02017D1425 — FI — 15.10.2018 — 001.001
Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentoinnin apuväline eikä sillä ole oikeudellista vaikutusta. Unionin toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. Säädösten todistusvoimaiset versiot on johdanto-osineen julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä ja ne ovat saatavana EUR-Lexissä. Näihin virallisiin teksteihin pääsee suoraan tästä asiakirjasta siihen upotettujen linkkien kautta.
NEUVOSTON PÄÄTÖS (YUTP) 2017/1425, annettu 4 päivänä elokuuta 2017, Euroopan unionin vakautustoimesta Moptissa ja Ségoussa (EUVL L 204 5.8.2017, s. 90) |
Muutettu:
|
|
Virallinen lehti |
||
N:o |
sivu |
päivämäärä |
||
NEUVOSTON PÄÄTÖS (YUTP) 2018/1546, annettu 15 päivänä lokakuuta 2018, |
L 259 |
34 |
16.10.2018 |
NEUVOSTON PÄÄTÖS (YUTP) 2017/1425,
annettu 4 päivänä elokuuta 2017,
Euroopan unionin vakautustoimesta Moptissa ja Ségoussa
1 artikla
EU:n vakautustoimi
1. Unioni toteuttaa vakautustoimen Moptissa ja Ségoussa. EU:n vakautusryhmä panee toimen täytäntöön unionin Malin-edustuston johdolla; toimen operatiivinen vaihe kestää 15 kuukautta.
2. EU:n vakautusryhmä toimii 2 artiklassa säädettyjen tavoitteiden mukaisesti ja suorittaa 3 artiklassa säädetyt tehtävät.
3. Korkea edustaja vastaa tämän päätöksen täytäntöönpanosta.
2 artikla
Tavoitteet
EU:n vakautusryhmä tukee Malin kansallisia suunnitelmia ja toimia neuvomalla Malin viranomaisia siviilihallinnon palauttamisessa ja laajentamisessa Malin keskiosissa kansainvälisten standardien mukaisesti ensisijaisena tavoitteena demokratian, oikeusvaltioperiaatteen, ihmisoikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon lujittaminen ja tukeminen alueen yleistä hallintoa vahvistamalla.
3 artikla
Tehtävät
Saavuttaakseen EU:n vakautustoimen tavoitteet EU:n vakautusryhmä
a) neuvoo Malin viranomaisia Moptissa ja Ségoussa Malin kansallisissa suunnitelmissa ja toimissa, hallintoon liittyvät asiat mukaan lukien, sekä tukee Malin viranomaisia niiden suunnitellessa toimia, joilla pyritään palauttamaan siviilihallinto alueelle, läheisessä yhteistyössä kaikkien unionin toimijoiden ja asiaankuuluvien unionien ohjelmien kanssa Malissa;
b) neuvoo Malin viranomaisia Moptissa ja Ségoussa a alakohdassa tarkoitettujen suunniteltujen toimien täytäntöönpanossa muun muassa tukemalla Malin viranomaisten ja paikallisen väestön välistä tehostettua vuoropuhelua siten, että erityistä huomiota kiinnitetään Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston päätöslauselmaan 1325 (2000);
c) edistää ministeriöiden välistä koordinointia Moptia ja Ségoua koskevissa hallinnollisissa asioissa sekä asiaankuuluvien Malin ministeriöiden ja Moptin ja Ségoun hallintoalueiden keskinäistä koordinointia.
4 artikla
EU:n vakautusryhmän rakenne
1. EU:n vakautusryhmä täydentää unionin Malin-edustuston toimintaa sekä Malissa toteutettavia YTPP-operaatioita. Ryhmä toimii Bamakossa, Moptissa ja Ségoussa.
2. Unionin Malin-edustuston päällikkö toimii EU:n vakautusryhmän johtajana.
3. EU:n vakautusryhmän varajohtaja avustaa ryhmän johtajaa päivittäisessä EU:n vakautustoimen toteuttamisessa.
4. Euroopan ulkosuhdehallinto määrittää EU:n vakautusryhmälle yhteyspisteen päätoimipaikassa.
5. Unionin Malin-edustusto antaa EU:n vakautusryhmälle logistiikkatukea alueella.
5 artikla
EU:n vakautusryhmän johtaja
1. EU:n vakautusryhmän johtaja varmistaa ryhmän tehtävien asianmukaisen ja tehokkaan toteuttamisen muun muassa antamalla ohjeita ryhmän varajohtajalle.
2. EU:n vakautusryhmän johtajalla on kokonaisvastuu siitä, että unionilla oleva huolellisuusvelvoite täytetään asianmukaisesti.
3. EU:n vakautusryhmän johtaja vastaa ryhmän kurinpidollisesta valvonnasta. Lähetettyyn henkilöstöön kohdistettavista kurinpitotoimista vastaa lähettävä kansallinen viranomainen kansallisten säännöstensä mukaisesti tai asianomainen lähettävä unionin toimielin taikka Euroopan ulkosuhdehallinto.
4. EU:n vakautusryhmän johtajan vastuulla on varmistaa, että sukupuolten tasa-arvon valtavirtaistaminen kuuluu kiinteänä osana EU:n vakautustoimeen ja että tätä työtä koordinoidaan Euroopan ulkosuhdehallinnon sukupuolikysymysten pääneuvonantajan toimiston kanssa.
5. EU:n vakautusryhmän johtaja edistää ryhmän toiminnan koordinointia jäsenvaltioiden toimien ja Malissa toteutettavien unionin YTPP-operaatioiden kanssa.
6 artikla
Henkilöstö
1. EU:n vakautusryhmä, ryhmän varajohtaja mukaan lukien, koostuu ensisijaisesti jäsenvaltioiden, unionin toimielinten tai Euroopan ulkosuhdehallinnon lähettämästä henkilöstöstä. Ryhmän johtaja voi myös tarvittaessa ottaa henkilöstöä palvelukseen sopimussuhteisesti, erityisesti jos lähettävän viranomaisen lähettämää henkilöstöä ei ole huolehtimaan tarvittavista tehtävistä.
2. Kukin lähettävä viranomainen vastaa EU:n vakautusryhmään lähettämästään henkilöstöstä aiheutuvista kuluista, mukaan lukien matkakulut sijoituspaikkaan ja takaisin, palkat, terveydenhuolto, kulukorvaukset päivärahoja lukuun ottamatta sekä vaikeiden ja vaarallisten olosuhteiden perusteella maksettavat korvaukset.
3. Kukin henkilöstön jäsenen lähettänyt lähettävä viranomainen vastaa lähettämiseen liittyvien, joko henkilöstön jäsenen esittämien tai häntä koskevien vaatimusten ratkaisemisesta, ja vastaa myös lähetettyä henkilöä vastaan mahdollisesti aloitettavien menettelyjen vireillepanosta.
4. Kaikkien henkilöstön jäsenten on hoidettava tehtävänsä ja toimittava EU:n vakautustoimen etujen mukaisesti. Koko henkilöstön on noudatettava korkean edustajan päätöksellä 2013/C 190/01 ( 1 ) vahvistettuja turvallisuusperiaatteita ja vähimmäisvaatimuksia.
7 artikla
Erioikeudet ja vapaudet
Korkea edustaja varmistaa, että EU:n vakautusryhmän henkilöstö nauttii samoista erioikeuksista ja vapauksista kuin unionin Malin-edustuston henkilöstö.
8 artikla
PTK:n harjoittama poliittinen ohjaus ja seuranta
PTK antaa EU:n vakautustoimelle poliittista ohjausta ja seuraa sen täytäntöönpanoa, sanotun kuitenkaan rajoittamatta korkean edustajan vastuuta.
9 artikla
Raportointi
1. EU:n vakautusryhmän johtaja toimittaa kirjallisia selvityksiä korkealle edustajalle, PTK:lle ja muille neuvoston valmisteluelimille neljän kuukauden välein operatiivisen vaiheen alkamisesta. Johtaja raportoi PTK:lle ja muille neuvoston valmisteluelimille myös pyynnöstä. Euroopan ulkosuhdehallinnon yksiköt raportoivat tarvittaessa PTK:lle ja muille neuvoston valmisteluelimille.
2. EU:n vakautusryhmän johtaja esittää neuvostolle, korkealle edustajalle ja komissiolle kattavan selvityksen toimeksiannon toteuttamisesta viimeistään EU:n vakautusryhmän toimeksiannon päättyessä.
10 artikla
Rahoitusjärjestelyt
1. EU:n vakautusryhmän toimeksiantoon liittyviin menoihin tarkoitettu rahoitusohje on 3 250 000 euroa.
2. Kaikkia menoja hallinnoidaan unionin yleiseen talousarvioon sovellettavien sääntöjen ja menettelyjen mukaisesti. Luonnolliset henkilöt ja oikeushenkilöt voivat osallistua EU:n vakautusryhmän johtajan hankintamenettelyihin rajoituksetta. Lisäksi EU:n vakautusryhmälle ostettuihin tavaroihin ei sovelleta alkuperäsääntöjä.
3. EU:n vakautusryhmän johtaja vastaa talousarvion toteuttamisesta. EU:n vakautusryhmän johtajan ja komission välillä tehdään sopimus menojen hallinnoinnista.
11 artikla
Turvallisuus
1. Unionin Malin-edustusto vastaa ryhmän jäsenten turvallisuudesta ja siitä, että noudatetaan turvallisuutta koskevia vähimmäisvaatimuksia, joita sovelletaan edustuston henkilöstöön.
2. EU:n vakautusryhmän johtaja noudattaa Malin alueellisen turvallisuusvastaavan ohjausta turvatoimien suunnittelussa sekä niiden asianmukaisessa ja tehokkaassa toteuttamisessa ryhmän osalta.
3. EU:n vakautusryhmän henkilöstö osallistuu pakolliseen turvallisuuskoulutukseen ennen tehtäviensä aloittamista. Malin alueellinen turvallisuusvastaava järjestää heille myös säännöllisiä kertauskoulutuksia toiminta-alueella.
12 artikla
Tietojen luovuttaminen
1. EU:n vakautusryhmä noudattaa päätöksellä 2013/C 190/01 vahvistettuja turvallisuusperiaatteita ja vähimmäisvaatimuksia.
2. Korkealla edustajalla on valtuudet luovuttaa YK:n vapautusoperaatiolle Malissa (MINUSMA) tarvittaessa ja EU:n vakautustoimen operatiivisten tarpeiden mukaisesti EU:n vakautustoimea varten tuotettuja EU:n turvallisuusluokiteltuja tietoja ja asiakirjoja RESTREINT UE / EU RESTRICTED -tasolle saakka EU:n turvallisuusluokiteltujen tietojen suojaamista koskevien, päätöksessä 2013/C 190/01 vahvistettujen turvallisuussääntöjen mukaisesti. Tätä varten voidaan tehdä paikallisia järjestelyjä.
3. Korkea edustaja voi siirtää valtuudet luovuttaa tietoja sekä valtuudet sopia tässä artiklassa tarkoitetuista järjestelyistä EU:n vakautusryhmän johtajalle.
13 artikla
Koordinointi
1. Korkea edustaja varmistaa, että tämän päätöksen täytäntöönpano on johdonmukaista unionin koko ulkoisen toiminnan kanssa, mukaan lukien unionin kehitysohjelmat, Euroopan unionin erityisedustaja Sahelissa sekä Euroopan unionin YTPP-operaatio Malissa (EUCAP Sahel Mali) ja EU:n koulutusoperaatio Malissa (EUTM Mali).
2. EU:n vakautusryhmä tiedottaa säännöllisesti toiminnastaan jäsenvaltioiden edustustoille Malissa.
3. EU:n vakautusryhmä tekee tarvittaessa yhteistyötä kaikkien asiaankuuluvien kansainvälisten toimijoiden kanssa, mukaan lukien MINUSMA.
14 artikla
Uudelleentarkastelu
Euroopan ulkosuhdehallinto tekee toiminnan jälkeisen tarkastelun, joka perustuu myös 9 artiklan 2 kohdassa tarkoitettuun kattavaan selvitykseen toimeksiannon toteuttamisesta ja joka esitetään PTK:lle.
15 artikla
Voimaantulo ja voimassaoloaika
Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se hyväksytään. Sen voimassaolo päättyy 31 päivänä tammikuuta 2019.
( 1 ) Unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan päätös, annettu 19 päivänä huhtikuuta 2013, Euroopan ulkosuhdehallinnon turvallisuussäännöistä (EUVL C 190, 29.6.2013, s. 1).