Lääkinnällisten laitteiden turvallisuuden ja suorituskyvyn varmistaminen

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Asetus (EU) 2017/745 lääkinnällisistä laitteista

ASETUKSEN TARKOITUS

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Soveltamisala

Lääkinnällisten laitteiden lisäksi asetusta sovelletaan myös tuoteryhmiin, joilla ei ole lääketieteellistä käyttötarkoitusta. Näitä ovat muun muassa värilliset piilolinssit (joilla ei korjata näköä) ja rasvaimuun tarkoitetut laitteet. Luettelo näistä tuotteista on asetuksen liitteessä XVI.

Luokitus

Laitteet on luokiteltu niiden suunnitellun käyttötarkoituksen ja niille ominaisten riskien mukaisesti (luokat I, II a, II b ja III, kuten liitteessä VIII esitetään).

Ilmoitetut laitokset

Kliiniset tiedot

Valmistajien ja muiden talouden toimijoiden velvollisuudet

Jäljitettävyys

Asetuksella otetaan käyttöön laitteiden, valmistajien, maahantuojien ja valtuutettujen edustajien rekisteröintijärjestelmä, jotta varmistetaan laitteiden jäljitettävyys kaikissa toimitusketjun vaiheissa yksilöllisen laitetunnisteen avulla. Näin varmistetaan, että ongelmia kohdattaessa toimenpiteitä voidaan toteuttaa nopeasti.

Kertakäyttöiset laitteet

Näitä laitteita voidaan käsitellä uudelleen (puhdistaa, desinfioida, testata, palauttaa tekninen ja toiminnallinen turvallisuus ja steriloida) vain, jos se sallitaan kansallisessa oikeudessa ja jos ne täyttävät tässä asetuksessa vahvistetut vaatimukset. Sellaisen luonnollisen henkilön tai oikeushenkilön, joka uudelleenkäsittelee kertakäyttöisen laitteen siten, että laitetta voidaan käyttää uudelleen, on täytettävä valmistajille säädetyt velvoitteet. Tietyissä tapauksissa EU-maat voivat sallia poikkeuksia yleisiin sääntöihin, jos uudelleenkäsittely ja käyttö tapahtuvat terveydenhuollon yksikössä, edellyttäen että tietyt asetuksessa vahvistetut vaatimukset täyttyvät.

Vaaratilanteista raportoiminen

Sen lisäksi, että valmistajat velvoitetaan raportoimaan vakavista vaaratilanteista ja muiden kuin vakavien vaaratilanteiden suuntauksista, asetuksessa säädetään myös EU-maiden velvollisuudesta rohkaista ja auttaa terveydenhuollon ammattihenkilöitä, käyttäjiä ja potilaita ilmoittamaan epäillyistä vaaratilanteista kansallisella tasolla käyttäen yhdenmukaistettuja malleja.

Markkinavalvonta

Asiaankuuluvat EU:n viranomaiset ovat vastuussa sen varmistamisesta, että vaarallisia ja vaatimustenvastaisia laitteita ei saateta markkinoille tai ne vedetään pois markkinoilta, jos ne todetaan vaarallisiksi markkinoille saattamisen jälkeen.

Eudamed

Jotta EU-maille, talouden toimijoille, potilaille, terveydenhuollon ammattilaisille ja yleisölle voidaan tarjota EU:ssa saatavana olevia lääkinnällisiä laitteita koskevia tietoja, perustetaan keskitetty eurooppalainen lääkinnällisten laitteiden tietokanta (Eudamed).

Implanttikortti

Implantoitavan laitteen valmistajan on annettava laitteen mukana toimitettavassa implanttikortissa keskeiset tiedot. Näitä ovat muun muassa

Täytäntöönpanosäädökset

Täydellinen luettelo asetuksen (EU) 2017/745 täytäntöönpanosäädöksistä on täällä.

Voimassa olevan lainsäädännön kumoaminen – direktiivit 90/385/ETY ja 93/42/ETY

Asetuksella, sellaisena kuin se on muutettuna asetuksella (EU) 2020/561, kumotaan direktiivit 90/385/ETY ja 93/42/ETY 26. toukokuuta 2021 alkaen, ja siinä annetaan erityisiä siirtymäsäännöksiä ja tiettyjä 120 ja 122 artiklassa säädettyjä poikkeuksia.

MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?

Se tuli voimaan 25. toukokuuta 2017, ja sitä on sovellettu muutosasetuksen (EU) 2020/561 mukaisesti 26. toukokuuta 2021 alkaen, vuotta myöhemmin kuin alun perin suunniteltiin. Osalla asetuksen säännöksistä on poikkeavat soveltamispäivät, joista säädetään 120, 122 ja 123 artiklassa sellaisina kuin ne ovat muutettuina.

TAUSTAA

KESKEISET TERMIT

Lääkinnällinen laite. Termi kattaa monenlaiset laitteet, joita käytetään muun muassa seuraaviin:

Lääkinnällisen laitteen pääasiallista aiottua vaikutusta ei saavuteta farmakologisin, immunologisin tai metabolisin keinoin, mutta sen toimintaa voidaan tällaisilla keinoilla edistää. Esimerkit vaihtelevat siteistä lonkkaproteeseihin ja sydämentahdistimiin. Lääkinnällisen laitteen täydellinen määritelmä annetaan asetuksen (EU) 2017/745 2 artiklan 1 kohdassa.

Kliininen tutkimus. Järjestelmällinen tutkimus, johon osallistuu yksi tai useampia tutkittavia henkilöitä ja jonka tarkoituksena on arvioida laitteen turvallisuus tai suorituskyky.
Invasiivinen lääkinnällinen laite. Laite, jotka viedään kokonaan tai osittain kehon sisään joko kehon aukon kautta tai kehon pinnan läpi.

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2017/745, annettu 5 päivänä huhtikuuta 2017, lääkinnällisistä laitteista, direktiivin 2001/83/EY, asetuksen (EY) N:o 178/2002 ja asetuksen (EY) N:o 1223/2009 muuttamisesta sekä neuvoston direktiivien 90/385/ETY ja 93/42/ETY kumoamisesta (EUVL L 117, 5.5.2017, s. 1–175)

Asetukseen (EU) 2017/745 tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2017/746, annettu 5 päivänä huhtikuuta 2017, in vitro -diagnostiikkaan tarkoitetuista lääkinnällisistä laitteista sekä direktiivin 98/79/EY ja komission päätöksen 2010/227/EU kumoamisesta (EUVL L 117, 5.5.2017, s. 176–332)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Viimeisin päivitys: 27.01.2022