Kohti yhteistä maahanmuuttopolitiikkaa

Tiedonannon tarkoituksena on antaa lisäpontta Euroopan unionin (EU) maahanmuuttopolitiikalle uudistamalla sen laatimista koskeva sitoumus. Työtä on tehty erityisesti laillisen maahanmuuton, kotouttamisen, laittoman maahanmuuton torjunnan ja kolmansien maiden kanssa solmittujen kumppanuuksien alalla. Sen pohjalta toteutetaan politiikkaa, joka on johdonmukainen EU:n muiden politiikanalojen kanssa siten, että samalla noudatetaan perussopimuksissa vahvistettuja EU:n toimivaltuuksia. Tavoitteena on parantaa jäsenvaltioiden keskinäistä solidaarisuutta ja pyrkiä siihen, että EU:n ja jäsenvaltioiden maahanmuuton alalla noudattamat toimintamallit täydentävät toisiaan.

ASIAKIRJA

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle, annettu 5 päivänä joulukuuta 2007, "Kohti yhteistä maahanmuuttopolitiikkaa" [KOM(2007) 780 lopullinen - Ei julkaistu EUVL:ssä].

TIIVISTELMÄ

Komissio toteaa ensinnäkin, että yhteisen maahanmuuttopolitiikan alalla on tapahtunut paljon myönteistä kehitystä:

Toisaalta komissio huomauttaa, että alalla on yhä myös ongelmia. Esimerkiksi kansallisten maastapoistamispäätösten seuranta on puutteellista, ja kolmansien maiden kansalaisten työhönotossa noudatetaan eri jäsenvaltioissa periaatteita, jotka ovat keskenään ristiriidassa. Siksi komissio katsoo, että maahanmuuttokysymyksiä olisi tarkasteltava pidemmälle menevän yhteisen näkemyksen pohjalta. Komissio huomauttaa, että esimerkiksi Tampereen Eurooppa-neuvoston päätelmissä mainittu laillista maahanmuuttoa koskeva yhteinen politiikka on tähän mennessä toteutunut vain osittain.

Komissio ehdottaakin, että olisi vahvistettava uusi sitoumus, jotta tällä alalla voidaan luoda yhteinen politiikka, jossa kansalliset ja unionin tasolla toteutetut toimet täydentävät toisiaan. Käytännössä unionin politiikassa olisi otettava huomioon kansalliset erityistarpeet. Vastaavasti kansallisten politiikkojen toteuttamisessa olisi otettava huomioon unionin laajuiset ulottuvuudet ja yhteisesti sovitut tavoitteet.

Komissio esittää uuden sitoumuksen antamista perussopimuksissa vahvistettujen nykyisten toimivaltuuksien puitteissa. Uusi sitoumus perustuisi eri jäsenvaltioissa oleskelevien maahanmuuttajien tilanteen arviointiin. Sen pohjalta laadittaisiin suunnitelma, jonka avulla pyrittäisiin luomaan yhteinen näkemys siitä, millaista maahanmuuttoa Euroopassa tarvitaan. Tähän sisältyisi myös tarvittavien kotouttamistoimien suunnittelu. Laittoman maahanmuuton torjumiseksi suunnitelmaan sisältyisi toimenpiteitä, joiden kohteena olisivat sekä EU:n alueella jo oleskelevat laittomat maahanmuuttajat että uudet tulokkaat.

Suunnitelma myös parantaisi jäsenvaltioiden toimien koordinointia niiden tehdessä tärkeitä päätöksiä esimerkiksi laillistamistoimenpiteistä.

Uudistettu sitoumus myös lujittaisi eri politiikkojen johdonmukaisuutta, niin että kansallisella ja unionin tasolla horisontaalisesti ja alakohtaisesti toteutettavat toimet täydentäisivät toisiaan yhteisen tavoitteen mukaisesti. Uudistettu sitoumus

Komissio ehdottaa, että esitetään ehdotukset uudistetun sitoumuksen toteuttamiseksi käytännössä. Se aikoo huolehtia tästä viimeistään vuoden 2008 puoliväliin mennessä, koska periaatepäätös sitoumuksen uudistamisesta hyväksyttiin jo 14. joulukuuta 2007 pidetyssä Eurooppa-neuvoston kokouksessa.

Taustaa

Tiedonanto täydentää Tampereella 15. ja 16. lokakuuta 1999 ja Hampton Courtissa 27. lokakuuta 2005 kokoontuneiden Eurooppa-neuvostojen päätelmiä. Näiden tapaamisten yhteydessä valtioiden ja hallitusten päämiehet nostivat maahanmuuttoasiat unionin asialistan kärkeen. Lisäksi Eurooppa-neuvosto hyväksyi 15. ja 16. joulukuuta 2005 asiaa koskevan kokonaisvaltaisen lähestymistavan. Joulukuussa 2005 kokoontuneen Eurooppa-neuvoston päätelmien mukaan tämä tasapainoinen, kokonaisvaltainen ja johdonmukainen (es de en fr) lähestymistapa käsittää laittoman maahanmuuton torjumiseen (es de en fr) tähtäävät politiikat ja laillisen muuttoliikkeen (es de en fr) hyödyntämisen yhteistyössä kolmansien maiden kanssa. Eurooppa-neuvosto vahvisti lähestymistavan 14. ja 15. joulukuuta 2006 pidetyssä kokouksessaan.

Viimeisin päivitys 08.01.2008