ISSN 1725-2490

doi:10.3000/17252490.CE2010.282.fin

Euroopan unionin

virallinen lehti

C 282E

European flag  

Suomenkielinen laitos

Tiedonantoja ja ilmoituksia

53. vuosikerta
19. lokakuuta 2010


Ilmoitusnumero

Sisältö

Sivu

 

III   Valmistavat säädökset

 

Neuvosto

2010/C 282E/01

Neuvoston ensimmäisessä käsittelyssä vahvistama kanta (EU) N:o 15/2010 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen antamiseksi rakennustuotteiden kaupan pitämistä koskevien ehtojen yhdenmukaistamisesta ja neuvoston direktiivin 89/106/ETY kumoamisesta
Hyväksytty neuvostossa 13 päivänä syyskuuta 2010
 ( 1 )

1

 


 

(1)   ETA:n kannalta merkityksellinen teksti

FI

 


III Valmistavat säädökset

Neuvosto

19.10.2010   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

CE 282/1


NEUVOSTON ENSIMMÄISESSÄ KÄSITTELYSSÄ VAHVISTAMA KANTA (EU) N:o 15/2010

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen antamiseksi rakennustuotteiden kaupan pitämistä koskevien ehtojen yhdenmukaistamisesta ja neuvoston direktiivin 89/106/ETY kumoamisesta

Hyväksytty neuvostossa 13 päivänä syyskuuta 2010

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

2010/C 282 E/01

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 114 artiklan,

ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

ottavat huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon (1),

noudattavat tavallista lainsäätämisjärjestystä (2),

sekä katsovat seuraavaa:

(1)

Jäsenvaltioiden säännöksissä edellytetään, että rakennuskohteet suunnitellaan ja toteutetaan siten, ettei ihmisille, kotieläimille tai omaisuudelle aiheuteta vaaraa.

(2)

Nämä säännökset vaikuttavat suoraan rakennustuotteita koskeviin vaatimuksiin. Vaatimukset tulevat esiin kansallisissa tuotestandardeissa, kansallisissa teknisissä hyväksynnöissä ja muissa kansallisissa teknisissä eritelmissä ja säännöksissä, jotka liittyvät rakennustuotteisiin. Toisistaan poikkeavina nämä vaatimukset vaikeuttavat kaupankäyntiä unionissa.

(3)

Tämän asetuksen ei olisi vaikutettava jäsenvaltioiden oikeuteen määrittää vaatimuksia, joita ne pitävät tarpeellisina terveyden, ympäristön ja työntekijöiden suojelun varmistamiseksi rakennustuotteita käytettäessä.

(4)

Jäsenvaltioissa on säädetty rakennusten ja rakennuskohteiden turvallisuutta koskevien vaatimuksien ohella terveellisyyttä, lujuutta, energiataloutta, ympäristönsuojelua, taloudellisuutta ja muita yleisen edun kannalta tärkeitä seikkoja koskevista vaatimuksista. Rakennuskohteita koskevilla, joko unionin tasolla tai jäsenvaltiotasolla vahvistetuilla laeilla, asetuksilla, hallinnollisilla toimenpiteillä tai oikeuskäytännöillä voi olla vaikutusta rakennustuotteita koskeviin vaatimuksiin. Koska tällaisten lakien, asetusten, hallinnollisten toimenpiteiden tai oikeuskäytäntöjen vaikutus sisämarkkinoiden toimintaan on todennäköisesti hyvin samankaltainen, niitä on pidettävä tässä asetuksessa tarkoitettuina säännöksinä.

(5)

Rakennustuotteen käyttötarkoitusta koskevissa jäsenvaltion säännöksissä, joilla pyritään varmistamaan rakennuskohteiden perusvaatimukset, määritetään tarvittaessa ne perusominaisuudet, joiden suoritustasot olisi ilmoitettava.

(6)

Rakennustuotteita koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä 21 päivänä joulukuuta 1988 annetun neuvoston direktiivin 89/106/ETY (3) tarkoituksena oli poistaa rakennustuotteiden kaupan tekniset esteet ja parantaa niiden vapaata liikkuvuutta sisämarkkinoilla.

(7)

Tavoitteen saavuttamiseksi direktiivissä 89/106/ETY säädettiin rakennustuotteiden yhdenmukaistetuista standardeista sekä eurooppalaisen teknisen hyväksynnän myöntämisestä.

(8)

Direktiivi 89/106/ETY olisi korvattava nykyisten puitteiden yksinkertaistamiseksi ja selkeyttämiseksi sekä nykyisten toimenpiteiden avoimuuden ja tehokkuuden parantamiseksi.

(9)

Tässä asetuksessa olisi otettava huomioon laaja-alaiset lainsäädäntöpuitteet tuotteiden kaupan pitämiselle sisämarkkinoilla, joista säädetään tuotteiden kaupan pitämiseen liittyvää akkreditointia ja markkinavalvontaa koskevista vaatimuksista 9 päivänä heinäkuuta 2008 annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 765/2008 (4) sekä tuotteiden kaupan pitämiseen liittyvistä yhteisistä puitteista 9 päivänä heinäkuuta 2008 tehdyssä Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksessä N:o 768/2008/EY (5).

(10)

Rakennusalan tekniset esteet voidaan poistaa ainoastaan laatimalla yhdenmukaistetut tekniset eritelmät rakennustuotteiden suoritustasojen arvioimiseksi.

(11)

Yhdenmukaistettuihin teknisiin eritelmiin olisi sisällyttävä testejä, laskelmia ja muita tapoja, jotka on määritelty yhdenmukaistetuissa standardeissa ja eurooppalaisissa arviointiasiakirjoissa rakennustuotteiden perusominaisuuksien suoritustasojen arvioimiseksi.

(12)

Menetelmissä, joita jäsenvaltiot käyttävät rakennuskohteita koskevissa vaatimuksissa, ja muissa kansallisissa määräyksissä, jotka koskevat rakennustuotteiden perusominaisuuksia, olisi noudatettava yhdenmukaistettuja teknisiä eritelmiä.

(13)

Rakennustuotteiden perusominaisuuksiin liittyvien suoritustasoluokkien käyttöä yhdenmukaistetuissa standardeissa olisi tarpeen mukaan rohkaistava siten, että otetaan huomioon tiettyjen rakennuskohteiden perusvaatimusten eri tasot sekä eroavaisuudet jäsenvaltioiden ilmastollisissa, geologisissa ja maantieteellisissä sekä muissa olosuhteissa. Jos komissio ei ole vielä vahvistanut tällaisia luokkia, eurooppalaiset standardointielimet olisi valtuutettava vahvistamaan ne tarkistetun toimeksiannon perusteella.

(14)

Kun aiottu käyttötarkoitus edellyttää perusominaisuuksiin liittyviä kynnysarvoja, jotka rakennustuotteiden on täytettävä jäsenvaltioissa, nämä arvot olisi vahvistettava yhdenmukaistetuissa teknisissä eritelmissä.

(15)

Komission tämän asetuksen mukaisesti määrittämien kynnysarvojen olisi oltava kyseisen rakennustuotteen perusominaisuuksien osalta jäsenvaltioiden säännöksissä yleisesti tunnustettuja arvoja.

(16)

Kynnysarvot voivat luonteeltaan olla teknisiä tai sääntelyn alaisia, ja niitä voidaan soveltaa yhteen ominaisuuteen tai ominaisuuksien ryhmään.

(17)

Euroopan standardointikomitea (CEN) ja Euroopan sähkötekniikan standardointikomitea (CENELEC) tunnustetaan toimivaltaisiksi organisaatioiksi vahvistamaan yhdenmukaistettuja standardeja komission ja näiden kahden organisaation välisestä yhteistyöstä 28 päivänä maaliskuuta 2003 annettujen yleisten suuntaviivojen mukaisesti. Valmistajien olisi käytettävä kyseisiä yhdenmukaistettuja standardeja, kun niitä koskevat viitteet on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä, sekä teknisiä standardeja ja määräyksiä ja tietoyhteiskunnan palveluja koskevia määräyksiä koskevien tietojen toimittamisessa noudatettavasta menettelystä 22 päivänä kesäkuuta 1998 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 98/34/EY (6) 6 artiklan nojalla vahvistettujen kriteerien mukaisesti.

(18)

Direktiivin 89/106/ETY mukaisia menettelyjä, joilla arvioidaan yhdenmukaistettujen standardien piiriin kuulumattomien rakennustuotteiden perusominaisuuksiin liittyviä suoritustasoja, olisi yksinkertaistettava, jotta niistä tulisi avoimempia ja jotta vähennettäisiin rakennustuotteiden valmistajille koituvia kustannuksia.

(19)

Jotta rakennustuotteen valmistaja voisi laatia suoritustasoilmoituksen sellaisesta rakennustuotteesta, joka ei kuulu tai ei kokonaan kuulu minkään yhdenmukaistetun standardin piiriin, on tarpeen säätää eurooppalaisesta teknisestä arvioinnista.

(20)

Rakennustuotteiden valmistajilla olisi oltava mahdollisuus pyytää eurooppalaisten teknisten arviointien suorittamista tuotteilleen direktiivin 89/106/ETY nojalla vahvistettujen eurooppalaista teknistä hyväksymistä koskevien suuntaviivojen perusteella. Sen vuoksi oikeus käyttää näitä suuntaviivoja eurooppalaisina arviointiasiakirjoina olisi varmistettava.

(21)

Eurooppalaisten arviointiasiakirjojen luonnosten laatiminen ja eurooppalaisten teknisten arviointien antaminen olisi annettava jäsenvaltioiden nimeämien teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten tehtäväksi. Sen varmistamiseksi, että teknisestä arvioinnista vastaavilla laitoksilla on tarvittava pätevyys näiden tehtävien suorittamiseen, niiden nimeämistä koskevat vaatimukset olisi asetettava unionin tasolla.

(22)

Teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten olisi luotava organisaatio, jota tuetaan tapauksen mukaan unionin rahoituksella ja joka koordinoi eurooppalaisten arviointiasiakirjojen luonnosten laatimiseen ja eurooppalaisten teknisten arviointien antamiseen liittyviä menettelyjä.

(23)

Saatettaessa markkinoille yhdenmukaistettujen standardien piiriin kuuluva rakennustuote tai rakennustuote, jolle on annettu eurooppalainen tekninen arviointi, olisi, lukuun ottamatta tapauksia, joista säädetään tässä asetuksessa, annettava rakennustuotteen perusominaisuuksiin liittyvä suoritustasoilmoitus asiaankuuluvien yhdenmukaistettujen teknisten eritelmien mukaisesti.

(24)

Voi olla hyödyllistä, että suoritustasoilmoitus sisältää tietoja myös kyseisten tuotteiden sisältämistä vaarallisista aineista kestävän rakentamisen mahdollisuuksien parantamiseksi ja ympäristöystävällisten tuotteiden kehittämisen helpottamiseksi. Tämä asetus ei rajoita oikeuksia ja velvollisuuksia, joita jäsenvaltioille johtuu muista unionin oikeuden välineistä, joita voidaan soveltaa vaarallisiin aineisiin ja joita ovat erityisesti biosidituotteiden markkinoille saattamisesta 16 päivänä helmikuuta 1998 annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 98/8/EY (7), yhteisön vesipolitiikan puitteista 23 päivänä lokakuuta 2000 annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2000/60/EY (8), kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelyistä ja rajoituksista (REACH), Euroopan kemikaaliviraston perustamisesta 18 päivänä joulukuuta 2006 annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1907/2006 (9), jätteistä 19 päivänä marraskuuta 2008 annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2008/98/EY (10), sekä aineiden ja seosten luokituksesta, merkinnöistä ja pakkaamisesta 16 päivänä joulukuuta 2008 annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1272/2008 (11).

(25)

On tarpeen säätää yksinkertaistetuista menettelyistä suoritustasoilmoitusten laatimiselle, jotta kevennetään yritysten ja varsinkin pienten ja keskisuurten yritysten, jäljempänä ’pk-yritykset’, taloudellista rasitetta.

(26)

Jotta varmistetaan suoritustasoilmoituksen tarkkuus ja luotettavuus, rakennustuotteen suoritustasot olisi arvioitava ja sen tuotantoa tehtaassa valvottava asianmukaisella rakennustuotteen suoritustason pysyvyyden arviointi- ja varmennusjärjestelmällä. Tiettyyn rakennustuotteeseen voitaisiin soveltaa useita järjestelmiä, jotta voidaan ottaa huomioon eräiden sen perusominaisuuksien erityinen suhde rakennuskohteen perusvaatimuksiin.

(27)

Rakennustuotteiden erityispiirteiden ja niiden arviointijärjestelmän erityisten painopisteiden vuoksi päätöksessä N:o 768/2008/EY säädetyt vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyt ja siinä esitetyt moduulit eivät sovellu. Sen vuoksi olisi luotava erityisiä menetelmiä rakennustuotteiden perusominaisuuksiin liittyvän suoritustason pysyvyyden arvioimiseksi ja varmentamiseksi.

(28)

Koska rakennustuotteiden CE-merkinnällä on erilainen merkitys verrattuna asetuksessa (EY) N:o 765/2008 säädettyihin yleisiin periaatteisiin, olisi annettava erityissäännöksiä, joilla tehdään selväksi velvoite kiinnittää CE-merkintä rakennustuotteisiin ja sen seuraukset.

(29)

Kun rakennustuotteeseen kiinnitetään tai on kiinnitetty CE-merkintä, valmistajan olisi ilmoitettava ottavansa vastuun siitä, että tuote on ilmoitettujen suoritustasojen mukainen.

(30)

Tämän asetuksen mukainen CE-merkintä olisi kiinnitettävä kaikkiin rakennustuotteisiin, joista valmistaja on laatinut suoritustasoilmoituksen tämän asetuksen mukaisesti. Ellei suoritustasoilmoitusta ole laadittu, tämän asetuksen mukaista CE-merkintää ei saisi kiinnittää.

(31)

CE-merkinnän olisi oltava ainoa merkintä, joka osoittaa rakennustuotteen olevan ilmoitettujen suoritustasojen ja unionin yhdenmukaistamislainsäädännön sovellettavien vaatimusten mukainen. Muitakin merkintöjä voidaan kuitenkin käyttää edellyttäen, että ne parantavat osaltaan rakennustuotteiden käyttäjien suojelua eivätkä kuulu unionin yhdenmukaistamislainsäädännön piiriin.

(32)

Sellaisten rakennustuotteiden, joiden suoritustasot on jo riittävästi osoitettu luotettavilla testituloksilla tai muilla tiedoilla, valmistajalle olisi tarpeettoman testauksen välttämiseksi annettava mahdollisuus ilmoittaa tietty suoritustaso tai luokka ilman testejä tai ilman lisätestejä yhdenmukaistetuissa teknisissä eritelmissä tai komission päätöksessä vahvistetuin ehdoin.

(33)

Jotta vältettäisiin jo tehtyjen testien toistaminen, rakennustuotteen valmistajalle olisi annettava mahdollisuus käyttää kolmannen osapuolen saamia testituloksia.

(34)

Valmistajat voivat käyttää yksinkertaistettuja menettelyjä, joissa ne käyttävät asiakirjoja harkintansa mukaisessa muodossa ja asiaankuuluvassa yhdenmukaistetussa standardissa vahvistetuin edellytyksin.

(35)

Kun mikroyritysten valmistamiin rakennustuotteisiin ei liity merkittäviä turvallisuusnäkökohtia ja tuotteet täyttävät mitä tahansa alkuperää olevat sovellettavat vaatimukset, on tarpeen tarjota yksinkertaistettuja suoritustasojen arviointimenettelyjä, jotta rakennustuotteet voitaisiin saattaa markkinoille siten, että mikroyrityksille koituvat kustannukset vähenisivät. Näitä yksinkertaistettuja menettelyjä soveltavien yritysten olisi myös osoitettava olevansa mikroyrityksiä. Lisäksi niiden olisi noudatettava sovellettavia suoritustason pysyvyyden varmennusmenettelyjä, jotka esitetään niiden tuotteita koskevissa yhdenmukaistetuissa teknisissä eritelmissä.

(36)

Yksilöllisesti suunnitellun ja valmistetun rakennustuotteen osalta valmistajalle olisi annettava mahdollisuus käyttää yksinkertaistettuja suoritustasojen arviointimenettelyjä, kun voidaan osoittaa, että markkinoille saatettu tuote on sovellettavien vaatimusten mukainen.

(37)

Kaikkien toimitus- ja jakeluketjuun kuuluvien talouden toimijoiden olisi toteutettava tarvittavat toimenpiteet sen varmistamiseksi, että ne asettavat markkinoilla saataville ainoastaan sellaisia rakennustuotteita, jotka ovat tämän asetuksen niiden vaatimusten mukaisia, joiden tarkoituksena on varmistaa rakennustuotteiden suoritustaso ja jotka täyttävät rakennuskohteen perusvaatimukset. Rakennustuotteiden maahantuojien ja jakelijoiden olisi erityisesti oltava tietoisia niistä perusominaisuuksista, joiden osalta on unionin markkinoilla olemassa säännöksiä, sekä rakennuskohteen perusvaatimuksiin liittyvistä jäsenvaltioiden säätämistä erityisvaatimuksista, ja käytettävä tätä tietämystä liiketoimissaan.

(38)

On tärkeää varmistaa kansallisten teknisten määräysten saatavuus, jotta yritykset ja erityisesti pk-yritykset voivat koota luotettavat ja tarkat tiedot sen jäsenvaltion voimassa olevasta lainsäädännöstä, jossa tuotteita on tarkoitus asettaa markkinoille saataville. Sen vuoksi jäsenvaltioiden olisi nimettävä tätä tarkoitusta varten rakennustuotteiden yhteyspisteet. Tiettyjen kansallisten teknisten määräysten soveltamista toisessa jäsenvaltiossa laillisesti kaupan pidettyihin tuotteisiin koskevista menettelyistä 9 päivänä heinäkuuta 2008 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 764/2008 (12) 10 artiklan 1 kohdassa määriteltyjen tehtävien lisäksi rakennustuotteiden yhteyspisteiden olisi näin ollen annettava tietoa myös säännöistä, joita sovelletaan tietyn tyyppisten rakennustuotteiden rakennuskohteeseen liittämiseen, kokoamiseen tai asentamiseen.

(39)

Rakennustuoteyhteyspisteiden olisi tavaroiden vapaan liikkuvuuden helpottamiseksi tarjottava maksutta tietoa säännöksistä, joilla pyritään täyttämään rakennuskohdetta koskevat perusvaatimukset ja joita sovelletaan kunkin rakennustuotteen aiottuun käyttötarkoitukseen kunkin jäsenvaltion alueella. Tuoteyhteyspisteet voivat myös tarjota talouden toimijoille lisätietoja tai huomioita. Lisätietojen osalta tuoteyhteyspisteiden olisi voitava ottaa maksu, joka on suhteutettu näiden lisätietojen ja huomioiden tarjoamisesta aiheutuviin kustannuksiin.

(40)

Koska tuoteyhteyspisteiden perustaminen ei saisi vaikuttaa toimivaltaisten viranomaisten tehtäväjakoon jäsenvaltioiden sääntelyjärjestelmissä, jäsenvaltioiden olisi voitava perustaa rakennustuotteiden yhteyspisteitä alueellisen ja paikallisen toimivaltajaon mukaisesti. Jäsenvaltioiden olisi voitava osoittaa rakennustuotteiden yhteyspisteen tehtävä muiden unionin välineiden mukaisesti perustetuille olemassa oleville yhteyspisteille niiden lukumäärän tarpeettoman kasvun estämiseksi ja hallintomenettelyjen yksinkertaistamiseksi. Jäsenvaltioiden olisi myös voitava osoittaa tuoteyhteyspisteen tehtävä olemassa olevien hallintoyksiköiden lisäksi myös kansallisille SOLVIT-keskuksille, kauppakamareille, ammattialajärjestöille ja yksityisille elimille, jotta yritysten ja toimivaltaisten viranomaisten hallintokustannukset eivät kasvaisi.

(41)

Unionin yhdenmukaistetun lainsäädännön tasapuolisen ja johdonmukaisen täytäntöönpanon varmistamiseksi jäsenvaltioiden olisi harjoitettava tehokasta markkinavalvontaa. Asetuksessa (EY) N:o 765/2008 säädetään tällaisen markkinavalvonnan toimintaa koskevista perusedellytyksistä erityisesti ohjelmien, rahoituksen ja seuraamusten osalta.

(42)

Jäsenvaltioiden vastuu turvallisuudesta, terveydestä ja muista seikoista, jotka kuuluvat niiden alueella sijaitsevan rakennuskohteen perusvaatimuksiin, olisi tunnustettava asianmukaiset suojatoimenpiteet varmistavalla suojalausekkeella.

(43)

Laitoksille, jotka hakevat hyväksyntää toimiakseen tässä asetuksessa tarkoitettuina ilmoitettuina laitoksina, olisi asetettava vaatimuksia, koska on tarpeen varmistaa, että rakennustuotteiden suoritustason pysyvyyden arviointi- ja varmennuslaitosten suoritustaso on yhdenmukainen koko unionissa, ja koska kaikkien tällaisten laitosten olisi suoritettava tehtävänsä samantasoisesti ja tasapuolisen kilpailun edellytysten mukaisesti. Lisäksi olisi säädettävä näitä laitoksia koskevan riittävän tiedon saannista ja laitosten valvonnasta.

(44)

Jotta varmistetaan yhtenäinen laatutaso rakennustuotteiden suoritustason pysyvyyden arvioinnissa ja varmennuksessa, on myös tarpeen säätää vaatimuksista, joita sovelletaan viranomaisiin, jotka vastaavat näitä tehtäviä hoitavien laitosten ilmoittamisesta komissiolle ja muille jäsenvaltioille.

(45)

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 291 artiklan mukaan ne yleiset säännöt ja periaatteet, joiden mukaisesti jäsenvaltiot valvovat komission täytäntöönpanovallan käyttöä, vahvistetaan etukäteen tavallista lainsäätämisjärjestystä noudattaen annetulla asetuksella. Siihen asti, kun tämä uusi asetus on annettu, sovelletaan edelleen menettelystä komissiolle siirrettyä täytäntöönpanovaltaa käytettäessä 28 päivänä kesäkuuta 1999 tehtyä neuvoston päätöstä 1999/468/EY (13), lukuun ottamatta valvonnan käsittävää sääntelymenettelyä, jota ei enää sovelleta.

(46)

Tämän asetuksen tavoitteiden saavuttamiseksi komissiolle olisi siirrettävä valta hyväksyä eräitä säädösvallan siirron nojalla annettavia delegoituja säädöksiä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 290 artiklan mukaisesti. On erityisen tärkeää, että komissio asiaa valmistellessaan toteuttaa asianmukaiset kuulemiset, myös asiantuntijatasolla.

(47)

Koska tarvitaan tietty aika sen varmistamiseksi, että puitteet tämän asetuksen moitteetonta toimintaa varten ovat käytössä, asetuksen soveltamista olisi lykättävä lukuun ottamatta säännöksiä, jotka koskevat teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten, ilmoittamisesta vastaavien viranomaisten ja ilmoitettujen laitosten nimeämistä, teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten organisaation perustamista sekä rakennusalan pysyvän komitean perustamista.

(48)

Komission ja jäsenvaltioiden olisi yhteistoiminnassa sidosryhmien kanssa järjestettävä tiedotuskampanjoita rakennusalan, erityisesti talouden toimijoiden ja rakennustuotteiden käyttäjien, valistamiseksi yhteisen teknisen kielen luomisesta, yksittäisten talouden toimijoiden ja käyttäjien välisestä tehtävien jakautumisesta, CE-merkinnän kiinnittämisestä rakennustuotteisiin, rakennuskohteen perusvaatimusten tarkistamisesta sekä suoritustason pysyvyyden arviointi- ja varmennusjärjestelmistä.

(49)

Luonnonvarojen kestävää käyttöä koskevassa rakennuskohteen perusvaatimuksessa olisi erityisesti otettava huomioon rakennuskohteiden, niiden materiaalien ja osien kierrätettävyys purkamisen jälkeen, rakennuskohteen kestävyys sekä ympäristöystävällisten raaka-aineiden ja uusiomateriaalien käyttö rakennuskohteessa.

(50)

Resurssien kestävän käytön ja rakennuskohteen ympäristövaikutusten arvioimiseksi olisi käytettävä ympäristötuoteselosteita (Environmental Product Declarations), mikäli sellaisia on saatavilla.

(51)

Jäsenvaltiot eivät voi riittävällä tavalla saavuttaa tämän asetuksen tavoitetta, joka on rakennustuotteiden sisämarkkinoiden moitteettoman toiminnan saavuttaminen asettamalla yhdenmukaistettuja teknisiä eritelmiä, joilla ilmaistaan rakennustuotteiden suoritustasot, vaan se voidaan toiminnan laajuuden ja vaikutusten vuoksi saavuttaa paremmin unionin tasolla, joten unioni voi toteuttaa toimenpiteitä Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 5 artiklassa vahvistetun toissijaisuusperiaatteen mukaisesti. Mainitussa artiklassa vahvistetun suhteellisuusperiaatteen mukaisesti tässä asetuksessa ei ylitetä sitä, mikä on tämän tavoitteen saavuttamiseksi tarpeen,

OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN ASETUKSEN:

I   LUKU

YLEISET SÄÄNNÖKSET

1 artikla

Kohde

Tässä asetuksessa säädetään rakennustuotteiden markkinoille saattamisen tai saataville asettamisen ehdoista vahvistamalla yhdenmukaistetut säännöt rakennustuotteisiin liittyvien perusominaisuuksien suoritustasojen ilmoittamistavoista sekä CE-merkinnän käyttämisestä näissä tuotteissa.

2 artikla

Määritelmät

Tässä asetuksessa sovelletaan seuraavia määritelmiä:

1.

’rakennustuotteella’ tarkoitetaan tuotetta tai tuotejärjestelmää, joka valmistetaan ja saatetaan markkinoille käytettäväksi pysyvinä osina rakennuskohteissa tai niiden osissa siten, että tuotteen poistaminen muuttaa rakennuskohteen suoritustasoja rakennuskohteen perusvaatimusten osalta;

2.

’tuotejärjestelmällä’ tarkoitetaan saman valmistajan markkinoille saattamaa rakennustuotetta, joka koostuu vähintään kahdesta erillisestä osasta, jotka on yhdistettävä toisiinsa, jotta ne voidaan asentaa rakennuskohteeseen;

3.

’rakennuskohteilla’ tarkoitetaan sekä rakennuksia että maa- ja vesirakennuskohteita;

4.

’perusominaisuuksilla’ tarkoitetaan rakennustuotteen niitä ominaisuuksia, jotka liittyvät rakennuskohteen perusvaatimuksiin;

5.

’rakennustuotteen suoritustasolla’ tarkoitetaan asiaankuuluviin perusominaisuuksiin liittyvää suoritustasoa, joka ilmaistaan tasona tai luokkana taikka kuvauksessa;

6.

’tasolla’ tarkoitetaan rakennustuotteen perusominaisuuksiin liittyvien suoritustasojen arvioinnista saatua tulosta, joka on ilmaistu numeroarvona;

7.

’luokalla’ tarkoitetaan rakennustuotteen suoritustasojen vaihtelualaa, jonka vähimmäis- ja enimmäisarvo rajaavat;

8.

’kynnysarvolla’ tarkoitetaan rakennustuotteen suoritustason arvon vähimmäis- tai enimmäistasoa;

9.

’tuotetyypillä’ tarkoitetaan sellaisen rakennustuotteen perusominaisuuksiin liittyvää edustavien suoritustasojen tai -luokkien joukkoa, joka on tuotettu käyttäen tiettyä raaka-aineyhdistelmää tai tietyn tuotantoprosessin muita elementtejä;

10.

’yhdenmukaistetuilla teknisillä eritelmillä’ tarkoitetaan yhdenmukaistettuja standardeja ja eurooppalaisia arviointiasiakirjoja;

11.

’yhdenmukaistetulla standardilla’ tarkoitetaan jonkin direktiivin 98/34/EY liitteessä I luetellun eurooppalaisen standardointielimen kyseisen direktiivin 6 artiklan mukaisesti komission esittämän pyynnön perusteella vahvistamaa standardia;

12.

’eurooppalaisella arviointiasiakirjalla’ tarkoitetaan teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten organisaation hyväksymää asiakirjaa eurooppalaisen teknisen arvioinnin antamiseksi;

13.

’eurooppalaisella teknisellä arvioinnilla’ tarkoitetaan asiaa koskevan eurooppalaisen arviointiasiakirjan mukaisesti tehtyä rakennustuotteen perusominaisuuksien suoritustasojen dokumentoitua arviointia;

14.

’aiotulla käyttötarkoituksella’ tarkoitetaan sovellettavan yhdenmukaistetun teknisen eritelmän mukaista rakennustuotteen aiottua käyttötarkoitusta;

15.

’teknisillä erityisasiakirjoilla’ tarkoitetaan asiakirjoja, jotka osoittavat, että sovellettavaan suoritustason pysyvyyden arviointi- ja varmennusjärjestelmään kuuluvat menetelmät on korvattu toisilla menetelmillä, edellyttäen, että näillä toisilla menetelmillä saadut tulokset ovat verrannollisia vastaavan yhdenmukaistetun standardin testimenetelmästä saatujen tulosten kanssa;

16.

’asettamisella saataville markkinoilla’ tarkoitetaan rakennustuotteen toimittamista unionin markkinoille liiketoiminnan yhteydessä jakelua tai käyttöä varten joko maksua vastaan tai maksutta;

17.

’markkinoille saattamisella’ tarkoitetaan rakennustuotteen asettamista ensimmäistä kertaa saataville unionin markkinoilla;

18.

’talouden toimijalla’ tarkoitetaan valmistajaa, tuojaa, jakelijaa tai valtuutettua edustajaa;

19.

’valmistajalla’ tarkoitetaan luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä, joka valmistaa tai antaa suunnitella tai valmistuttaa rakennustuotetta ja markkinoi sitä omalla nimellään tai tavaramerkillään;

20.

’jakelijalla’ tarkoitetaan toimitusketjuun kuuluvaa luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä, ei kuitenkaan valmistajaa tai maahantuojaa, joka asettaa rakennustuotteen saataville markkinoilla;

21.

’maahantuojalla’ tarkoitetaan unioniin sijoittautunutta luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä, joka saattaa kolmannesta maasta tuodun rakennustuotteen unionin markkinoille;

22.

’valtuutetulla edustajalla’ tarkoitetaan unioniin sijoittautunutta luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä, jolla on valmistajan antama kirjallinen valtuutus hoitaa valmistajan puolesta tietyt tehtävät;

23.

’markkinoilta poistamisella’ tarkoitetaan kaikkia toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on estää toimitusketjussa olevan rakennustuotteen asettaminen saataville markkinoilla;

24.

’palautusmenettelyllä’ tarkoitetaan kaikkia toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on saada loppukäyttäjien saataville jo asetetut rakennustuotteet takaisin;

25.

’akkreditoinnilla’ on asetuksen (EY) N:o 765/2008 mukainen merkitys;

26.

’tehtaan sisäisellä laadunvalvonnalla’ tarkoitetaan asiaankuuluvien yhdenmukaistettujen teknisten eritelmien mukaisesti suoritettua dokumentoitua ja jatkuvaa tehtaan sisäistä laadunvalvontaa;

27.

’mikroyrityksellä’ tarkoitetaan mikroyritysten sekä pienten ja keskisuurten yritysten määritelmästä 6 päivänä toukokuuta 2003 annetussa komission suosituksessa (14) määriteltyä mikroyritystä;

28.

”elinkaarella” tarkoitetaan rakennustuotteen käyttöiän peräkkäisiä ja toisiinsa liittyviä vaiheita raaka-aineen hankinnasta tai luonnonvaroista saamisesta loppusijoitukseen.

3 artikla

Rakennuskohteen perusvaatimukset ja rakennustuotteiden perusominaisuudet

1.   Liitteessä I esitetyt rakennuskohteen perusvaatimukset muodostavat perustan standardointitoimeksiantojen ja yhdenmukaistettujen teknisten eritelmien valmistelulle.

2.   Rakennustuotteiden perusominaisuuksista säädetään rakennuskohteen perusvaatimuksiin liittyvissä yhdenmukaistetuissa teknisissä eritelmissä.

3.   Komissio määrittää tarvittaessa tuoteryhmien yhdenmukaistetuissa standardeissa määritellyt aiotut käyttötarkoitukset huomioon ottaen 60 artiklan mukaisesti delegoiduilla säädöksillä yhdenmukaistetun standardin piiriin kuuluvien erityisten rakennustuoteryhmien osalta ne perusominaisuudet, joiden osalta valmistajan on ilmoitettava tuotteen suoritustasot sitä markkinoille saattaessaan.

Tarvittaessa komissio määrittää 60 artiklan mukaisesti delegoiduilla säädöksillä ilmoitettavien perusominaisuuksien osalta myös suoritustasojen kynnysarvot.

II   LUKU

SUORITUSTASOILMOITUS JA CE-MERKINTÄ

4 artikla

Suoritustasoilmoitus

1.   Valmistaja laatii suoritustasoilmoituksen, kun markkinoille saatetaan rakennustuote, joka kuuluu yhdenmukaistetun standardin piiriin tai jolle on annettu eurooppalainen tekninen arviointi.

2.   Kun rakennustuote kuuluu yhdenmukaistetun standardin piiriin tai tuotteelle on annettu eurooppalainen tekninen arviointi, sovellettavassa yhdenmukaistetussa teknisessä eritelmässä määritellyt, rakennustuotteen perusominaisuuksien suoritustasoja koskevat tiedot on ilmoitettava vain, jos ne sisältyvät suoritustasoilmoitukseen ja yksilöidään siinä.

3.   Laatimalla suoritustasoilmoituksen valmistaja ottaa vastuun siitä, että rakennustuotteen suoritustasot ovat ilmoitetun mukaisia. Jollei objektiivisesti arvioiden ole aihetta muuta olettaa, jäsenvaltioiden on pidettävä valmistajan laatimaa suoritustasoilmoitusta tarkkana ja luotettavana.

5 artikla

Poikkeukset suoritustasoilmoituksen laatimisesta

Poiketen siitä, mitä 4 artiklan 1 kohdassa säädetään, valmistaja voi jättää suoritustasoilmoituksen laatimatta, jos siellä, missä valmistaja aikoo saattaa yhdenmukaistetun standardin piiriin kuuluvan rakennustuotteen markkinoille, ei ole olemassa unionin säännöksiä tai kansallisia säännöksiä, joissa edellytetään perusominaisuuksien ilmoittamista, kun:

a)

valmistaja, joka vastaa tuotteen turvallisesta liittämisestä rakennuskohteeseen, valmistaa muun kuin sarjavalmisteisen rakennustuotteen yksilöllisesti tai tilaustuotteena erityistilauksen perusteella ja asentaa sen yksittäiseen rakennuskohteeseen sovellettavien kansallisten sääntöjen mukaisesti ja niiden sovellettavissa kansallisissa säännöissä nimettyjen, rakennuskohteen turvallisesta toteuttamisesta vastaavien henkilöiden vastuulla;

b)

rakennustuote valmistetaan rakennuspaikalla, jossa se liitetään pysyväksi osaksi kyseistä rakennuskohdetta, sovellettavien kansallisten sääntöjen mukaisesti ja niiden sovellettavissa kansallisissa säännöissä nimettyjen rakennuskohteen turvallisesta toteuttamisesta vastaavien henkilöiden vastuulla; tai

c)

rakennustuote valmistetaan perinteiseen tapaan muuten kuin tehdasvalmisteisesti, jotta voidaan uudistaa asianmukaisesti sellaisia rakennuskohteita, joita sovellettavien kansallisten sääntöjen mukaisesti virallisesti suojellaan osana määrättyä ympäristöä tai niiden erityisten arkkitehtonisten tai historiallisten ansioiden vuoksi.

6 artikla

Suoritustasoilmoituksen sisältö

1.   Suoritustasoilmoituksessa on ilmoitettava rakennustuotteen perusominaisuuksiin liittyvät suoritustasot asianmukaisten yhdenmukaistettujen teknisten eritelmien mukaisesti.

2.   Suoritustasoilmoituksessa on oltava erityisesti seuraavat tiedot:

a)

sen tuotetyypin viite, jota varten suoritustasoilmoitus on laadittu;

b)

rakennustuotteen suoritustason pysyvyyden arviointi- ja varmennusjärjestelmä(t) liitteen V mukaisesti;

c)

sen yhdenmukaistetun standardin tai eurooppalaisen teknisen arvioinnin viitenumero ja antopäivä, jota on käytetty kunkin perusominaisuuden arviointiin;

d)

tarvittaessa käytetyn teknisen erityisasiakirjan viitenumero sekä vaatimukset, jotka valmistaja katsoo tuotteen täyttävän.

3.   Suoritustasoilmoituksessa on lisäksi ilmoitettava

a)

yksi tai useampi rakennustuotteen aiottu käyttötarkoitus sovellettavan yhdenmukaistetun teknisen eritelmän mukaisesti,

b)

luettelo perusominaisuuksista siten kuin ne määritetään yhtä tai useampaa ilmoitettua aiottua käyttötarkoitusta koskevassa kyseisessä yhdenmukaistetussa teknisessä eritelmässä,

c)

vähintään yhden rakennustuotetta koskevan sellaisen perusominaisuuden suoritustaso, jolla on merkitystä aiotun käyttötarkoituksen tai aiottujen käyttötarkoitusten kannalta,

d)

tarvittaessa 3 artiklan 3 kohdan mukaisesti määritetyt rakennustuotteen perusominaisuuksiin liittyvät suoritustasot tasoittain tai luokittain taikka kuvauksena,

e)

rakennustuotteen asiaankuuluvat, perusominaisuuksiin liittyvät suoritustasot tasoittain tai luokittain taikka kuvauksena, mikäli siellä, missä valmistaja aikoo saattaa rakennustuotteen markkinoille, on olemassa yhtä tai useampaa aiottua käyttötarkoitusta koskevia säännöksiä,

f)

lyhenne ”NPD” (”No Performance Determined”, ”suoritustasoa ei ole määritelty”) niiden luetteloitujen perusominaisuuksien osalta, joiden suoritustasoja ei ole ilmoitettu,

g)

kun kyseisestä tuotteesta on annettu eurooppalainen tekninen arviointi, rakennustuotteen kaikkiin perusominaisuuksiin liittyvät, kyseisessä eurooppalaisessa teknisessä arvioinnissa olevat suoritustasot tasoittain tai luokittain taikka kuvauksina.

4.   Suoritustasoilmoitus on laadittava käyttäen liitteessä III esitettyä mallia.

7 artikla

Suoritustasoilmoituksen toimittaminen

1.   Suoritustasoilmoitus on toimitettava jokaisen tuotteen mukana, joka on asetettu saataville markkinoilla.

Jos kuitenkin yhdelle käyttäjälle toimitetaan erä samaa tuotetta, siihen on mahdollista liittää vain yksi kappale suoritustasoilmoituksesta.

2.   Suoritustasoilmoitus voidaan toimittaa sähköisesti vain vastaanottajan nimenomaisella suostumuksella.

3.   Poiketen siitä, mitä 1 ja 2 kohdassa säädetään, suoritustasoilmoituksen sisältö voidaan asettaa saataville verkkosivulla komission 60 artiklan mukaisesti delegoiduilla säädöksillä vahvistamien edellytysten mukaisesti.

4.   Suoritustasoilmoitus on toimitettava sen jäsenvaltion vaatimalla kielellä tai kielillä, missä tuote asetetaan saataville.

8 artikla

CE-merkinnän yleisperiaatteet ja käyttö

1.   CE-merkintään sovelletaan asetuksen (EY) N:o 765/2008 30 artiklassa esitettyjä yleisiä periaatteita.

2.   CE-merkintä kiinnitetään niihin rakennustuotteisiin, joista valmistaja on laatinut suoritustasoilmoituksen 4, 6 ja 7 artiklan mukaisesti.

Jos valmistaja ei ole laatinut suoritustasoilmoitusta 4, 6 ja 7 artiklan mukaisesti, rakennustuotteisiin ei saa kiinnittää CE-merkintää.

Kun rakennustuotteeseen kiinnitetään tai on kiinnitetty CE-merkintä, valmistaja ilmoittaa ottavansa vastuun siitä, että tuote on ilmoitettujen suoritustasojen mukainen sekä tässä asetuksessa ja sen kiinnittämistä koskevassa unionin muussa asiaankuuluvassa yhdenmukaistamislainsäädännössä säädettyjen kaikkien sovellettavien vaatimusten mukainen.

Unionin muussa asiaankuuluvassa yhdenmukaistamislainsäädännössä säädettyjen CE-merkinnän kiinnittämistä koskevien sääntöjen soveltaminen ei rajoita tämän kohdan soveltamista.

3.   CE-merkintä on ainoa merkintä, joka todistaa rakennustuotteen olevan ilmoitettujen, kyseisen yhdenmukaistetun teknisen eritelmän tai eurooppalaisen teknisen arvioinnin piiriin kuuluviin perusominaisuuksiin liittyvien suoritustasojen mukainen silloin, kun rakennustuote kuuluu yhdenmukaistetun teknisen eritelmän piiriin tai sille on annettu eurooppalainen tekninen arviointi.

Jäsenvaltiot eivät saa kansallisesti ottaa käyttöön CE-merkinnän lisäksi viittauksia merkintään, tai niiden on poistettava tällaiset viittaukset merkintään, joka osoittaa tuotteen olevan ilmoitettujen, yhdenmukaistetun teknisen eritelmän piiriin kuuluviin perusominaisuuksiin liittyvien suoritustasojen mukainen.

4.   Jäsenvaltiot eivät saa kieltää tai estää alueellaan tai vastuuseensa kuuluvilla aloilla CE-merkinnällä varustettujen rakennustuotteiden asettamista saataville markkinoilla tai käyttöä, jos ilmoitetut suoritustasot vastaavat sellaista käyttöä koskevia vaatimuksia kyseisessä jäsenvaltiossa.

5.   Jäsenvaltioiden on varmistettava, että julkiset laitokset taikka monopoliasemansa tai julkisen palvelutehtävänsä nojalla julkisena yrityksenä tai julkisena laitoksena toimivat yksityiset elimet eivät estä säännöin tai ehdoin CE-merkinnällä varustettujen rakennustuotteiden käyttöä, jos ilmoitetut suoritustasot vastaavat sellaista käyttöä koskevia vaatimuksia kyseisessä jäsenvaltiossa.

6.   Menetelmissä, joita jäsenvaltiot käyttävät rakennuskohteita koskevissa vaatimuksissa, ja muissa kansallisissa säännöissä, jotka koskevat rakennustuotteiden perusominaisuuksia, on noudatettava yhdenmukaistettuja teknisiä eritelmiä.

9 artikla

CE-merkinnän kiinnittämistä koskevat säännöt ja ehdot

1.   CE-merkintä on kiinnitettävä rakennustuotteeseen tai siihen kiinnitettyyn etikettiin näkyvästi, helposti luettavasti ja pysyvästi. Jos tämä ei tuotteen luonteen vuoksi ole mahdollista tai perusteltua, se on kiinnitettävä pakkaukseen tai mukana oleviin asiakirjoihin.

2.   CE-merkinnän perään on merkittävä ensimmäisen kiinnitysvuoden kaksi viimeistä numeroa, valmistajan nimi tai tunnusmerkki ja rekisteröity osoite, tuotetyypin yksilöllinen tunnistenumero, suoritustasoilmoituksen viitenumero, ilmoitetut suoritustasot tasoittain tai luokittain, viittaus sovellettuun yhdenmukaistettuun tekniseen eritelmään, ilmoitetun laitoksen tunnusnumero, jos sellainen on, sekä sovelletussa yhdenmukaistetussa teknisessä eritelmässä vahvistettu aiottu käyttötarkoitus.

3.   CE-merkintä on kiinnitettävä ennen rakennustuotteen markkinoille saattamista. Siihen voidaan liittää kuvamerkki tai muu merkki, joka ilmoittaa erityisesti erityisriskistä tai -käytöstä.

10 artikla

Rakennustuoteyhteyspisteet

1.   Jäsenvaltioiden on nimettävä rakennustuoteyhteyspiste asetuksen (EY) N:o 764/2008 9 artiklan mukaisesti.

2.   Asetuksen (EY) N:o 764/2008 10 ja 11 artiklaa sovelletaan rakennustuotteiden yhteyspisteisiin.

3.   Asetuksen (EY) N:o 764/2008 10 artiklan 1 kohdassa määriteltyjen tehtävien osalta kunkin jäsenvaltion on varmistettava, että rakennustuoteyhteyspisteet tarjoavat tietoa säännöksistä, joilla pyritään täyttämään rakennuskohteen perusvaatimukset ja joita sen alueella sovelletaan kunkin rakennustuotteen aiottuun käyttötarkoitukseen tämän asetuksen 6 artiklan 3 kohdan e alakohdassa säädetyn mukaisesti.

III   LUKU

TALOUDEN TOIMIJOIDEN VELVOLLISUUDET

11 artikla

Valmistajien velvollisuudet

1.   Valmistajien on laadittava suoritustasoilmoitus 4–7 artiklan mukaisesti ja kiinnitettävä CE-merkintä 8 ja 9 artiklan mukaisesti.

Valmistajien on laadittava suoritustasoilmoituksen pohjaksi tekniset asiakirjat, joissa kuvataan kaikki suoritustason pysyvyyden arviointi- ja varmennusjärjestelmään liittyvät asiaankuuluvat tekijät.

2.   Valmistajien on säilytettävä tekniset asiakirjat ja suoritustasoilmoitus kymmenen vuoden ajan sen jälkeen, kun rakennustuote on saatettu markkinoille.

Komissio voi 60 artiklan mukaisesti delegoiduilla säädöksillä tarvittaessa muuttaa mainittua ajanjaksoa rakennustuoteryhmien osalta sen perusteella, mikä on tuotteen odotettu käyttöikä tai asema rakennuskohteessa.

3.   Valmistajien on varmistettava, että käytössä on menettelyt, joilla varmistetaan, että sarjatuotannossa säilytetään ilmoitetut suoritustasot. Muutokset tuotetyypissä ja sovellettavissa yhdenmukaistetuissa teknisissä eritelmissä on otettava asianmukaisesti huomioon.

Silloin, kun se katsotaan rakennustuotteen ilmoitettujen suoritustasojen tarkkuuden, luotettavuuden ja vakauden varmistamiseksi tarkoituksenmukaiseksi, valmistajien on suoritettava näytteisiin perustuvia testejä markkinoille saatetuille tai saatavaksi asetetuille tuotteille ja tutkittava valitukset, vaatimustenvastaiset tuotteet ja tuotteiden palautukset ja tarvittaessa pidettävä niistä kirjaa sekä tiedotettava jakelijoille kaikesta tällaisesta valvonnasta.

4.   Valmistajien on varmistettava, että heidän rakennustuotteisiinsa on kiinnitetty tyyppi-, erä- tai sarjanumero tai muu merkintä, jonka ansiosta ne voidaan tunnistaa, tai jos rakennustuotteen koko tai luonne ei tätä salli, että vaadittu tieto on esitetty pakkauksessa tai tuotteen mukana seuraavassa asiakirjassa.

5.   Valmistajien on ilmoitettava rakennustuotteessa tai, jos se ei ole mahdollista, tuotteen pakkauksessa tai tuotteen mukana seuraavassa asiakirjassa nimensä, rekisteröity kauppanimensä tai tavaramerkkinsä sekä osoitteensa, josta heihin saa yhteyden. Osoitteessa on ilmoitettava yksi yhteyspiste, josta valmistajaan voi ottaa yhteyttä.

6.   Asettaessaan rakennustuotteen saataville markkinoilla valmistajien on varmistettava, että tuotteeseen liitetään ohjeet ja turvallisuustiedot kyseisen jäsenvaltion määräämällä käyttäjien helposti ymmärtämällä kielellä.

7.   Valmistajien, jotka katsovat tai joilla on syytä uskoa, että rakennustuote, jonka he ovat saattaneet markkinoille, ei ole suoritustasoilmoituksen tai tämän asetuksen muiden sovellettavien vaatimusten mukainen, on välittömästi toteutettava tarvittavat korjaavat toimenpiteet kyseisen tuotteen saattamiseksi vaatimusten mukaiseksi taikka tarvittaessa sen poistamiseksi markkinoilta tai sitä koskevan palautusmenettelyn järjestämiseksi. Lisäksi mikäli tuote aiheuttaa riskin, valmistajien on välittömästi tiedotettava asiasta niiden jäsenvaltioiden toimivaltaisille kansallisille viranomaisille, missä valmistajat asettivat rakennustuotteen saataville, ja ilmoitettava yksityiskohtaiset tiedot erityisesti vaatimustenvastaisuudesta ja toteutetuista korjaavista toimenpiteistä.

8.   Valmistajien on toimivaltaisen kansallisen viranomaisen perustellusta pyynnöstä annettava tälle kaikki tiedot ja asiakirjat, jotka ovat tarpeen sen osoittamiseksi, että rakennustuote on suoritustasoilmoituksen ja tämän asetuksen muiden sovellettavien vaatimusten mukainen, kielellä, jota kyseinen kansallinen viranomainen helposti ymmärtää. Valmistajien on tehtävä kyseisen viranomaisen kanssa tämän pyynnöstä yhteistyötä toimissa, joilla pyritään poistamaan valmistajien markkinoille saattamien rakennustuotteiden aiheuttamat riskit.

12 artikla

Valtuutetut edustajat

1.   Valmistaja voi nimittää kirjallisella toimeksiannolla valtuutetun edustajan.

Teknisten asiakirjojen laatiminen ei saa kuulua osana valtuutetun edustajan toimeksiantoon.

2.   Valtuutetun edustajan on suoritettava toimeksiannossa eritellyt tehtävät. Toimeksiannon mukaan valtuutetun edustajan on voitava suorittaa ainakin seuraavat tehtävät:

a)

pitää suoritustasoilmoitus ja tekniset asiakirjat kansallisten valvontaviranomaisten saatavilla 11 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun ajan;

b)

antaa toimivaltaisen kansallisen viranomaisen perustellusta pyynnöstä tälle kaikki tiedot ja asiakirjat, jotka ovat tarpeen sen osoittamiseksi, että rakennustuote on suoritustasoilmoituksen ja tämän asetuksen muiden sovellettavien vaatimusten mukainen;

c)

tehdä toimivaltaisten kansallisten viranomaisten kanssa näiden pyynnöstä yhteistyötä toimissa, joilla pyritään poistamaan valtuutetun edustajan toimeksiannon piiriin kuuluvien tuotteiden aiheuttamat riskit.

13 artikla

Maahantuojien velvollisuudet

1.   Maahantuojat saavat saattaa unionin markkinoille ainoastaan sellaisia rakennustuotteita, jotka ovat tämän asetuksen sovellettavien vaatimusten mukaisia.

2.   Ennen rakennustuotteen saattamista markkinoille maahantuojien on varmistettava, että valmistaja on arvioinut ja varmentanut suoritustason pysyvyyden. Tuojien on varmistettava, että valmistaja on laatinut 11 artiklan 1 kohdan toisessa alakohdassa tarkoitetut tekniset asiakirjat ja 4, 6 ja 7 artiklan mukaisen suoritustasoilmoituksen. Tuojien on myös varmistettava, että tuotteessa on vaadittu CE-merkintä, että siihen on liitetty vaaditut asiakirjat ja että valmistaja on noudattanut 11 artiklan 4 ja 5 kohdassa asetettuja vaatimuksia.

Jos maahantuoja katsoo tai jos maahantuojalla on syytä uskoa, että rakennustuote ei ole suoritustasoilmoituksen tai tämän asetuksen muiden sovellettavien vaatimusten mukainen, tuoja ei saa saattaa rakennustuotetta markkinoille ennen kuin se on mukaan liitetyn suoritustasoilmoituksen ja tämän asetuksen muiden sovellettavien vaatimusten mukainen tai ennen kuin suoritustasoilmoitus on korjattu. Lisäksi silloin, kun rakennustuotteeseen liittyy riski, maahantuojan on ilmoitettava siitä valmistajalle ja markkinavalvontaviranomaisille.

3.   Maahantuojien on ilmoitettava rakennustuotteessa, tai jos se ei ole mahdollista, tuotteen pakkauksessa tai tuotteen mukana seuraavassa asiakirjassa nimensä, rekisteröity kauppanimensä tai tavaramerkkinsä sekä yhteysosoitteensa.

4.   Maahantuojien on varmistettava, että asettaessaan rakennustuotteen saataville markkinoilla tuotteeseen liitetään ohjeet ja turvallisuustiedot kyseisen jäsenvaltion määräämällä käyttäjien helposti ymmärtämällä kielellä.

5.   Maahantuojien on varmistettava, että kun rakennustuote on niiden vastuulla, varastointi- tai kuljetusolot eivät vaaranna kyseisen rakennustuotteen suoritustasoilmoituksen ja tämän asetuksen muiden sovellettavien vaatimusten mukaisuutta.

6.   Silloin, kun se katsotaan rakennustuotteen ilmoitettujen suoritustasojen tarkkuuden, luotettavuuden ja vakauden varmistamiseksi tarkoituksenmukaiseksi, maahantuojien on suoritettava näytteisiin perustuvia testejä markkinoille saatetuille tai markkinoilla saataville asetetuille tuotteille ja tutkittava valitukset, vaatimustenvastaiset tuotteet ja tuotteiden palautukset ja tarvittaessa pidettävä niistä kirjaa sekä tiedotettava jakelijoille kaikesta tällaisesta valvonnasta.

7.   Maahantuojien, jotka katsovat tai joilla on syytä uskoa, että rakennustuote, jonka he ovat saattaneet markkinoille, ei ole suoritustasoilmoituksen tai tämän asetuksen muiden sovellettavien vaatimusten mukainen, on välittömästi toteutettava tarvittavat korjaavat toimenpiteet kyseisen tuotteen saattamiseksi vaatimusten mukaiseksi taikka tarvittaessa sen poistamiseksi markkinoilta tai sitä koskevan palautusmenettelyn järjestämiseksi. Lisäksi, mikäli tuote aiheuttaa riskin, tuojien on välittömästi tiedotettava asiasta niiden jäsenvaltioiden toimivaltaisille kansallisille viranomaisille, joissa tuojat asettivat rakennustuotteen saataville, ja ilmoitettava yksityiskohtaiset tiedot erityisesti vaatimustenvastaisuudesta ja toteutetuista korjaavista toimenpiteistä.

8.   Maahantuojien on pidettävä 11 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun ajan suoritustasoilmoitus markkinavalvontaviranomaisten saatavilla ja varmistettava, että tekniset asiakirjat voidaan antaa pyynnöstä kyseisten viranomaisten saataville.

9.   Maahantuojien on toimivaltaisen kansallisen viranomaisen perustellusta pyynnöstä annettava tälle kaikki tiedot ja asiakirjat, jotka ovat tarpeen sen osoittamiseksi, että rakennustuote on suoritustasoilmoituksen ja tämän asetuksen muiden sovellettavien vaatimusten mukainen, kielellä, jota kyseinen kansallinen viranomainen helposti ymmärtää. Tuojien on tehtävä kyseisen viranomaisen kanssa tämän pyynnöstä yhteistyötä toimissa, joilla pyritään poistamaan heidän markkinoille saattamiensa rakennustuotteiden aiheuttamat riskit.

14 artikla

Jakelijoiden velvollisuudet

1.   Jakelijoiden on asettaessaan rakennustuotteen saataville markkinoilla toimittava asiaankuuluvaa huolellisuutta noudattaen tämän asetuksen vaatimusten suhteen.

2.   Ennen rakennustuotteen asettamista saataville markkinoilla jakelijoiden on varmistettava, että tuotteessa on vaadittu CE-merkintä ja siihen on liitetty tässä asetuksessa vaaditut asiakirjat sekä ohjeet ja turvallisuustiedot kyseisen jäsenvaltion määräämällä käyttäjien helposti ymmärtämällä kielellä. Jakelijoiden on myös varmistettava, että valmistaja ja maahantuoja ovat noudattaneet 11 artiklan 4 ja 5 kohdassa sekä 13 artiklan 3 kohdassa säädettyjä vaatimuksia.

Jos jakelija katsoo tai jos jakelijalla on syytä uskoa, että rakennustuote ei ole suoritustasoilmoituksen tai tämän asetuksen muiden sovellettavien vaatimusten mukainen, jakelija ei saa asettaa tuotetta markkinoille saataville ennen kuin se on mukaan liitetyn suoritustasoilmoituksen ja tämän asetuksen muiden sovellettavien vaatimusten mukainen tai ennen kuin suoritustasoilmoitus on korjattu. Lisäksi silloin, kun tuotteeseen liittyy riski, jakelijan on ilmoitettava siitä valmistajalle tai tuojalle sekä markkinavalvontaviranomaisille.

3.   Jakelijan on varmistettava, että kun rakennustuote on hänen tai sen vastuulla, varastointi- tai kuljetusolot eivät vaaranna sen suoritustasoilmoituksen ja tämän asetuksen muiden sovellettavien vaatimusten mukaisuutta.

4.   Jakelijoiden, jotka katsovat tai joilla on syytä uskoa, että rakennustuote, jonka he ovat asettaneet saataville markkinoilla, ei ole suoritustasoilmoituksen tai tämän asetuksen muiden sovellettavien vaatimusten mukainen, on varmistettava, että toteutetaan tarvittavat korjaavat toimenpiteet kyseisen tuotteen saattamiseksi vaatimusten mukaiseksi, sen poistamiseksi markkinoilta tai sitä koskevan palautusmenettelyn järjestämiseksi, jos se on tarpeen. Lisäksi silloin, kun tuote aiheuttaa riskin, jakelijoiden on välittömästi tiedotettava asiasta niiden jäsenvaltioiden asiasta vastaaville toimivaltaisille kansallisille viranomaisille, missä he asettivat tuotteen saataville, ja ilmoitettava yksityiskohtaiset tiedot erityisesti vaatimustenvastaisuudesta ja toteutetuista korjaavista toimenpiteistä.

5.   Jakelijoiden on toimivaltaisen kansallisen viranomaisen perustellusta pyynnöstä annettava tälle kaikki tiedot ja asiakirjat, jotka ovat tarpeen sen osoittamiseksi, että rakennustuote on suoritustasoilmoituksen ja tämän asetuksen muiden sovellettavien vaatimusten mukainen, kielellä, jota kyseinen kansallinen viranomainen helposti ymmärtää. Jakelijan on tehtävä kyseisen viranomaisen kanssa tämän pyynnöstä yhteistyötä toimissa, joilla pyritään poistamaan jakelijan markkinoille saattamien rakennustuotteiden aiheuttamat riskit.

15 artikla

Tapaukset, joissa valmistajien velvollisuuksia sovelletaan maahantuojiin ja jakelijoihin

Maahantuojaa tai jakelijaa pidetään tässä asetuksessa tarkoitettuna valmistajana, ja maahantuojaan tai jakelijaan sovelletaan 11 artiklan mukaisia valmistajan velvollisuuksia, silloin kun hän tai se saattaa tuotteen markkinoille nimellään tai tuotemerkillään tai muuttaa markkinoille jo saatettua rakennustuotetta siten, että se saattaa vaikuttaa suoritustasoilmoituksen mukaisuuteen.

16 artikla

Talouden toimijoiden tunnistetiedot

Talouden toimijan on pyynnöstä ilmoitettava 11 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun ajan markkinavalvontaviranomaisille

a)

kaikki talouden toimijat, jotka ovat toimittaneet kyseessä olevalle talouden toimijalle tuotetta;

b)

kaikki talouden toimijat, joille kyseessä oleva talouden toimija on toimittanut tuotetta.

IV   LUKU

YHDENMUKAISTETUT TEKNISET ERITELMÄT

17 artikla

Yhdenmukaistetut standardit

1.   Direktiivin 98/34/EY liitteessä I luetellut eurooppalaiset standardointielimet vahvistavat yhdenmukaistetut standardit kyseisen direktiivin 6 artiklan mukaisesti komission esittämien pyyntöjen, jäljempänä ’toimeksiannot’, perusteella kuultuaan tämän asetuksen 64 artiklassa tarkoitettua rakennusalan pysyvää komiteaa, jäljempänä ’rakennusalan pysyvä komitea’.

2.   Yhdenmukaistetuissa standardeissa on esitettävä menetelmät ja kriteerit, joilla arvioidaan rakennustuotteiden perusominaisuuksien suoritustasot.

Yhdenmukaistetussa standardissa on viitattava sen piiriin kuuluvien tuotteiden aiottuun käyttötarkoitukseen, jos asianomaisessa toimeksiannossa niin määrätään.

Yhdenmukaistetuissa standardeissa on tarpeen mukaan ja vaarantamatta tulosten tarkkuutta, luotettavuutta ja vakautta esitettävä menetelmiä, jotka ovat vähemmän työläitä kuin testausmenetelmät joilla arvioidaan rakennustuotteiden perusominaisuuksiin liittyvät suoritustasot.

3.   Eurooppalaiset standardointielimet määrittävät yhdenmukaistetuissa standardeissa sovellettavan sisäisen tuotannonvalvonnan, jossa otetaan huomioon kyseessä olevan rakennustuotteen valmistusprosessin erityisedellytykset.

Yhdenmukaistettujen standardien on sisällettävä tarpeelliset tekniset yksityiskohdat suoritustason pysyvyyden arviointi- ja varmennusjärjestelmän täytäntöönpanemiseksi.

4.   Komissio arvioi, ovatko eurooppalaisten standardointielinten laatimat yhdenmukaistetut standardit asianomaisten toimeksiantojen mukaiset.

Komissio julkaisee Euroopan unionin virallisessa lehdessä viiteluettelon yhdenmukaistetuista standardeista, jotka ovat asianomaisten toimeksiantojen mukaiset.

Luettelon kustakin yhdenmukaistetusta standardista ilmoitetaan seuraavaa:

a)

viittaukset korvattuihin yhdenmukaistettuihin teknisiin eritelmiin, jos niitä on;

b)

rinnakkaisen voimassaoloajan alkamispäivä;

c)

rinnakkaisen voimassaoloajan päättymispäivä.

Komissio julkaisee luettelon ajan tasalle saattamista koskevat tiedot.

Rinnakkaisen voimassaoloajan alkamispäivästä lähtien on mahdollista käyttää yhdenmukaistettua standardia sen piiriin kuuluvan rakennustuotteen suoritustasoilmoituksen tekemiseksi. Kansallisilla standardointielimillä on velvollisuus saattaa yhdenmukaistetut standardit voimaan direktiivin 98/34/EY mukaisesti.

Rinnakkaisen voimassaoloajan päättymispäivästä lähtien yhdenmukaistettu standardi on ainoa normi, jota käytetään laadittaessa sen piiriin kuuluvan rakennustuotteen suoritustasoilmoitusta, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 36–38 artiklan soveltamista.

Rinnakkaisen voimassaoloajan päätyttyä yhdenmukaistetusta standardista poikkeavat kansalliset standardit on poistettava, ja jäsenvaltioiden on kumottava kaikki poikkeavat kansalliset säännökset.

18 artikla

Virallinen vastalause yhdenmukaistettujen standardien vastustamiseksi

1.   Jos jäsenvaltio tai komissio katsoo, että yhdenmukaistettu standardi ei täysin täytä asiaankuuluvassa toimeksiannossa esitettyjä vaatimuksia, asianomainen jäsenvaltio tai komissio antaa asian direktiivin 98/34/EY 5 artiklan nojalla perustetun komitean käsiteltäväksi ja esittää perustelunsa. Komitea antaa lausuntonsa viipymättä kuultuaan asianomaisia eurooppalaisia standardointielimiä ja rakennusalan pysyvää komiteaa.

2.   Komissio päättää direktiivin 98/34/EY 5 artiklan nojalla perustetun komitean lausunnon perusteella, että Euroopan unionin virallisessa lehdessä julkaistaan viittaukset kyseiseen yhdenmukaistettuun standardiin tai että niitä ei julkaista, että ne julkaistaan varauksin, että ne säilytetään ennallaan tai rajoituksin tai että ne poistetaan.

3.   Komissio ilmoittaa päätöksestään asianomaiselle eurooppalaiselle standardointielimelle ja pyytää tarvittaessa kyseisten yhdenmukaistettujen standardien tarkistusta.

19 artikla

Eurooppalainen arviointiasiakirja

1.   Valmistajan pyydettyä eurooppalaista teknistä arviointia teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten organisaatio laatii ja hyväksyy eurooppalaisen arviointiasiakirjan sellaisesta yhdenmukaistetun standardin piiriin kuulumattomasta tai ei kokonaan kuuluvasta rakennustuotteesta, jonka perusominaisuuksien suoritustasoja ei voida täysin arvioida olemassa olevan yhdenmukaistetun standardin mukaisesti, muun muassa koska

a)

tuote ei kuulu minkään yhdenmukaistetun standardin soveltamisalaan;

b)

yhdenmukaistetussa standardissa määrätty arviointimenetelmä ei ole asianmukainen vähintään yhden tuotetta koskevan perusominaisuuden osalta; tai

c)

yhdenmukaistettu standardi ei sisällä arviointimenetelmää kyseisen tuotteen vähintään yhden perusominaisuuden osalta.

2.   Eurooppalaisen arviointiasiakirjan hyväksymismenettelyssä noudatetaan 20 artiklassa säädettyjä periaatteita ja hyväksymismenettelyn on oltava sopusoinnussa 21 artiklan ja liitteen II säännösten kanssa.

3.   Komissio voi hyväksyä delegoituja säädöksiä 60 artiklan mukaisesti liitteen II muuttamiseksi ja vahvistaa lisää menettelysääntöjä eurooppalaisen arviointiasiakirjan kehittämiseksi ja hyväksymiseksi.

20 artikla

Eurooppalaisten arviointiasiakirjojen kehittämistä ja hyväksymistä koskevat periaatteet

1.   Eurooppalaisten arviointiasiakirjojen kehittämistä ja hyväksymistä koskevassa menettelyssä:

a)

on noudatettava avoimuutta asianomaisen valmistajan kannalta;

b)

on määritettävä asianmukaiset pakolliset määräajat aiheettomien viivästysten välttämiseksi;

c)

on otettava asianmukaisesti huomioon liikesalaisuuksien turvaaminen ja luottamuksellisuus;

d)

on mahdollistettava komission asianmukainen osallistuminen;

e)

on varmistettava kustannustehokkuus valmistajan kannalta; ja

f)

on varmistettava riittävä kollegiaalisuus ja koordinointi kyseisen tuotteen osalta nimettyjen teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten välillä.

2.   Teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten on yhdessä teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten organisaation kanssa vastattava eurooppalaisten arviointiasiakirjojen kehittämisen ja hyväksymisen kaikista kustannuksista.

21 artikla

Vastuussa olevan teknisestä arvioinnista vastaavan laitoksen velvollisuudet sen vastaanottaessa eurooppalaista teknistä arviointia koskevan pyynnön

1.   Teknisestä arvioinnista vastaavan laitoksen, joka vastaanottaa eurooppalaista teknistä arviointia koskevan pyynnön, jäljempänä ”vastuussa oleva teknisestä arvioinnista vastaava laitos”, on ilmoitettava valmistajalle, kuuluuko rakennustuote kokonaan tai osittain yhdenmukaistetun teknisen eritelmän piiriin, seuraavasti:

a)

jos tuote kuuluu kokonaan yhdenmukaistetun standardin piiriin, vastuussa olevan teknisestä arvioinnista vastaavan laitoksen on ilmoitettava valmistajalle, että 19 artiklan 1 kohdan mukaisesti tuotteesta ei voida antaa eurooppalaista teknistä arviointia;

b)

jos tuote kuuluu kokonaan eurooppalaisen arviointiasiakirjan piiriin, vastuussa olevan teknisestä arvioinnista vastaavan laitoksen on ilmoitettava valmistajalle, että kyseistä asiakirjaa käytetään annettavan eurooppalaisen teknisen arvioinnin perustana;

c)

jos tuote ei kuulu tai ei kokonaan kuulu yhdenmukaistetun teknisen eritelmän piiriin, vastuussa olevan teknisestä arvioinnista vastaavan laitoksen on sovellettava liitteessä II esitettyjä tai 19 artiklan 3 kohdan mukaisesti vahvistettuja menettelysääntöjä.

2.   Vastuussa olevan teknisestä arvioinnista vastaavan laitoksen on 1 kohdan b ja c alakohdassa tarkoitetuissa tapauksissa ilmoitettava teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten organisaatiolle ja komissiolle pyynnön sisällöstä sekä suoritustason pysyvyyden arviointia ja varmennusta koskevan sen komission päätöksen viitteestä, jota laitos aikoo soveltaa tähän tuotteeseen, taikka tällaisen komission päätöksen puuttumisesta.

3.   Jos komissio katsoo, ettei rakennustuotteen osalta ole olemassa asianmukaista päätöstä suoritustason pysyvyyden arvioimiseksi ja varmentamiseksi, sovelletaan 28 artiklaa.

22 artikla

Julkaiseminen

Teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten organisaation hyväksymät eurooppalaiset arviointiasiakirjat on toimitettava komissiolle, joka julkaisee luettelon hyväksyttyjen eurooppalaisten arviointiasiakirjojen viitetiedoista Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Komissio julkaisee luetteloon tehtävät päivitykset.

23 artikla

Teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten erimielisyyksien ratkaisu

Jos teknisestä arvioinnista vastaavat laitokset eivät ole päässeet asetetuissa määräajoissa sopimukseen eurooppalaisesta arviointiasiakirjasta, teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten organisaatio siirtää asian komission ratkaistavaksi.

24 artikla

Eurooppalaisen arviointiasiakirjan sisältö

1.   Eurooppalaiseen arviointiasiakirjaan on sisällyttävä ainakin yleinen kuvaus rakennustuotteesta, sen perusominaisuuksista sekä menetelmistä ja perusteista sen niihin perusominaisuuksiin liittyvien suoritustasojen arvioimiseksi, jotka liittyvät valmistajan ennakoimaan käyttötarkoitukseen. Eurooppalaiseen arviointiasiakirjaan on erityisesti sisällyttävä luettelo perusominaisuuksista, jotka ovat merkityksellisiä tuotteen käyttötarkoituksen kannalta ja joista on sovittu valmistajan ja teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten organisaation välillä.

2.   Eurooppalaisessa arviointiasiakirjassa on vahvistettava sovellettavat tehdastuotannon valvontaperiaatteet, jolloin on otettava huomioon kyseisen rakennustuotteen valmistusprosessin olosuhteet.

3.   Jos tuotteen eräiden perusominaisuuksien suoritustasot voidaan asianmukaisesti arvioida menetelmin ja perustein, jotka on jo vahvistettu muissa yhdenmukaistetuissa teknisissä eritelmissä tai 66 artiklan 3 kohdassa tarkoitetuissa suuntaviivoissa tai joita on käytetty direktiivin 89/106/ETY 9 artiklan mukaisesti ennen 1 päivää heinäkuuta 2013 eurooppalaisten teknisten hyväksyntöjen yhteydessä, nämä olemassa olevat menetelmät ja perusteet liitetään mukaan eurooppalaisen arviointiasiakirjan osiksi.

25 artikla

Eurooppalaisiin arviointiasiakirjoihin kohdistettava virallinen vastalause

1.   Jos jäsenvaltio tai komissio katsoo, että eurooppalainen arviointiasiakirja ei täysin täytä liitteessä I esitettyjä rakennuskohteen perusvaatimuksiin liittyviä vaatimuksia, asianomainen jäsenvaltio tai komissio antaa asian rakennusalan pysyvän komitean käsiteltäväksi ja esittää perustelunsa. Rakennusalan pysyvä komitea antaa lausuntonsa viipymättä kuultuaan teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten organisaatiota.

2.   Komissio päättää rakennusalan pysyvän komitean lausunnon perusteella, että Euroopan unionin virallisessa lehdessä julkaistaan viittaukset eurooppalaiseen arviointiasiakirjaan tai että niitä ei julkaista, että ne julkaistaan varauksin, että ne säilytetään ennallaan tai rajoituksin tai että ne poistetaan.

3.   Komissio ilmoittaa asiasta teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten organisaatiolle ja pyytää tarvittaessa kyseisten eurooppalaisten arviointiasiakirjojen tarkistusta.

26 artikla

Eurooppalainen tekninen arviointi

1.   Teknisestä arvioinnista vastaava laitos antaa valmistajan pyynnöstä eurooppalaisen teknisen arvioinnin 21 artiklan säännösten ja liitteen II mukaisesti laaditun eurooppalaisen arviointiasiakirjan perusteella.

Eurooppalainen tekninen arviointi voidaan antaa silloinkin, kun on päätetty yhdenmukaista standardia koskevasta toimeksiannosta, edellyttäen että eurooppalainen arviointiasiakirja on olemassa. Eurooppalaisen teknisen arvioinnin antaminen on mahdollista komission 17 artiklan 4 kohdan mukaisesti määrittämän rinnakkaisen voimassaoloajan alkuun asti.

2.   Eurooppalaiseen tekniseen arviointiin on sisällyttävä valmistajan ja eurooppalaista teknistä arviointia koskevan pyynnön vastaanottavan teknisestä arvioinnista vastaavan laitoksen välillä sovittujen perusominaisuuksien ilmoitettavat suoritustasot tasoittain tai luokittain taikka kuvauksina ilmoitetun aiotun käyttötarkoituksen kannalta sekä tarpeelliset tekniset yksityiskohdat suoritustason pysyvyyden arviointi- ja varmennusjärjestelmän täytäntöönpanemiseksi.

3.   Tämän artiklan yhdenmukaisen täytäntöönpanon varmistamiseksi komissio hyväksyy 64 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen täytäntöönpanosäädöksiä eurooppalaisen teknisen arvioinnin mallin vahvistamiseksi.

27 artikla

Suoritustasot tai -luokat

1.   Komissio voi hyväksyä 60 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä rakennustuotteiden perusominaisuuksiin liittyvien suoritustasoluokkien vahvistamiseksi.

2.   Jos komissio on vahvistanut rakennustuotteiden perusominaisuuksiin liittyviä suoritustasoluokkia, eurooppalaisten standardointielinten on käytettävä näitä luokkia yhdenmukaistetuissa standardeissa. Teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten organisaation on käytettävä eurooppalaisissa arviointiasiakirjoissa kyseisiä luokkia silloin, kun se on asianmukaista.

Jos komissio ei ole vahvistanut rakennustuotteiden perusominaisuuksiin liittyviä suoritustasoluokkia, eurooppalaiset standardointielimet voivat vahvistaa niitä yhdenmukaistetuissa standardeissa tarkistetun toimeksiannon perusteella.

3.   Jos asianomaisessa toimeksiannossa niin määrätään, eurooppalaiset standardointielimet määrittävät yhdenmukaistetuissa standardeissa kynnysarvot, jotka rakennustuotteiden on jäsenvaltioissa täytettävä perusominaisuuksien ja tarvittaessa aiotun käyttötarkoitusten osalta.

4.   Jos eurooppalaiset standardointielimet ovat vahvistaneet suoritustasoluokkia yhdenmukaistetussa standardissa, teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten organisaation on käytettävä kyseisiä luokkia eurooppalaisissa arviointiasiakirjoissa, mikäli ne ovat rakennustuotteen kannalta asianmukaisia.

Silloin kun se katsotaan tarkoituksenmukaiseksi voi teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten organisaatio komission suostumuksella ja rakennusalan pysyvää komiteaa kuultuaan vahvistaa eurooppalaisessa arviointiasiakirjassa rakennustuotteen perusominaisuuksiin liittyvät suoritustasoluokat ja kynnysarvot, jotka liittyvät valmistajan ennakoimaan aiottuun käyttötarkoitukseen.

5.   Komissio voi hyväksyä 60 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä ja vahvistaa edellytykset, joiden mukaisesti tuotteen voidaan katsoa täyttävän tietyn suoritustason tason tai luokan ilman testausta tai ilman lisätestausta.

Jos komissio ei vahvista tällaisia edellytyksiä, eurooppalaiset standardointielimet voivat vahvistaa niitä yhdenmukaistetuissa standardeissa tarkistetun toimeksiannon perusteella.

6.   Kun komissio on vahvistanut 1 kohdan mukaisesti luokitusjärjestelmiä, jäsenvaltiot voivat määrittää rakennustuotteiden perusominaisuuksissa noudatettavat suoritustason tasot tai luokat ainoastaan mainittujen luokitusjärjestelmien mukaisesti.

7.   Eurooppalaisten standardointielinten ja teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten organisaation on otettava huomioon jäsenvaltioiden sääntelytarpeet määrittäessään kynnysarvoja tai suoritustasoluokkia.

28 artikla

Suoritustason pysyvyyden arviointi ja varmentaminen

1.   Rakennustuotteiden perusominaisuuksiin liittyvä suoritustason pysyvyys on arvioitava ja varmennettava jonkin liitteessä V esitetyn järjestelmän mukaisesti.

2.   Komissio hyväksyy 60 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä, joiden välityksellä se vahvistaa ja voi tarkistaa, ottaen huomioon erityisesti sen vaikutuksen ihmisten turvallisuuteen ja terveyteen sekä ympäristöön, mitä järjestelmää tai mitä järjestelmiä sovelletaan tiettyyn rakennustuotteeseen tai tuoteryhmään tai tiettyyn perusominaisuuteen. Komissio ottaa tällöin huomioon myös kansallisten viranomaisten toimittamat asiakirjoin vahvistetut kokemukset markkinavalvonnasta.

Komissio valitsee kussakin tapauksessa vähiten työlään järjestelmän tai vähiten työläät järjestelmät, jotka mahdollistavat kaikkien rakennuskohteen perusvaatimusten täyttymisen.

3.   Näin määritetty järjestelmä tai määritetyt järjestelmät ilmoitetaan yhdenmukaistettuja standardeja koskevissa toimeksiannoissa ja yhdenmukaistetuissa teknisissä eritelmissä.

V   LUKU

TEKNISESTÄ ARVIOINNISTA VASTAAVAT LAITOKSET

29 artikla

Teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten nimeäminen, valvonta ja arviointi

1.   Jäsenvaltiot voivat nimetä teknisestä arvioinnista vastaavia laitoksia alueelleen erityisesti yhdellä tai useammalla liitteessä IV olevassa taulukossa 1 luetellulla tuotealalla.

Jäsenvaltioiden, jotka ovat nimenneet teknisestä arvioinnista vastaavan laitoksen, on ilmoitettava muille jäsenvaltioille ja komissiolle kyseisen laitoksen nimi, osoite ja tuotealat, joita varten laitos on nimetty.

2.   Komissio julkaisee sähköisesti teknisestä arvioinnista vastaavista laitoksista luettelon, jossa ilmoitetaan tuotealat ja/tai rakennustuotteet, joita varten ne on nimetty.

Komissio julkaisee luetteloon tehtävät päivitykset.

3.   Jäsenvaltioiden on valvottava nimeämiensä teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten toimintaa ja pätevyyttä sekä arvioitava niitä liitteessä IV olevassa taulukossa 2 esitettyjen perusteiden mukaan.

Jäsenvaltioiden on tiedotettava komissiolle teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten nimeämistä koskevista kansallisista menettelyistään, näiden laitosten toiminnan ja pätevyyden valvonnasta sekä mahdollisista muutoksista näihin tietoihin.

4.   Komissio hyväksyy teknisestä arvioinnista vastaavia laitoksia koskevan arvioinnin suorittamiseen liittyvät suuntaviivat kuultuaan rakennusalan pysyvää komiteaa.

30 artikla

Teknisestä arvioinnista vastaavia laitoksia koskevat vaatimukset

1.   Teknisestä arvioinnista vastaava laitos tekee arvioinnin ja antaa eurooppalaisen teknisen arvioinnin sellaisen tuotealan osalta, jota varten se on nimetty.

Teknisestä arvioinnista vastaavan laitoksen on täytettävä liitteessä IV olevassa taulukossa 2 esitetyt vaatimukset nimetyn tuotealansa mukaisesti.

2.   Jos teknisestä arvioinnista vastaava laitos ei enää täytä 1 kohdassa tarkoitettuja vaatimuksia, jäsenvaltion on peruutettava kyseisen laitoksen nimeäminen asianomaisen tuotealan osalta ja tiedotettava siitä komissiolle ja muille jäsenvaltioille.

31 artikla

Teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten koordinointi

1.   Teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten on perustettava teknistä arviointia varten organisaatio.

2.   Teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten organisaatiota on pidettävä Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavasta varainhoitoasetuksesta annetun neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 soveltamissäännöistä 23 päivänä joulukuuta 2002 annetun komission asetuksen (EY, Euratom) N:o 2342/2002 (15) 162 artiklassa tarkoitettuna Euroopan yleisen edun mukaista tavoitetta edistävänä yhteisönä.

3.   Yhteistyön yleiset tavoitteet sekä teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten organisaatiolle myönnettäviin avustuksiin liittyvät hallinnolliset edellytykset ja rahoitusehdot voidaan määritellä komission ja tuon organisaation allekirjoittamassa kumppanuutta koskevassa puitesopimuksessa Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavasta varainhoitoasetuksesta 25 päivänä kesäkuuta 2002 annetun neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 (16), jäljempänä ’varainhoitoasetus’, ja asetuksen (EY, Euratom) N:o 2342/2002 mukaisesti. Euroopan parlamentille ja neuvostolle tiedotetaan aina tällaisen sopimuksen tekemisestä.

4.   Teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten organisaation tehtävänä on ainakin:

a)

järjestää teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten koordinointi ja varmistaa yhteistyö muiden sidosryhmien kanssa;

b)

koordinoida 21 artiklassa ja liitteessä II säädettyjen menettelyjen soveltamista ja tarjota tavoitteen saavuttamiseksi tarvittava tuki;

c)

kehittää ja hyväksyä eurooppalaisia arviointiasiakirjoja;

d)

tiedottaa komissiolle eurooppalaisten arviointiasiakirjojen laatimiseen liittyvistä kysymyksistä ja 21 artiklassa ja liitteessä II säädettyjen menettelyjen tulkintaan liittyvistä näkökohdista sekä ehdottaa komissiolle saatuihin kokemuksiin perustuvia parannuksia;

e)

ilmoittaa komissiolle ja teknisestä arvioinnista vastaavan laitoksen nimenneelle jäsenvaltiolle kaikista sellaisista teknisestä arvioinnista vastaavista laitoksista, jotka eivät hoida tehtäviään 21 artiklassa ja liitteessä II säädettyjen menettelyjen mukaisesti;

f)

varmistaa, että hyväksytyt eurooppalaiset arviointiasiakirjat ja eurooppalaisia teknisiä arviointeja koskevat viittaukset pidetään julkisesti saatavilla.

Näitä tehtäviä varten teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten organisaatiolla on oltava sihteeristö.

5.   Jäsenvaltioiden on varmistettava, että teknisestä arvioinnista vastaavat laitokset myötävaikuttavat teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten organisaation taloudellisiin ja henkilöresursseihin.

32 artikla

Unionin rahoitus

1.   Unionin rahoitusta voidaan myöntää teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten organisaatiolle 31 artiklan 4 kohdassa tarkoitettujen tehtävien täytäntöönpanoa varten.

2.   Budjettivallan käyttäjä määrittää vuosittain 31 artiklan 4 kohdassa säädettyihin tehtäviin osoitetut määrärahat voimassa olevan rahoituskehyksen asettamissa rajoissa.

33 artikla

Rahoitusjärjestelyt

1.   Teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten organisaatiolle myönnetään unionin rahoitusta ilman ehdotuspyyntöä sellaisten 31 artiklan 3 kohdassa tarkoitettujen toimien toteuttamista varten, joita varten avustuksia voidaan myöntää varainhoitoasetuksen mukaisesti.

2.   Teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten organisaation 31 artiklan 4 kohdassa tarkoitetun sihteeristön toimet voidaan rahoittaa toiminta-avustuksina. Toiminta-avustukset eivät ole automaattisesti väheneviä, jos ne uusitaan.

3.   Avustussopimuksissa voidaan hyväksyä tuensaajan yleisistä kustannuksista maksettava kiinteämääräinen korvaus, enintään 10 prosenttia toimien yhteenlasketuista välittömistä tukikelpoisista kustannuksista, paitsi jos tuensaajan välilliset kustannukset katetaan unionin yleisestä talousarviosta rahoitettavasta toiminta-avustuksesta.

34 artikla

Hallinnointi ja valvonta

1.   Budjettivallan käyttäjän 31 artiklan 4 kohdassa säädettyjen toimien rahoitusta varten määrittämät määrärahat voivat kattaa myös suoraan tämän asetuksen tavoitteiden toteuttamiseksi tarvittavien valmistelu-, valvonta-, tarkastus-, tilintarkastus- ja arviointitoimien hallinnollisia kustannuksia ja erityisesti kustannuksia, jotka liittyvät tutkimuksiin, kokouksiin, tiedotus- ja julkaisutoimiin, kustannuksia, jotka liittyvät tietojenvaihtoon käytettäviin tietoverkkoihin ja muita mahdollisia kustannuksia, jotka liittyvät hallinnolliseen ja tekniseen tukeen, jota komissio käyttää eurooppalaisten arviointiasiakirjojen kehittämiseen ja hyväksymiseen sekä eurooppalaisten teknisten arviointien antamiseen liittyvissä toimissa.

2.   Komissio arvioi unionin rahoituksen kohteena olevien 31 artiklan 4 kohdassa säädettyjen tehtävien asiaankuuluvuutta unionin politiikan ja lainsäädännön kannalta ja tiedottaa Euroopan parlamentille ja neuvostolle arvioinnin tuloksista 1 päivään tammikuuta 2017 mennessä ja sen jälkeen viiden vuoden välein.

35 artikla

Unionin taloudellisten etujen suojaaminen

1.   Komissio valvoo tämän asetuksen nojalla rahoitettavien toimien toteutuksen yhteydessä, että unionin taloudelliset edut suojataan petoksia, korruptiota ja muuta laitonta toimintaa ehkäisevillä toimenpiteillä, tehokkailla tarkastuksilla ja perusteettomasti maksettujen määrien takaisinperinnällä ja, jos väärinkäytöksiä havaitaan, tehokkailla, oikeasuhteisilla ja varoittavilla seuraamuksilla Euroopan yhteisöjen taloudellisten etujen suojaamisesta 18 päivänä joulukuuta 1995 annetun neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 2988/95 (17), komission paikan päällä suorittamista tarkastuksista ja todentamisista Euroopan yhteisöjen taloudellisiin etuihin kohdistuvien petosten ja muiden väärinkäytösten estämiseksi 11 päivänä marraskuuta 1996 annetun neuvoston asetuksen (Euratom, EY) N:o 2185/96 (18) ja Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) tutkimuksista 25 päivänä toukokuuta 1999 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1073/1999 (19) mukaisesti.

2.   Tämän asetuksen mukaisia toimia rahoitettaessa asetuksen (EY, Euratom) N:o 2988/95 1 artiklan 2 kohdassa tarkoitetulla väärinkäytöksellä tarkoitetaan kaikkea unionin oikeuden säännösten tai sopimusvelvoitteiden rikkomista, joka johtuu talouden toimijan teosta tai laiminlyönnistä ja jonka tuloksena on tai voisi olla vahinko unionin yleiselle talousarviolle tai unionin hallinnoimille talousarvioille perusteettoman menon takia.

3.   Tähän asetukseen perustuvissa sopimuksissa on edellytettävä komission tai komission valtuuttaman edustajan harjoittamaa seurantaa ja varainhoidon valvontaa sekä tilintarkastustuomioistuimen tarvittaessa paikalla suorittamia tilintarkastuksia.

VI   LUKU

YKSINKERTAISTETUT MENETTELYT

36 artikla

Teknisten erityisasiakirjojen käyttö

1.   Kun valmistaja määrittää tuotetyypin, hän voi korvata tyyppitestauksen tai tyyppilaskennan teknisellä erityisasiakirjalla, jolla osoitetaan, että

a)

valmistajan markkinoille saattaman rakennustuotteen katsotaan yhden tai useamman perusominaisuuden osalta saavuttavan tietyn suoritustason mukaisen tason tai luokan ilman testausta tai laskentaa tai ilman lisätestausta tai -laskentaa asiaankuuluvassa yhdenmukaistetussa teknisessä eritelmässä tai komission päätöksessä vahvistetuin edellytyksin,

b)

valmistajan markkinoille saattama yhdenmukaistetun standardin piiriin kuuluva rakennustuote vastaa tuotetyypiltään toista rakennustuotetta, jonka toinen valmistaja on valmistanut ja joka on jo testattu asiaankuuluvan yhdenmukaistetun standardin mukaisesti. Jos nämä edellytykset täyttyvät, valmistajalla on oikeus ilmoittaa suoritustasojen vastaavan kyseisen toisen tuotteen kaikkia testituloksia tai osaa niistä. Valmistaja voi käyttää toisen valmistajan saamia testituloksia vain saatuaan luvan kyseiseltä valmistajalta, joka on edelleen vastuussa testitulosten tarkkuudesta, luotettavuudesta ja vakaudesta; tai

c)

valmistajan markkinoille saattama yhdenmukaistetun teknisen eritelmän piiriin kuuluva rakennustuote on komponenteista tehty järjestelmä, jonka valmistaja kokoaa noudattaen saamiaan tarkkoja ohjeita järjestelmän tai sen komponenttien toimittajalta, joka on jo testannut järjestelmän tai sen komponentin asiaankuuluvan yhdenmukaistetun teknisen eritelmän mukaisesti yhden tai useamman perusominaisuuden osalta. Jos nämä edellytykset täyttyvät, valmistajalla on oikeus ilmoittaa suoritustasojen vastaavan hänelle toimitetun järjestelmän tai komponentin kaikkia testituloksia tai osaa niistä. Valmistaja voi käyttää toisen valmistajan tai järjestelmän toimittajan saamia testituloksia vasta saatuaan luvan kyseiseltä valmistajalta tai järjestelmän toimittajalta, joka on edelleen vastuussa testitulosten tarkkuudesta, luotettavuudesta ja vakaudesta.

2.   Jos 1 kohdassa tarkoitettu rakennustuote kuuluu sellaiseen rakennustuotteiden ryhmään, jonka osalta sovellettava suoritustason pysyvyyden arviointi- ja varmennusjärjestelmä on liitteessä V vahvistettu järjestelmä 1+ tai 1, liitteessä V tarkoitetun ilmoitetun tuotesertifiointilaitoksen on varmennettava tekninen erityisasiakirja.

37 artikla

Yksinkertaistettujen menettelyjen käyttö mikroyrityksissä

Yhdenmukaistetun standardin piiriin kuuluvia rakennustuotteita valmistavat mikroyritykset voivat korvata liitteessä V esitettyjä sovellettavia järjestelmiä 3 ja 4 koskevan tyyppitestauksen perusteella tehtävän tuotetyypin määrityksen käyttämällä sovellettavasta yhdenmukaistetusta standardista eroavia menetelmiä. Kyseiset valmistajat voivat myös käsitellä järjestelmän 3 piiriin kuuluvat rakennustuotteet järjestelmää 4 koskevien säännösten mukaisesti. Kun valmistaja käyttää näitä yksinkertaistettuja menettelyjä hänen tai sen on osoitettava teknisellä erityisasiakirjalla, että rakennustuote on sovellettavien vaatimusten mukainen.

38 artikla

Muut yksinkertaistetut menettelyt

1.   Kun kyseessä on muu kuin sarjavalmisteinen yhdenmukaistetun standardin piiriin kuuluva rakennustuote, joka valmistetaan yksilöllisesti tai tilaustuotteena erityistilauksen perusteella ja joka asennetaan yksittäiseen rakennuskohteeseen, valmistaja voi korvata liitteessä V esitetyn sovellettavan järjestelmän suoritustasojen arvioinnin osuuden teknisellä erityisasiakirjalla, jossa osoitetaan, että kyseinen tuote on sovellettavien vaatimusten mukainen.

2.   Jos 1 kohdassa tarkoitettu rakennustuote kuuluu sellaiseen rakennustuotteiden ryhmään, jonka osalta sovellettava suoritustason pysyvyyden arviointi- ja varmennusjärjestelmä on liitteessä V vahvistettu järjestelmä 1+ tai 1, liitteessä V tarkoitetun ilmoitetun tuotesertifiointilaitoksen on varmennettava tekninen erityisasiakirja.

VII   LUKU

ILMOITTAMISESTA VASTAAVAT VIRANOMAISET JA ILMOITETUT LAITOKSET

39 artikla

Ilmoittaminen

Jäsenvaltioiden on ilmoitettava komissiolle ja muille jäsenvaltioille laitokset, joille on annettu lupa suorittaa kolmansien osapuolten tehtäviä suoritustason pysyvyyden arviointi- ja varmennusprosessissa tämän asetuksen mukaisesti, jäljempänä ’ilmoitetut laitokset’.

40 artikla

Ilmoittamisesta vastaavat viranomaiset

1.   Jäsenvaltioiden on nimettävä ilmoittamisesta vastaava viranomainen, jonka vastuulla on perustaa ja toteuttaa tarvittavat menettelyt, jotka liittyvät niiden laitosten arviointiin ja ilmoittamiseen, joille on myönnetty oikeus suorittaa kolmansien osapuolten tehtäviä tässä asetuksessa tarkoitetussa suoritustason pysyvyyden arviointi- ja varmennusprosessissa, sekä valvoa ilmoitettuja laitoksia, mukaan lukien sitä, että ne noudattavat 43 artiklaa.

2.   Jäsenvaltiot voivat päättää, että niiden kansalliset akkreditointielimet suorittavat 1 kohdassa tarkoitetun arvioinnin ja valvonnan asetuksen (EY) N:o 765/2008 tarkoittamalla tavalla ja mainitun asetuksen mukaisesti.

3.   Jos ilmoittamisesta vastaava viranomainen delegoi tai antaa muulla tavoin 1 kohdassa tarkoitetun arvioinnin, ilmoittamisen tai valvonnan sellaisen laitoksen tehtäväksi, joka ei ole valtionhallinnon yksikkö, on kyseisen laitoksen oltava oikeushenkilö, ja sen on noudatettava soveltuvin osin 41 artiklassa säädettyjä vaatimuksia. Lisäksi tällaisella laitoksella on oltava järjestelyt toiminnastaan syntyvien vastuiden kattamiseksi.

4.   Ilmoittamisesta vastaavan viranomaisen on otettava täysi vastuu tehtävistä, joita 3 kohdassa tarkoitettu laitos suorittaa.

41 artikla

Ilmoittamisesta vastaavia viranomaisia koskevat vaatimukset

1.   Ilmoittamisesta vastaava viranomainen on perustettava sillä tavoin, ettei ilmoitettujen laitosten kanssa synny eturistiriitaa.

2.   Ilmoittamisesta vastaavan viranomaisen on oltava organisaatioltaan ja toiminnaltaan sellainen, että sen toimien objektiivisuus ja puolueettomuus on turvattu.

3.   Ilmoittamisesta vastaavan viranomaisen organisaation on oltava sellainen, että sellaisen laitoksen, jolle on määrä myöntää oikeus suorittaa kolmansien osapuolten tehtäviä suoritustason pysyvyyden arviointi- ja varmennusprosessissa, ilmoittamista koskevat päätökset tekevät eri toimivaltaiset henkilöt kuin ne, jotka suorittivat arvioinnin.

4.   Ilmoittamisesta vastaava viranomainen ei saa tarjota eikä suorittaa samoja toimintoja kuin ilmoitetut laitokset, eikä se saa tarjota tai suorittaa kaupallisin tai kilpailullisin perustein konsultointipalveluja.

5.   Ilmoittamisesta vastaavan viranomaisen on turvattava saatujen tietojen luottamuksellisuus.

6.   Ilmoittamisesta vastaavalla viranomaisella on oltava käytössään riittävä määrä pätevää henkilöstöä tehtäviensä asianmukaista hoitamista varten.

42 artikla

Jäsenvaltioita koskeva tiedotusvelvollisuus

Jäsenvaltioiden on tiedotettava komissiolle kansallisista menettelyistään, jotka koskevat sellaisten laitosten arviointia ja ilmoittamista, joille on määrä myöntää oikeus suorittaa kolmansien osapuolten tehtäviä suoritustasojen pysyvyyden arviointi- ja varmennusprosessissa ja ilmoitettujen laitosten valvontaa sekä asiaa koskevista mahdollisista muutoksista.

Komissio saattaa kyseiset tiedot julkisiksi.

43 artikla

Ilmoitettuja laitoksia koskevat vaatimukset

1.   Jotta laitos voitaisiin ilmoittaa ilmoitetuksi laitokseksi, sen on täytettävä tämän artiklan 2–11 kohdassa säädetyt vaatimukset.

2.   Ilmoitettu laitos on perustettava kansallisen lainsäädännön mukaisesti ja sen on oltava oikeushenkilö.

3.   Ilmoitetun laitoksen on oltava arvioimastaan organisaatiosta tai rakennustuotteesta riippumaton kolmas taho.

Laitosta, joka kuuluu sellaisia yrityksiä edustavaan toimialajärjestöön tai ammatilliseen liittoon, jotka ovat mukana laitoksen arvioimien rakennustuotteiden suunnittelussa, valmistuksessa, toimittamisessa, asentamisessa, käytössä tai ylläpidossa, voidaan pitää ilmoitettuna laitoksena edellyttäen, että osoitetaan, että se on riippumaton ja että eturistiriitoja ei ole.

4.   Ilmoitettu laitos, sen ylin johto ja suoritustasojen pysyvyyden arviointi- ja varmennusprosessissa kolmansien osapuolten tehtävien suorittamisesta vastaava henkilöstö eivät saa olla laitoksen arvioimien rakennustuotteiden suunnittelija, valmistaja, toimittaja, asentaja, ostaja, omistaja, käyttäjä tai ylläpitäjä eikä minkään tällaisen osapuolen valtuutettu edustaja. Tämä ei sulje pois mahdollisuutta käyttää arvioituja tuotteita, jotka ovat välttämättömiä ilmoitetun laitoksen toiminnalle, tai tuotteiden käyttöä henkilökohtaisiin tarkoituksiin.

Ilmoitettu laitos, sen ylin johto ja suoritustasojen pysyvyyden arviointi- ja varmennusprosessissa kolmansien osapuolten tehtävien suorittamisesta vastaava henkilöstö eivät myöskään saa olla suoranaisesti mukana kyseisten rakennustuotteiden suunnittelussa, valmistuksessa tai rakentamisessa, kaupan pitämisessä, asentamisessa, käytössä tai ylläpidossa eivätkä edustaa näissä toiminnoissa mukana olevia osapuolia. Ne eivät saa olla osallisena toiminnassa, joka voi vaikuttaa niiden arvioinnin puolueettomuuteen tai niiden luotettavuuteen tehtävissä, joita varten ne on ilmoitettu. Tämä koskee erityisesti konsultointipalveluja.

Ilmoitetun laitoksen on varmistettava, että sen tytäryhtiöiden tai alihankkijoiden toimet eivät vaikuta sen suorittamien arviointi- ja/tai varmennustoimien luottamuksellisuuteen, objektiivisuuteen ja puolueettomuuteen.

5.   Ilmoitetun laitoksen ja sen henkilöstön on suoritettava suoritustason pysyvyyden arviointi- ja varmennusprosessissa kolmansien osapuolten tehtävät mahdollisimman suurta ammatillista luotettavuutta ja kyseisellä erityisalalla vaadittavaa teknistä pätevyyttä noudattaen, eikä niihin saa kohdistua painostusta tai houkuttelua, etenkään taloudellista painostusta tai houkuttelua, joka saattaisi vaikuttaa niiden arviointi- ja/tai varmennustoimien tuloksiin, erityisesti niiden henkilöiden tai henkilöryhmien taholta, joille näiden toimien tuloksilla on merkitystä.

6.   Ilmoitetun laitoksen on pystyttävä suorittamaan suoritustason pysyvyyden arviointi- ja varmennusprosessissa kaikki kolmansien osapuolten tehtävät, jotka on osoitettu sille tämän asetuksen liitteen V mukaisesti ja joita varten se on ilmoitettu, riippumatta siitä, suorittaako ilmoitettu laitos tehtävät itse vai suoritetaanko ne sen puolesta ja sen vastuulla.

Ilmoitetulla laitoksella on oltava kaikkina aikoina ja kunkin suoritustason pysyvyyden arviointi- ja varmennusjärjestelmän ja kunkin rakennustuotteen tyypin tai luokan, kaikkien perusominaisuuksien ja tehtävien osalta, joita varten se on ilmoitettu, käytettävissään seuraavaa:

a)

tarvittava henkilöstö, jolla on tekninen tietämys sekä riittävä ja soveltuva kokemus, jotta se pystyy suorittamaan kolmansien osapuolten tehtävät suoritustason pysyvyyden arviointi- ja varmennusprosessissa;

b)

tarvittava menettelyjen kuvaus, jonka mukaan suoritustasojen arviointi tehdään ja jolla varmistetaan näiden menettelyjen avoimuus ja kyky toistaa ne; sen on noudatettava asianmukaisia toimintatapoja ja menettelyjä, joilla erotetaan toisistaan ilmoitettuna laitoksena suoritetut tehtävät ja muu toiminta;

c)

tarvittavat menettelyt, joiden mukaisesti se hoitaa tehtäviään siten, että yrityksen koko, toimiala ja rakenne, tuotteissa käytettävän teknologian suhteellinen monimutkaisuus sekä tuotannon luonne massa- tai sarjatuotantona otetaan asianmukaisesti huomioon.

Ilmoitetulla laitoksella on oltava käytössään tarvittavat keinot niiden teknisten ja hallinnollisten tehtävien asianmukaiseen suorittamiseen, joita varten se on ilmoitettu, ja mahdollisuus käyttää kaikkia tarvittavia laitteita tai välineitä.

7.   Laitoksen henkilöstöllä, joka vastaa niistä tehtävistä, johon laitos on ilmoitettu, on oltava seuraavaa:

a)

vankka tekninen ja ammatillinen koulutus, joka kattaa kaikki kolmansien osapuolten tehtävät suoritustasojen pysyvyyden arviointi- ja varmennusprosessissa sillä soveltamisalalla, jota varten laitos on ilmoitettu;

b)

riittävät tiedot suoritettavia arviointeja ja varmennuksia koskevista vaatimuksista ja riittävä pätevyys tällaisten toimien suorittamiseen;

c)

asianmukaiset tiedot ja ymmärrys sovellettavista yhdenmukaistetuista standardeista ja asetuksen asiaankuuluvista säännöksistä;

d)

vaadittava kyky laatia todistuksia, asiakirjoja ja selostuksia, joilla osoitetaan, että arvioinnit ja varmennukset on suoritettu.

8.   Ilmoitetun laitoksen, sen ylimmän johdon ja arviointihenkilöstön puolueettomuus on taattava.

Ilmoitetun laitoksen ylimmän johdon ja arviointihenkilöstön palkka ei saa olla riippuvainen suoritettujen arviointien määrästä eikä arviointien tuloksista.

9.   Ilmoitetun laitoksen on otettava vastuuvakuutus, jollei tällainen vastuu kuulu jäsenvaltiolle kansallisen lainsäädännön perusteella tai jollei jäsenvaltio itse ole välittömästi vastuussa suoritetusta arvioinnista ja/tai varmennuksesta.

10.   Ilmoitetun laitoksen henkilöstöllä on vaitiolovelvollisuus kaiken sen tiedon suhteen, mitä he saavat suorittaessaan liitteen V mukaisia tehtäviään, paitsi sen jäsenvaltion toimivaltaisiin viranomaisiin nähden, jossa laitoksen toimet suoritetaan. Omistusoikeudet on suojattava.

11.   Ilmoitetun laitoksen on osallistuttava asiaankuuluviin standardointitoimiin ja tämän asetuksen nojalla perustetun ilmoitettujen laitosten koordinointiryhmän toimiin tai varmistettava, että sen arviointihenkilöstö saa niistä tiedon, ja sovellettava yleisinä ohjeina kyseisen ryhmän työn tuloksena saatuja hallinnollisia päätöksiä ja asiakirjoja.

44 artikla

Vaatimustenmukaisuutta koskeva olettama

Jos ilmoitettu laitos, jolle on määrä myöntää oikeus suorittaa kolmansien osapuolten tehtäviä ilmoitettujen suoritustasojen pysyvyyden arviointi- ja varmennusprosessissa, osoittaa olevansa yhdenmukaistetuissa standardeissa, joiden viitetiedot on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä, tai niiden osissa vahvistettujen edellytysten mukainen, ilmoitetun laitoksen oletetaan täyttävän 43 artiklassa esitetyt vaatimukset silloin, kun nämä vaatimukset sisältyvät sovellettaviin yhdenmukaistettuihin standardeihin.

45 artikla

Ilmoitettujen laitosten tytäryhtiöt ja alihankkijat

1.   Jos ilmoitettu laitos teettää alihankintana tietyt suoritustason pysyvyyden arviointi- ja varmennusprosessiin liittyvät kolmansien osapuolten tehtävät tai käyttää tytäryhtiötä, sen on varmistettava, että alihankkija tai tytäryhtiö täyttää 43 artiklassa säädetyt vaatimukset, ja tiedotettava asiasta ilmoittamisesta vastaavalle viranomaiselle.

2.   Ilmoitetun laitoksen on otettava täysi vastuu alihankkijoiden tai tytäryhtiöiden suorittamista tehtävistä riippumatta siitä, mihin ne ovat sijoittautuneet.

3.   Toimia voidaan antaa alihankintaan tai teettää tytäryhtiöllä ainoastaan, jos siitä on sovittu asiakkaan kanssa.

4.   Ilmoitetun laitoksen on pidettävä ilmoittamisesta vastaavan viranomaisen saatavilla asiakirjat, jotka koskevat alihankkijan tai tytäryhtiön pätevyyden arviointia sekä niiden liitteen V mukaisesti suorittamia tehtäviä.

46 artikla

Ilmoitetun laitoksen testauslaboratorion ulkopuolisten tilojen ja laitteiden käyttö

1.   Valmistajan pyynnöstä ja jos se on perusteltua teknisistä, taloudellisista tai logistisista syistä, ilmoitettu laitos voi päättää tehdä liitteessä V tarkoitetut testit suoritustason pysyvyyden arviointi- ja varmennusjärjestelmien 1, 1+ tai 3 osalta tai teettää tällaiset testit valvonnassaan joko tuotantolaitoksessa käyttäen valmistajan oman laboratorion testauslaitteita tai valmistajan ennakkosuostumuksella ulkopuolisessa laboratoriossa käyttäen kyseisen laboratorion testauslaitteita.

Tällaisia testejä tekevien ilmoitettujen laitosten on oltava nimenomaisesti nimettyjä toimivaltaisiksi työskentelemään omien hyväksyttyjen testauslaitostensa ulkopuolella.

2.   Ennen testien tekemistä ilmoitetun laitoksen on tarkistettava, onko testausmenetelmän vaatimukset täytetty, ja arvioitava:

a)

onko testauslaitteissa asianmukainen kalibrointijärjestelmä ja onko mittausten jäljitettävyys taattu

b)

onko testitulosten laatu varmistettu.

47 artikla

Ilmoittamista koskeva hakemus

1.   Laitoksen, joka haluaa saada oikeuden suorittaa kolmansien osapuolten tehtäviä suoritustason pysyvyyden arviointi- ja varmennusprosessissa, on toimitettava ilmoittamista koskeva hakemus sen jäsenvaltion, johon se on sijoittautunut, ilmoittamisesta vastaavalle viranomaiselle.

2.   Hakemukseen on liitettävä kuvaus suoritettavista tehtävistä ja arviointi- ja/tai varmennusmenettelyistä, joiden osalta laitos katsoo olevansa pätevä, sekä mahdollinen akkreditointitodistus, jonka asetuksessa (EY) N:o 765/2008 tarkoitettu kansallinen akkreditointielin on antanut ja jossa todistetaan, että laitos täyttää 43 artiklassa säädetyt vaatimukset.

3.   Jos asianomainen laitos ei voi toimittaa akkreditointitodistusta, sen on toimitettava ilmoittamisesta vastaavalle viranomaiselle kaikki tarpeelliset asiakirjatodisteet, joiden avulla voidaan tarkastaa, todeta ja säännöllisesti valvoa, että laitos täyttää 43 artiklassa säädetyt vaatimukset.

48 artikla

Ilmoittamismenettely

1.   Ilmoittamisesta vastaavat viranomaiset voivat ilmoittaa ainoastaan sellaisia laitoksia, jotka ovat täyttäneet 43 artiklassa säädetyt vaatimukset.

2.   Niiden on tehtävä ilmoitus komissiolle ja muille jäsenvaltioille käyttäen erityisesti komission kehittämää ja hallinnoimaa sähköistä ilmoitusvälinettä.

Liitteessä V olevassa 3 kohdassa tarkoitetuissa tapauksissa, joita varten ei ole käytössä sähköistä välinettä, ilmoitus hyväksytään poikkeuksellisesti paperilla toimitettuna.

3.   Ilmoituksessa on oltava tarkat tiedot suoritettavista tehtävistä, viittaus asiaankuuluvaan yhdenmukaistettuun tekniseen eritelmään sekä liitteessä V säädetyn järjestelmän osalta perusominaisuudet, joiden osalta laitos on pätevä.

Viittausta asiaankuuluvaan yhdenmukaistettuun tekniseen eritelmään ei kuitenkaan vaadita liitteessä V olevassa 3 kohdassa tarkoitetuissa tapauksissa

4.   Jos ilmoitus ei perustu 47 artiklan 2 kohdassa tarkoitettuun akkreditointitodistukseen, ilmoittamisesta vastaavan viranomaisen on toimitettava komissiolle ja muille jäsenvaltioille kaikki asiakirjatodisteet, joilla todistetaan ilmoitetun laitoksen pätevyys sekä käytössä olevat toimet, joilla varmistetaan, että laitosta valvotaan säännöllisesti ja että se noudattaa edelleen 43 artiklassa säädettyjä vaatimuksia.

5.   Asianomainen laitos voi suorittaa ilmoitetun laitoksen tehtäviä ainoastaan siinä tapauksessa, että komissio ja muut jäsenvaltiot eivät esitä vastalauseita kahden viikon kuluessa ilmoituksesta siinä tapauksessa, että akkreditointitodistusta käytetään, ja kahden kuukauden kuluessa ilmoituksesta siinä tapauksessa, että akkreditointitodistusta ei käytetä.

Ainoastaan tällaista laitosta pidetään tässä asetuksessa tarkoitettuna ilmoitettuna laitoksena.

6.   Komissiolle ja muille jäsenvaltioille on ilmoitettava myöhemmistä muutoksista kyseiseen ilmoitukseen.

49 artikla

Ilmoitettuja laitoksia koskevat tunnusnumerot ja luettelot

1.   Komissio antaa kullekin ilmoitetulle laitokselle tunnusnumeron.

Se antaa vain yhden tällaisen numeron myös silloin, kun laitos ilmoitetaan usean unionin säädöksen nojalla.

2.   Komissio asettaa julkisesti saataville luettelon laitoksista, jotka on ilmoitettu tämän asetuksen nojalla, mukaan luettuna tunnusnumerot, jotka niille on annettu ja toimet, joita varten ne on ilmoitettu käyttäen erityisesti komission kehittämää ja hallinnoimaa sähköistä ilmoitusvälinettä.

Komissio huolehtii luettelon pitämisestä ajan tasalla.

50 artikla

Muutokset ilmoitukseen

1.   Jos ilmoittamisesta vastaava viranomainen on todennut tai saanut tietää, ettei ilmoitettu laitos enää täytä 43 artiklassa säädettyjä vaatimuksia tai ettei se täytä velvollisuuksiaan, ilmoittamisesta vastaavan viranomaisen on tarpeen mukaan rajoitettava ilmoitusta taikka peruutettava se toistaiseksi tai kokonaan riippuen vaatimusten täyttämättä jättämisen tai velvollisuuksien noudattamatta jättämisen vakavuudesta. Sen on tehtävä asiasta välittömästi ilmoitus komissiolle ja muille jäsenvaltioille käyttäen erityisesti komission kehittämää ja hallinnoimaa sähköistä ilmoitusvälinettä.

2.   Jos ilmoitus peruutetaan kokonaan tai toistaiseksi tai jos sitä rajoitetaan tai jos ilmoitettu laitos on lopettanut toimintansa, ilmoituksen tehneen jäsenvaltion on toteutettava asianmukaiset toimenpiteet sen varmistamiseksi, että kyseisen laitoksen asiakirja-aineistot joko käsittelee toinen ilmoitettu laitos tai ne pidetään ilmoittamisesta ja markkinavalvonnasta vastaavien viranomaisten pyynnöstä näiden viranomaisten saatavilla.

51 artikla

Ilmoitettujen laitosten pätevyyden riitauttaminen

1.   Komissio tutkii kaikki tapaukset, joissa se itse epäilee tai sen tietoon saatetaan epäilyksiä, jotka koskevat ilmoitetun laitoksen pätevyyttä tai sitä, täyttääkö ilmoitettu laitos edelleen sitä koskevat vaatimukset ja velvollisuudet.

2.   Ilmoituksen tehneen jäsenvaltion on toimitettava pyynnöstä komissiolle kaikki tiedot, jotka liittyvät ilmoituksen perusteisiin tai asianomaisen laitoksen pätevyyden ylläpitoon.

3.   Komissio varmistaa, että kaikkia sen tutkimusten yhteydessä saatuja arkaluontoisia tietoja käsitellään luottamuksellisesti.

4.   Jos komissio toteaa, että ilmoitettu laitos ei täytä tai ei enää täytä sen ilmoittamiselle asetettuja vaatimuksia, se ilmoittaa asiasta ilmoituksen tehneelle jäsenvaltiolle ja pyytää sitä toteuttamaan tarvittavat korjaavat toimenpiteet, mukaan luettuna tarvittaessa ilmoituksen peruuttaminen.

52 artikla

Ilmoitettujen laitosten toimintaan liittyvät vaatimukset

1.   Ilmoitettujen laitosten on suoritettava kolmansien osapuolten tehtävät liitteessä V säädettyjen suoritustason pysyvyyden arviointi- ja varmennusjärjestelmien mukaisesti.

2.   Suoritustason pysyvyyden arviointi ja varmennus on tehtävä oikeasuhteisella tavalla ja talouden toimijoille aiheutuvaa tarpeetonta rasitetta välttäen. Ilmoitettujen laitosten on tehtäviään hoitaessaan otettava asianmukaisesti huomioon asianomaisten yritysten koko, toimiala ja rakenne, tuotteissa käytettävän teknologian suhteellinen monimutkaisuus sekä tuotannon luonne massa- tai sarjatuotantona.

Ilmoitettujen laitosten on kuitenkin otettava huomioon tässä asetuksessa tuotteelle asetetut tarkkuusvaatimukset sekä tuotteen merkitys rakennuskohteen perusvaatimusten täyttämisessä.

3.   Jos ilmoitettu laitos havaitsee tuotantolaitoksen sekä sisäisen tuotannonvalvonnan ensimmäisen tarkastuksen aikana, että valmistaja ei ole huolehtinut valmistetun tuotteen suoritustasojen pysyvyydestä, sen on vaadittava valmistajaa toteuttamaan asianmukaiset korjaavat toimet eikä se saa antaa todistusta.

4.   Jos ilmoitettu laitos havaitsee valmistetun tuotteen suoritustason pysyvyyden varmentamiseen tähtäävän seurantatoimen aikana, että rakennustuotteen suoritustasot eivät enää ole samat kuin tuotetyypin suoritustasot, sen on vaadittava valmistajaa toteuttamaan asianmukaiset korjaavat toimet ja tarvittaessa peruutettava todistus toistaiseksi tai kokonaan.

5.   Jos korjaavia toimenpiteitä ei toteuteta tai niillä ei ole vaadittua vaikutusta, ilmoitetun laitoksen on tarpeen mukaan rajoitettava todistuksia taikka peruutettava ne toistaiseksi tai kokonaan.

53 artikla

Ilmoitettuja laitoksia koskeva tiedotusvelvollisuus

1.   Ilmoitettujen laitosten on tiedotettava ilmoittamisesta vastaavalle viranomaiselle seuraavista:

a)

todistusten epäämiset, rajoittamiset ja peruuttamiset toistaiseksi tai kokonaan;

b)

olosuhteet, jotka vaikuttavat ilmoituksen soveltamisalaan ja ehtoihin;

c)

suoritettuja suoritustason pysyvyyden arviointi- ja varmennustoimia koskevat tiedustelut, jotka ne ovat saaneet markkinavalvontaviranomaisilta;

d)

pyynnöstä ilmoituksen piiriin kuuluvat suoritetut kolmansien osapuolten tehtävät suoritustasojen pysyvyyden arviointi- ja varmennusjärjestelmien mukaisesti ja muut suoritetut tehtävät, mukaan lukien valtioiden rajat ylittävät toimet ja alihankinta.

2.   Ilmoitettujen laitosten on toimitettava muille tämän asetuksen nojalla ilmoitetuille laitoksille, jotka suorittavat samanlaisia kolmansien osapuolten tehtäviä suoritustason pysyvyyden arviointi- ja varmennusjärjestelmien mukaisesti ja saman yhdenmukaistetun teknisen eritelmän piiriin kuuluvien rakennustuotteiden osalta asiaankuuluvat tiedot seikoista, jotka liittyvät näiden arviointien ja/tai varmennusten negatiivisiin ja, pyynnöstä, positiivisiin tuloksiin.

54 artikla

Kokemusten vaihto

Komissio huolehtii siitä, että ilmoittamista koskevista toimintalinjoista vastaavat jäsenvaltioiden kansalliset viranomaiset voivat vaihtaa kokemuksia keskenään.

55 artikla

Ilmoitettujen laitosten koordinointi

Komissio varmistaa, että asianmukainen koordinointi ja yhteistyö järjestetään 39 artiklan nojalla ilmoitettujen laitosten välillä ja että se toimii ilmoitettujen laitosten ryhmän muodossa asianmukaisesti.

Jäsenvaltioiden on varmistettava, että niiden ilmoittamat laitokset osallistuvat kyseisen ryhmän työhön suoraan tai nimettyjen edustajien välityksellä, tai varmistettava, että ilmoitettujen laitosten edustajille tiedotetaan asiasta.

VIII   LUKU

MARKKINAVALVONTA JA SUOJAMENETTELYT

56 artikla

Menettely riskin aiheuttavien rakennustuotteiden käsittelemiseksi kansallisella tasolla

1.   Jos jonkin jäsenvaltion markkinavalvontaviranomaiset ovat toteuttaneet toimenpiteitä asetuksen (EY) N:o 765/2008 20 artiklan nojalla tai jos niillä on riittävä syy uskoa, että yhdenmukaistetun standardin piiriin kuuluva rakennustuote tai tuote, jolle on annettu eurooppalainen tekninen arviointi, ei täytä ilmoitettuja suoritustasoja ja aiheuttaa riskin tässä asetuksessa säädettyjen rakennuskohteen perusvaatimusten täyttymiselle, markkinavalvontaviranomaisten on arvioitava kyseinen tuote siten, että arviointi kattaa tässä asetuksessa säädetyt asiaa koskevat vaatimukset. Asianomaisten talouden toimijoiden on tehtävä kaikin mahdollisin tavoin yhteistyötä markkinavalvontaviranomaisten kanssa.

Jos markkinavalvontaviranomaiset havaitsevat arvioinnin yhteydessä, että rakennustuote ei täytä tässä asetuksessa säädettyjä vaatimuksia, niiden on vaadittava viipymättä asianomaista talouden toimijaa toteuttamaan kaikki tarvittavat korjaavat toimenpiteet tuotteen saattamiseksi vastaamaan kyseisiä, erityisesti ilmoitettuja suoritustasoja koskevia vaatimuksia tai sen poistamiseksi markkinoilta tai sen palauttamisen järjestämiseksi; markkinavalvontaviranomaiset asettavat toimenpiteiden suorittamiselle kohtuullisen määräajan, joka on oikeassa suhteessa riskin laatuun.

Markkinavalvontaviranomaisten on ilmoitettava tästä ilmoitetulle laitokselle, jos asiaan liittyy ilmoitettu laitos.

Asetuksen (EY) N:o 765/2008 21 artiklaa sovelletaan tämän kohdan toisessa alakohdassa mainittuihin toimenpiteisiin.

2.   Kun markkinavalvontaviranomaiset katsovat, että vaatimustenvastaisuus ei rajoitu niiden kansalliselle alueelle, niiden on ilmoitettava komissiolle ja muille jäsenvaltioille arvioinnin tuloksista ja toimenpiteistä, jotka ne ovat vaatineet talouden toimijaa toteuttamaan.

3.   Talouden toimijan on varmistettava, että kaikki asiaankuuluvat korjaavat toimenpiteet toteutetaan kaikkien asianomaisten rakennustuotteiden osalta, jotka talouden toimija on asettanut saataville markkinoilla eri puolilla unionia.

4.   Jos asianomainen talouden toimija ei 1 kohdan toisessa alakohdassa tarkoitetussa ajassa toteuta riittäviä korjaavia toimenpiteitä, markkinavalvontaviranomaisten on toteutettava tarvittavat väliaikaiset toimenpiteet, joilla kielletään rakennustuotteen asettaminen saataville kansallisilla markkinoilla tai rajoitetaan sitä tai poistetaan rakennustuote markkinoilta tai järjestetään sen palautus.

Markkinavalvontaviranomaisten on viipymättä ilmoitettava komissiolle ja muille jäsenvaltioille näistä toimenpiteistä.

5.   Edellä 4 kohdassa tarkoitettuun ilmoitukseen on sisällyttävä kaikki saatavilla olevat yksityiskohtaiset tiedot, erityisesti ne, jotka ovat tarpeen vaatimustenvastaisen rakennustuotteen tunnistamista ja rakennustuotteen alkuperän, siihen liittyvän väitetyn vaatimustenvastaisuuden ja riskin luonteen ja toteutettujen kansallisten toimenpiteiden luonteen ja keston määrittämistä varten, sekä asianomaisen talouden toimijan esittämät perustelut. Markkinavalvontaviranomaisten on erityisesti ilmoitettava, johtuuko vaatimustenvastaisuus jommastakummasta seuraavasta syystä:

a)

tuote ei saavuta ilmoitettuja suoritustasoja ja/tai täytä vaatimuksia, jotka liittyvät tässä asetuksessa säädettyjen rakennuskohteen perusvaatimusten täyttymiseen;

b)

puutteellisuudet yhdenmukaistetuissa teknisissä eritelmissä tai teknisissä erityisasiakirjoissa.

6.   Muiden jäsenvaltioiden kuin menettelyn aloittaneen jäsenvaltion on viipymättä ilmoitettava komissiolle ja muille jäsenvaltioille kaikki toteutetut toimenpiteet ja kaikki hallussaan olevat lisätiedot, jotka liittyvät asianomaisen rakennustuotteen vaatimustenvastaisuuteen, sekä vastalauseensa siinä tapauksessa, että ilmoitetusta kansallisesta toimenpiteestä on erimielisyyttä.

7.   Jos viidentoista työpäivän kuluessa 4 kohdassa tarkoitetun ilmoituksen vastaanottamisesta mikään jäsenvaltio tai komissio ei ole esittänyt vastalausetta jonkin jäsenvaltion kyseisen rakennustuotteen osalta toteuttamasta väliaikaisesta toimenpiteestä, toimenpiteen katsovaan olevan oikeutettu.

8.   Jäsenvaltioiden on varmistettava, että kyseisen rakennustuotteen osalta toteutetaan viipymättä aiheelliset rajoittavat toimenpiteet, kuten tuotteen poistaminen niiden markkinoilta.

57 artikla

Unionin suojamenettely

1.   Jos 56 artiklan 3 ja 4 kohdassa säädetyn menettelyn päättyessä on esitetty jonkin jäsenvaltion toteuttamaa toimenpidettä koskevia vastalauseita tai jos komissio katsoo, että kansallinen toimenpide on unionin lainsäädännön vastainen, komissio ryhtyy viipymättä kuulemaan jäsenvaltioita ja asianomaista talouden toimijaa (toimijoita) ja arvioimaan kansallista toimenpidettä. Komissio tekee tämän arvioinnin tulosten perusteella päätöksen siitä, onko kansallinen toimenpide oikeutettu vai ei.

Komissio osoittaa päätöksensä kaikille jäsenvaltioille ja antaa sen viipymättä tiedoksi niille ja asianomaisille talouden toimijoille.

2.   Jos kansallinen toimenpide katsotaan oikeutetuksi, kaikkien jäsenvaltioiden on toteutettava tarvittavat toimenpiteet sen varmistamiseksi, että vaatimustenvastainen rakennustuote poistetaan niiden markkinoilta, ja niiden on ilmoitettava asiasta komissiolle. Jos kansallista toimenpidettä ei katsota oikeutetuksi, asianomaisen jäsenvaltion on peruutettava toimenpide.

3.   Jos kansallinen toimenpide katsotaan oikeutetuksi ja rakennustuotteen vaatimustenvastaisuuden katsotaan johtuvan 56 artiklan 5 kohdan b alakohdassa tarkoitetuista puutteellisuuksista yhdenmukaistetuissa standardeissa, komissio ilmoittaa siitä asiaankuuluvalle eurooppalaiselle standardointielimelle tai -elimille ja saattaa asian direktiivin 98/34/EY 5 artiklan nojalla perustetun komitean käsiteltäväksi. Komitean on kuultava asianomaista eurooppalaista standardointielintä tai -elimiä ja annettava lausuntonsa viipymättä.

Jos kansallista toimenpidettä pidetään oikeutettuna ja rakennustuotteen vaatimustenvastaisuuden katsotaan johtuvan 56 artiklan 5 kohdan b alakohdassa tarkoitetuista puutteellisuuksista eurooppalaisessa arviointiasiakirjassa tai teknisessä erityisasiakirjassa, komissio saattaa asian rakennusalan pysyvän komitean käsiteltäväksi ja toteuttaa sitten asianmukaiset toimenpiteet.

58 artikla

Vaatimustenmukaiset rakennustuotteet, jotka kuitenkin aiheuttavat riskin terveydelle ja turvallisuudelle

1.   Jos jäsenvaltio havaitsee 56 artiklan 1 kohdan mukaisesti suorittamansa arvioinnin jälkeen, että rakennustuote siitä huolimatta, että se on tämän asetuksen vaatimusten mukainen, aiheuttaa riskin rakennuskohteen perusvaatimusten täyttymiselle tai riskin, joka liittyy ihmisten terveyteen tai turvallisuuteen tai muihin yleisen edun suojaan liittyviin näkökohtiin, jäsenvaltion on vaadittava asianomaista talouden toimijaa toteuttamaan kaikki tarvittavat toimenpiteet sen varmistamiseksi, että asianomainen rakennustuote ei markkinoille saatettuna enää aiheuta kyseistä riskiä, tai rakennustuotteen poistamiseksi markkinoilta tai sen palautuksen järjestämiseksi; jäsenvaltion on asetettava toimenpiteiden suorittamiselle kohtuullinen määräaika, joka on oikeassa suhteessa riskin luonteeseen.

2.   Talouden toimijan on varmistettava, että kaikki korjaavat toimenpiteet toteutetaan kaikkien kyseisten rakennustuotteiden osalta, jotka talouden toimija on asettanut saataville markkinoilla eri puolilla unionia.

3.   Jäsenvaltion on ilmoitettava tästä viipymättä komissiolle ja muille jäsenvaltioille. Ilmoitukseen on sisällyttävä kaikki saatavilla olevat yksityiskohtaiset tiedot, erityisesti ne, jotka ovat tarpeen kyseisen rakennustuotteen tunnistamista ja tuotteen alkuperän ja jakeluketjun, tuotteeseen liittyvän riskin luonteen ja toteutettujen kansallisten toimenpiteiden luonteen ja keston määrittämistä varten.

4.   Komissio ryhtyy viipymättä kuulemaan jäsenvaltioita ja asianomaista talouden toimijaa tai asianomaisia talouden toimijoita ja arvioi kansalliset toimenpiteet. Komissio tekee tämän arvioinnin tulosten perusteella päätöksen siitä, onko toimenpide oikeutettu vai ei, ja ehdottaa tarvittaessa soveltuvia toimenpiteitä.

5.   Komissio osoittaa päätöksensä kaikille jäsenvaltioille ja antaa sen viipymättä tiedoksi niille ja asianomaisille talouden toimijoille.

59 artikla

Muodollinen vaatimustenvastaisuus

1.   Jäsenvaltion on jonkin seuraavista havainnoista tehdessään vaadittava asianomaista talouden toimijaa korjaamaan kyseinen vaatimustenvastaisuus, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 56 artiklan soveltamista:

a)

CE-merkintä on kiinnitetty 8 tai 9 artiklan vastaisesti;

b)

CE-merkintää ei ole kiinnitetty 8 artiklan 2 kohdan mukaisesti, vaikka sitä vaaditaan;

c)

suoritustasoilmoitusta ei ole laadittu 4 artiklan mukaisesti, vaikka sitä vaaditaan, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 5 artiklan soveltamista;

d)

suoritustasoilmoitusta ei ole laadittu 4, 6 ja 7 artiklan mukaisesti;

e)

teknisiä asiakirjoja ei ole saatavilla tai ne ovat epätäydelliset.

2.   Jos 1 kohdassa tarkoitettu vaatimustenvastaisuus jatkuu, jäsenvaltion on toteutettava kaikki tarvittavat toimenpiteet rakennustuotteen markkinoilla saataville asettamisen rajoittamiseksi tai kieltämiseksi tai sen varmistamiseksi, että sen palautus järjestetään tai se poistetaan markkinoilta.

IX   LUKU

LOPPUSÄÄNNÖKSET

60 artikla

Delegoidut säädökset

Jotta saavutetaan tämän asetuksen tavoitteet ja erityisesti poistetaan ja vältetään rajoitukset, jotka koskevat rakennustuotteiden asettamista saataville markkinoilla, komissiolle siirretään toimivalta seuraavissa asioissa 61 artiklan mukaisesti ja jollei 62 ja 63 artiklassa säädetyistä ehdoista muuta johdu:

a)

niiden perusominaisuuksien tai kynnysarvojen määrittäminen tarvittaessa, jotka koskevat tiettyjä rakennustuoteryhmiä, joiden osalta valmistaja ilmoittaa 3–6 artiklan mukaisesti tuotteensa suoritustasot tasoittain tai luokittain taikka kuvauksina tuotteiden käyttötarkoituksen kannalta tuotetta markkinoille saatettaessa;

b)

edellytykset suoritustasoilmoituksen sähköiselle käsittelylle, jotta se voidaan asettaa saataville verkkosivustolle 7 artiklan mukaisesti;

c)

sen 11 artiklan mukaisen ajanjakson muuttaminen, jonka aikana valmistajan on säilytettävä tekniset asiakirjat ja suoritustasoilmoitus sen jälkeen, kun rakennustuote on saatettu markkinoille ja joka perustuu rakennustuotteen odotettuun elinikään tai merkitykseen rakennuskohteessa;

d)

liitteen II muuttaminen ja tarvittaessa täydentävien menettelysääntöjen vahvistaminen 19 artiklan 3 kohdan mukaisesti, jotta varmistetaan 20 artiklan periaatteiden noudattaminen tai 21 artiklassa säädettyjen menettelyjen soveltaminen käytännössä;

e)

liitteiden III, liitteessä IV olevan taulukon 1 ja liitteen V mukauttaminen tekniseen edistykseen;

f)

suoritustasoluokkien vahvistaminen ja mukauttaminen tekniseen edistykseen 27 artiklan 1 kohdan mukaisesti;

g)

edellytykset, joilla rakennustuotteen katsotaan täyttävän tietyn suoritustason tason tai luokan ilman testausta tai ilman uutta testausta 27 artiklan 5 kohdan mukaisesti edellyttäen, että rakennuskohteen perusvaatimusten täyttäminen ei tällöin vaarannu;

h)

suoritustason pysyvyyden arviointi- ja varmennusjärjestelmien mukauttaminen, vahvistaminen ja tarkistaminen 28 artiklan mukaisesti tietyn tuotteen, tietyn tuoteryhmän tai tietyn perusominaisuuden osalta ja seuraavien mukaisesti:

i)

tuotteen tai kyseisen perusominaisuuden aseman merkitys rakennuskohteen perusvaatimukset huomioon ottaen;

ii)

tuotteen luonne;

iii)

rakennustuotteen perusominaisuuksien vaihtelun vaikutus sen odotetun käyttöiän aikana; ja

iv)

tuotteen valmistuksen virheherkkyys.

61 artikla

Siirretyn säädösvallan käyttäminen

1.   Siirretään komissiolle viiden vuoden ajaksi … päivästä …kuuta … (20) lukien valta antaa 60 artiklassa tarkoitettuja delegoituja säädöksiä. Komissio esittää siirrettyä säädösvaltaa koskevan kertomuksen viimeistään kuusi kuukautta ennen viiden vuoden kauden päättymistä. Säädösvallan siirtoa jatketaan ilman eri toimenpiteitä samanpituisiksi kausiksi, jollei Euroopan parlamentti tai neuvosto peruuta siirtoa 62 artiklan mukaisesti.

2.   Heti kun komissio on hyväksynyt delegoidun säädöksen, se antaa säädöksen tiedoksi samanaikaisesti Euroopan parlamentille ja neuvostolle.

3.   Komissiolle siirrettyyn valtaan antaa delegoituja säädöksiä sovelletaan 62 ja 63 artiklassa säädettyjä ehtoja.

62 artikla

Säädösvallan siirron peruuttaminen

1.   Euroopan parlamentti tai neuvosto voi milloin tahansa peruuttaa 60 artiklassa tarkoitetun säädösvallan siirron.

2.   Toimielin, joka on aloittanut sisäisen menettelyn päättääkseen, peruuttaako se säädösvallan siirron, pyrkii ilmoittamaan asiasta toiselle toimielimelle ja komissiolle kohtuullisessa ajassa ennen lopullisen päätöksen tekemistä sekä ilmoittaa samalla, mitä siirrettyä säädösvaltaa mahdollinen peruuttaminen koskee, ja mainitsee peruuttamisen syyt.

3.   Peruuttamispäätöksellä lopetetaan päätöksessä mainittu säädösvallan siirto. Päätös tulee voimaan joko välittömästi tai jonakin myöhempänä, siinä mainittuna päivänä. Päätös ei vaikuta aiemmin annettujen delegoitujen säädösten voimassaoloon. Se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

63 artikla

Delegoitujen säädösten vastustaminen

1.   Euroopan parlamentti ja neuvosto voivat vastustaa delegoitua säädöstä kahden kuukauden kuluessa siitä, kun säädös on annettu tiedoksi.

Euroopan parlamentin tai neuvoston aloitteesta määräaikaa pidennetään kahdella kuukaudella.

2.   Jos Euroopan parlamentti tai neuvosto ei ole määräajan päättyessä vastustanut delegoitua säädöstä, delegoitu säädös julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä ja se tulee voimaan siinä mainittuna päivänä.

Delegoitu säädös voidaan julkaista Euroopan unionin virallisessa lehdessä ja se voi tulla voimaan ennen tämän määräajan päättymistä, jos Euroopan parlamentti ja neuvosto ovat molemmat ilmoittaneet komissiolle aikeestaan olla vastustamatta säädöstä.

3.   Jos Euroopan parlamentti tai neuvosto vastustaa delegoitua säädöstä, se ei tule voimaan. Säädöstä vastustava toimielin esittää syyt, miksi se vastustaa delegoitua säädöstä.

64 artikla

Komitea

1.   Komissiota avustaa rakennusalan pysyvä komitea.

2.   Jos tähän kohtaan viitataan, sovelletaan päätöksen 1999/468/EY 3 ja 7 artiklaa.

65 artikla

Kumoaminen

1.   Kumotaan direktiivi 89/106/ETY.

2.   Viittauksia kumottuun direktiiviin pidetään viittauksina tähän asetukseen.

66 artikla

Siirtymäsäännökset

1.   Rakennustuotteiden, jotka on saatettu markkinoille direktiivin 89/106/ETY mukaisesti ennen 1 päivää heinäkuuta 2013, katsotaan olevan tämän asetuksen mukaisia.

2.   Valmistajat voivat laatia suoritustasoilmoituksen sellaisen vaatimustenmukaisuustodistuksen tai -ilmoituksen perusteella, joka on annettu ennen 1 päivää heinäkuuta 2013 direktiivin 89/106/ETY mukaisesti.

3.   Eurooppalaista teknistä hyväksyntää koskevia suuntaviivoja, jotka on julkaistu ennen 1 päivää heinäkuuta 2013 direktiivin 89/106/ETY 11 artiklan mukaisesti, voidaan käyttää eurooppalaisina arviointiasiakirjoina.

4.   Valmistajat ja tuojat voivat käyttää eurooppalaisia teknisiä hyväksyntöjä, jotka on annettu direktiivin 89/106/ETY 9 artiklan mukaisesti ennen 1 päivää heinäkuuta 2013, eurooppalaisina teknisinä arviointeina kyseisten hyväksyntöjen voimassaoloajan.

67 artikla

Komissio antaa viimeistään …päivänä

…kuuta … (21) jäsenvaltioiden ja muiden asiaankuuluvien sidosryhmien toimittamien selvitysten perusteella Euroopan parlamentille ja neuvostolle kertomuksen tämän asetuksen täytäntöönpanosta, mukaan lukien 19, 20, 21, 23 ja 24 artiklasta, ja liittää tarvittaessa mukaan asianmukaisia ehdotuksia.

68 artikla

Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Sen 3–28 artiklaa, 36–38 artiklaa, 56–63 artiklaa, 65 artiklaa ja 66 artiklaa sekä liitteitä I, II, III ja V sovelletaan kuitenkin 1 päivästä heinäkuuta 2013.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty …

Euroopan parlamentin puolesta

Puhemies

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja


(1)  EUVL C 218, 11.9.2009, s. 15.

(2)  Euroopan parlamentin kanta, vahvistettu 24 päivänä huhtikuuta 2009 (EUVL C 184 E, 8.7.2010, s. 441), neuvoston kanta, vahvistettu 13 päivänä syyskuuta 2010 ja Euroopan parlamentin kanta, vahvistettu … (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä).

(3)  EYVL L 40, 11.2.1989, s. 12.

(4)  EUVL L 218, 13.8.2008, s. 30.

(5)  EUVL L 218, 13.8.2008, s. 82.

(6)  EYVL L 204, 21.7.1998, s. 37.

(7)  EYVL L 123, 24.4.1998, s. 1.

(8)  EYVL L 327, 22.12.2000, s. 1.

(9)  EUVL L 396, 30.12.2006, s. 1.

(10)  EUVL L 312, 22.11.2008, s. 3.

(11)  EUVL L 353, 31.12.2008, s. 1.

(12)  EUVL L 218, 13.8.2008, s. 21.

(13)  EYVL L 184, 17.7.1999, s. 23.

(14)  EUVL L 124, 20.5.2003, s. 36.

(15)  EYVL L 357, 31.12.2002, s. 1.

(16)  EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1.

(17)  EYVL L 312, 23.12.1995, s. 1.

(18)  EYVL L 292, 15.11.1996, s. 2.

(19)  EYVL L 136, 31.5.1999, s. 1.

(20)  tämän direktiivin voimaantulopäivä.

(21)  viiden vuoden kuluttua tämän asetuksen voimaantulosta


LIITE I

Rakennuskohteen perusvaatimukset

Rakennuskohteen kokonaisuudessaan ja sen erillisten osien on sovittava aiottuun käyttötarkoitukseensa. Rakennuskohteen on täytettävä nämä rakennuskohteen perusvaatimukset normaalilla kunnossapidolla koko sen taloudellisesti kohtuullisen käyttöiän ajan.

1.   Mekaaninen lujuus ja vakaus

Rakennuskohde on suunniteltava ja rakennettava siten, että rakentamisen ja käytön aikana siihen todennäköisesti kohdistuvat kuormitukset eivät johda mihinkään seuraavista:

a)

koko rakennuskohteen tai sen osan sortuminen;

b)

suuret muotopoikkeamat, joita esiintyy siinä määrin, ettei niitä voida hyväksyä;

c)

rakennuskohteen muiden osien tai siihen asennettujen laitteiden ja kiinteiden varusteiden vaurioituminen kantavissa rakenteissa tapahtuneiden suurten muotopoikkeamien seurauksena;

d)

jonkin tapahtuman aiheuttama vaurio, joka on suhteeton alkuperäiseen syyhyn verrattuna.

2.   Paloturvallisuus

Rakennuskohde on suunniteltava ja rakennettava siten, että tulipalon sattuessa

a)

kantavien rakenteiden voidaan olettaa kestävän tietyn ajan;

b)

tulen ja savun kehittyminen ja leviäminen rakennuskohteen sisällä on rajoitettu;

c)

tulen leviäminen läheisyydessä sijaitseviin rakennuskohteisiin on rajoitettu;

d)

rakennuskohteen käyttäjät pääsevät poistumaan rakennuskohteesta tai heidät voidaan pelastaa muilla keinoilla;

e)

pelastushenkilöstön turvallisuus on otettu huomioon.

3.   Hygienia, terveys ja ympäristö

Rakennuskohde on suunniteltava ja rakennettava siten, että siitä ei aiheudu sen käyttäjille tai naapureille hygienia- tai terveysriskejä eikä sillä ole liiallisen suurta vaikutusta kohteen koko elinkaaren aikana ympäristön laatuun tai ilmastoon sen rakentamisen, käytön ja purkamisen aikana etenkään minkään seuraavan johdosta:

a)

myrkyllisten kaasujen päästöt;

b)

vaarallisten aineiden, haihtuvien orgaanisten yhdisteiden, kasvihuonekaasujen tai vaarallisten hiukkasten päästöt sisä- tai ulkoilmaan;

c)

vaarallinen säteily;

d)

vaarallisten aineiden päästöt pohja- tai meriveteen taikka maaperään;

e)

vaarallisten aineiden päästöt juomaveteen tai sellaisten aineiden päästöt, joilla on muu kielteinen vaikutus juomaveteen;

f)

virheellinen jätevedenpoisto, savukaasupäästöt taikka kiinteän tai nestemäisen jätteen virheellinen hävittäminen;

g)

kosteus rakennuskohteen osissa tai sisäpinnoilla.

4.   Käyttöturvallisuus ja esteettömyys

Rakennuskohde on suunniteltava ja rakennettava siten, ettei sitä käytettäessä aiheudu kohtuuttomia tapaturma- tai vahinkoriskejä kuten liukastumis-, putoamis- tai törmäysvaaraa, palovammoja, sähköiskuja, räjähdysvammoja tai murtoja. Rakennuskohde on erityisesti suunniteltava ja rakennettava siten, että otetaan huomioon sen esteettömyys ja käyttö vammaisten henkilöiden kannalta.

5.   Meluntorjunta

Rakennuskohde on suunniteltava ja rakennettava siten, että melu, jonka alaiseksi rakennuskohteen käyttäjät tai sen lähellä olevat henkilöt joutuvat, pysyy tasolla, joka ei vaaranna heidän terveyttään ja mahdollistaa heidän nukkumisensa, lepäämisensä ja työskentelemisensä tyydyttävissä olosuhteissa.

6.   Energiansäästö ja lämmöneristys

Rakennuskohde ja sen lämmitys-, jäähdytys-, valaistus- ja ilmanvaihtolaitteistot on suunniteltava ja rakennettava siten, että niiden käytön vaatima energiankulutus on vähäinen, kun otetaan huomioon rakennuksen käyttäjät ja sijaintipaikan ilmastolliset olosuhteet.

7.   Luonnonvarojen kestävä käyttö

Rakennuskohde on suunniteltava, rakennettava ja purettava siten, että luonnonvaroja käytetään kestävästi ja että varmistetaan seuraavat:

a)

rakennuskohteen, sen materiaalien ja osien kierrätettävyys purkamisen jälkeen;

b)

rakennuskohteen kestävyys;

c)

ympäristöystävällisten raaka-aineiden ja uusiomateriaalien käyttö rakennuskohteessa.


LIITE II

Eurooppalaisen arviointiasiakirjan hyväksymistä koskeva menettely

1.   Eurooppalaista teknistä arviointia koskeva pyyntö

Kun valmistaja esittää mille tahansa teknisestä arvioinnista vastaavalle laitokselle rakennustuotteen eurooppalaista teknistä arviointia koskevan pyynnön, ja sen jälkeen kun valmistaja ja teknisestä arvioinnista vastaava laitos ovat allekirjoittaneet sopimuksen liikesalaisuudesta ja luottamuksellisuudesta, valmistajan on toimitettava teknisestä arvioinnista vastaavalle laitokselle tekniset asiakirjat, joissa kuvataan tuote, valmistajan ennakoima käyttötarkoitus sekä sen sisäisen tuotannonvalvonnan yksityiskohdat, jota valmistaja aikoo soveltaa.

2.   Sopimus

Kuukauden kuluessa 21 artiklan 1 kohdan c alakohdassa tarkoitettuja rakennustuotteita koskevien teknisten asiakirjojen vastaanottamisesta valmistajan ja vastuussa olevan teknisestä arvioinnista vastaavan laitoksen on tehtävä eurooppalaisen teknisen arvioinnin tekemiseksi sopimus, jossa määritellään eurooppalaisen arviointiasiakirjan laatimista koskeva työohjelma; työohjelma sisältää seuraavat tiedot:

teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten organisaation puitteissa tehtävän työn järjestelyt;

kyseessä olevaa tuotealaa varten nimettyjen teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten organisaation puitteissa perustettavan työryhmän kokoonpano;

teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten koordinointi.

3.   Työohjelma

Kun teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten organisaatio on tehnyt sopimuksen valmistajan kanssa, se tiedottaa komissiolle eurooppalaisen arviointiasiakirjan laatimista koskevasta työohjelmasta ja sen toteuttamisen aikataulusta sekä esittää arviointiohjelman. Tiedot on annettava kolmen kuukauden kuluessa eurooppalaista teknistä arviointia koskevan pyynnön vastaanottamisesta.

4.   Eurooppalaisen arviointiasiakirjan luonnos

Teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten organisaatio viimeistelee eurooppalaisen arviointiasiakirjan luonnoksen vastuussa olevan teknisestä arvioinnista vastaavan laitoksen koordinoiman työryhmän avulla ja toimittaa tämän luonnoksen asianomaisille osapuolille kuuden kuukauden kuluessa päivästä, jona komissio sai tiedon työohjelmasta.

5.   Komission osallistuminen

Komission edustaja voi osallistua tarkkailijana kaikkiin työohjelman toteuttamisen vaiheisiin.

6.   Määräajan pidentäminen ja viivästyminen

Jos tämän liitteen 1–4 jaksossa esitettyjen määräaikojen suhteen tapahtuu viivästymisiä, työryhmän on ilmoitettava niistä teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten organisaatiolle ja komissiolle.

Jos määräaikojen pidentäminen eurooppalaisen arviointiasiakirjan laatimiseksi on perusteltua, etenkin jos komission päätös sovellettavasta järjestelmästä rakennustuotteen suoritustason pysyvyyden arvioimiseksi ja varmentamiseksi puuttuu tai jos on kehitettävä uusi testausmenetelmä, komissio asettaa pidennetyn määräajan.

7.   Eurooppalaisen arviointiasiakirjan muuttaminen ja hyväksyminen

Vastuussa oleva teknisestä arvioinnista vastaava laitos toimittaa eurooppalaisen arviointiasiakirjan luonnoksen valmistajalle, jolla on viisitoista työpäivää aikaa esittää kommenttinsa. Tämän jälkeen teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten organisaatio

a)

ilmoittaa tarvittaessa valmistajalle, kuinka tämän kommentit on otettu huomioon;

b)

hyväksyy eurooppalaisen arviointiasiakirjan luonnoksen; ja

c)

lähettää komissiolle siitä jäljennöksen.

Jos komissio viidentoista työpäivän kuluessa eurooppalaisen arviointiasiakirjan luonnoksen vastaanottamisesta toimittaa sitä koskevat huomautuksensa teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten organisaatiolle, tämä muuttaa luonnosta huomautusten mukaisesti ja lähettää jäljennöksen hyväksytystä eurooppalaisesta arviointiasiakirjasta valmistajalle ja komissiolle.

8.   Lopullisen eurooppalaisen arviointiasiakirjan julkaiseminen

Heti, kun vastuussa oleva teknisestä arvioinnista vastaava laitos on antanut ensimmäisen eurooppalaisen teknisen arvioinnin hyväksytyn eurooppalaisen arviointiasiakirjan pohjalta, kyseistä eurooppalaista arviointiasiakirjaa tarvittaessa mukautetaan saatujen kokemusten perusteella. Teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten organisaatio hyväksyy lopullisen eurooppalaisen arviointiasiakirjan ja lähettää komissiolle sen jäljennöksen sekä sen otsikon käännöksen kaikilla unionin virallisilla kielillä sen viitetietojen julkaisemista varten. Teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten organisaatio pitää eurooppalaisen arviointiasiakirjan sähköisesti saatavilla heti, kun tuote on saanut CE-merkinnän.


LIITE III

Image

Image

Image


LIITE IV

Tuotealat ja teknisestä arvioinnista vastaavia laitoksia koskevat vaatimukset

Taulukko 1 –   Tuotealat

ALAN KOODI

TUOTEALA

1

BETONIELEMENTIT/KEVYTRUNKOAINESBETONIELEMENTIT/HÖYRYKARKAISTUT KEVYTBETONIELEMENTIT

2

OVET, IKKUNAT, IKKUNALUUKUT, PORTIT JA NIIHIN LIITTYVÄT RAKENNUSHELAT

3

KALVOT JA KERMIT, MUKAAN LUKIEN NESTEMÄISENÄ LEVITETTÄVÄT JA TUOTEJÄRJESTELMÄT (VEDEN JA/TAI VESIHÖYRYN ERISTÄMISEEN)

4

LÄMMÖNERISTYSTUOTTEET

LISÄLÄMMÖNERISTYSJÄRJESTELMÄT

5

RAKENTEELLISET LAAKERIT

RAKENNELIITOSTEN TAPITUS

6

SAVUPIIPUT, HORMIKAPPALEET JA ERIKOISTUOTTEET

7

KIPSITUOTTEET

8

GEOTEKSTIILIT, GEOMEMBRAANIT JA VASTAAVAT TUOTTEET

9

JULKISIVUJÄRJESTELMÄT/-JULKISIVUVERHOUKSET/JULKISIVULASIJÄRJESTELMÄT

10

KIINTEÄT SAMMUTUSJÄRJESTELMÄT (PALOHÄLYTTIMET/PALOILMAISIMET, KIINTEÄT SAMMUTUSJÄRJESTELMÄT, PALON- JA SAVUNHALLINTALAITTEET SEKÄ RÄJÄHDYKSENTUKAHDUTTAMISTUOTTEET)

11

SANITEETTILAITTEET

12

TIEN LAITTEET JA VARUSTEET

13

RAKENTEELLISET PUUTAVARATUOTTEET/ELEMENTIT JA TÄYDENTÄVÄT TUOTTEET

14

PUULEVYT JA -ELEMENTIT

15

SEMENTIT, RAKENNUSKALKIT JA MUUT HYDRAULISET SIDEAINEET

16

BETONIN RAUDOITUSTERÄS JA JÄNNETERÄS (JA TÄYDENTÄVÄT TUOTTEET)

JÄLKIJÄNNITYSJÄRJESTELMÄT

17

MUURAUSTUOTTEET JA LIITÄNNÄISTUOTTEET

MUURAUSKAPPALEET, LAASTIT, TÄYDENTÄVÄT TUOTTEET

18

JÄTEVESIEN KÄSITTELYTUOTTEET

19

LATTIAPÄÄLLYSTEET

20

RAKENTEELLISET METALLITUOTTEET JA TÄYDENTÄVÄT TUOTTEET

21

SEINIEN SISÄ- JA ULKOPUOLISET PÄÄLLYSTEET JA SISÄKATTOJEN PÄÄLLYSTEET. VÄLISEINÄJÄRJESTELMÄT

22

VESIKATTEET, KATTOKUVUT, KATTOIKKUNAT JA TÄYDENTÄVÄT TUOTTEET

KATTOJÄRJESTELMÄT

23

TIENRAKENNUSTUOTTEET

24

KIVIAINEKSET

25

RAKENNUSLIIMAT

26

BETONIN, LAASTIN JA INJEKTIOLAASTIN LIITÄNNÄISTUOTTEET

27

SISÄTILAN LÄMMITYSLAITTEET

28

PUTKET, SÄILIÖT JA TÄYDENTÄVÄT TUOTTEET, JOTKA EIVÄT OLE KOSKETUKSISSA TALOUSVEDEN KANSSA

29

RAKENNUSTUOTTEET, JOTKA OVAT KOSKETUKSISSA TALOUSVEDEN KANSSA

30

TASOLASI-, LASIPROFIILI- JA LASITIILITUOTTEET

31

VIRRANSYÖTTÖ-, OHJAUS- JA TIEDONSIIRTOKAAPELIT

32

SAUMAUSTUOTTEET

33

KIINNIKKEET

34

RAKENNUSJÄRJESTELMÄT, TEHDASVALMISTEISET ELEMENTIT

35

PALOKATKO-, PALOTIIVISTE- JA PALOSUOJAUSTUOTTEET, PALONESTOTUOTTEET


Taulukko 2 –   Teknisestä arvioinnista vastaavia laitoksia koskevat vaatimukset

Pätevyys

Pätevyyden kuvaus

Vaatimus

1

Riskien analysointi

Kartoitetaan innovatiivisten rakennustuotteiden käyttöön liittyvät mahdolliset riskit ja edut, kun saatavilla ei ole vahvistettuja teknisiä tietoja niiden suoritustasoista rakennuskohteeseen asennettuna.

Teknisestä arvioinnista vastaava laitos on perustettava kansallisen lainsäädännön mukaisesti ja sen on oltava oikeushenkilö. Laitoksen on oltava riippumaton sidosryhmistä eikä sillä saa olla mitään eturistiriitoja.

Lisäksi laitoksen henkilöstöllä on oltava seuraavat ominaisuudet:

a)

puolueettomuus ja vankka tekninen osaaminen

b)

tarkat tiedot siinä jäsenvaltiossa, johon se on nimetty, voimassa olevista säännöksistä ja muista vaatimuksista niiden tuotealojen osalta, joita varten laitos on tarkoitus nimetä

c)

yleinen käsitys rakennuskäytännöistä ja tarkka tekninen tietämys niiden tuotealojen osalta, joita varten laitos on tarkoitus nimetä

d)

tarkat tiedot rakennusprosessiin liittyvistä erityisriskeistä ja teknisistä näkökohdista

e)

tarkat tiedot voimassa olevista yhdenmukaistetuista standardeista ja testausmenetelmistä niiden tuotealojen osalta, joita varten laitos on tarkoitus nimetä

f)

tarvittava kielitaito.

Teknisestä arvioinnista vastaavan laitoksen henkilöstön palkka ei saa olla riippuvainen suoritettujen arviointien lukumäärästä tai arviointien tuloksista.

2

Teknisten kriteereiden vahvistaminen

Siirretään riskianalyysin tulokset teknisiksi kriteereiksi, joilla arvioidaan rakennustuotteiden käyttäytymistä ja suoritustasoja ottaen huomioon sovellettavien kansallisten vaatimusten täyttyminen;

tarjotaan niiden tahojen tarvitsemat tekniset tiedot, jotka osallistuvat rakennusprosessiin rakennustuotteiden mahdollisina käyttäjinä (valmistajat, suunnittelijat, urakoitsijat, asentajat).

3

Arviointi-menetelmien vahvistaminen

Suunnitellaan ja validoidaan asianmukaiset menetelmät (testit tai laskelmat), joilla arvioidaan rakennustuotteiden perusominaisuuksien suoritustasoja ottaen huomioon tekniikan nykytaso.

4

Sisäisen tuotannonvalvonnan määrittäminen

Tutkitaan ja arvioidaan tietyn tuotteen valmistusprosessia ja kartoitetaan asianmukaiset toimenpiteet, joilla varmistetaan tuotteen suoritustason pysyvyys läpi koko valmistusprosessin.

Teknisestä arvioinnista vastaavalla laitoksella on oltava henkilöstö, jolla on asianmukaiset tiedot sisäiseen tuotannonvalvontaan liittyvien valmistusprosessien ja tuotteen ominaisuuksien välisestä suhteesta.

5

Tuotteen arviointi

Arvioidaan rakennustuotteen perusominaisuuksien suoritustasot yhdenmukaistettujen menetelmien perusteella käyttäen yhdenmukaistettuja kriteereitä.

Kohdissa 1, 2 ja 3 lueteltujen vaatimusten lisäksi teknisestä arvioinnista vastaavalla laitoksella on oltava käytettävissä tarvittavat keinot ja välineet, joilla voidaan arvioida rakennustuotteiden perusominaisuuksien suoritustasoja niiden tuotealojen osalta, joita varten laitos on tarkoitus nimetä.

6

Yleinen hallinto

Varmistetaan johdonmukaisuus, luotettavuus, puolueettomuus ja jäljitettävyys soveltamalla jatkuvasti asianmukaisia hallintomenetelmiä.

Teknisestä arvioinnista vastaavalla laitoksella on oltava:

a)

todennettua näyttöä hyvän hallintotavan noudattamisesta

b)

toimintalinjat ja niitä tukevat menettelyt, joilla varmistetaan arkaluontoisten tietojen luottamuksellisuus laitoksen ja sen kaikkien yhteistyökumppaneiden sisällä

c)

asiakirjojen hallintajärjestelmä, jolla varmistetaan kaikkien asiaan liittyvien asiakirjojen rekisteröinti, jäljitettävyys, ylläpito ja arkistointi

d)

mekanismi sisäistä tarkastusta ja hallinnon tarkastusta varten, jotta varmistetaan asianmukaisten hallintomenetelmien noudattamisen säännöllinen valvonta

e)

menettely muutoksenhaun ja valitusten puolueetonta käsittelyä varten.


LIITE V

Suoritustason pysyvyyden arviointi ja varmentaminen

1.   SUORITUSTASON PYSYVYYDEN ARVIOINTI- JA VARMENNUSJÄRJESTELMÄT

1.1

Järjestelmä 1+ - Valmistajan ilmoitus rakennustuotteen perusominaisuuksien suoritustasoista seuraavien seikkojen perusteella:

a)

Valmistajan on järjestettävä:

i)

tehtaan sisäinen laadunvalvonta;

ii)

tehtaalla määräystenmukaisen testausohjelman mukaisesti otettujen näytteiden lisätestaus.

b)

Ilmoitetun tuotesertifiointilaitoksen on annettava todistus tuotteen suoritustason pysyvyydestä seuraavien seikkojen perusteella:

i)

tuotetyypin määritys tuotteen tyyppitestauksen (myös näytteenotto), tyyppilaskennan, taulukoitujen arvojen tai tuotetta kuvailevien asiakirjojen perusteella;

ii)

tuotantolaitoksen sekä tehtaan sisäisen laadunvalvonnan alkutarkastus;

iii)

tehtaan sisäisen laadunvalvonnan jatkuva valvonta, arviointi ja evaluointi;

iv)

ennen tuotteen saattamista unionin markkinoille otettujen näytteiden pistokoetestaus.

1.2

Järjestelmä 1 – Valmistajan ilmoitus rakennustuotteen perusominaisuuksien suoritustasoista seuraavien seikkojen perusteella:

a)

Valmistajan on järjestettävä:

i)

tehtaan sisäinen laadunvalvonta;

ii)

valmistajan tehtaalla määräystenmukaisen testausohjelman mukaisesti ottamien näytteiden lisätestaus.

b)

Ilmoitetun tuotesertifiointilaitoksen on annettava todistus tuotteen suoritustason pysyvyydestä seuraavien seikkojen perusteella:

i)

tuotetyypin määritys tuotteen tyyppitestauksen (myös näytteenotto), tyyppilaskennan, taulukoitujen arvojen tai tuotetta kuvailevien asiakirjojen perusteella;

ii)

tuotantolaitoksen sekä tehtaan sisäisen laadunvalvonnan alkutarkastus;

iii)

tehtaan sisäisen laadunvalvonnan jatkuva valvonta, arviointi ja evaluointi.

1.3

Järjestelmä 2+ - Valmistajan ilmoitus rakennustuotteen perusominaisuuksien suoritustasoista seuraavien seikkojen perusteella:

a)

Valmistajan on järjestettävä:

i)

tuotetyypin määritys tuotteen tyyppitestauksen (myös näytteenotto), tyyppilaskennan, taulukoitujen arvojen tai tuotetta kuvailevien asiakirjojen perusteella;

ii)

tehtaan sisäinen laadunvalvonta;

iii)

tehtaalla määräystenmukaisen testausohjelman mukaisesti otettujen näytteiden testaus.

b)

Ilmoitetun tuotannonvalvonnasta vastaavan sertifiointilaitoksen on annettava tehtaan sisäisen laadunvalvonnan vaatimustenmukaisuustodistus seuraavien seikkojen perusteella:

i)

tuotantolaitoksen sekä tehtaan sisäisen laadunvalvonnan alkutarkastus;

ii)

tehtaan sisäisen laadunvalvonnan jatkuva valvonta, arviointi ja evaluointi.

1.4

Järjestelmä 3 - Valmistajan ilmoitus rakennustuotteen perusominaisuuksien suoritustasoista seuraavien seikkojen perusteella:

a)

valmistajan on järjestettävä tehtaan sisäinen laadunvalvonta;

b)

ilmoitetun testauslaboratorion on suoritettava tuotetyypin määritys tuotteen tyyppitestauksen (valmistajan suorittaman näytteenoton perusteella), tyyppilaskennan, taulukoitujen arvojen tai tuotetta kuvailevien asiakirjojen perusteella.

1.5

Järjestelmä 4 - Valmistajan ilmoitus rakennustuotteen perusominaisuuksien suoritustasoista seuraavien seikkojen perusteella:

a)

Valmistajan on järjestettävä:

i)

tuotetyypin määritys tuotteen tyyppitestauksen, tyyppilaskennan, taulukoitujen arvojen tai tuotetta kuvailevien asiakirjojen perusteella;

ii)

tehtaan sisäinen laadunvalvonta.

b)

Ilmoitetulla laitoksella ei tehtäviä.

2.   SUORITUSTASON PYSYVYYDEN ARVIOINTIIN JA VARMENTAMISEEN OSALLISTUVAT LAITOKSET

Rakennustuotteiden suoritustason pysyvyyden arviointiin ja varmentamiseen osallistuvien ilmoitettujen laitosten tehtävien osalta on erotettava toisistaan:

1)

Tuotesertifiointilaitos: ilmoitettu valtionhallintoon kuuluva tai yksityinen laitos, jolla on tarvittava pätevyys ja velvollisuus suorittaa tuotesertifiointia tiettyjen menettely- ja hallintosääntöjen mukaisesti.

2)

Sisäisestä tuotannonvalvonnasta vastaava sertifiointilaitos: ilmoitettu valtionhallintoon kuuluva tai yksityinen laitos, jolla on tarvittava pätevyys ja velvollisuus suorittaa sisäisen tuotannonvalvonnan sertifiointia tiettyjen menettelytapojen ja hallintosääntöjen mukaisesti.

3)

Testauslaboratorio: ilmoitettu laboratorio, joka mittaa, tutkii, testaa, kalibroi tai muutoin määrittää materiaalien tai rakennustuotteiden ominaisuuksia tai suoritustasoja.

3.   PERUSOMINAISUUKSIA, JOIDEN OSALTA EI EDELLYTETÄ VIITTAUSTA ASIAANKUULUVAAN YHDENMUKAISTETTUUN TEKNISEEN ERITELMÄÄN

1)

Palotekninen käyttäytyminen.

2)

Palonkestävyys.

3)

Ulkopuolisessa palossa käyttäytyminen.

4)

Äänen absorptio.

5)

Vaarallisten aineiden päästöt.


NEUVOSTON PERUSTELUIKSI

I   JOHDANTO

Komissio esitti 23 päivänä toukokuuta 2008 ehdotuksensa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi rakennustuotteiden kaupan pitämistä koskevien ehtojen yhdenmukaistamisesta (1). Ehdotus perustui EY:n perustamissopimuksen 95 artiklaan (2). Kyseisen ehdotuksen mukana esitettiin vaikutustenarviointi.

Euroopan parlamentti antoi lausuntonsa ensimmäisessä käsittelyssä 23 päivänä huhtikuuta 2009 (3).

Talous- ja sosiaalikomitea antoi lausuntonsa 25 päivänä helmikuuta 2009 (4).

Komissio antoi muutetun ehdotuksen 20 päivänä lokakuuta 2009 (5).

Neuvosto (kilpailukyky) vahvisti poliittisen yhteisymmärryksen 25 päivänä toukokuuta 2010, jotta ensimmäisen käsittelyn kanta voidaan vahvistaa myöhemmin perustamissopimuksen 294 artiklan mukaisesti.

Neuvosto vahvisti 13 päivänä syyskuuta 2010 ehdotusta koskevan ensimmäisen käsittelyn kantansa sellaisena kuin se on asiakirjassa 10753/10.

II   TAVOITE

Edellä mainitun ehdotuksen tavoitteena on korvata rakennustuotteita koskeva direktiivi (89/106/ETY) (6) tehokkaammalla säädöksellä, jossa otetaan huomioon yhteisön yhdenmukaistamislainsäädännössä viime aikoina tapahtunut kehitys (uusi säädöskehys) (7) ja se, että direktiivin 89/106/ETY säännösten täytäntöönpano ja noudattamisen valvonta ei ole aina ollut täysin tehokasta. Uuden säädöskehyksen säännöksiä on noudatettu ehdotuksessa kolmansien osapuolten tehtäviä hoitavien laitosten ilmoittamista koskevien kriteerien kaltaisilla aloilla ja markkinavalvontaa koskevissa säännöksissä.

Muissa kysymyksissä rakennustuotteita koskeva asetus poikkeaa kuitenkin tavanomaisesta uuden lähestymistavan mukaisesta lainsäädännöstä rakennustuotteiden erityisluonteen vuoksi. Näitä tuotteita toimitetaan pääasiassa ammattikäyttäjille, ja ne on tarkoitus liittää osaksi rakennusta, jossa turvallisuusvaatimukset liittyvät rakentamisen kokonaistulokseen eivätkä yksittäiseen tuotteeseen. Rakennustuotteiden valmistaja – toisin kuin muiden yhdenmukaistettujen tuotteiden valmistajat – ei laadi vaatimustenmukaisuusvakuutusta vaan suoritustasoilmoituksen, koska näiden tuotteiden on täytettävä erilaisia vaatimuksia, jotka riippuvat siitä, miten niitä käytetään ja asennetaan. Rakennustuotteissa käytettävä CE-merkintä osoittaa näin ollen eri asioita kuin kuluttajatuotteissa oleva CE-merkintä.

Lisäksi eri rakennusten ja tilanteiden poikkeavien alueellisten olosuhteiden vuoksi, jotka ilmaistaan muun muassa ”rakennuskohteen perusvaatimuksina”, kansallisilla tai alueellisilla viranomaisilla on omalla alueellaan oikeus asettaa rakennustuotteita koskevia erityisvaatimuksia. Nämä merkittävät erot ovat riittävä peruste sille, että rakennustuotteita koskevassa asetuksessa ei aina noudateta uuden säädöskehyksen viitesäännöksiä, jotka koskevat muita tuotteita, joihin sovelletaan yhteisön yhdenmukaistamislainsäädäntöä.

Yksityiskohtaisemmin todettuna asetuksella pyritään vahvistamaan erityissääntöjä, jotka koskevat rakennustuotteiden kaupan pitämistä, erityisesti CE-merkintää, talouden toimijoiden velvollisuuksia, ilmoitettavia laitoksia, teknisestä arvioinnista vastaavia laitoksia ja toimivaltaisten viranomaisten suorittamaa markkinavalvontaa. Ehdotuksen mukaan valmistajalla on periaatteessa kaksi vaihtoehtoa, joko tämä ilmoittaa tuotteen suoritustason yhdenmukaistetun standardin mukaisesti (perustuen suoritustason käsitteeseen) tai pyytää tehtäväksi eurooppalaisen teknisen arvioinnin, joka johtaa eurooppalaiseen arviointiasiakirjaan. Mikroyritysten ja yksilöllisesti valmistettavien tuotteiden osalta ehdotuksessa pyritään helpottamaan pääsyä paikallisille ja alueellisille markkinoille käyttämällä teknisiä erityisasiakirjoja, joiden on tarkoitus vähentää näiden tuotteiden testauskustannuksia.

III   NEUVOSTON ENSIMMÄISEN KÄSITTELYN KANNAN ANALYSOINTI  (8)

1.    Yleistä

Välitysehdotuksen tekstissä, josta päästiin neuvostossa poliittiseen yhteisymmärrykseen, säilytetään komission ehdotuksen tavoitteet. Samalla siihen sisällytettiin tärkeimpiä Euroopan parlamentin ensimmäisessä käsittelyssä hyväksymiä tarkistuksia. Monet uudet ominaisuudet, jotka lisättiin neuvoston työryhmässä käytyjen neuvottelujen aikana, koskevat a) sen täsmentämistä, että eurooppalainen tekninen arviointi olisi mahdollista ainoastaan niissä tapauksissa, joissa tuote ei kuulu tai ei kokonaan kuulu minkään yhdenmukaistetun standardin piiriin, ja b) tuoteyhteyspisteiden tehtävien ja mahdollisuuksien tarkempaa kuvausta. Tekstin keskeisin mukautus koskee suoritustasoilmoituksen pakollisuuden täsmentämistä. Erillisessä artiklassa esitetyt poikkeukset lisäävät kuitenkin joustavuutta tältä osin.

Lisäksi neuvostossa on lisätty uutena osiona joukko säännöksiä, joilla valvonnan käsittävä sääntelymenettely muutetaan delegoituja säädöksiä koskevaksi uudeksi menettelyksi Lissabonin sopimuksen (SEUT) mukaisesti.

2.    EP:n tarkistukset

Euroopan parlamentti hyväksyi ensimmäisessä käsittelyssä tekstiin 102 tarkistusta (9), joiden joukossa tarkistuksia 32, 33, 36 ja 39 yhdessä, tarkistuksia 11 ja 96 yhdessä, tarkistuksia 12, 26 ja 44 yhdessä, tarkistuksia 19 ja 57 yhdessä, tarkistuksia 20 ja 23 yhdessä, tarkistuksia 49 ja 101 yhdessä, tarkistuksia 50 ja 51 yhdessä, tarkistuksia 7 ja 52 yhdessä, tarkistuksia 108 ja 55 yhdessä, tarkistuksia 70 ja 94 yhdessä, tarkistuksia 77, 122 ja 111 yhdessä sekä tarkistuksia 95 ja 114 yhdessä voidaan kutakin käsitellä yhdistettyinä tarkistuksina, koska ne seuraavat loogisesti toisiaan. Työryhmässä käytyjen neuvottelujen aikana neuvosto tarkasteli Euroopan parlamentin tarkistuksia useissa yhteyksissä. Lopulta neuvosto hyväksyi valtaosan parlamentin tarkistuksista (54) ainakin osittain, jotkut niistä pääkohdiltaan ja osan myös sellaisenaan. Neuvosto hylkäsi lopulta 48 parlamentin tarkistusta.

2.1    Euroopan parlamentin tarkistukset, jotka neuvosto hyväksyi ja sisällytti ensimmäisen käsittelyn kannan tekstiin

Tarkistukset 4, 8, 9, 13, 14, 17, 21, 24, 43, 47, 68, 79, 99, 100, 102, 103, 104, 105, 106 ja 125 sisällytettiin neuvoston tekstiin käytännöllisesti katsoen sellaisenaan, koska neuvosto tuki enemmän tai vähemmän Euroopan parlamentin esittämää perustelua.

2.2    Euroopan parlamentin tarkistukset, jotka hyväksyttiin periaatteessa tai osittain mutta jotka sisällytettiin muutoksin tekstiin

Tarkistukset 7 ja 52: Johdanto-osan uusi 14 b kappale ja 6 artikla (nyt 7 artikla) (Jäsenvaltion virallinen kieli)

Neuvosto myönsi, että tarkistus on hyödyllinen käyttäjien informoinnin kannalta. Neuvoston muotoilema 6 artiklan 5 kohta (nyt 7 artiklan 4 kohta) on kuitenkin kyllin selkeä ja lisäksi uuden säädöskehyksen mukainen. Jäsenvaltioiden olisi voitava sallia suoritustasoilmoituksessa muun kuin oman virallisen kielensä käyttö. Euroopan parlamentin tarkistus ja neuvoston teksti poikkeavat kuitenkin hengeltään melko vähän käytännön soveltamisen osalta. Neuvoston tekstin soveltamisala olisi laajempi, jos viitattaisiin saataville asettamiseen.

Tarkistukset 12 (johdanto-osan 20 a kappale), 26 (2 artikla) ja 44 (5 artiklan 1 kohta; nyt 6 artiklan 1 kohta) (Perusominaisuudet, jotka on ilmoitettava sellaisina kuin ne ovat määritettyinä komission päätöksellä)

Neuvosto kannatti Euroopan parlamentin pyytämää tärkeää uudistusta, jonka tarkoituksena on lisätä yhteisön lainsäädännön yhdenmukaistamista. Kun komissio on vahvistanut, että jokin perusominaisuus on ilmoitettava, valmistajan on laadittava suoritustasoilmoitus ja ilmoitettava suoritustaso kyseisen perusominaisuuden osalta, vaikka kansallisten markkinoiden tasolla ei olisikaan mitään nimenomaisia tätä koskevia säännöksiä.

Jäsentely ja sanamuoto, joita neuvosto käytti johdanto-osan 11 a ja 12 a kappaleessa sekä 3 artiklan 3 kohdassa, eroavat kuitenkin Euroopan parlamentin tarkistuksista.

Tarkistus 124: Uusi johdanto-osan 7 a kappale (Rakennuskohteessa valmistettavien tuotteiden ulkopuolelle jättäminen) (tarkistus liittyy määritelmäjaksoon, tarkistukset 32, 33, 36 ja 39)

Kuultuaan oikeudellisia asiantuntijoitaan neuvosto piti parempana, että rakennuskohteessa valmistettavia tuotteita ei sellaisenaan jätetä markkinoille saattamista koskevan käsitteen ulkopuolelle a priori. Valmistajan olisi mieluummin voitava valita tässä yhteydessä suoritustasoilmoituksen tekeminen ja siihen liittyvien velvoitteiden vastuulleen ottaminen tai tämän tekemättä jättäminen. Tästä syystä neuvosto sisällytti rakennuskohteessa valmistettavat tuotteet poikkeuksia koskevaan 4 a artiklaan (nyt 5 artikla).

Tarkistus 16: Johdanto-osan 29 kappale (nyt johdanto-osan 30 kappale) (Suoritustasoilmoituksen pakollisuus)

Euroopan parlamentin tarkistuksessa korostetaan suoritustasoilmoituksen ja siitä seuraavan CE-merkinnän pakollisuutta. Neuvoston tekstissä esitetyn ratkaisun mukaisesti 4 a artiklan (nyt 5 artikla) poikkeuksella annettaisiin mahdollisuus suoritustasoilmoituksen tekemättä jättämiseen ja näin ollen CE-merkinnän kiinnittämättä jättämiseen tietyissä selkeästi määritellyissä tapauksissa. Nämä kaksi tekstiä vastaavat toisiaan siltä osin kuin neuvoston tekstissä säilytetään ennallaan periaate, että CE-merkintä voidaan kiinnittää vain jos suoritustasoilmoitus on olemassa (8 artikla).

Tarkistus 115: 2 artikla (Sellaisten tuotteiden määritelmä, jotka eivät kuulu tai eivät kokonaan kuulu yhdenmukaistetun standardin piiriin)

Neuvosto on sisällyttänyt tämän tarkistuksen sisällön eurooppalaista arviointiasiakirjaa koskevaan 19 artiklaan ja muuttanut hieman siinä ilmaistuja ehtoja.

Tarkistus 27: 2 artikla (”Rakennustuotteen suoritustasojen” määritelmä)

Neuvosto sisällytti ehdotetun määritelmän melkein kokonaan, mutta jätti käsitteen ”arvo” tämän selventämishankkeen ulkopuolelle.

Tarkistus 116: 2 artikla (”Kynnysarvon” määritelmä)

Neuvosto piti parempana tämän määritelmän lyhyempää ja vähän muutettua versiota ja sisällytti termin ”kynnysarvo” selityksen uusiin johdanto-osan 15 ja 16 kappaleisiin.

Tarkistus 117: 2 artikla (”Luokan” määritelmä)

Neuvosto piti parempana tämän määritelmän lyhyempää ja hieman muutettua versiota.

Tarkistus 30: 2 artikla (”Eurooppalaisen teknisen arvioinnin” määritelmä)

Neuvosto piti parempana tämän määritelmän vähän muutettua versiota, koska se vastaa paremmin 18–18 e ja 19–21 artiklan (nyt 19–27 artikla) jäsentelyä.

Tarkistukset 32, 33, 36 ja 39: 2 artikla (Tiettyjen määritelmien uudelleenjärjestely)

Neuvosto hyväksyi tarkistuksen osittain, mutta se ei noudattanut täysin määritelmien uudelleenjärjestelyä.

Tarkistus 40: 2 artikla (”Sisäisen tuotannonvalvonnan” määritelmä)

Neuvosto hyväksyi tarkistuksen osittain mukauttaen vähän sanamuotoa.

Tarkistus 41: 2 artikla (”Tuotejärjestelmän” määritelmä)

Neuvosto hyväksyi tarkistuksen osittain mukauttaen vähän sanamuotoa.

Tarkistus 42: 4 artikla (Suoritustasoilmoitus)

Neuvosto hyväksyi tarkistuksen ajatuksen tehdä pakollisesta suoritustasoilmoituksesta vakiintunut käytäntö. Tarkistuksessa on kuitenkin otettava huomioon tämän keskeisen ongelman kokonaisratkaisu, joka sisältää seuraavat tekijät: i) yleinen velvoite antaa suoritustasoilmoitus, jos rakennustuote kuuluu yhdenmukaistetun standardin piiriin tai sille on annettu eurooppalainen tekninen arviointi; ii) jos ei ole olemassa kansallisia säännöksiä tai komission päätöstä (3 artiklan 3 kohta), 5 artiklassa esitetään poikkeuksia (suoritustasoilmoituksesta), jotka ovat soveltamisalaltaan rajoitettuja (esimerkiksi pientuotanto, joka ei ole sarjavalmisteinen, tai perinteisten rakennusten uudistamiseen tarkoitetut tuotteet); iii) lopuksi 6 artiklassa pyritään välttämään sisältöä vailla oleva suoritustasoilmoitus niissä tapauksissa, joissa valmistaja ei kuulu poikkeusten piiriin ja hänen on tehtävä suoritustasoilmoitus, mutta joissa mitkään eurooppalaiset tai kansalliset säännökset eivät edellytä tietyn perusominaisuuden ilmoittamista (tai jos valmistaja tekee vapaaehtoisesti suoritustasoilmoituksen ja siten päättää olla käyttämättä poikkeuksia).

Tarkistus 107: 5 artikla (nyt 6 artikla) (Suoritustasoilmoituksen sisältö)

Neuvosto hyväksyi tarkistuksen osittain. Neuvoston tekstin mukaan on kuitenkin pakollista ilmoittaa ainoastaan ne perusominaisuudet, joista on olemassa kansalliset tai eurooppalaiset säännökset. Tästä huolimatta on aina ilmoitettava vähintään yksi perusominaisuus. Neuvoston teksti voidaan täten nähdä kyseisen Euroopan parlamentin tarkistuksen hieman lievempänä versiona.

Tarkistus 53: 7 artiklan 1 kohta (nyt 8 artiklan 1 kohta) (CE-merkinnän kiinnittäminen ja ”maahantuojan” asema)

Neuvosto sisällytti tarkistuksen ensimmäisen osan sanamuotoa hieman muuttaen. Toista osaa se ei kuitenkaan voinut hyväksyä, koska jos maahantuoja haluaa kiinnittää CE-merkinnän, hänen on joka tapauksessa otettava itselleen kaikki vastuut ja valmistajan asema.

Tarkistus 118: 16 artikla (nyt 17 artikla) (Yhdenmukaistetut standardit)

Neuvosto hyväksyi periaatteessa tarkistuksen ensimmäisen osan, mutta ei täysin sen sanamuotoa. Tarkistuksen toinen osa menisi asetuksen soveltamisalaa pitemmälle, ja se oli hylättävä.

Tarkistus 61: 16 artikla (nyt 17 artikla) (Kestävyys ja käyttötarkoitus)

Neuvosto hylkäsi ensimmäisen osan, joka koskee ilmaisun ”kestävyys” sisällyttämistä; sen voidaan katsoa olevan suoritustason eräs näkökohta. Tarkistuksen toinen osa hyväksyttiin hyödyllisenä selvennyksenä, mutta paljon lyhyemmässä sanamuodossa.

Tarkistus 119: 18 artiklan 2, 3 ja 4 kohta (nyt 27 artikla) (Suoritustasojen tasojen tai -luokkien vahvistamismenettely)

Neuvosto käytännössä hyväksyi koko Euroopan parlamentin tarkistuksen periaatteen ja sisällön. Neuvosto katsoo kuitenkin, että sen oma muotoilu on johdonmukaisempi.

Tarkistus 66: 19 artikla (nyt 28 artikla) (Suoritustason pysyvyyden arviointi- ja varmennusjärjestelmät)

Neuvosto meni Euroopan parlamentin tarkistuksen sisältöä pitemmälle ja totesi, että valittavan järjestelmän on täytettävä kaikki rakennuskohteen perusvaatimukset eikä ainoastaan turvallisuusvaatimuksia.

Tarkistukset 70 ja 94: 21 artiklan 1 kohta (nyt 26 artikla) ja liite II (Eurooppalaisten teknisten arviointien antamisen soveltamisala)

Näitä tarkistuksia ei ole sisällytetty yksinomaan tekstinlaadintaan liittyvistä syistä. Jo 19 artiklassa (entinen 18 artikla) kuvataan selvästi, että eurooppalaisella arviointiasiakirjalla on merkitystä sellaisen ”tuotteen kannalta, joka ei kuulu tai ei täysin kuulu yhdenmukaistetun standardin piiriin” ja eurooppalaisten teknisten arviointien antaminen on suora seuraus tästä.

Tarkistus 73: 25 artiklan 2 kohta (nyt 31 artikla) (Teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten koordinointi ja organisaation tehtävät)

Tässä tarkistuksessa kuvattu tehtävä sisältyy riittävässä määrin saman kohdan toisessa alakohdassa olevaan muotoiluun ”yhteistyö sidosryhmien kanssa”.

Tarkistukset 77, 122 ja 111: 26 artikla (nyt 36 artikla) (Teknisten erityisasiakirjojen käyttö)

Neuvosto hyväksyi suurelta osin tämän tarkistuksen sisällön ja sen taustalla olevat perustelut. Ainoastaan tarkistusten eräät osat hylättiin, koska ne eivät ole oikeassa paikassa tai ne ovat turhia.

Tarkistus 78: 27 artikla (nyt 37 artikla) (Artiklan otsikko)

Tarkistuksen sisältö on oikea, mutta se sisältyy jo hyväksyttyyn tarkistukseen 79.

Tarkistus 112: 27 artiklan uusi 2 b kohta (nyt 37 artikla) (Kertomus tämän artiklan täytäntöönpanosta)

Neuvosto hyväksyy tämän tarkistuksen periaatteessa, mutta kallistuu sille kannalle, että komission tätä artiklaa koskeva erillinen kertomus on tarpeeton ja 53 a artiklassa (nyt 67 artikla) edellytettävä yleinen kertomus voisi hyvin kattaa sisällön.

Tarkistus 92: Liite I, 6 kohta (Valaistus ja energiatehokkuus)

Neuvosto hyväksyi tarkistuksen ensimmäisen osan. Toinen osa näyttää sisältyvän yhteisön yhdenmukaistamislainsäädännön muihin osiin. Lisäksi käytetty sanamuoto ei sovi rakennuskohteiden perusvaatimusten kuvaamiseen.

2.3    Tarkistukset, jotka hylättiin ja joita ei näin ollen sisällytetty neuvoston tekstiin

Tarkistus 1: Johdanto-osan 1 kappale (Rakennetulle ympäristölle aiheutuneet vahingot)

Tarkistusta ei sisällytetty, koska neuvosto piti nykyisiä rakennuskohteen perusvaatimuksia (Liite I) tältä osin riittävän yksityiskohtaisina.

Tarkistus 2: Uusi johdanto-osan 8 a kappale (Suoritustaso terveyden ja turvallisuuden osalta)

Aina kun tässä tarkistuksessa kuvattu asia on aiheellinen, siihen liittyvät seuraukset esitetään asiaa koskevassa yhdenmukaistetussa teknisessä eritelmässä, jonka mukaan valmistaja ilmoittaa suoritustason. On mahdollista, että on olemassa hyvin yksinkertaisia rakennustuotteita, joiden terveys- ja turvallisuusnäkökohtia ei tarvitse erityisesti mainita suoritustasoilmoituksessa. Edellä mainituista syistä neuvosto ei katsonut tarpeelliseksi kyseisen johdanto-osan kappaleen sisällyttämistä.

Tarkistus 3: Johdanto-osan 10 kappale (nyt johdanto-osan 12 kappale)

Komission sanamuoto, jossa käytetään vakiintunutta tekstinlaadintatekniikkaa, vaikuttaa sopivan paremmin johdanto-osan kappaleeseen.

Tarkistus 5: Johdanto-osan 14 kappale (nyt johdanto-osan 17 kappale) (Yhdenmukaistettujen standardien piiriin kuuluva tuotevalikoima)

Tarkistus on tarpeeton, koska komission tähän liittyvä tehtävä kuvataan erittäin hyvin 17 ja seur. artiklassa.

Tarkistus 6: Uusi johdanto-osan 14 a kappale (Teknisten laitosten kokoonpano)

Neuvosto katsoi, että tarkistus jää selvästi tämän asetuksen soveltamisalan ulkopuolelle, koska osallistumisesta teknisiin laitoksiin ei voida säätää tällä säädöksellä.

Tarkistus 10: Johdanto-osan 19 kappale (nyt johdanto-osan 21 kappale) (Eurooppalaisten arviointiasiakirjojen luonnokset)

Koska neuvosto käyttää edelleen eurooppalaisen arviointiasiakirjan luonnoksen käsitettä, erityisesti liitteessä II, oli mahdotonta hyväksyä tätä tarkistusta.

Tarkistukset 11 ja 96: Johdanto-osan 20 kappale (nyt johdanto-osan 22 kappale) ja liite II, 2.5 kohta (Riippumaton tieteellinen asiantuntija)

Neuvosto katsoi paremmaksi pitäytyä komission ehdottamassa teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten toimintarakenteessa.

Tarkistus 15: Johdanto-osan 28 kappale (nyt johdanto-osan 29 kappale) (Maahantuojan toimesta tapahtuva CE-merkinnän kiinnitys)

Neuvosto ei katsonut tämän tarkistuksen selkeyttävän mitään. Maahantuojan, joka ottaa vastuulleen valmistajan aseman, on joka tapauksessa täytettävä kaikki valmistajan velvoitteet. Näin ollen ei olisi suotavaa toimia uuden säädöskehyksen vastaisesti ja erottaa joukosta yhtä tiettyä vaihtoehtoa, jossa tuoja ottaa vastuulleen valmistajan velvollisuudet.

Tarkistus 18: Johdanto-osan 33 a kappale (Ilman testausta tai lisätestausta)

Neuvosto pidättyi sisällyttämästä tätä uutta johdanto-osan kappaletta, koska se katsoo, että 26 artikla (nyt 36 artikla) on riittävän selkeä, mitä tulee tason tai luokan saamiseen ilman testausta tai ilman lisätestausta. Lisäksi tätä koskevat yksityiskohdat kuuluvat komissiolle delegoitujen säädösten kautta (50 ja seur. artikla, nyt 60 ja seur. artikla).

Tarkistukset 19 ja 57: Johdanto-osan 35 kappale (nyt johdanto-osan 38 kappale) ja 9 artikla (nyt 10 artikla) (Muutoksenhakumenettelyistä tiedottaminen)

Neuvosto katsoi, että muutoksenhakumenettelyistä tiedottaminen ei ainakaan ole perustettavien tuoteyhteyspisteiden keskeinen tehtävä.

Tarkistukset 20 ja 23: Johdanto-osan uusi 42 a ja uusi 43 c kappale (Luonnonvarojen kestävä käyttö)

Neuvosto ei pitänyt näiden, osittain tulevaa kehitystä kuvaavien johdanto-osan kappaleiden sisällyttämistä välttämättömänä.

Tarkistus 22: Johdanto-osan uusi 43 b kappale (Standardointijärjestelmän tarkistaminen)

Neuvosto ei pitänyt asianmukaisena pyytää johdanto-osan kappaleessa komissiolta ehdotusta standardointijärjestelmän tarkistamisesta. Standardointijärjestelmän täysi tarkistaminen on parhaillaan käynnissä. Nykyisen järjestelmän tarkistamisen pyytäminen johdanto-osan kappaleessa olisi myös kyseenalaista ottaen huomioon komission aloiteoikeuden ja parempaa lainsäädäntöä silmällä pitäen.

Tarkistus 34: 2 artikla (”Käyttäjän” määritelmä)

Neuvosto pohti rakennustuotteiden käyttäjiä koskevan erillisen määritelmän sisällyttämisen etuja ja haittoja. Loppujen lopuksi se piti parempana ratkaisua, jossa käyttäjä määritellään edelleen uudessa säädöskehyksessä ja Euroopan unionin tai kansallisen lainsäädännön muissa säädöksissä.

Tarkistus 35: 2 artikla (”Teknisestä arvioinnista vastaavan laitoksen” määritelmä)

Koska säädöksessä on kokonainen kappale teknisestä arvioinnista vastaavista laitoksista ja yksityiskohtaisia säännöksiä, joita kyseisten laitosten on noudatettava, neuvosto katsoi, että erillisestä määritelmästä voidaan luopua.

Tarkistus 46: 5 artikla (nyt 6 artikla) (Yhdenmukaistetun standardin otsake)

Neuvosto ei pitänyt yhdenmukaistetun standardin otsakkeen mainitsemista suoritustasoilmoituksen välttämättömänä sisältönä.

Tarkistus 48: 5 artikla (nyt 6 artikla) (Suoritustason pysyvyyden arviointi- ja varmennusmenettelyn yksityiskohdat)

Neuvosto katsoi, että tämä tarkistus tekisi suoritustasoilmoituksen sisältöä koskevasta vaatimuksesta liian raskaan.

Tarkistukset 49 ja 101: 5 artikla (nyt 6 artikla) ja uusi liite III a (Rakennustuotteen sisältämät vaaralliset aineet)

Neuvosto ei sisällyttänyt asetukseen velvoitetta rakennustuotteiden sisältämien vaarallisten aineiden ilmoittamisesta suoritustasoilmoituksessa. Uuden johdanto-osan 21 a kappaleen (nyt johdanto-osan 24 kappale) mukaan valmistaja voi kuitenkin antaa vapaaehtoisesti vaarallisia aineita koskevia tietoja rakennustuotteiden käyttäjille.

Tarkistukset 50 ja 51: 6 artikla (nyt 7 artikla) (Suoritustasoilmoituksen antaminen sähköisesti)

Neuvosto piti täysin epäasianmukaisena, että vakiotilanne määriteltäisiin siten, että rakennustuotteiden ostajien ja käyttäjien olisi turvauduttava erikseen sähköisesti toimitettavaan suoritustasoilmoitukseen ja että he eivät löytäisi pakollisia tietoja yksittäisestä tuotteesta tai saman tuotteen suuremmasta erästä. Lisäksi erityistapaukset, joissa esimerkiksi ammattiyhteyksissä suoritustasoilmoitus saatettaisiin automaattisesti toimittaa sähköisesti asiakkaalle, voidaan määritellä myöhemmin delegoitujen säädösten avulla komission toimivallan puitteissa.

Tarkistukset 108 ja 55: 8 artiklan 2 ja 3 kohta (nyt 9 artikla) (CE-merkintää koskevat käytännön yksityiskohdat)

Neuvosto ei ole vakuuttunut siitä, että näissä tarkistuksissa ehdotettu tekstin yksinkertaistaminen palvelisi valmistajien, käyttäjien tai markkinavalvonnasta vastaavien viranomaisten käytännön tarpeita.

Tarkistus 56: 8 artikla (nyt 9 artikla), uusi 4 a kohta (CE-merkinnän sääntöjenvastainen käyttö)

Neuvosto piti markkinavalvontasäännöksiä (46–49 artikla, nyt 56–59 artikla) riittävinä CE-merkinnän sääntöjenvastaisen käytön välttämiseksi.

Tarkistus 58: 9 artikla (nyt 10 artikla), uusi 1 a kohta (Tuoteyhteyspisteiden riippumattomuus)

Neuvosto piti parempana, että tämä erityisesti pienempien jäsenvaltioiden kannalta liian tiukalta ja ehdottomalta vaikuttava vaatimus jätetään pois.

Tarkistus 109: 10 artikla (nyt 11 artikla) (Valmistajien velvoitteet)

Neuvosto ei ymmärtänyt näiden muutosehdotusten perimmäistä tavoitetta. Valmistajien toimesta tapahtuva näytteisiin perustuva testaus ja joissakin tapauksissa pakkaukseen merkityt tiedot ovat molemmat aiheellisia komission alkuperäisen ehdotuksen mukaisesti.

Tarkistus 63: 17 artikla (nyt 18 artikla), uusi 3 a kohta (Komitean varmistus)

Neuvosto suhtautui epäillen siihen, onko komitean tehtävä kuvattu asianmukaisesti tässä tarkistuksessa.

Tarkistus 67: 19 artiklan 3 kohta (nyt 28 artikla) (Suoritustason pysyvyyden arviointi- ja varmennusjärjestelmän käyttö)

Neuvosto katsoi, että viittaus yleiseen aiottuun käyttötarkoitukseen ei ole riittävä tässä järjestelmää koskevassa kohdassa.

Tarkistus 120: 20 artikla (nyt 19 artikla) (Menettely yhdenmukaistetun standardin laatimiseksi eurooppalaisen arviointiasiakirjan pohjalta)

Neuvosto ei sisällyttänyt tätä tarkistusta, koska se katsoi, että tämä artikla ei sovellu eurooppalaiseen arviointiasiakirjaan perustuvan yhdenmukaistetun standardin laatimisen kuvaamiseen.

Tarkistus 71: 24 artikla (Teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten arviointi)

Neuvosto jätti koko artiklan pois, koska sitä ei tarvita tämän asetuksen yhteydessä. Näin ollen tekstiin tehtyjä parannuksia ei voitu sisällyttää.

Tarkistus 121: 25 artiklan 2 kohta (nyt 31 artiklan 4 kohta) (Teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten koordinointi ja organisaation tehtävät)

Neuvosto piti tämän tarkistuksen sanamuotoa asetuksen kannalta harhaanjohtavana ja käytännössä heikosti toimivana.

Tarkistus 123: 27 artiklan uusi 2 a kohta (nyt 37 artikla) (Teknisten erityisasiakirjojen käyttö)

Tämän tarkistuksen ensimmäisessä osassa ei varsinaisesti keskitytä teknisten erityisasiakirjojen laajuuteen ja tarkoitukseen, kun taas toinen osa on sisällöltään asianmukainen, mutta tässä kohdassa turha ja jopa harhaanjohtava. Neuvoston oli tästä syystä hylättävä tarkistus.

Tarkistus 83: 27 artiklan uusi 2 c kohta (nyt 37 artikla) (Soveltamatta jättäminen maahantuojien osalta)

Neuvosto totesi, että Euroopan parlamentin ehdottama teksti saattaa toimia selvennyksenä. Toisaalta sanamuoto näyttää soveltuvan paremmin johdanto-osan kappaleeseen ja 26–28 artiklan (nyt 36–38 artikla) yleisrakenne kattaa jo tarkistuksen sisällön.

Tarkistus 84: 28 artikla (nyt 38 artikla) (Yksinkertaistettujen menettelyjen muu käyttö)

Neuvosto katsoi, että tarkistuksessa ei kuvata teknisten erityisasiakirjojen käytön laajuutta ja perusteluja asianmukaisesti.

Tarkistus 85: 30 artiklan 4 a kohta (nyt 40 artikla) (Tarpeettoman rasitteen välttäminen)

Neuvosto uskoi, että tämä tarkistus ei ole oikeassa paikassa. Siinä lainataan sanamuotoa vaatimustenmukaisuuden arvioinnin yhteydessä käytettävästä, (päätöksen N:o 768/2008 liitteiden) moduuleihin perustuvasta uudesta säädöskehyksestä. Rakennustuotteet liittyvät kuitenkin suoritustason pysyvyyden arviointi- ja varmennusjärjestelmiin eivätkä vaatimustenmukaisuuden arviointiin.

Tarkistus 86: 33 artiklan 5 kohta (nyt 43 artikla) (Avoimuus valmistajaa kohtaan)

Neuvosto ei katsonut tarpeelliseksi poiketa tässä kohdassa komission ehdotuksesta.

Tarkistus 87: 33 artiklan uusi 11 a kohta (nyt 43 artikla) (Ilmoitettujen laitosten lausunnot)

Neuvosto suhtautui epäillen tähän tarkistukseen, joka on epäselvä ja voi johtaa vääriin tulkintoihin.

Tarkistus 88: 51 artiklan uusi 2 a kohta (nyt 64 artikla) (Komitean jäsenien riippumattomuus)

Neuvosto hylkäsi tarkistuksen, koska se on heikosti toimiva. Ei ole kovin selvää, keiden ja mistä organisaatioista lähtöisin olevien rakennusalan asiantuntijoiden on pidätyttävä arvioimasta suoritustasoja ja kuinka kauan. Tämänhetkinen sanamuoto on lisäksi epätäsmällinen.

Tarkistus 89: 53 artiklan 3 kohta (nyt 66 artikla) (Yhteisymmärrykseen perustuvan arviointimenettelyn käyttö ja eurooppalaisiin arviointiasiakirjoihin perustuva yhdenmukaisten standardien laatimismenettely)

Neuvosto saattoi hyvinkin suhtautua suopeasti tarkistuksen ensimmäisen osan henkeen, mutta käytetty sanamuoto vaikutti liian ehdottomalta kyseiseen tarkoitukseen. Tarkistuksen toisen osan hylkääminen johtuu tarkistuksen 120 hylkäämisestä.

Tarkistus 90: Liite I, johdanto (Rakennuskohteen perusvaatimukset)

Neuvosto ei katsonut tätä tarkistusta tarpeelliseksi rakennuskohteen yksityiskohtaisten perusvaatimusten asettamissa kokonaispuitteissa.

Tarkistus 91: Liite I, 3 kohta (Elinkaariajattelu)

Neuvosto keskusteli tästä tarkistuksesta myönteisessä hengessä, mutta totesi, että siinä halutut tavoitteet sisältyvät jo pohjimmiltaan komission alkuperäiseen sanamuotoon.

Tarkistus 93: Liite I, 7 kohta (Vaatimus luonnonvarojen kestävästä käytöstä)

Tarkistuksessa todetaan jotakin päivänselvää eikä siinä lisätä oikeudellista selvyyttä verrattaessa kaikkiin muihin rakennuskohteen perusvaatimuksiin.

Tarkistukset 95 ja 114: Liite II, 2.1 kohta ja uusi 2.1 a kohta (Teknisestä arvioinnista vastaavan laitoksen arviointi ja organisaation tehtävät)

Vaikka näiden tarkistusten henkeä voitaisiinkin pitää hyväksyttävänä, neuvostossa kokonaan uudelleen työstetty liite II on johtanut tilanteeseen, jossa Euroopan parlamentin tarkistusten sanamuoto ei enää tarkalleen anna asianmukaista kuvausta menettelystä.

Tarkistus 97: Liite II, 2.7 kohta (Asiantuntijoiden kuuleminen)

Neuvosto katsoi, että ehdotettu muutos ei ole toimiva ja että se voi aiheuttaa ei toivottuja viivästymiä.

Tarkistus 98: Liite III (Suoritustasoilmoituksen numeron poistaminen)

Neuvosto ei nähnyt tästä tarkistuksesta koituvan mitään etua.

3.    Neuvostossa tekstiin sisällytetyt tärkeimmät uudistukset

4 artikla (Suoritustasoilmoitus)

Kuten edellä todettiin, valmistajan toimesta laadittava suoritustasoilmoitus on vahvemmalla sanamuodolla määritelty säännönmukaiseksi tapaukseksi. Se on pakollinen, kun ei sovelleta 4 a artiklan poikkeuksia (jotka koskevat pääasiassa tarkasti määriteltyjä rajoitettuja tapauksia). Lisäksi ilmoitettavat perusominaisuudet vahvistetaan joko komission päätöksellä 3 artiklan 3 kohdan mukaisesti tai voimassa olevilla kansallisilla säännöksillä, kun valmistaja aikoo saattaa tuotteen markkinoille. Jos tiettyyn käyttötarkoitukseen ei kumpikaan edellä mainituista vaihtoehdoista sovellu, valmistaja voi päättää itse, mitkä perusominaisuudet (vähintään yksi) hän haluaa ilmoittaa. Niiden perusominaisuuksien osalta, joista ei ole olemassa Euroopan unionin tai kansallisia säännöksiä, ja jos valmistaja päättää olla ilmoittamatta niitä, hänen on todettava ”suoritustasoa ei ole määritelty”. Koska valmistaja ilmoittaa myös tuotteen aiotun käyttötarkoituksen, yleisjärjestelmä lisää osaltaan käyttäjille tarkoitettujen tietojen määrää ilman, että se erottelee Euroopan markkinoita liikaa kansallisiin tai alueellisiin markkinoihin.

9 artikla (nyt 10 artikla) Tuoteyhteyspisteet

Muotoilemalla tämän artiklan uudelleen neuvosto selvensi, että tuoteyhteyspisteet voidaan perustaa uuden säädöskehyksen asiaa koskevien säännösten mukaisesti. Kuitenkin se, että tuoteyhteyspisteiden on ilmoitettava rakennuskohteen perusvaatimuksia koskevista säännöksistä, tehdään erityisen selväksi tässä artiklassa.

Johdanto-osan 35 a ja 35 b kappale (nyt johdanto-osan 39 ja 40 kappale) toimivat myös hyödyllisinä selvennyksinä, koska niiden mukaan tuoteyhteyspisteet voivat veloittaa maksuja lisätiedoista ja ne voidaan sisällyttää kyseisessä jäsenvaltiossa tai kyseisissä jäsenvaltioissa jo olemassa oleviin erityisiin organisaatiorakenteisiin.

18–18 e artikla (nyt 19–24 artikla) Teknisestä arvioinnista vastaavat laitokset / Eurooppalainen arviointiasiakirja

Neuvosto päätti muokata kokonaan uudelleen eurooppalaisen arviointiasiakirjan kehittämistä ja teknisestä arvioinnista vastaavien laitosten asemaa tuossa työssä koskevat säännökset.

21 artikla (nyt 27 artikla) Suoritustasot tai -luokat

Neuvosto muotoili artiklan uudelleen komission ja eurooppalaisten standardointielinten vastuiden selventämiseksi, kun vahvistetaan suoritustasoluokat, vähimmäissuoritustasot ja olettamus suoritustasojen tai -luokkien täyttämisestä ilman testejä tai ilman lisätestejä. Eurooppalaisten standardointielinten toimeksiannon tai tarkistetun toimeksiannon tarkoitus ja jäsenvaltioiden tehtävät tässä prosessissa ilmaistaan nyt selkeämmin.

27 artikla (nyt 37 artikla) Teknisten erityisasiakirjojen käyttö

Neuvoston kompromissitekstiin sisältyy tarkistus 37 artiklaan, joka esitetään nyt sovellettavaksi järjestelmiin 3 ja 4 ja liittyen suoraan liitteeseen V. Säännöstä on myös täsmennetty viittaamalla ”tuotetyypin määritykseen tuotteen tyyppitestauksen perusteella”. Nämä muutokset vastaavat osittain komission muutettua ehdotusta.

50 ja seur. artikla (nyt 60 ja seur. artikla) Delegoidut säädökset

Euroopan unionin toimintaa koskevan sopimuksen tultua voimaan tietyt säännökset, joiden oli alunperin tarkoitus kuulua valvonnan käsittävän sääntelymenettelyn piiriin, on sisällytetty niiden uusien artiklojen osaksi, joissa vahvistetaan delegoituja säädöksiä koskeva menettely (SEUT 290 artiklan mukaisesti).

Liite III – Suoritustasoilmoituksen malli

Neuvosto päätti ottaa valmistajien velvoitteet täsmälleen artikloissa esitetyssä muodossa ja muutti täten huomattavasti suoritustasoilmoituksen formaattia. Täten varten liitteen III mallia on selvennetty monin tavoin (esim. velvoite esittää tuotteen käyttötarkoitus).

IV.   PÄÄTELMÄT

Neuvoston vahvistamassa ensimmäisen käsittelyn kannassa korostetaan komission ehdotuksen päätavoitetta. Rakennustuotteiden kaupan pitämistä koskevaa yhtenäistä säädöskehystä pidetään välttämättömänä markkinoiden toiminnalle, tarpeellisena alan suuren merkityksen vuoksi ja asianmukaisena ottaen huomioon ilmoittamista ja markkinavalvontaa koskevista perussäännöksistä annettu horisontaalinen säädöskehys. Tätä yhdenmukaistettua lähestymistapaa noudattamalla rakennustuotteet voivat liikkua vapaasti sisämarkkinoilla turvallisuutta ja muita käyttäjien ja suuren yleisön edun mukaisia vaatimuksia vaarantamatta.

Käytännön tasolla neuvoston tekstissä pyritään aidosti jatkamaan markkinoiden yhdentymistä, sillä siinä päätetään vahvistaa suoritustasoilmoitus ”säännönmukaiseksi” tapaukseksi, jos poikkeuksia ei sovelleta. Valmistajien hallinnollisen rasitteen ja yksittäisten testausvaatimusten vähentäminen on sisällytetty asetukseen keskeisenä kysymyksenä 26 ja seur. artiklan säännösten avulla. Se, että yhdenmukaistetut standardit ja eurooppalaiset tekniset arvioinnit (jos tuote ei vielä kuulu tai ei kokonaan kuulu yhdenmukaistetun standardin piiriin) ovat olemassa rinnakkain, on ilmaistu selkeämmin. Käyttämällä delegoituja säädöksiä komissio valtuutetaan mukauttamaan tämän asetuksen tiettyjä liitteitä, kun sen mahdollistavat edellytykset, sellaisina kuin lainsäätäjät ne esittävät tässä asetuksessa, täyttyvät.


(1)  EUVL C 10, 15.1.2009, s. 12.

(2)  Oikeusperusta on muutettu SEUT 114 artiklaksi Lissabonin sopimuksen voimaantulon seurauksena.

(3)  Asiak. 8906/09 + COR1, COR2 (EUVL C 184E, 8.7.2010, s. 441).

(4)  CES 1860-2008 - INT/434; ei ole vielä julkaistu virallisessa lehdessä.

(5)  Asiak. 14989/09.

(6)  EYVL L 40, 11.2.1989, s. 12, sellaisena kuin se on muutettuna neuvoston direktiivillä 93/68/ETY (EYVL L 220, 30.8.1993, s. 1).

(7)  Ks. erityisesti asetus (EY) N:o 765/2008 (EUVL L 218, 13.8.2008, s. 30).

(8)  Huom.: Artiklojen numeroinnilla viitataan joko parlamentin ensimmäisen käsittelyn tulokseen (asiak. 8906/09 MI 164 ENT 95 COMPET 219 CODEC 588) tai, jos se on nimenomaisesti osoitettu (”nyt …”) asiakirjaan, jossa neuvoston ensimmäisen käsittelyn kanta otetaan huomioon (asiak. 10753/10).

(9)  (Ei äänestetty: 25, 28, 29, 31, 37, 38, 45, 54, 59, 60, 62, 64, 65, 69, 72, 74, 75, 76, 80, 81, 82, 110 ja 113.).