Euroopan unionin kehitys- ja ulkomaanavun politiikat: Kertomus vuodesta 2012

Vuonna 2013 Euroopan komissio julkaisi kertomuksen Euroopan unionin (EU) kehitys- ja ulkomaanavun politiikkojen toteuttamisesta vuonna 2012.

SÄÄDÖS

Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle: Vuoden 2013 kertomus Euroopan unionin kehitys- ja ulkomaanavun politiikoista ja niiden toteuttamisesta vuonna 2012 (COM(2013) 594 lopullinen, 21.8.2013 - ei julkaistu EUVL:ssä).

TIIVISTELMÄ

EU on maailman suurin kehitysavun antaja, ja se antoi apua vuonna 2012 yhteensä 55,2 miljardin euron edestä. Vuosi oli muutossuunnitelman ensimmäinen täytäntöönpanovuosi. Suunnitelmalla lisättiin EU:n kehityspolitiikan vaikutusta köyhyyden vähentämisessä. Samalla edistyttiin vuoden 2015 jälkeistä aikaa koskevan kehyksen valmisteluissa, joissa EU on keskeinen toimija.

Muutossuunnitelma

Suunnitelmassa esitetään EU:n aiempaa strategisempi lähestymistapa maailmanlaajuiseen köyhyyden vähentämiseen ja pyritään lisäämään EU:n kehitysyhteistyöpolitiikan vaikutusta.

Asiakirjassa ehdotetaan useita olennaisia muutoksia:

Lisäksi komissio lisäsi rahoituksen yhdistelyn käyttöä eli avustusten ja muiden resurssien yhdistämistä luodakseen sopivan rahoituspohjan kullekin hankkeelle. Yhdistelymekanismit luotiin Aasiaa sekä Karibian ja Tyynenmeren alueita varten.

Ohjelmille luotiin myös tulosraportointia ja toteutuksen seurantaa koskevat järjestelmät.

Vuonna 2012 huomiota saaneet valikoidut pääteema-alueet:

Lisäksi, ja muutossuunnitelman mukaisesti, EU on ilmaissut kannattavansa sosiaalista kehitystä, kestävää energiaa ja vihreää ympäristöpolitiikkaa edistäviä toimia kehitysmaissa.

Vuosituhannen kehitystavoitteet

Kertomuksessa korostetaan EU:n keskittymistä vuosituhattavoitteisiin, joiden myötä äärimmäisessä köyhyydessä elävien ihmisten osuus maailmassa on jo puolitettu ennen vuotta 2015, jolloin järjestettävässä YK:n erityistapahtumassa arvioidaan vuosituhattavoitteiden saavuttamisessa tapahtunutta edistystä.

EU:n yhden miljardin euron elintarvikerahoitusvälineen avulla käynnistettiin lukuisia hankkeita, joilla pyritään nopeuttamaan vuosituhattavoitteiden edistymistä.

Haasteita on kuitenkin edelleen nälkään, imeväiskuolleisuuteen, veden laatuun ja sanitaatioon liittyvien ongelmien vuoksi erityisesti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, jossa tavoitteita ei ehkä saavuteta ajoissa.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle: EU:n kehitysyhteistyöpolitiikan vaikutuksen lisääminen: muutossuunnitelma (KOM(2011) 637 lopullinen,13.10.2011 - ei julkaistu EUVL:ssä).

Viimeisin päivitys 19.05.2014