Verkko-opiskelu: eLearning-ohjelma (2004–2006)

eLearning-ohjelmalla pyrittiin parantamaan eurooppalaisten koulutusjärjestelmien laatua ja käytettävyyttä tehostamalla tieto- ja viestintätekniikan käyttöä.

SÄÄDÖS

Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 2318/2003/EY, tehty 5 päivänä joulukuuta 2003, monivuotisesta ohjelmasta (2004–2006) tieto- ja viestintätekniikan tehokkaaksi integroimiseksi yleissivistävän ja ammatillisen koulutuksen järjestelmiin Euroopassa (eLearning-ohjelma).

TIIVISTELMÄ

Tavoitteet

Ohjelman yleisenä tavoitteena oli edistää tieto- ja viestintätekniikan (TVT) tehokasta käyttöä eurooppalaisissa koulutusjärjestelmissä. Näin voitiin edistää korkeatasoista koulutusta ja mukauttaa koulutusjärjestelmiä osaamisyhteiskunnan tarpeisiin ja eurooppalaisen sosiaalisen yhteenkuuluvuuden mallin mukaisiksi.

Ohjelmalla oli erityisesti tarkoitus

Toimet

eLearning-ohjelman toimet koskivat seuraavia aloja:

Ohjelman täytäntöönpano kattoi myös toimet, joiden tavoitteena on tulosten levittäminen (tietojen julkaiseminen internetissä, hankkeiden esittely, tapahtumat jne.).

Osallistujamaat

Ohjelmaan voivat osallistua yhteisön silloiset 25 jäsenvaltiota, ETA- ja EFTA-valtiot sekä Euroopan unionin (EU) jäsenyyttä hakeneet ehdokasmaat.

Ohjelman toteutus

Komissio varmisti eLearning-ohjelman toteuttamisen, huolehti synergian luomisesta muiden yhteisön ohjelmien ja toimien kanssa sekä edisti yhteistyötä kansainvälisten organisaatioiden kanssa. Yhdessä jäsenvaltioiden edustajista koostuvan komitean kanssa komissio laati vuosittaisen työohjelman ja talousarvion sekä suunnitteli muut ohjelman toteuttamisen edellyttämät toimenpiteet.

Jäsenvaltioiden oli nimettävä yhteyshenkilöt, jotka toimivat tiiviissä yhteistyössä komission kanssa verkko-opiskelun käyttöön liittyvien olennaisten tietojen osalta.

Määrärahat

Ohjelman talousarvioksi vahvistettiin 44 miljoonaa euroa 1. tammikuuta 2004 ja 31. joulukuuta 2006 väliselle ajalle. Määrärahat jaettiin toimien kesken seuraavasti:

Rahoitus myönnettiin tarjouspyyntöjen ja ehdotuspyyntöjen perusteella.

Seuranta ja arviointi

Komissio seurasi säännöllisesti ohjelman toteutumista yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa. Ohjelman kokonaisvaikutusten ja toimien asianmukaisuuden ja tehokkuuden arvioimiseksi eLearning-ohjelmasta tehtiin ulkoinen arviointi ohjelmakauden päättyessä.

Taustaa

Valtion- ja hallitusten päämiehet asettivat 23. ja 24. maaliskuuta 2000 Lissabonissa pidetyssä Eurooppa-neuvoston kokouksessa EU:n uudeksi tavoitteeksi "tulla maailman kilpailukykyisimmäksi ja dynaamisimmaksi tietotaloudeksi vuoteen 2010 mennessä". Siitä lähtien Euroopassa on jo edistytty merkittävästi TVT:n käyttöönotossa, mutta paljon on vielä tehtävä sen pedagogisen käytön kehittämiseksi. eLearning-ohjelmalla pyrittiin tehostamaan toteutettuja toimia ja siten korjaamaan puutteet.

Viitteet

Asiakirja

Voimaantulo – Voimassaolon päättymispäivä

Täytäntöönpanon määräaika jäsenvaltioissa

EUVL

Päätös N:o 2318/2003/EY

20.1.2004 – 31.12.2006

-

EUVL L 345, 31.12.2003

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan komission kertomus neuvostolle, Euroopan parlamentille, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle, annettu 6 päivänä huhtikuuta 2009 – Loppukertomus yhteisön yleissivistävän koulutuksen toimintaohjelman (Sokrates) ja ammatillisen koulutuksen toimintaohjelman (Leonardo da Vinci) toisen vaiheen (2000–2006) sekä tieto- ja viestintätekniikan tehokasta integroimista yleissivistävän ja ammatillisen koulutuksen järjestelmiin Euroopassa koskevan monivuotisen (2004–2006) ohjelman (eLearning) toteutuksesta ja vaikutuksista [KOM(2009) 159 lopullinen – ei julkaistu EUVL:ssä]. eLearning-ohjelma yhdistettiin Sokrates- ja Leonardo da Vinci ‑ohjelmien kanssa osaksi uutta elinikäisen oppimisen ohjelmaa (2007–2013). Näin ollen eLearning-ohjelman loppuarviointi toimintakauden 2004–2006 osalta toteutettiin yhteisarviointina edellä mainittujen ohjelmien kanssa. Tämä kertomus perustuu kyseiseen ulkopuoliseen arviointiin, johon sisältyy ohjelmaan osallistuneiden maiden kansallisten kertomusten analyysi.

eLearning‑ohjelman myönteinen vaikutus kävi ilmi seuraavista seikoista:

Yleisesti ottaen eLearning-ohjelma vaikutti merkittävästi yleissivistävään ja ammatilliseen koulutukseen edistämällä eurooppalaisen koulutusalueen luomista. Vaikutus oli sekä määrällinen että laadullinen niin yksilöiden, instituutioiden kuin politiikan laadinnan tasolla. eLearning‑ohjelma tuotti erityistä lisäarvoa puuttumalla sosioekonomisiin eroihin ja vakiinnuttamalla EU:n toimielinten välisen yhteistyömallin.

Ohjelmasta rahoitettiin sen toteuttamisaikana seuraavat toimet:

Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös 2006/1720/EY, tehty 15 päivänä marraskuuta 2006, elinikäisen oppimisen toimintaohjelman perustamisesta [EUVL L 327, 24.11.2006].

eLearning-ohjelmaa ei uudistettu alakohtaisen ohjelman muodossa, mutta sen tavoitteet on sisällytetty elinikäisen oppimisen toimintaohjelmaan (2007–2013).

Ohjelman yleisenä tavoitteena on tukea EU:n koulutusjärjestelmien välistä vaihtoa, yhteistyötä ja liikkuvuutta ja sitä kautta tehdä koulutusjärjestelmistä laadun esikuva kautta maailman. Ohjelman keskeisimpiä toimia on TVT:an perustuvien innovatiivisten sisältöjen, palvelujen, opetusmenetelmien ja toimintatapojen kehittäminen.

See also

Viimeisin päivitys 02.10.2009