Euroopan unionin toimivaltajako
TIIVISTELMÄ
EU:lla on vain sille perussopimuksilla myönnettyä toimivaltaa (annetun toimivallan periaate). Tämän periaatteen mukaisesti EU voi toimia vain EU-maiden sille perussopimuksilla antaman toimivallan mukaisesti saavuttaakseen niissä määritetyt tavoitteet. Sellainen toimivalta, jota ei anneta EU:lle perussopimuksissa, pysyy EU-mailla. Lissabonin sopimus selkeyttää EU:n ja sen jäsenvaltioiden välistä toimivallan jakoa. Näistä toimivalloista erotetaan kolme päätyyppiä:
Toimivallan kolme päätyyppiä
Yksinomainen toimivalta (Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 3 artikla) aloilla, joilla ainoastaan EU voi toimia lainsäätäjänä ja antaa oikeudellisesti velvoittavia säädöksiä. EU-maat voivat tehdä niin ainoastaan, jos unioni on valtuuttanut ne antamaan tiettyjä säädöksiä itse. EU:lla on yksinomainen toimivalta seuraavilla aloilla:
Jaettu toimivalta (SEUT-sopimuksen 4 artikla): sekä EU että EU-maat voivat antaa velvoittavia säädöksiä. EU-maat voivat käyttää omaa toimivaltaansa vain siltä osin kuin EU ei ole käyttänyt omaansa tai on päättänyt olla käyttämättä sitä. Unionin ja EU-maiden kesken jaettua toimivaltaa sovelletaan seuraavilla aloilla:
Toimivalta toteuttaa tuki-, yhteensovitus- ja täydennystoimia (SEUT-sopimuksen 6 artikla): EU voi toteuttaa toimia ainoastaan tukeakseen, sovittaakseen yhteen tai täydentääkseen EU-maiden toimintaa. Oikeudellisesti sitovat EU-säädökset eivät saa edellyttää EU-maiden lakien tai säädösten yhteensovittamista. Täydentävät toimivallat koskevat seuraavia politiikanaloja:
Erityiset toimivaltuudet
EU voi toteuttaa toimia varmistaakseen, että EU-maat yhteensovittavat talous-, sosiaali- ja työllisyyspolitiikkansa EU:n tasolla.
EU:n yhteiselle ulko- ja turvallisuuspolitiikalle on tunnusomaista tietyt institutionaaliset ominaisuudet, kuten Euroopan komission ja Euroopan parlamentin rajoitettu osallistuminen päätöksentekoon sekä lainsäätämistoiminnan poissulkeminen. Politiikkaa määritetään ja toteutetaan Eurooppa-neuvoston (joka koostuu EU-maiden valtion- tai hallitusten päämiehistä) sekä neuvoston (jossa on jokaisen EU-maan ministeritason edustaja) välityksellä. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja sekä unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja edustavat EU:ta yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan alaan liittyvissä kysymyksissä.
Toimivallan käyttäminen
EU voi käyttää toimivaltaansa Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 5 artiklassa esitettyjen kahden perusperiaatteen rajoissa:
Viimeisin päivitys: 26.01.2016