Lisäeläkkeet - oikeuksien säilyttäminen muutettaessa ulkomaille
Lainsäädäntö takaa, että toiseen EU-valtioon muuttavat henkilöt eivät menetä etuja, jotka he ovat jo hankkineet nykyisessä yrityksen eläkejärjestelmässä tai työeläkejärjestelmässä.
SÄÄDÖS
Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/50/EU,annettu 16 päivänä huhtikuuta 2014, jäsenvaltioiden välisen työntekijöiden liikkuvuuden edistämistä lisäeläkeoikeuksien hankkimista ja säilyttämistä parantamalla koskevista vähimmäisvaatimuksista.
TIIVISTELMÄ
EU:n jäsenmaat maksavat kansalaisilleen valtion eläkettä näiden jäädessä eläkkeelle. EU:n alkuajoista lähtien näitä perusoikeuksia on kunnioitettu, kun henkilö poistuu yhdestä maasta työskennelläkseen tai asuakseen toisessa maassa.
Yhä useammat kuuluvat työpaikkansa kautta lisäeläkejärjestelmään. Jos he myöhemmin päättivät työskennellä ulkomailla, tilanne ei ollutkaan niin selvä. Moni saattoi menettää osan tulevasta eläkkeestään, jos työntekijä päätti työsuhteen ennen tiettyjen ehtojen, kuten pitkien eläkkeeseen oikeuttavien palvelusaikojen, täyttymistä. Tästä aiheutui henkilölle haittaa, tai se saattoi estää muuton.
Direktiivillä taataan, että lisäeläkeoikeuksia omaava henkilö ei menetä niitä siirtyessään asumaan tai työskentelemään toiseen EU-maahan.
Oikeuksien suojaaminen
Direktiivissä säädetään seuraavaa:
Tiedottaminen
Eläkejärjestelmään kuuluvat työntekijät voivat kysyä järjestelmän hoitajilta, miten työsuhteen päättyminen vaikuttaisi heidän lisäeläkeoikeuksiinsa, sekä lisäeläkeoikeuksien tulevaan kohteluun sovellettavista ehdoista.
Järjestelmästä poistuneille henkilöille on tiedotettava oikeuksien arvosta ja kohtelusta.
Aikataulu
Lainsäädännön säännökset on täytäntöönpantava 21. toukokuuta 2018 mennessä. Komissio laatii kertomuksen direktiivin toimeenpanosta 21. toukokuuta 2020 mennessä.
VIITTEET
Säädös |
Voimaantulo |
Täytäntöönpanon määräaika jäsenvaltioissa |
Euroopan unionin virallinen lehti |
Direktiivi 2014/50/EU |
20.5.2014 |
21.5.2018 |
EUVL L 128, 30.4.2014 |
Viimeisin päivitys 23.07.2014