Kuudes puiteohjelma (2000-2006): Ilmailu ja avaruus

Tämän erityisohjelman tavoitteena on kehittää eurooppalaisen tutkimuksen mahdollisuuksia ilmailun ja avaruuden alalla turvallisuuden, ympäristönsuojelun ja teollisuuden kilpailukyvyn parantamiseksi.

SÄÄDÖS

Neuvoston päätös 2002/834/EY, tehty 30 päivänä syyskuuta 2002, tutkimuksen, teknologian kehittämisen ja esittelyn erityisohjelmasta "Eurooppalaisen tutkimusalueen integrointi ja lujittaminen" (2002-2006) [EYVL L 294, 29.10.2002].

TIIVISTELMÄ

Avaruus ei kuulu enää yksinomaan asiantuntijoille. Avaruustekniikkaa käytetään nykyisin kaikilla talouden, yhteiskunnan ja kulttuurin aloilla. Lisäksi ilmailu- ja avaruusteollisuus on strateginen ala teknologian, talouden, puolustuksen ja työllistämisen kannalta.

Tällä hetkellä Euroopassa on ryhmittymiä kuten EADS, Airbus, BAE Systems ja Arianespace, jotka keräävät yhteistyökumppaneita kaikkialta Euroopan unionin alueelta ja vahvistavat maailmanlaajuisen markkinajohtajan asemaansa muun muassa seuraavilla hankkeilla: Airbus A380, Ariane 5 -kantoraketti, GMES-hanke (ympäristön ja turvallisuuden maailmanlaajuinen seuranta) ja satelliittipaikannusjärjestelmä Galileo.

Ilmailu on viime vuosikymmenten aikana nopeimmin kasvanut liikennemuoto. Lentoliikenteen kehitys aiheuttaa kuitenkin lentokenttien ruuhkautumista ja lennonjohdon huippukuormitusta.

Kuudennen puiteohjelman budjetissa tälle painopistealueelle (EN) kohdennetaan 1 075 miljoonaa euroa ja toimet keskitetään kahdelle osa-alueelle:

A) ILMAILU

Turvallisuus, kustannustehokkuus ja kestävyys ovat Euroopan ilmailun kolme painopistettä. Raportissa "European Aeronautics: a vision for 2020" on tiivistettynä viisi pääperiaatetta:

Näiden periaatteiden mukaisesti tutkimuksessa keskitytään neljään päätoimintalinjaan:

Tutkimustoiminnassa keskitytään älykkäisiin järjestelmiin ja älykkääseen tuotantoon, lentokoneiden uusiin rakenneratkaisuihin, aerodynamiikkaan, moottoritekniikkaan, matkustamon olosuhteiden parantamiseen, multimediapalveluiden käyttöön jne.

Tutkimustoiminnassa keskitytään pienipäästöiseen moottoriteknologiaan, kehittyneisiin meluntorjuntajärjestelmiin, korkeita lämpötiloja kestäviin materiaaleihin ja niin edelleen.

Tutkimustoiminnassa keskitytään muun muassa turvallisuusmallien ja kehittyneiden turvajärjestelmien tutkimiseen.

Tutkimustyössä keskitytään koneessa ja kentällä käytettäviin viestintä-, navigointi- ja valvontajärjestelmiin sekä esimerkiksi uuden free-flight -järjestelmän käyttöönottoon eurooppalaisen ilmatilan hallintajärjestelmässä (ATM).

B) AVARUUS

Avaruuden hallinta on yksi nykyteknologian tärkeimmistä tavoitteista. Satelliittisovellukset ovat osoittautuneet käyttökelpoisiksi useilla eri aloilla: maataloudessa, kalastuksessa, liikenteessä, televiestinnässä, ympäristöön ja yleiseen turvallisuuteen liittyvissä järjestelmissä ja niin edelleen.

EU on yhteistyössä Euroopan avaruusjärjestön (ESA) kanssa luonut yhteisen strategian, joka perustuu avaruussovellusten merkityksen kasvuun kaikilla talouden, yhteiskunnan ja kulttuurin aloilla. Tavoitteena on laatia eurooppalaisen avaruuspolitiikan suuntaviivoja jäsenvaltioiden tuella.

EU:lla on avaruuden alalla kolme toimintalinjaa:

Tutkimuksessa keskitytään kehittämään muun muassa vastaanottimia ja käyttäjille tarkoitettuja monilla aloilla hyödynnettävissä olevia laitteistosovelluksia.

Tutkimustoiminnassa keskitytään kehittämään antureita ja palvelujen prototyyppejä erityyppisiin käyttötarpeisiin kuten esimerkiksi maailmanlaajuiseen ympäristön, maankäytön ja aavikoitumisen seurantaan sekä ympäristökatastrofien hallintaan.

Asiakirja

Voimaantulo

Täytäntöönpanon määräaika jäsenvaltioissa

Neuvoston päätös 1513/2002/EY

Ensimmäinen soveltamispäivä: 1.1.2003Päättymispäivä: 31.12.2006

-

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Vihreä kirja: Euroopan avaruuspolitiikka [KOM(2003) 17 lopullinen - ei julkaistu EUVL:ssä].

Avaruusala on jo pitkään ollut tärkeä Euroopan teknologisen ja kaupallisen edistyksen ja menestymisen lähde. Avaruusteknologiaan pohjautuvia järjestelmiä käytetään nykyisin jo laajasti Euroopan kansalaisten jokapäiväiseen elämään vaikuttavissa tehtävissä kuten esimerkiksi satelliittivälitteisessä viestinnässä, maapallon kaukokartoituksessa ja luonnonkatastrofien ehkäisemisessä.

Komission ja ESAn tästä aiheesta laatimassa vihreässä kirjassa tarkastellaan Euroopan vahvuuksia ja heikkouksia avaruusalalla. Raportissa käsitellään keskeisiä kysymyksiä kuten EU:n itsenäisiä mahdollisuuksia hyödyntää avaruutta, tieteellistä huippuosaamista, teknologista ja teollista perustaa, asianomaisia markkinoita, henkilöresursseja, juridisia ja institutionaalisia puitteita, kansainvälistä yhteistyötä sekä ympäristö- ja turvallisuusnäkökohtia.

Viimeisin päivitys 04.01.2007