ISSN 1725-2490

Euroopan unionin

virallinen lehti

C 122

European flag  

Suomenkielinen laitos

Tiedonantoja ja ilmoituksia

48. vuosikerta
20. toukokuu 2005


Ilmoitusnumero

Sisältö

Sivu

 

I   Tiedonantoja

 

Komissio

 

Petostentorjuntaviraston valvontakomitea

2005/C 122/1

Toimintakertomus — Kesäkuu 2003 – heinäkuu 2004

1

FI

 


I Tiedonantoja

Komissio

Petostentorjuntaviraston valvontakomitea

20.5.2005   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 122/1


TOIMINTAKERTOMUS

Kesäkuu 2003 – heinäkuu 2004

(2005/C 122/01)

Ottaakseen huomioon komission tiedonannon kaikille virallisille kielille käännettävien tekstien pituuden rajoittamisesta valvontakomitea on laatinut kertomuksestaan tiivistelmän niillä kielillä, joihin kyseistä rajoitusta (10 sivua) sovelletaan.Kertomuksen koko teksti on saatavilla saksaksi, ranskaksi ja englanniksi näillä kielillä julkaistussa Euroopan unionin virallisessa lehdessä ja Eur-Lexin verkkosivuilla (http://europa.eu.int/eur-lex).

TIIVISTELMÄ

JOHDANTO

Työskentelymenetelmät

Kun OLAFin uusiin tehtäviin mukautettujen organisaatiorakenteiden käyttöönottoon liittyvä siirtymäkausi on nyt päättynyt — kestettyään huomattavasti odotettua kauemmin — valvontakomitea on voinut Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1073/1999 viidennen soveltamisvuoden aikana keskittyä laajemmin operatiiviseen toimintaan. OLAFin käyttöön ottamien avoimempien hallintomenetelmien ansiosta valvontakomitea voi vastedes hoitaa täysipainoisesti myös OLAFin tutkimustoiminnan säännölliseen valvontaan liittyvät tehtävänsä.

Kun asetusta (EY) N:o 1073/1999 on nyt sovellettu viisi vuotta, valvontakomitea toteaa, että OLAFin suurimpana haasteena on ollut ottaa huomioon se, että luonteeltaan alun perin hallinnolliset tutkimukset voivat johtaa rikosoikeudellisiin jatkotoimiin.

Valvontakomitea on perustamisestaan lähtien korostanut tätä ongelmaa ja pyytänyt OLAFin pääjohtajaa kiinnittämään huomiota siihen, että on luotava rakenteet niitä tutkimustehtäviä varten, jotka eroavat puhtaasti hallinnollisesta tutkimustoiminnasta riippumattoman luonteensa perusteella. Valvontakomitea suositteli myös menettelysääntöjen antamista, valvontaa niiden noudattamisen varmistamiseksi ja selkeiden tutkimusmenetelmien käyttöönottoa.

Tilannekatsaus

Arvioidessaan OLAFin toimintaa valvontakomitea on ottanut huomioon yhtäältä asetukseen (EY) N:o 1073/1999 sisältyvät määritelmät ja toisaalta OLAFin tosiasiallisesti harjoittaman toiminnan.

Asetuksessa (EY) N:o 1073/1999 esitetty määritelmä OLAFin tehtävistä perustuu yhteisön lainsäätäjän pyrkimykseen luoda toimintakykyinen organisaatio hoitamaan riippumatonta tutkimustehtävää.

Asetuksessa (EY) N:o 1073/1999 säilytetään tasapaino jäsenvaltioiden ja yhteisön vastuualueiden välillä. Tarkoituksena on soveltaa yhteisön tasolla uusia tai jo käytössä olevia tutkimusvälineitä. Petostentorjuntaviraston tehtäviin kuuluu avustaa komissiota petosten torjuntamenetelmien suunnittelussa ja kehittämisessä.

Kansallisella tasolla petostentorjuntaviraston tehtävänä on asetuksen mukaan koordinoida jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten välistä yhteistoimintaa. Asetuksessa säädetään UCLAFin komission nimissä aiemmin hoitamien tehtävien siirtämisestä OLAFille.

Kyseiset säännökset perustuvat omaperäisiin ratkaisuihin, jotka ovat vielä suurelta osin väliaikaisia. Valvontakomitea piti tätä järjestelyä kuitenkin toteuttamiskelpoisena tilapäisratkaisuna sen soveltamiselle ominaisen, eräänlaisen rakentavan kaksijakoisuuden perusteella.

Soveltaessaan näitä järjestelyitä OLAF on pyrkinyt hyödyntämään maksimaalisesti käytössä olevien välineiden tarjoamia mahdollisuuksia ja jatkamaan samalla UCLAFin aiemmin harjoittamaa toimintaa. Toimintasuunnitelmien laadinta aloitettiin vasta äskettäin, jotta voitaisiin selkiyttää tapaa, jolla viraston eri tehtävät nivoutuvat toisiinsa. Tehtävien keskinäisiä suhteita sekä niiden ja yhteistyökumppaneiden tehtävien välisiä yhteyksiä onkin vielä tässä vaiheessa vaikea määritellä täsmällisesti.

I LUKU

OLAFIN TEHTÄVIENSÄ HOITAMISESSA KÄYTTÄMÄT VÄLINEET

OLAFin organisaation osalta valvontakomitea muistuttaa suositelleensa riippumattomuutta edellyttävien tehtävien erottamista komission valvonnassa hoidetuista tehtävistä ja operatiivisten alojen eriyttämisen purkamista.

Tehtäviensä hoitamisessa käytettävien välineiden osalta OLAFilta edellytettiin innovatiivisuutta. Koska UCLAF, jonka rakenteet ja henkilöstö siirrettiin OLAFille, ei ollut tutkimuselin, sillä ei ollut käytettävissään tutkimustoimintaan tarvittavia toimivaltuuksia eikä välineitä. OLAFin ensimmäinen tehtävä oli sen vuoksi näiden välineiden kehittäminen. Kysymys tutkimusten laillisuuden valvonnassa sovellettavista järjestelyistä on kuitenkin edelleen ratkaisematta.

A.   OPERAATIOIDEN OHJAUSVÄLINEET

Valvontakomitea suositteli OLAFille hallinnoinnin tehostamiseen ja päätösten riippumattomuuteen liittyvistä syistä vuorovaikutteisten hallintovälineiden käyttöönottoa.

Kun valvontaperiaate on lyöty lukkoon, valvonnassa voidaan käyttää eri toimintamalleja. OLAF on kokeillut samanaikaisesti useaa eri toimintamallia: nk. Boardia (johtokunta), käsikirjaa ja toimintaohjelmaa.

B.   HALLINNOINTI- JA VARAINHOITOVÄLINEET

Valvontakomitea suositteli OLAFille taloudelliseen riippumattomuuteen perustuvaa järjestelyä, jonka puitteissa se voi määrittää riippumattomuutta edellyttäviin tehtäviinsä liittyvän menoennusteen prioriteetit ja arvioida näiden tehtävien hoitamisessa käytettäviä välineitä. OLAFia kehotettiin lisäksi pitämään itseään riippumattomana yksikkönä tehtäviensä erikoispiirteitä vastaavan henkilöstöhallinnon edistämiseksi.

C.   TUTKIMUSTEN LAILLISUUDEN VALVONTA

Valvontakomitea tuki aluksi hierarkkisesta valvonnasta erillisten valvontavaltuuksien antamista syyttäjäyksikölle katsottuaan, että ulkoiset valvontatoimet olivat liian etäisiä sovellettaviksi näin läheisesti yksilöiden oikeuksiin liittyvissä tutkimuksissa.

OLAF päätti kuitenkin pitäytyä valvontatoiminnassaan hierarkkisessa valvonnassa ja antaa syyttäjäyksikön tehtäväksi toimia neuvonantajana päätöksenteossa. Se tutkii parhaillaan, olisiko kyseinen valvontatehtävä tarkoituksenmukaista siirtää johtokunnalle (Boardille).

Tutkimusten laillisuutta on joka tapauksessa mahdollista valvoa asianmukaisesti vain, jos OLAFille määritetään täsmälliset menettelysäännöt, jotka siltä nykyisin puuttuvat.

II LUKU

YHTEENVETO OLAFIN OPERATIIVISESTA TOIMINNASTA

Koska valvontakomitean suositukset välineiksi, jotka olisi kehitettävä yhteisön lainsäätäjän määrittelemien tavoitteiden saavuttamiseksi, on pantu vain osittain täytäntöön, on vaikea arvioida, millainen vaikutus niillä olisi voinut olla OLAFin toiminnan tehokkuuteen ja laatuun.

Valvontakomitea on keskittynyt valvonta- ja arviointitoiminnassaan pääasiassa OLAFin riippumattomaan tutkimustehtävään ja siihen liittyviin tehtäviin. Tämä riippumaton tutkimustoiminta on yhteisön lainsäätäjän OLAFille uskoma päätehtävä. Valvontakomitean ensisijaisena tavoitteena onkin varmistaa, että OLAF voi hoitaa tutkimustehtäväänsä riippumattomasti.

Operatiivisen toiminnan arviointia vaikeuttaa erityisesti se, että käsikirjassa määritellyt ryhmät eivät systemaattisesti vastaa tosiasiallisesti harjoitettua toimintaa. Tämä epäjohdonmukaisuus estää lisäksi toimintavälineiden ja henkilöresurssien hallinnoinnin toiminnan luonteen perusteella (riippumaton ja muu toiminta), minkä vuoksi komission ja budjettivallan käyttäjän on mahdotonta arvioida yksityiskohtaisesti kummallakin alalla välttämättä tarvittavia toimintavälineitä. Arviointiperustaksi on sen vuoksi otettava asetukseen sisältyvä määritelmä toiminnan luonteesta. Tällöin on otettava huomioon se, että osasta OLAFin riippumatonta operatiivista toimintaa säädetään asetuksessa nimenomaisesti (tutkimukset) ja osasta taas epäsuorasti (kansallisten oikeusviranomaisten tutkimustoiminnan tukeminen).

Operatiivisen toiminnan viimeaikaiseen kehitykseen liittyy kaksi myönteistä seikkaa: yhtäältä UCLAFin käsiteltäviksi ottamia asioita koskevat tutkimukset on voitu saattaa loppuun ja toisaalta on otettu käyttöön tehokkaampia hallintomenetelmiä.

A.   ASETUKSESSA (EY) N:o 1073/1999 NIMENOMAISESTI SÄÄDETYT TOIMINNOT: TUTKIMUKSET

Takeet OLAFin tutkimustoiminnan riippumattomuudesta (pääjohtajan asema ja valvontakomitean rooli) ovat huomattavasti kattavammat kuin tavanomaisia hallinnollisia tutkimustehtäviä hoitavilla elimillä (esim. tutkinta- ja kurinpitotoimisto IDOC). Takeet kuuluvat kuitenkin nykyisin vain hallinto-oikeuden soveltamisalaan. Koska ne voivat kuitenkin mahdollisesti johtaa rikosoikeudellisiin jatkotoimiin, niihin olisi sisällytettävä myös kansalliset rikosoikeudelliset säännökset ja ylikansalliset periaatteet (ihmisoikeuksien ja perusvapauksien suojaamista koskeva yleissopimus ja EU:n perusoikeuskirja).

a)   Sisäisten ja ulkoisten tutkimusten erottaminen toisistaan

Tutkimusten jaotteluperusteet eivät ole kovin täsmällisiä, mikä vähentää jaettuun toimivaltaan kuuluvia asioita koskevien päätösten avoimuutta, johtaa päällekkäisiin tutkimuksiin ja haittaa yksilöiden oikeuksien suojaamista.

b)   Arvio eri menettelyvaiheissa toteutettavasta toiminnasta

OLAFin tutkimustoiminnan luonteesta saadaan monipuolinen kuva, kun sitä tarkastellaan lopullisiin tutkimusraportteihin sisältyvien suositusten perusteella. Valvontakomitea on yleisesti ottaen sitä mieltä, että arvioinnin kohteeksi on otettava paitsi tutkimustoiminnan määrä myös sen tulokset. Arvioinnissa on siis otettava huomioon myös niiden viranomaisten reaktiot, jotka vastaavat OLAFin tutkimusten perusteella suoritettavista jatkotoimista. Valvontakomitea toteaa, että vaikka parhaillaan toteutettavilla toimenpiteillä pyritään parantamaan OLAFin panoksen huomioon ottamista oikeusviranomaisten keskuudessa, tehokkaan laillisuusvalvonnan puuttuminen ja OLAFin monijakoinen asema ovat tietyssä määrin voineet heikentää sen toteuttamien toimenpiteiden perusteltavuutta ja uskottavuutta.

B.   ASETUKSESSA (EY) N:o 1073/1999 EPÄSUORASTI SÄÄDETYT TOIMINNOT: OLAFIN JA KANSALLISTEN OIKEUSVIRANOMAISTEN VÄLINEN YHTEISTYÖ

OLAFin ja kansallisten oikeusviranomaisten välisiin suhteisiin liittyvät ongelmat johtuvat siitä, että suhteille ei ole määritetty täsmällistä oikeusperustaa. Yhteistyötä harjoitetaan osana tutkimusten oikeudellista seurantaa tai tukitoimintoja. Yhteistyö on osoittautunut erittäin hyödylliseksi ja muodostaa korvaamattoman jatkotoimen tutkimustoiminnalle. Yhteistyötä on kuitenkin tarkasteltava yhtenä niistä toiminnoista, jotka OLAF toteuttaa riippumattomana yksikkönä. Kyseinen tehtävä on viime kädessä tarkoitus siirtää tulevaisuudessa toimintansa aloittavalle Euroopan syyttäjälaitokselle. Siirtymäkautta varten on annettava sisäiset säännöt, joilla ohjataan OLAFin osallistumista yhteistyöhön. Yhteisön lainsäätäjän on täsmennettävä sääntöjen oikeusperusta ja toiminnan puitteet.

III LUKU

VALVONTAKOMITEAN SUOSITUKSET: OLAFIN TOIMINTAA ON PARANNETTAVA JA EUROOPAN SYYTTÄJÄLAITOSTA KOSKEVAT VALMISTELUT ALOITETTAVA

Valvontakomitean suositusten tarkoituksena on mahdollistaa se, että OLAF voi hoitaa tehtävänsä kokonaisvaltaisesti ja kehittää toimintaansa kohti eräänlaisen oikeudellisen neuvonantajan tehtäviä, joihin komission puheenjohtaja Prodi viittasi toimintasuunnitelmassaan. Puheenjohtaja Prodi korosti myös tarvetta pohtia OLAFin toiminnan keskittämistä jälleen yhteisön lainsäätäjän vahvistamiin tehtäviin. OLAFilla on ollut vaikeuksia eri tehtäviensä sisällön määrittelyssä sekä niiden nivomisessa toisiinsa ja yhteistyökumppaneiden tehtäviin.

A.   TUTKIMUSTEHTÄVÄN NIVOMINEN YHTEEN OLAFIN MUIDEN TEHTÄVIEN KANSSA

OLAFin tehtävät ovat luonteeltaan hyvin erilaisia. OLAF harjoittaa tutkimustoimintaa, tukee kansallisten viranomaisten tutkimuksia ja avustaa komissiota yhteisön talousarvioon kohdistuvien petosten torjuntaan liittyvässä poliittisessa ja lainsäädäntötoiminnassa. Kysymys eri tehtävien yhteisvaikutuksista nousee vähitellen esiin uudella tavalla. Suurin ongelma on tehtävien nivominen yhteen johdonmukaiseksi kokonaisuudeksi.

1.   OLAFin toiminnan organisointia on parannettava tutkimuspolitiikan perusteella

Valvontakomitea kannattaa suhteellisuusperiaatteen noudattamista ja tutkimuspolitiikan määrittämistä selkeästi siten, että ilmoitetaan tutkimusten aloittamisessa noudatettavat valintakriteerit, jotka ovat välttämättömiä toissijaisuusperiaatteen ja käytettävissä olevien resurssien rajallisuuden vuoksi. Pääjohtajan riippumattomuus päätöksenteossa takaa sen, että hän voi tehdä päätökset tutkimusten aloittamisesta vastuullisesti valintakriteereiden perusteella ja antaa tutkimuksen tavoitteen, soveltamisalan, välineet, resurssit ja etsittävän todistusaineiston luonteen yksityiskohtaisemmin tiedoksi tutkijoille. Tutkimuspolitiikan avulla olisi myös voitava määritellä OLAFin tutkimusten asema suhteessa kansallisiin ja yhteisön tutkimusmenettelyihin ja asettaa prioriteetit tärkeysjärjestykseen sekä edistää päätöksenteon avoimuutta ja riippumattomuutta.

2.   OLAFin asemaan tehtävät muutokset

Asetus (EY) N:o 1073/1999 ja komission päätös 1999/352/EY, EHTY, Euratom perustuvat siihen, että OLAFin uuden tutkimustehtävän riippumaton hoito erotetaan niistä tehtävistä, joita OLAF hoitaa komission yksikkönä. Käytännössä ero ei kuitenkaan ole aina selvä.

a)   OLAFin sisäinen organisaatio

Suositus 1): Olisi luotava rakenne, jossa riippumattomista tehtävistä vastaavat yksiköt on erotettu komission alaisuudessa hoidettavia tehtäviä suorittavista yksiköistä, ja täsmennettävä toimivaltajako OLAFin ja komission yksiköiden ja pääosastojen välillä hallinnollisen yhteistyön alalla.

Suositus 2): Olisi luotava tehtävien perusteella mukautettu henkilöstöjärjestelmä (väliaikaiset toimihenkilöt tai virkamiehet).

Suositus 3): OLAFin talousarvio ei saisi olla esteenä riippumattoman tutkimustoiminnan harjoittamiselle.

b)   Hallinnollinen asema ja vastuualueet

Komission rakenteisiin integroidun OLAFin hallinnollinen asema voi asettaa sen eturistiriitatilanteeseen, jos se toimii vastaajana sellaisen virkamiehen nostaman kanteen yhteydessä, jota sen olisi suojattava OLAFin tutkimustoiminnan osana tai sen perusteella toteutetuilta toimenpiteiltä.

OLAFin pääjohtajalle, joka rinnastetaan nimittävään viranomaiseen, asetetaan säännöksissä kurinpidollisia tehtäviä, jotka liittyvät samalla sekä tutkimusten johtamiseen että tutkimustoimista tehtyjen valitusten käsittelyyn. Vaikka tämä ei aiheuta vaikeuksia hallinto-oikeudellisissa tutkimuksissa, se voi aiheuttaa ongelmia tutkimuksissa, jotka johtavat rikosoikeudellisiin jatkotoimiin.

c)   OLAFin suhteet muihin toimijoihin

Suositus 4): OLAFin tehtävät, asema ja suhteet yhteistyökumppaneihin sekä toimet eri menettelyissä ja erityisesti kurinpitomenettelyissä olisi määriteltävä yksityiskohtaisesti; OLAFin toimimista oikeusviranomaisten tukena olisi säänneltävä täsmentämällä kyseiseen toimintaan sovellettavat oikeudelliset puitteet.

B.   TUTKIMUSTEHTÄVÄN HOIDON KANNALTA VÄLTTÄMÄTTÖMÄT JÄRJESTELMÄT JA RAKENTEET

OLAF suhtautuu tutkimuksiinsa valmistelutoimina, joiden luonne vastaa perinteisiä hallintotoimia. On totta, että OLAF ei voi käyttää henkilöihin nähden rikosoikeudelle ominaisia pakkokeinoja. Sillä on kuitenkin merkittäviä toimivaltuuksia, kuten pääsy tiloihin, oikeus tutustua asiakirjoihin ja oikeus määrätä asianomaisille todistamisvelvoite. OLAFin toiminta voikin ulottua yksilön oikeuksiin. Valvontakomitea katsoo sen vuoksi, että pelkästään sisäinen laillisuusvalvonta on riittämätöntä ja aiheuttaa monia ongelmia. Valvontakomitean suositusten aiheet ovat seuraavat:

1.   Menettelysäännöt

Suositus 5): Jotta tutkimusten rikosoikeudelliset jatkotoimet voitaisiin ottaa paremmin huomioon, valvontakomitea toistaa OLAFille ensimmäisessä toimintakertomuksessa esittämänsä suosituksen, jonka mukaan OLAFin olisi annettava eri tutkimusvaiheisiin mukautetut sisäiset menettelysäännöt, jotka ovat riittävän täsmälliset varmistamaan voimassa olevien periaatteiden noudattamisen.

2.   Tutkimusten laillisuuden valvonta

Vaikka OLAF myöntää, että tutkimusten laillisuuden valvonnassa on noudatettava asetuksen (EY) N:o 1073/1999 johdanto-osan 10 kappaleen säännöksiä, se siirtää valvontavastuun muille elimille, jotta tutkimustoiminnan tehokkuus ei vaarantuisi. Valvontakomitea katsookin aiheelliseksi muistuttaa, että tämä ongelma otettiin esille heti asetuksen (EY) N:o 1073/1999 voimaantulon jälkeen ja siihen ehdotettiin ratkaisuja.

C.   VALVONTAKOMITEAN TEHTÄVÄT JA ASEMA

Valvontakomitea palauttaa mieliin asetuksessa säädetyt tehtävänsä: tutkimustoiminnan säännöllinen valvonta ja pääjohtajan avustaminen tämän tehtävien hoidossa.

On ehdotettu, että valvontakomitean toimivaltuuksia laillisuusvalvonnan alalla vahvistettaisiin tulevalla kaudella antamalla sille uusia tehtäviä, jotka siltä kielletään nykyisessä asetuksessa. Valvontakomitea suhtautuu varauksellisesti kyseiseen ehdotukseen.

Toimintaansa rajoittavan kokoonpanon vuoksi (kuukausittaiset kokoukset) valvontakomitean suurin vahvuus on sen riippumattomuus ja sen laatimien arviointien puolueettomuus. Jos valvontakomitealle annetaan tutkimusten toteuttamista koskevaa päätösvaltaa, sen asema muuttuu ja siitä tulee väistämättä yhteisön toimielimiin integroitu pysyvä elin, mikä vahvistaisi sen toimivaltuuksia mutta heikentäisi toisaalta sen riippumattomuutta ja puolueettomuutta.

Valvontakomitea on sen vuoksi ehdottanut nk. vapausasiamiehen nimittämistä avustamaan sitä näiden uusien tehtävien hoidossa.

Valvontakomitea katsoo lisäksi voivansa auttaa OLAFia ratkaisemaan ongelmat, jotka liittyvät OLAFin ja sen yhteistyökumppaneiden välisten suhteiden organisointiin, mistä suuri osa OLAFin operatiiviseen toimintaan liittyvistä ongelmista on lähtöisin.

Suositus 6): Valvontakomitean nimenomaiseksi tehtäväksi olisi annettava yhteisöjen taloudellisten etujen suojaamista koskevaan operatiiviseen toimintaan osallistuvien toimielinten toiminnan koordinointi sekaannusten ja toimivaltaristiriitojen ehkäisemiseksi.

Oman asemansa osalta komitea pyytää toimielimiä jälleen kiinnittämään huomiota siihen, että sillä on oltava käytettävissään tehtäviensä hoitamisen kannalta välttämättömät välineet, olipa sitten kyse sen saataville asetettavista tiedoista tai sen moitteettoman toiminnan edellyttämästä hallinnollisesta ja taloudellisesta asemasta. On erityisesti muistutettava, että yksi valvontakomitean erityispiirteistä on toimiminen riippumattomana elimenä, joka raportoi kaikille toimielimille. Tämän erityisominaisuuden korostamiseksi sen jäsenten asemaa olisi täsmennettävä. Komitean ja sen sihteeristön toiminta (toimipaikka, henkilöstön rekrytointi ja urakehitys sekä budjetti) olisi lisäksi erotettava kokonaisuudessaan niistä elimistä, joita komitea valvoo.

PÄÄTELMÄT

Euroopan unionin perustuslakia koskeva sopimus tarjoaa konkreettisen mahdollisuuden taloudellisten etujen suojaamisessa nykyisin noudatettavan järjestelmän kehittämiseen. Sopimuksessa määrätään Eurojustin toimivaltuuksien käytön organisoinnista ja koordinoinnista siltä osin kuin on kyse taloudellisten etujen suojaamiseen liittyvien rikosoikeudellisten tutkimusten aloittamisesta sekä Euroopan syyttäjälaitoksen perustamisesta Eurojustin alaisuuteen. Syyttäjälaitos ottaisi hoitaakseen nämä organisointi- ja koordinointitehtävät ja vastaisi lisäksi asioiden siirtämisestä tuomioistuinkäsittelyyn, tarvittaessa yhteistyössä Europolin kanssa.

Asetuksessa (EY) N:o 1073/1999 mainitaan mahdollisuus, että OLAFin tutkimuksista tehdyt päätelmät ja niiden avulla hankitut tiedot voivat johtaa rikosoikeudellisiin jatkotoimiin. Asetuksessa säädetään myös, että OLAFin tutkimuksissa on noudatettava tiukempia sääntöjä ja periaatteita kuin sen perussäännön mukaisissa tutkimuksissa. Näiden säännösten vaikutus on kuitenkin jäänyt riittämättömäksi. Tilintarkastustuomioistuimen tarkastusten tulosten perusteella on lisäksi toivottavaa, että asetuksen tarkistuksen yhteydessä määriteltäisiin myös perustuslain mukaiseen järjestelmään siirtymistä koskevat suuntaviivat ja parannettaisiin sekä OLAFin sisäistä organisaatiota että suhteita OLAFin ja sen yhteistyökumppaneiden välillä.

Näin voitaisiin ratkaista suuri osa OLAFin tähänastisista ongelmista ja helpottaa Euroopan syyttäjälaitoksen toiminnan käynnistämistä.