknologia-aloitteiden muodossa pitkällä aikavälillä toimivien julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyökumppanuuksien perustamiseen. Kumppanuudet voitaisiin toteuttaa SEUT:n 187 artiklassa tarkoitettuina yhteisyrityksinä.

Yhteisyrityksen toimivaltuudet

(asetus (EY) N:o 521/2008, jota on muutettu asetuksella (EU) N:o 1183/2011)

Tavoitteet

Polttokenno- ja vety-yhteisyrityksen tehtävänä on myötävaikuttaa seitsemännen puiteohjelman, ja erityisesti erityisohjelmaan ”Yhteistyö” kuuluvien aihealueiden (energia, nanotieteet, nanoteknologia, materiaalit ja uudet tuotantoteknologiat, ympäristö (myös ilmastonmuutos) ja liikenne (myös ilmailu)) täytäntöönpanoon.

Yhteisyrityksen on erityisesti:

a)

pyrittävä saattamaan Eurooppa polttokenno- ja vetyteknologian eturintamaan koko maailmassa ja mahdollistamaan polttokenno- ja vetyteknologioiden läpimurto markkinoille, jolloin kaupalliset markkinavoimat voisivat huolehtia merkittävien yleisten hyötyjen tuottamisesta

b)

tuettava koordinoidusti tutkimus-, teknologian kehittämis- ja demonstrointihankkeita jäsenvaltioissa ja seitsemänteen puiteohjelmaan assosioituneissa maissa (jäljempänä ’assosioituneet maat’) markkinoilla epäonnistumisen torjumiseksi ja keskityttävä kehittyvien markkinoiden sovelluksiin, helpottaen siten teollisuuden pyrkimyksiä ottaa polttokenno- ja vetyteknologiat nopeasti käyttöön

c)

tuettava tutkimuksen ja teknologian kehittämisen sekä polttokenno- ja vetyteknologia-alan yhteisen teknologia-aloitteen keskeisten tavoitteiden toteuttamista, erityisesti myöntämällä avustuksia kilpailuun perustuvien ehdotuspyyntöjen perusteella

d)

pyrittävä rohkaisemaan polttokenno- ja vetyteknologiaan kohdistuvien julkisen ja yksityisen sektorin investointien lisäämiseen jäsenvaltioissa ja assosioituneissa maissa.

Tehtävät

a)

varmistaa polttokenno- ja vetyteknologian alaa koskevan yhteisen teknologia-aloitteen perustaminen ja tehokas hallinnointi

b)

kriittisen tutkimusmassan saavuttaminen, jotta teollisuus, julkiset ja yksityiset investoijat, päätöksentekijät ja muut sidosryhmät voisivat sitoutua luottavaisesti pitkän aikavälin ohjelmaan

c)

tutkimus- ja teknologian kehittämisinvestointien houkutteleminen teollisuudelta sekä kansallisilta ja alueellisilta tahoilta

d)

tutkimuksen, teknologian kehittämisen ja demonstroinnin yhdentäminen, keskittyminen siihen, että pitkän aikavälin kestävyys ja teollisuuden kilpailukykytavoitteet saavutetaan kustannusten, suorituskyvyn ja laitteistojen kestävyyden osalta, sekä kriittisten teknologiaesteiden poistaminen

e)

innovoinnin ja uusien arvoketjujen syntymisen edistäminen, myös pk-yritysten osalta

f)

vuorovaikutuksen helpottaminen teollisuuden, korkeakoulujen ja tutkimuskeskusten välillä, myös perustutkimuksen osalta

g)

pk-yritysten yhteisyrityksen toimintaan osallistumisen edistäminen seitsemännen puiteohjelman tavoitteiden mukaisesti

h)

kaikkien jäsenvaltioiden ja assosioituneiden maiden organisaatioiden kannustaminen osallistumaan hankkeeseen

i)

laajasti käsitetyn sosio-tekno-ekonomisen tutkimuksen tekeminen teknologian edistymisen ja markkinoille pääsyssä esiintyvien muiden kuin teknisten esteiden arvioimiseksi ja seuraamiseksi

j)

tutkimuksen tekeminen, jotta voidaan tukea sellaisten uusien määräysten tai standardien laatimista ja voimassa olevien määräysten tai standardien tarkistamista, joilla voidaan poistaa keinotekoisia esteitä markkinoille pääsylle ja tukea tuotteiden vaihtokelpoisuutta ja yhteentoimivuutta, rajat ylittävää vetykauppaa ja vientimarkkinoita, varmistaen samalla käytön turvallisuus ja välttäen innovoinnin estämistä

k)

tiedonvälitys- ja tiedotustoiminnan toteuttaminen sekä luotettavan tiedon jakaminen yleisön tietoisuuden lisäämiseksi ja sen hyväksynnän saamiseksi vedyn turvallisuuden ja niiden hyötyjen osalta, joita uusista tekniikoista on ympäristölle, toimitusvarmuudelle, energiakustannuksille ja työllisyydelle

l)

monivuotisen toteutussuunnitelman laatiminen ja täytäntöönpano

m)

unionin rahoituksen sitominen kohteisiinsa ja yhteisyrityksen tutkimus- ja teknologian kehittämistoiminnan toteuttamiseksi tarvittavien yksityisen ja muiden julkisen sektorin varojen hankkiminen

n)

tutkimus- ja teknologian kehittämistoiminnan järkevän toteutuksen ja varojen järkevän hallinnoinnin varmistaminen

o)

hankkeita koskevan tiedon julkaiseminen ja levittäminen, mukaan luettuina osallistujien nimet, tutkimus- ja teknologian kehittämistoiminnan tulokset sekä polttokenno- ja vety-yhteisyrityksen rahoitusosuuden määrä

p)

tiedottaminen polttokenno- ja vety-yhteisyrityksen kanssa avustussopimuksen tehneille oikeushenkilöille mahdollisuuksista saada lainaa Euroopan investointipankista ja erityisesti seitsemännessä puiteohjelmassa perustetusta riskinjakorahoitusvälineestä

q)

avoimuuden ja terveen kilpailun sekä yhtäläisten pääsymahdollisuuksien varmistaminen kaikille, jotka hakevat polttokenno- ja vety-yhteisyrityksen tutkimus- ja demonstrointitoimintaan, riippumatta siitä, ovatko ne tutkimusryhmittymän tai teollisuusryhmittymän jäseniä (erityisesti pk-yritykset)

r)

alan kansainvälisen kehityksen seuraaminen ja kansainväliseen yhteistyöhön ryhtyminen, kun se on tarkoituksenmukaista

s)

tiiviin yhteistyön kehittäminen ja koordinoinnin varmistaminen tutkimuksen puiteohjelman sekä muiden eurooppalaisten, kansallisten ja monikansallisten toimien, elinten ja sidosryhmien kanssa

t)

polttokenno- ja vety-yhteisyrityksen tavoitteiden saavuttamisen edistymisen seuraaminen

u)

kaiken muun sellaisen toiminnan harjoittaminen, jota tarvitaan tavoitteiden saavuttamiseen.

Hallinto

Polttokenno- ja vety-yhteisyrityksen toimielimet ovat:

a)

hallintoneuvosto

b)

pääjohtaja

c)

tiedekomitea.

Hallintoneuvosto

Hallintoneuvosto on polttokenno- ja vety-yhteisyrityksen ylin päättävä elin.

Pääjohtaja

Pääjohtaja vastaa yhteisyrityksen päivittäisestä johtamisesta, ja hän on yhteisyrityksen laillinen edustaja. Hän vastaa toimistaan hallintoneuvostolle.

Tiedekomitea

Koostuu enintään 9 jäsenestä, jotka edustavat tasapainoisesti maailmanluokan asiantuntemusta tiedeyhteisöstä, teollisuudesta ja sääntelyelimistä. Tiedekomitean tehtävänä on:

a)

antaa neuvoja vuosittaista ja monivuotista toteutussuunnitelmaa koskevan ehdotuksen tieteellisistä painotuksista

b)

antaa neuvoja vuosittaisessa toimintakertomuksessa kuvatuista tieteellisistä saavutuksista

c)

antaa neuvoja vertaisarviointikomiteoiden kokoonpanosta.

Polttokenno- ja vety-yhteisyrityksen ulkoiset neuvoa-antavat elimet ovat:

Polttokenno- ja vety-yhteisyritykseen osallistuvien valtioiden edustajien ryhmä ja sidosryhmien yleiskokous.

Polttokenno- ja vety-yhteisyritykseen osallistuvien valtioiden edustajien ryhmä

Kullakin jäsenvaltiolla ja assosioituneella maalla on yksi edustaja polttokenno- ja vety-yhteisyritykseen osallistuvien valtioiden edustajien ryhmässä. Ryhmän tärkeimpiin tehtäviin lukeutuu lausuntojen antaminen yhteisyrityksen ohjelman edistymisestä, tavoitteiden noudattamisen valvonta sekä koordinointi kansallisten ohjelmien kanssa päällekkäisyyksien välttämistä silmällä pitäen.

Sidosryhmien yleiskokous

Sidosryhmien yleiskokous on yhteisyrityksen toimia koskeva keskeinen viestintäkanava. Se on avoin kaikille julkisille ja yksityisille sidosryhmille sekä jäsenvaltioiden, assosioituneiden maiden ja kolmansien maiden kansainvälisille eturyhmille. Yleiskokous järjestetään kerran vuodessa. Yleiskokouksessa on tiedotettava yhteisyrityksen toimista ja siellä otetaan vastaan kommentteja.

Yhteisyrityksen sisäinen ja ulkoinen tarkastaja ja vastuuvapauden myöntävä viranomainen:

Sisäinen tarkastus

Yhteisyrityksen sisäisen tarkastuksen johtaja (sisäisen tarkastuksen toiminto)

komission sisäisen tarkastuksen osasto.

Ulkoinen tarkastus

Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

Euroopan parlamentti myöntää neuvoston suosituksesta.

Yhteisyrityksen resurssit vuonna 2011

Talousarvio

Maksusitoumusmäärärahat 117,2 miljoonaa euroa, joista EU:n talousarviosta 113,1 miljoonaa euroa yhteisyrityksen toimiin (yksityisiltä teollisuutta edustavilta osakkailta suunnitellaan saatavan vastaavansuuruinen luontaissuoritus) ja 4 miljoonaa euroa juokseviin menoihin.

Henkilöstö 31. joulukuuta 2011

Henkilöstötaulukossa 18 väliaikaista tointa (kaikki täytetty)

2 sopimussuhteisen toimihenkilön tointa (molemmat täytetty)

Henkilöstön tehtävät jakaantuivat seuraavasti:

operatiiviset tehtävät: 6

hallinnolliset tehtävät: 7

sekalaiset tehtävät: 7

Keskeiset tulokset vuonna 2011

Hallintoneuvosto hyväksyi monivuotisen toteutussuunnitelman tarkistuksen 22. marraskuuta 2011.

TTK-toiminnan painopisteet määriteltiin ja vuoden 2011 ehdotuspyyntöjen aiheet (36) valittiin; yhteisyrityksen ohjeelliseksi rahoitusosuudeksi määritettiin 109 miljoonaa euroa.

TTK-toiminnan painopisteet määriteltiin ja vuoden 2012 ehdotuspyyntöjen aiheet (31) valittiin; yhteisyrityksen ohjeelliseksi rahoitusosuudeksi määritettiin 77,5 miljoonaa euroa.

Vuoden 2011 ehdotuspyyntö julkaistiin toukokuussa; määräaika ehdotusten jättämiselle oli elokuussa 2011.

Vuoden 2011 ehdotuspyyntömenettelyn tuloksia arvioitiin syyskuussa 2011, jolloin laadittiin luettelo hankkeista, joiden osalta käynnistetään neuvottelut; luettelo (30 hanketta) toimitettiin hallintoneuvoston hyväksyttäväksi marraskuussa 2011, neuvottelut aloitettiin 28. marraskuuta 2011.

Vuoden 2010 ehdotuspyynnön perusteella valittujen ehdotusten osalta neuvoteltiin, kun hallintoneuvosto oli ensin hyväksynyt sovellettavan korjauskertoimen; ehdotuksiin liittyvät avustussopimukset (26) tehtiin.

Keskeisten yhteistyökumppaneiden (USA, Japani ja Etelä-Korea) kanssa tehtävää kansainvälistä yhteistyötä kehitettiin. Erään vuoden 2012 ehdotuspyyntöön liittyvän aihealueen tukikelpoisuusehtoihin lisättiin se, että hankkeen oli liityttävä Yhdysvaltain energiaministeriön rahoittamaan hankkeeseen.

Tietojenvaihtoa jäsenvaltioiden ja assosioituneiden maiden kanssa (tiedotustilaisuudet).

Euroopan alueiden kanssa tehtiin yhteistyötä (HyER-yhteistyöorganisaation välityksellä).

Yhteisen tutkimuskeskuksen kanssa tehtiin yhteistyötä hanke- ja ohjelmatasolla; toimien yhteensovittaminen yhteisen työsuunnitelman avulla painottui mittaamiseen, teknologiseen kartoittamiseen ja strategisiin ohjeisiin. Sidosryhmien yleiskokous järjestettiin 22.–23. marraskuuta 2011 (yhdessä ensimmäisen ohjelman arviointipäivän kanssa osallistujia oli lähes 400); muun tiedotustoiminnan painopisteenä oli polttokenno- ja vetyteknologian kaupallistaminen etenkin liikennealalla.

Muut keskeiset tulokset:

muutto uusiin tiloihin (yhdessä neljän muun yhteisyrityksen kanssa tammikuun 2011 puolivälissä)

yhteisyrityksen ensimmäinen väliarviointi

tilinpitäjä validoi yhteisyrityksen kirjanpitojärjestelmän 21. marraskuuta 2011

yhteisyrityksen perustamisesta annetun asetuksen muuttamisesta annetun asetuksen (EU) N:o 1183/2011 hyväksyminen

ensimmäiset menoilmoituksen saatiin ja tarkistettiin

ensimmäiset jälkitarkastukset käynnistettiin.

Lähde: Yhteisyrityksen toimittamat tiedot.


POLTTOKENNO- JA VETYTEKNOLOGIAN ALAN YHTEISYRITYKSEN (FCH JU) VASTAUKSET

Kohta 15 ja 16

Yhteisyritys on kehittänyt monivuotisen valvontastrategian, jossa yhdistyvät ennakko- ja jälkitarkastukset ja jossa otetaan huomioon myös kustannustehokkuuteen liittyvät näkökohdat. Jälkitarkastukset ovat sisäisen kokonaisvalvontajärjestelmän keskeinen osa ja yksi keskeisistä seikoista, joihin pääjohtajan tarkastuslausuma perustuu. Täyttääkseen valvonta- ja varmistustarpeensa asianmukaisesti yhteisyritys aloitti ensimmäiset jälkitarkastukset välittömästi sen jälkeen, kun se oli saanut ja validoinut ensimmäiset menoilmoitukset vuonna 2011.

Yhteisyritys on tyytyväinen tilintarkastustuomioistuimen myönteisiin päätelmiin tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta; ainoana poikkeuksena ovat menoilmoitusten validointiin liittyvät toimet. Yhteisyritys katsoo, että laadittaessa tilien perustana olevien toimien laillisuutta ja asianmukaisuutta koskevia päätelmiä yleensä ja etenkin vuonna 2011 validoitujen menoilmoitusten osalta on otettava huomioon seuraavat näkökohdat:

Ajoitus, maksujen tyyppi ja niiden painoarvo: Yhteisyritys sai ja tarkisti ensimmäiset menoilmoitukset vasta vuonna 2011. Validoitujen menoilmoitusten perusteella maksettiin 4,6 miljoonaa euroa välimaksuina. Tämä on yhteensä kahdeksan prosenttia (1) vuoden 2011 kokonaismaksuista, joiden suuruus oli 56,7 miljoonaa euroa.

Yhteisyrityksen sisäisen valvontajärjestelmän tehokkuus: Yhteisyrityksen valvontajärjestelmä osoitti tehokkuutensa vuonna 2011. Toimien tarkastuksen perusteella tilintarkastustuomioistuin ei ilmoittanut yhteisyritykselle mistään laillisuutta tai asianmukaisuutta koskevista virheistä. Tilintarkastustuomioistuimen mainitsemat virheet löydettiin yhteisyrityksen oman sisäisen valvontajärjestelmän avulla (jälkitarkastukset).

Löydettyjen virheiden luonne ja taloudellinen vaikutus: Yhteisyrityksen löytämistä virheistä 97 prosenttia (arvossa mitattuna) havaittiin ainoastaan yhdessä uuteen tuensaajaan kohdistuneessa tarkastuksessa. Tuensaaja ei tuntenut yhteisyrityksen sääntöjä, ja virheet johtuvat tukikelpoisuussääntöjen virheellisestä tulkinnasta. Tuensaajan liikaa ilmoittamien menojen kokonaismäärä oli 764 000 euroa, mutta havaitun virheen taloudellinen vaikutus – kun otetaan huomioon yhteisyrityksen käteismaksuosuus (ts. liikamaksu) – on paljon pienempi (177 971 euroa).

Korjaavat toimet: Tuensaajat ovat myöntäneet kaikki yhteisyrityksen havaitsemat virheet, ja yhteisyritys on korjannut niistä 98 prosenttia (niiden arvossa mitattuna), kuten tilintarkastustuomioistuin myöntää.

Tarkastusten kattavuus: Yhteisyrityksen vuonna 2011 käynnistämät jälkitarkastukset kattoivat 43 prosenttia vuoden aikana validoiduista menoilmoituksista (niiden arvossa mitattuna). Syyskuuhun 2012 mennessä suoritetut tarkastukset kattoivat 27 prosenttia validoiduista menoilmoituksista, kuten tilintarkastustuomioistuin on todennut.

Virheiden ehkäisemiseen ja havaitsemiseen tähtäävät toimenpiteet: Yhteisyritys on toteuttanut toimia, joilla pyritään ehkäisemään virheitä menojen ilmoittamisessa. Näihin toimiin kuuluu esimerkiksi lainsäädäntöä koskevan tiedon lisääminen tuensaajien keskuudessa. Tähän mennessä yhteisyritys on järjestänyt kolme tuensaajille suunnattua tiedotuskampanjaa ja julkaissut varainhoitoa sekä valvontaa/tarkastuksia koskevia oppaita. Yhteisyrityksen ennakkotarkastuksia on myös tehostettu, jotta virheet voitaisiin havaita ja korjata paremmin ennen menoilmoitusten validointia.

Kyseenalaistamatta tilintarkastustuomioistuimen lausumia yhteisyritys toteaa, että kun otetaan huomioon sen sisäisten tarkastusten tehokkuus virheiden havaitsemisessa, jälkitarkastusten laaja kattavuus, yhteisyrityksen toteuttamat korjaustoimenpiteet 98 prosentissa havaituista virheistä sekä välimaksujen pieni painoarvo kokonaismaksuihin nähden, riskin arvo (ts. mahdollinen havaitsematon virhe validoiduissa menoilmoituksissa) on suhteellisen vähäinen kaikkiin vuonna 2011 suoritettuihin maksuihin ja toimintamenoihin nähden.

Kohta 19

Yhteisyritys on kehittänyt menettelyn varainhoitosääntöjensä 10 artiklan 1 kohdan 1 alakohdan sekä 11 artiklan täytäntöönpanemiseksi. Näiden artiklojen perusteella yhteisyritys voi kirjata peruuntuneita määrärahoja tulo- ja menoarvioihinsa kolmen seuraavan varainhoitovuoden ajan. Tähän mennessä yhteisyritys ei ole hyödyntänyt 10 artiklan 1 kohdan 2 alakohdassa tarkoitettua mahdollisuutta siirtää määrärahoja seuraavalle varainhoitovuodelle (poikkeuksena C4 ja C5), joten 10 artiklan 1 kohdan 2 alakohtaa ja 10 artiklan 2–7 kohtaa ei sovelleta kyseisessä tapauksessa.

Yhteisyritys on soveltanut varainhoitosääntöjensä täytäntöönpanon menettelyään johdonmukaisesti. Tämä koskee etenkin komission myöntämää poikkeusta, jonka mukaan yhteisyrityksen tarpeet voidaan ottaa huomioon.

Kohta 20

Yhteisyritys myöntää, että käyttämättömät määrärahat olisi pitänyt vapauttaa 31. joulukuuta 2011 mennessä. Tämä laiminlyönti korjattiin tammikuussa 2012. Tällaisen laiminlyönnin toistuminen pyritään välttämään soveltamalla tiukempaa talousarviovalvontaa ja tilinpäätösmenettelyä.

Kohta 22

Yhteisyrityksen johto on laatinut toimintasuunnitelman puutteiden käsittelemiseksi. Suurin osa suunnitelman toimista oli toteutettu kokonaan tai osittain lokakuuhun 2012 mennessä.

Kohta 23

Korjaus on tehty.

Kohta 24

Yhteisyrityksen pankkitilin saldo vaihteli seuraavasti: 1. elokuuta 2011 se oli neljä miljoonaa euroa, 11. lokakuuta 2011 se oli 60 miljoonaa euroa, ja loppusaldo 31. joulukuuta 2011 oli yhdeksän miljoonaa euroa. Yhteisyritys pyrkii kaikin keinoin optimoimaan kassavirtaansa rahoitussopimusten rajoissa.

Kohta 26

Yhteisyrityksen varainhoitosääntöjä muutetaan asianmukaisesti siten, että niissä otetaan huomioon kaikki tarvittavat muutokset, jota varainhoitoa koskeva malliasetus julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuksia varten edellyttää, kun se on hyväksytty. Kuten tilintarkastustuomioistuin toteaa vuoden 2010 tilinpäätöstä koskevassa kertomuksessaan, hallintoneuvosto määritteli ja hyväksyi komission sisäisen tarkastuksen osaston (IAS) ja yhteisyrityksen sisäisen tarkastuksen yksikön (IAC) roolin maaliskuussa 2011. Hallintoneuvosto hyväksyi asiakirjan ”Coordinated IAS-IAC Strategic audit plan for 2011–2013” (IAS:n ja IAC:n koordinoitu strateginen tarkastussuunnitelma vuosiksi 2011–2013) toukokuussa 2011, ja tätä suunnitelmaa toteutetaan parhaillaan.


(1)  11 prosenttia ottaen huomioon välimaksut (4,6 miljoonaa euroa) ja vuonna 2011 selvitetyt ennakkomaksut (1,6 miljoonaa euroa).