Kuivuuden ja veden niukkuuden asettamiin haasteisiin vastaaminen Euroopan unionissa
TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA
Tiedonanto (COM(2007) 414 final) – veden niukkuuden ja kuivuuden asettamiin haasteisiin vastaaminen EU:ssa
TIEDONANNON TARKOITUS
Tiedonannossa tunnustetaan veden niukkuuden ja keskipitkien tai pitkien kuivuuskausien asettamat merkittävät haasteet Euroopan unionissa (EU). Siinä annetaan myös näihin haasteisiin vastaamiseksi suuntaviivoja, jotka liittyvät seuraaviin:
-
veden hinnan määrittäminen
-
vesivarojen jakaminen
-
kuivuuden ehkäiseminen ja kuivuuden aikana toteutettavat toimet
-
vaihtoehtoiset vedenhankintaratkaisut
-
korkealaatuinen tiedotus ja teknologiset ratkaisut veden niukkuuden ja kuivuuden torjumiseksi.
TÄRKEIMMÄT KOHDAT
-
Veden niukkuuteen ja kuivuuteen liittyvien ongelmien ratkaiseminen edellyttää tiettyjen seikkojen huomioon ottamista. Näitä ovat muun muassa
-
tarve panna vesipolitiikan puitedirektiivi täytäntöön kaikilta osin, jotta voidaan korjata vesivarojen huonoa hallinnointia
-
vedenhinnoittelupolitiikan tehottomuus kansallisella tasolla
-
maankäytön suunnittelu
-
veden säästämiseen tähtäävien toimenpiteiden edistäminen ja
-
tarve soveltaa yhtenäistä ja tieteeseen perustuvaa lähestymistapaa.
-
EU-maiden on määritettävä veden oikea hinta soveltamalla tehokasta vedenhinnoittelupolitiikkaa.
-
On tehostettava vesivarojen ja veteen liittyvän rahoituksen jakamista, jotta vähennetään joihinkin vesistöalueisiin kohdistuvat haitalliset vaikutukset. On toteutettava erityisiä toimenpiteitä etenkin strategisesta ympäristöarvioinnista annettu direktiivin täytäntöön panemiseksi.
-
Kuivuusriskien hallintaa voidaan parantaa, jos EU-maat kehittävät tarvittaessa kuivuusriskien hallintasuunnitelmia ja vaihtavat hyviä käytäntöjä ja tekniikkoja EU:n tasolla. EU:n solidaarisuusrahasto ja unionin pelastuspalvelumekanismi voivat auttaa varmistamaan, että EU-maat saavat asianmukaista apua viipymättä.
-
Edistääkseen veden hukkaamisen ja tuhlaamisen vähentämistä Euroopan komissio suosittelee esimerkiksi kehittämään standardeja vedenkäyttöön liittyville laitteille sekä laatimaan erityistä lainsäädäntöä sellaisille vettä käyttäville laitteille, jotka eivät kuluta energiaa (hanat, suihkusuuttimet, WC:t).
-
Myös kuluttajat ja talouden toimijat on otettava mukaan toimintaan, jotta voitaisiin edistää vettä säästävien toimintatapojen yleistymistä.
-
Tiedon ja tietojen keräämisen parantaminen on päätöksenteon kannalta välttämätöntä. Tämän lisäksi Euroopan vesitietojärjestelmään (WISE) olisi sisällytettävä koko Euroopan kattava veden niukkuutta ja kuivuutta koskeva tietojärjestelmä.
-
EU-maiden toimittamien tietojen ja oman työnsä perusteella komissio laati vuosittaiset seurantakertomukset (2008–2010), joissa arvioitiin eri puolilla Euroopan unionia käytettäviä vaihtoehtoisia toimintamalleja.
-
Vuonna 2012 julkaistuun asiakirjaan Suunnitelma Euroopan vesivarojen turvaamiseksi sisältyy veden niukkuutta ja kuivuutta koskevan EU:n politiikan uudelleentarkastelu. Tässä todetaan, ettei veden niukkuuden ja kuivuuden kehityssuunnan kääntämistä koskevaa tavoitetta ole saavutettu.
TAUSTAA
-
Vaikka vesi on arvokas luonnonvara, sen saatavuus voi vähentyä väliaikaisesti kuivuuden vuoksi tai pysyvästi, jolloin veden tarve on suurempi kuin hyödynnettävissä olevat vesivarat (veden niukkuus).
-
Veden saatavuuteen liittyvät ongelmat koskevat monia alueita Euroopassa. Vuoteen 2007 mennessä vähintään 11 prosenttia EU:n väestöstä ja 17 prosenttia sen maa-alasta oli kärsinyt veden niukkuudesta. Ongelman ratkaiseminen edellyttää toimien yhdistämistä EU:n tasolla, ja se on sitäkin tärkeämpää, kun otetaan huomioon, että vedenpuute tulee yleistymään ilmastonmuutoksen takia.
-
Lisätietoja:
ASIAKIRJA
Euroopan parlamentin ja neuvoston tiedonanto – Veden niukkuuden ja kuivuuden asettamiin haasteisiin vastaaminen Euroopan unionissa (KOM(2007) 414 lopullinen, 18.7.2007)
MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT
Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle: Suunnitelma Euroopan vesivarojen turvaamiseksi (COM(2012)0673 final, 14.11.2012)
Viimeisin päivitys: 21.02.2017