Afrikka-strategiasta EU:n ja Afrikan strategiseen kumppanuuteen
Nyt kun Euroopan unionin (EU) Afrikka-strategian (2005) hyväksymisestä on kulunut kaksi vuotta, EU ja Afrikka uudistavat kumppanuuttaan viime vuosina läpi käymiensä perusteellisten muutosten huomioon ottamiseksi. On tultu vaiheeseen, jossa Afrikka-strategiasta voidaan siirtyä strategiseen kumppanuuteen Afrikan kanssa.
ASIAKIRJA
Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille, annettu 27 päivänä kesäkuuta 2007, Kairosta Lissaboniin – EU:n ja Afrikan strateginen kumppanuus [KOM(2007) 357 lopullinen – Ei julkaistu EUVL:ssä].
TIIVISTELMÄ
TAUSTA: KAIROSTA LISSABONIIN
Kairossa vuonna 2000 järjestetyssä Euroopan unionin (EU) ja Afrikan ensimmäisessä huippukokouksessa EU ja Afrikka käynnistivät suunnitelmallisemman poliittisen vuoropuhelun, jota käydään korkeiden virkamiesten ja ministerien välisissä säännöllisissä tapaamisissa. Sen jälkeen kun Afrikan kehittämiseksi oli vuonna 2001 luotu uusi kumppanuusohjelma (Nepad) ja Afrikan unioni (AU) perustettu vuonna 2002, Lissabonissa oli tarkoitus järjestää vuonna 2003 järjestyksessä toinen huippukokous. Kokousta kuitenkin lykättiin, koska tiettyjen maiden osallistumisesta siihen syntyi erimielisyyttä.
Lokakuussa 2005 järjestetyssä Euroopan komission ja AU:n komission kokouksessa Euroopan komissio antoi tiedonannon EU:n Afrikka-strategiasta, jolle saman vuoden joulukuussa kokoontunut Eurooppa-neuvosto antoi muodollisen hyväksynnän. Strategian avulla EU:n politiikasta tuli johdonmukaisempaa ja komission ja jäsenvaltioiden Afrikan-politiikkoja saatiin sovitettua paremmin yhteen.
Bamakossa joulukuussa 2005 pidetyn EU:n ja Afrikan viidennen ministerikokouksen osallistujat sopivat, että seuraavassa vaiheessa EU:lle ja Afrikalle laaditaan yhteinen strategia. Ajatus siunattiin joulukuussa 2006 kokoontuneessa Eurooppa-neuvostossa ja tammikuussa 2007 järjestetyssä AU:n huippukokouksessa.
Yhteisellä strategialla halutaan lujittaa EU:n ja Afrikan poliittista vuoropuhelua. Tavoitteena on
Sen jälkeen kun EU:n ja Afrikan kahdeksas ministeritroikka oli hyväksynyt yhteisen strategian suuret linjat, lopullinen strategia hyväksyttiin EU:n ja Afrikan toisessa huippukokouksessa (ks. Muut asiaan liittyvät asiakirjat).
EU:N JA AFRIKAN YHTEISTÄ STRATEGIAA KOSKEVAT EHDOTUKSET
Yhteisellä strategialla on neljä poliittista tavoitetta:
Konkreettisella tasolla komissio ehdottaa viittä yhteistä aloitetta, jotka sisällytetään yhteisen strategian liitteenä olevaan toimintasuunnitelmaan.
Kumppanuus energian alalla
Tämän alan kumppanuus tarjoaa foorumin
Energia-alan kumppanuus perustuu seuraaviin olemassa oleviin välineisiin:
Kumppanuus ilmastonmuutoksen alalla
Kumppanuudella lujitetaan EU:n ja AU:n yhteistyötä seuraavilla aloilla:
Tammikuussa 2007 AU:n johtajat sitoutuivat Addis Abeban julistuksessa sisällyttämään ilmastonmuutoskysymyksen valtioiden ja alueiden kehityspolitiikkoihin, ‑ohjelmiin ja ‑toimiin. Julistus on hyvä perusta EU:n ja AU:n ilmastonmuutoskumppanuudelle.
Kumppanuus muuttoliikkeen, liikkuvuuden ja työllisyyden aloilla
Muuttoliikkeen osalta EU:n ja Afrikan yhteistyön tavoitteena on perustaa Afrikkaan muuttoliikkeiden seurantakeskuksia, jotka keräisivät, analysoisivat ja jakaisivat tietoa Afrikan sisäisistä sekä Afrikan ja EU:n välisistä muuttovirroista. Erityishuomion kohteeksi on tarkoitus ottaa ammattityöntekijöiden muutto.
Liikkuvuuden osalta kumppanuudella pyritään lisäämään Afrikan valmiuksia käsitellä muuttoliikkeitä koskevia tietoja. Kumppanuuteen kuuluu myös ammattityöntekijöiden liikkumisen kannustaminen solmimalla kumppanuuksia EU:n ja Afrikan eri instituutioiden, esimerkiksi korkeakoulujen ja sairaaloiden, välille.
Jotta afrikkalaisilla olisi tosiasiallinen vaihtoehto Eurooppaan muutolle, kumppanuuden puitteissa selvitetään mahdollisuutta luoda Afrikan viralliseen talouteen lisää ja parempia työpaikkoja.
Kumppanuus demokraattisen hallintotavan alalla
AU:n ja EU:n olisi edistettävä yhteisen edun mukaisista hallintokysymyksistä, kuten ihmisoikeuksista ja luonnonvarojen hoidosta, käytävää vuoropuhelua perustamalla hallintotapafoorumi, jonka toimintaan voisivat osallistua valtiosta riippumattomat toimijat, kansalliset parlamentit, paikallisviranomaiset ja alueelliset järjestöt. Lisäksi EU aikoo kartoittaa uusia tapoja, joilla panafrikkalaisen hallintorakenteen tukemiseksi myönnettävää yhteisön ja jäsenvaltioiden rahoitusta voitaisiin lisätä.
Institutionaalinen ja poliittinen rakenne
Komission mielestä on tärkeää lujittaa EU:n ja AU:n kaikkien toimielinten, varsinkin Euroopan parlamentin ja yleisafrikkalaisen parlamentin sekä EU:n komission ja AU:n komission, välistä vuoropuhelua. EU ja AU voisivat myös järjestää yhteisiä ministerikokouksia. Näiden toimien perustana ovat kahdesti vuodessa järjestettävät EU:n ja Afrikan ministeritroikan kokoukset sekä valtioiden tai hallitusten päämiesten huippukokoukset, jollaisia voitaisiin järjestää kahden tai kolmen vuoden välein vuoroin Euroopassa, vuoroin Afrikassa.
Tältä pohjalta eurooppalaiset ja afrikkalaiset kumppanit tekevät yhteistyötä yhteisen strategian ja toimintasuunnitelman laatimiseksi. Edellä mainittujen aloitteiden lisäksi on tarkoitus solmia muiden alojen (rauha ja turvallisuus, demokraattinen hallintotapa ja ihmisoikeudet, tiede, tietoyhteiskunta ja avaruus) kumppanuuksia ja kiinnittää erityistä huomiota vuosituhannen kehitystavoitteiden saavuttamiseen.
MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT
Lissabonin julistus [Ei julkaistu EUVL:ssä] (pdf) (EN).
EU:n ja Afrikan toisen huippukokouksen päätteeksi annettu julistus luo perustan uudelle, kahden tasaveroisen kumppanin strategiselle kumppanuudelle. Huippukokous järjestettiin 8. ja 9. joulukuuta 2007, ja siihen osallistuivat valtion tai hallituksen päämiehet 53:sta Afrikan maasta ja 27:stä EU:n jäsenvaltiosta. Julistus sisältää kumppanuuden määritelmän ja sitoumukset, ja se hyväksyttiin samaan aikaan kuin EU:n ja Afrikan ensimmäinen yhteinen strategia ja sitä koskeva ensimmäinen kolmivuotinen toimintasuunnitelma (2008-2010) (pdf) (EN).
Strategisten painopisteiden pohjalta on luotu kahdeksan kumppanuutta, joiden puitteissa tapahtunutta edistystä mitataan seuraavassa, vuonna 2010 järjestettävässä huippukokouksessa. Kumppanuuksien teemat ovat rauha ja turvallisuus, demokraattinen hallinto ja ihmisoikeudet, kauppa ja alueellinen yhdentyminen, vuosituhattavoitteiden saavuttaminen, energia, tiede, tietoyhteiskunta ja avaruus.
Viimeisin päivitys 16.05.2008