EU:n perussopimusten tarkistaminen

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 48 artikla

ARTIKLAN TARKOITUS

Mahdollisuus tarkistaa Euroopan unionista tehtyä sopimusta (SEU) ja sopimusta Euroopan unionin toiminnasta (SEUT) on olennaisen tärkeää Euroopan unionille (EU). Sen ansiosta EU:n lainsäädännön ja politiikanalojen puitteet on mahdollista mukauttaa EU:n kohtaamiin uusiin haasteisiin. Lissabonin sopimus mahdollistaa nykyään tavanomaisen ja yksinkertaistetun tarkistusmenettelyn, mikä tekee tarkistusprosessista demokraattisemman.

Tarkistusmenettelyt esitetään Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 48 artiklassa. Valitusta menettelystä riippumatta EU:n jäsenvaltioiden on yksimielisesti hyväksyttävä sopimuksen säännösten tarkistaminen.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Tavanomainen tarkistusmenettely

Tavanomainen tarkistusmenettely koskee perussopimuksiin tehtäviä keskeisiä muutoksia, kuten EU:n toimivallan (oikeudellisen toimivallan alueiden) lisäämistä tai vähentämistä. Se toimii seuraavasti:

Eurooppa-neuvosto voi myös päättää parlamentin hyväksynnän saatuaan olla kutsumatta valmistelukuntaa koolle, jos muutokset eivät ole kovin merkittäviä.

Yksinkertaistettu tarkistusmenettely

Lissabonin sopimuksella otetaan käyttöön EU:n sisäisten politiikkojen ja toimien tarkistuksiin sovellettava yksinkertaistettu tarkistusmenettely (SEUT-sopimuksen kolmas osa). Tavoitteena on edistää Euroopan yhdentymistä kyseisillä aloilla.

Tällaisen menettelyn ansiosta valmistelukunnan ja hallitustenvälisen konferenssin koollekutsuminen ei ole välttämätöntä.

Perussopimusten tarkistuksia sovelletaan vasta, kun kaikki EU-maat ovat ratifioineet ne.

Yksinkertaistetun tarkistusmenettelyn avulla ei kuitenkaan voida laajentaa EU:n toimivaltaa.

Yhdyskäytävälausekkeet

Toinen yksinkertaistettu tarkistusmenettely on yhdyskäytävälauseke.

Yleinen yhdyskäytävälauseke (SEU-sopimuksen 48 artikla 7 kohta) koskee kahta tapausta:

Molemmissa tapauksissa Eurooppa-neuvosto tekee ratkaisunsa yksimielisesti Euroopan parlamentin hyväksynnän saatuaan. Kullakin kansallisella kansanedustuslaitoksella on lisäksi oikeus vastustaa yleisen yhdyskäytävälausekkeen käyttöä ja estää se.

Joustolauseke (SEUT 352 artikla)

Lausekkeella laajennetaan EU:n toimivaltuuksia, jos tietty toimi osoittautuu perussopimuksissa asetetun tavoitteen saavuttamiseksi tarpeelliseksi eikä perussopimuksissa ole määräyksiä tähän tarvittavista laillisista valtuuksista. Neuvosto hyväksyy tämän säännöksen mukaiset toimet yksimielisesti komission ehdotuksesta ja saatuaan Euroopan parlamentin hyväksynnän. Toimet eivät voi koskea jäsenvaltioiden lakien ja asetusten yhdenmukaistamista niissä tapauksissa, joissa se ei perussopimusten mukaan ole mahdollista.

ASIAKIRJA

Euroopan unionista tehdyn sopimuksen konsolidoitu toisinto – VI osasto – Loppumääräykset – 48 artikla (aiempi SEU-sopimuksen 48 artikla) (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 41–43).

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen konsolidoitu versio – Seitsemäs osa – Yleiset määräykset ja loppumääräykset – 352 artikla (aiempi EY-sopimuksen 308 artikla) (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 196).

Viimeisin päivitys: 14.10.2022