28.4.2021   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 150/7


EHDOTUSPYYNTÖ

GR/002/21

Tuki teollis- ja tekijänoikeuksien arvoa sekä väärentämisen ja piratismin aiheuttamia vahinkoja käsitteleville tiedotustoimille

(2021/C 150/04)

1.   Tavoitteet ja kuvaus

Tämän ehdotuspyynnön tavoitteena on nostaa tietoisuutta teollis- ja tekijänoikeuksien suojelun eduista ja näiden oikeuksien rikkomisen aiheuttamista vahingoista. Se tehdään osoittamalla nuorille eurooppalaisille teollis- ja tekijänoikeuksien merkitys luovuuden, innovoinnin ja yrittäjyyden tukemisessa. Ehdotuspyynnöllä pyritään lisäämään tietämystä ja saamaan ensisijaiset kohdeyleisöt mukaan edistämään teollis- ja tekijänoikeuksien kunnioitusta. Perimmäisenä tavoitteena on muuttaa ihmisten käyttäytymistä siten, että he ostavat aiempaa vähemmän väärennettyjä tuotteita ja käyttävät aiempaa vähemmän laittomista lähteistä hankittua digitaalista sisältöä.

Ehdotuspyynnön erityisiä tavoitteita ovat seuraavat:

Lisätään tietoisuutta teollis- ja tekijänoikeuksien arvosta luovuuden ja innovoinnin suojelun välineenä tarjoamalla sitä koskevaa konkreettista ja objektiivista tietoa teollis- ja tekijänoikeuksista ja lisäämällä tietoisuutta teollis- ja tekijänoikeusrikkomuksien aiheuttamista vahingoista.

Osallistetaan näiden kysymysten kannalta ensisijaista yleisöä ottamalla huomioon asiaankuuluvat mahdollisuudet hyödyntää vipuvaikutusta ja erityisesti se, miten yleisö odottaa heitä puhuteltavan näistä asioista (ei-holhoavalla, objektiivisella ja neutraalilla tavalla), jotta voidaan muuttaa yleisön käyttäytymistä ja vähentää väärentämisen ja piratismin houkuttelevuutta.

Odotettavissa olevia tuloksia ovat seuraavat:

Tavoitetaan asianmukaisesti ja kohtuullisin kustannuksin, muun muassa käyttämällä digitaalisia ratkaisuja mahdollisimman hyvin, EU:n kansalaiset ja erityisesti ensisijaiset kohderyhmät, kuten kouluikäiset lapset ja nuoret sekä korkeakouluissa opiskelevat, opetusohjelmaan kuuluvissa ja/tai niiden ulkopuolisissa oppimistoimissa. Pyrkimyksenä on tavoittaa myös nykyiset tai tulevat opettajat / akateemiset asiantuntijat / nuorisokouluttajat sekä kuluttajat, etenkin nuoret (15–24-vuotiaat) kuluttajat.

Helpotetaan asiaankuuluvien kumppanien ja vaikutusvallan tehostajien, kuten kuluttajayhdistysten, mielipidevaikuttajien (esim. bloggaajien ja taiteilijoiden) ja muiden sellaisten asiaankuuluvien vaikutusvallan tehostajien osallistumista, jotka pystyvät tavoittamaan kohdeyleisöt selkeästi määritetyssä prosessissa.

Varmistetaan hankkeen tulosten kestävyys ja laajennettavuus.

Vuoden 2021 ehdotuspyyntö jaetaan kahteen lohkoon:

Lohko 1: lasten, nuorten ja/tai opettajien / tulevien opettajien tavoittaminen akateemisissa ja muissa kuin akateemisissa oppimisympäristöissä toteutettavien koulutustoimien avulla

Lohkon 1 tavoitteena on täydentää ja luoda yhteisvaikutusta teollis- ja tekijänoikeuksien kanssa koulutushankkeessa, jota parhaillaan määritetään seuraavaksi viideksi vuodeksi.

(Käytettävissä olevat määrärahat: 400 000 euroa Hankekohtainen enimmäismäärä: 60 000 euroa.)

Eritelmät:

Soveltamisala: Koulussa ja koulun ulkopuolella toteutettavat koulutustoimet noin 6–18-vuotiaille lapsille sekä korkeakoulussa opiskeleville nuorille ja/tai nykyisille tai tuleville opetuksen ammattilaisille, jotka toimivat parhaillaan tai tulevaisuudessa suoraan lasten ja nuorten kanssa (kouluttajien koulutus).

Ehdotettavien toimien on oltava yhdenmukaisia koulutusasioita käsittelevän neuvoston 22. toukokuuta 2018 hyväksymien ”elinikäisen oppimisen avaintaitojen” ja Euroopan komission syyskuussa 2020 antaman uuden digitaalisen koulutuksen toimintasuunnitelman (2021–2027) kanssa. Niissä on myös etenkin tuotava esiin teollis- ja tekijänoikeuksien merkitystä luovuuden, innovoinnin ja yrittäjyyden tukemisessa.

Institutionaalisten toimijoiden, kuten opetusministeriön tai muiden asiaankuuluvien päätöksentekijöiden/sidosryhmien, virallinen osallistuminen ohjelman hyväksymiseen ja sen levittämiseen.

Opettajien ja/tai akateemisten asiantuntijoiden osallistuminen aineistojen tai koulutustoimien laatimiseen.

Hakijan todistettu kokemus koulujen tai yliopistojen opetusohjelmien tai -aineistojen laadinnasta.

Lohko 2: Kuluttajien ja erityisesti nuorten kuluttajien tavoittaminen

(Käytettävissä olevat määrärahat: 600 000 euroa Hankekohtainen enimmäismäärä: 100 000 euroa.)

Eritelmät:

Soveltamisala: Kuluttajille, erityisesti nuorille kuluttajille, suunnatut tiedotustoimet.

Toimien on oltava rajatylittäviä, ja niissä on oltava mukana useita EU:n jäsenvaltioita (toteutettava vähintään kolmessa jäsenvaltiossa).

Useiden tukikumppanien osallistuminen tiedon levitykseen ja kohdeyleisöjen tavoittamiseen (bloggaajien tai taiteilijoiden kaltaiset mielipidevaikuttajat ja asiaankuuluvien tiedotusvälineiden, viranomaisten, kuluttajajärjestöjen ym. kaltaiset vaikutusvallan tehostajat).

Omaperäisyys ja nykyaikaiset/luovat toimintamallit, etenkin digitaaliset, ovat ensisijaisia.

Lisätietoja on hakuohjeiden I luvussa.

2.   Tukikelpoisuus

2.1   Tukikelpoiset hakijat

Tukikelpoisuus edellyttää, että hakijat ovat julkisia tai yksityisiä yhteisöjä, jotka ovat olleet rekisteröityneenä johonkin 27 jäsenvaltiosta yli kahden vuoden ajan. Julkisyhteisöt, jotka saavat EUIPO:n varoja tai tukea muiden rahoitustoimenpiteiden kautta, kuten yhteistyöohjelmista, joilla pyritään saavuttamaan samat tavoitteet kuin tässä ehdotuspyynnössä, eivät voi osallistua tähän ehdotuspyyntöön (esim. kansalliset ja alueelliset teollis- ja tekijänoikeusvirastot, kansainväliset järjestöt).

2.2   Tukikelpoiset toimet

Hankkeiden enimmäiskesto on 12 kuukautta.

Tämän ehdotuspyynnön lohkosta 1 ja lohkosta 2 rahoitettavien tukikelpoisten toimien tyyppeihin kuuluvat hakuohjeiden luvun 1 jaksojen 3 ja 4 kanssa yhdenmukaiset tiedotustoimet, muun muassa seuraavat (luettelo ei ole tyhjentävä):

tiedotusvälineisiin ja sosiaaliseen mediaan liittyvät toimet

audiovisuaalisten materiaalien tai julkaisujen tuottaminen ja levittäminen

sellaisten tapahtumien, messujen, näyttelyjen tai koulutustoimien järjestäminen, jotka ovat osa kyseistä hanketta

opetusviihde (kuten keskustelut, nuorten opetusohjelmat, tietokilpailut, videopelit tai musiikkiohjelmat)

verkkopohjaiset työkalut, toimet, ratkaisut jne.

Tukikelpoisten toimien on noudatettava seuraavia rahoitusehtoja:

Lohko 1: Talousarvio 20 000–60 000 euroa.

Lohko 2: Talousarvio 40 000–100 000 euroa:

Lohkoon 2 kuuluvassa ehdotuksessa on lisäksi ehdotettava vähintään kolmessa EU:n jäsenvaltiossa toteutettavia toimia.

Seuraavat toimet/hankkeet eivät ole tukikelpoisia:

hankkeet, jotka koskevat pääasiassa tai pelkästään yksittäisiä tukia työpajoihin, seminaareihin, konferensseihin, kongresseihin ja mihin tahansa muuhun tapahtumaan osallistumista ja niissä puhumista varten

hankkeet, jotka koskevat pääasiassa tai pelkästään yksittäisiä tukia opintoja tai koulutuskursseja varten.

Hakijat voivat tehdä hakemuksen molemmissa lohkoissa, mutta lohkoa kohti voi tehdä vain yhden hakemuksen. Hakijoille voidaan myöntää avustus yhdessä lohkossa tai molemmissa lohkoissa.

Lisätietoja on hakuohjeiden II luvussa.

3.   Poissulkemis- ja valintaperusteet

Hakijaa ei saa koskea mikään sellainen unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU, Euratom) 2018/1046, annettu 18 päivänä heinäkuuta 2018, unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä (1).

Hakijoilla on oltava taloudelliset ja toiminnalliset valmiudet suorittaa ehdotetut toimet.

Hakijoita pyydetään katsomaan hakuohjeiden II luvusta lisätietoja toimitettavista todentavista asiakirjoista.

4.   Myöntämisperusteet

Tukikelpoisten ehdotusten arviointi- ja myöntämisperusteet kohdennetaan (enimmäispistemäärä on 100 pistettä) seuraavan painotuksen mukaisesti:

Perusteet

Vähimmäismäärä

Enimmäismäärä

1-

Hankkeen asiaankuuluvuus ja yleishyödyllisyys

18

35

2-

Kattavuus

25

50

3-

Menetelmä ja kestävyys

8

15

Yhteensä

51

100

Jotta hakemukset otettaisiin huomioon rahoitusta myönnettäessä, niiden on saatava

yhteensä vähintään 51 pistettä ja

vähimmäispisteet jokaisesta perustekohdasta.

Lisätietoja on hakuohjeiden II luvussa.

5.   Talousarvio

Tämän ehdotuspyynnön mukaisten toimien rahoitukseen saatavilla olevat määrärahat ovat yhteensä arviolta 1 000 000 euroa (lohko 1: 400 000 euroa ja lohko 2: 600 000 euroa). Tämä määrä jaetaan kahdelle vuotuiselle talousarviolle, ja vuoden 2022 talousarviota vastaavien varojen saatavuus riippuu siitä, hyväksyykö viraston budjettivallan käyttäjä talousarvion.

Vähimmäis- ja enimmäisavustukset ovat seuraavat:

 

Lohko 1: 20 000–60 000 euroa

 

Lohko 2: 40 000–100 000 euroa

Virasto varaa oikeuden olla jakamatta kaikkia käytettävissä olevia varoja.

6.   Hakemusten jättämisen määräaika

Hakemuspaketti on saatavana seuraavassa internetosoitteessa: https://euipo.europa.eu/ohimportal/en/grants

Hakemukset on toimitettava EUIPO:lle käyttämällä verkossa olevaa hakulomaketta (sähköinen hakulomake) viimeistään 8. kesäkuuta 2021 klo 13.00 (paikallista aikaa).

Hakemusta ei voi toimittaa muulla tavalla.

Hakijan on varmistettava, että kaikki sähköisessä hakulomakkeessa pyydetyt ja mainitut asiakirjat toimitetaan.

Hakemuksia, jotka eivät sisällä kaikkia vaadittuja liitteitä ja joita ei ole toimitettu määräaikaan mennessä, ei käsitellä.

Lisätietoja on hakuohjeiden IV luvussa.

7.   Tarkemmat tiedot

Yksityiskohtaiset tiedot tämän ehdotuspyynnön ehdoista saa hakuohjeista seuraavasta internetosoitteesta: https://euipo.europa.eu/ohimportal/en/grants

Hakemukset on laadittava ohjeen mukaisesti ja annettuja lomakkeita käyttäen.

8.   Yhteystiedot

Hakijaa voi pyytää lisätietoja lähettämällä sähköpostia seuraavaan osoitteeseen: grants@euipo.europa.eu


(1)  EYVL L 193, 30.7.2018, s. 1.