Ilmastotoimilla tarkoitetaan ilmastonmuutoksen ja sen vaikutusten torjumiseksi tehtäviä toimia. Näihin toimiin kuuluu kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen (ilmastonmuutoksen hillitseminen) ja/tai toimet, joilla varaudutaan ja sopeudutaan ilmastonmuutoksen nykyisiin ja ennustettuihin vaikutuksiin (ilmastonmuutokseen sopeutuminen).
Euroopan unioni on ollut 1990-luvulta lähtien ilmastonmuutosta koskevien kansainvälisten neuvottelujen eturintamassa. Sillä on myös ollut merkittävä rooli Yhdistyneiden kansakuntien ilmastonmuutosta koskevan puitesopimuksen sekä Kioton pöytäkirjan ja Pariisin sopimuksen kehittämisessä.
Jotta ilmastonmuutos ei saavuttaisi vaarallista tasoa, kansainvälinen yhteisö on sopinut, että ilmaston lämpeneminen on pidettävä selvästi alle 2 °C:ssa esiteolliseen tasoon nähden ja että tavoitteena on rajoittaa lämpötilan nousu 1,5 °C:seen. EU tekee kovasti töitä vähentääkseen päästöjään ja kannustaakseen muita merkittäviä saastuttajia ryhtymään toimiin.
EU on jo saavuttamassa kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä koskevan tavoitteensa vuoteen 2020 mennessä, ja komissio on esittänyt suunnitelman, jonka mukaan päästöjä vähennettäisiin edelleen vähintään 55 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. EU:n tavoitteena on saavuttaa ilmastoneutraalius vuoteen 2050 mennessä.
Ilmastotoimet ja erityisesti kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen ovat keskeinen osa Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa. Vihreän kehityksen ohjelman mukaisiin aloitteisiin kuuluvat:
KS. MYÖS