EU:n kulttuuripolitiikka

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 167 artiklan mukaan Euroopan unionin (EU) tehtävänä kulttuurin alalla on tukea, koordinoida tai täydentää EU:n jäsenvaltioiden toimia. EU pyrkii tuomaan yhteisen kulttuuriperintönsä esiin ”hakemalla innoituksensa Euroopan kulttuurisesta, uskonnollisesta ja humanistisesta perinteestä”, ”kunnioittamalla kulttuuriensa ja kieltensä rikkautta ja monimuotoisuutta” sekä ”huolehtimalla Euroopan kulttuuriperinnön vaalimisesta ja kehittämisestä”.

Vaikka yksittäiset jäsenvaltiot ovat vastuussa omasta kulttuuripolitiikastaan, EU:n tehtävänä on auttaa vastaamaan yhteisiin haasteisiin, esimerkiksi digitaaliteknologian vaikutukseen ja tarpeeseen varmistaa taiteilijoille oikeudenmukainen korvaus digitaalisilla alustoilla sekä tarpeeseen tukea innovointia kulttuurialalla ja luovilla aloilla. EU voi myös auttaa näitä aloja toipumaan kriisitilanteessa ja edistää niiden selviytymiskykyä, jotta ne olisivat tulevaisuudessa kestävämpiä.

EU tukee myös toimia, jotka tähtäävät kulttuuriperinnön säilyttämiseen sekä jäsenvaltioiden kulttuurilaitosten välisen yhteistyön ja valtioiden rajat ylittävän vaihdon edistämiseen.

Uusi rahoitusohjelma, Luova Eurooppa 2021–2027, on ainoa EU:n ohjelma, joka on erityisesti suunniteltu tarjoamaan tukea, rajat ylittävää yhteistyötä ja verkostoitumista kaikille kulttuurialan ja luovien alojen toimijoille. Nämä alat voivat myös hyötyä monista muista EU:n rahoitusvirroista, kuten Horisontti Eurooppa -puiteohjelmasta, sisämarkkinaohjelmasta, elpymis- ja palautumistukivälineestä tai koheesiopolitiikan rahastoista.

Muita aloitteita ovat muun muassa:

EU tekee yhteistyötä myös muiden kansainvälisten järjestöjen, kuten UNESCOn, Euroopan neuvoston ja OECD:n, kanssa torjuakseen kulttuuriesineiden laitonta kauppaa, edistääkseen paikallista kehitystä kulttuurin avulla ja parantaakseen osallistavaa kulttuuriperinnön hallinnointia.

KS. MYÖS