EU:n ja Venäjän kumppanuus- ja yhteistyösopimus
TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:
Kumppanuus- ja yhteistyösopimus EU:n, sen jäsenvaltioiden ja Venäjän federaation kesken
SOPIMUKSEN TARKOITUS
-
Sopimuksella luodaan puitteet EU:n ja Venäjän välisille suhteille.
-
Sillä säännellään osapuolten välisiä suhteita muun muassa politiikan, talouden ja kulttuurin alalla.
TÄRKEIMMÄT KOHDAT
Periaatteet
Demokratian ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen on olennainen osa kumppanuutta.
Tavoitteet
Sopimuksen tärkeimpinä tavoitteina on
-
edistää poliittista vuoropuhelua tiiviiden suhteiden mahdollistamiseksi
-
edistää kauppaa ja investointeja sekä markkinatalouteen perustuvia sopusointuisia taloudellisia suhteita kestävän taloudellisen kehityksen edistämiseksi
-
vahvistaa poliittisia ja taloudellisia vapauksia
-
tukea Venäjää sen pyrkimyksissä lujittaa demokratiaansa, kehittää talouttaan ja saattaa päätökseen siirtyminen markkinatalouteen
-
luoda perusta taloudelliselle, sosiaaliselle, rahoitusalan ja kulttuurin alan yhteistyölle, joka nojautuu keskinäisten etujen, keskinäisen vastuun ja keskinäisen tuen periaatteisiin
-
edistää yhteisen edun mukaista toimintaa
-
luoda asianmukaiset puitteet Venäjän ja Euroopan laajemman yhteistyöalueen väliselle asteittaiselle yhdentymiselle
-
luoda tarvittavat edellytykset sille, että EU:n ja Venäjän välille voidaan vastaisuudessa perustaa vapaakauppa-alue, joka kattaisi niiden välisen tavarakaupan olennaisilta osiltaan, sekä luoda edellytykset yhtiöiden sijoittautumisvapauden, rajat ylittävän palvelukaupan ja pääomanliikkeiden toteuttamiseksi.
Soveltamisala
Sopimus kattaa muun muassa seuraavat alat:
-
poliittinen vuoropuhelu
-
tavaroiden kauppa (esim. tuontituotteiden kohtelua, tavaroiden kauttakuljetusta ja tariffeja koskevat säännöt)
-
liiketoiminta ja investoinnit (esim. työolot, yhtiöiden sijoittautumista ja toimintaa koskevat edellytykset ja osapuolten välinen rajat ylittävä palvelujen tarjoaminen)
-
maksut ja pääoma
-
kilpailu, henkisen, teollisen ja kaupallisen omaisuuden suojelu ja yhteistyö lainsäädännön alalla
-
yhteistyö talouden alalla (kattaa esimerkiksi tieteen ja teknologian, koulutuksen ja ammatillisen koulutuksen, uusien hankintalähteiden ja uusien markkinoiden kartoittamisen, energia-asiat, teollisuuden kehittämisen ja liikenteen)
-
yhteistyö laittomien toimien ehkäisemiseksi (esim. laiton maahanmuutto, lahjonta, väärennökset ja laiton huumausainekauppa)
-
yhteistyö kulttuurin alalla (esim. taiteilijoiden kulttuurivaihto, kirjallisuuden kääntäminen ja arkkitehtuurista perintöä koskeva tietojen ja kokemusten vaihto)
-
rahoitusyhteistyö (esim. koulutuksen, taitotiedon siirtämisen ja teknisen avun muodossa annettava tuki)
-
institutionaaliset seikat (esim. säännöllisen poliittisen vuoropuhelun ja sopimuksen täytäntöönpanon mahdollistavien elinten perustaminen).
Sopimus tehtiin aluksi kymmeneksi vuodeksi, ja sen voimassaoloa jatketaan vuodeksi kerrallaan.
Vuonna 2008 käynnistettiin neuvottelut EU:n ja Venäjän välisestä uudesta sopimuksesta entistä kattavampien puitteiden luomiseksi EU:n ja Venäjän välisille suhteille. Neuvotteluissa edistyttiin merkittävästi, mutta ne keskeytettiin vuonna 2012.
MISTÄ ALKAEN SOPIMUSTA SOVELLETAAN?
Se tuli voimaan 1. joulukuuta 1997.
TAUSTAA
Venäjän rooli Ukrainan konfliktissa ja Krimin niemimaan laiton liittäminen Venäjään ovat vaikuttaneet merkittävästi EU:n ja Venäjän suhteisiin. Monet sopimuksen soveltamisalaan kuuluvat toimet on keskeytetty ja käyttöön on otettu pakotteita.
Lisätietoja:
ASIAKIRJA
Kumppanuus- ja yhteistyösopimus kumppanuuden perustamisesta Euroopan yhteisöjen ja niiden jäsenvaltioiden sekä Venäjän federaation kesken – Pöytäkirja 1 hiili- ja teräsalan yhteydenpitoryhmän perustamisesta – Pöytäkirja 2 hallintoviranomaisten keskinäisestä avunannosta tulliasioissa – Päätösasiakirja – Kirjeenvaihdot – Allekirjoituspöytäkirja (EYVL L 327, 28.11.1997, s. 3–69)
Viimeisin päivitys: 10.10.2016